2009-05-17 130 瀏覽
作戰了一星期,餅爸專為我設了今天為他最不愛的"食日本野日",很開心。揀左小金井因為可以坐得舒服d。我叫左雜錦壽司午餐定食,有烏冬、各款雜錦壽司、味增湯、前菜。壽司質素一般,烏冬稍稔。餅爸叫左玉子雞肉定食,吃呀吃,我以為他都是沒有評價的,但吃到中段,他便說很好吃,嘩哈哈,日本野都待你不薄呀﹗他說喜歡雞肉的汁。不用說,他不會吃我的壽司,但試了烏冬,他說還可以。吃完後,我們休息一會,吹吹水便離開了。食得很飽,很抵吃,我都很為餅爸的銀包著想的~嘩哈哈。

揀左小金井因為可以坐得舒服d。

壽司質素一般,烏冬稍稔。

不用說,他不會吃我的壽司,但試了烏冬,他說還可以。

吃完後,我們休息一會,吹吹水便離開了。

食得很飽,很抵吃,我都很為餅爸的銀包著想的~嘩哈哈。
玉子雞肉定食,好味﹗
一般
一般
2009-05-16
玉子雞肉定食,好味﹗
2008-12-16 17 瀏覽
hhaaa 又係我黎小金井不過今次係晚間去到坐底 個女manager變到勁有禮貌-___-係咁serve我同男友跟住好好態度lorum叫左個sushi ship 16幾蚊有26件都算鮮味ge 不過太細件啦但係唔算好好食咁 可免則免 我suggest叫呢件ship因為真係太細件 所以叫多左個燒三文魚飯團等左勁耐先黎 仲要lone ge= =個皮太lone了不過總結 算好食 不過我只prefer 晚間去
hhaaa 又係我黎小金井

等左勁耐先黎 仲要lone ge= =
個皮太lone了

不過總結 算好食 不過我只prefer 晚間去
2008-11-01 4 瀏覽
我係呢頭附近ge學生放lunch都算成日黎不過真係近排冇黎 事關以前太多過節前幾日黎返 都係冇乜點變 真係要訴下苦先講好野先 呢度d野係唔錯ge 價錢都唔算係貴食開lunch學生定食26.5 唔係學生31要加1拉面少食所以唔太知價錢定食通常叫玉子牛肉定/牛肉鍋定 呢2個係好食玉子牛即係egg + 牛 炒埋一碟有飯有面豉湯仲有前菜2樣真係好香牛味 入口口感都唔錯 d汁仲係正個d牛肉鍋定 就都係個d配菜同飯啦 個鍋都算大ge入面有豆腐 raw egg 金茹 菜 牛 個湯好好味倒埋d飯落去個鍋度真係一絕 不得不試個dum 拉面有sushi送ge 三文魚係唔錯但唔係勁好個隻有時會thin左d atmosphere都唔錯架 真係lunch dinner我諗真係幾正好可惜呢度d服務真係差到十年難得一見d manager 真係...... 唔明點解佢可以咁惡 太mean了我地係學生 食lunch係有time limit 但係小金井d野食係慢到....想殺人 有次仲食到遲到 個問題係我地坐左係度1個鐘 d野食都未到係咪真係慢得咁過份? 呢個好需要改善下囉吹佢又唔係 咁叫個女manager d野食黎快d
我係呢頭附近ge學生

um 拉面有sushi送ge 三文魚係唔錯但唔係勁好個隻
有時會thin左d

好可惜
呢度d服務真係差到十年難得一見
d manager 真係......
唔明點解佢可以咁惡 太mean了
係咪真係慢得咁過份? 呢個好需要改善下囉

吹佢又唔係 咁叫個女manager d野食黎快d
黑面囉佢......叫左又唔改善個問題 都仲係等勁耐

叫多幾次我地都唔好意思=.=佢仲係勁惡個d 串到嘔呀佢個樣
真係想同佢講咁不屑不如你唔好做=.=
有次因為真係就遲到 仲有一個字就打鐘個d
都係未到囉d野食 但係我地真係坐左一個鐘啦已經 咪叫個女manager cancel d meal囉
佢竟然話唔得喎 話d野食整緊架 唔可以cancel
有冇搞錯?!!?! 整一個鐘都未整完???你整d乜野出黎?
即係d thin牛加egg咋喎??一係d thin牛放入個hot soup入面咋喎??
阻你成個鐘???牛肉鍋d牛仲係生咁拎過黎架喎 根本連煮都唔洗喎 一個鐘喎??
點整一個鐘呀大佬!!!!!

唉 想走又唔得 咪同佢講放學黎食囉=.=又要我地俾定d錢 唉 咩事
咁咪放學就去食lor 去到佢打哂包俾我地 (間野入面唔係rush hr 冇哂客已經)
佢叫我地唔好堂食 串個d 我地就argue話做乜唔可以堂食 俾哂錢喎?加一俾哂都唔可以?
根住我地就話 咁咪坐係你地門口食囉 咁= =佢最後都耐我地唔何 俾我地堂食
但係佢都係不屑樣=.=

不過呢個女manager算係咁架啦=.=最多都係黑面同串2句
以前有個男ge 係鬧d客個d-,- 好采冇俾佢serve過 佢癲100倍
不過冇做啦= =又唔拉褲連
前2日黎返 叫左牛肉鍋定 入面d料少過以前勁多 唔抵啦已經 以前23蚊架咋
而且個女manager都仲係度 又係黑面個d-,-

自從個件事之後真係對呢間野好失望=.=
好次仲寫左張投訴信=.=

如果改善下態度 呢間野一定好多好評lor
  • 牛肉鍋定
2008-09-07 20 瀏覽
今晚同男朋友仔.. 細佬同埋佢女朋友唻呢度食野.. 期望其實都幾高.. 但一望menu.. 自己食既野就唔係好多.. 因為我唔食生野.. 所以選擇少.. 左揀右揀.. 叫左下列既野... ...1. 豚肉焗烏冬 -- 第一次食焗烏冬.. 味道唔錯.. 但略嫌多油左少少.. 但尚可接受..2. 海鮮燒鍋 -- 幾好.. 但唔明點解會有炸雞件..3. 蟹棒壽司(上)三文魚壽司(下) -- 蟹棒幾好.. 唔係扮.. 唔係假蟹柳.. 有蟹味.. 三文魚唔知..4. 三文魚刺身 -- 唔食.. 但見到都幾厚..5. 帶子三文魚卷 -- 係咪我錯呢.. 望落似熟既帶子好似係生.. 好在我食生帶子.. 味道唔錯..6. 牛肉飯 -- 係就係幾惹味.. 但真係真係超多油.. 食一啖已經夠..7. 芝士焗日本年糕 -- 好似燶左d囉.. 唔燶可能會好好多..會唔會唻多次.. 隨緣..
2. 海鮮燒鍋 -- 幾好.. 但唔明點解會有炸雞件..
4. 三文魚刺身 -- 唔食.. 但見到都幾厚..
會唔會唻多次.. 隨緣..
海鮮燒鍋
牛肉飯
帶子三文魚卷
豚肉焗烏冬
海鮮燒鍋
帶子三文魚卷
豚肉焗烏冬
2008-05-16 18 瀏覽
今日要入元朗,元朗最出名係食日本野,大大件,間間排長龍,所以今晚朋友帶我去一間冇咁多人,但佢啲fd都話不錯嘅小金井。環境其實不錯,冇一般元朗嘅日本食店咁迫,兩個人坐底點左:半磅三文魚刺身(幾肥美,不錯)廣島炸生蠔(好細隻,厚厚炸粉包圍住,味道不佳)軟殻蟹卷(做得馬虎,全晚最敗筆)豚肉泡菜炒年糕(軟為好味,豚肉不錯)

環境其實不錯,冇一般元朗嘅日本食店咁迫,兩個人坐底點左:
半磅三文魚刺身(幾肥美,不錯)
廣島炸生蠔(好細隻,厚厚炸粉包圍住,味道不佳)
軟殻蟹卷(做得馬虎,全晚最敗筆)
豚肉泡菜炒年糕(軟為好味,豚肉不錯)
三文魚刺身
軟殻蟹卷
豚肉泡菜炒年糕
三文魚刺身
豚肉泡菜炒年糕
2008-03-31 20 瀏覽
前晚首次到呢間日本餐廳食日本菜,隨便叫了幾款壽司、一碗魚生飯和一碟所謂必食推介的日燒魷魚鬚。原本打算試過好味就再叫多幾款來吃,怎知這碗魚生飯上的海膽,簡直臭味十足,完全是變壞了的味道。本想通知餐廳職員作出改善,以免食壞人!怎料到她只草草回應"呢隻海膽的味道較為味濃"。難道臭的海謄還要我們繼續食落去,真是不知所謂。最討厭的還是他們不停凝望我倆,細細聲咁討論甚麼。他們的服務態度真是差到不堪。最後埋單走時,他們只顧清理枱上的用具,用身阻擋我們離開的去路,這叫做服務嗎?簡直離譜...
2008-01-21 5 瀏覽
jan 21, 08lunch,2人叫咗 : 1) 日式餃子拉麵i) 壽司x2件-選了3文魚,其他好似有蟹柳,玉子同吞拿魚,如果要變做刺身,就要+$12-ok ii) 餃子拉麵-餃子有4隻,估唔到咁中式因都唔喺炸。其實味道唔差-個麵合格,不過唔好期望彈口嗰隻-湯底好似有3個選擇,友人揀了豬骨-辣度亦有得揀,友人要了唔辣-可以2) 海鮮燒餅-木魚絲同沙律醬夠多-但個燒餅部份就腍咗d,唔多有層次感,餅底亦燒得燶咗少少。覺得上次食元朗的鉄x好味d 3) 和風沙律-有西式沙律菜,粟米粒,車厘茄同青瓜,全部材料新鮮,可惜食去尾,底下嘅胡麻醬鹹到令你想死............最終我敵唔過佢,要放棄-我有同個waiter反映,但佢推說個醬可能落多咗-以下張相只喺1/2碗因我分咗先記得影- lunch主打做學生生意- 服務都好勤快,好耐心解答我d問題,回應我嘅投訴都有文有路(b唔bs就另1回事),無遇到有d食家講嘅態度差
jan 21, 08lunch,2人叫咗 :

1) 日式餃子拉麵
i) 壽司x2件
-ok

ii) 餃子拉麵
-餃子有4隻,估唔到咁中式因都唔喺炸。其實味道唔差
-個麵合格,不過唔好期望彈口嗰隻
-湯底好似有3個選擇,友人揀了豬骨
-辣度亦有得揀,友人要了唔辣
-可以

2) 海鮮燒餅
-木魚絲同沙律醬夠多

3) 和風沙律
-我有同個waiter反映,但佢推說個醬可能落多咗
-以下張相只喺1/2碗因我分咗先記得影

- lunch主打做學生生意

2008-01-03 9 瀏覽
我同個friend 夜晚七點鐘度到,當時間野好吉,跟本坐唔夠三成座位,咁我同個friend 兩個人,兩個都"咩"袋,諗住坐張四人枱可以放下袋啦,同佢講想坐啲四人枱,心諗佢咁吉,陣間如果多人先轉返二人枱囉,點知個waitress 話兩個人只可以坐二人枱,咁算啦,咪坐囉!我地坐低後就將個袋放左喺隔離枱張chair 度,食左無耐,有一pair 情侶入黎食,個waitress 竟然叫我地拎開個袋,讓返張枱出黎,咁我地即時O 咀啦,因為當時間野仲有好多張二人同四人枱都係吉既,有乜理由專登叫我地讓張枱出黎。正想同個waitress 講之際,啲野食黎喇,咁食野先啦,因為當時其實我同個friend 都好肚餓,點知...我地叫左三文魚、鰻魚、蟹柳壽司等等啦,靜係得蟹柳壽司係ok 既,其他都好難食,好唔新鮮,另外仲叫左個豚肉鍋,$68 個,得丁屎咁多,正一又貴又難食。我發誓以後都唔會再去呢間野。

我發誓以後都唔會再去呢間野。
(非會員)
午市超值套餐(四人前)我與同事一行4人於10月29日(星期一)前往元朗馬田路「小金井日本料理」,並於1時10分向侍應點菜,我們選擇了$158午市超值套餐(四人前),此菜單包括:前菜、壽司併盤、鐵板牛肉、豆腐、鰻魚、海鮮湯烏冬、麵豉湯,一共7項食物。然而等了逾25分鐘,我們仍在呆等,連前菜、麵豉湯這些輕便食物也欠奉,於是我們便向侍應查詢,然而他們並無即時向廚房查問究竟,亦沒有向我們交代是否「漏單」。我們已向3-4位侍應查問情況,當中包括店長Nico,回應只是:「等下喇,已整緊!」、「已幫你追咗喇!」直至1時45分左右,才有第一道菜:壽司併盤,我們食完後更要等足5分鐘,才有第2及第3道菜:麵豉湯、前菜!!經過我們不斷再三催促,得來的回應,只是「等等啦!煮左都拎左出黎啦﹗」可見他們無心服務顧客。約至1時55分,才上齊所有菜式,即由點菜至上菜,我們足足呆等了45分鐘!該餐廳上菜速度非常不合理的慢,要客人足足乾等了逾半小時,才送上提前準備妥當的麵豉湯、前菜,而前菜亦只是小小的四至五條芽菜,又何需準備那麼久。該套餐的份量亦甚少,所有店員的服務亦欠佳,對於我們多次的催促並無積極跟進,令我們強烈不滿。
午市超值套餐(四人前)

該餐廳上菜速度非常不合理的慢,要客人足足乾等了逾半小時,才送上提前準備妥當的麵豉湯、前菜,而前菜亦只是小小的四至五條芽菜,又何需準備那麼久。該套餐的份量亦甚少,所有店員的服務亦欠佳,對於我們多次的催促並無積極跟進,令我們強烈不滿。於是,在結帳時,我們依照餐牌價錢繳付$158之套餐費,而拒絕支付加一服務費,原因我們不滿整體上菜速度及服務態度。該店長Nico表示必須根據單據支付,如有因應我們的要求免除加一則要請示老闆的意思。她致電老闆,最後答覆是必須根據單據支付費用,包括加一服務費。原來單據是$158+$15.8=$174,由於該店的超慢上菜速度,令我們已遲到上班,因此我們無奈地支付$15.8的服務費。事實上,我們已繳清$158+$15.8=$173.8的費用,但店長Nico仍致電老闆,指我們並無依照單據支付全數$174。

在此,我們對該公司多方面的服務及食品表示強烈不滿:
1) 上菜速度極慢,點菜後逾半小時,才有前菜、麵豉湯等,非常不合理;
2) 所有店員並無積極回應查詢,如是否「漏單」、催促廚房盡快跟進等,連店長Nico也無安撫客人,事實上,其他客人大多是學生,亦有如此的情況,該店服務非常不專業;
3) 結帳時,由於我們對該店的服務非常不滿,於是拒絕支付加一服務費(已繳足套餐費),店長仍堅持收取加一服務費。當客人正在安排服務費$15.8時,店長仍以「四捨五入」之單據收費作準。我們認為,已以足單上$158+$15.8支付了$173.8,為何因該店帳目系統,而必須客人支付無理及額外的$0.2呢?
4) 套餐食物份量甚少,比其他一般午市拉麵及定食(價錢只需$28)更少。

2007-10-31 16 瀏覽
我與同事一行4人於10月29日(星期一)前往元朗馬田路「小金井日本料理」,並於1時10分向侍應點菜,我們選擇了$158午市超值套餐(四人前),此菜單包括:前菜、壽司併盤、鐵板牛肉、豆腐、鰻魚、海鮮湯烏冬、麵豉湯,一共7項食物。然而等了逾25分鐘,我們仍在呆等,連前菜、麵豉湯這些輕便食物也欠奉,於是我們便向侍應查詢,然而他們並無即時向廚房查問究竟,亦沒有向我們交代是否「漏單」。我們已向3-4位侍應查問情況,當中包括店長Nico,回應只是:「等下喇,已整緊!」、「已幫你追咗喇!」直至1時45分左右,才有第一道菜:壽司併盤,我們食完後更要等足5分鐘,才有第2及第3道菜:麵豉湯、前菜!!經過我們不斷再三催促,得來的回應,只是「等等啦!煮左都拎左出黎啦﹗」可見他們無心服務顧客。約至1時55分,才上齊所有菜式,即由點菜至上菜,我們足足呆等了45分鐘!該餐廳上菜速度非常不合理的慢,要客人足足乾等了逾半小時,才送上提前準備妥當的麵豉湯、前菜,而前菜亦只是小小的四至五條芽菜,又何需準備那麼久。該套餐的份量亦甚少,所有店員的服務亦欠佳,對於我們多次的催促並無積極跟進,令我們強烈不滿。於是,在結帳時,我們依

在此,我們對該公司多方面的服務及食品表示強烈不滿:

建議大家唔好再去~

2007-05-30 2 瀏覽
假日午餐於此,貪其寧靜、雅致的格局適合傾偈。 知我至深,當然不可能不察覺近日的暗湧。不懂花言巧語,只有坦誠分享,其實,說出來倒好。難過一定有的,不過體諒及理解更為重要;暗湧不一定是壞事,對嗎? 說回食物吧,點了鰻魚定食及滑蛋豬扒定食,賣相、份量、比例都剛好。至於味道,如此氣氛下其實都沒有特別在意,記得鰻魚口感還不錯吧~ OK!吃完一頓,補充了體力,讓大家繼續努力前進。暗湧之下,我相信應該越要堅強!
假日午餐於此,貪其寧靜、雅致的格局適合傾偈。

2006-08-09 3 瀏覽
22/7/06同女朋友去完街...返到元朗見都差唔多7點...就諗去邊度食飯啦見好耐冇食過日本野,而女朋友又冇乜所謂於是就行o左過去小金井食喇可能係時間尚早o既關係,去到o既時候冇乜人.d waitress 同經理都幾好招呼想問可唔可以坐卡位, 跟住經理走埋o黎有禮貌咁同我地講話已經留o左檯, 但係都俾o左一張4人檯我地坐2個人可以坐4人檯..都唔錯啦.坐低之後就開始諗食咩好,由於唔係第一次o黎...又想試o下其他未食過o既野見到三文魚做緊特價, 六十幾蚊就一磅見到咁抵就order o左一害啦, 仲有一個東京壽司盛一盤約十多件的壽司~ 仲有燒三文魚頭(個人超愛)落o左order 之後都等o左15-20分鍾到先有食物o黎,首先上o既係三文魚, 估唔到佢d三文魚件件都好肥美,好大件,都算幾厚,夠新鮮, 有成二十件有多,抵食~ 有驚喜!!食食o下就上埋盤壽司, d壽司賣相都okd飯做得唔錯,算係好味~ 食野其間都有waitress不斷幫我地加熱茶好可惜食完曬三文魚同壽司但係個燒三文魚頭都係未o黎,一問之下原來係jam o左單...跟住個女o既經理好有禮貌地同我地講, 叫廚房即刻整返,好快有,
22/7/06

同女朋友去完街...返到元朗
見都差唔多7點...就諗去邊度食飯啦

見好耐冇食過日本野,而女朋友又冇乜所謂
於是就行o左過去小金井食喇
可能係時間尚早o既關係,
去到o既時候冇乜人.
d waitress 同經理都幾好招呼
2個人可以坐4人檯..都唔錯啦.

坐低之後就開始諗食咩好,
由於唔係第一次o黎...又想試o下其他未食過o既野
見到三文魚做緊特價, 六十幾蚊就一磅
見到咁抵就order o左一害啦, 仲有一個東京壽司
一盤約十多件的壽司~ 仲有燒三文魚頭(個人超愛)

食食o下就上埋盤壽司, d壽司賣相都ok
d飯做得唔錯,算係好味~

食野其間都有waitress不斷幫我地加熱茶
跟住個女o既經理好有禮貌地同我地講, 叫廚房即刻整返,好快有,8分鍾到.
但係最尾我地都係話唔駛喇...因為已經好飽= =

最後埋單$160 到, good!
2006-05-14 3 瀏覽
其實也是無心下促成的飯局。我沒胃口,但在媽媽的催促下,就挑了這間較偏較靜的日本餐廳。對日本菜甚喜歡的男友也來,就成了這三人飯局。 本來想頹食,去到卻看到其他人點的珍寶壽司船(31件)賣相很吸引,就點了一個試試。等待時間約20分鐘,其實也是值得的,因為壽司飯煮得酸味適中,魚生既新鮮又夠厚,味道有80分的。船上壽司款式約有10款,每款試試,不知不覺,三個人竟就清了船。另外,我又點了喜歡吃的燒靖魚,燒的時間剛好,令魚肉鮮嫩香口又多汁,也相當的美味~ 埋單$200,吃得頗滿足,以質素計是值得。如果再多些人,再試多一些菜式就好了~ 男友堅持埋單,說是預祝母親節,就隨他啦,反正媽媽開心就好~

2005-09-20 14 瀏覽
尋日我同屋企人去試LI間野..因為朋友介紹過話D 野好食又抵真係幾好wow..一入到去就有人招呼我..坐低左冇耐個經理就行過來介紹有咩好食..野食來到..賣相好..味道好^^同埋間野個feel勁好..好有日本feel播哂d日本歌咁..正整體..服務態度唔錯..抵食..我最鍾意佢種日本feel^^
尋日我同屋企人去試LI間野..
因為朋友介紹過話D 野好食又抵
真係幾好wow..
一入到去就有人招呼我..
坐低左冇耐個經理就行過來介紹有咩好食..
野食來到..賣相好..味道好^^

同埋間野個feel勁好..好有日本feel
播哂d日本歌咁..正

2005-09-20 6 瀏覽
今日去左食lunch喇~!叫左牛肉窩定食!~有菜有豆腐,d牛肉分量都唔算少~好好味呀個湯,又夠飽!正!學生價$21,加一都係$23 jar!又平又好味,都係我地班學生gei福音!
今日去左食lunch喇~!
叫左牛肉窩定食!~
有菜有豆腐,d牛肉分量都唔算少~
好好味呀個湯,又夠飽!
正!
學生價$21,加一都係$23 jar!
又平又好味,都係我地班學生gei福音!