2014-04-23 2094 瀏覽
寫食評純為興趣,好似有人喜歡寫日記,有人喜歡寫遊記,不知不覺間升咗為所謂「殿堂食家」,仲做埋咩「菜式達人」、「地區達人」,真喺有啲見笑。就因為依啲虛銜,成日被人問有咩好介紹,其實人人口味不同,我話好食,唔等於好啱你口味。小弟家住美孚,就更周不時被問及依區嘅心水推介餐廳,老實講,依區快餐店、茶記居多,有質素及特色嘅食店真喺一隻手掌數得晒,「小越南」就喺其中一家 ,今晚,與幾個朋友前來捧場。因為成個美孚區,得佢一間打正旗號賣越南菜,所以,變相獨市生意。加上夠特色、有質素、定價合理,平時經過都見唔少撻拖著便服嘅街坊幫襯,好似今晚閒日嘅星期一晚,坐吓坐吓都坐九乘滿,逢五六日就更少不免要排吓隊等位 。一室湖水綠襯白,配淺啡梳化椅,加上幅荷塘油畫,裝飾簡約骨子,不過由於小店經營,鋪位細細,全場爆滿時確實有點點逼,支持小店時就要有所體諒 。菜式方面,跟之前嚟變化不大,一啲主打嘅菜式,均以食物相片形式作為餐牌介紹,所以個菜式喺乜,份外清楚。此外,仲有一個主餐牌,分別列出湯粉、撈濛、炒粉 / 飯、蔬菜、小食及飲品……等多個類別。如果想經濟啲,晚市套餐就應該最上算啦,一客粉麵飯,加個小食及餐飲,都喺
,今晚,與幾個朋友前來捧場。
如果想經濟啲,晚市套餐就應該最上算啦,一客粉麵飯,加個小食及餐飲,都喺$63-$78。亦有二人晚市套餐,優惠價$172,究竟包啲乜?睇相就知啦!可惜,只限星期一至五(公眾假除外)6:00pm後供應。
因為想朋友試多啲特色嘢,所以,主攻小食類,一切粉麵飯嘅,暫且留番下次,其實,之前所試過嘅炸蝦餅撈檬、越式酸辣海鮮湯河均甚有水準。

小越南秘製牛油雞翼 $51

一客有5隻,隻隻雞翼都喺大呎碼,唔會奀挑鬼命無肉食。雞翼炸得金黃,表面蒜粒十足,但牛油香依然突出,外層入口甘脆,內裡雞肉非常嫩滑,整體食到牛油及蒜香,叫人萬分滋味
,同行友人原來喺雞翼迷,佢對此讚不絕口,所以,臨尾為佢再追加另一招牌雞翼。
越式蝦柚子沙律 $71

個柚子沙律好豐富,有好多青木瓜絲同柚子肉,加埋少量甘筍絲、炸椰子碎,再自行淋上魚露,輕怡、酸香、醒胃
。尤其啲柚子肉,飽滿多汁,而熟蝦亦都頗鮮甜。
迷你越式拼盤 $54

人少少點個迷你越式拼盤,就可以一次過試到3樣嘢:炸蝦餅、酸辣無骨鳳爪、越南扎肉。炸蝦餅水準依然,雖則蝦味未算超農,但彈牙唔油;鳳爪酸爽微辣,口感冰涼;扎肉雖貴為越南知名食物,但跟蝦餅、鳳爪相對就變得普通啲,其實扎肉質感柔軟而爽彈,味道都唔錯。
迷你越式拼盤
牛油蒜蓉焗帶子 $81

繼秘製牛油雞翼,又一牛油、蒜蓉嘅組合,焗得帶點焦香嘅原隻連殼帶子,勁重牛油及蒜蓉香,仲稍嫌牛油有啲重手咗,所以食起嚟有啲啲油膩感,減番啲牛油就更好嘞。而帶子肉質細嫩,晌牛油及蒜蓉下,隱約嗒出佢嘅鮮味。
小越南香炸大頭蝦 $72

因為其中一個朋友唔食得蝦,所以,香炸大頭蝦我哋只叫一客共享。餐牌註明喺3頭大,即喺一磅有3隻嘅大細,所以大頭蝦非常碩大,做法相對簡單,蘸滿蒜粒酥炸。雖然喺咁,蒜粒又無太冚過蝦鮮味,蝦肉入口好鮮爽,果真香脆彈牙,令人回味
。而裝滿蝦膏嘅蝦頭,膽固醇萬歲嘅人士就更不容錯過啦,值得推介。
馬拉盞炒菜心 $43

太多肉,總要有點菜,簡簡單單一道馬拉盞炒菜心就足夠嘞,菜心嫩綠有菜味,馬拉盞夠風味,轉眼一碟炒菜心就被大家清晒。
馬拉盞炒菜心
小越南焦糖薑粒雞翼 $51

上文講過其中一位朋友喺雞翼迷,而自己又試過依款黑糖薑粒雞翼,覺得甚有特色,當然要推介俾朋友啦。同樣一客有5隻,賣相焦焦黑黑,絕對喺唔好睇,但就喺好好食嘅雞翼。味道上甜甜哋,又辣辣哋,帶有濃香嘅薑味,外皮帶點脆,雞肉依樣做到嫩滑,好味有特色
,不容錯過嘅小食之一。唔知有無發現,佢哋好多小食嘅伴碟都喺酸蘿蔔絲,原來自家醃製,酸得嚟開胃唔揦喉
小越南焦糖薑粒雞翼
凡點粉麵飯或主菜,飲品都有優惠,加$9配熱飲、加$11配凍飲、加$15配特飲
,差不多半價咁滯,當然要點番幾杯特飲嚟試試啦。

椰汁冰 $22(單價)/ $15(優惠價)

大大杯嘅椰汁冰,朋友話幾重椰汁味,清甜好飲。等我下次都試吓先!
椰汁冰
青檸梳打 $22(單價)/ $15(優惠價)
入口清爽涼快,青檸嘅酸香,寧舍醒神。
青檸梳打
越式滴漏咖啡 $28(單價)/ $15(優惠價)

我就始終喜歡佢嘅滴漏咖啡,睇住佢逐滴逐滴咁漏落去,好有一種精華感覺,以傳統做法配煉奶,故此味道有點甜,但咖啡香而帶點點苦,不過無澀無酸,入口有種醇厚感
越式滴漏咖啡
睇到餐牌右下角嘅一句:「~珍惜食水,本餐廳將不主動提供清水~」,個人幾支持依個舉動,因為有啲人真喺唔會掂杯水,只多用嚟洗吓餐具,試想吓,一日有幾多人嚟幫襯,可能就浪費咗十幾公升水喇。最後,我哋幾個人實在太長氣,由7:30pm坐到人哋閂鋪,溫馨提示,小越南收9:30pm架,認真唔好意思阻人收工添
越式滴漏咖啡
2013-11-15 1340 瀏覽
前日星期三, 有個朋友生日. 但佢美孚個頭收8點, 聽日大家又要返工, 唯有去美孚到食啦.佢提議去一間叫小越南既細餐廳, 生日個話事冇問題既.8點幾左右, 去到間餐廳. 又唔係好細間, 都幾多人食下.格局都唔錯.一行5人入去座都唔逼, 侍應都好快遞上水, 餐具, 同即場介紹2款制作需時招牌菜牛油雞翼同香炸大頭蝦慶祝生日緊係要食D啦, 招牌菜都有圖睇先上個頭盤-牙車快雞絲沙律有椰菜絲, 紅蘿蔔絲,炸香乾蔥, 青瓜絲, 唔少得仲有雞絲望上去唔錯, 加埋D撈檬汁(碌冧)真係好開胃同醒胃珍寶越式拼盤:好快上蝦餅 – 夠熱, 岩岩炸起咁, 同甜酸醬一齊食, 真係好好味春卷 – 同樣都係熱辣辣香脆可口扎肉同薰蹄– 爽口彈牙無骨白雲鳳爪 – 一口就咁食, 唔錯整體有熱食冷盤, 其實想叫多個, 不過仲有其他野食呢小越南香炸大頭蝦一上枱, wa, 勁香囉, 忍唔住即食大頭蝦上半D 膏真係多到呢, 我有個fd 最鍾意食膏, 連我隻上半都比埋佢大頭蝦下半D真係啖啖肉, 雖然炸, 但食得出蝦係新鮮蝦越式大頭蝦酸辣湯酸辣湯一個鍋仔但都夠我地5人飲嗅到陣辣味, 睇下材料, 有香茅, 波羅, 蕃茄等等, 好足材,
佢提議去一間叫小越南既細餐廳, 生日個話事冇問題既.
8點幾左右, 去到間餐廳. 又唔係好細間, 都幾多人食下.
格局都唔錯.
慶祝生日緊係要食D啦, 招牌菜都有圖睇

先上個頭盤-牙車快雞絲沙律
有椰菜絲, 紅蘿蔔絲,炸香乾蔥, 青瓜絲, 唔少得仲有雞絲
望上去唔錯, 加埋D撈檬汁(碌冧)真係好開胃同醒胃

珍寶越式拼盤:好快上
春卷 – 同樣都係熱辣辣香脆可口
扎肉同薰蹄– 爽口彈牙
無骨白雲鳳爪 – 一口就咁食, 唔錯
整體有熱食冷盤, 其實想叫多個, 不過仲有其他野食呢
牙車快雞絲沙律, 珍寶越式拼盤
小越南香炸大頭蝦
一上枱, wa, 勁香囉, 忍唔住即食
大頭蝦下半D真係啖啖肉, 雖然炸, 但食得出蝦係新鮮蝦

酸辣湯一個鍋仔但都夠我地5人飲
嗅到陣辣味, 睇下材料, 有香茅, 波羅, 蕃茄等等, 好足材, 當然唔少得又係大頭蝦, 都有4件大頭蝦(即1隻原蝦)
重要既係通常出面食D蝦放湯都係會好”梅”, 但食入口同香炸大頭蝦一樣彈牙有鮮味. 鍾意辣既我真係覺得好好飲, 酸辣又醒胃. 有個朋友唔係太食得辣但飲到, 因為D波羅, 蕃茄甜味中和返.

牛油蒜蓉焗帶子
同大頭蝦一樣, 不過一上枱係一陣牛油蒜香飄過來
金黃色帶子, 食落牛油同蒜蓉夾埋帶子一口食, 真係好match, 雖然牛油蒜蓉係重味野, 但帶子鮮味冇被搶走

越式椒鹽軟殼蟹
依個好岩食, 因為成日食軟殼蟹好覺得好大隻. 但依個佢將軟殼蟹再斬一半, 成為左一口軟殼蟹. 唔會好多炸粉, 又唔會好咸, 最重要係夠熱.

黑椒鐵板蠔仔
上到枱黑椒味好勁, 用豆芽炒蛋做配入蠔仔, 覺得係另一種食法同風味. 加上有紅辣椒, 黑椒, 蔥粒好好食.
蠔仔呢? 估唔到蠔味都強烈.

越式辣椒膏豬頸肉炒河粉
當以為係好辣時又唔係bor, 陣辣味真係好勁, 但唔係好辣, 又唔油, 燒豬頸肉好好味
越式椒鹽軟殼蟹, 黑椒鐵板蠔仔, 牛油蒜蓉焗帶子, 越式辣椒膏豬頸肉炒河粉
小越南秘制牛油雞翼
小越南秘制牛油雞翼
呢個招牌菜真係好似個個咁講 - 必食.
外面D蒜蓉同牛油, 同焗帶子唔同, 依個係汁來既, 配上香脆雞翼, 好真係正. 另一個重點係雞翼真係好大隻又多汁.

越式牛肉撈檬
檬粉,青瓜絲,白紅蘿蔔絲同沙律一樣咁新鮮, 撈下撈下牛肉量都唔少又唔韌 wor

食到最後差少少未飽就叫左 越式豬頸肉飯
燒豬頸肉仍然咁好食, 飯就岩晒我, 因為唔係又”淋”又爛個重, 而係一粒粒個隻, 配上蔥同蔥油, 幾好呀.
越式牛肉撈檬, 越式豬頸肉飯
當然有叫野飲
有個fd 同我一樣叫珍多涼粉冰,椰香味濃烈, 粉條同涼粉量都幾多
三色冰睇上去同珍多冰差唔多都係椰香味濃烈, 但入面係有綠豆紅豆
熱滴漏咖啡, 我地一來有得飲, 個fd 就話等待係享受既一種, 等佢慢慢滴, 下層應該係煉奶. 個fd 最後話好滑同甜得來咖啡味好香.
仲有個叫左杯咸檸七
飲品
結: 真係估唔到一間細細地既食店, 食物水準都咁好咁高. 真係多謝壽星仔介紹.
2013-11-13
慶祝紀念
生日
牙車快雞絲沙律, 珍寶越式拼盤
越式牛肉撈檬, 越式豬頸肉飯
飲品
  • 越式牛肉撈檬 越式豬頸肉飯
  • 越式椒鹽軟殼蟹 黑椒鐵板蠔仔 牛油蒜蓉焗帶子 越式辣椒膏豬頸肉炒河粉
  • 牙車快雞絲沙律 珍寶越式拼盤
2013-11-14 929 瀏覽
星期日輕輕鬆鬆到美孚「小越南」,享受了一趟越南美食之旅…二個人,二個口,二個胃,四個餸,一人一杯飲品,開心愉快既心情果然會食多D野~~小越南秘製牛油雞翼一上菜就飄出陣陣牛油香味,每隻雞翼都好STRONG,大大隻,啖啖肉,絕不欺場~~最難得係脆脆外皮加上嫩滑JUICY雞肉,食落口,又有濃濃牛油加蒜香味,真係好好好好味~~越式蝦袖子沙律口味相當清新,材料相當新鮮,袖子酸酸地,令到胃口大增,食多幾個餸都唔怕~~越式菜心牛肉炸粉皮呢個菜式咁大個女第一次食,炸粉皮外脆內軟,浸入越式菜心牛肉湯汁中更惹味,牛肉亦唔”鞋”口,相當嫩滑,值得一讚!牛油蒜蓉焗大頭蝦WOW,好大隻蝦,大頭蝦開邊,鋪滿蒜蓉焗至香噴噴上碟,入面有好多金金黃黃既膏,蝦肉彈牙新鮮,好好味呀~~食飽飽後,就叫左2杯飲品做ENDING,分別為青檸梳打及越式滴漏咖啡,前者感覺清新,後者感覺香濃,好滿足呢~~
星期日輕輕鬆鬆到美孚「小越南」,享受了一趟越南美食之旅…
越式蝦袖子沙律
越式菜心牛肉炸粉皮
牛油蒜蓉焗大頭蝦
  • 小越南秘製牛油雞翼
  • 牛油蒜蓉焗大頭蝦
2013-11-12 681 瀏覽
中午同幾位朋友到呢度試試。分別點了幾款推介小食。有牛油雞翼,火車頭,同凍滴啡,再加兩樣小食。牛油雞翼既味道從未試過,覺得好特別。可以一試。滴啡味道OKAY. 但略為覺得鍊奶唔夠。再多些少就更覺正宗。可能是為了就返港人既口味。火車頭個湯好鮮甜。可惜欠缺青檸既鮮,同埋少了金不換既味。另外芽菜亦唔夠。牛肉雖算新鮮但未算最好。但以香港既越南餐廳水準來說,整體已算中上。
2013-11-05 625 瀏覽
泰式白雲鳯爪。這是一道稱職的開胃前菜,酸酸甜甜,帶點微辣,難得的是軟筋部分不會浸得過淋,保留一定口感,有咬口,吃得好不過癮!泰式柚子蝦沙律。上枱之際,有點儍了眼:分量可真多!在其他泰國餐館,我很少點這道菜,原因就是分量很少,但這個沙律很大碟,柚子也絕不吝嗇, 建議四人組合分享這道是鎮店之寶:蒜蓉牛油雞翼,好味得不得了!幾乎每間越南菜館都有牛油雞翼,全盛時期,在銅鑼灣的兩間姊妹越南餐館令港人首次認識這道越南菜,其香噴噴的牛油雞翼令港人為之傾倒,但隨著餐館多次易主,牛油雞翼做得越來越馬虎,那種滋味成為喜歡越南菜的人的集體回憶。沒想到在「小越南」,我找到了回憶中牛油雞翼的味道!雞翼新鮮無雪味,炸粉厚度適中,牙齒咬破炸粉的外層,濃濃的蒜蓉牛油香撲鼻而來,難得的是雞翼沒有炸得過火,內裡的肉汁仍在;黏附在表面的炸蒜是靈魂,整道菜每個細部都能感受到㕑師的用心,謝謝你再次讓失傳了的牛油雞翼重生!每次到越南餐廳都必點的蝦餅。近年越南菜為了迎合香港人口味,經常變種,有的更把蝦膠沾上麵包糠拿去炸,漸漸傳統的蝦餅被淘汰,因為傳統的蝦餅很考功夫,蝦膠用料必須新鮮,經油炸後才能保留彈牙感,偷工減料的做法可以是在蝦
泰式白雲鳯爪, 泰式柚子蝦沙律
蒜蓉牛油雞翼
每次到越南餐廳都必點的蝦餅。近年越南菜為了迎合香港人口味,經常變種,有的更把蝦膠沾上麵包糠拿去炸,漸漸傳統的蝦餅被淘汰,因為傳統的蝦餅很考功夫,蝦膠用料必須新鮮,經油炸後才能保留彈牙感,偷工減料的做法可以是在蝦膠中滲入生粉,代價就是蝦味不濃,一吃便知滲了生粉。小越南的蝦餅在水準之上,用料新鮮, 如可厚切則更佳
蝦餅
這個我俾一百分!
用上牛油和蒜蓉焗的大頭蝦,蝦身超多膏,好甘甜,好味連蝦殼都不捨得放過,必吃之選!
蒜蓉焗大頭蝦
2013-10-24
泰式白雲鳯爪, 泰式柚子蝦沙律
蒜蓉牛油雞翼
蝦餅
蒜蓉焗大頭蝦
  • 泰式白雲鳯爪 泰式柚子蝦沙律
2013-11-04 531 瀏覽
今日同老公去左美孚拎返d團購左既物品比表妹及表弟。去到都差唔多1點,大家都未食lunch,當然要去醫下肚,就揀左間幾近地鐵站既小越南食啦!一入店內就比店入面既吊扇吸引左,好古董咁,哈!店內格局就四四方方,唔係話太大,畢竟做街坊生意呢!但勝在以白色為主,夠光猛!餐牌都幾多分類選擇!侍應都好快拎左水比我地,至少唔洗客人叫先拎囉,同埋亦都問我地要唔要呢度既招牌牛油雞翼,因為即整需時架,咁聽到招牌野就梗係ORDER左先啦!果然識做生意,主動推介提醒客人,醒目!D野食都幾快到,我地叫左1碗豬頸肉撈檬粉─當然要加”碌冧”汁啦!豬頸肉好爽腍;成碗檬粉加上青瓜絲、白紅蘿蔔絲,令到食落去好fresh呢!另叫多左1碗咖哩牛腩河share食─咖哩湯底甜中帶微辣,岩食對受辣唔同程度既我地,太好啦!牛腩、牛筋炆得夠腍,唔會“韌吱吱”;還有薯仔同蘿蔔,2樣材料都唔會生水,一樣好腍,河粉量都好多喔!抵呀!仲叫左3樣小食─豬肉米紙卷,侍應提我地係點”碌冧”汁食既,米紙夾有豬肉粒、生菜、檬粉、青瓜絲,一口食落係好爽脆,好清新,好健康既小食之選!隔左陣再食都依然爽脆!招牌牛油雞翼─果然冇介紹錯,真係好好食!有蒜蓉加上牛油

招牌牛油雞翼─果然冇介紹錯,真係好好食!有蒜蓉加上牛油既香味,唔會話太油膩或太咸!雞皮炸得香脆,連我平時唔食雞皮都決定要一併食,而且雞翼夠大隻,好有肉,一碟有5隻既,趁佢地唔為意我係食多左隻架,呵呵
!無計啦,真係越食越好味嘛!

最後既小食係小食拼盤─扎肉好爽嫩、蝦餅配上甜酸既醬,一流、春卷炸得香脆,餡料醃得夠味;肴肉夠腍;白鳳瓜冇骨既,唔洗一度食一度 “lur”骨
,所以整體係yummy so much!

4個人就梗係4杯飲品啦:
青檸梳打係我既,唔知點解一見到餐牌有呢個飲品,我就一定叫,就係LIKE充滿氣又有青檸既甘香甜,而呢杯都做到,GOOD!

表妹叫左珍多冰,佢話好飲,甜而不漏的椰香味;

表弟就叫左三色冰,佢話好正囉,又有一條條 “煙煙韌韌”既蒟蒻、又有紅豆、又有好似馬豆糕內的黃色馬豆,飲得又食得,哈!

老公就要左凍滴漏咖啡,佢話好好飲,入口唔會得個苦字,而且好似讀書時期好like食果隻四洲咖啡糖既味道喎,佢飲得好滿足囉!

Extra:附上滴漏咖啡的連環圖先,keke

題外話/補充資料: 嘩!唔多覺寫左咁長,冇計啦因為呢間越南小店真係唔差,侍應態度以至食物對家坊生意來講都算做得好好啦!價錢大約30-70多元啦,都有做lunch 、tea、dinner set,而家通脹之下都ok啦!最重要真係越食越好味呢!哈~~
2013-11-03
5 分鐘 (堂食)
  • 牛油雞翼,豬頸肉檬粉,滴漏咖啡,小食拚盤
2013-10-29 406 瀏覽
今天是母親大人的舊曆生日,因母親大人最愛食,我和姐姐便早在上星期便努力找尋食的好去處,剛好姐姐在美孚工作,知道呢間小越南,聽人講過呢間越南野好Ok,但佢又未試過,便介紹我地來試試,我到達小越南門囗,已覺得好Ok,地方雖然唔大,但餐廳用白色為主, 環境令人好舒服,我地今次叫左…招牌牛油雞翼,雞翼上既牛油粒粒炸得好脆好香,香味浸入雞翼肉中,勁正!如到此處食飯,一定要一試呀!豬頸肉,買相幾靚,食落又入味,都OK。炸蝦餅,配埋 D 甜酸汁,正!海南雞飯係呀媽至愛,佢話D飯唔係好油,好OK,而佢話D雞好鮮好滑,配埋D酸酸地既配菜,好美味甘話!我都有食一件雞,又真係幾滑喎,值得一試!牛油蒜蓉焗帶子,帶子上面加左d 蒜蓉粒好香,帶子又夠大粒又爽口,d牛油味又浸左入帶子度,okok!咖哩牛腩飯,d 咖哩唔辣帶甜,鍾意食辣既我就唔太欣賞,但我家姐唔食得辣既就太讚呢度d咖哩好食,甘就真係見仁見智,不過相信如果鍾意食咖哩但又唔食得辣的,可一試。想講呢度d薯仔夠 ”林” 係ok的!最後,一定要介紹呢杯滴漏咖啡,好有特色呀!又有得玩又有得飲!自己攪完倒落間離個有冰既杯,一杯又滑又香濃既冰凍咖啡便攪製成啦!總括來
豬頸肉,買相幾靚,食落又入味,都OK。
炸蝦餅,配埋 D 甜酸汁,正!
總括來講,我母親大人都好滿意!連一向唔鐘意講野的父親大人都話呢間d野都Ok啦!家姐最開心,因為今次糸佢介紹食,家人食得開心,佢便放心唔怕比人鬧,嘿嘿。。。而我呢?我就想講呢間餐廳可再來呢!
2013-10-28
慶祝紀念
生日
  • 招牌牛油雞翼
  • 滴漏咖啡
2013-10-22 347 瀏覽
平常cherry平常超愛香口的美食,而家人口味都一樣,上星期六cherry一家人來到美孚呢間小越南尋找美食,它的地點位於美孚A出口往右向後行便到步,門外貼滿美食的照片相當吸引,內裡裝潢簡潔企理予人舒適的感覺。cherry要讚一讚餐牌設計好好,每一樣特色菜都會有圖給顧客睇到,而我們點了招牌必食的秘製牛油雞翼、焦糖薑粒雞翼、珍寶越式拼盤及越式大頭蝦酸辣湯。點完餐後很快便送上秘製牛油雞翼,睇樣已經覺得相當可口。而且竟然跟圖片的是一模一樣的,因為有時試過去到其他餐廳圖片跟實物是差超多。這個牛油雞翼一碟有五隻,雞翼夠大隻一咬落去熱辣辣,面層炸粉夠薄之餘好香脆,內裡雞肉能保持鮮嫩多汁,真的不負我們的,仔仔們還一路食一路不停說好味。(慘了一路寫分享一路在回味)第二樣上桌的是珍寶越式拼盤,叫這個餸的原因是我跟仔仔們喜愛蝦餅,而老公喜愛扎肉及春卷,一味能夠滿足我地一家的需要。整碟的水準都不錯,扎肉當然是一馬當先掃曬,蝦餅很鮮味彈牙,春卷外層鬆脆內裡酸甜的味道亦不錯,鳳爪很爽口但稍為覺得唔夠酸,而全碟中最特別是薰蹄,一片片的薰蹄釀入胡椒粒一咬落去辣辣地又好香口,很特別呢!!!第三樣上桌的是焦糖薑粒雞翼,它
平常cherry平常超愛香口的美食,而家人口味都一樣,
上星期六cherry一家人來到美孚呢間小越南尋找美食,
它的地點位於美孚A出口往右向後行便到步,門外貼
滿美食的照片相當吸引,內裡裝潢簡潔企理予人舒適
的感覺。
cherry要讚一讚餐牌設計好好,每一樣特色菜都會有
圖給顧客睇到,而我們點了招牌必食的秘製牛油雞翼
、焦糖薑粒雞翼、珍寶越式拼盤及越式大頭蝦酸辣湯。
秘製牛油雞翼
點完餐後很快便送上秘製牛油雞翼,睇樣已經覺得相當可口。
而且竟然跟圖片的是一模一樣的,因為有時試過去到其他餐
廳圖片跟實物是差超多。
這個牛油雞翼一碟有五隻,雞翼夠大隻一咬落去熱辣辣,
面層炸粉夠薄之餘好香脆,內裡雞肉能保持鮮嫩多汁,
真的不負我們的,仔仔們還一路食一路不停說好味。
(慘了一路寫分享一路在回味)
珍寶越式拼盤 $101
第二樣上桌的是珍寶越式拼盤,叫這個餸的原因是我跟仔
仔們喜愛蝦餅,而老公喜愛扎肉及春卷,一味能夠滿足我
地一家的需要。整碟的水準都不錯,扎肉當然是一馬當先
掃曬,蝦餅很鮮味彈牙,春卷外層鬆脆內裡酸甜的味道亦
不錯,鳳爪很爽口但稍為覺得唔夠酸,而全碟中最特別是
薰蹄,一片片的薰蹄釀入胡椒粒一咬落去辣辣地又好香口
,很特別呢!!!
焦糖薑粒雞翼 $48
第三樣上桌的是焦糖薑粒雞翼,它的味道其實很似薑醋
辣辣地,入口有生薑粒爽脆口感,但要提提若果唔食得
辣的朋友就唔好點啦,因為都有d辣辣地,我個人喜愛
薑醋所以覺得好好味。
越式大頭蝦酸辣湯 $85
最後上桌的是越式大頭蝦酸辣湯,我試過後簡直是超愛
這個湯,眼見當中有很多材料,有香茅、芫茜、番茄、
大頭蝦及菠蘿粒。
湯一入口酸酸辣辣中有濃郁的大頭蝦鮮甜味,而且當中
夾雜大頭蝦的蝦膏,真係超正!!!
湯鮮甜不特止,大頭蝦仲超大隻而且肉鮮彈牙爽甜,
cherry一個人就已飲了兩大碗。

總結:
今次來到美孚估唔到有間咁高水準的餐廳,每樣食
物都即叫即整上桌時還熱辣辣的,而且食得出材料
很新鮮,而且每樣餸都落足料去烹調,而我們四人
品嚐一餐的價錢只是三百多元,而且除了以上餸菜
還另叫了四杯飲品,平均每人才八十多元,在屋村
內有如此高品質價位合理的餐廳確是難得,我已諗
定下次要來試試越式蝦柚子沙律及菜心牛肉炸粉皮
了。

2013-10-19
焦糖薑粒雞翼 $48
2013-10-04 220 瀏覽
今年中秋我家決定在外面吃吃就算了這天就來到位於美孚的小越南餐廳一試美味的越南菜店面細細放了好幾張枱晚餐時間真的很多人哦!等了約10分鐘就安排好位置了!餐牌推介這一款雞翼我跟我家大爺也很愛雞翼當然要一試!可惜蒜蓉煎得太久了吃下有點燒焦的苦澀味雞翼算很大隻, 肉質不錯如果牛油味再香濃一點會更好這是炒青口不過青口太少配菜太多如果不喜歡青椒及洋蔥的人不建議點這一道菜這款大拼盤種類有6種但肴肉上枱時仍然冰狀的不能吃要等冰先溶化春卷及炸魚餅很好吃而鳳爪也很爽口這是炒椰菜甜甜的不錯酥炸軟腳蟹很酥脆香口不會有太多油份餘下大爺點了一杯椰汁冰很清涼解喝最後再多點了一份豬頸肉飯這一頓中秋晚餐真豐富有肉有海鮮
今年中秋我家決定在外面吃吃就算了
這天就來到位於美孚的小越南餐廳一試美味的越南菜
店面細細放了好幾張枱
晚餐時間真的很多人哦!
等了約10分鐘就安排好位置了!
餐牌推介這一款雞翼
我跟我家大爺也很愛雞翼當然要一試!
可惜蒜蓉煎得太久了
吃下有點燒焦的苦澀味
雞翼算很大隻, 肉質不錯
如果牛油味再香濃一點會更好
最後再多點了一份豬頸肉飯
這一頓中秋晚餐真豐富
有肉有海鮮
2013-09-18
10 分鐘 (堂食)
2013-09-19 251 瀏覽
小越南。帶來越南隱世味道今次泥到美爭找食,對我這個香港島人真的不易。不過為了美味的食物,就算再遠我都會去咖!今次黎到位於美孚新村的小越南,睇下佢係咪傳聞中咁出色!正值下午茶時段,發現小越南真係好多人等位,在比較靜嘅下午茶時段中都座無虛席,就估到佢幾有號召力!我好欣賞佢地的餐牌,又清楚而且清晰,每個餸都有自己嘅圖,貼係牆上面一目了然。即使唔記得餸名,看圖落單係最方便的方法!小越南有個超級出名嘅招牌菜,就係小越南秘製牛油雞翼,係店經理 10級推薦, 必點必吃~ 製作需時, 要耐心等一下喔!一上菜, 不禁"嘩"一聲, 好香!有大隻喔!!!!!!係非常香濃的牛油味道!仲要一碟5隻,先賣 $48 , 隻隻雞翼都大到over size 咁!! 保證見到都興奮!真係要吃la~ (如果無人..個一刻有點想尖叫 ><) 香. 濃的牛油香味, 配上適中有咬感鬆脆的外皮, 最重要係裡面的雞翼肉鮮嫩多汁,即使炸過都keep 到如此嫩口多汁! 真正做到外脆內嫩, 聞落去香到不得了~蒜香味和牛油味並重, 要比 10個 LIKE~ 連小吃肉的友人都同我搶最後個隻雞翼!不怪得佢可以講自已可能係最香濃的
小越南。帶來越南隱世味道
小越南有個超級出名嘅招牌菜,就係
小越南秘製牛油雞翼
一上菜, 不禁"嘩"一聲, 好香!有大隻喔!!!!!!
小越南秘製牛油雞翼
不怪得佢可以講自已可能係最香濃的牛油雞翼~ 都唔可以話可能! 而係真係!!!
接住推介第二個我 HIGHLY RECOMMEND 的菜色~ 就係我無見過的越色菜心牛肉炸粉皮.
越色菜心牛肉炸粉皮
蒸粉皮可能經常吃, 反而炸粉皮就少見喔~
這個听說是老闆旅遊河內時品嘗過的美食, 並將佢帶來香港! 好彩老闆的熱誠我地先可以吃到!
即叫即整, 製作需時, 一上碟, 熱辣辣! 但一點都不油!
越色菜心牛肉炸粉皮
這個炸粉皮十分出色~ 外皮薄脆, 內層柔軟, 配上肯定有秘製食譜的美味菜心牛肉. 個汁真的很出色.
而汁料的菜心牛肉也絕不欺場, 很大碗. 晚市一家人多點個飯就可以變成多個送喔~絕對係必點美食之一!
吃了兩個炸的菜色, 當然要吃一點沙律中和一下喔~ 我們點了個蝦柚子沙律.沙田柚酸酸MAY MAY~ 配合爽脆蔬菜絲, 吃完了罪惡感大減!
蝦柚子沙律
最後又點了個炸物~ (哈哈, 這天真的瘋狂了!!肥死) 就是椒鹽軟殼蟹~
椒鹽軟殼蟹
雖然已經有 95% 飽, 但看到我喜愛的軟殼蟹, 又會增加了容量, 可以去到 120% 喔~ 椒鹽軟殼蟹炸得乾身不油膩, 口感又脆又香口,
最後歎一下越南咖啡~ 美味越南之旅就完美完結!

吃了咁多炸物, 發現小越南有個很好的優點, 就是它們的炸物絕對是即叫即整, 但是上碟時卻絕不會油膩膩~ 碟上不著一點油份!吃下去罪惡感大減~ (好感動) 可見廚師花心思, 原來這個皇牌雞翼是老闆親自試上無數的牛油, 精選後才使用了這個如此香濃的牛油~ 食品分量大, 而且用料足!
服務也細心, 就算地理位置比較遠~ 我都一定會再吃吃如此細心精美的越南菜. 小越南喔~

2013-08-24
15 分鐘 (堂食)
蝦柚子沙律
2013-09-16 186 瀏覽
這晚和家人一行四人去了位於美孚新村的小越南,在美孚站A出口走大約5分鐘就到,都挺方便。未夠六點半就已經差不多坐滿客人。看看餐牌,很快就看中目標,就是小越南秘製牛油雞翼,立即叫了這個!因為一早已聽聞過這是小越南的必食招牌菜!因為用牛油炸的關係,未送到來已經感受到非常香濃的蒜香牛油味!一碟有5隻,每隻都是大大隻的雞翼,絕不欺場!一咬下去,不得了!炸粉厚薄適中,外皮十分鬆脆,雞肉熟透之餘還保持肉質juicy嫩滑,連廚藝了得的母親大人都讚口不絕!$48絕對超值!立刻吃了一口飯,以前在別的地方吃海南雞飯都覺得飯好油,但這碟絕對不會有油膩的感覺,有雞香味,粒粒飯分明!雞肉很滑有雞味,讚!媽媽點了椰汁冰,我嚐了一口,有椰子味,不會太甜,我認為甜度可以再加一點點~吃了熱氣食物,最好飲杯咸檸七!珍寶越式拼盤有札肉、蝦餅、米紙卷等等我比較喜歡蝦餅,蝦膠口感很有彈性,媽媽喜歡米紙卷,她說香脆而不膩~ 吃了煎炸食物,為了健康一點,於是點了一道沙律沙田柚肉很清甜,蔬菜絲爽口,可去掉口中的油份繼續吃之後的菜餚! 椒鹽味很香,炸得很脆,炸粉厚薄啱啱好,如果份量多點就好了食越南菜點少得湯河?點了牛腩片湯河和越式豬頸肉
小越南秘製牛油雞翼
一碟有5隻,每隻都是大大隻的雞翼,絕不欺場!
$48絕對超值!
海南雞飯
雞肉很滑有雞味,讚!
吃了熱氣食物,最好飲杯咸檸七!
珍寶越式拼盤
有札肉、蝦餅、米紙卷等等
越式柚子蝦沙律

吃了煎炸食物,為了健康一點,於是點了一道沙律
越式椒鹽軟殻蟹

椒鹽味很香,炸得很脆,炸粉厚薄啱啱好,如果份量多點就好了

食越南菜點少得湯河?
點了牛腩片湯河和越式豬頸肉湯河

牛腩片不會有厚厚脂肪,肉質彈牙,有很咬口!湯味有牛味,最值得贊是河粉滑到不得了,這碗湯河真夠正宗!
整體來說,無論環境、衛生、食物質素都是不錯的,很值得推薦給大家!其實我還有很多菜式都想一嘗,可惜肚子撐不下了,唯有下次再來過!

2013-09-07
小越南秘製牛油雞翼
最近很有食神,得公關邀請能到處試盡美食!我和男友都是能夠大擦一餐的人,放題自助餐火鍋韓燒什麼的通通的都可以大吃特吃。這天放工後,就來到美孚新村的小越南吃晚飯。平常每當我提議去吃越南野的時候,男友總是寧願吃日本菜,這次他看過大家的食評後,難得地很感興趣,我呢,有得食就夠高興了!雖然距離地鐵站出口只是2,3分鐘路程,但村內小店林立,實在有點難找。首先來一客招牌的秘製牛油雞翼,說是招牌菜當然期望很高!而它亦沒有令我們失望,炸得香脆之餘亦不覺炸粉太厚,裡面的雞肉鮮嫩無比,油份不多不少,蒜香和牛油味比例得宜,一口吃下去沒有油膩感,短短幾分鐘被我倆掃個清光,實在想encore啊......再來的是男友大意點錯的雞絲撈檬,原來他一心想點湯檬的。不過,上桌時看到滿滿一大碗,雞絲也不是吝嗇幾條而且大堆頭送上,伴以醃製過的蘿蔔絲、青瓜、生菜等,口感十足。吃撈檬時混合大量Nuoc Mam是常識吧!以這道菜作頭盤清清味蕾,胃口大開。店內有不少創意crossover菜式,這道越式金不換炒蜆便是其中之一。一看便知是crossover了港式風味,追求正宗地道越式風味的人可能會不悅,但我反而覺得多選擇總比沒選擇好吧。
最近很有食神,得公關邀請能到處試盡美食!
雞絲撈檬
越式金不換炒蜆
大大碟炒蜆雖然有一半是配料,但也絕不是敷衍之作,醬汁濃郁,蜆肉多亦不細小,淡淡的香料味道帶來味覺和嗅覺新體驗。
香茅豬扒湯河
我點的香茅豬扒湯河味道一般,河粉偏淋身,豬扒稍嫌有點瘦,雖不致太硬但若多點肥肉會更好吃。
值得一讚的是份量十足,豬扒足有6,7條,河粉亦像食極都有,想吃飽話咁易!
越式拼盤
來到每間餐廳我都喜歡點小食拼盤,因為一個價錢可以淺嚐不同小食,滿足我貪心的胃口。拼盤內有春卷、扎肉、粉包、香茅雞翼、蔗蝦。當中以蔗蝦最美味,大大件之餘感覺亦不太熱氣;另外亦推介春卷,餡料足也很惹味。香茅雞翼偏乾身,不夠juicy。
牛油蒜蓉焗青口
牛油蒜蓉焗青口是我倆一向的心頭好!這道菜雖然偏咸但仍能吃到青口本身的鮮味,青口上的配料使口感和層次都變得很豐富,牛油味濃,蒜蓉則還可以,適合我這種不太想滿口蒜味的人。難以想像在越式小店吃到這種菜式,現在回看相片仍然讓我回味無窮。
小越南焦糖薑粒雞翼
剛才的牛油雞翼不夠喉,便試試另一款招牌菜式。混合了碎薑粒及焦糖的雞翼吃起來就像是吃薑醋一樣,甜甜酸酸的很開胃,不過一向不好薑味食品的我吃了一隻便放下碗筷,覺得薑味太濃蓋過焦糖甜味,反而嗜吃薑醋的男友則覺得很醒胃特別,吃光雞翼後想連醬汁都舔乾淨。
蒜蓉芥蘭
最後叫了一碟青菜作結。如果想清淡一點可選清湯浸,但我們都喜歡香口的所以選了蒜蓉炒,芥蘭炒得剛剛好,上碟時仍然鮮嫩無比,用來解膩一流。

小結:
首次踏足美孚搵食,想不到屋村內居然有高水準餐廳,而且價位合理,實屬難得,是一家大小懶得煮飯下樓開餐的必然之選。事實上我們也點了2杯紅豆冰和珍多冰來喝,吃了那麼多才不過每位$200,即使我倆並非區內居民,也心甘情願再次光顧。

2013-09-04
5 分鐘 (堂食)
雞絲撈檬
越式金不換炒蜆
越式拼盤
牛油蒜蓉焗青口
蒜蓉芥蘭
2013-09-09 71 瀏覽
首先多謝餐廳及 PR 小姐邀請!  讓我與兩位食友一起到位於美孚新村的 <小越南> 品嚐豐富越式午餐! 真是不講不知,原來美孚新村共有 99 座!嘩!  要在這大型屋苑尋找一間餐廳並不容易!幸好!由食友帶路!我們順利找到! 由於我們去到正值是週末的午飯時段,座無虛席!我們也要店經理安排座位,等上好一會兒!我們坐下來隨即看看餐牌,大家各自有心水選擇!  當中包括特色小食! 大家也口渴了!先送上飲品,認真貼心! 我要了 珍多冰 $21珍多冰的青色粉條質感好像大菜糕,不是預期的煙韌口感!香甜的椰漿也較稀汪汪!   越式蝦柚子沙律 $68柚子用上沙田柚,紅肉柚子酸而不澀又多汁!蝦肉爽口!青瓜絲及蘿蔔絲夠清爽!令人開胃! 越式蒸粉包 $37蒸粉包上有炸香的蒜片及炒香的蔥粒,蘸上魚露,口味即時生色不少! 粉皮薄而柔軟!包得飽滿!  內裡的餡料包括:豬肉、蝦米、沙葛粒、紅蘿蔔、木耳...等,把鮮味與爽口清新混為一體!令人滿足! 食越南菜必備!如果,倒上酸辣的碌冧,更添風味!  牛柳粒紅飯 $64牛柳粒以黑椒及洋蔥一起炒,香口惹味!肉質容易入口!至於紅飯茄汁炒飯
首先多謝餐廳及 PR 小姐邀請!

真是不講不知,原來美孚新村共有 99 座!嘩!

我們坐下來隨即看看餐牌,大家各自有心水選擇!
 當中包括特色小食!

大家也口渴了!先送上飲品,認真貼心!

我要了 珍多冰 $21
珍多冰

越式蝦柚子沙律 $68
越式蒸粉包 $37

粉皮薄而柔軟!包得飽滿!
越式蒸粉包
食越南菜必備!如果,倒上酸辣的碌冧,更添風味!

牛柳粒紅飯 $64
牛柳粒以黑椒及洋蔥一起炒,香口惹味!肉質容易入口!至於紅飯茄汁炒飯,酸香醒胃又濕潤!可中和牛肉帶來的膩滯感!
牛柳粒紅飯
越式大頭蝦酸辣湯 $85
跟泰式冬蔭公湯有幾分相似!
 質感比泰式冬蔭公湯稀薄!
 卻不失酸辣味!辣度溫和!大頭蝦夠鮮甜大隻,用料十足!
還加入菠蘿粒,令人驚喜!
牛油蒜蓉焗帶子 $78
一客四隻!牛油蒜香四溢!原隻焗可保存多汁!
 帶子不算肥美大隻!勝在嫩滑!
 作為餐前小食,絕對令人食慾大增!
香露大頭蝦 *優惠價 $91 /隻
醬汁甜中帶微辣!
 蝦頭充滿蝦糕!甘香無比!蝦肉富鮮味!

小越南焦糖薑雞翼 $48
香氣很是誘人!
 甜與辣的配搭得宜!雞翼外脆內嫩!不試不可!

2013-08-24
10 分鐘 (堂食)
午餐
越式蒸粉包
2013-09-02 26 瀏覽
應邀到小越南試食,日子時間都可以任揀,於是約好了星期六的五點半、晚市繁忙時間前去到,希望不會妨礙餐廳週末做生意的黃金時段。小越南位於美孚新邨吉利徑。不太熟識美孚,在西鐵站口出閘,開著google地圖,便以為自己掌握了世界。但在美孚新邨兜兜轉轉,最後都遲到十五分鐘,到達後才發現餐廳位於地鐵站A出口不遠處,出站後拐個彎便到。餐廳裝修簡約,兩幅油畫,一左一右,中間天花板掛著古典吊扇,門口的玻璃貼著食物的特寫,這便成為了餐廳裝飾。坐下不久,店員奉上清水、碗筷和魚露,還告知我們正在預備一客必吃的牛油雞翼。然後我們便點了生熟牛肉湯河、香茅豬扒撈檬,再加一客越式蝦扎肉沙律。大約五分鐘,生熟牛肉湯河先上,湯河不算大碗,湯色略淡,生熟牛肉覆蓋著河粉,牛肉上面灑上蔥粒,上面再鋪上兩片九層塔,青檸和辣椒粒分碟另上。先試湯底,略帶鮮甜,唯肉味不濃,喝完整晚都沒有口渴。生熟牛肉是兩種不同的牛肉,這甚是難得,因為大部份餐廳的熟牛肉,只是把生牛肉淥熟,浸在湯中,然後再把生肉鋪在熟肉上,名符其實是生和熟的牛肉。這裡的生牛肉,肥肉不多,切成薄片,在湯中一灼便熟,入口軟腍無渣,不會柴皮。熟牛肉厚切成小塊,脂肪比例較多,肥
大約五分鐘,生熟牛肉湯河先上,湯河不算大碗,湯色略淡,生熟牛肉覆蓋著河粉,牛肉上面灑上蔥粒,上面再鋪上兩片九層塔,青檸和辣椒粒分碟另上。先試湯底,略帶鮮甜,唯肉味不濃,喝完整晚都沒有口渴。生熟牛肉是兩種不同的牛肉,這甚是難得,因為大部份餐廳的熟牛肉,只是把生牛肉淥熟,浸在湯中,然後再把生肉鋪在熟肉上,名符其實是生和熟的牛肉。這裡的生牛肉,肥肉不多,切成薄片,在湯中一灼便熟,入口軟腍無渣,不會柴皮。熟牛肉厚切成小塊,脂肪比例較多,肥瘦融合,味道甘香,入口軟滑,感覺像吃魚腩。河粉的份量很小,選用的是薄身那種,好處是滑溜,幾乎不用咀嚼,但容易煮得過腍,河粉變得細碎,口感欠奉。
然後來的是香茅豬扒撈檬,撈檬的份量,明顯比湯河大得多,雪白的檬粉一大堆,豬扒切成闊條狀,有六七塊,再伴以少量醃製過的紅白蘿蔔絲。檬粉挺身,條條分明,質地實淨彈牙;豬扒的邊位有一層不敢放入口的肥膏,瘦肉部份有香茅味,但肉質較硬,不夠鬆軟。
接著便是店方推介必吃的牛油雞翼。雞翼有五隻,炸漿厚薄不均,表面附著炸蒜粒,再以生菜墊底,旁邊有紅白蘿蔔絲伴碟。趁熱先試一隻,外皮炸得酥脆,裡面油份肉汁豐富,雞肉嫩滑,蒜香和牛油味非常濃鬱,還隱約有點芝士味道,非常可口,這是一流的炸雞翼。雞翼放涼後牛油味較遜,但可以吃得出雞翼有香茅味。
最後吃的是越式蝦扎肉沙律,沙律主要是瓜類切絲,似乎有青瓜、木瓜、紅白蘿蔔、扎肉和熟蝦。加入魚露撈勻,甜酸清爽,可惜蝦肉較腍,感覺不算新鮮,少量蝦殼沒有去除乾淨。
小越南雖是小店型式,不是大商場內連鎖的所謂高級食肆,但食物質素卻是上佳,其中當然偶有不足;當中牛油雞翼確是精選小食。侍應招乎慇懃,不用加一,食物價錢合理,值得再試。
2013-08-31
  • 牛油雞翼
2013-08-29 36 瀏覽
越南氣候較熱,所以當地菜餚都以清淡為主,很適合夏季享用。早前有幸獲得食友 SSG 推薦及餐廳的邀請,一行三人來到美孚這間「小越南」品嚐了一頓既不油膩,但又不失美味的越南菜,在此先要說聲多謝。 座落於美孚新邨吉利徑的「小越南」,原來開業已經超過三年,能於這短短的幾年間,由最初開張時一連數個劣評,到現在客似雲來,相信店主和員工一定付出過唔少努力。言歸正傳,和食友選了一個週末的下午到訪,甫進店裡,發現店子幾乎座無虛席,而且安頓後仍不斷見有食客在門外輪候,相信店裡食物應有一定的水準,否則誰願意在炎炎夏日站著活受罪呢? 先細看四周裝潢,店子以白色為主調,配合牆身掛著的兩張立體油畫,設計簡約得來卻又不失品味。天氣潮濕悶熱,先點來這款越式蝦柚子沙律 ($68) 作前菜,以爽甜的蝦肉配上紅肉柚子,吃起來清新醒胃,加上蝦肉和柚子的淺粉色調搭配得宜,真是未吃已先帶來視覺享受。向來愛健康素吃的食友就點來了這道常見的越南菜,越式蒸粉包 ($37),以晶瑩剔透的粉皮包裹著切碎蝦仁、免治豬肉、沙葛、紅蘿蔔、木耳、洋葱和芫荽,吃起來味道清爽不膩,很適合作為前菜。服務員還提議我們可以用這樽 Nuoc Mam (碌冧)
服務員還提議我們可以用這樽 Nuoc Mam (碌冧) 伴蒸粉包及柚子沙律同吃,據說這瓶自家製作的碌冧,用料十足,除了選用越南魚露外,還加入咗蒜茸、指天椒、大紅椒及米醋等,難怪入口除鮮鹹味外,更多添一份醋酸香。
越式大頭蝦酸辣湯
($85),湯底融入了泰式冬蔭公風味,用料除了一般的南薑、香茅、檸檬葉等之外,還加入了不少番茄和菠蘿,所以味道並不似冬蔭公咁辣,入口酸酸甜甜,非常醒胃;加上大頭蝦夠鮮甜,非常適合女士享用。
牛柳粒紅飯
($64),伴以黑椒的牛柳粒,入口鮮嫩微辣,吃起來感覺特別惹味,而且紅飯做得有點像的番茄蛋炒飯,口感帶點濕潤,用來配香口多汁的牛柳粒同吃,食味不俗。
一客四隻的牛油蒜蓉焗帶子 ($78),個子雖然比較嬌小,但肉質夠嫩滑,加上吃起來滿口牛油和蒜蓉香,真是滋味得教人不能抗拒。
小越南焦糖薑雞翼
($48),外表有點似瑞士雞翼,不過面層就鋪滿薑粒,咬落除了有瑞士雞翼的甜香嫩滑外,更多了份椰糖的清甜和薑粒的微辛,集鹹、甜、辣於一身,口感非常特別,值得推介。
香露大頭蝦
(2頭) (1隻) ($91),外形看起來比較的骰,初頭還有點擔心會無肉食,估不到原來這隻大頭蝦,雖說不上肥大肉厚,但原來分量亦不少,而且入口充滿蝦鮮味,加上以番茄汁和椰汁煮成的香露,啖落茄香滿溢,要不是食力有限,真想再點碟檬粉來撈汁吃呢!
飲品方面,三人分別點了鹹檸檬梳打 ($21) ,珍多冰 ($21),三色冰 (+$13),見三色冰價錢便宜了三分一,好奇向店員查詢,原來凡惠顧任何湯粉、檬粉或飯,加  $13 便可配特飲一杯。啊,明白。至於筆者選的三色冰,其實即珍多冰再加上紅、綠豆,只可惜杯內的綠豆粉條咬起韌韌實實,與香甜的椰漿顯得有點格格不入。