2015-08-21 1026 瀏覽
黑松露小籠包:小籠包是必定要試的項目,也是店子的推介菜,當然要試試啦,外皮是薄的,而且收口位置亦不會感吃粉頭。黑松露均勻佈滿豬肉內餡,黑松露味道濃郁芬芳,豬肉與黑松露味道匹配,吃罷菌香憂憂的停留在口腔中,令人驚喜。濃濃的黑松露味跟嫩滑的豬肉混在一起,不錯~ 帶點甘香, 賣相好好,皮薄餡靚,多汁夠JUICY, 好鮮味!上海擔擔麵先呷口湯,有點微,合拍非常! 是今日最滿意的一道菜呀!酸辣湯可以選擇一窩或一碗,甜甜酸酸的,用料頗豐富,有不少木耳絲筍絲蛋絲,水準最好,好夠味!招牌生煎包味道唔錯, 包軟肉香! 生煎包只是暖暖的,包身厚厚但頗鬆軟,底層只是微脆,豬肉餡兒小小的一顆,沒有一點湯汁,入口有點膩膩的,水準一般而已。雪菜黃魚煨麵:湯好鮮, 黃魚肉滑滑無骨的,正!必食推介!總結平,服務好,多選擇
雪菜黃魚煨麵:湯好鮮, 黃魚肉滑滑無骨的,正!必食推介!
總結平,服務好,多選擇
酸辣湯
招牌生煎包
雪菜黃魚煨麵
2015-08-10
35 分鐘 (堂食)
2015-07-25 838 瀏覽
有期望地再次光顧,等待人數多,差不多半小時後入坐,點了5款東東。尚點涼菜(青瓜,烤夫,素鵝,燻魚),小龍包,薺菜松茸炒年糕,黑木耳露及豆沙鍋餅。尚點涼菜青瓜:爽口,道濃。烤夫:味淡,有點失色。素鵝:以菇為主,可以更脆。燻魚:全晚最好食的一道菜,非常脆口,味道偏甜。小龍包皮薄多湯汁,味道尚可,如果多點點肉味會更好。薺菜松茸炒年糕 全晚最差的一道菜,松茸只有死咸味,相反年糕就淡某某。我估佢地想用松茸帶起成碟年糕既味,不過非常可惜,松茸同年糕絕左交,傾唔麻各自各既味。豆沙鍋餅 非常失望既甜品,豆沙鍋餅係上海店既主打甜品,應該冇死啦,就可能主打係關係,尚點既豆沙鍋餅係一早炸定,有客要再返炸,搞到粉皮油淋淋又唔脆,再者真係得粉冇左應有既蛋香味。黑木耳露比起上次較漿口及甜都係鐘意上次(第一次)的食物,試過第一次之後有期望再來,就因為有期望,所以今次就失望。
尚點涼菜
青瓜:爽口,道濃。
烤夫:味淡,有點失色。
素鵝:以菇為主,可以更脆。
燻魚:全晚最好食的一道菜,非常脆口,味道偏甜。
小龍包
小龍包
皮薄多湯汁,味道尚可,如果多點點肉味會更好。
薺菜松茸炒年糕

全晚最差的一道菜,松茸只有死咸味,相反年糕就淡某某。

黑木耳露
比起上次較漿口及甜
2015-07-12
25 分鐘 (堂食)
2015-07-02 710 瀏覽
之前在尚點食過担担面覺得好好食,難得放假就同屋企人再去食過一行四人試左唔少前菜同點心,再加每人一碗麵,食到捧捧肚細食的話建議麵可以share,食多幾個小食!埋單每人$100,依個價錢食到gum 好的水準我覺得超值! 以後想食上海菜一定會再黎
之前在尚點食過担担面覺得好好食,難得放假就同屋企人再去食過

一行四人試左唔少前菜同點心,再加每人一碗麵,食到捧捧肚

細食的話建議麵可以share,食多幾個小食!
前菜拼盤 $68
凉拌茄子 $28
三鮮湯年糕 $48
豆沙煎餅
2015-06-21 789 瀏覽
開業了一段時間,之前門口總是人頭湧湧,未有機會嘗試。最近情況無咁濟湧,終於可以一試午餐。午餐有前菜,主菜及飲品。前菜叫了涼拌四季豆,味道幾好,夠蒜味,青豆本身有清甜味,而且比我想像中大碟。主菜叫了菜肉雲吞湯麵,雲吞屬菜少肉多,調味足夠,肉質新鮮,有淡淡麻油味道。上海麵不算太滑,但都有囗感。湯底味道適中,不會太淡或太鹹,整體算係幾好。飲品選了熱豆漿,本身已落咗糖,個人覺得較甜,豆漿本身嘅黃豆味都算足!另处叫了一客小籠包。小籠包內湯汁濃郁夠辣口,肉質鮮味,皮也夠簿,算是水準之作。

涼拌四季豆
主菜叫了菜肉雲吞湯麵
菜肉電吞湯麵
2015-06-18 579 瀏覽
今次試唔到擔擔面, 得兩個人食3樣野都有d 飽, 鍾情意食重味嘅朋友應該幾like! 豆漿唔甜ok 雙松小籠包= 黑 松 露 + 松茸 : 黑白兩款味道,皮夠軟夠薄, 保留到入面嘅肉汁, 好甘香嘅黑松露, 兩個人每人兩粒都好夠, 因為味道比較濃會有(漏)嘅感覺!麻醬伴面 : 要襯熱食, 凍左會一舊舊好爛夾, 食擔擔面好似會抵dd肉碎酸菜x包 : 肉碎酸菜其實無乜特別,味道適中, 勝在個包夠軟綿綿整體ok, 但環境上就有小小保留, 太應聲, 面對面坐都聽唔到對方講咩…想傾下偈要搵第二到!!
豆漿唔甜ok

麻醬伴面, 雙松小籠包, 肉碎酸菜x包
2015-06-17
30 分鐘 (堂食)
麻醬伴面, 雙松小籠包, 肉碎酸菜x包
2015-05-25 603 瀏覽
平時經過成日都好多人排隊, 所以都無乜衝動想入去, 今日唔知食咩好就等你啦, 大概等咗四過字就有位, 環境服務都可以啦.首先來嘅係鮮肉小籠包, 一籠四個,皮薄肉鮮湯汁熱,不錯.擔擔麵同排骨菜飯一齊來,先試試擔擔麵擔擔麵的湯唔夠熱, 花生醬味好重, 但唔香, 麵質都可以, 但食擔擔麵最緊要係湯嘛, 所以這個麵不合格排骨菜飯完全唔掂, 排骨一早炸定, 一啲熱度都無, 重要收我成五十幾蚊, 有無搞錯最後係鍋貼, 賣相幾好, 一客五隻熱度就唔係好夠, 但汁就非常澎湃, 一咬就標晒出嚟, 這個俾你合格啦埋單總共$190 , 一般般啦, 包點類比較好
首先來嘅係鮮肉小籠包, 一籠四個,皮薄肉鮮湯汁熱,不錯.
擔擔麵同排骨菜飯一齊來,先試試擔擔麵

排骨菜飯

最後係鍋貼, 賣相幾好, 一客五隻
埋單總共$190 , 一般般啦, 包點類比較好
20 分鐘 (堂食)
2015-04-11 1139 瀏覽
每次想試都勁多人等位,今日早食飯所以去到唔洗等即刻有位,3個人叫左5樣野!小籠包,炸鏝頭,擔擔麵,雪菜肉絲湯麵,豆沙鍋餅!先黎炸鏝頭,一見個面好似好油咁,好彩食落無好油嘅感覺!之後黎擔擔麵同雪菜肉絲湯麵,好大碗,好彩叫左兩碗啫,擔擔麵係辣辣地,但可以接受嘅辣,啲麵都幾好,有口感!小籠包同豆沙鍋餅都唔錯!呢間算抵食,唔怪得成日都唔多人等啦!!
小籠包,炸鏝頭,擔擔麵,雪菜肉絲湯麵,豆沙鍋餅!

先黎炸鏝頭,一見個面好似好油咁,好彩食落無好油嘅感覺!

小籠包同豆沙鍋餅都唔錯!

呢間算抵食,唔怪得成日都唔多人等啦!!
炸鏝頭
雪菜肉絲湯麵
2015-04-11
2015-04-08 690 瀏覽
7點15分前去拎位都有位的沒想到在第一城都有一間不錯的上海餐廳可以值得一試的上海擔擔麵 真係好好味啊夠哂麻醬味再有黠辣味真的還不錯的咧而且麵的質感適中 good!!黑松露小籠包味覺都幾得意的 幾新潮下小籠包真係有黑松露的味道要再encore啊!!金絲煎上海鍋貼視覺上覺得都幾得意金絲脆脆的 上海鍋貼煎得剛好皮不會太硬 剛好雞絲粉皮雞絲完全有哂麻醬味粉皮又滑 這配搭無得輸香蕉高力豆沙 是有點期待的但落單後5分鐘內即上擺明唔係即叫即整 而且是唔夠熱的所以對於這個 是好失望的 麻煩注意一下.
7點15分前去拎位都有位的
沒想到在第一城都有一間不錯的上海餐廳
可以值得一試的
上海擔擔麵 真係好好味啊
夠哂麻醬味再有黠辣味
真的還不錯的咧

而且麵的質感適中 good!!

味覺都幾得意的 幾新潮下
小籠包真係有黑松露的味道
要再encore啊!!
視覺上覺得都幾得意

所以對於這個 是好失望的

麻煩注意一下.
2015-03-05
2015-02-28 1057 瀏覽
炸醬麵小辣,鹹度同辣度啱啱好,唔似其他食肆咁 "漏",辣度係一般人接受到,好味! 鹹肉炒飯比較鹹。炒年糕更令人失望,年糕唔彈牙仲係粉粉地,未食過咁嘅上海年糕。 個別員工 "服務" 好差,黑口黑面擺低食物,問咗兩次攞嘢都唔應我,當聽唔到算數。 終於搵到第二個問有冇豆板醬,佢話有,但原來答有就係回應咗我喇,唔係攞俾我嘅。 呢位問咗冇攞可能唔記得算佢啦 (人手唔夠),但係唔啋客人果位侍應真係唔啱喇。

2015-02-15
  • 排骨炸醬麵
小籠包做主打的上海菜館,今日等我嚟PK一下!好吃的小籠包要有六大的條件,皮薄、形美、體小、餡大、汁多、味鮮。我覺得尚點小籠包做到了五大條件,只欠味鮮。第一城新開了一間上海菜館,食茶餐廳左右OL都推介這間上海菜館,身為半個上海人的我也特意到這裡朝聖。坐下看看點心紙,上海菜當然不少得小籠包和炒年糕,但川包對我來說是非常新潮的。我和朋友叫了鮮肉小籠包,大排川包,賽螃蟹,火腿津白和香蕉高力豆沙。大排川包 HK$28包皮像饅頭,裡面醬汁帶甜加上一塊炸大排和生菜絲, 外軟內脆,口感好特別。賽螃蟹HK$76我本以為跟出面的餐廳用蛋白炒毛豆 ,吃一口竟然有一絲絲的蟹肉,好有蟹味,令我感到驚喜!鮮肉小籠包HK$32好吃的小籠包要有六大的條件,皮薄、形美、體小、餡大、汁多、味鮮。我覺得這個小籠包有五大條件,只缺少了味鮮。火腿津白 HK$54 - 津白新鮮,不過太多芡汁,no good!香蕉高力豆沙HK$32 有棉花糖般的口感,裡面有香蕉和豆沙,入口不太甜,Very Puffy!評分:(以5個*為滿分)食物:****服務:***環境:***1/2尚點沙田銀城街1-2號置富第一城1樓117A號舖TEL:214

小籠包做主打的上海菜館,今日等我嚟PK一下!
我覺得尚點小籠包做到了五大條件,只欠味鮮。

大排川包 HK$28
賽螃蟹HK$76
鮮肉小籠包HK$32
我覺得這個小籠包有五大條件,只缺少了味鮮。
香蕉高力豆沙HK$32

評分:(以5個*為滿分)
食物:****
服務:***
環境:***1/2

尚點
沙田銀城街1-2號置富第一城1樓117A號舖
TEL:2143 5308

2015-01-19 1418 瀏覽
之前知有間上海野新開張, 一於去試試~~中午一點左右到, 已有唔少人等緊!股務:等位唔算太耐就有位! 侍應都有禮~食物:先來頭盤....- 自選尚點涼菜 $68 (香煎素鵝、開泮拍青瓜、燻魚、雞絲粉皮)- 香煎素鵝 → 幾香脆,唔太油膩。- 開泮拍青瓜 → 新鮮爽脆,但唔夠酸! 差DD- 燻魚 → 味淡左D汁小左D,魚骨太多,我仲比骨"吉"住條利...- 雞絲粉皮 → 麻醬太少,唔夠味...好淡!- 雙色刈包 (大排刈包) $50/2個 → 豬扒唔乾都OK,不過汁太少!- 雙色刈包 (雞排刈包)  → 雞扒唔乾但淋左唔夠脆, 都係汁太少!- 酸辣湯麵 $48 → 夠辣唔夠酸,麵多但湯太少!- 脆鱔 $64 → 最正依味! 香脆,好似用黑醋黑糖炒,酸甜剛剛好! 好正!- 雙松小籠包 $52 → 黑松露及松茸小籠包,普普通通- 豆沙鍋餅 $28 → 唔油膩,但豆沙太少!- 桂花糖豆腐花 $38 → 香滑! 糖漿唔好落太多. OK! 桂花糖結論:整體味道唔似上海菜濃味,比較啖! 賣相唔錯味道有代改善!
之前知有間上海野新開張, 一於去試試~~
中午一點左右到, 已有唔少人等緊!

股務:
等位唔算太耐就有位! 侍應都有禮~

食物:
先來頭盤....
自選尚點涼菜(香煎素鵝)
- 香煎素鵝 → 幾香脆,唔太油膩。
自選尚點涼菜(開泮拍青瓜)
- 開泮拍青瓜 → 新鮮爽脆,但唔夠酸! 差DD
自選尚點涼菜(燻魚)
自選尚點涼菜(雞絲粉皮)
- 雞絲粉皮 → 麻醬太少,唔夠味...好淡!
大排刈包
雞排刈包
酸辣湯麵
- 酸辣湯麵 $48 → 夠辣唔夠酸,麵多但湯太少!
脆鱔
雙松小籠包
- 雙松小籠包 $52 → 黑松露及松茸小籠包,普普通通
豆沙鍋餅
- 豆沙鍋餅 $28 → 唔油膩,但豆沙太少!
桂花糖豆腐花
桂花糖豆腐花
 桂花糖

結論:
整體味道唔似上海菜濃味,比較啖! 賣相唔錯味道有代改善!
2015-01-18
10 分鐘 (堂食)
  • 脆鱔
2015-01-18 1237 瀏覽
婆婆說第一城開了間上海菜,每天也大排長龍,把其他食肆的人龍搶走了。有次經過,果然未到營業的11時,已經有人在門外等候,人氣旺盛。看可愛的她返老還童般,說得興高采烈,定必很想試試。這天跟她慶祝生日,機會正好來了。開洋拍青瓜涼菜有5款,可以$68自選4款,抵過散叫。婆婆有張優惠劵,吃滿$100送青瓜。切得很薄的青瓜,份量少得可憐,沾滿麻油,撒上數粒看上去不新鮮的蝦米。吃下去怪怪的,青瓜滿佈蝦米味,雖爽口,但感覺不太新鮮。金網生煎鍋貼期望被拉低後,對鍋貼的賣相有點驚訝,見得下人喎。網煎得很脆,但很油膩。一邊叫公公小心熱湯,一邊放入口中,才發現想得太多了,鍋貼只有微溫,裡面一滴汁也沒有。餡料的味道還好,跟平常的鍋貼無異,但皮厚得誇張,吃下去又硬又粉。黑松露小籠包有'雙松小籠包'供選擇,黑松露和松茸各兩粒。我們4人則點了兩籠,兩隻味都試試。剛蒸好的小籠包白煙直冒,是整晚唯一熱的食物。烏卒卒的皮,賣相跟樂天皇朝差不多。吃下去才知道是完全兩回事。皮不算厚,算是普通小籠包還說得過去,可是叫黑松露則有點牽強。松茸小籠包松茸的味比黑松露出一點,但仍是淡得可有可無,跟太子的餃掂相比,簡直是天同地比。紅燒肉刈
開洋拍青瓜
金網生煎鍋貼
松茸小籠包
紅燒肉刈包
紅燒肉的味道還好,一半肉一半肥脂,都幾香口。刈包軟軟實實的,還可以,但室溫的包,實在不能接受。
脆炸黃魚響鈴
真想問一句,炸完多久?怎麼炸的食物都可以是室溫的?放涼的腐皮,很油膩。值得一提的是,腐皮包著都幾大件黃魚,魚肉不嚡。
尚點菜肉炒飯
味道正常,有菜粒和火腿粒調味,飯粒偏濕。若果熱呼呼的,絕對會給個合格的分數。
上海擔擔麵

聽到旁邊的客人讚擔擔麵不錯,便加單點碗試試。配料很少,近乎沒有肉碎。麵的質地還算可以,不彈牙但不太腍,有點粉。湯都過得去,雖然偏稀,但帶微辣令它變得惹味。
門外等位的人源源不絕,只能解釋,這附近沒有其他上海菜選擇,酒樓的小籠包質素更差。店員忙得不可開交,加水加茶都要問幾次,加單更是一遍混亂,但態度還算可以。真想帶兩老出走沙田,到外面品嘗真正的美食。
2015-01-13
2015-01-13 2691 瀏覽
生在香港是幸福的,因為食品派系應有盡有。有於餐飲事業競爭激烈,為吸引客人,店家各施其法,紛紛攪盡腦汁,最常見的就是中西合璧,如中式的菜系把西式食材入鐉而創造新菜式。小妹置富第一城開了間新派上海食店,主打高級食材入鐉食品,而價錢平民化。因此,小妹特意在星期日的中午拜會拜會。尚點在中午十二時開門,一時半左右到達尚點,雖然最繁忙的午市時間早過,但在門外等位的人流不乏。等座期間,店員告知有客人甚至在早上11時就在門外等待餐廳營業,看來尚點果然人氣十足。小妹是次是2人到訪的,幸運地,前幾張籌的人客都不在,小妹等位約5分鐘便被安排入座了。甫進店舖,餐廳裝置挺為時尚的,大膽的使用摩登橙色和白色作主調,予人精精神神的感覺。餐廳空間挺大的,雖然枱與枱間的距離不多,但設有不同的沙發位,令客人坐得舒適。尚點在店外放有一大張顏色餐牌,等位期間,小妹已經心中有數,選定入座後要點的菜式了。甫坐後,小妹便不假思索的剔劃餐紙,食物亦不消一會便奉上了。小妹這次分別點了自選尚點涼菜$68、雙松小籠包$52、雞排刈包(鳳梨甜汁)$28及黑松露拌麵$48。最先奉上的是自選尚點涼菜$68,不得不讚尚點給予客人的彈性及了解客人的
最先奉上的是自選尚點涼菜$68,不得不讚尚點給予客人的彈性及了解客人的需求,很多時候到餐店用餐,都會希望多試幾款店舖的菜式,唯因人太少胃納有限,最多只能點過一至兩個前菜。尚點設自選涼菜拼盤,分A區及B區,客人可在A區選3款涼菜,再從B區選1款,合共四款。如絲的體貼,小妹當然不會浪費,以此機會多試幾款尚點的菜式。最後點了A區的四喜烤夫,雞絲粉皮及香煎素鵝和B區的燻蛋。
先試的是燻蛋, 金黃的蛋黃單看以令小妹為之心動。
咬一口,蛋黃流心度適中,不會死實亦未至於呈流水狀,咬下,蛋黄是黏稠狀的,蛋黄漿從缺口位緩緩流出,唯燻香未夠突出,令人感到可惜。整體來說,還是不錯吃的。
再試的是素鵝,薄薄的腐皮,內裏包著冬菇絲及花生。稍稍夾起素鵝,一股濃郁的麻香及花生香飄出。
咬一口,被炸過的腐皮雖然是香脆,但略嫌油份太多,吃罷滿咀都是油,比真正的鵝肉還要肥膩,小妹不太推介。
四喜烤夫
是麵筯的一種,是款傳統的上海涼拌,與木耳同炒,咬下質感像極海綿,整體味道不過不失,未算有很大的驚喜。

雞絲粉皮
是小妹在四款涼拌中最愛的,粉皮呈半透明,燈光穿透粉皮,醬汁濃稠亦調配適中。
吃著,花生麻醬伴著爽滑微帶點Q彈的粉皮來吃,間中夾雜著清爽的青瓜絲及一絲絲的雞肉,很快便被小妹給消滅下來了。
雙松小籠包$52
,含黑松露及松茸各兩件。孩子們亦可因各人喜好,選擇全黑松露、全松茸或是原味小籠包。
見籠裏小籠包半黑半白,顏色對比極度鮮明,視覺效果不錯哦。小妹這次是2人到訪的,正好能試罷兩款。
小籠包打摺痕尚算平均,但收口位做得不算好, 輕輕用筷子夾起小籠包的頂部,內裏湯汁亦能盈聚在底部,如氣球注水後的形態,賣相收貨。
小妹先試的是白的,即松茸小籠包,為作參考才分開幾口吃,小妹強烈建議大家還是原個小籠包吃下。
咬一口,松茸小籠包皮略嫌做得有點厚,面皮摺邊有點硬,不感有麵粉的香氣。 內裏的湯汁雖然如火山爆發般爆出,但味道不像是屬於包中豬肉的,油膩但欠油脂香,令人期待的松茸味似乎亦躲起來了,吃起來只咬得到的肥豬肉而嘗不到松茸香,令人失望。
在那兒跌下,就在那兒起來。小妹再試的是黑松露小籠包。黑黝黝的外表惹人滿生好奇。
咬一口,外皮比松茸的做得好多了,皮是薄的,而且收口位置亦不會感吃粉頭。黑松露均勻佈滿豬肉內餡,黑松露味道濃郁芬芳,豬肉與黑松露味道匹配,吃罷菌香憂憂的停留在口腔中,令人驚喜。小妹推介大家試試黑松露小籠包哦。
尚點的刈包有麵醬肉汁及鳳梨甜汁兩款醬汁供選擇,一咸一甜,小妹要了雞扒刈包配甜的醬汁。
雞排刈包(鳳梨甜汁)$28以蒸籠奉桌,開口的中式白包子包著厚厚的炸雞扒,面頭滿是生菜絲及鳳梨汁,點紅點綠的,賣相討好。
咬一口,白包彈性不糊口,又不會乾身難嚥,吞下白包憂憂散發出麵粉香,不錯哦。內裏的炸雞扒肉汁滿溢,咬下油脂爆出,肉質尚算纖嫩,唯粉漿與雞肉比例不均稱,面層粉漿太厚而雞肉則太薄,破壞整個刈包的口感。鳳梨甜汁亦略嫌有點過甜,鳳梨味不見突出,醬汁和刈包感覺有點各吃各的,
令小妹有點失望。有機會再吃,小妹會點麵醬肉汁,估計味道會較為相配。
最後的是黑松露拌麵$48,白麵上加上些少黑松露,賣相看似簡單撲素。
其實底部藏有不少拌麵醬汁,吃前先把白麵拌勻,令每條麵條都能沾上底部汁醬及黑松露。
吸一口,麵條軟硬度適中,不會過淋不會過硬,麵條蛋味香濃,即使沾上了汁醬,亦沒有蓋過麵條自身的香氣。
拌麵的汁醬從來都是整碟菜的靈魂,成在汁醬敗亦在汁醬,醬汁太稀,令麵條掛不起汁,麵條質素多好也是食之無味,醬汁太杰,又令麵條難易均勻沾上醬汁,吃下是乾巴巴的,不夠順滑。
尚點的汁醬濃稠就調配得十分適中了,輕輕攪拌麵條便能令麵條均勻上色,掛汁力恰好,不會過杰過稀,吃下濕潤有緻,不會乾身得令人難嚥。而且味道濃淡亦調配適中,汁醬味道不會太濃,蓋過黑松露的幽香。吃下先是嚐到白麵原有的蛋香,再來則是汁醬的些甜些咸,最後則以黑松露獨有的菌香作結,令人難以自拔。每碗的份量挺為足夠,性價比很高,十分推介。

總結,除了較為創新的黑松露菜式令人驚喜外,小妹認為尚點的菜式質素整體只屬不過不失。但小妹認為尚點是大好道途的,因為店家定位非常正確,打造較為平民化的新潮上海菜,入場價位相宜,店舖佔盡地利,附近住宅屋苑不乏,菜系供應屬廣,除新派菜式,傳統的也有供應,能吸引不同客源。
星期一至五更設午市套餐,推介給經常在第一城附近出未的孩子,吃膩了別的,來尚點試試還是不錯的選擇。當日吃罷午餐,已是下午2時多了,甫看店外人流依然不乏,相信店舖必能站穩腳步的,有於尚點大部份菜式都偏油,小妹用餐當天,眼看長者客源不乏,建議菜式可盡可能少點油,那大眾也能吃得健康與快樂呢。
2015-01-11
5 分鐘 (堂食)
  • 黑松露拌麵
  • 黑松露小籠包
2015-01-06 1295 瀏覽
尚點.名為其實,裝潢也走新派麼登格局很久沒有走去第一城搵食,又或許太耐冇新舖進駐雖然是住宅區,但幫襯街坊可能太耐冇新面孔、人潮滿是濟湧相反其它食店就算是水靜鵝飛..加上新派裝修,吸力自然加多二錢價錢上亦算大眾化,由取飛等位至入座需時差不多二十五分鐘眼見左一張右一枱埋單,但就望門輕嘆、人手不足下運作其實客人是最受害..阻外整個實濟流程前菜五選一,喚來之雞絲粉皮..份量雖細但麻醬稀杰剛好,輕輕數條青瓜和雞絲撈一撈麻醬香滿佈於粉皮間,味道來得不俗端上枱之雞排擔擔麵$58.炸得酥香滿口雞排用上雞扒肉,肉質嫩滑、但就犯上一眾炸物同出幣處,粉漿頗厚,話雖如此、頗厚之酥粉漿下,雞排確實幾嫩口 湯頭做得不俗的擔擔麵,花生醬料做就之湯底入口香勁白幼麵吸湯力高,但面層油脂卻令人既愛且恨、呷著一口接一口心底卻計算著明早要做回多少運動 餐飲還送上暖暖之白豆漿,豆味尚算濃郁而且不太過於死甜,潤潤口嚨等待甜品上場甜品是個人另加,細細碗桂花小丸子入口清甜而不俗,粒粒小丸子咬口之餘嚼勁中又滲上桂花香氣,不錯..
尚點.名為其實,裝潢也走新派麼登格局
很久沒有走去第一城搵食,又或許太耐冇新舖進駐
雖然是住宅區,但幫襯街坊可能太耐冇新面孔、人潮滿是濟湧
相反其它食店就算是水靜鵝飛..
加上新派裝修,吸力自然加多二錢
價錢上亦算大眾化,由取飛等位至入座需時差不多二十五分鐘
阻外整個實濟流程
前菜五選一,喚來之雞絲粉皮..
份量雖細但麻醬稀杰剛好,輕輕數條青瓜和雞絲
撈一撈麻醬香滿佈於粉皮間,味道來得不俗
端上枱之雞排擔擔麵$58.炸得酥香滿口
雞排用上雞扒肉,肉質嫩滑、但就犯上一眾炸物同出幣處,
粉漿頗厚,話雖如此、頗厚之酥粉漿下,雞排確實幾嫩口
湯頭做得不俗的擔擔麵,花生醬料做就之湯底入口香勁
白幼麵吸湯力高,但面層油脂卻令人既愛且恨、呷著一口接一口
心底卻計算著明早要做回多少運動
餐飲還送上暖暖之白豆漿,豆味尚算濃郁
而且不太過於死甜,潤潤口嚨等待甜品上場
甜品是個人另加,細細碗桂花小丸子
入口清甜而不俗,粒粒小丸子咬口之餘
嚼勁中又滲上桂花香氣,不錯..
題外話/補充資料: 食物出品大致不俗,只是人手分配不足的情形下 要是我不是貪新鮮? 要我等了又等、枱子食客早已鬆人 卻沒有人處理、我早已溜之夭夭去也。
2015-01-02
午餐
2015-01-04 1078 瀏覽
開了間新店, 當然第一時間去試食~等位竟然用了一小時, 我已經5:30開始等, 因為沒有set用餐限時,不像翡翠繁忙時間要1小時15分交檯~終於等到入座卡位, 座位舒適~叫了擔擔麵--好味, size不少, 好飽肚      炸饅頭--ok, 有跟煉奶      小籠包--水準不錯, 同翡翠有得比      高力豆沙--吾似即炸, 微溫, 扣左d 分整体吾錯, 唯入座等位問題可改善更好~
開了間新店, 當然第一時間去試食~
終於等到入座卡位, 座位舒適~
叫了擔擔麵--好味, size不少, 好飽肚

炸饅頭--ok, 有跟煉奶

小籠包--水準不錯, 同翡翠有得比

高力豆沙--吾似即炸, 微溫, 扣左d 分

整体吾錯, 唯入座等位問題可改善更好~
2015-01-04
60 分鐘 (堂食)
  • 小籠包