餐廳: 屋子咖啡
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-04-29 501 瀏覽
屋子咖啡 (大圍)黎度的正餐抵食geh我地分別叫咗個天婦羅同三文魚茶襀飯一直都好好奇 不過發現原來同朋友所講的日本食法唔一樣黎度係俾曬d湯你架lu無得自己加份量普通 所有配料都好夾同好新鮮其實就好似食緊湯飯咁😂😂不過建議個新鮮炸起的天婦羅分開上因為一黎度已經淋曬😭 我好期待架嘛😭夜晚女仔的話可以試下其他定食都夠飽男仔黎ge 話就唔飽架啦而且小食性價比都唔高 偏貴🙈 感激朋友影的相 想要大圖 可以direct我呀Overall: $46/$50 (8/10)
屋子咖啡 (大圍)

黎度的正餐抵食geh
不過建議個新鮮炸起的天婦羅分開上
因為一黎度已經淋曬😭 我好期待架嘛😭
夜晚女仔的話可以試下其他定食都夠飽
男仔黎ge 話就唔飽架啦
Overall: $46/$50 (8/10)
2020-04-22 512 瀏覽
夜晚收工同同事去開大圍揾飯食行過間野次次都好似幾多人咁入去試一次,結果,真係試一次好啦利申:我真係有食,但我唔係相機食先既人入面環境好台日式feel,用木盤上餐,餐廳唔係大,所以枱都坐得幾迫咁,格局上佢似想做到似台日式cafe 咁,但有時硬件有係度,軟件先係個靈魂門口等緊位,入面哥哥你見到你當你透明咁到佢行埋門邊張枱執枱,都唔會問你幾位可能覺得我地塞正佢門口等緊人掛😑開口同佢講3位,先慢慢抺完張枱叫你埋去坐,fine🤷🏻‍♀️野好食就得啦,我唔洗你表演娛賓坐低叫左3份餐關西牛肉丼、明太明綜合泡丼,海老天婦羅凍烏龍面,後加一份小食,大阪章魚燒3個餐只有一份加配椰菜絲沙律同凍桂花烏龍茶關西牛肉丼牛肉有啲鞋,份量唔細,飯同餸比例大約3:7比,我同事食晒啲飯都仲有成碗餸但成件事最奇怪係,碗牛肉下面係墊紅薯粉🥴坦白講:吉野家牛丼好食過佢明太子綜合丼全晚最正常一份餐,可能因為係碗入面加白飯,加湯,加啲粉咁,評心論,我冇食過日式泡飯,講唔到佢係咪好食,只係望見最正常既一份海老天婦羅凍烏龍麵海老天婦羅+凍烏冬:我冇諗過係連天婦羅都係凍凍烏冬:我諗到係浸係冷面汁入面,但烏冬上面堆生菜沙律又咩事?冇碟所以一
夜晚收工同同事去開大圍揾飯食
行過間野次次都好似幾多人咁
入去試一次,結果,真係試一次好啦
利申:我真係有食,但我唔係相機食先既人

門口等緊位,入面哥哥你見到你當你透明咁
到佢行埋門邊張枱執枱,都唔會問你幾位
可能覺得我地塞正佢門口等緊人掛😑

坐低叫左3份餐
3個餐只有一份加配椰菜絲沙律同凍桂花烏龍茶

關西牛肉丼
但成件事最奇怪係,碗牛肉下面係墊紅薯粉🥴
坦白講:吉野家牛丼好食過佢

明太子綜合丼

海老天婦羅凍烏龍麵
海老天婦羅+凍烏冬:我冇諗過係連天婦羅都係凍
凍烏冬:我諗到係浸係冷面汁入面,但烏冬上面堆生菜沙律又咩事?冇碟所以一個碗沙律加烏冬加天婦羅咁放晒一堆😑
沙律份量唔少,其實佢食沙係想我沙律+烏冬連冷面汁混沙律醬咁一口過食,定係食完沙律再食烏冬?佢冇介紹返,所以我選擇一層層咁食,食完沙律再食烏冬
生菜沙律好新鮮,入面仲有沙律醬,食到底就會有沙律醬混烏冬汁(咁新食法我唔係好接受到)
海老天婦羅:蝦仔厚皮炸蝦🤦🏻‍♀️仲要係凍既
主角烏冬:好彈牙,咬緊橡筋咁,食到牙鉸都攰埋
個冷面汁係好食既,但普通,去街食冇咩特別,似買支冷面汁返嚟再調下味咁,最重要係我食野唔係快,成枱人食左6成我先食左一半都冇,烏冬浸左係冷面汁入面咁耐,都仲係煙韌到橡筋咁,真心想問佢啲烏冬邊度入貨

最後追加左個大阪章魚燒,除左粉糊過熟左啲(咬開有啲似蛋糕仔咁)之外,係成餐最好食既一份,皮脆,粉糊調味啱啱好,仲有好多紫菜碎同木魚碎,章魚燒外面個燒汁又幾好味,唔過咸同過酸

可能佢唔係做晚市,晚市套餐真係唔太得,衰啲講,屋企煮都有咁既水平既,咁我唔洗比成3舊你食啦,睇下有冇機會試下甜品,因為差唔多賣單時,見隔離枱有人叫甜品,但樣唔差仲幾靚幾精緻(起碼好過我份沙律連蝦連烏冬)

2020-04-21
5 分鐘 (堂食)
  • 大阪章魚燒
2020-04-13 833 瀏覽
【關西牛肉丼$68】🈵- 薄切牛肉的香甜和醬汁搭配可算是天衣無縫,非常下飯😝【炭烤雞塊丼$68】🐥- 厚度平均,咬起來軟嫩多汁,蠻不錯的👍🏻【大阪章魚燒 $42】🐙- 圓滾滾的章魚燒外層酥脆,內裏麵糊濕軟,但卻是「軟而不爛」,如果多一點章魚會更加分😅【黑芝麻豆腐奶昔 $42】🥛- 補充蛋白質之選,黑芝麻加上迷你粒粒豆腐健康又高鈣,而且味道清新,不會過甜🤤【木糠焙茶窩夫 $45 】🍩 - 焙茶口味雪糕,配上非常鬆軟的donut (對!他們家呈現的形狀不是普通窩夫),加上鋪滿木糠粉的細滑奶油,不用5分鐘已經消滅了這到甜品,非常推薦😍【燕麥榛子梳乎厘 $55】🥧- 相比窩夫略嫌普通,燕麥味道比較出,但榛子的口味就被蓋過了😔

【關西牛肉丼$68】🈵
- 薄切牛肉的香甜和醬汁搭配可算是天衣無縫,非常下飯😝

【炭烤雞塊丼$68】🐥
- 厚度平均,咬起來軟嫩多汁,蠻不錯的👍🏻

炭烤雞塊丼

炭烤雞塊丼
大阪章魚燒
黑芝麻豆腐奶昔
木糠焙茶窩夫
屋子走簡約文青風格🏷呢度好舒服好岩同朋友傾計飲野聚聚👩🏻‍🤝‍👨🏼供應帶點日系台風既環境同食物☺️地方唔算好大🎐 有dd偏僻🤏🏻咁岩坐到喺收銀隔黎既位置~自成一角😊<關西牛肉丼🥩+抹綠奶茶🍵>牛肉🥩薄薄地幾腍帶輕輕既甜😋牛肉下面既粉完美地吸收牛肉汁既精華😏另外仲有沙律🥗 前菜👍🏻 白飯仲鋪左飯素添🥰抹綠奶茶🍵 既味道偏淡😢<和風🎏漢堡丼>和風漢堡細細粒好精緻🥰咬落軟腍腍好夠肉味之餘唔會覺得好乾🤤隨餐奉上既蛋黃醬係重點🤤 好夾‼️<小倉抹茶🍵窩夫🥯>話就話窩夫🧇但食落反而似冬甩既口感😳窩夫微微暖♨️ 抹茶味雪糕茶味較重🍵🍦連埋紅豆3️⃣樣一齊放落口好特別好夾😮<燕麥榛子梳乎厘😌>係膨脹到好大既梳乎厘呀😲 好香既蛋味🥚而且仲好軟棉棉同好滑😌本身麻麻地梳乎厘😬 但呢個真係太好味😍留意返製作都需要一段時間(ard 15-20分鐘)
屋子走簡約文青風格🏷

<燕麥榛子梳乎厘😌>

係膨脹到好大既梳乎厘呀😲
好香既蛋味🥚而且仲好軟棉棉同好滑😌
本身麻麻地梳乎厘😬 但呢個真係太好味😍
留意返製作都需要一段時間(ard 15-20分鐘)
燕麥榛子梳乎厘
$151.5 (晚餐)
2020-04-05 407 瀏覽
抗疫單車前黎左依間屋子咖啡食飯餐廳入面既抗疫措施不錯有膠版相隔顧客叫左兩個套餐吉列豬排配屋子咖啡豬軟骨拉麵配抹茶奶綠佢個屋子咖啡上面配有雪糕味道非常不錯 值得一試抹茶奶綠就正常不過可以選擇少甜同脫脂奶 都非常不錯可怕依個定食就影相靚 不過食落就味道麻麻佢個吉列豬排個粉醬係用左天婦羅既粉令到咬入去時無左麵包糠既脆反之只係硬 所以下次再食可能會叫天婦羅吧咖哩香既但味道唔係出色至於依個拉麵豬軟骨比想像中好 入味同淋份量都唔少但味道 我會形容係 中學時期放lunch去食平拉麵鋪既味道或者依間鋪頭主打係甜品 同飲品唔係主食不過佢服務係nice 環境係舒服既都似去左個偽日本咁我見到佢地送左個小食俾隔離枱既小妹妹都好有人情味!價錢係合理既
抗疫單車前黎左依間屋子咖啡食飯

我見到佢地送左個小食俾隔離枱既小妹妹
都好有人情味!
價錢係合理既
2020-03-30 378 瀏覽
有次同朋友想找類似cafe的地方 可以慢慢食慢慢傾 所以嚟到呢間小店non peak hour 幫襯之下 等食物的確要多少少時間~叫左個set 有唐揚炸雞 細三文魚鬆飯 一個芝麻醬沙律 細的涼拌青瓜 連一杯水果茶要讚既話我諗價錢合理 $50-60一個set有咁多配菜👆🏻不過!!食物介乎凍同暖之間 但食炸物係凍我真係接受唔到 個皮好似濕咗水咁真係食唔到 雞肉都係太乾完全無口感另外朋友叫的 迷你鮭魚丼都係普普通通 三文魚乾到好似柴咁 無咩醬汁撈飯 普通到無得再普通!整體嚟講表現強差人意 唔想再幫襯!

要讚既話我諗價錢合理
$50-60一個set有咁多配菜👆🏻

不過!!
另外朋友叫的 迷你鮭魚丼都係普普通通
三文魚乾到好似柴咁 無咩醬汁撈飯 普通到無得再普通!

整體嚟講表現強差人意 唔想再幫襯!
2020-03-14 505 瀏覽
想試呢間餐廳好耐,不過之前要排好耐隊,所以放棄咗,最近終於都試到!😛·🔸 關西牛肉丼($68)見到好多人推薦「關西牛肉丼」,所以就跟住叫,冇介紹錯,牛肉好入味,個汁唔會過份濃味,送飯一流🍚!🤤·🔸 和風漢堡丼($65)一心諗住試下,冇抱太大期望,估唔到又幾出色,漢堡扒夠腍、味道又好!🤩·🔸 玫瑰香梨荔枝汁($38)哪個女孩不愛玫瑰?🌹 清甜嘅味道,推薦!🥳·🔸 Baileys Coffee (Ice)($45)賣相好靚,美美的層次感!😆·餐廳環境都幾舒服,店員服務質素都好好,反應好快,嘢食同飲品都好出色,值得再食!😎
🔸 關西牛肉丼($68)
關西牛肉丼

🔸 和風漢堡丼($65)
和風漢堡丼

🔸 玫瑰香梨荔枝汁($38)
哪個女孩不愛玫瑰?🌹 清甜嘅味道,推薦!🥳
玫瑰香梨荔枝汁

🔸 Baileys Coffee (Ice)($45)
賣相好靚,美美的層次感!😆
Baileys Coffee (Ice)

2020-03-06 488 瀏覽
同閨蜜去到<<屋子咖啡>>,我地冇叫到lunch set, 各自單點左烏龍麵+$20升級套餐(有沙律,漬物同飲品)同單點甜品 ㅁ ㅁ ㅁ ㅁ ㅁ 我是分隔線 ㅁ ㅁ ㅁ ㅁ ㅁ 咖哩湯烏龍麵配吉烈豚扒 $72 用到讚岐烏龍麵配上淡淡既咖喱湯,有啲似合味道既咖喱杯麵配上葱花芝麻豚扒香脆,但略嫌欠缺肉汁,唔夠味海老天婦羅湯烏龍麵 $72 係鰹魚湯啊海老天婦羅🍤 呢個有啲失望,皮太厚太硬不過作為一間cafe都算係不過不失成個套餐,同朋友一致認為沙律係有驚喜酸酸鹹鹹好開胃清酒香梨窩夫 $48大愛,賣相精緻,打卡一流提子乾,清酒香梨,荔枝(裏面有荔枝肉架),cream同蜜糖食cream唔怕肥,最怕膩,但呢個完全冇呢個感覺,正啊食完之後想返屋企挑戰一下整~hehe

ㅁ ㅁ ㅁ ㅁ ㅁ 我是分隔線 ㅁ ㅁ ㅁ ㅁ ㅁ

豚扒香脆,但略嫌欠缺肉汁,唔夠味

海老天婦羅湯烏龍麵 $72 係鰹魚湯啊

海老天婦羅🍤 呢個有啲失望,皮太厚太硬
不過作為一間cafe都算係不過不失

成個套餐,同朋友一致認為沙律係有驚喜
酸酸鹹鹹好開胃

清酒香梨窩夫 $48
大愛,賣相精緻,打卡一流
提子乾,清酒香梨,荔枝(裏面有荔枝肉架),cream同蜜糖
食cream唔怕肥,最怕膩,但呢個完全冇呢個感覺,正啊
食完之後想返屋企挑戰一下整~hehe

2020-03-05 470 瀏覽
🍱和風漢堡便當份量多到一啲都唔似下午茶牛肉漢堡 唔算juice 但亦唔算乾柴柴醬汁濃厚 有點蓋過漢堡嘅味道🍱七味雞唐揚便當雞球大大粒味道出色 炸得恰到好處值得推介👍🏻🍱抹茶奶綠起初見到兩杯飲品都好失望 原本以為會係靚靚外表點知只係鐵杯裝住同茶餐廳嗰杯免費水相差無幾點知飲左啖 果然唔可以單靠外表好飲👍🏻抺茶同牛奶味相宜唔會搶左對方既味道下次試下熱飲先🤤.🍱桂花烏龍茶好香桂花味 茶味濃甜度適中🍱小倉抹茶窩夫綠茶拼紅豆永遠是絕佳拍檔又靚又好味窩夫好似冬甩 紅豆唔會過甜可惜綠茶味偏淡如果啲cream 再挺身少少再加啲棉花糖點綴就會更perfect喇.*** 兩份便當底都有醃咗嘅青瓜+烚椰菜***便當+飲品+甜品.......$86***便當+飲品..................$58
和風漢堡便當

下午茶
七味雞唐揚便當
抹茶奶綠
2020-03-05 326 瀏覽
唔係好想食太飽,又想試下幾樣野食,就決定啦個飯團餐試試店內裝飾好文青,樓底高,比人感覺好舒服同無壓迫感,可以好好坐低享用午餐,過渡一個幸福嘅下午鹽味鮭魚飯團及日替飯團好味道輕食套餐,飯團好有媽媽整便當既感覺,健康,清淡,唔係味精個種所以食落好簡單,唔會超鹹/好多種味!而且唔好睇佢得兩件,實情係超級飽,飯團好重手,跟返餐廳節奏慢慢咀嚼,兩件飯團都已經塞滿哂個肚仔另外嗌左杯咖啡,店員仲畫左個好可愛既屋仔笑哈哈出黎,成餐飯畫龍點睛心情變得更加輕暢
唔係好想食太飽,又想試下幾樣野食,就決定啦個飯團餐試試

好味道
心情變得更加輕暢
5 分鐘 (堂食)
2020-02-29 288 瀏覽
門面好簡單,夜晚經過都未必留意到,好彩朋友帶我黎。店內好佈置簡約,舖仔細細都有幾多位,平日夜晚都滿座🙈小店黎講食物都算幾多選擇,種類以日式為主。炭烤雞塊丼($63)海老天婦羅湯烏龍麵($72)食物味道正常,不過不失。主食加$20,有沙律同飲品。餐飲㨂左抹茶奶茶,味道ok又唔會太甜。
炭烤雞塊丼($63)

海老天婦羅湯烏龍麵($72)

2020-02-25 229 瀏覽
奧爾加的生日飯食到二月底,放工出左大圍食飯。呢間店係大圍站A出口附近,主打食日式料理。飯或麵可以加$20 升級搭配椰菜絲沙拉 及飲料一杯海老天婦羅湯烏龍麵$72 (+$20 椰絲沙拉+抹綠奶茶)海老天婦羅炸得好鬆軟,點沙律醬食好正湯烏龍麵椰菜絲沙拉我好鍾意呢種酸酸甜甜既味道最抵讚都係杯抹綠奶茶,口感幼滑,綠茶味清新,好似去左京都既感覺。
飯或麵可以加$20 升級搭配椰菜絲沙拉 及飲料一杯

海老天婦羅湯烏龍麵$72 (+$20 椰絲沙拉+抹綠奶茶)
海老天婦羅炸得好鬆軟,點沙律醬食好正
湯烏龍麵

椰菜絲沙拉

我好鍾意呢種酸酸甜甜既味道

• 抹綠奶茶
2020-02-17 191 瀏覽
大圍有不少的咖啡店,我們今次去一間在大圍站行大約十分鐘路程的咖啡店:屋子咖啡,座位不多幸好我們入去時有人離開,我們坐下見到餐牌款式都不少,但熱的咖啡今日沒有只有凍飲,我們二人最後就叫一人一杯咖啡加一個甜品,每人最後結帳七十多元都可以。我的桂花拿鐵桂花味的確好重但咖啡味十分弱有點失望,朋友的小丸子榛子咖啡來都十分漂亮,榛子味都有但都是可能拿鐵關係咖啡味少,如二杯的咖啡味多點會更好。甜品柳橙香蕉窩夫和柚子雪芭,比心目中細而且窩夫沒有蛋香同比較硬,但橙和蕉的配沒想到不錯,雪芭都十分好味道。
2020-02-14 248 瀏覽
好多人嚟懲罰黃店,疫症時期仲座無虛席.之前成日經過都以為係甜品鋪,因為門口係無餐牌.今日經過咁啱見到人地食緊鰻魚丼,仲要好多鰻魚.即刻入去試下.所有料理或麵,都可加$20轉套餐.叫左鰻魚丼,點知嚟到同隔離檯唔同,原來鰻魚丼有2款,一款係泡、一款係普通.鰻魚綜合泡丼($65):有2個鰻魚.泡飯汁係鰹魚汁,好鮮甜.泡飯仲加入飯素,食落口感富豐.咖哩湯鳥龍麵配吉列豬排:($72)淡淡日式咖哩,烏冬係稻庭烏冬.豬排都好脆,肉質唔會韌但豬排好薄薄嘅厚度.
好多人嚟懲罰黃店,疫症時期仲座無虛席.

所有料理或麵,都可加$20轉套餐.

2020-02-12 178 瀏覽
呢間店之前去開大圍朋友帶去食過, 印象中就係間好溫暖既小店, 重要係多人排隊既小店. 難得又去大圍就再去一次. 搵資料見到佢係附近開咗間分店本來想去新店的, 但去到已經無晒位, 咁就去返本店睇下啦. 好彩唔洗等就有位.間店仍然都係充滿住溫馨既感覺, 我點咗咖哩湯烏冬+熱桂花拿鐵咖啡, 朋友點咗咖哩丼配吉烈豚扒+熱抺茶拿鐵咖啡. 我既咖哩湯唔係好濃但好夠味, 烏冬都好清爽, 吉烈蝦外面既脆粉偏厚身既, 但好脆! 熱桂花拿鐵咖啡有淡淡桂花唔錯, 不過偏甜. (甜度送上時已經調好)睇朋友既咖哩丼配吉烈豚扒都唔錯. 賣相亦都一流! 見到隔離枱點咗甜品, 醒起佢地甜品梳乎理好出名. 但可惜同朋友食完晚飯後重有事要做無時間食埋甜品. 留待下次有機會再去大圍時再試吧!

睇朋友既咖哩丼配吉烈豚扒都唔錯. 賣相亦都一流!
2020-01-18