餐廳: 小黑糖 (宏生大廈)
資訊:

2023-08-28 15 瀏覽
小黑糖 (宏生大廈) (尖沙咀)黑糖珍珠鮮奶🧋🧋黑糖珍珠鮮奶是十分受歡迎👏台灣飲品黑糖散發著濃郁的焦糖香氣😘😘珍珠彈牙而有嚼勁🥰🥰與濃稠的黑糖鮮奶🥛🥛好好味😊😊飲完好舒適和滿足🤪🤪紅豆鮮奶🥛🥛🫘🫘紅豆濃郁的香甜味😊😊鮮奶的濃郁奶香完美融合👍👍每一口都充滿了紅豆的鮮甜和鮮奶的香濃,好滿足❤️❤️紅豆鮮奶的口感一流😉😉紅豆的軟糯又有嚼勁,十分推介😋😋而家天氣十分炎熱,夏天最岩飲台灣手搖飲品🧋🧋餐廳環境仲有好多壁畫同文字好岩打卡影相📸️同朋友買返杯再係尖沙咀行吓😍😍地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
小黑糖 (宏生大廈) (尖沙咀)

黑糖珍珠鮮奶🧋🧋

紅豆鮮奶🥛🥛🫘🫘

而家天氣十分炎熱,夏天最岩飲台灣手搖飲品🧋🧋

地址:
尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5
2023-08-27 16 瀏覽
星期日出咗去尖沙咀行街唱K下晝行過厚福街想買杯嘢飲見小黑糖幾吸引 台灣過江龍 店內都播緊台灣嘅歌Menu款式選擇都好多 就同班friend一人一杯買嚟試下我要咗竽見了你$32即係竽頭歐蕾 竽頭控必點!加咗$5要埋黑糖珍珠冰量係固定嘅甜度就揀咗少糖等咗唔洗幾分鐘就攞到 都幾快手裡面有大量珍珠 好抵食珍珠嘅黑糖味勁濃郁 煙煙韌韌 好有咬口而歐蕾好香竽頭味 仲飲到粒粒竽頭真材實料 唔會飲落有人工嘅味道👍🏻👍🏻朋友叫咗排名number 1嘅泰好喝歐蕾珍珠$37本身都擔心泰式奶茶會好甜所以叫咗半糖 飲落甜度剛剛好茶底好香杯底都係有勁多珍珠 Mix埋泰式奶茶又有另一種感覺另外叫咗杯伯爵紅茶白鬍子芝士奶蓋$32紅茶茶味甘香 夏天消暑必備加埋好厚嘅芝士奶蓋 creamy嘅口感 咸中帶甜嘅味道 正😋
星期日出咗去尖沙咀行街唱K
下晝行過厚福街想買杯嘢飲
見小黑糖幾吸引
台灣過江龍 店內都播緊台灣嘅歌

Menu款式選擇都好多
就同班friend一人一杯買嚟試下

我要咗竽見了你$32
即係竽頭歐蕾 竽頭控必點!
加咗$5要埋黑糖珍珠

紅茶茶味甘香 夏天消暑必備
加埋好厚嘅芝士奶蓋
creamy嘅口感 咸中帶甜嘅味道 正😋
2023-08-22 29 瀏覽
厚福街都有好幾間手作飲品店最後朋友就揀咗隻一間,睇中咗小黑糖系列最後我哋三個人一人揀一杯1. 小黑糖紫米鮮奶2. 小黑糖栗子鮮奶3. 葡萄柚四季春小黑糖紫米鮮奶+小黑糖栗子鮮奶可以叫微糖30%, 冰度就固定 小黑糖紫米鮮奶底有一些紫米,以為會好似紫米露,但又冇咁濃稠 ,飲落好好飲 小黑糖栗子鮮奶有一些打碎了的栗子蓉, 啖啖栗子香, 飲落口有少少中式糖水嘅感覺 葡萄柚四季春,叫咗走甜少冰非常濃葡萄柚味,底仲有一些葡萄柚果肉有一點微微甜, 葡萄柚味更加出等嗰陣見鋪入面仲有很多掛畫及寄賣有興趣可以睇下整體味度唔會太甜,感覺好健康大熱天時飲杯凍飲真係最大享受
厚福街都有好幾間手作飲品店
最後朋友就揀咗隻一間,睇中咗小黑糖系列

最後我哋三個人一人揀一杯
1. 小黑糖紫米鮮奶
2. 小黑糖栗子鮮奶
3. 葡萄柚四季春

小黑糖紫米鮮奶+小黑糖栗子鮮奶
可以叫微糖30%, 冰度就固定

葡萄柚四季春,叫咗走甜少冰
非常濃葡萄柚味,底仲有一些葡萄柚果肉
有一點微微甜, 葡萄柚味更加出

等嗰陣見鋪入面仲有很多掛畫及寄賣有興趣可以睇下

整體味度唔會太甜,感覺好健康
大熱天時飲杯凍飲真係最大享受

2023-08-22
  • 小黑糖紫米鮮奶
  • 小黑糖栗子鮮奶
  • 葡萄柚四季春
2023-07-22 62 瀏覽
我哋落咗地鐵站,行咗幾步就到咗「小黑糖」啦。一踏入去,啊!冷氣咁凍,真係舒服得嚟。裝潢好簡潔,牆上掛住啲可愛嘅貓咪畫像,令人心情愉快。師傅同埋服務員都好親切,笑容滿面,服務好好。嗚嗚,我啦,講到啲嘢就唔知不知唔覺咁餓晒!今日我哋決定試吓佢哋嘅招牌菜式:「小黑糖珍珠厚鮮奶」同埋「泰好喝歐蕾珍珠」。講真,我對珍珠奶茶係真係情有獨鍾,今次絕對唔會放過!啊呀,我嗰杯「小黑糖珍珠厚鮮奶」嚟喇!杯仔嘅設計好特別,真係好可愛噢!一啜啖落去,奶茶濃郁香甜,仲有淡淡焦糖嘅香氣,真係一級棒!啲珍珠Q彈有嚼勁,係我飲過嘅珍珠奶茶裡面最好味嘅。同桌嘅朋友揀嘅「泰好喝歐蕾珍珠」亦然好吸引啊!佢話呢個飲品係結合咗奶茶同歐蕾嘅風味,咁我都忍唔住嚟試下啦。啊,果然唔同啊!奶茶嘅濃郁同歐蕾嘅柔滑好契合,令人回味無窮。嗯,我都唔知揀邊個啱啲,兩杯都好好味嘞!唔覺間,啲東西已經食咗唔少啦!啊哈哈,見咁多珍珠就係伸唔住嘴啊。食飽飽之後,我哋傾下啲笑下嘅笑下,啲朋友講咗啲有趣嘅趣事,仲有啲開心嘅回憶。真係一個好開心嘅聚會啊!

2023-07-01
午餐
2023-07-12 47 瀏覽
天熱既時候成日心郁郁想飲珍奶🥹食晚飯前最好飲細細杯,唔怕太飽食唔落飯🤭⭐️小黑營紫米鮮奶加珍珠 $37因為冰度固力,所以飲完最後仲有幾多冰,紫米算多同煮得岩岩好。因為想食珍珠所以加埋,珍珠依舊煙韌好食,但唔建議咁樣溝埋紫米食😂😂⭐️古早味珍珠奶茶 $28正常發揮,如果唔係太好甜既要叫少甜🤭

⭐️小黑營紫米鮮奶加珍珠 $37

⭐️古早味珍珠奶茶 $28
正常發揮,如果唔係太好甜既要叫少甜🤭

外賣自取
茶飲店🥤越開越多,競爭越來越大,仍然可以屹立不倒而且不斷開分店的一定有其吸引之處。論黑糖珍珠奶茶🧋,台灣過江龍小黑糖算是香港數一數二出色,不過因為最近要keep fit,今次就點了比較清淡的伯爵紅茶☕️加芝士奶蓋🧀。芝士奶蓋帶點鹹香,是我喜歡的口味,不過伯爵茶味不算突出,整體味道偏淡,下次還是選黑糖系列比較穩陣。

伯爵紅茶(大杯)+芝士奶蓋
伯爵紅茶(大杯)+芝士奶蓋
2023-03-01 246 瀏覽
都幾快,落完單過去就有得拎,價錢都好抵,口味都OK,本身以爲咁平會中伏😂😂但係一飲好清香,不過加少左嘢,應該再加啲其他布丁落去建議飲綠茶嘅可以加多啲珍珠或者其他料,口感會更好😍
建議飲綠茶嘅可以加多啲珍珠或者其他料,口感會更好😍

2023-02-23 266 瀏覽
我最近去了小黑糖,叫咗杯熱嘅芋見了你 完全密封包裝,飲到最後覺得有異物 以為係芋頭但覺得好硬 唔對路 。於是打開包裝見到係一堆碎咗嘅塑膠很不幸地發現他們提供的飲品中含有塑膠。而且係非常細 肯定已經吞咗…… 仲有好多碎咗嘅喺入邊 。這是一件非常令人失望的事情,因為飲品是餐廳的重要組成部分,它與客人身體健康密切相關。塑膠是一種不可降解的物質,尤其是在高溫下,它會釋放有害的化學物質。這是對客人健康的潛在危害,也是對環境的不負責任。作為一個關心顧客健康和環境的人,我強烈建議餐廳考慮替代方案,例如使用可降解材料或改變飲品配方。這是一個必須進行的改變,既保證顧客的健康,也是對地球的責任。我不會再幫襯小黑糖,並且會向我的朋友和家人提醒他們注意這個問題。我希望餐廳能夠對這個問題作出回應,並採取適當的措施。

2023-02-14
2023-02-07 278 瀏覽
小黑糖📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━好耐好耐就試過小黑糖嘅黑糖珍珠奶茶 當時覺得唔錯 不過今次試嘅呢兩款就比較普通 建議都係嗌返最主打嘅黑糖珍珠系列比較唔會中伏🙊━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🧋紫薯於你 凍 微糖 $30▶︎ 紫色同白色漸變好靚 紫色部分係紫薯味 而白色就係牛奶 最底部仲會有黑糖 不過因為我叫咗微糖所以不太明顯▶︎ 飲落紫薯味好淡 牛奶味都唔出 黑糖嘅甜味都唔足夠 建議最少嗌半糖 不過就唔知黑糖味會唔會蓋過曬其他味道🙉▶︎ 唔太鐘意佢飲落粉感好重 而且係越底粉感就越重🥶好味指數:●◐◯◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🧃百香綠茶 L size 微糖 半冰 $28▶︎ L size的確比較大杯 亦見到百香果籽▶︎ 味道不過不失 微糖甜度適中 算係酸甜清爽 不過記憶點不大好味指數:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━到訪日期: 11月中 (下晝)快樂指數😋: ④⑨/①⓪⓪ 性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑環境: N/A服務分: N/A再訪意願
小黑糖

▶︎ L size的確比較大杯 亦見到百香果籽
好味指數:●●●◐◯
百香綠茶

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 11月中 (下晝)
快樂指數😋: ④⑨/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境: N/A
服務分: N/A
再訪意願: ❤️🤍🤍🤍🤍
2023-02-04 196 瀏覽
原本係尖沙咀美麗華個邊行街~ 跟住好想飲肥仔水🥹所以就走左去試下佢杯 !!小黑糖珍珠厚鮮奶!! 真心覺得佢係我飲過最好飲嘅黑糖鮮奶🫠啲牛奶味好重,好滑。黑糖味又唔假,唔會太甜。樣樣野都好perfect🥺價錢都係正常,唔係特別貴💓
2022-11-29 274 瀏覽
買左兩杯野飲返酒店飲。一杯係水果茶,一杯係抹茶🍵牛奶🥛,甜度和冰度可以自己選擇,我不想太甜所以選了微糖就夠了,牛奶🥛不想要冰的,所以是常溫的,本來不明白為什麼不可以去冰,然後有一個職員說是無得改,一係要冰(凍),一係唔凍(常溫),常溫大概42度左右,我當時唔明點解常溫係咁熱?!應該係我聽錯?🤣🤣,其實應該係暖既,唔係常溫。要改下講法啦😅,不過anyway 抹茶牛奶好好喝,下次會試下凍既~
買左兩杯野飲返酒店飲。
2022-11-15 241 瀏覽
❣︎ 行街行到攰攰地就想買杯野飲下見到呢間啲野飲好似幾岩飲而且都見幾多人買就湊下熱鬧🫣飲品選擇都幾多幾豐富► 紫薯於你 $30紫白漸變色好打卡able✨飲落食到好幼粒既粒粒紫薯蓉選用了4.3 明治鮮奶奶味香濃因為我叫左最低甜所以一點都唔甜好岩我口味💕推薦✨► 葡萄柚四季春 $26見到新鮮的粒粒葡萄柚子柚子份量都唔少都幾抵飲而且入口一啲都唔苦四季春茶味香濃♡⋯⋯總結⋯⋯♡ ☻ 4.7/5 比較鍾意紫薯於你💕下次黎幫襯會想試埋佢地的主打小黑糖系列😆.
❣︎ 行街行到攰攰地就想買杯野飲下

下次黎幫襯會想試埋佢地的主打小黑糖系列😆
  • 葡萄柚四季春
  • 紫薯於你
2022-11-14 207 瀏覽
茶飲店越開越多,之間的競爭越來越大~ 可以屹立當中而且不斷開分店一定有其吸引之處!最近終於同朋友去咗 @hkbaroness 尖沙咀分店買咗2杯品嚐🙌🏻 🍭宇治抹茶歐蕾(hot, $30)佢地啲茶飲都好有特色,揀到我心大心細🤭 有選擇困難症嘅可以望吓店前個排行榜🙈 我因為飲熱嘅所以揀咗呢款~ 歐蕾原來係鮮牛奶咁解~ 揀咗少糖70%~ 飲落matcha 同奶味都出,幾正~ 🍭小黑糖紅豆鮮奶($30)另一款揀咗紅豆😍 有少少似飲緊紅豆冰咁~ 同樣揀咗少糖70% 而冰量係固定~ 雖然有大量紅豆喺入面,但都唔會過甜,紅豆好綿密,成杯都幾好飲!

🍭宇治抹茶歐蕾(hot, $30)

🍭小黑糖紅豆鮮奶($30)
2022-11-12 178 瀏覽
💕小黑糖小黑糖在厚福街開咗好多年,鍾意佢地飲品的水準夠穩定,每次食完飯想飲肥仔水都會嚟幫襯吓☺️招牌黑糖珍珠飲品以外,芝士奶蓋、歐蕾系列都好正🧋🔸芋治抹茶歐蕾靚靚漸層,抹茶🍵味道調得唔錯,濃郁之餘有茶味回甘,淡淡嘅鮮奶味,整體入口順滑,十分滿足🥰🔸桂花烏龍+奶蓋大大杯好抵飲🧋桂花烏龍味道清新,茶底香濃有陣陣桂花香加咗芝士奶蓋,份量俾得好足,厚厚嘅一層奶蓋令口感更綿密而且帶點芝士鹹香🧀
💕小黑糖

🔸芋治抹茶歐蕾

🔸桂花烏龍+奶蓋
大大杯好抵飲🧋桂花烏龍味道清新,茶底香濃有陣陣桂花香
1K
2022-11-10 154 瀏覽
呢間台式飲品店一直好受歡迎🤩🤩佢地主打黑糖系列飲品🧋,選擇都好多!每次同朋友經過都會買黎飲~~開左業咁耐都keep住有水準!推介👍🏻👍🏻🧋小黑糖珍珠厚鲜奶 $32✨呢個係小店既招牌產品,必試❤️❤️黑糖同鮮奶味道香濃,入口順滑!夠哂香甜~~珍珠煙煙韌韌,有咬口!雖然好邪惡,但飲完想再飲🤤🤤🍹葡萄柚四季春 $30✨味道酸酸甜甜,茶底好清香~~仲會飲到粒粒柚子果肉,口感豐富!!叫左大杯少甜少冰,甜度啱啱好!夠哂爽😋😋
呢間台式飲品店一直好受歡迎🤩🤩
開左業咁耐都keep住有水準!推介👍🏻👍🏻

🧋小黑糖珍珠厚鲜奶 $32✨
呢個係小店既招牌產品,必試❤️❤️
黑糖同鮮奶味道香濃,入口順滑!夠哂香甜~~
珍珠煙煙韌韌,有咬口!雖然好邪惡,但飲完想再飲🤤🤤

🍹葡萄柚四季春 $30✨
味道酸酸甜甜,茶底好清香~~
仲會飲到粒粒柚子果肉,口感豐富!!
叫左大杯少甜少冰,甜度啱啱好!夠哂爽😋😋