2022-07-11 32 瀏覽
店鋪很大有兩層,環境乾淨,座位也舒適,午餐來吃蠻抵吃~頭抽安格斯乾炒牛河~很香的頭抽豉油香,牛肉很香軟腍,每片也很大片,數量也不少,而河粉也炒得不油膩,吃起來舒服的~xo醬陳村粉蒸斑片~很厚的斑片肉,魚皮還是很厚魚皮那種,超多骨膠原,而魚肉的油脂味,更滲到底層的陳村粉,令較淡味的陳村粉回味無窮~燉湯~眼看湯內有螺頭,豬肉,雞,冬菇這幾種材料,湯清甜夠味~甜品(抹茶椰汁糕)~抹茶味香濃,椰汁味更會在抹茶味之後慢慢滲出來,質感Q彈的,微甜剛好~
店鋪很大有兩層,環境乾淨,座位也舒適,午餐來吃蠻抵吃~

2022-07-11 52 瀏覽
終於再來尚夢食晚飯🥘因為佢哋啲booking都幾full㗎!之前想Book時已full🙈要提早Book。 呢間高水準 新派中菜大碟啱多人食晚飯,最啱4人或以上來食。今次品嚐了:黃金豆腐層層疊🫔同枱一致好評👏🏻,炸粉超薄、外脆內嫩,造型新穎,配搭辣椒粉食,回味無窮,必食之作😋澳洲三重芝士焗龍蝦伊面底龍蝦🦞有咬口,芝士🧀超濃,覺得唔夠熱及少了水而伊面變得乾身,幸好都好食唔膩,重口味芝士脆片好得意😋鮮沙薑蟲草花蒸雞都幾香,蟲草花好食,今次隻雞🐤比較肥,可能太好食好住🤣🤭份量都多花膠海參蝦米濃湯雜菜煲多菜,西蘭花🥦、菜心、白菜仔及西生菜等等,質素都幾好,蝦米🦐好鮮甜,花膠海參就份量少。滑嘟嘟大良炸鮮奶炸得啱火喉🔥尚夢既炸物最抵讚係唔會燶、炸粉唔厚、唔會油,鮮奶🍼又滑又有口感,作為壓軸甜品🥰#飲食情侶🥰#MagicCherry攻美食🍒#MagicRaymond食好野😋

今次品嚐了:

#MagicCherry攻美食🍒
#MagicRaymond食好野😋
黃金豆腐層層疊
2022-07-10 69 瀏覽
媽媽鍾意食龍蝦, 上網搵到呢間舖.  舖頭唔算大, 但卡位坐得舒服, 我唔揀廚師發辦, 睇餐牌叫餸.  無諗過個乾煎鮑魚咁好味, 好有鑊氣! 仲好味過個酒煮鮑魚.  個蜜糖脆鱔好好味~條鱔都唔細條, 肉質厚淨! 咸蛋蝦碌好邪惡, 唔太咸, 夠入味, 蝦身脆口. 個辣子雞送啤酒一流.  甜品...柚子梨清甜, 食完甜品好滿足!服務態度一流!店員介紹樓上有獨立房, 6-8人房平日低消只係$三千, 但其他獨立房個間隔有啲怪, 一係就長長一張長枱, 一係就為廚師發辦用既房。
甜品...柚子梨清甜, 食完甜品好滿足!

服務態度一流!
2022-05-27
2022-07-09 53 瀏覽
早前在元朗的「尚泰太」享用過非常高質素的泰國美食,今天到尚夢飲食集團旗下的「尚夢茳煳」品嚐新派精品中菜。午市時段顧客眾多,服務員帶我們到餐廳閣樓的廂房雅座。我們點了兩個“午市精選套餐”,包括主菜、是日燉湯、開胃前菜、甜品、咖啡或茶。“陳皮蒸安格斯牛肉餅”,很香的陳皮味,牛肉餅有質感,牛肉味道突出,非常可口。“XO醬陳村粉蒸斑片”,嫩滑的斑塊,爽滑的陳村粉,加上惹味微辣的XO醬,相得益彰。燉老火湯,老火雞湯,材料豐富,令人回味無窮。開胃泡菜,酸辣醒胃,是很好的前菜。杞子桂花糕,晶瑩通透,味道清甜可口。咖啡奶茶,飯後一杯,特別滿足。這裏的食物質素高,服務態度好,價錢合理。最後,見到餐廳“歡樂時光下午茶”的菜單也很吸引,約定朋友下次再來嘆下午茶。

午市時段顧客眾多,服務員帶我們到餐廳閣樓的廂房雅座。

燉老火湯,老火雞湯,材料豐富,令人回味無窮。
開胃泡菜,酸辣醒胃,是很好的前菜。
杞子桂花糕,晶瑩通透,味道清甜可口。

咖啡奶茶,飯後一杯,特別滿足。
這裏的食物質素高,服務態度好,價錢合理。

2022-07-03 50 瀏覽
今次想同大家介紹嘅係位於灣仔嘅一間餐廳「尚夢。茳煳」。嗰日我同朋友係喺下午茶時段嗰度喺呢間餐廳食㗎,而咁啱我哋見到呢間餐廳有做慢活時光嘅呢個時段,就即刻吸引咗我同朋友去食啦。講吓呢間餐廳個環境先,我覺得呢間餐廳個環境都幾靚㗎,個感覺完全係食私房菜餐廳嘅格局,喺呢度食嘢個感覺都幾慢活!之後就講吓嘢食啦,我同朋友一共叫咗三份套餐,首先講吓佢嘅主食先,個賽螃蟹燴伊麵我覺得都幾有驚喜,啲伊麵好入味,再加埋賽螃蟹本身都掛到上去啲伊麵度。所以一啖面都同時食到晒所有口感!之後想講嘅係馬拉盞肉鬆炒飯,我覺得以呢個價錢可以食到呢個質素嘅炒飯真係好抵,首先佢馬拉盞嘅份量俾咗好多,同埋個炒飯都好夠鑊氣!最後我哋叫咗一份小食就係花雕炸雞,今次係我第一次試花雕炸雞,估唔到都幾有驚喜。冇諗過原來花雕喺炸雞來講係咁夾,完全係食到停唔到口。至於佢嘅茶都一樣咁有質素架,誠意推介大家試吓呢一間餐廳!
約了舊同事喺灣仔食tea ,想食中菜但唔想飲茶,發現喺譚臣道有一間主打精品中菜,裝修格調優雅,環境氣氛舒服的餐廳。🍽🌟餐廳提供午市及下午茶慢活時光套餐,套餐價錢由$68起已包加一,相當抵食😋👍🏻【賽螃蟹燴伊麵慢活時光套餐】賽螃蟹蛋白好香好滑,用料相當豐富:飛魚子,仿蟹柳,雜菇,菜梗粒好爽口👍🏻芡汁濃稠適中,味道清新,伊麵也吸滿芡汁,整體味道唔錯。😋👍🏻【馬拉盞肉鬆炒飯慢活時光套餐】鑊氣十足,炒飯粒粒分明,加入馬拉盞特別惹味!甜甜地嘅肉鬆更加提升炒飯的味道,雖然係下午茶份量都不算太迷你~女士嚟講都足夠飽~😋🍽【洛神花茶】慢活時光套餐包括飲品。這壺洛神花茶認真唔錯,酸酸地非常消滯。茶具也非常精美。【玫瑰花茶🌹🫖☕️ 】有淡淡的玫瑰花香~一邊傾偈一邊嘆住花茶,十分寫意☕️😊【椒鹽鮮魷慢活時光套餐】香口惹味嘅小食,旁邊還有鮮果沙律🥗飲品+$30 upgrade了這款燉湯:【淮山杞子燉雞】,每日款式不同而且限量供應。味道滋潤清甜,養生暖胃😋順帶一提這裏是寵物友善餐廳,帶埋小毛孩🦮🐕🐈🐶來一起慢活一吓都唔錯😍!

【賽螃蟹燴伊麵慢活時光套餐賽螃蟹】
賽螃蟹燴伊麵慢活時光套餐
洛神花茶
慢活時光套餐包括飲品。
這壺洛神花茶認真唔錯,酸酸地非常消滯。茶具也非常精美。
【玫瑰花茶🌹🫖☕️ 】
有淡淡的玫瑰花香~一邊傾偈一邊嘆住花茶,十分寫意☕️😊
椒鹽鮮魷慢活時光套餐
【椒鹽鮮魷慢活時光套餐】
香口惹味嘅小食,旁邊還有鮮果沙律🥗
味道滋潤清甜,養生暖胃😋

【賽螃蟹燴伊麵慢活時光套餐賽螃蟹】
2022-07-03 69 瀏覽
今日嚟到灣仔一間特色嘅餐廳:尚夢・茳煳,裝修令人舒服,座位都好寬闊,好岩同朋友聚下。我哋叫咗兩個lunch set既價錢實惠,又多嘢食,最重要係野食質素高,真係唔可以唔推介大家嚟食!!我哋叫左XO醬陳村粉蒸斑片同埋八寶荷葉飯,每一個套餐都包咗一碗湯同埋前菜仲有嘢飲。碗湯係老火湯嚟嘅,仲有啲火喺度滾下滾下,鮮甜美味,全部俾我哋飲晒🫣🫣前菜就係啲開胃嘅小食,最後仲有中式嘅甜品,非常豐富!!XO醬陳村粉蒸斑片出色,魚嘅肉質嫩同鮮甜,XO嘅味突出左斑片嘅鮮味,陳村粉亦都索到XO同埋斑片嘅香味,食到我哋舔舔脷🤭🤭八寶荷葉飯比到驚喜我,冇諗過入邊有咁多餸,而且份量咁多,兩個女仔真係食得好飽!今日肚子好幸福,滿載而歸!!

今日肚子好幸福,滿載而歸!!

【灣仔小巷🎠尚夢中菜廳】灣仔Five Guys附近有d小巷,有間精緻嘅中菜餐廳,叫咗小食、主菜同甜品,今日分享下🎠🎠✏✏✏✏✏✏✏👅味道:8/10🌌環境:8.5/10👍🏻推薦:8/10 ______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作💬主食點評💬特色蝦多士 $78 (💝8/10)上菜一刻,也太色彩繽紛了吧有啲紅黃青椒點綴,一共六塊蝦多士蝦多士上面佈滿白芝麻,咬開一刻非常酥脆!配合泰式辣醬,係好開胃嘅小食暖心濃湯菜膽雞 $178半隻 (💝8/10)雞嚟講,佢非常嫩滑!雞胸都係嫩滑,唔會un佢嗰芡汁有高湯,芡汁有啲鹹西蘭花炒花姿片 $135 (💝7.5/10)呢個小菜唔油,健康人士必吃清香柚子雪梨 ~$60 (💝8/10)上面既柚子唔酸雪梨燉到好淋,好少見有得order就點左啦結論:閒日晚市只做到一輪生意,所以唔會趕你走佢嘅中菜賣相好精緻,味道中上如果大
【灣仔小巷🎠尚夢中菜廳】

✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

💬主食點評💬
特色蝦多士

特色蝦多士 $78 (💝8/10)
上菜一刻,也太色彩繽紛了吧
有啲紅黃青椒點綴,一共六塊蝦多士
蝦多士上面佈滿白芝麻,咬開一刻非常酥脆!
配合泰式辣醬,係好開胃嘅小食

暖心濃湯菜膽雞

暖心濃湯菜膽雞 $178半隻 (💝8/10)
雞嚟講,佢非常嫩滑!
雞胸都係嫩滑,唔會un
佢嗰芡汁有高湯,芡汁有啲鹹

西蘭花炒花姿片

西蘭花炒花姿片 $135 (💝7.5/10)
呢個小菜唔油,健康人士必吃

清香柚子雪梨

清香柚子雪梨 ~$60 (💝8/10)
上面既柚子唔酸
雪梨燉到好淋,好少見有得order就點左啦

結論:閒日晚市只做到一輪生意,所以唔會趕你走
佢嘅中菜賣相好精緻,味道中上

如果大家覺得我review得ok,可以follow 我IG @hkdine360
(📍灣仔) 尚夢・茳煳
灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖
暖心濃湯菜膽雞
西蘭花炒花姿片
2022-06-29 53 瀏覽
同男朋友行行吓街,喺灣仔唔知食咩好,見到呢一間新開嘅餐廳!佢個午市set好吸引,有湯、前菜、主食、嘢飲、甜品😍 我嗌咗個陳村粉石斑魚、湯完全係老火湯,好好飲!個主食不得了,魚係超級滑,同個調味令到我食到想再食都下一碟🙊 之後就個甜品桂花糕😍呢一個都係$148,配晒咁多樣嘢好抵😍😍男朋友就嗌咗個八寶荷葉飯🙈💓佢都係讚口不絕,而我哋好欣賞廚房繼續用火 heat住碗湯!絕對會返食因為好抵食又好好味🤣
同男朋友行行吓街,
喺灣仔唔知食咩好,見到呢一間新開嘅餐廳!
佢個午市set好吸引,有湯、前菜、主食、嘢飲、甜品😍

📍 尚夢 • 茳煳 Shang BB Love Mr Kon & Mrs Wu 🎗📍 灣仔 𝗪𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗶 • 譚臣道1-3號長康大廈地舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Tried this Chinese restaurant < Shang BB Love Mr Kon & Mrs Wu > in Wanchai not long ago, and it didn't disappoint. Their e-fu noodles with lobster and cheese is a must-try!Came again for lunch and I would recommend their lunch sets to people who work nearby!Their lunch set comes with a Chinese soup, appetizer, dessert and drink. Food is delicious, nutritious, and filling and
📍 灣仔 𝗪𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗶 • 譚臣道1-3號長康大廈地舖
Their lunch set comes with a Chinese soup, appetizer, dessert and drink. Food is delicious, nutritious, and filling and it looks good! 🥰
They know people don't always have long lunch hours, so you may want to skip the soup. If you don't want the soup, your bill will be $30 off! Oh and there’s no 10% service charge on lunch sets!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
位於灣仔的《尚夢 • 茳煳》主打新派中菜
餐廳環境摩登典雅,十分舒適
這次坐的位置是靠裡面的卡座,比上一回的吧檯座位寬敞、舒服多了
店員服務態度友善❤️
我們不小心打瀉了飲料,也反應很快~
在這裡再說一遍不好意思和謝謝🙈
日前已經嚐過他們最有名的〔三式芝士龍蝦伊麵〕,的確值得一試
這次再次到訪,嚐嚐他們的午餐
想不到午餐質素同樣高,推薦給附近的打工仔!
午餐包括是日燉湯、開胃前菜、咖啡或茶、甜品,以午餐來說相當豐富
價錢還免加一!
短短的午飯時間可能不足以享受全部餐點,尤其是熱呼呼的燉湯需要多一點時間完成
不要燉湯的沒有關係,還可以減$30呢 💰
另外白飯可以免費轉燕麥飯,配搭非常有彈性!
是日燉湯
是日燉湯為〔老黃瓜海底椰湯〕,感覺是真材實料的一碗燉湯!
味道清甜可口,絕對不是味精湯,喝下去感覺清香又潤喉
燉湯以迷你蠟燭火爐熱著,吃到最後仍能保持熱度🔥

開胃前菜
開胃前菜
是日開胃前菜為〔麻辣青瓜木耳〕
味道微辣、惹味,相當開胃呢~

頭抽安格斯乾炒牛河 ($128)
頭抽安格斯乾炒牛河
經典茶餐廳、茶樓小菜
夠鑊氣,不感太油膩,蠻好吃的!
牛肉採用安格斯牛肉,牛味濃、肉質嫩而不韌
超級滿足 ♡

XO醬陳村粉蒸斑片 ($148)
XO醬陳村粉蒸斑片
現在已經不是很多地方有提供〔陳村粉〕…
所以看見這道菜式,就立刻點了!
果然沒點錯,水準蠻高,大家也不妨一試👍
陳村粉跟XO醬斑片做配搭,伴以特製醬油,味道很匹配
斑片鮮味滿滿,肉質軟嫩、沒有骨、啖啖肉,跟XO醬、蔥花一起蒸煮,味道很香很惹味!

甜品
甜品
一份午餐伴以〔杞子桂花糕〕;另一份伴以暗紫色、酸酸甜甜的糕點
杞子桂花糕味道清香,甜度適中,很足料
另一款不太清楚是什麼啫喱,但味道也蠻清甜的
份量剛剛好,非常滿足~

凍檸茶 (凍飲+$2)
凍檸茶
歷久不衰的凍檸茶~夏日炎炎喝一口特別解暑 ☀︎

Menu:
2022-06-27 1145 瀏覽
同事說這間位於灣仔的「尚夢·茳煳」在去年尾開業,聽聞口碑不錯,今天邀約我一起去嚐嚐。午市精選套餐附送是日燉湯、開胃前菜、咖啡或茶及甜品。免收加一,看來不錯。❣ 是日燉湯:雪梨燉豬展湯真材實料、原汁原味、清甜滋潤。以蠟燭加熱底爐令湯保溫,不錯的安排呀,可慢慢品嚐燉湯而不致放涼。❣ 開胃前菜:甜辣榨菜爽脆榨菜,味道帶甜辣,非常開胃。❣ 頭抽安格斯乾炒牛河 安格斯牛肉片肉嫩無筋,味道濃郁。河粉色澤均勻,條條分明,炒得帶鑊氣而不油膩。❣ 陳皮蒸安格斯牛肉餅 128嫩滑的安格斯牛肉加入爽口的馬蹄,增加口感層次。富獨特香氣的陳皮,加入肉質富彈性和肉汁豐盈的牛肉餅裏,成為一個非常適合佐飯的菜式。今天選吃燕麥飯,可吃得健康一點。這燕麥飯口感很好,更勝一般的百米飯。❣ 凍咖啡咖啡味道香。❣ 凍奶茶入口順滑。❣ 是日甜品:杞子桂花糕清甜淡雅,口感冰涼。門外鋪上綠色仿草地的露天位置是可供客人帶同狗隻前來的共享空間,這個寵物友好的理念不錯呀。原來下午二時半至五時半,還有「慢活時光$68/位」,包含一款小食和一款飲品。下次可來試試。
❣ 是日燉湯:雪梨燉豬展湯
雪梨燉豬展湯
真材實料、原汁原味、清甜滋潤。

❣ 開胃前菜:甜辣榨菜
甜辣榨菜
爽脆榨菜,味道帶甜辣,非常開胃。

❣ 頭抽安格斯乾炒牛河
頭抽安格斯乾炒牛河
安格斯牛肉片肉嫩無筋,味道濃郁。
河粉色澤均勻,條條分明,炒得帶鑊氣而不油膩。

❣ 陳皮蒸安格斯牛肉餅 128
陳皮蒸安格斯牛肉餅
嫩滑的安格斯牛肉加入爽口的馬蹄,增加口感層次。
這燕麥飯口感很好,更勝一般的百米飯。

❣ 凍咖啡
凍咖啡
咖啡味道香。

❣ 凍奶茶
凍奶茶
入口順滑。

❣ 是日甜品:杞子桂花糕
杞子桂花糕
清甜淡雅,口感冰涼。

下次可來試試。
凍咖啡
凍奶茶
杞子桂花糕
  • 雪梨燉豬湯
昨天經過灣仔,發現一間名字帶有江湖武俠氣派的中菜館「尚夢.茳煳」;而且裝修風格頗具特色,所以與朋友入內一試。餐館有兩層,樓下有卡座及吧枱,樓上則有廳房。⭐️賽螃蟹燴伊麵利用蛋白等食材就能炒出像螃蟹般的細膩鮮甜的味道和口感,盡顯廚師的功架。伊麵口感彈牙,而且加入了菜心片,令我們食不停口。⭐️脆皮豆腐長方形金磚造型,炸得剛剛好,排列整齊;而且還加有孜然粉,讓金黃香脆滑溜的豆腐增加了另一種層次。⭐️龍門炒米用料豐富,有蝦、豬肉、火腿及芽菜等;而且米粉炒得質地彈牙爽身、有米香兼有嚼勁。⭐️洛神花茶菜館貼心地用火爐一直溫著,而且店員亦備有一流的服務態度,不斷主動refill熱水。洛神花茶帶有微酸但易入口且生津,兼且還能降血脂。⭐️是日燉湯+$30栗子燉雞店家招牌燉湯充滿誠意,用熱爐暖著,而且用料十足,真是一道令人回味無窮的靚湯。

⭐️賽螃蟹燴伊麵

賽螃蟹燴伊麵

伊麵口感彈牙,而且加入了菜心片,令我們食不停口。

⭐️脆皮豆腐

⭐️龍門炒米
龍門炒米
龍門炒米

⭐️洛神花茶
洛神花茶

洛神花茶帶有微酸但易入口且生津,兼且還能降血脂。

⭐️是日燉湯+$30

栗子燉雞

下午茶
2022-06-26 55 瀏覽
中西合璧嘅餐廳,以用中式嘅小菜mix西式嘅環境同裝飾~ 好有新意~今次同男友來食個下午茶~ 我哋安排係吧枱位置,座位寬闊坐得舒服😌 餐廳內有露天位可帶埋狗仔去下午茶好Chill架~花雕炸雞花雕酒提升油炸嘅香味,令到炸雞格外香口惹味😍 賽螃蟹燴伊麵清淡之選👍🏻 但又唔會淡而無味~湯汁有蟹肉嘅鮮味又有蛋白滑溜嘅口感,令伊麵一下子滑落喉嚨~馬拉盞肉鬆炒飯整碟炒飯好重獲氣,粒粒飯香味道濃郁~ 肉鬆美味可口😋洛神花茶,玫瑰花茶花茶都幾濃郁,好似西式下午茶擺設🫖 打卡一流🔥海星花膠燉湯燉湯足料,味道滋補濃郁~ 膠質豐富~ 瑤柱味香~ 用火熱住,飲落啖啖都好暖身~

花雕炸雞
花雕酒提升油炸嘅香味,令到炸雞格外香口惹味😍

賽螃蟹燴伊麵

馬拉盞肉鬆炒飯
整碟炒飯好重獲氣,粒粒飯香味道濃郁~ 肉鬆美味可口😋

洛神花茶,玫瑰花茶
花茶都幾濃郁,好似西式下午茶擺設🫖 打卡一流🔥

海星花膠燉湯
2022-06-24 50 瀏覽
父親節食晚飯,度度地方都很多人,我就係茳糊訂了位,到餐廳後,服務員態度非常好,帶了我們到一個卡式坐位,我們5位大人+1位小朋友,坐位都很寬躺唔會太迫,我們叫了7個小菜+1個甜品,我哋全部都覺得非常好食,價錢合理,可以推薦給朋友黎食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最高是5⭐️黄金豆腐層層疊⭐️⭐️⭐️⭐️黃金豆腐外脆入面就熱辣辣,而外層有少少椒鹽,香脆可口,而每一件豆腐比例都是一模一樣,很少可以做到,眼睛食完,到食落口,雙重感受😋♥️特色蝦多士⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️茳糊的蝦多士比外面食的都大件一點,比客人可以感受多一點,蝦🦐多士做得比較口感豐富,很有蝦味,而且唔會做得太過火喉剛剛好,份量都很多♥️😘自家製醬汁紅燒牛臉肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛臉肉每一塊都塗上滿滿的特制醬汁,塊塊都入口即溶,讚讚讚👍🏻👍🏻👍🏻醬汁唔會太鹹,味道剛剛好,我還叫了個靚仔🍚一齊食,係另一種享受😊🥰揚州炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️炒飯底做到飯粒粒粒分明,唔太濕很香口,見得出用心制作👍🏻👍🏻椒鹽鮮淮山⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️准山比我的感覺只用黎煲湯的材料,炒黎食都係第一次,感覺好似食緊淑鹽鮮魷,很香口,食到停唔到口,入面鮮甜外面香脆😋😋滑嘟嘟大良炸鮮奶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸鮮奶只會在飲宴上食到,而茳糊做到很出

最高是5⭐️

黄金豆腐層層疊
⭐️⭐️⭐️⭐️

自家製醬汁紅燒牛臉肉

揚州炒飯
⭐️⭐️⭐️⭐️

椒鹽鮮淮山

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
炸鮮奶只會在飲宴上食到,而茳糊做到很出色,外面鬆脆咬落去的鮮奶係軟QQ的👍🏻👍🏻👍🏻

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
甜品柚子雪梨,想像是熱食甜品,估唔到是凍食的,很有新鮮感,柚子的清新配上雪梨的清甜感覺,非常難忘 👍🏻x10

📍尚夢.茳煳
地址:香港灣仔譚臣道1-3號長康大廈地下
訂座電話:2668 6980

#美食推薦 #foodies #hongkongblogger #美食推薦 #美食日記 #食食食 #好味道 #hongkong#igfood #foodies #hkeat #hkeats #hkblog #hongkongfoodie #美食情報 #lunchtime#hkfoodshare
2022-06-23 911 瀏覽
前身係《蟹膳》既舖位宜家由《尚夢·茳煳》接手,以新派精品中菜為主打,唔單止保留中菜既傳統,亦都加入唔少創新元素,店舖前身既蟹池依然有保留,宜家變左放龍蝦,入面張bar枱亦都有留低,一走進店舖真係有種既熟悉又陌生既感覺澳龍三重芝士焗龍蝦伊麵底用上澳洲龍蝦,啖啖肉呀,3重芝士分別有低脂芝士、巴馬臣芝士 & 車打芝士,當伊麵撈埋3重芝士後令到個味道更加昇華,再插上自家製既巴馬臣芝士脆片,有別於平時酒樓食既芝士龍蝦伊麵,呢度既味道更貼近西式口味荔枝凍蕃茄凍車厘茄用上新鮮荔枝再加調味料醃浸而成,粒粒車厘茄都有著甜甜酸酸既味道,上面仲有d荔枝果肉,好開胃既一道冷盤美味干煎鮑魚(3隻)用上蒜薑蔥煎香隻鮑魚,但唔知係咪有點overcooked,隻鮑魚真係好韌,係齒唔開,咬左好耐先吞到薑汁炒芥蘭一道家常既炒菜,熟識既味道尚夢蝦籽柚皮花膠桶柚皮絕對係一道功夫菜,當中要經過好多程序先可以去除到柚皮既苦澀味,再用上上湯燜煮,煮好既柚皮食落啖啖都有金華火腿上湯既味道,相比下花膠桶就比較失色,如果蝦籽子可以撒多d就更好了回味新加玻黑白胡椒蟹大大隻肉蟹係我面前,聞到都已經流晒口水,用上大量既黑白胡椒,洋蔥等等既香料

荔枝凍蕃茄

美味干煎鮑魚(3隻)

薑汁炒芥蘭
一道家常既炒菜,熟識既味道

回味新加玻黑白胡椒蟹
大大隻肉蟹係我面前,聞到都已經流晒口水,用上大量既黑白胡椒,洋蔥等等既香料煮成,胡椒既辛辣加上洋蔥既甜味,味道非常濃郁,又香又惹味

生磨蛋白杏仁茶
食左咁多重味野,來碗蛋白杏仁茶清清味蕾,杏仁味香濃,飲完覺得好養生,係略嫌甜左少少

環境同食物都都不錯,店員服務殷勤,價錢真係好抵食,又鮑魚又龍蝦又花膠仔又蟹飲埋啤酒都係每人$600有找,父親節前夕亦都無坐地起價,真係值得試下