2015-11-23 994 瀏覽
今晚去左旺角朗晴坊即係朗豪坊戲院旁嘅一個商場內食台式餐廳,叫ocasa!平日晚上都好多人,我地嗌左兩個dinner set +28包飲品同甜品,我地嗌左黑松露野菌蚵仔燉飯同香乾辣明蝦意大利面!先嚟黑松露野菌蚵仔燉飯,好香嘅黑松露味,食落有雜菌味之餘仲好重蚵仔味,好食!又吾會太咸,好岩我口味,飯較軟身,又少少濕濕,地辣辣上碟,好味道!出面好少地方有得食!另外嘅香乾辣明蝦意大利面,面嘅軟硬度適中,醬汁都帶微辣,食落好惹味,但略厭蝦較少,但味道係好食嘅!甜品有cheesecake,tiramisu 同奶凍三款選擇,我地選左cheesecake 同!Cheesecake味道適中,不過不失,幾香芝士味,而 tiramisu 外貌好得意,係盆栽咁,食落都好滑,吾錯!飲品係menu上嘅所有飲品,徐左酒精,朋友嗌左香芒乳酸,我嗌左冰藍蝶花蜜莉茶,外貌都係好令同味道都幾好,平時坐底飲下野嚟講都係好地方嚟!服務都好好,有笑容又會幫我地加水,吾錯!價錢又吾貴,地點又方便會再嚟!
2015-11-23 968 瀏覽
旺角一向係樓上cafe 既集中營,但一般樓上cafe既食物質素同集中營真係差唔多。但朋友介紹左一間話好好食既樓上cafe,抱住打不死既心態打電話去訂位。呢間樓上cafe好古怪,一出升降機有正門唔用,要用轉彎側門。但一入門口比我既感覺係一間餐廳,唔係cafe,因為人多多,排隊排到塞滿門口大堂。(反映食物質素良好餐廳飲食種類多,價錢合理。蜂蜜桂圓紅棗玫瑰花茶。一放低已經聞到花香,入口清甜,有桂圓明目。裏面仲有紅棗,令茶加左幾次水仲散發陣陣甜味。色香味俱全,滿分!起司培根焗薯皮。焗得又香又脆,仲有三款醬可點,鮮茄醬、芥末醬同芝士。芥末味唔太出;芝士有啲羶,應該係羊酪芝士;茄醬最易入口。 義式雜菜沙拉沙律足料,有菜外,仲有煙肉,麵包乾,仲可加雞肉或者蝦,我地就揀左蝦沙律豐有口感,有爽口沙律菜同脆口硬煙肉沙律醬比較淡,令人感覺輕盈。 台風雞排包。肉係台式大雞排,皮脆肉滑,仲夾左生菜加沙律醬,令整體一啲都唔dry,仲好飽肚。下午茶可以就咁黎食個包,就好滿足拉野菜花枝墨汁鮮味燉飯,魷魚圈好彈,但亮點唔多,普普通通,望住隔離枱個魯肉飯...下次都係叫返台式飯算了。整體黎講幾好食,不過唔好以為真係樓上c
但一入門口比我既感覺係一間餐廳,唔係cafe,
因為人多多,排隊排到塞滿門口大堂。(反映食物質素良好

餐廳飲食種類多,價錢合理。
蜂蜜桂圓紅棗玫瑰花茶
一放低已經聞到花香,入口清甜,有桂圓明目。
裏面仲有紅棗,令茶加左幾次水仲散發陣陣甜味。
色香味俱全,滿分!
起司培根焗薯皮
焗得又香又脆,仲有三款醬可點,鮮茄醬、芥末醬同芝士。
芥末味唔太出;芝士有啲羶,應該係羊酪芝士;茄醬最易入口。
沙律足料,
有菜外,仲有煙肉,麵包乾,
仲可加雞肉或者蝦,我地就揀左蝦
沙律豐有口感,有爽口沙律菜同脆口硬煙肉
沙律醬比較淡,令人感覺輕盈。
台風雞排包
肉係台式大雞排,皮脆肉滑,
仲夾左生菜加沙律醬,令整體一啲都唔dry,
仲好飽肚。
下午茶可以就咁黎食個包,就好滿足拉
野菜花枝墨汁鮮味燉飯
野菜花枝墨汁鮮味燉飯
魷魚圈好彈,但亮點唔多,普普通通,
望住隔離枱個魯肉飯...下次都係叫返台式飯算了。

整體黎講幾好食,不過唔好以為真係樓上cafe,
而係樓上台式餐廳。(餐廳質素)
服務好好,有次唔覺意掉左食物落地,本來打算自己汁返,但已經有職員馬上黎清理,讚!
2015-11-11
2015-11-22 750 瀏覽
原來旺角開左ocasa之前朋友食過中環覺得唔錯所以今次再棒場入面環境坐得好舒適唔會好嘈而menu都好多選擇點了set dinner 肉眼牛排$108牛排好大塊,7成熟啱啱好肉質嫩滑有牛味,一d都唔韌套餐+$28 可以配一杯無酒精飲品同甜品野飲成個menu都可以任揀我揀左水果冰紅茶入面好多唔同水果,有士多啤梨,火龍果,奇異果,藍梅,好健康飲落淡淡既茶香同水果味混和,好清新又解渴我覺得好飲過銅鑼灣嗰間台式餐廳嗰杯因為冇咁酸,仲有少少乳酸味另外再叫多杯蘋果酒$ 32超級好飲,好啱女仔飲因為佢加左青蘋果好易入口冇乜酒味,我本身唔飲酒既都好鐘意呢杯飲品屋喔鹽酥雞 $42呢個推介,好好味,好香口炸得啱啱好而且好脆,令人好開胃好有來到台灣的感覺起司培根焗薯皮 $38焗薯皮整得好香,上面有蕃茄,煙肉同芝士食落薯味香濃,外脆內軟混埋芝士好正,點埋酸忌廉就一流古早味三杯雞件 $38雞肉好滑好新鮮,件件雞都好大件而且冇骨煮得好香咸咸地好入味屋喔台式肉燥飯 $54溏心蛋做得幾好,有流心,好甜但飯較淋身,可能焗耐左少少肉燥味唔會太咸,多d肉燥會好食d甜品一黎到友人笑了因為好似一個盆栽好得意好的骰Oreo碎加忌廉

原來旺角開左ocasa

而menu都好多選擇
點了set dinner 肉眼牛排$108
肉眼牛排

牛排好大塊,7成熟啱啱好
肉質嫩滑有牛味,一d都唔韌
水果冰紅茶
套餐+$28 可以配一杯無酒精飲品同甜品
野飲成個menu都可以任揀
我揀左水果冰紅茶
入面好多唔同水果,有士多啤梨,火龍果,奇異果,藍梅,好健康
飲落淡淡既茶香同水果味混和,好清新又解渴
我覺得好飲過銅鑼灣嗰間台式餐廳嗰杯
因為冇咁酸,仲有少少乳酸味
蘋果酒

另外再叫多杯蘋果酒$ 32
超級好飲,好啱女仔飲
因為佢加左青蘋果好易入口
冇乜酒味,我本身唔飲酒既都好鐘意呢杯飲品
屋喔鹽酥雞
屋喔鹽酥雞 $42
呢個推介,好好味,好香口
炸得啱啱好而且好脆,令人好開胃
好有來到台灣的感覺

起司培根焗薯皮 $38
焗薯皮整得好香,上面有蕃茄,煙肉同芝士
食落薯味香濃,外脆內軟
混埋芝士好正,點埋酸忌廉就一流

古早味三杯雞件 $38
雞肉好滑好新鮮,件件雞都好大件
而且冇骨
煮得好香咸咸地好入味
屋喔台式肉燥飯

屋喔台式肉燥飯 $54
溏心蛋做得幾好,有流心,好甜
但飯較淋身,可能焗耐左少少
肉燥味唔會太咸,多d肉燥會好食d

甜品一黎到友人笑了
因為好似一個盆栽
好得意好的骰
Oreo碎加忌廉芝士食落好軟滑
入口即溶,甜度啱啱好

台灣野黎講,ocasa算係好食+抵食
D野飲唔貴,又有小食可以揀
好啱一大班fd黎傾下計
小店職員都好有禮貌,
見我拎好多野仲安排一個位比我放低d野,抵讚
下次一定再來
2015-11-18
水果冰紅茶
蘋果酒
屋喔鹽酥雞
2015-11-21 702 瀏覽
響朗豪坊同個女行街,搵地方住坐食tea, 上open rice 睇到哩間暫未有過劣評既餐廳,上來試試。叫左珍珠奶茶,果茶,焗薯皮,brownie 雪糕。食物好有心去做,焗薯皮意外地好味同大份,一d都唔單調。雪糕配料都好欣賞,食得出廚師係care每個dish... 飲品無咩好挑剔,味道剛好,唔太甜唔會淡! overall 都好舒服食得開心,下次出旺角唔洗諗食咩,一定再上來試唔同食物!唯一可改善地方係waitress 面口,可能好忙,無笑容!不過如果趕時間就要考慮,因為等食物可能要20mins(今日星期六),但個人認為質素同價錢都好值得!
2015-11-21
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2015-11-19 1264 瀏覽
甚少吃正式的台灣菜, 所以對台灣菜的認識不多, 近年有去台灣旅行有光顧當地的台菜, 快炒和餐廳, 對台菜的感覺有所改變, 好地道好用心去做食物。聽聞”屋喔”有開分店於旺角區, 於是來試菜, 地點是位於樓上店, 面積不大, 隔音好差, 幸好安排有卡座坐得舒服, 跟一般樓上cafe沒多大分別的裝飾。該店設有電話預約, 用餐時間為90分鐘。我們二人order了一個晚市套餐-黑松露蚵仔燉飯$72再另加$28轉套餐, 另外再Order了一個台式肉燥飯$54和古早味三杯雞件$38。真的好飽了, 因為都幾大碟呀!黑松露味燶, 蚵仔亦好新鮮, 好特別的新派做法, 融合台式和西式的烹調做法。肉燥飯亦好夠熱, 肉燥多, 用一個鐵盒子盛載, 保持溫暖。三杯雞件的調味不香, 好淡味, 如果用原隻雞切件做, 相信效果會更吸引。香芋珍珠的珍珠粒好硬, 要求少冰仍給多冰在杯內, 令到味道更淡。芝士餅好怪味, 沒有芝士味。雖然是次光顧令我有點兒失望及沒有多大的驚喜, 該店仍在試業期間, 仍有待改善和進步。
肉燥飯亦好夠熱, 肉燥多, 用一個鐵盒子盛載, 保持溫暖。
芝士餅好怪味, 沒有芝士味。

2015-11-17 2215 瀏覽
又一個台灣cafe, 無論裝修風格,餐點種類都同茶木相似,格價好似相宜一點兩人order 1 dinner set, 黑毛豬配薯菜加$28有飲品,甜品,選了熱水果茶,tiramisu散點了牛魔王面,抹綠珍珠黑毛豬配薯菜,豬煎得幾香,但略嫌咸左少少,薯菜是薯皮加少許洋蔥靑瓜,整體份量ok牛魔王面即是牛肉牛根面,賣相一般但牛肉同根又幾淋同入味wo,湯底不夠濃飲品方面,較茶木遜色,水果茶太甜,男友說奶抹珍珠變了茉香珍珠盤栽Tiramisu 有少少似Oreo 木穅布甸,creamy好味

散點了牛魔王面,抹綠珍珠

15 分鐘 (堂食)
  • Tiramisu
2015-11-16 1764 瀏覽
今日和屋企人在旺角四處行街,當我們行到朗豪坊附近,發現屋喔在旺角已經開了分店,我同屋企人決定在屋喔吃晚餐,旺角分店有提供西餐,今次來試下台式西餐,旺角店十分旺場,店員話要等大約10分鐘就會有座位,反正不用等太耐 ,決定等下位 ,之前有去中環店覺得幾好 ,旺角店就方便好多了 ,終於等了10分鐘,店員安排近門口座位,我同屋企人坐下之後,開始點食品,3個人就叫了三個套餐,我點烤黑毛豬朳(78元),屋企人分別叫肉眼朳(108元)同鳯莉酥雞(72元),另外,加28元可以升級做套餐,我同屋企人加28元 ,肉眼朳配意粉 ,屋企人話意粉幾好味 ,肉眼朳肉質嫩滑 ,牛朳煎得好味,珍珠奶綠又不會太甜,黒毛豬朳味道好鮮嫩,煎得都不錯,芝土杯是早前大熱植物盤栽,芝土味好濃郁,配合朱古粉亦都好好吃,吃完不會太膩,服務亦幾好 ,環境亦都可以,相比中環店地方不算太大,空間亦都舒適,價錢亦不是太貴,三個人平均110元一個,亦都是值回票價,下次可以再來屋喔

2015-11-15
  • 芝土杯
  • 肉眼朳
2015-11-16 1984 瀏覽
今日和阿女去了旺角朗豪坊行街 ,我們行完之後又要找地方吃飯,阿女話屋喔在附近開了分店 ,上次吃完覺得好味 ,就在朗睛坊樓上,決定去吃台灣料理,我們去到屋喔時已經有不少人等位,這間好旺場 。我同阿女等了10分鐘就有座位,我們分别点了兩個晚餐,今次吃下西式晚餐,我點了肉眼朳,肉眼朳肉質鮮味,亦容易切開,覺得好好味,奶綠珍珠亦好好飮,服務亦不錯,環境亦幾好 ,比起另一間台式餐廳,價錢好抵食,平均90元一位,下次會再來
奶綠珍珠
芝土杯
肉眼朳意粉
鳯莉嚴酥水雞
2015-11-16 1787 瀏覽
很多人在旺角找吃的都會去朗豪坊,但其實在它隔壁有幢叫朗晴坊,裡面也有很多人間美食。今日就找到了這家台灣菜吃個午餐!裡面有分露天座位和室內座位,店員很細心的告訴我們哪個位置冷氣會比較大,讓女孩子不怕受冷,很讚!仔細看menu,原來除了台灣菜還可以選擇意大利粉/燉飯! 所以我們就叫了一個台灣菜一個意大利菜試試看。開胃菜先叫個沙津,沒想到那麼好吃!首先夠凍,沙津醬夠多包住每條菜,煙肉夠脆,麵包看得出是新鮮的,不是一般沙津用的麵包粒,所以沒有很脆,但很健康,非常推介!第一眼就被那隻半熟蛋吸引了!午餐來說份量剛剛好,喜歡它的雞排沒有被厚厚的炸粉包住,薄薄的咬下去還有肉汁,整個肉燥飯不會很咸,只是如果有多點肉燥汁撈飯會更好。意粉夠彈牙,滿滿的卡邦尼汁配合煙肉蘑菇洋蔥味道剛剛好,但吃這個可能會飽死喔跟餐加$10可以轉特飲,奶茶是台式味道,奶味比茶味重但仍可飲到淡淡茶香。不會因為加了紅豆而整杯甜膩膩,少甜夠晒健康!紅豆夠軟熟...如果選用大大粒紅豆會更好!大大杯的冰沙飲起來是重重的柚子味,雖然菠蘿味沒有太突出,但酸酸的非常醒神開胃!看起來是一個小小的盤栽,吃下去其實是意大利tiramisu!這個甜品不

凱撒沙拉

屋喔台式雞排肉燥飯

卡邦尼培根意大利粉

熱紅豆奶茶

柚子鳳梨優格冰沙

義大利起司杯

看起來是一個小小的盤栽,吃下去其實是意大利tiramisu!這個甜品不會很甜,為整個午餐畫上完美的句號。

這家餐廳邊吃飯邊播放著柔和的英文歌,首首都很喜歡,食物環境都很好,會再光顧喔!
凱撒沙拉
2015-11-13 2430 瀏覽
之前這家餐廳在中環開的時候就很想去試,時間沒湊合得上,剛好最近看到旺角開了分店便和朋友來試試看。餐廳在朗晴坊,就是朗豪坊地面BEAUTY AVENUE旁邊的一幢樓裏。我們6點半到,餐廳已經差不多滿座,服務生很友善熱情,安排我們坐在窗邊,可以看著旺角鬧市吃晚餐別有一番滋味。這邊還有室外的座位,這種秋高氣爽的天氣坐在外面應該很舒服哈哈。餐廳裝潢別致舒適,還播放著輕松的西洋流行樂曲,讓工作了一天的自己放松下來(◕‿‿◕。)這家餐廳主打的是台灣料理再加點西式的元素,很多小食都很想試(✪‿✪)ノ而且價錢親民!!台灣料理當然要點魯肉飯!哈哈魯肉飯裝在一個小鐵桶裏面,上面的鹵蛋好誘人!因為我喜歡吃軟一點的飯,這家的很合我口味,而且味道剛好不會太鹹,豬肉肥而不膩,贊!我們還點了幾個小食。這個是鹹酥雞。我覺得這家做得非常不錯,完全不會感到油膩,但雞肉也不會覺得亁,味道也不會鹹,調味的羅勒炸得超脆,好吃耶主食點了烤大蝦花枝墨汁意大利麵。蝦很大只而且很新鮮彈牙,意粉上還有我大愛的魷魚圈,味道很香,雖然吃到嘴唇變黑色也沒關系喇哈哈(´。✪ω✪。`)小食我們還點了三杯雞。我個人很喜歡,因為雞肉很滑很新鮮,而且都
鹹酥雞
烤大蝦花枝墨汁意大利麵
小食我們還點了三杯雞。我個人很喜歡,因為雞肉很滑很新鮮,而且都是雞腿肉沒有骨頭很容易吃,味道剛剛好不會鹹,有種淡淡的米酒味炒得超香。分量不大,讓我們這種想試多幾樣小食的女生吃得很開心!
三杯雞
飯後甜品不可少哈哈。我們點了這杯盆栽Tiramisu.不僅外形可愛,味道也非常棒。裏面的白色起司占大部分,很香,中間的小蛋糕沒有很重咖啡味,很好吃
Tiramisu
在這家餐廳吃東西覺得很舒服放松,很適合和朋友聚舊聊天,大家可以去試試看哦♥
鹹酥雞
三杯雞
Tiramisu
2015-11-10 1732 瀏覽
買左團購 $208 ,二人晚餐,見中環已有店,係旺角再開,食評又唔差,估計應該唔衰得去邊!我哋去到初初安排我哋係一個路邊嘅位置,我哋問有冇另外嘅座位!佢哋好好咁安排左一個卡位俾我哋!宜家餐廳好少見到咁好嘅服務!位置即刻寬敞晒!食都食得自在啲!上菜好快!個餐包括沙律、墨汁花枝意大利飯、炸雞、兩杯飲品同甜品。所有食物都十分滿意!沙律有士多啤梨汁,超鍾意! 好開胃!炸雞賣相好靚!有成八件雞,仲配左三款醬汁,我同男朋友都最鍾意蜜糖芥茉醬!個炸雞真係炸得好脆!好好味! 墨汁意大利飯,味道出奇地香!通常墨汁都冇乜味道,但呢個飯真係食得到墨汁嘅香味!飲品揀左冰果紅茶,好大杯好靚!同咖X弄嘅好似!如果大家想飲呢個冰果紅茶嘅話,可以多一個地方選擇啦! 都係整得好好味!估唔到餐飲都咁有誠意!之後甜品有得揀!(雖然團購寫係Tiramisu!)我哋揀咗芝士餅同 tiramisu! 其實本人唔係咁好 Tiramitsu!  但見佢係個好靚嘅盆栽,所以就揀咗! 兩個甜品都好好味!芝士餅配左士多啤梨醬!Tiramisu 亦好香咖啡味!好香好滑!十分滿意今次嘅所有食物!我見團購仲有,大家有興趣嘅話,真係不妨一試!我見
 都係整得好好味!

我見呢度原來有set dinner, 下次一定會再來試!
Tiramitsu
炸雞
冰果茶
沙律
墨汁花枝意大利飯
一路滿喜歡物色新餐廳的,對於台式餐廳更甚。早早已將開業不久位於中環的屋喔放進覓食名單內,想不到餐廳近來在旺角都開左分店,就正正係朗豪坊最底下賣戲飛隔離的朗晴坊內,超方便的。.六點多上到去店員有問我地有無訂位,我地無訂好彩都有位。餐廳環境不算大,座位也不多,周圍還佈置著萬聖節的裝飾;有一邊綠悠悠的牆上更很有草原氣氛呢,細心留意是砌成餐廳的英文名稱OCASA! 最後我們要求坐在靠牆邊的位置,服務生也很快的答應,不過對於較高大的他卻坐得有點迫。.餐牌大致上分為花茶類、珍珠奶茶類、台式特飲、沙冰/乳酸、台式小食、沙拉、台式小菜、洋風烤排、洋風滋味、台式厚吐司和甜品類,想不到連啤酒和紅/白酒都有供應,十分多元化,食物的價錢不算貴,小食大約都三四十元食,小菜就再貴一點,另有供應晚市套餐。.晚市套餐有供應扒類、燉飯/意粉和台式小菜,可加$28轉成套餐,在白飯/飲品/甜品選擇其中兩款,連水果茶 (單點$32)都可以點啦,重點是不用再補錢,感覺頗抵食。.紫芋沙冰 $32網上有人大讚呢杯沙冰,喜愛芋頭既小妹就決定試下。大大杯既淺紫色沙冰,用上高身杯子,滿有美感,還加了片薄荷葉作點綴呢。芋頭的味道沒想像中重
紫芋沙冰
紫芋沙冰 $32

芋頭的味道沒想像中重,是淡淡的,不會是很假的那種味道。但由於沙冰沒有真的打得很細,所以沙冰飲落有點粗糙,有吸管也不好吸上來。
凍水果冰紅茶
凍水果冰紅茶 $32
水果茶望落頗不錯的,裡頭有不少果肉,就係一般水果茶常用的士多啤梨、藍莓、蘋果和火龍果肉等。不過飲落水果味不重,但就有很重的乳酸味,幸好味道還不錯。
鳳梨蘋果鹽水雞
鳳梨蘋果鹽水雞 $58
在香港很多地方都有售據說鹽水雞係台灣新鮮運到,雞肉大部份已去骨,雞肉肉質頗嫩,入口帶有惹味的鹹香感,還加上了鳳梨和蘋果肉作配菜,整體味道屬輕盈,不錯。
屋喔台式肉燥飯
屋喔台式肉燥飯 $54
用小木桶載著的肉燥飯賣相可愛,裡頭有溏心蛋、雪菜和肉燥。溏心蛋味頗濃,帶有煙燻的味道。半肥瘦的肉燥,調味恰到好處,味道香甜,又不會過鹹,拌勻食確實不錯。
培根起司雞柳奶油燉飯
培根起司雞柳奶油燉飯 $66
本身想試這裡的蚵仔燉飯,這款口味的燉飯真係第一次見,感覺好新奇! 但又被芝士燉飯所吸引,最終都係揀左佢。

燉飯黎到已見到有層深黃色的便是車打芝士,煙肉同芝士的燉飯確實絕配,每口飯都被濃濃的奶油包裹著,拌勻黎食其實幾惹味。不過喜歡食有口感燉飯的愛好者可能會失望,因為這裡的燉飯都係偏向香港人口味,飯粒屬偏軟身沒有咬口的。
義大利起司杯 (套餐包括)
義大利起司杯 (套餐包括)
今日的套餐甜品可選義大利起司杯、精選起司餅和義式奶凍,小妹要左前者。起司杯做成花盆的樣子,面頭放了花形朱古力和薄荷葉作裝飾,賣相精緻可愛。黑色的一層係OREO碎,下層係忌廉芝士,芝士打得頗幼滑,而套餐附送的甜品黎請,味道已算不錯。

(值得一提係某位著黑色衫的年輕男店員服務態度滿不錯的,未知是否經理呢!? 全程帶著笑容,而且又落力為客人介紹食物,讚!
鳳梨蘋果鹽水雞
食物似茶木,價值平一截@O'CASA 旺角砵蘭街215號朗晴坊4樓OCASA 食台灣FUSION 菜, 入到來從菜單到環境都有點茶木影子,細心看價錢起碼平1/3, 接近的食物我當然選平那一間。每一款都想食想試, 肉燥飯好吸引,有豬肉碎同香菇碎,大大塊炸雞扒香酥惹味唔會油膩,連流心蛋都好濃味,半溶又彈牙,有上醃雪菜好惹味。用上鐵盒好古早風呀,大盒又飽肚。焗薯片個醬有成三款,牛油果蓉,蕃茄粒同cream, 仲有煙肉夾在一起邪惡又極美味呀,很鹹香,薯皮其實幾厚肉但就唔太脆。水果茶比較甜,入面水果有火龍果,藍莓,橙肉,士多啤梨肉邊喝邊食,令人在意是加了話梅肉飲下酸酸地更有趣。食泥,用了oreo粉取代朱古力粉,比較比食米糠蛋糕,無驚喜但賣相可愛。
食物似茶木,價值平一截@O'CASA

旺角砵蘭街215號朗晴坊4樓
細心看價錢起碼平1/3, 接近的食物我當然選平那一間。

2015-11-07 800 瀏覽
女朋友要落旺角買衫,咁就去左朗晴坊搵食。今次去了位於四樓的屋喔 O'Casa,主打的是台式美食。餐廳裝潢時尚而給人有一種輕鬆的感覺。而且還採用了很多大玻璃窗,更具空間感。今晚點了一個套餐及散叫了兩道菜。先來的是<<屋喔鹽酥雞>>,鹽酥雞炸得香脆,不會有一種很油膩的感覺。入口又脆微咸,有點像台灣的香香雞,做小食一流。<<野莓糖醋里肌>>,這個是套餐,酸酸甜甜的糖醋口味,肉是豬肉,炸到小小硬及爽。配以草莓,藍莓,菠蘿等水果,增加了一點清新的感覺。<<香草鮮茄海鮮燉飯>>,賣相已經非常吸引,熱哄哄的來到,帶子,蝦,尤魚,蜆,青口等海鮮放在最上層,份量不少。加上鮮茄飯的原因,吃入口特別開胃。飲品是跟餐的,點了<<冰藍蝶花蜜梨茶>>,其實也是沙冰的一種,入口非常之香的梨味,很有解油膩的效果。甜品也是跟餐的,<<義大利起司柸>>,外賣非常吸引,很像一個小盆卉。其實是tiramisu,忌廉滑,有又奶味。在中層忌廉有一塊咖啡味的蛋糕,幾特別。埋

女朋友要落旺角買衫,咁就去左朗晴坊搵食。

今次去了位於四樓的屋喔 O'Casa,主打的是台式美食。
今晚點了一個套餐及散叫了兩道菜。

入口又脆微咸,有點像台灣的香香雞,做小食一流。
埋單$224。
2015-11-05
  • 冰藍蝶花蜜梨茶
  • 屋喔鹽酥雞
  • 義大利起司柸
  • 野莓糖醋里肌
  • 香草鮮茄海鮮燉飯
2015-11-06 703 瀏覽
有朋友去完旅行番黎,於是相約出黎食個飯順道派手信 餐廳好多人,幸好朋友訂左位不過用餐時間得個半鐘餐廳主要食台灣菜,再加少少西餐 起司培根焗薯皮薯皮份量好多,上面有三種醬汁,分別係酸忌廉,蕃茄醬,牛油果醬三種醬都同薯皮夾下面仲有脆脆既煙肉 蒜香炸雞翅一黎到就被蒜香吸引住上面有炸至金黃色的蒜粒雞翼都係炸到好香口 古早味三杯雞件小食當中較為遜色以為三杯雞是辣的,其實一點都不辣雞件份量多,不過肉質較為硬 蒜香欖油海鮮扁意粉意粉上面海鮮好足料,有魷魚,帶子,青口,蝦,蜆等等大部分都尚算新鮮,蝦同帶子都幾爽口不過青口就比較硬而意粉睇落以為好乾,因為表面睇唔到有汁但食落原來有少少忌廉汁係度,汁既份量剛好意粉就較為腍身,整體係唔錯既 乾貝蚵仔海鮮泡飯泡飯內蚵仔份量幾足不過蚵仔有啲腥,感覺唔太新鮮幸好泡飯既湯唔咸,整體不過不失 Apple cider大大杯,足夠三人share飲可惜下面係青蘋果汁,實在太甜了而且甜得根本分不到蘋果味是來自apple cider還是本身的果汁
有朋友去完旅行番黎,於是相約出黎食個飯
順道派手信

餐廳好多人,幸好朋友訂左位
不過用餐時間得個半鐘
餐廳主要食台灣菜,再加少少西餐

三種醬都同薯皮夾
下面仲有脆脆既煙肉

蒜香炸雞
蒜香炸雞翅
一黎到就被蒜香吸引住
上面有炸至金黃色的蒜粒
雞翼都係炸到好香口

小食當中較為遜色
以為三杯雞是辣的,其實一點都不辣
雞件份量多,不過肉質較為硬

蒜香欖油海鮮扁意粉
蒜香欖油海鮮扁意粉
意粉上面海鮮好足料,有魷魚,帶子,青口,蝦,蜆等等
大部分都尚算新鮮,蝦同帶子都幾爽口
不過青口就比較硬
而意粉睇落以為好乾,因為表面睇唔到有汁
但食落原來有少少忌廉汁係度,汁既份量剛好
意粉就較為腍身,整體係唔錯既

乾貝蚵仔海鮮泡飯
乾貝蚵仔海鮮泡飯
泡飯內蚵仔份量幾足
不過蚵仔有啲腥,感覺唔太新鮮
幸好泡飯既湯唔咸,整體不過不失

Apple cider
Apple cider
大大杯,足夠三人share飲
可惜下面係青蘋果汁,實在太甜了
蒜香炸雞翅