2005-07-30 12 瀏覽
露筍牛肉卷+ 牛油帶子+ 和民沙律半客+ 海鮮炒烏冬+ 波菜餃子+ 叉燒豬骨湯麵+ 蟹子蝦壽司露筍牛肉卷: 好味, 露筍爽口, 個汁惹味, 但牛肉"un" 左少少同埋份量少, 得3串, 每串得4小舊牛油帶子: ok好味, 有5粒, 不過唔覺有牛油味和民沙律: 不過不失, 冇咩特別海鮮炒烏冬: 有幾隻蝦仔, 幾粒蚊型帶子, 普通波菜餃子: 似人地spxxxxxxx既薯蓉混吞, 不過變左波菜汁, 唔算難食,但唔係好味叉燒豬骨湯麵: 普通一碗, 冇特別印象蟹子蝦司: 唔得, 混左沙律醬, 唔知係唔係d飯熱, 攪到個沙律醬暖同埋變水咁既質地, 唔好食食物一般ok, 但份量細, 同侍應真係唔掂雖然佢地學日本居食屋, 落單時要跪地, 但佢地d態度超級唔掂.坐底好耐, 冇人理你都算, 問佢杯水, 佢舉手應你, 但大大聲同你講: 落單陣間搵同事同你落, 咁就走左去卒知走到埋黎, 同佢講: 3杯熱水唔該, 佢立即變臉咁走左,番轉頭放低3杯凍水即閃.再叫人換3杯熱水, 嘩, 佢地個面黑過關公.我地好有禮貌咁請佢地換過3杯水姐, 冇話不滿或者要鬧人, 佢d態度好似我係侍應佢係客咁. 完全唔掂.食到一半時,
露筍牛肉卷+ 牛油帶子+ 和民沙律半客+ 海鮮炒烏冬
+ 波菜餃子+ 叉燒豬骨湯麵+ 蟹子蝦壽司

牛油帶子: ok好味, 有5粒, 不過唔覺有牛油味
和民沙律: 不過不失, 冇咩特別
海鮮炒烏冬: 有幾隻蝦仔, 幾粒蚊型帶子, 普通
叉燒豬骨湯麵: 普通一碗, 冇特別印象
食物一般ok, 但份量細, 同侍應真係唔掂

食到一半時, 間唔中佢就拎d菜(我地冇叫)上黎, 我地冇叫當然叫佢返走, 佢既態度好似我玩佢咁, 叫左扮冇叫. 睇單都知有冇喇, 佢地唔理三七廿一, 放低就算.
咩都食哂, 佢都仲係咁上菜, 我地咪頂唔順同佢講, 你地係咪落錯單呀, 佢地先如夢初醒咁, check 人地d單....卒知埋單時, $0.1貼士都冇俾
下次唔會再去呢間和民>.<
2005-07-16 16 瀏覽
又和民.四個人, 十幾個送. 常吃的雞軟骨、沙律、刺身都不說了, 新試的有:軟殼蟹手卷- 好得意! 拼盤上有紫菜, 沙律醬, Wasabi, 炸軟殼蟹及一條條(!)白飯, 用筷子自己砌來食. 燒雪場蟹- $68一條蟹腳. 價錢算平, 燒得亦好味. 呢一期menu係"蟹", 嗜蟹者可試.炒什菜- 鐵板風味, 好味! $28抵食過麥記沙律.鰻魚窩飯- 最掂! 新奇刺激又好玩, 不過幾花時間. 上桌時有一個窩, 內有湯汁、生米及鰻魚. 另上蔥、山椒粉、紫菜絲及小飯勺. 在你檯面蒸20分鐘...飯熟時會出煙! 怕腥的可以加蔥及山椒粉, 伴勻, 食得!肉烏冬- 靚女推介. 果然有肉汁, 又彈口, 與手拉有得揮.折後埋單$580, 又係老公請, 事實都冇一餐唔係...
又和民.

炒什菜- 鐵板風味, 好味! $28抵食過麥記沙律.

折後埋單$580, 又係老公請, 事實都冇一餐唔係...

2005-05-22 3 瀏覽
兩個人來吃,非吸煙區已滿,接受安排去吸煙區坐,比左個六人卡位我地~~~好闊落~~- 泡菜火鍋- 菠菜千層- 明太子年糕pizza- 煎棒餃子- 2 X 石榴汁益力多泡菜火鍋夠辣,烏冬夠滑。菠菜千層唔係好搞熱。pizza幾好食,餃子一般。飲品好清新,石榴汁味比益力多味重。夏天好逍暑。

- 泡菜火鍋
- 菠菜千層
- 明太子年糕pizza
- 煎棒餃子
- 2 X 石榴汁益力多

泡菜火鍋夠辣,烏冬夠滑。
菠菜千層唔係好搞熱。
pizza幾好食,餃子一般。
飲品好清新,石榴汁味比益力多味重。夏天好逍暑。
2005-03-19 1 瀏覽
好耐無食過, 所以今次行過就去食下, 我地無叫到拉麵, 叫左幾款小食。炸軟殼蟹- 炸lone左少少, 但味道ok, 點醬更好食海膽- ok黑楜椒芝士- 好溜, 勁滯, 但因為佢地起菜勁慢, 所以幾樣野分開食都ok刺身(好似叫綠州刺身) - 雖然$88得6款刺身, 仲要每款好少, 而且裝既碗好大, 冰好多, 不過刺身就好好味, 尤其是銀雪魚, 勁香呀!!!其他飲品同雪糕都好好味

炸軟殼蟹- 炸lone左少少, 但味道ok, 點醬更好食
海膽- ok
其他飲品同雪糕都好好味
特別想講海鮮焗飯, 豬扒窩食物太細份啦,我覺得自己一個人食到兩份,38蚊一個飯可以話唔抵!!太令人失望
特別想講海鮮焗飯, 豬扒窩

太令人失望
2005-02-08 0 瀏覽
我覺得食物的質素無大改變,但D食物唔的太熱,完全影響食物的味道,尤其是拉麵,加上餐牌越來越少食物選擇,有很多居酒屋好過它,所以以後都不用再排隊去吃。
2005-01-14 1 瀏覽
Today is 14 Jan 2005. Me and my friend go for lunch. However, the waitess pouring the hot eat on the table. Me and my friend get wet on our pants. Fortunately, we do not get hurt. But we are extermerly angry that they just compensate by give us a free desert. I never see a waitess (her name is "Ling") is so lazy and careless. Me and my friend will never go to this restaurant anymore !!

2004-12-16 0 瀏覽
We went there on a Sunday afternoon, 3pm, not many customers that day. But the staff there were bascially day-dreaming, didn't give us any tea until we asked after 15mins. Quality of staff and food are really dropping. The staff never refilled our tea and the food were horrible. I didn't leave them any tips afterwards cos I don't think they deserve any. I used to go there (other branch) occasionally but i don't think i will go again .
2004-12-14 5 瀏覽
d staffs 好polite, 食物一般, green tea 布丁唔夠味,不過d紅豆好好食~
2004-11-25 5 瀏覽
o係公司受了氣, 老公話請食飯錫返.於新menu中order:Cajun chicken <--好大陣福麵味! 不過唔係好辣, 跟個乳酪醬好掂海老天婦羅<--是ka-ki-a-ge式製法, 老公在日本天don最鍾意食, 而家呢度都唔錯關東煮<--普通, 係個腐皮年糕幾得意海鮮好味燒<--一般, 好細份海鮮窩<--不錯, 底有烏冬白飯+麵豉湯<--麵豉湯不及荃灣和民, 普通.埋單時送了2對筷子, 幾開心.
o係公司受了氣, 老公話請食飯錫返.

於新menu中order:
關東煮<--普通, 係個腐皮年糕幾得意
海鮮好味燒<--一般, 好細份
海鮮窩<--不錯, 底有烏冬
白飯+麵豉湯<--麵豉湯不及荃灣和民, 普通.

埋單時送了2對筷子, 幾開心.
2004-11-23 1 瀏覽
11月19日晴OT後男友來接我食飯, 忽然好想食燒餅, 所以就建議去和民, 到達後見到門外濟滿了人, 取票之後等了大約30分鐘才可以入座, 待應安排我們坐L形座位, 最適合情侶撐枱腳, hehe^@^待應說只要點指定飲品會送筷子一對, 結果男友選了"戀愛之惑星", 飲品好似彩虹既顏色, 如果唔攪拌來飲只會飲到酒味, 但係攪拌之後再飲味道竟然係又甜又苦, 真係好似戀愛一樣, 而我就選了新出既"柚子蘋果梳打", 味道清新, 最可愛就係杯內既一個冰球, 唔似一般凍飲內放一粒粒正方形冰粒隨後待應就拎了兩對筷子俾我們選其中一對, 結果我選了有公仔既, 點知待應送晒兩對俾我們, 真係好人, THX SO MUCH至於食物我們點了下列幾款:1)炸雞軟骨:口感不錯, 不過有點油膩2)星鰻魚天婦羅壽司:好長既鰻魚肉, 內有青瓜及醬汁, 幾好味, 不過係未食之前聞到有點腥味3)廣島燒餅:係我暫時認為值得讚既食物, 有很多配料:肉片, 蝦, 酸薑等, 粉漿適中, 唔會好似食麵粉咁, 好味, 燒餅上面有好多醬汁及木魚碎, 好好味, 係必食之選4)抹茶年糕:所謂既年糕係透明既, 好淋好難食, D抹茶汁亦無什麼味
11月19日晴

至於食物我們點了下列幾款:
1)炸雞軟骨:口感不錯, 不過有點油膩
4)抹茶年糕:所謂既年糕係透明既, 好淋好難食, D抹茶汁亦無什麼味, 早知叫雪糕食好過

埋單$200有找, 整體來講都OK既, 不過我覺得D待應好慘, 成日都要向客人下跪, 其實要做到有禮都唔一定要跪呀, 而且當我見到D待應跪既時候, 心中都感到不好意思
2004-11-23 2 瀏覽
d 野食好貴,又細份又唔好食,好食就話姐~都唔明點解咁多人去?一口芝士無芝士味,三文魚刺身好「梅」,一口豆腐好普通,海鮮飯又細砵,好難食得飽囉﹗除非叫滿全檯野啦﹗
2004-09-01 4 瀏覽
每次經過和民都係人頭湧湧,我最怕等位所以一直都冇試過,難得今日午飯時間經過竟然可以直入唔駛等,就即管試試睇下點解可以吸引咁多人侍應安排坐L型卡位,好似好有情調但我覺得一d都唔好坐,張枱又細唔多夠位擺野食. 兩個人,分別叫左石頭泡菜窩飯同盛岡冷麵,個飯好快到但唔係好夠熱,雖然叫石頭飯但一d飯焦都冇,少料之餘仲好油,雖未至於難食但離好食亦相當遠,而且份量幾少,男仔可能唔夠食. 冷麵雖然都係冇乜料,只有幾塊泡菜同少少紫菜碎,但麵質好彈牙煙韌,同埋最緊要夠凍,加埋酸酸地既汁都幾開胃。最後叫左草莓雪糕同白桃雪葩,兩個都幾好味,特別白桃雪葩質感幾特別,好似介乎普通雪葩(似碎冰)同gelato之間既口感, 只係稍為甜左d,桃味好香,幾清新埋單around$110,個人覺得食物係一如所料地一般,係勝在款式算多(特別係飲品)同埋樣樣平平地(當然portion就一定細),同朋友小型聚會黎傾下計都ok,不過又係o個句,要我等個幾鐘黎食就一定唔會啦

2004-08-31 3 瀏覽
呢間係新開分店, 店內都幾大, 但係舖上木地板既代價就係超勁嘈, 一入去就已經feel到個嘈吵氣氛.order了八色刺身($88)香蔥炒麵($38)牛油焗帶子($38)和民salad($48)炸魚餅($28)八色刺身: 每款有三件, 甜蝦,帶子新鮮好甜, 三文,吞拿cut到爛熔熔又唔新鮮,no good. 八爪魚cut成一粒粒,好cheap, 香蔥炒麵: 蔥只係得好少,似點綴多d, 有蝦肉一齊炒, 味道係唔錯, 但係好細碟, 幼麵炒到痴埋一pat, no good牛油焗帶子: 焗到乾晒d帶子縮晒水, 勁多油係底, 見到唔開胃, 同最初個時完全係兩個樣炸魚餅: 但唔脆不特止, 個魚餅勁薄, 無口感, no good和民salad: 全晚唯一一個ok之作, 生菜係新鮮, 粟米夠多, 有d脆餅塊, 個sauce咸了點, 但都okdrink就試了一個荔枝梳打($20), 毫無荔枝味, 似加甜7-up, waiter無禮貌

2004-08-20 7 瀏覽
約7:00pm 去到拿位,等左半個鐘終於入到去.叫左個豬扒鍋,海鮮飯, 一口芝士,雞軟骨.好彩我地2 人之前食左少少野,如果唔是都未必夠飽.個豬扒鍋太大酒味,仲以為下面有d飯or 菜,點知乜都無,得一塊豬扒而且.海鮮飯又俾佢騙左,以為好大,點知小到死.一口芝士淡而無味.最好只有個雞軟骨.
約7:00pm 去到拿位,等左半個鐘終於入到去.
叫左個豬扒鍋,海鮮飯, 一口芝士,雞軟骨.
好彩我地2 人之前食左少少野,如果唔是都未必夠飽.
海鮮飯又俾佢騙左,以為好大,點知小到死.
一口芝士淡而無味.
最好只有個雞軟骨.