餐廳: 小越廚
資訊:

2024-04-15 13 瀏覽
行過見佢地嘅二人餐好抵食,二百頭有兩個主食、一個沙律、三個小食同兩杯飲品,咁就俾佢地吸左入黎😆✨人氣二人套餐$228▪️叻沙香茅豬扒湯河粉湯汁濃香椰奶味,唔太辣,有豬扒、蝦仁、豆卜、雞蛋等係入面,材料豐富。豬扒沾粉炸過,河粉較為吸湯,建議食快啲▪️招牌火車頭湯河粉配料都擺得好滿,有齊牛腩、肥牛同牛丸,湯底幾重味,如果有埋辣椒同檸檬汁會更好▪️青木瓜沙律沙律比想像中大碟,味道偏酸,辣味唔重,清新開胃▪️小食小食可以揀三款,每款都有三件,我就揀左蒜香雞翼、河內芋頭海鮮春卷同泰式酸辣鳳爪,鳳爪較辣,雞翼調味較淡,勝在夠香口▪️越式蔗蝦+$30外層香脆脹卜卜,蝦膠爽彈,啖啖肉嘅口感😋▪️鹹檸檬七喜▪️牛油果奶昔+$20見呢個平時唔係好多地方有,味道香甜,口感幼滑,推薦一試🌟開頭見得一個女店員做晒樓面、出餐同廚師,覺得佢都好辛苦。雖然返得深圳多,但間唔中都要支持吓本地嘅小店🫶🏻唔係佢地就好快消失,呢到嘅價錢都算親民,唔洗300已經食得好豐富

✨人氣二人套餐$228

▪️叻沙香茅豬扒湯河粉

叻沙香茅豬扒湯河粉

▪️招牌火車頭湯河粉

招牌火車頭湯河粉

▪️青木瓜沙律
沙律比想像中大碟,味道偏酸,辣味唔重,清新開胃

青木瓜沙律

▪️小食

▪️越式蔗蝦+$30
外層香脆脹卜卜,蝦膠爽彈,啖啖肉嘅口感😋

越式蔗蝦

▪️鹹檸檬七喜

鹹檸檬七喜

▪️牛油果奶昔+$20
見呢個平時唔係好多地方有,味道香甜,口感幼滑,推薦一試🌟

牛油果奶昔

叻沙香茅豬扒湯河粉
招牌火車頭湯河粉
越式蔗蝦
牛油果奶昔
2024-04-12 5 瀏覽
粉麵之中我最鐘意就係食越南粉嗰日同朋友去完荃灣廣場睇戲這食左隔離街嘅小越廚呢間朋友同事之前介紹佢所以我地好快就行到去其實真係正正荃灣廣場隔離街好近我地選擇左二人套餐當日我地都好肚餓所以再加左好多小食😋但真心超級抵食$228已經包兩碗粉麵飯/咖哩一個木瓜沙律三款小食(各三件)兩杯飲品另外可以再加錢再叫特色小食真心超級性價比首先粉麵我地揀左火車頭湯河粉蟹膏湯濛小食揀左蒜香雞翼河內芋頭海鮮春卷酸辣鳳爪另外加多特色小食越式甘蔗蝦越式豬耳扎肉片配鵝肝飲品就加錢要左牛油果奶昔青檸可樂火車頭湯河粉佢個湯底真係牛骨湯底熬製一試啖湯就知真材實料牛筯好淋肥牛就正常發揮牛筯丸都彈不錯番茄蟹膏湯濛粉一飲湯就濃烈蟹膏味反而番茄唔太出只係帶出左蟹膏鮮味無蓋過佢裡面都有好多配料我開頭仲驚呢碗無乜餸所以叫多好多小食😅我覺得呢碗拼濛粉係完美配撘因為每啖濛粉都充滿住濃而不膩嘅蟹膏味泰式青木瓜沙律個醬汁酸酸甜甜好開胃食材新鮮呢個沙律好fresh幾好三款小食都不錯炸物唔會肥淋淋蒜香雞翼好入味個皮脆卜卜春卷都幾好泰式鳳爪不過不失另外加錢嘅札肉非常有驚喜佢係豬耳扎肉所以食落去有少少粒粒口感爽嘅 幾得意配埋鵝肝醬有幾夾庶蝦肉唔散幾
粉麵之中我最鐘意就係食越南粉

所以再加左好多小食😋
但真心超級抵食
$228已經包兩碗粉麵飯/咖哩
一個木瓜沙律
三款小食(各三件)
兩杯飲品

店員都好親切有禮
性價比超高
下次如果想食越南野都會過嚟再試其他野

2024-04-09 5 瀏覽
今日和朋友嚟到荃灣,搵下有乜嘢好食,揀咗一間越式小店,餐廳裝修充滿越南風情。價錢合理,非常抵食,選擇都幾多。叫咗2人套餐 $228,除了2個主食,還有1客沙律,3個小食和2杯飲品。2個主食✨蕃茄椰汁雪花肥牛湯河粉蕃茄椰汁湯底香濃,雪花肥牛份量多,河粉吸曬湯底啲精華,大滿足。✨喇沙香茅豬扒湯檬粉喇沙香味濃郁,豬扒肉厚多汁,配料有半隻雞蛋、豆卜、蝦肉和洋蔥絲,檬粉爽滑,材料豐富。1客沙律✨泰式青木瓜沙律木瓜、紅蘿蔔切成幼絲,仲有菠蘿和蕃茄,味道酸酸甜甜,十分醒胃。3個小食✨泰式酸辣鳳爪醃得非常入味,酸辣好食。✨泰式香辣魚餅炸得香脆,味道唔錯。✨河內芋頭海鮮春捲外皮鬆脆,美味可口。2杯飲品✨熱咖啡又香又濃,朋友都話好正。✨青檸梳打食完炸物,飲一啖感覺清新。追加 $30✨泰式海南雞皮薄脂肪少,雞肉嫩滑,份量足夠。總結:雖然店子細小,但係服務員殷勤又有笑容,讓客人感到舒服。小越廚荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖

2個主食
✨蕃茄椰汁雪花肥牛湯河粉

✨喇沙香茅豬扒湯檬粉

1客沙律
✨泰式青木瓜沙律

3個小食
✨泰式酸辣鳳爪
醃得非常入味,酸辣好食。
✨泰式香辣魚餅
炸得香脆,味道唔錯。
✨河內芋頭海鮮春捲
外皮鬆脆,美味可口。

2杯飲品
✨熱咖啡
又香又濃,朋友都話好正。
✨青檸梳打
食完炸物,飲一啖感覺清新。

追加 $30
✨泰式海南雞
皮薄脂肪少,雞肉嫩滑,份量足夠。

總結:
雖然店子細小,但係服務員殷勤又有笑容,讓客人感到舒服。

小越廚
荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖
2024-04-07 4 瀏覽
途經荃灣享和街,見到間幾新淨嘅越南菜餐廳[小越廚]🥰 ,就決定同朋友👥 來吃個便飯😋 ,亦帶來個小驚喜📍😘餐廳裡面光線柔和又舒適,感覺好好😍 Menu 內嘅菜式食品價錢都幾實惠👍👍 我地叫咗個二人餐🥂 ,份量十足非常美味😋 。前菜係木瓜沙律,食落爽口又清新,作為開胃菜非常高質🌟 主菜係必食嘅生牛肉粉,味道充滿濃郁的牛香🐮 牛肉質感柔軟唔會太韌👍 朋友㨂咗海南雞粉,海南雞嘅肉質好嫩好滑,超級大份又好好食😚😚 。另選嘅小食有魚餅、春卷和蔗蝦,全部炸得好香口🤤 ,卜卜脆令人食唔停口🤭 。食完香口野飲返啖泰式青檸茶🍋 ,寧舍醒胃解膩,挺讚!💯呢度嘅二人餐真係好豐富😍🫶 ,性價比極高,加上餐廳位置又方便,嚟開呢度一定會再食過🤤

2024-04-07 6 瀏覽
🍽️ 小越廚 🌿📍 地址:荃灣享和街49號我們點了2人餐 $228。首先是泰式青木瓜沙律,這道沙拉清爽開胃,青木瓜的爽脆口感配上泰式醬汁,讓人回味無窮。🥗🌿主食方面,我們選擇了泰式海南雞飯,這道菜結合了海南雞飯和泰式口味,油飯香噴噴,雞肉鮮嫩多汁,搭配特製的醬料,口感豐富。🍚🍗另外,我們還品嚐了蕃茄雪花肥牛湯河,這道菜可以根據個人喜好轉湯檬粉,湯河彈牙,肥牛鮮嫩,蕃茄的酸甜味道增添了一絲清新風味。🍜🥩🍅作為套餐的小食部分,我們品味了雞翼、春卷和魚餅,這些小食炸得外酥內嫩,每一口都充滿了美味。🍗🌯🐟最後,我們享受了一杯牛油果奶昔,這是一道清涼的飲品,牛油果的濃郁香味與奶昔的滑順口感結合在一起,令人陶醉。🥑🥤小越廚的用餐環境舒適,服務態度親切,讓你能夠專注於享受美食的樂趣。不妨一試這個2人餐套餐,讓你的味蕾與感官享受一番!🌟🌍🍴
🍽️ 小越廚 🌿
📍 地址:荃灣享和街49號

我們點了2人餐 $228。

2024-04-02 10 瀏覽
自從屯馬綫開通之後,由九龍城宋王臺地鐵站到荃灣西,只需拾數分鐘車程,便可到達,非常方便。超抵食$228二人套餐。泰式海南雞湯河粉,海南雞雞肉鮮嫩可口,雞皮爽脆,加上爽口的河粉,非常有越南特色。生牛肉湯河粉,牛肉切得很薄,牛肉鮮嫩可口,牛肉味道香濃,湯內的牛骨味道香濃,如果湯頭再熱一點更好。泰式青木瓜沙律,青木瓜絲爽脆可口,加上泰式酸辣熱配料,更加有特色。泰式香辣魚餅、蒜香雞翼、越式豬耳扎肉片配肝醬,三款小食都非常有亞洲特色,其中蒜香雞翼香脆可口,肉質鮮嫩,泰式香辣魚餅爽口彈牙,非常有泰國特色。越式豬耳扎肉片配肝醬,內有點爽脆的豬耳粒,令到這個扎肉非常有特色。鹹檸檬零系可樂、鹹檸檬七喜。

超抵食$228二人套餐。

鹹檸檬零系可樂、鹹檸檬七喜。

2024-04-01 14 瀏覽
在荃灣享和街買狗狗用品,剛好有錶位泊車,當然就地直落晚飯開餐!這家越南小館,裝修簡潔,帶點漁港風味。二人撐枱腳:人氣二人套餐($228)泰式青木瓜沙律⭐️⭐️⭐️酸酸甜甜,青木瓜爽口,開胃菜首選!喇沙香茅豬扒湯河粉⭐️⭐️⭐️⭐️喇沙湯底調味得宜,十分可口;豬扒份量十足,抵食又飽肚!咖喱雞髀扒黃薑飯⭐️⭐️⭐️⭐️咖哩不太辣,很開胃,雞髀肉份量很多!二人餐小食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️河內芋頭海鮮春卷,蒜香雞翼,泰式香辣魚餅。春卷香脆,魚餅爽口彈牙,很好吃!泰式生蝦刺身⭐️⭐️⭐️$30 可以吃到生蝦刺身,超值!泰式海南雞⭐️⭐️⭐️⭐️雞肉鮮嫩,味道不錯。凍奶茶,鹹檸檬七喜。

這家越南小館,裝修簡潔,帶點漁港風味。
二人撐枱腳:人氣二人套餐($228)

泰式青木瓜沙律⭐️⭐️⭐️
酸酸甜甜,青木瓜爽口,開胃菜首選!

喇沙香茅豬扒湯河粉⭐️⭐️⭐️⭐️
喇沙湯底調味得宜,十分可口;豬扒份量十足,抵食又飽肚!

咖喱雞髀扒黃薑飯⭐️⭐️⭐️⭐️

咖哩不太辣,很開胃,雞髀肉份量很多!

二人餐小食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

河內芋頭海鮮春卷,蒜香雞翼,泰式香辣魚餅。
春卷香脆,魚餅爽口彈牙,很好吃!

泰式生蝦刺身⭐️⭐️⭐️
$30 可以吃到生蝦刺身,超值!

泰式海南雞⭐️⭐️⭐️⭐️
雞肉鮮嫩,味道不錯。

凍奶茶,鹹檸檬七喜。
2024-03-31 17 瀏覽
嗰日去完荃灣廣場,本身喺前面條街搵緊嘢食,行吓一條街之後就比我發現咗呢間越菜。價錢十分之親民,而我自己本身都有返開大陸,喺內地係的確食唔到呢一種嘅菜式跟住試咗佢而家主打嘅二人套餐,我同朋友一齊食,兩個人食完全食唔晒,覺得可以比四個人食但係價錢十分之實惠,所以留港消費,其實都係有好多嘅選擇,只係睇吓自己有冇去發掘!!尤其佢兩個煮食雞髀冬陰功、三寶油飯真係好出色

尤其佢兩個煮食雞髀冬陰功、三寶油飯
真係好出色
木瓜沙律
2024-03-17 23 瀏覽
呢間餐廳二人餐好抵食,大大份,呢度環境係好似去左越南甘,不過人手有限就要留意反食物制作需時,呢度qr code落單,我地叫左一份燒豬頸肉有成十片甘多,好香脆表面同厚肉地。另外叫左一碗火車頭,入面有好多生牛肉,牛肉丸,牛孖筋好軟淋,扎肉片,仲有牛肉湯底好濃郁,超大碗既河粉。小食仲叫左份生蝦,生蝦份量竟然有十條甘多,平時食果d最多都係得5-6條左右,呢份生蝦好彈牙,配埋生蒜食好夾。所以食物選擇多,價錢又好抵。

1K
2024-03-12 37 瀏覽
朋友叫咗個二人套餐 豬扒檬粉 好快就已經有得食啦,唔需要等好耐,豬扒食落鬆脆,而且唔會好乾身,咬落仲好濕潤,而且肉質好爽口奉送泰式青木瓜沙律🥗地道泰菜味道酸酸辣辣,是超易做的開胃小菜好吃到停不了口,最佳的派對前菜小食主要是爽甜青木瓜絲 另有紅蘿蔔🥕絲和花生粒可任選3款小食蒜香雞翼、河內芋頭海鮮春捲泰式酸辣鳳爪 鳳爪口感爽脆,味道刺激集甜、酸、辣同時衝擊味蕾牛油果🥑奶昔 好creamy唔甜 下次一定會再試吓其他菜式
朋友叫咗個二人套餐
好吃到停不了口,最佳的派對前菜小食
主要是爽甜青木瓜絲 另有紅蘿蔔🥕絲和花生粒
可任選3款小食

蒜香雞翼、河內芋頭海鮮春捲
牛油果🥑奶昔 好creamy唔甜 下次一定會再試吓其他菜式
因為想多帶小狗外出,最近,BeautySearch 多了在荃灣區內蹓躂,到處逛逛,細心看看,原來區內有很多具歷史的小店,多年來屹立區內,而我卻竟然從未到訪。  這次,我選了一家位於享和街的食肆小店,日常前來這一帶,都是帶小狗來看醫生,原來當中隱藏了一間小小的越式餐廳《小越廚》。店子小小,五臟俱全,還有不少充滿越式的小點子,很有心思。食物選擇蠻多,除了有不少東南亞美食,我們點選了二人餐,除了兩款主食,還有一客沙律、三款小食及兩杯飲品,十分豐富。 蕃茄香茅豬扒湯河粉,香茅豬扒沒有煎炸的肥膩,份量十足,有厚度之餘,肉質緊緻細膩,蕃茄配搭芫荽等香料,令湯底味道香濃鮮甜。泰式海南雞飯,皮薄脂肪少,肉味香濃幼滑,而且去骨處理,食落啖啖肉,份外滋味,配上雞油飯,令人大滿足!  小食方面,我們點選了雞翼、春卷及扎肉,雞翼脆炸香口,有滿滿的香茅味,香口又不會炸得太乾身;而扎肉厚切,口感彈牙,配上由餐廳秘製而成的醬汁,口感豐富又惹味;春卷更是酥脆可口,誠意十足。  還有一客青木瓜沙律,味道酸酸辣辣的,鮮甜又醒胃。這裡的龍眼冰,不屬太甜,而且有很多龍眼肉,清甜可口;泰式奶茶,色澤鮮豔呈橘紅色,用上泰國的錫蘭
店子小小,五臟俱全,還有不少充滿越式的小點子,很有心思。
還有一客青木瓜沙律,味道酸酸辣辣的,鮮甜又醒胃。
這裡的龍眼冰,不屬太甜,而且有很多龍眼肉,清甜可口;泰式奶茶,色澤鮮豔呈橘紅色,用上泰國的錫蘭紅茶,別具泰式風味。
2024-03-06 22 瀏覽
今日好友帶我來食一間越南菜,小小的店,更有越式風味🤗 而且味道與外間有少許不同😃二人套餐「雞髀肉拼扎肉撈檬粉」大大的雞髀扒併上爽脆扎肉,而且檬粉幼滑😃 撈檬重點是酸汁,這裡是特別調教,味道令檬粉更好味🤗「蔥油豬扒飯」大大件豬扒👍🏻 加上花油配飯,是絕配喔😄「炸雞翼」好好味呀!因為外脆內滑🥰「炸魚餅」熱辣辣好有火氣🤗「酸辣鳳爪」不是太辣味道,好岩我「扎肉蒸粉卷」份糧十足! 粉皮是入口即榕「龍眼冰」「鹹檸檬七喜」備注:🔺套餐十分抵食!而且多種配搭可以食到不同款式🔺酸汁是自家調製😃🔺電子落單,十分方便

二人套餐
「蔥油豬扒飯」大大件豬扒👍🏻 加上花油配飯,是絕配喔😄
炸雞翼」好好味呀!因為外脆內滑🥰
「炸魚餅」熱辣辣好有火氣🤗
「酸辣鳳爪」不是太辣味道,好岩我
「扎肉蒸粉卷」份糧十足! 粉皮是入口即榕
「龍眼冰」
「鹹檸檬七喜」

備注:
🔺套餐十分抵食!而且多種配搭可以食到不同款式
🔺酸汁是自家調製😃
🔺電子落單,十分方便

2024-03-04 18 瀏覽
我今日放工後,約同好友去位於荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖的小越廚食晚餐,環境舒適,好有越帶風情!我點左個抵食2人套餐$228,2款主食是泰式海南雞飯及火車頭湯檬,泰式青木瓜沙律一客,3款小食是越式豬耳扎肉片、泰式香辣魚餅及泰式酸辣鳳爪,餐飲是泰式奶茶和泰式青檸茶。青木瓜沙律好清爽,魚餅熱烘烘好味又好食,扎肉好味,鳳爪酸辣好食,海南雞肉質嫩滑,雞油飯好香,火車頭是牛筋丸(牛味濃郁又彈牙)、美國肥牛片和牛筋(十分軟腍)配湯檬,湯底是新鮮牛骨熬製配越式香料,口感豐富,泰式青檸茶好特色,泰式奶茶好飲。

• 泰式青木瓜沙律
  • 招牌火車頭湯檬粉
  • 泰式海南雞飯
  • 蝦餅
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:二人套餐$228,升級小食泰式生蝦刺身 $15,升級小食越式豬耳扎肉片配肝醬 $15越式三寶湯檬:越式三寶是香茅豬扒、越式扎肉和河內炸春卷。香茅豬扒煎至香噴噴,肉質嫩滑多汁。越式扎肉以香料調味,帶獨特風味。河內炸春酥脆可口,賣相精美。三寶湯檬的湯汁亦味道濃郁,水準不錯!😄😄😄泰式海南雞飯:雞肉肉質嫩滑,飽滿多汁的雞肉塊蓋在鬆軟的米飯上,米飯香氣四溢,配上特製醬汁,味道一流!👍👍👍泰式生蝦刺身:新鮮的生蝦切成薄片,蝦肉肉質嫩滑,非常有彈性和鮮味,帶來了口感的滿足,搭配的泰式辣椒醬亦非常滋味,加上生蝦刺身用冰鎮方式上枱,賣相華麗!😍😍😍越式豬耳扎肉片配肝醬:扎肉片彈牙而有咬口,肝醬帶有濃郁的醇香,它的豐富口感與扎肉的口感完美結合,每一口都充滿了美味!😋😋😋龍眼冰:飲品味道香甜清爽,龍眼本身帶有甜蜜的風味和豐富的汁液,吃起來鮮美多汁,經過去核和去皮後更加可口甜美!❤️❤️❤️泰式奶茶:使用泰國特色的茶葉,茶味濃厚,加上奶香濃郁的牛奶,調和出獨特的口味,值得一試!👏🏻👏🏻👏🏻
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐

抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

食物推介:二人套餐

2024-03-03 19 瀏覽
荃灣這間越南餐廳,平時經過都想試很久了,今晚就專程揀了食這間越南餐廳。餐廳裝修充滿著越南風情,座位舒適。Menu 的小越廚二人套餐$228,可任選2款粉面飯+泰式青木瓜沙律+多款的小食可任揀3款及飲品2個青木瓜沙律面上放了花生碎及有紅蘿蔔絲,食落清脆爽口,很清新。主食我們要了招牌泰式海南雞飯及家馬來叻沙配香茅豬扒河。招牌泰式海南雞飯,海南雞肉質嫩滑,跟配的醬汁帶少少鹹、酸酸甜甜,更能帶出海南雞的鮮味。馬來叻沙配香茅豬扒河,𥚃面有雞蛋半隻、豆卜、洋蔥、豬扒……等,叻沙味道好香濃,而且味道微辣,是少有食到的香濃的叻沙味道,好喜歡!豆卜外還帶脆,吸哂叻沙的湯底,好惹味。豬扒肉質軟嫩外酥脆。好一款惹味的馬來叻沙河!小食中要了泰式香辣魚餅、雞翼及泰式酸辣鳳爪。3款都好喜愛 雞翼及香辣魚餅很香口!香辣魚餅還食到黃姜及香茅的香味!酸辣鳳爪醃得非常入味,酸辣惹味及爽口!酸辣鳳爪中,還有酸甜的紅蘿蔔及白蘿蔔,酸甜惹味!飲品龍眼冰,粒粒的龍眼非常大粒厚肉,而且份量也不少,食落香香甜甜,不太甜,好好飲。二人餐真是好抵食,而且味道不錯,難怪坐下後都見到好快滿座!

餐廳裝修充滿著越南風情,座位舒適。

主食我們要了招牌泰式海南雞飯及家馬來叻沙配香茅豬扒河。

豆卜外還帶脆,吸哂叻沙的湯底,好惹味。
豬扒肉質軟嫩外酥脆。
好一款惹味的馬來叻沙河!

小食中要了泰式香辣魚餅、雞翼及泰式酸辣鳳爪。

3款都好喜愛
雞翼及香辣魚餅很香口!香辣魚餅還食到黃姜及香茅的香味!
酸辣鳳爪醃得非常入味,酸辣惹味及爽口!
酸辣鳳爪中,還有酸甜的紅蘿蔔及白蘿蔔,酸甜惹味!

二人餐真是好抵食,而且味道不錯,難怪坐下後都見到好快滿座!