2024-04-15 41 瀏覽
好耐冇出去搵食一開始見到呢間店名好得意,就是偏偏喜歡你所以就好似係特別情有獨鍾咁想去食下入到去就好似進入咗個花花世界咁有唔同嘅花花牆大量打卡位仲要兔仔真係完全少女心到爆以為專注打卡嘅地方食物質素通常一般點知真係喜出望外首先,我哋嗌咗個最簡單嘅卡邦尼意粉最簡單嘅嘢通常係最複雜整得好食成個意粉嗰啲粉煮嘅時間啱啱好軟硬適中,而且成個汁啱啱好包住成個意粉辣肉腸意粉辣肉腸同意粉又好夾味而且樣貌非常之好一上嚟,真係要打返兩張卡先南瓜湯個外賣都吸引,而且味濃巴馬火腿沙律斑馬火腿份量足我個人最鍾意,就係個漢堡包漢堡包入面嘅滑蛋做得好好旁邊仲有墨西哥脆片一齊食又可以打卡又可以食住美食仲有兔兔相伴真係好滿足
好耐冇出去搵食
一開始見到呢間店名好得意,
就是偏偏喜歡你

真係完全少女心到爆

以為專注打卡嘅地方
食物質素通常一般
點知真係喜出望外

首先,我哋嗌咗個最簡單嘅卡邦尼意粉
最簡單嘅嘢通常係最複雜整得好食
成個意粉嗰啲粉煮嘅時間啱啱好軟硬適中,
而且成個汁啱啱好包住成個意粉

辣肉腸意粉
辣肉腸同意粉又好夾味
而且樣貌非常之好
一上嚟,真係要打返兩張卡先

南瓜湯個外賣都吸引,而且味濃

巴馬火腿沙律
斑馬火腿份量足

我個人最鍾意,就係個漢堡包
漢堡包入面嘅滑蛋做得好好

旁邊仲有墨西哥脆片一齊食

又可以打卡又可以食住美食
仲有兔兔相伴真係好滿足
2024-04-12 53 瀏覽
各位姜糖黎銅鑼灣打卡 記得要黎埋依間餐廳📸有好多打卡位 應援物 仲可以探下駐場嘅可愛兔仔🐇一出𨋢就見到大大塊姜濤嘅Birthday backdrop😍沿路入到餐廳 周圍都係打卡位 / 花海🌷當然唔少得大量姜濤handheld props😎大家未叫野食已經可以打卡打餐飽🤳🏿講返嘢食方面 餐廳主打西餐 食物質素都幾唔錯😋⭕️ 菠蘿照燒雞黑漢堡 $158網上見好多人食依款burger🍔果然賣相吸引🤩 味道仲讚👍🏻特別係中間塊菠蘿🍍燒到有層焦糖 勁好味🤤雞扒juicy 配埋蕃茄 🍅成件事好夾最讚係塊包皮都烘到好脆口😋⭕️ 卡邦尼煙肉意粉 $178擺盤靚 有心思💕好欣賞依度用左大量煙肉脆同芝士片大大增加口感overall 意粉creamy 彈牙 唔會漏👍🏻⭕️ 金金菠蘿熱情果梳打 $58最後order埋杯打卡soda🍹成半個熱情果加埋落去😍杯底仲有淡淡菠蘿甜味🍍
各位姜糖黎銅鑼灣打卡 記得要黎埋依間餐廳📸

成半個熱情果加埋落去😍
杯底仲有淡淡菠蘿甜味🍍
  • 菠蘿照燒雞黑漢堡
2024-04-12 33 瀏覽
一間餐飲,除了食物,環境都很緊要。朋友很少女心,於是去了這間花花世界的餐廳,一進去就很多花,很夢幻。適逢姜誕(姜濤生日月),有很多姜濤打卡紙版。還有姜濤慈善餐,(其中收益會捐去慈善機構),選了黑糖生姜豚肉漢堡及海鹽姜檸梳打。漢堡的包烘十分脆口,加左姜汁的海鹽梳打咸中帶辣都幾得意。朋友選了前菜巴馬火腿, 忌廉煙三文魚意粉,都不錯。

適逢姜誕(姜濤生日月),有很多姜濤打卡紙版。

朋友選了前菜巴馬火腿, 忌廉煙三文魚意粉,都不錯。

• 香草忌廉煙三文魚意粉
2024-04-11 31 瀏覽
南瓜湯加咗忌廉入口香滑,飲得出係用新鮮南瓜整成嘅,仲有啲南瓜籽做裝飾添。菠蘿照燒雞漢堡照燒雞入口嫩滑唔會好韌,而塊菠蘿係好有心機咁用咗焦糖燒成嘅,酸酸甜甜幾開胃。配菜仲有好多沙律,同埋Nachos。如果唔想食Nachos, 都可以加少少錢轉薯條。鮮大蝦龍蝦汁米意粉米意粉嘅質地煙煙韌韌,佢唔似一般嘅Risotto 咁容易滯或者食到好膩。龍蝦汁嘅味都好濃郁,同米意粉都配搭得好好。除咗有新鮮海蝦,仲有幾隻好彈牙的大蝦,都抵食的。另外仲有一啲菇菌、蘆筍、碎芝士做配菜,整體而言都係唔錯的無想到「偏偏就是喜歡你的「你」是姜濤。原來呢個月係姜濤生日,所以成間餐廳都有好多慶祝姜濤生日嘅裝飾,啱晒姜糖去

菠蘿照燒雞漢堡

鮮大蝦龍蝦汁米意粉

2024-04-11 21 瀏覽
這是一間很夢幻充滿少女情的餐廳。一入門口就見到很靚的花海💐💐和一張姜濤的海報吸引。餐廳裏面也有很多姜濤的海報可以影相,姜濤的粉絲一定不要錯過這間餐廳。餐廳裏也有很多花海🌸🌸🌸,適合情侶和閨蜜一起談心。不但環境令人很舒暢,連食物也很高質素。四月份開始有特別餐牌,部份收益將捐去慈善機構,支援學生情緒教育服務。又會派送姜濤的杯墊和Memo紙。❇️前菜巴拿火腿沙律,沙律菜新鮮爽脆❇️餐湯南瓜湯,湯上面有很多花瓣點綴,口感很順滑❇️香草忌廉三文魚意粉意粉份量很充足,三文魚卷成花的形狀,忌廉味很濃郁❇️黑糖生薑豚肉漢堡包豚肉肥瘦均勻,一陣陣薑味❇️海鹽薑檸梳打海藍色的飲品連飲管上有姜濤的樣子

❇️前菜
巴拿火腿沙律,沙律菜新鮮爽脆

❇️餐湯
南瓜湯,湯上面有很多花瓣點綴,口感很順滑

❇️香草忌廉三文魚意粉
意粉份量很充足,三文魚卷成花的形狀,忌廉味很濃郁

❇️黑糖生薑豚肉漢堡包
豚肉肥瘦均勻,一陣陣薑味

❇️海鹽薑檸梳打
海藍色的飲品連飲管上有姜濤的樣子
2024-04-10 31 瀏覽
餐廳佈置好靚,滿佈花束,好有少女心,最難得是有兩個兔店長,一點都不怕生,會喺食客附近出現,好可愛✅菠菜芝士忌廉意粉麵條煮得剛剛好,有彈性又不會太軟爛。忌廉醬汁濃稠滑順,散發著奶香和芝士的迷人味道,菠菜的清新口感與忌廉的濃郁味道完美融合,又香又甜,雖然素食,但都好夠味✅煙三文魚炒蛋黑炭漢堡漢堡麵包黑炭的外觀就十分吸睛,讓人垂涎欲滴。一咬下去,麵包鬆軟,上面仲搽咗牛油,帶著微微的炭烤同牛油香氣,裡面的煙三文魚炒蛋則是絕佳的配搭,蛋香和魚香相互融合,口感豐富多層次。整個漢堡的搭配非常惹味😙✅明太子雞翼外皮炸得酥脆金黃,一口咬下去,嘴裡迸出滿滿的鮮嫩雞肉汁。明太子醬的鹹香與微辣,完美地融入了每一隻雞翼之中,讓整個味覺充滿驚喜。這道菜既有嫩滑的口感,又有明太子醬的獨特風味,絕對是雞翼控不能錯過🤓✅紅莓汁汁液鮮紅誘人,帶著自然的甜味,一點也不膩口,每一口都能感受到紅莓的酸甜交融

✅菠菜芝士忌廉意粉

✅煙三文魚炒蛋黑炭漢堡

✅明太子雞翼

✅紅莓汁
・ 煙三文魚炒蛋黑炭漢堡🍔 ($168)這道菜結合了煙熏三文魚、炒蛋和黑炭漢堡。煙三文魚的豐富風味與炒蛋的柔軟口感應該能夠很好地融合在一起❤️ 黑炭漢堡則為整道菜增添了獨特的視覺效果。這種組合可能會為味蕾帶來豐富的層次和口感,讓人驚喜不已✨・ 意式黑松露醬野菌炒意粉🍝 ($178)意粉搭配了意式黑松露醬和野菌🥰 黑松露醬具有濃郁的香味,為菜餚帶來深度的風味。野菌的添加也增添菜餚的豐富度和口感😍・ 粉紅心心朱古力奶💓 ($68)擁有迷人的名字的飲品。粉紅心心朱古力奶是一種以朱古力為基礎的奶製品💝 其特點是色澤粉嫩且充滿甜蜜的味道。又會給人帶來濃郁的朱古力風味🍫!拍照很可愛,很喜歡😜

・ 煙三文魚炒蛋黑炭漢堡🍔 ($168)

・ 意式黑松露醬野菌炒意粉🍝 ($178)

・ 粉紅心心朱古力奶💓 ($68)

2024-04-02 80 瀏覽
銅鑼灣花海少女心餐廳星期六放假就會鐘意搵D 打卡餐廳,上網見到有人推介喺銅鑼灣時代後面有一間以花海做主題既西餐廳 @sayiloveyouhk。好啱充滿少女心嘅朋友們去打卡,同埋餐廳有個可愛嘅兔仔,不過可惜我去個日見唔到。一入門口就已經好似進入咗一個花花世界,四處都係打卡位,而且餐廳已經準備好導具俾食客打卡,連一大紮花都有,男士們唔怕兩手空空🤭我地叫咗2個午市套餐,每份套餐都會包一碗餐湯。是日精選餐湯係南瓜湯,個碗好靚,湯上加左少少忌廉,灑上香草、花辨碎及南瓜籽,南瓜湯好濃但又唔會太咸。香辣南美蝦意粉份量都幾大,用上蕃茄汁底,酸酸地,意粉偏硬身,而蝦就好爽口菠蘿照燒雞漢堡竹炭漢堡包烘得好脆身,睇到雞扒面有層薄薄嘅焦糖脆,雞扒好多汁,配上大大塊菠蘿同蕃茄,味道好清新,好好味👍🏻冰藍薄荷梳打有少少蝶豆既味道,薄荷味唔重,好清爽嘅飲品,賣相係漸變藍色,好靚!就是偏偏喜歡你銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖#就是偏偏喜歡你 #銅鑼灣探店 #打卡餐廳 #銅鑼灣美食香港探店 #香港下午茶
銅鑼灣花海少女心餐廳

我地叫咗2個午市套餐,每份套餐都會包一碗餐湯。

香辣南美蝦意粉
份量都幾大,用上蕃茄汁底,酸酸地,意粉偏硬身,而蝦就好爽口

菠蘿照燒雞漢堡

冰藍薄荷梳打

就是偏偏喜歡你
銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖

今次要推介一間有靈魂有光環😇嘅靚靚打卡Cafe,店主人美心善一腳踢除咗做樓面仲自己煮埋,菜式好睇又好食. 💥餐廳會請聽障人士及社會弱勢社群如Sen及復康人士等做員工,好有善心. 未入門口已經見到一啲NGO嘅表揚旗幟. ❤️細心留意佢哋仲會有啲捐款箱每個月不定期捐俾一啲比較低社會關注度嘅NGO,呢份心意已經值得表揚.👏🏻餐廳裝飾佈置好有心思,成個花花世界咁好溫馨浪漫🥰除咗花牆旁座位仲有兩個鳥籠座,而且仲有提供拍照道具📸比大家,慶祝啲紀念日、生日呀一流. 個環境啱曬情侶閨蜜,甚至一家大細去,因為仲有兔🐰店長不定期出巡. 可惜今次美中不足兔店長唔喺度,下次如果帶小朋友去真係要問定先免得佢哋失望啦. 聽講兩隻兔仔識得聽指令做動作好叻好乖㗎. 🤩QR code 落單好方便. Cafe常見菜式絕不缺席,相當唔錯. 二人餐嘅話都係$600有找,不過今次我哋就散叫,其實價錢都唔係貴好多視乎想食乜. 飲品我哋叫咗金金🍍菠蘿熱情果梳打同埋抹茶鮮奶. 近日天氣炎熱,飲返個菠蘿梳打真係好開胃,果味好香好清新飲落口感超爽. 抹茶鮮奶個抹茶味香濃唔會苦. ⭐️impossible cheeseburger 素肉好Ju

⭐️impossible cheeseburger
素肉好Juicy夠健康而且神還原肉漢堡精髓. 個包好香脆,黑色幾特別喎,內藏熱溶芝士同勁厚身蕃茄. 配埋伴晒碟嘅新鮮沙律仲有Nachos食好滿足.

⭐️南瓜汁野菜米意粉
擺盤精緻,色彩斑斕恍如藝術品. 南瓜汁加埋南瓜籽雙重享受,個米意粉Orzo好Creamy軟硬度適中,口感介乎飯同意粉之間平時比較少食原來咁好食,蔬菜及菇類等配料好鮮甜,面層仲有芝士塊增添鹹香風味.

⭐️招牌粉紅甜甜心❣️
以為係普通窩夫就錯喇,食落口感好煙靭有麻糬嘅質感. 灑上糖霜同埋低糖朱古力醬,食落唔會太甜. 配合埋忌廉士多啤梨藍莓仲有雲呢拿雪糕食,非常豐富.

順帶一提,呢度嘅餐廳命名「say,I love you」都係因為店主之一係姜粉,下個月姜濤誕🥳🎂🎊聽講會有新搞作慈善活動,店主嘅堅毅精神同埋開店理念我都好佩服🙌🏻👏🏻係姜糖嘅記得去支持吓啦,好適合粉絲去聚聚😉不過我就算唔係粉絲都覺得要去幫襯吓.第時搞下生日會都唔錯喎.

• impossible  cheeseburger
  • 招牌粉紅甜心心
  • 南瓜汁野菜米意粉
入到去真係成間餐廳都好多花花,有多個打卡位,餐廳仲有兩隻大兔仔,不過今日去冇緣份見唔到。🍗意式香草烤春雞午餐跟南瓜湯,好濃郁南瓜味,烤雞現烤上枱,勁大份,都有半隻雞,個樣幾吸引,烤到外脆內軟,食落好香香草味。🥗300KCAL低卡輕盈午餐配營養奶昔$128我揀左慢煮雞胸配蕎麥麵,飲品係雜莓、紅肉火龍果、檸檬🍋同果仁製作而成,一杯營養豐富,只含110kcal同埋有10g蛋白質。岩晒想keep fit,又想食得豐富有營養的人士。📍 就是偏偏喜歡你 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖

🍗意式香草烤春雞

🥗300KCAL低卡輕盈午餐配營養奶昔$128

📍 就是偏偏喜歡你 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖
靚靚cafe|走入花花時間|食物有水準同同事間中都會去下唔同cafe lunch,放鬆下心情。❣️佈置滿滿花花設計,好有心思❣️食物有擺盤之餘,味道都幾好,適合閨蜜傾計食嘢,時間許可的話,仲好多打卡位。🍔煙三文魚炒蛋黑炭漢堡$168- 賣相好精緻,夾上芝士、蛋炒得有層次,味道同口感都幾好。配上nachos感覺更健康😆🍝香辣南美海蝦意粉$168 (lunch)- lunch set配上湯,飲品都可以-$10- 意粉好濃香番茄、芝士同蒜香味道,醬汁夠滋味。配上炒香過嘅菇,仲有成4-5隻蝦,的確係睇得又食得!🍸蜜桃小熊乳酸C $68- 小熊冰裝飾好特別,打卡最適合!有機會再約閨蜜來打卡

靚靚cafe|走入花花時間|食物有水準

同同事間中都會去下唔同cafe lunch,放鬆下心情。

❣️佈置滿滿花花設計,好有心思

🍔煙三文魚炒蛋黑炭漢堡$168
煙三文魚炒蛋黑炭漢堡

🍝香辣南美海蝦意粉$168 (lunch)
香辣南美海蝦意粉

- lunch set配上湯,飲品都可以-$10

🍸蜜桃小熊乳酸C $68

- 小熊冰裝飾好特別,打卡最適合!

有機會再約閨蜜來打卡
煙三文魚炒蛋黑炭漢堡
香辣南美海蝦意粉
2024-03-29 28 瀏覽
被舖滿花海既餐廳吸引,用咗好多唔同款花花做花牆,好吸睛,室內環境舒適,坐得舒服,員工的服務態度好一人套餐包餐湯、沙律、主菜+飲品南瓜打成蓉煮成湯,湯味濃郁,口感順滑。沙律菜新鮮爽脆,配上Parma Ham片, 味道好夾。香草忌廉煙三文魚意粉,意粉份量好多,配料有蘑菇同三文魚粒等,煙韌意粉中加入香草,再配上濃郁忌廉,成碟意粉既味道都好夾,唔會太淡或者太鹹,好好食!我地加錢將飲品升級為小熊粒粒草莓牛奶,睇相就覺得意,杯頂有隻可愛既粉紅小熊草莓冰,打卡一流,清甜嘅士多啤梨味,值得一試。意式黑松露醬炒蛋大啡菇黑炭漢堡,漢堡麵包外脆內鬆軟,大啡菇軟滑又多汁,配搭滑嫩炒蛋,入口啖啖都係黑松露嘅味道,又系黑松露控必食。 整體食物質素唔錯,全部餐具都好靚,連枱上每一杯一碟都係花花設計,好用心。
一人套餐包餐湯、沙律、主菜+飲品
南瓜打成蓉煮成湯,湯味濃郁,口感順滑。
沙律菜新鮮爽脆,配上Parma Ham片, 味道好夾。
銅鑼灣呢間樓上西餐廳🍴裝修充滿少女風,滿滿嘅💐花花佈置今人感覺心花露放😍,而且仲有華麗嘅鳥籠🦜座位,十分之適合打卡!鮮🦐大蝦龍蝦🦞汁米意粉上面佈滿食用🌼花碎,十分之切合返佢個💁‍♀️少女風格,大蝦🍤鮮味爽口,龍蝦🦞汁好香濃,米意粉入口好有🤤麵粉味,質素唔錯。佢哋呢期推介嘅🎊新菜式係秘製威靈頓牛柳🥩,個酥皮好鬆脆,牛油🧈味香濃,肉質鮮嫩🐂牛味好濃,夾埋中間啲😋雜菌碎層次好豐富!

2024-03-27 41 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼同閨蜜慶生梗係要揀間靚靚打卡餐廳☺️位於銅鑼灣嘅cafe店「就是偏偏喜歡你」以花藝為主題,裝潢同佈置都充滿浪漫氣息🌹更有一大片夢幻花牆,相當吸睛,非常適合情侶約會或女生聚會~🍔煙三文魚炒蛋黑炭漢堡($168)份量十足,黑炭漢堡麵包鬆脆有口感💋配搭香甜滑嫩炒蛋同鹹香煙三文魚,食落相當有層次感👍🏻🍝香辣南美海蝦意粉($188)肥美海蝦新鮮爽彈🦐煙韌意粉中加入惹味南美醬汁,帶微微香辣味非常開胃✅🧇招牌粉紅甜心心窩夫($98)甜品擺盤精緻,共有五塊心型窩夫🩷入口酥脆鬆化,配搭雲呢拿雪糕,幸福感倍增✨🥤小熊粒粒草莓牛奶($68)招牌飲品造型滿分,上面有隻可愛嘅粉紅小熊冰,打卡一流🐻飲落係清甜嘅士多啤梨味,口感輕盈值得一試💁🏻‍♀️▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🍔煙三文魚炒蛋黑炭漢堡($168)

🍝香辣南美海蝦意粉($188)

🧇招牌粉紅甜心心窩夫($98)

🥤小熊粒粒草莓牛奶($68)

2024-03-27 22 瀏覽
今日黎左呢間少女心滿瀉既café,場地好靚,花花佈置,仲有鳥籠裝飾。不過最特別係呢到有兔兔店長! 2隻兔兔都好乖,好可愛。意式黑松露醬野菌炒意粉份量好足,食落好creamy,黑松露味好重! 菠羅照燒雞黑漢堡呢個有驚喜,漢堡好大個,一啖都未必咬得曬咁多層! 照燒雞煎過,雞肉保持嫩滑,配埋菠羅,咬落去爆汁! 同埋佢仲配左nachos , 沙律。蜜桃小熊乳酸好靚,打卡一流! 而且飲曬杯野隻熊仔都未融曬! 入面仲有粒粒果肉,幾好飲。值得一提係呢到店員都好友善,仲主動幫我地影相!

意式黑松露醬野菌炒意粉
份量好足,食落好creamy,黑松露味好重!

菠羅照燒雞黑漢堡

蜜桃小熊乳酸

值得一提係呢到店員都好友善,仲主動幫我地影相!