2004-11-23
11月19日晴OT後男友來接我食飯, 忽然好想食燒餅, 所以就建議去和民, 到達後見到門外濟滿了人, 取票之後等了大約30分鐘才可以入座, 待應安排我們坐L形座位, 最適合情侶撐枱腳, hehe^@^待應說只要點指定飲品會送筷子一對, 結果男友選了"戀愛之惑星", 飲品好似彩虹既顏色, 如果唔攪拌來飲只會飲到酒味, 但係攪拌之後再飲味道竟然係又甜又苦, 真係好似戀愛一樣, 而我就選了新出既"柚子蘋果梳打", 味道清新, 最可愛就係杯內既一個冰球, 唔似一般凍飲內放一粒粒正方形冰粒隨後待應就拎了兩對筷子俾我們選其中一對, 結果我選了有公仔既, 點知待應送晒兩對俾我們, 真係好人, THX SO MUCH至於食物我們點了下列幾款:1)炸雞軟骨:口感不錯, 不過有點油膩2)星鰻魚天婦羅壽司:好長既鰻魚肉, 內有青瓜及醬汁, 幾好味, 不過係未食之前聞到有點腥味3)廣島燒餅:係我暫時認為值得讚既食物, 有很多配料:肉片, 蝦, 酸薑等, 粉漿適中, 唔會好似食麵粉咁, 好味, 燒餅上面有好多醬汁及木魚碎, 好好味, 係必食之選4)抹茶年糕:所謂既年糕係透明既, 好淋好難食, D抹茶汁亦無什麼味
至於食物我們點了下列幾款:
1)炸雞軟骨:口感不錯, 不過有點油膩
4)抹茶年糕:所謂既年糕係透明既, 好淋好難食, D抹茶汁亦無什麼味, 早知叫雪糕食好過
埋單$200有找, 整體來講都OK既, 不過我覺得D待應好慘, 成日都要向客人下跪, 其實要做到有禮都唔一定要跪呀, 而且當我見到D待應跪既時候, 心中都感到不好意思