2007-05-25 36 瀏覽
早前係阿伯生日月, 佢話想食中菜, 所以我地既gathering就黎佐呢度食. 我地叫佐個爆帶子, 糖醋伊面, 蝦球, 蠔餅, 潮州炒面, 豬腳凍, 金華四蔬, 好似仲有一樣但唔記得佐. 整體黎講食物係OK, 不過我覺得D野比較油, 尤其是個帶子同蠔餅, D油多到呀... 同埋個蠔餅麻麻地啦, 淋既, 唔好得過廟街廿蚊餅果D. 最離譜係個潮州炒面, 個menu張相都幾靚幾多料咁架麻, 真正黎果碟, 我以為係齋面黎添喎, 得幾粒細蝦仔, 小小菇類, 一碟咁既野賣六十幾定八十幾蚊? 求其一間雲吞面舖食個面都好食過佢.

2007-05-23 12 瀏覽
昨晚,熊貓、藝術爸、藝術媽同我出街食飯慶祝媽媽生日。我們去了尖沙嘴海港城的『尚膳』食晚飯。點解會去『尚膳』?(1) 朋友好耐之前同我講過話去過『尚膳』在太古城鋪,覺得幾得;(2) 上兩個星期睇Cable,蘇絲黃介紹話果度D『滷水鵝翼』係one of the top three in Hong Kong同埋D『沙嗲牛肉河』都好味;(3) 我同熊貓上星期五六點半去到都食唔到『滷水鵝翼』,好唔忿氣;(4) 抵食。(如果去D貴夾唔飽但環境靚既地方食,實俾阿媽「依依哦哦」)我地昨晚叫左:『滷水鵝掌翼』:又真係幾好喎!通常好多地方鵝掌翼都係鹹到死或者D肉瘦猛猛實的的鬼死咁黐牙。喱度喱D完全唔係咁,有肉好滑仲冇黐牙。掂!『沙律明蝦球』:味道一般啦!雖然只得6隻蝦,但就好大隻。『排骨春菜煲』:爸媽鍾意食菜,唔可以碟碟都係肉,一定要叫D菜。我就覺得D春菜好味因為佢味道好似芥菜,而我不嬲都鍾意食重菜味菜。『沙嗲牛肉芥蘭』:沙嗲只係少少辣,至唔食得辣我。仲有,喱度沙嗲牛肉唔似其他地方咁,傑到似「張糊」。『蠔仔肉碎粥』:OK,幾好。『壽桃』:本來冇既,係我訂檯時問佢可唔可以幫我整,結果
昨晚,熊貓、藝術爸、藝術媽同我出街食飯慶祝媽媽生日。

我們去了尖沙嘴海港城的『尚膳』食晚飯。

點解會去『尚膳』?

我地昨晚叫左:

『沙律明蝦球』:味道一般啦!雖然只得6隻蝦,但就好大隻。
『蠔仔肉碎粥』:OK,幾好。
『壽桃』:本來冇既,係我訂檯時問佢可唔可以幫我整,結果個manager覆返我話個廚師話可以特登幫我整4個。

真係好services!

連加一,茶介,只係$367。超抵!

2007-05-20 9 瀏覽
之前試過隔離嗰間廣東茶居,嗰晚就同阿爸阿媽試呢間潮州菜。七點幾去度冇訂位就被安排坐咗去廣東茶居嗰邊,三個人叫咗:1.鵝肉拼鵝腸拼鴨舌- 鹵水味度ok,鵝腸好爽口,鵝肉都好味。2. 川椒龍鳳球- 好味,個汁味道好好,雞加汁好正,蝦又夠爽口,唔錯(好食過潮樓嘅川椒雞)。3. 豆蓉菜苗- 菜苗新鮮,不過呢碟味精超重(因為我一接觸重味精會有少少過敏反應,所以肯定落咗好多味精)。4. 苦瓜排骨煲- 成煲味精湯,有苦瓜咸菜同大約五舊排骨(係...得五舊仔),不過啲排骨浸咗咁耐味精湯都幾好食,又夠"林"身。5. 魚蛋河一碗- 魚蛋似真係手打自家製,大大粒唔錯,個湯底好香大地魚味,好鍾意,啲河粉就一般啦。6. 甜品羔燒三寶- 需時製作(20-30分鐘),其實係白果粒,芋頭粒同蕃薯粒蒸完再少炸,然後"林"透明糖漿上面,好"漏",三種材料我都唔食,所以得阿爸阿媽食,當然食唔哂。味精算ok,服務就麻麻,因為當晚叫嘅鹵水三拼等到除甜品外所有嘢到哂都未到,覺得鹵水應該最快到,於是去追,點知個姐姐仔話"三拼會耐啲,因為要逐樣切"咁走行開咗,好明顯係非常敷衍嘅答案(我諗佢都睇到啲餸都到哂仲要食得七七八八,而且隔離遲
之前試過隔離嗰間廣東茶居,嗰晚就同阿爸阿媽試呢間潮州菜。

七點幾去度冇訂位就被安排坐咗去廣東茶居嗰邊,三個人叫咗:

味精算ok,服務就麻麻,因為當晚叫嘅鹵水三拼等到除甜品外所有嘢到哂都未到,覺得鹵水應該最快到,於是去追,點知個姐姐仔話"三拼會耐啲,因為要逐樣切"咁走行開咗,好明顯係非常敷衍嘅答案(我諗佢都睇到啲餸都到哂仲要食得七七八八,而且隔離遲過我哋叫嘅鹵水拼都到啦),不過佢咁講就繼續等,等多五六分鐘,乜都食哂,唔對路就再追,今次我講到明乜都食哂都未到係唔係冇單,個姐姐仔(都係嗰個)就話幫我哋再追,於是又等,過咗一陣,個姐姐仔行嚟問可唔可以講俾佢知三拼係邊三樣(好明顯冇單啦),不過我媽咪好想食所以就冇叫取消,講完俾佢知問佢係唔係根本冇落單佢竟然話"唔係,係張單切切吓唔知飛咗去邊",嘩...咁都得??

又再等,我終於冇耐性想叫佢取消個拼盤預備上甜品,個姐姐仔話"好快好快,幫你哋打咗尖,第一碟會係你哋嘅",又等咗一陣,阿爸忍唔住叫經理取消,因為我哋見到有鹵水拼出不過唔係我哋(又話打咗尖?又話第一碟?),通常係顧客嘅不滿去到頂點碟嘢就會出現,果然個十下十下嘅經理轉個頭就見到個上菜阿嬸呢住我哋碟三拼,經理見我哋望住佢,就拎起碟三拼,目光呆滯咁離遠望向我哋(三張枱距離度)一粒聲都唔出指住碟三拼企喺原地唔郁,我諗佢想問我哋仲要唔要(我諗佢唔係啞啩...唔知點解佢唔出聲呢?),我哋見終於嚟到就叫佢上碟三拼囉。

其實我真係好唔滿意佢哋嘅態度同答案,我知人手好似唔太夠,佢哋又好忙,不過我都已經忍冇可忍至追單(啲嘢都到齊仲要食到七七八八),咁都勁敷衍,真係唔要得。酒樓都有安撫措施嘅 - 個甜品end up係送嘅。
(非會員)
2007-05-20 6 瀏覽
四人周六晚上八時左右等了約二十分鐘,約$400埋單.無鵝片,無鵝件,無凍蟹,無大腸.(才八時多! >.<)食物上得慢,好似去飲:續碟上.豆醬白菜還可以.椒鹽九肚魚太油太燶太細舊.蠔餅淡味,唔夠蠔味.鹵水墨魚片無味.菠蘿咕嚕肉芡汁(其實係固體)太杰,只得兩細舊菠蘿.潮州炒麵無炒過,只係無味蝦加幾條芽菜撈麵.食到尾聲已放棄食甜品嘅念頭.旺角樂園打冷好味一百倍!
四人周六晚上八時左右等了約二十分鐘,約$400埋單.
無鵝片,無鵝件,無凍蟹,無大腸.(才八時多! >.<)
食物上得慢,好似去飲:續碟上.
豆醬白菜還可以.
椒鹽九肚魚太油太燶太細舊.
蠔餅淡味,唔夠蠔味.
鹵水墨魚片無味.
菠蘿咕嚕肉芡汁(其實係固體)太杰,只得兩細舊菠蘿.
潮州炒麵無炒過,只係無味蝦加幾條芽菜撈麵.
食到尾聲已放棄食甜品嘅念頭.
旺角樂園打冷好味一百倍!

2007-05-06 5 瀏覽
4/26/2007 12:30PM同班同事一行5人食lunch, 貪呢度就腳. 之前我未黎過, 餸菜都係由佢地發板.環境優雅舒適, 如果早d訂枱仲會有卡位添~蠔餅: 望落好厚, 好多粉, 食落就一般, 唔夠香.鹵水鵝併墨魚片+豬腳仔: 鹵水一般, 墨魚都幾好, 唔un, 豬腳仔麻麻, 無咩肉. 墊底d豆腐最好, 吸了汁之餘又滑.糖醋麵: 做得唔錯, 金金黃黃, 煎得脆口, 加分! 切成pizza咁, 方便食. 欖仁四季豆: 幾惹味, 但份量不多.蠔仔粥: 一大碗, 蠔肉不多, 味道不突出, 謹謹及格.荔茸炸帶子: 我最愛芋頭, 呢味不容錯過. 夠香口, 不過好漏, 一個夠晒數.p.s 以上份量, 6個人係唔夠飽的. 係d野油頂住個胃…..
4/26/2007 12:30PM

蠔餅: 望落好厚, 好多粉, 食落就一般, 唔夠香.

欖仁四季豆: 幾惹味, 但份量不多.

蠔仔粥: 一大碗, 蠔肉不多, 味道不突出, 謹謹及格.

(非會員)
2007-04-17 4 瀏覽
今日表姐帶我同男朋友去左呢間野到食晏,不過由於差唔多兩點半,成間野都冇咩人...點心正係叫左"蔥花炸兩腸"as好耐未食過,又幾好味wow,好脆呀!小菜:1/鵝片/大腸/豆付拼盆:大腸睇似好肥,但食落一d都唔肥膩;d鵝片又唔un,豆付都好滑2/豆醬"燕"菜:,用黃豆去炒菜好似好特別,不過食落一般,好普通3/瘦肉蠔仔粥:正,多d蠔仔仲正,都幾大碗4/椒鹽白飯魚:好大條又好脆,出面0個d正係食到粉多5/蠔餅:大到好似pizza,太少蠔同有d un,唯一抵讚係唔係似出面咁用炸粉炸糖水:我同表姐叫左紫米露:唔係好甜as我唔中意食太甜男朋友叫左芋泥:我就覺得怪怪地,男朋友就覺得幾好味Overall黎講都值得試架!

小菜:

3/瘦肉蠔仔粥:正,多d蠔仔仲正,都幾大碗

4/椒鹽白飯魚:好大條又好脆,出面0個d正係食到粉多

糖水:
我同表姐叫左紫米露:唔係好甜as我唔中意食太甜

男朋友叫左芋泥:我就覺得怪怪地,男朋友就覺得幾好味

Overall黎講都值得試架!
2007-02-24 4 瀏覽
尋晚去左海港城,行行0下見到呢間潮州好似好多人,就黎試0下啦... 兩個人叫左: 鹵水拼盤(鵝片,大腸,鴨舌)--大腸好味,鴨舌都香口,鵝片就略為鞋d,反而墊底0既豆腐唔錯椒鹽白飯魚--呢個好脆口,好夠熱,d白飯魚比我想像中大條,不過無所謂啦,好味就得啦! 方魚肉碎粥--味道ok,不過不失咁啦煎蠔烙--唔算太油,不過唔算香口呢度d野食唔太貴,味道都算ok,裝修環境都可以,食得過既!!不過服務仲有好大改善空間, waiter0既服務質素麻麻地....

兩個人叫左:
方魚肉碎粥--味道ok,不過不失咁啦
煎蠔烙--唔算太油,不過唔算香口

2007-02-12 3 瀏覽
地方唔算大...不過坐得唔太迫...3人叫左鹵水拼盤(鵝片,墨魚,鴨舌) - 好入味...墊底既豆腐好滑...不過鴨舌來錯左豬利...魚飯(黃花魚) - 好好味...什菜煲- 份量多...沒有特別瑤柱蛋白炒飯- 幾香口..夠乾身..唔錯服務ok...
地方唔算大...不過坐得唔太迫...

3人叫左
魚飯(黃花魚) - 好好味...
什菜煲- 份量多...沒有特別
瑤柱蛋白炒飯- 幾香口..夠乾身..唔錯

服務ok...
2007-01-13
尋晚同朋友o黎o左尚膳潮洲小廚,由於我無咩胃口,只係叫o左: 一個糖醋麵- 唔錯,兩面都煎得好好一個菊花石榴雞- 石榴雞都幾好,係伴碟o既西蘭花煮耐o左口感唔好同唔好食一碗鯧魚片粥- 勁多味精!!!食完碗粥味精多到馬上同朋友走o左去惠康買罐可樂解"毒" !

一個糖醋麵- 唔錯,兩面都煎得好好
一碗鯧魚片粥- 勁多味精!!!

食完碗粥味精多到馬上同朋友走o左去惠康買罐可樂解"毒" !