2020-03-14 113 瀏覽
小食宮房今日經過紅磡附近無意中見到呢間新開既居酒屋串燒店,諗起好耐都無食過串燒就入去食下。雖然比較迷你但都可以容納到堂食.店內四周掛滿餐牌推介美食,有另一番風味日式牛丼飯跟餐有低糖綠茶送,價錢平民化。牛肉份量頗多,而且牛肉口感偏軟,牛肉裡面沒有筋,不會防礙食客咀嚼牛肉。牛肉裡面夾雜的洋蔥,洋蔥的實際份量也不算很多幾好,而且牛肉甜味醬汁,醬汁實際份量岩岩好,口感幾好唔會得白飯的味道。低糖綠茶味道清新好味飲三文魚腩丼好肥美的三文魚,三文魚腩用這個價錢算好吃,雖然未做到入口即化,三文魚腩的紋路分佈均勻又有油脂香氣,值得讚賞串燒串燒火喉同時間掌握得好好,肉類唔會燒得過乾得黎仲充滿肉汁。燒羊架,火喉適中,肉身腍,唔會太蘇味,超推!店員服務態度非常好,不時會向客人推介一下食物。而且對抗肺炎間有九折優惠,大家有時間經過紅磡去光顧下
小食宮房

日式牛丼飯

三文魚腩丼

串燒

2020-02-27 93 瀏覽
呢間店位於紅磡食店雲集的內街,普通客人比較難搵, 不過都唔影響佢地既食物質素,食物即叫即整,上枱個時熱辣辣,賣相都好好,食過禁多次,我本人最愛既係佢既原條燒鰻魚,蒜香原條茄子!食物質素其次呀,店員既服務態度都好重要呀,因為係小店既緣故,店只有兩個店員,但店員服務態度非常好,不時會向客人推介一下食物。另外小店都推出左飯套餐,假如客人好肚餓,飯餐都不失為一個好選擇最近小店更因為肺炎而有九折優惠,大家有時間經過紅磡去光顧下啦!

2020-01-08
20 分鐘 (堂食)
  • 蒜香原條茄子
  • 原條鰻魚
2020-02-24 808 瀏覽
係人都知紅磡有好多小店都好出色,今日又經過附近無意中見到呢間新開既居酒屋串燒店,諗起好耐都無食過串燒就入去支持下!居酒屋面積雖然比較迷你但都可以容納到堂食.店內四周掛滿餐牌及手寫黑板推介美食.居酒屋食關東煮是常識吧.除左關東煮呢到都有麻辣燙食,但唔食得辣既我只好食返關東煮.湯底用上柴魚混布湯十分清香,內裏帶點白蘿蔔既甜味,飲一啖個人暖笠笠.年糕福袋入口煙韌軟綿,另外再加上木魚絲味道多左份鹹香感.泰式肉醬撈丁,肉醬鋪到滿滿係丁麵上,十分足料.入口帶點香茅青檸香味得黎微辣好惹味,加上少少芫荽更香.蛋炒胡麻黑松露腸粉真係必試!醬汁係店主自家調配,黑松露醬沾滿晒係蛋漿同腸粉之間,每一啖都食到好濃厚既黑松露香味之餘灑上既白芝麻又增添左麻香味,基本上唔需要再額外加調味已經好夠.腸粉口感彈牙而且帶點蛋香,如果腸粉煎得更香脆會更香口.到主角串燒,一共點左4款試試.串燒火喉同時間掌握得好好,肉類唔會燒得過乾得黎仲充滿肉汁.薑汁豬頸肉入口好爽口又充滿油香,豬頸肉上帶點薑蓉食落薑味香得黎又唔會太搶味.美國一口牛切成一粒粒串起.入口唔會韌,咬落有牛脂肉汁慢慢流出黎.咬落有咬勁得黎無筋.芝麻雞中翼既雞皮燒得脆卜

芝麻雞中翼既雞皮燒得脆卜卜又唔會燶,內裏咬開燒得夠熟又多汁,醃得十分夠味,抵讚.

烤免治雞軟骨你雞肉肉餅內裏帶點軟骨咬落十分脆口,一較一脆口感好特別.

蒜香原條茄子原條折開一片上枱,平時最怕燒烤店燒到d茄子縮得太多水而且個皮又燒到好燶.呢到完全暫時係我食過最滿意既烤茄子,蒜蓉滲透晒入茄子肉裏面,食完口腔內充滿蒜味,另外茄子面上帶點椒鹽粉同少少辣椒粉更惹味.

青瓜梳打平時好少見,鍾意同討厭青瓜既人好兩極,我就係鍾意青瓜既人.呢杯青瓜梳打超清新,清爽既青瓜味食完熱氣飲返杯成個人refresh晒.

• 蒜香原條茄子
  • 蛋炒胡麻黑松露腸粉