2009-08-25 21 瀏覽
同朋友飯聚,貪方便都係揀返屋企付近,又貪呢度坐得舒服呢。兩個人叫左三款食物。刺身冷麵:麵夠彈牙,加埋開胃既醋,都係夏日良品;和民沙律:必叫之選,個醬真係百吃不厭,仲有咁多菜,即刻覺得自己超健康;鰻魚飯:食得多冷野當然要加個熱盤,熱辣辣非常唔錯。
鰻魚飯
2009-08-06 6 瀏覽
2009-08-02
焗海鮮飯, 味道唔錯, 但細到一個女仔都唔會夠飽
2009-07-31 2 瀏覽
琴晚7點幾到, 要等5張table, 不過唔洗15分鍾就有得入。2 個人叫左5 樣野, 1)刺身冷麵($49), 呢個係凍食, 黎個陣碗野仲有d 冰係到嫁, 夏天食就至岩! 有2隻生蝦, 有帶子, 有三文魚。2) 鰻魚豆腐鍋($39), 好食, 不過鰻魚好似少左d, 佢d 汁用黎送飯就正啦。3)鮭魚野菜卷($37), 感覺好fresh, 係用米紙包既, 附有甜酸汁, 好開胃!4)帶子蟹肉丸子($24), 係炸既, 有D 熱氣, 一咬落去, D 汁流晒出黎, 但食唔出有帶子同蟹肉既味, 不過加埋千島汁,幾好食。5)和風石鍋蘸湯麵($47), 呢個麵會另上一個湯, 可以就咁食, 又可以放落湯食, 不過佢都提議你放入湯一齊食既! 好味!宜家做緊優惠, 飲品買一送一, 叫左一杯柚子梳打, 一杯巨X提子梳打~埋單$233。
2 個人叫左5 樣野,
埋單$233。
2009-07-30
  • 刺身冷麵
2009-07-12 35 瀏覽
因為媽媽生日有張和民既HKD CASH CPUPON, 正日仲送一杯野飲, 於是叫左4個COURSE再加個朱古力芭菲都仲係好抵呀...哈和民沙律 - 一直都係最愛, D生菜好新鮮, 仲有好多吞拿魚同粟米, 再加和式既芝麻汁, 好FRESH好好味!鯖魚燒 - 好大條, 又好厚肉, 正!PIZZA - 個味唔差, 好芝士, 幾啱我, 但因為係厚底, 所以都幾"漏", 如果係薄批就真係正晒喇串燒盛盒 - 除左個鹽燒雞翼好味D外, 其他都麻麻地, 帶子有點"鞋", 雞肉串冇咩味, 下次都係ORDER返個淨雞翼算了!朱古力芭菲 - 有兩球雪糕, 又有D加啡味既JELLY同有D粟米片...好好味!...下次要ENCORE

鯖魚燒 - 好大條, 又好厚肉, 正!

和民沙律
慶祝紀念
生日
和民沙律
鯖魚燒
沙律一碟普普通通一般啦!刺身冷麵刺身算新鮮豐富,麵身煙靭。炸豬扒飯豬扒新鮮香脆,豬扒炸皮不太厚,啖飯香軟,幾正架。叉燒豬骨湯拉麵,OK啦!湯味濃麵都煙靭。魚生飯雖然係魚生頭頭尾尾,但都好好味。有杯飲品包埋係個餐度,算飽飽同完美嘅一餐。
沙律一碟普普通通一般啦!

刺身冷麵刺身算新鮮豐富,麵身煙靭。

炸豬扒飯豬扒新鮮香脆,豬扒炸皮不太厚,啖飯香軟,幾正架。

叉燒豬骨湯拉麵,OK啦!湯味濃麵都煙靭。

魚生飯雖然係魚生頭頭尾尾,但都好好味。

有杯飲品包埋係個餐度,算飽飽同完美嘅一餐。
沙律
炸豬扒飯
叉燒豬骨湯拉麵
魚生飯
2009-06-18
炸豬扒飯
魚生飯
刺身冷麵
因為伯母有星展信用卡,到和民可以點一些優惠小食及套餐~因此今晚我們約了在和民吃飯~經過一番商量後,我們決定點一個二人餐及兩個半價小食~二人餐共有六款美食:三文魚刺身,壽司,沙律,雞串燒,牛肉烏冬,豬扒鍋。而兩個小食就是芝士焗年糕和綠茶雪糕~每款食物都賣相吸引,小巧精緻,且又美味非常~刺身壽司夠新鮮,我的最愛~沙律裡的炸蝦和炸帶子,肉質彈牙,且配合沙律菜同吃完全不覺油膩~雞串燒的雞肉夠惹味,但嫌青椒燒得有點過火,黑黑的~牛肉烏冬的烏冬滑滑的,很好!豬扒鍋則水準麻麻,味道有點過鹹~伯母最欣賞的似乎是芝士焗年糕~煙煙韌韌的,芝士味濃,正!整頓晚飯,無論環境,座位,食物和服務都很令人滿意~食物的份量雖小,但少食多滋味,我們還是吃得飽飽的離開呢~信用卡優惠果然很划算~埋單每人不超過一百元,絕對吃得過呢~
因為伯母有星展信用卡,到和民可以點一些優惠小食及套餐~

因此今晚我們約了在和民吃飯~

經過一番商量後,我們決定點一個二人餐及兩個半價小食~

二人餐共有六款美食:三文魚刺身壽司,沙律,雞串燒,牛肉烏冬,豬扒鍋。

而兩個小食就是芝士焗年糕和綠茶雪糕~

每款食物都賣相吸引,小巧精緻,且又美味非常~

刺身壽司夠新鮮,我的最愛~

雞串燒的雞肉夠惹味,但嫌青椒燒得有點過火,黑黑的~

牛肉烏冬的烏冬滑滑的,很好!

豬扒鍋則水準麻麻,味道有點過鹹~

伯母最欣賞的似乎是芝士焗年糕~煙煙韌韌的,芝士味濃,正!

整頓晚飯,無論環境,座位,食物和服務都很令人滿意~

食物的份量雖小,但少食多滋味,我們還是吃得飽飽的離開呢~

信用卡優惠果然很划算~

埋單每人不超過一百元,絕對吃得過呢~
2009-05-28
慶祝紀念
生日
  • 芝士焗年糕,刺身,壽司
2009-03-01 8 瀏覽
不想吃太飽, 這裡份量的的骰骰, 正好合心意明太子芝士玉子燒($29) - 餐牌上圖片當然只供參考, 如不是用料也不會差那麼遠. 玉子看不出有燒過的痕跡, 明太子混上芝士醬份量出奇地少, 吃下也不覺有什麼明太子味羊肉野菜串($29) - 羊肉味嫌不夠羶, 但羊肉算嫩滑可補不足豪華壽司盛合($54) - 灸燒帶子味道很是鮮甜, 用上甜甜醬汁提升食味, 很是不錯. 三文魚味只算普通, 而鰻魚沒吃, 但同行朋友卻說不錯牛肉火鍋($59) - 其他鍋類可另加$12配上烏冬, 但就除了是這個, 看見左右兩檯奉上烏冬份量差距差不多少一半, 看來廚房控制份量上要改善一下. 醬汁是這鍋的靈魂, 味道甜甜濃濃的, 配上也算是新鮮的食材, 穩陣之作另加上朝日啤, 吃下其實都算幾飽肚
不想吃太飽, 這裡份量的的骰骰, 正好合心意

另加上朝日啤, 吃下其實都算幾飽肚
差不多空心的玉子蛋
不夠羶的羊肉串燒
went there for lunch on a Friday, two people ordered:- 豬扒鍋定食($49) includes a big bowl of rice / miso soup. 豬扒炸得好脆,配合雞蛋, 加埋d 洋蔥同甜甜嘅汁, 好易"送"飯. Good.- Hamburger 定食, upgrade volume to 300g hamburger ($49+$15). Hamburger is not as good as the 豬扒鍋定食, beef is tender though, but 汁 is too 甜 and oily. Anyway for this price, it still offer good value for money. The lunch sets include 2 drinks as well, had Ice milk tea and ice grapefruit tea, not bad either. Generally speaking, affordable price / good fo

Generally speaking, affordable price / good foods / nice environment / excellent services. Bonus point is that this place is very near to my home
2008-09-09 16 瀏覽
來了這家和民兩次, 都是趁工作的空檔來個 lunner (lunch + dinner):第一次是星期六。冇下午茶餐, 散叫了一個夏之特撰料理的明太子忌廉汁意粉 ($44 + 10%) – 即是明太子 Carbonara 了 (又食 Carbonara ?!) 。不過和民這裡的用的新鮮意大利麵 Tagliatelle, 比 spaghetti 扁身, 入口還算有點點韌勁。另備生蛋黃一隻, 讓食客自行加入麵內撈勻後吃。紅色的明太子、雪白的忌廉汁黃黃的蛋黃和意大利麵加上青翠的西蘭花, 賣相已引人食慾。忌廉汁比起夢見屋的稀, 但就中和了比較鹹的明太子 (記著要把明太子撈勻, 不然鹹死自誤), 整體感覺是比較輕盈的。這兒的加了點黑胡椒, 據餐牌的介紹是正宗的吃法, 未試過正式的意大利 Carbonara 所以mf1知是否真的。餐牌還說是煤礦工人 (故字面是 “carbon”) 發明的食法, 怪不得這個意粉會這麼 heavy 啦, 煤礦工人需要大量熱量補充體力嘛。不過我還是找它吃光光! 吃完意粉還好像欠了點點東西似的, 又不大想吃甜品, 想吃個和民沙律又怕吃不完, 便要了也是新出品的枝豆芝麻雙色

吃完意粉還好像欠了點點東西似的, 又不大想吃甜品, 想吃個和民沙律又怕吃不完, 便要了也是新出品的枝豆芝麻雙色豆腐 ($19 + 10%)。想不到這個更有驚喜呢。有綠白兩色豆腐各一件, 還有數粒枝豆在上面, 泡在一堆醬汁和薑末之中。綠色的豆腐是枝豆味, 其實枝豆沒有什麼特別的味道, 所以只是取其顏色; 入口軟綿綿的, 卻有點點豆渣原始粗糙的口感 (即是不是吃豆腐花那種滑溜的感覺), 像是手磨黃豆造的豆腐, 估不到連鎖店的還有這般水準還真有點驚喜啊。至於芝麻豆腐從外頭看不出有芝麻, 味道是要入口細嘗才吃得出的。這個豆腐有些像吃雪糕, 只有伴吃的醬汁太濃, 可能稀一點會比較配合。

第二次來終於有下午茶餐吃了,選了星鰻天婦羅卷的 ($39 + 10%),連一杯飲品,我選了凍玄米茶。嗯這個星鰻天婦羅卷賣相就幾好了,幾有氣勢,可是裡面的星鰻天婦羅炸到硬硬的,也有點滲油,不過最後我都食哂。反而我幾欣賞凍玄米茶,清涼又不甜,解肥膩最好了。

我想這裡的食物不算很突出(連鎖店的貨色勝在穩定嘛),但總該比隔壁的目黑壽司好吧?!
明太子忌廉汁意粉
正 枝豆芝麻雙色豆腐
星鰻天婦羅卷
2008-07-31 8 瀏覽
昨晚與老公晚餐到和民吃夏の特撰料理,選了:-1.(特大)魷魚鬚天婦羅 $29--->推介必食,有四大條又粗又長(約每條10吋長左右)的魷魚鬚,天婦羅 粉漿不厚,裏面啖 啖魷魚肉,有魷魚味,淨食這個以半飽2.廣島pizza($39)--->這個一般,麻麻地,都係和風pizza好味!:3.白汁芝士焗千層菠菜(餃子底)連益力多特飲一杯(特價$39一set)-->非常抵食,見到每枱都有order,香濃惹味,又係飽肚之選!:4.特大宇治金時$29--->嘩!超大杯超正!!!綠茶刨冰拌日式湯丸、綠茶蒟蒻、紅豆及A級宇治抹茶雪糕,個抹茶雪糕可算是我食過最好味的,很純很香綠茶味!最重要是D刨冰唔係就咁淋D綠茶味糖漿上去,而是把凍綠茶雪成冰,再用刨冰器刨成冰碎,所以每口冰都充滿綠茶香,不會越食越淡口注意:一個人好難食哂成杯,真係好鬼死大杯是日dinner吔了個半鐘,食完飽到上心口,二百元埋單超值!
昨晚與老公晚餐到和民吃夏の特撰料理,選了:-

非常抵食,見到每枱都有order,香濃惹味,又係飽肚之選!

(特大)魷魚鬚天婦羅
廣島pizza
白汁焗千層菠菜(餃子底)
特大宇治金時
(特大)魷魚鬚天婦羅
白汁焗千層菠菜(餃子底)
特大宇治金時
  • .(特大)魷魚鬚天婦羅 特大宇治金時
2008-03-29 15 瀏覽
25.3.08 (Tue)未試過和民的set lunch,所以提議到這用膳豬扒鍋定食($49) - 又有鍋又有爐又幾隻碗又有雞蛋一隻,其實只不過是滑蛋炸豬扒加醬油而已,又要自己打蛋,還弄到手,唉。豬扒味道還可,幾鬆軟,但有一件豬扒有『so味』。飯一大碗,幸好鍋有醬油。飲熱柚子茶,很大杯。可以吧同事的泡菜飯份量也很多,味道ok,不只是一個辣字另一同事order了雪糕芭芙,外型很吸引,但見他吃得不多我和吃泡菜飯的同事也有食滯的感覺最後我飽到晚上九時半
25.3.08 (Tue)

未試過和民的set lunch,所以提議到這用膳

同事的泡菜飯份量也很多,味道ok,不只是一個辣字
另一同事order了雪糕芭芙,外型很吸引,但見他吃得不多

我和吃泡菜飯的同事也有食滯的感覺
最後我飽到晚上九時半
2008-03-21 9 瀏覽
去到小三家玩Wii 都唔夠15 分鐘, 就話要落街食飯, 因為果度一到7 點就會有好多人落街食飯, 遲D 都無位坐~我地一行3 行叫左好多野食:海膽, 鱆魚壽司, 鰻魚壽司, 雜錦天富羅, 雞卷, 蒜蓉帶子... 海膽:家姐們話海膽好好食, 好似o向板前壽司食咁正, 但我唔覺得lor, 真係唔知點解~鱆魚壽司, 鰻魚壽司:同平時一樣無乜特別~雜錦天富羅:好正, 其實也不要要求甚麼很出色的~雞卷:個脆漿好鬼厚, 係件雞& 條筍好正lor~蒜蓉帶子:好好食, 好香蒜蓉味, 帶子唔錯~味道:大集團有大集團的質素樣相:樣子很吸引環境:一D 都唔迫, 仲要闊落tim~衛生:OK, 唔見Dirty服務:OK, "針"水都叫快, 落Order 上菜都好快~抵食:OK, 都唔係叫貴~整體:依間分店都已經幫襯過三次, 3 次都係好好!!

鱆魚壽司, 鰻魚壽司:同平時一樣無乜特別~
雜錦天富羅:好正, 其實也不要要求甚麼很出色的~
雞卷:個脆漿好鬼厚, 係件雞& 條筍好正lor~
蒜蓉帶子:好好食, 好香蒜蓉味, 帶子唔錯~

味道:大集團有大集團的質素
樣相:樣子很吸引
環境:一D 都唔迫, 仲要闊落tim~
衛生:OK, 唔見Dirty
服務:OK, "針"水都叫快, 落Order 上菜都好快~
抵食:OK, 都唔係叫貴~

整體:依間分店都已經幫襯過三次, 3 次都係好好!!
2008-02-13 9 瀏覽
基本上我覺得和民的食物都有信心的保證,是次同友人叫左幾樣食物當午餐,其中吞拿魚腩卷是每次必叫的!太好味了..另外豚肉pancake同燒牛舌都好yummy呀!
係聖誕假期間,同阿媽去左和民居食屋到食下午飯...我同阿媽叫左兩個餐..沒有叫小食**兩個餐包括是我*海鮮壽司飯(配湯烏冬):個海鮮壽司飯勁正,湯烏冬就一般..@@ 不過,D飯我就覺得好少同D海鮮可以加多少少。阿媽*鰻魚飯(配湯烏冬):佢話D鰻魚都唔錯。佢都話湯烏都是一般..== 佢話點解飯之後會有湯烏冬'']] 怕我地不飽。我就覺得和民居食屋D野食都不錯,不過我地個日下午飯兩個餐加都食左我地百幾蚊。^_^阿媽話錦就冇左幾百蚊。服務我就覺得好好啊>_<''希望再有機會,黎呢一道食下野。- -''
係聖誕假期間,同阿媽去左和民居食屋到食下午飯...

我同阿媽叫左兩個餐..沒有叫小食**

兩個餐包括是

如果係將軍澳,唔係多錢.又想食d 日本野.係一個唔錯選擇!價值就一般.野食都幾好食今日一家人去左食有炸鰻魚壽司幾好食,d 炸鰻魚好香口豬扒鍋. d 豬扒都過得去.佢有隻蛋,唔知應該將隻蛋點,所以將隻蛋打入去個鍋到.d 汁加蛋好好食!豬肉抄雜菜太喊唔好食海鮮炒飯好好味好獲氣好香口不過好細拉麵唔好食.d 麵同個湯低完全唔得!特別個湯底..得油一口牛肉d牛肉好差!不過d汁ok!平均黎講..我覺得唔多低.都幾好食!但係我鐘意食五十嵐多d 因為平d 又大碗d
如果係將軍澳,唔係多錢.又想食d 日本野.係一個唔錯選擇!

價值就一般.

野食都幾好食

今日一家人去左食

有炸鰻魚壽司幾好食,d 炸鰻魚好香口

豬肉抄雜菜太喊唔好食

海鮮炒飯好好味好獲氣好香口不過好細

拉麵唔好食.d 麵同個湯低完全唔得!特別個湯底..得油

一口牛肉d牛肉好差!不過d汁ok!

平均黎講..我覺得唔多低.都幾好食!
但係我鐘意食五十嵐多d 因為平d 又大碗d