2012-09-15 18 瀏覽
朋友爽快赴約出席今次的葡式晚膳, 除了 因為感到價錢吸引嚐試, 唔需要過大海都有得食嘅葡菜; 而且對於甚少到該區嘅佢, 抱持探險心態由於OT 比原定到達時間遲了15 分鐘 ,要朋友等極之唔好意思 ,但餐廳卻大方由落單起計1.5 小時飲食, 印象都算OK !朋友滋柔看過點菜紙再要求侍應解釋食品內容 ,年輕伙計招呼有耐性 , 主菜就各要一款供共享 : 三文魚扒肉質唔"鞋" 而且新鮮得宜 ,絕對合乎我這位識食朋友的高要求 , 又增加印象分啦;而我喜挑戰多骨的沙丁魚, 燒物充滿炭味, 有肉汁而無腥味, 超like 主角乳豬香脆可口, 肉滑骨軟夠正宗, 飯粒幼細唔油膩整體燒物出色富有炭火香味, 以茄子最有喵頭, 雞翅肉味濃郁到朋友超like 難怪要"安歌"但牛脷和牛肉粒就較失手 , 味道與賣相唔掂呀~只有牛肩較美好味; 豬肋骨香甜肉質柔軟, 羊架微 " 蘇" 汁佳其實頭盆焗蠔 / 焗帶子都精緻吸引鮮甜. 食過沙律和濃郁的羅宋湯和勁多什菌的濃湯後朋友話飽咗5成 幸好女子普遍有多一個"甜品胃" ,才不致失之交臂; 而果味飲品同仙草奶茶都是一般貨色了!甜品以綠茶雪糕最得我心, 朋友就鍾愛 Se

主角乳豬香脆可口, 肉滑骨軟夠正宗, 飯粒幼細唔油膩
整體燒物出色富有炭火香味, 以茄子
最有喵頭, 雞翅肉味濃郁到朋友超like
難怪要"安歌"
豬肋骨
香甜肉質柔軟, 羊架
微 " 蘇" 汁佳
朋友話飽咗5成

甜品以綠茶雪糕最得我心, 朋友就鍾愛 Serradura 木糠布甸話夠晒滑 ,個人認為脆餅可以脆D !
題外話/補充資料: ~每位$158 + $24 小費; ~ 話時8:15 溫馨提示任叫要停, 但沙律和湯可任食, 我倆都坐到 10:00 至走, 期間頻繁添水而有禮主動同客人談天, 可見只會發生在不會太忙碌的場地中 ! ~ 地方寬敞, 坐得舒服而富空間, 入座高峰約70% ; ~ 就算正價都值得"安歌" 喎^^!
2012-09-11
  • 葡式乳豬
  • 焗帶子
  • 大部份燒物
2012-08-30 35 瀏覽
看電影後去吃晚餐,本來想在同一層吃法國菜,但看過菜牌後馬上打退堂鼓,還是去小飛象吃葡國菜比較划算。店內環境寬敞、寧靜,入口處更有波波池,當晚沒有兒童玩耍。顧客不算多,有一半範圍沒有開放,我們坐得很舒適。侍應有效率,落單、上菜、加水、結帳都無需久候,態度尚可。晚市套餐有兩種價錢,分別是$129或$159,包頭盤、餐湯、主菜和餐飲。臨近糧尾,本來我想只點一個$129的套餐,另外在主餐牌單點一個意粉,侍應卻說套餐必定要點兩個或以上,結果我決定下一頓飯才開始節流,今晚兩種價錢都點一個來試試。我們吃了~蒜蓉包:不是新鮮熱辣、剛出爐,但仍很香脆,不過不失。餐湯:選擇有羅宋湯和忌廉湯,兩者都沒甚麼驚喜,普普通通。海盜式燒雞翼:吃完我也不知道「海盜式」是甚麼意思,只知雞翼大大隻,皮脆肉嫩,好味道。葡式煙肉焗生蠔:生蠔的體積和賣相合格,可惜不是即叫即焗,熱度不足,味道偏鹹。蝦球卡邦尼意大利粉:這是$129套餐的主菜。因碟子較大,感覺意大利粉很少,但其實以一人份量來說是很足夠。蝦肉肥美、爽口,意粉軟硬適中,最重要是蛋黃醬很香濃,不會很膩,非常美味!香煎鵝肝牛柳配紅酒汁:鵝肝比預期細小,以$159來計並不「

$129的套餐餐牌
$159的套餐餐牌

我們吃了~
蒜蓉包:不是新鮮熱辣、剛出爐,但仍很香脆,不過不失。
蒜蓉包
餐湯:選擇有羅宋湯和忌廉湯,兩者都沒甚麼驚喜,普普通通。
羅宋湯
忌廉湯
海盜式燒雞翼:吃完我也不知道「海盜式」是甚麼意思
,只知雞翼大大隻,皮脆肉嫩,好味道。
海盜式燒雞翼
葡式煙肉焗生蠔
蝦球卡邦尼意大利粉
蛋黃醬,好味道!
香煎鵝肝牛柳配紅酒汁:鵝肝比預期細小,以$159來計並不「抵食」。鵝肝、牛柳肉質尚可,但兩者都偏鹹,連薯角、配菜都略嫌太鹹。
香煎鵝肝牛柳配紅酒汁
餐飲:本來想要凍檸樂,侍應說要加$5,退而求其次要可樂,也是加$5,實在不明白收費的邏輯。最後喝了凍咖啡、凍檸茶,不用加錢,味道正常,十分冰凍。
餐飲
整體而言,小飛象葡國餐廳的食物質素尚可,可以一試。
2012-08-23
海盜式燒雞翼
蝦球卡邦尼意大利粉
蛋黃醬,好味道!
$159的套餐餐牌
$129的套餐餐牌
2012-07-10 11 瀏覽
今日....去左Megabox行街.....去上到5樓就比間西餐廳吸引住我地一入到去...好似冇咩生意咁....到開左叫野食GE時候我地諗左好耐都唔知叫咩好......D侍應好好....不停同我地SELL食物我地叫左2個套餐....一個叫意粉黎.....一個係葡國雞(最衰唔跟飯)之後一人一個紅白湯葡國雞跟個餅又幾好食.....個意就有D慢慢地....不過都OK食食下間餐廳繳得好多人.....D人仲多個侍應得一二個係出邊...不停加水同換碟之後我地叫左雜果賓治同0雜仲有朱古力鮮奶COFFE...ADD心太軟.....一開始睇到個水吧係冇人GE....原來出左黎幫手(佢一收到單就跑左番入去)當時都幾忙3杯飲品到左.....飲落去好好飲....估唔到個水吧男仔咁細個又幾可愛做出黎D野又幾令幾好飲等埋個心太軟出黎....好令好令....搞到人唔想食.....食完之後就埋單走人呢餐幾好..下次要再黎食
之後一人一個紅白湯
做出黎D野又幾令幾好飲

食完之後就埋單走人

呢餐幾好..下次要再黎食
2012-07-09
2012-06-27 13 瀏覽
I bought the groupon from yaxxx. One thing that attracted me was the unlimited baked oysters.BUT I cannot find it on the order sheet. so that, I ask the waitress.She was very polite. She explained to me they supply oysters twice a day. What??the main course : fish is ok but not hot enough.2nd main course: suckling pig with fried rice, this one was really good!! EXTREMLY HOT!! the pig is tasty and crispy!! I saw the other sitting next to us were eation oysters, so I asked the manager. He told m
What??

I saw the other sitting next to us were eation oysters, so I asked the manager. He told me that they were not using coupons. And oysters only supply on weekdays and it was shown on the coupon.
So, I asked him to give me back my coupons and let me check. He said he was busy now, and asked me to check on my phone.
Ok !! I checked on my phone. there was not any information telling us oysters only supply on weekdays or twice a day!!
All of you can go to Yahoo and check!!
and they even not give us drinks!!

ANGRY!!
I will never go to this restaurant again!!
Liar!!
2012-06-24
2012-06-11 15 瀏覽
久未嚐葡菜,一般都又貴又細份, 終於見到團購出小飛象任食晚餐,即刻買下.任食包多款前菜/主菜及甜品,仲有自助餐湯及沙津吧. 點菜係剔紙既, 同日本放題做法一樣, 要寫明件數. 湯只係一般紅/白湯,冇驚喜亦唔難飲,唔好湯既可免. 沙津吧得西生菜,青瓜,蓄茄仔,粟米,菠蘿,吞拿魚,O者O里及薯仔等, 太少配料喇, 建議CUT左O者O里,加D凍肉,蟹柳條,麵包糠粒咁會仲好, 醬汁3款, 都係白/橙及青, 冇日式芝麻醬同黑醋汁, 又係掙DD.主菜有點葡式乳豬飯及燒銀雪魚, 先講乳豬. 皮脆脂肪厚, 一口咬下豬皮"索"一聲, 肉也嫩, 骨少, 加埋乳豬醬同食, 甜甜地,提升濃咪,超正! 燒銀雪魚好大份, 仲跟薯蓉, 女仔食分分鐘已經K.O左個胃了. 至於個味呢......可以再香d,加多少少燒汁會更好味, 我覺得略為淡左少少.其他散點有燒雞翼, 燒牛仔骨,燒豬頸肉, 燒大蝦, 燒牛扒, 燒羊架,燒青口等等好多選擇,蔬菜類我只點左炒雜菜及燒茄子, 全部合格,牛扒同羊都唔錯,肉質鬆化又夠入味, 廚師應該一早醃左.由於個人唔食鹹魚,馬介休即係鬼佬鹹魚, 所以冇點(炒雜菜都意外地有落馬介休碎,唔小心食

其他散點有燒雞翼, 燒牛仔骨,燒豬頸肉, 燒大蝦, 燒牛扒, 燒羊架,燒青口等等好多選擇,蔬菜類我只點左炒雜菜及燒茄子, 全部合格,牛扒同羊都唔錯,肉質鬆化又夠入味, 廚師應該一早醃左.由於個人唔食鹹魚,馬介休即係鬼佬鹹魚, 所以冇點(炒雜菜都意外地有落馬介休碎,唔小心食左,鹹死
)當日冇點太多轉,2個人真係好快飽, 最後留肚食雪糕及木糠布甸.雪糕印象中有4-5隻味, 食左士多啤梨及綠茶, 合格但唔係最好食既,木糠布甸甜味恰當,略嫌cream唔夠滑,可能雪得太凍影響左掛!

咁既價錢食到咁多款食物,質素仲唔錯, 算好滿意了. 如果menu內多加蔬菜類就更好啦, 飲食要均衡架,唔係就似BBQ任食了.

店員服務態度良好,頻頻加水, 亦有笑容,客人唔清楚既會主動解釋, 值得讚吓!
葡式燒乳豬飯
燒牛扒
燒銀雪魚
炒雜菜,好大碟
燒雞翼,有肉汁唔會乾身
題外話/補充資料: 甜品應該唔止雪糕同木糠布甸, 只係太飽唔理了. 餐廳地方闊落,卡位又多, 一大班朋友來食最正, 只係地點偏遠, 假日來等接駁巴士會耐少少.
2012-06-10
  • 燒牛仔骨
  • 燒羊架
  • 木糠布甸
2012-05-23 7 瀏覽
本來去了MEGA BOX打算食中餐, 但快母親節, 中餐貴, 冇DISCOUNT. 所以就試下呢間.2個人食本想叫兩碟加杯飲品.但侍應介紹食BUFFET $198 可以在張紙上的廿個選擇任叫, 見MENU的PRICE都幾貴. 好像幾抵甘...就比人騙了.老公回家仲要肚瀉, 拉肚子!! 只有乳豬飯OK, 其他都難食, 全都好鹹!! 乳豬飯, GOOD, 皮脆!牛仔骨, 第一轉的兩塊OK, 但之後叫的牛仔骨都超多肥膏, 入D差的貨賣給人. 基本咬不開.主菜之一只可叫一次的銀雪魚, 鹹!羊扒, 好酥!!焗生蠔, 好腥, 唔熟, 拉肚子的主凶!!茄子, 唔夠熟!炭燒豬頸肉、豬肋骨, 還可以, 不過, 我在家煮仲好味D焗青口, 呢個都不錯喎, 有CURRY味, 幾特別!馬介休球, 好像著仔波甘, 冇馬介休既餐湯羅未湯, 太甜, 沒有酸味, 味道層次欠俸木糠布甸、葡撻、雪糕, 中規中舉人不多, SERVICE就不錯! 但D食物質素唔值$200一個!!
2個人食本想叫兩碟加杯飲品.
老公回家仲要肚瀉, 拉肚子!!
只有乳豬飯OK, 其他都難食, 全都好鹹!!
乳豬飯, GOOD, 皮脆!
主菜之一只可叫一次的銀雪魚, 鹹!
羊扒, 好酥!!
焗生蠔, 好腥, 唔熟, 拉肚子的主凶!!
茄子, 唔夠熟!
炭燒豬頸肉、豬肋骨, 還可以, 不過, 我在家煮仲好味D
焗青口, 呢個都不錯喎, 有CURRY味, 幾特別!
馬介休球, 好像著仔波甘, 冇馬介休既
餐湯羅未湯, 太甜, 沒有酸味, 味道層次欠俸
木糠布甸、葡撻、雪糕, 中規中舉

人不多, SERVICE就不錯!
但D食物質素唔值$200一個!!
2012-05-10
小飛象葡國餐廳九龍灣宏照道38號Megabox5樓5號舖salad 幾足料~好味材料有牛吞, 芝士, 西勤,火腿, 生菜, 雞蛋等等有份量又豐富環境ok架~兩個人都有sofa位, 又濶出面對住商業大廈好腥 ....加了lemon 汁都中和唔到又多骨, 不懂挑骨別叫一點都不好吃個茄汁吃得出不是快餐店個支d~~hehe~較有茄味, 愛~薯角仔, 好鹹 =__=個ribs 就乾身了點....ribs 沒汁不juicy而附的salad 太油, 唔好食個天使麵意粉是最有surprise架個蕃茄汁味道一流, 酸酸地又開胃而且雜菇新解又沒草腥味一人一碟都成碟吃光光清新~~正正正, 賣相又好看是日每人 $150
小飛象葡國餐廳
九龍灣宏照道38號Megabox5樓5號舖
salad 幾足料~好味
材料有牛吞, 芝士, 西勤,火腿, 生菜, 雞蛋等等
有份量又豐富

環境ok架~兩個人都有sofa位, 又濶
出面對住商業大廈
好腥 ....加了lemon 汁都中和唔到
又多骨, 不懂挑骨別叫
一點都不好吃
個茄汁吃得出不是快餐店個支d~~hehe~
較有茄味, 愛~
薯角仔, 好鹹 =__=
個ribs 就乾身了點....ribs 沒汁不juicy
而附的salad 太油, 唔好食
個天使麵意粉是最有surprise架
個蕃茄汁味道一流, 酸酸地又開胃
而且雜菇新解又沒草腥味
一人一碟都成碟吃光光
清新~~正正正, 賣相又好看

是日每人 $150
當入到去,等左好耐都冇menu... 問到先話以為我地係買Groupon buffet 所以冇 menu. 但我地都有講過話有隔離位個師奶non-stop 咁話個仔,所以我哋都要求坐去遠D 啦.. 到佢哋差不多放好刀叉時,帶位小姐帶其他人入坐....X@#$@# 又要轉我地坐第二度... 足足等左半個鍾我侄女本應想玩波波池,點知有人complaint D 細路,"定"的波波出池外,又收左,唔比人玩.. 侄女超失望玩都冇玩.. 細路仔邊會聽你講呀.... 佢地應該要有個 铁架圍住,等D細路"定"唔到出去啦... 如果唔係滑倒人一定compliant 個餐廳negligence好彩的食物都OK1) 雜菜湯+蒜容包, 蒜容好脆好香! 正!2) 葡式乳豬飯.. 乳豬好滑又crispy3) Prawn Carbonnara - Prawn is not fresh but quite creamy4) 炭燒羊扒/牛仔骨 / chicken wings are delicious (but the grilled fish just so so)5) desserts 心太軟& 焦糖燉旦-- al

好彩的食物都OK
1) 雜菜湯+蒜容包, 蒜容好脆好香! 正!
2) 葡式乳豬飯.. 乳豬好滑又crispy
5) desserts 心太軟& 焦糖燉旦-- also ok
2012-05-19
  • 炭燒羊扒; 牛仔骨
2012-05-03 5 瀏覽
去時已過中午兩時,都已無乜客,入去已無人招呼我地!水都無抔,叫人攞餐牌,轉頭無影無蹤!再叫人攞,見個侍應去另一個侍應吹水,傾完先至去門口櫃枱取餐牌,咁概服務差到九流,幫襯佢正幪㑂!
2012-05-02
8 分鐘 (堂食)
網上食評對小飛象毁多於譽,今晚到此本無太大期望,此行只因為葡菜在香港一直比較少,比較貴。 平時一蝶葡式乳豬飯亦要$100左右,現在$148(未包服務費)的團購價便能嘗到多款葡菜,十分化算啊!今日是星期三,商埸的人流並不多,小飛象裡的人客亦很疏落。 環境算是不錯,亦沒有網友所述那種假日嘈雜的情況。 食物方面,這裡的炭燒羊扒、牛仔骨和茄子都很不錯,炭燒味十足,但要趁熱啊! 至於炭燒豬頸肉、豬肋骨及沙甸魚便只屬一般,要一份已足夠; 店方不時會奉上焗生蠔,但有點腥,焗青口好一點; 馬介休球吃不出馬介休,反而炒雜菜裏有很多很滑的馬介休; 主食的葡國燒乳豬和銀雪魚都有一個共通點——— 嫩滑! 再加上木糠布甸、葡撻、雪糕、沙律和餐湯.... 雖然沒有傳統自助餐那麽多選擇,但葡式燒烤的肉類比較多,恐怕未嘗盡各款美食肚已漲滿了! 可能顧客較少的緣故,侍應的服務態度非常好,收碟快,order準,當負責人聽到我說網上對該店的評論時,他即時加入討論...... 他知道網上有關小飛象的負面評價,他解釋是因為團購初期又正值長假期,人客集中,一時間難以應付二百多位坐上客,他說已作出改進,又說原本限時個半小時orde
羊扒
葡式乳豬飯
炒雜菜

可能顧客較少的緣故,侍應的服務態度非常好,收碟快,order準,當負責人聽到我說網上對該店的評論時,他即時加入討論...... 他知道網上有關小飛象的負面評價,他解釋是因為團購初期又正值長假期,人客集中,一時間難以應付二百多位坐上客,他說已作出改進,又說原本限時個半小時order時間的,但他們卻從沒有拒絕客人在限時以外的order...... 從言談中我看出他的誠意,而我們在當天亦有賓至如歸的感覺,但始終是平日的情況,假日如何還要看看呢!
2012-04-11
葡式乳豬飯
羊扒
  • 炭燒羊扒
  • 銀雪魚
  • 馬介休炒雜菜
一開始心諗團購應該都係一般般, 點知原來味道 ,服務 各方面都唔錯!~而且其中一位侍應真係非常出力,我睇見佢都覺得佢辛苦!~ 非常好!食物推介: 燒羊扒,豬頸肉,馬介休球,雞翼 主菜: 銀鱈魚 (很美味!!!) 燒乳豬(味道還好)
而且其中一位侍應真係非常出力,我睇見佢都覺得佢辛苦!~
非常好!

食物推介: 燒羊扒,豬頸肉,馬介休球,雞翼

主菜: 銀鱈魚 (很美味!!!) 燒乳豬(味道還好)

2012-04-04
  • 燒羊扒
2012-03-24
這晚六時來到小飛象葡國餐廳,真可謂冷冷清清, 人客稀少, 侍者比客人要多! 一來是因為Megabox位置有點偏僻, 二來這兒食品取價偏貴. 我因為有一張美食換領票( 可換健康素食天使麵二客) 而和爸爸一起光顧, 侍者招呼不錯, 我一來到就立刻奉上兩杯熱開水. 這間餐廳挺大, 坐位寛大, 窗外是東九龍景致, 客人坐得舒服, 由於人客少, 所以比較安靜, 客人可慢慢聊天. 我翻看菜單, 被馬介休球的圖片吸引, 於是要了一客, 同時因為口喝, 叫了兩客嫩菜薯蓉湯. 馬介休球鮮炸上枱, 麵包槺包著炸薯蓉,很是香口~爸爸忍不住吃了三顆, 我們一會就把碟子清了! 嫩菜薯蓉湯配以熱烘烘的麵包, 怡人的麵包香配以牛油, 實在不錯! 反而薯蓉湯有味精味, 我們都只覺一般. 換領票給予侍者後不久, 蕃茄醬香菇天使麵火熱送上, 蕃茄醬惹味, 香菇爽口, 天使麵做的幼滑可口, 我頗喜歡. 除了取價偏貴, 我對這餐很是滿意的.

除了取價偏貴, 我對這餐很是滿意的.
健康素食天使麵
內在環境
馬介休球
嫩菜薯蓉湯配以熱烘烘的麵包(被咬了一口 :p)
題外話/補充資料: 菜單印刷精味, 令人食指大動
2012-03-22
健康素食天使麵
內在環境
馬介休球
嫩菜薯蓉湯配以熱烘烘的麵包(被咬了一口 :p)
  • 馬介休球 天使麵
2011-12-31 6 瀏覽
去到5樓見到小飛象好多人等緊,好似幾好喎,過去博下有冇位,都遇左要等但唔係想像中咁多,只係4張飛到~個位迷人既reception就叫我地係出面等10分鐘左右啦!~好靚女叫到,照做!反正露台有得食煙~入到去之後坐左係入而小小既area,有個overkitchen,幾特別~叫左幾個菜:馬介休鉼 ---- 就係炸薯容入面有d爉腸,幾香口唔錯~燒sardine --- d皮燒得幾脆~燒咸豬手 --- 唔係想像中咁肥,咸咸地好開胃ribeye --- 4成走唔甩架啦~成數控制得幾好,不過mustard要叫先有,嗯~仲叫左d pasta炒飯,不過不失啦~~埋單每人都係100蚊左右~幾底食!!!
燒sardine --- d皮燒得幾脆~
燒咸豬手 --- 唔係想像中咁肥,咸咸地好開胃
仲叫左d pasta炒飯,不過不失啦~~
埋單每人都係100蚊左右~幾底食!!!
2011-09-06
5 分鐘 (堂食)
2011-09-07
很懷念澳門的葡國菜, 幾次去MEGA BOX 都想吃小飛象, 這次就試試吧! 叫了一個二人餐, 餐牌上不能選乳豬飯, 但可以+$30 轉任何菜式~頭盤, 小食拼盤, 特別是燒骨好味!雜菜湯+蒜容包, 蒜容好熱好脆好香! 正!乳豬飯, 不過不失, 同澳門有距離...睇黎都要過澳門食~~凡立貝太使麵, 比想像中更加好味, 天使麵超級入味! 黎到時成個好熱的, +$5 一個葡TART (有人食了半個先記得影相)還有野飲, 可以揀果味的梳打, 好好味的~(都係唔記得影相)坐位非常舒服, 兩個人坐的卡位, 是半圓型的SOFA 位來, 可以坐6-8 人都唔誇張~二人消費約$300

頭盤, 小食拼盤, 特別是燒骨好味!
雜菜湯+蒜容包, 蒜容好熱好脆好香! 正!
+$5 一個葡TART (有人食了半個先記得影相)

二人消費約$300
2011-05-20
2011-09-03 7 瀏覽
間中都有朋友來到我司附近找我食lunch. 今天,有一位由紐西蘭回巢香港定居的朋友來到九龍灣和我食飯聚聚舊.九龍灣區,也是一個商業區,lunch time時間必定多人. 加上朋友仔又不能早一點到達,真的要揀一些不是太多人的餐廳.想想想,每一次經過小飛象,總有空位的,而我也未曾試過,就來試試吧!由於lunch time只有一小時,為了爭取時間,我們一坐下來便立即order兩個set lunch.很快地,兩碗餐湯來了. 不用多說,我當然選擇白湯啦.湯真的"希"了點,淡了點.或許我已有心理準備了.雖然我們各人order兩set lunch,而我們大家也是share食. 很快辣汁蜆肉扁意粉便到.1)辣汁蜆肉扁意粉當職員送上這碟辣汁蜆肉扁意粉,真的覺得份量很少呀.如果男生看到這份量,相信要吃下午茶了. 另外,也沒有想過,這一碟辣汁蜆肉扁意粉又真的有點辣.整碟意粉,重點只是辣,其他優點還未擦覺得到.2)茄汁龍脷柳飯這碟茄汁龍脷柳飯,一吃便感覺得到很重茄漿味,所謂茄漿並不是鮮茄,而是地們牌這一種.如果想吃蕃茄的好處,如抗氧化,有助皮膚抗衰老,豐富的維他命C這些,相信這一碟便不能有什麼幫助了. 不過,

很快地,兩碗餐湯來了. 不用多說,我當然選擇白湯啦.

湯真的"希"了點,淡了點.或許我已有心理準備了.

1)辣汁蜆肉扁意粉
辣汁蜆肉扁意粉
2)茄汁龍脷柳飯
這碟茄汁龍脷柳飯,一吃便感覺得到很重茄漿味,所謂茄漿並不是鮮茄,而是地們牌這一種.如果想吃蕃茄的好處,如抗氧化,有助皮膚抗衰老,豐富的維他命C這些,相信這一碟便不能有什麼幫助了. 不過,龍脷柳尚算大大塊,尚算香口的,不錯的.
茄汁龍脷柳飯
問心.在這九龍灣商業區,這麼多寫字樓在,但黃金office hour時間,這麼大的小飛象葡國餐廳但也不滿座,我完全感受得到的.

不過,如果下一次再有朋友找我食晏時,但又想坐得舒服,不計較食物質素.深信小飛象也可以幫到我的.

2011-08-03