2019-12-22 156 瀏覽
嘢食好味 推介牛油雞翼同春卷,星期六日有下午茶餐抵食 正價都價錢合理。服務態度良好 員工有禮,只是每次買外賣 都比留DD野😙另外, 建議餐廳減少使用發泡膠外賣盒及鼓勵自備外賣盒。整體來講係美孚搵食,小越南係一個不錯的選擇
嘢食好味 推介牛油雞翼同春卷,
星期六日有下午茶餐抵食 正價都價錢合理。

服務態度良好 員工有禮,
只是每次買外賣 都比留DD野😙

另外, 建議餐廳減少使用發泡膠外賣盒及鼓勵自備外賣盒。

整體來講係美孚搵食,小越南係一個不錯的選擇
2019-12-22
5 分鐘 (外賣自取)
  • 秘製牛油雞翼
2019-12-07 166 瀏覽
This day I have been to Mei Foo and found a Vietnam restaurant here. Since my favourite seafood is crab. So I ordered one, it was too spicy for me and finally I took away.This dish tasty good and the scallop taste very fresh.Mom enjoyed the fired rice with cuttlefish.The pineapple balanced with the taste of other seafood and enriched the sauce of the rice. This rice is more greens and I enjoyed this one more.Last but not least, I found inner peace after looking at the lily pond painting on the w

Last but not least, I found inner peace after looking at the lily pond painting on the wall.
2019-09-21 437 瀏覽
今次黎到好多人推薦位於美孚的小越南❗️❗️夜晚有套餐,大約$80 有主食+小食加野飲,但今次決定唔叫套餐,原因就係.....因為佢❗️呢個真係超級出色❗️雞翼炸得岩岩好,佢牛油味好重,太惹味,次次黎到其實就係為左食佢❗️❗️一定唔可以錯過❗️❗️另外叫左個冬陰公湯河,佢有得唔使錢轉金邊粉,冬陰公湯好濃,一唔小心就飲曬😂😂配料多但唔算好入味,整體不過不失豬頸肉偏肥,但好入味,炒河本身都好夠獲氣,唔錯整體特別個雞翼其實好值得食,其他主食就都算唔錯喇😍😍
今次黎到好多人推薦位於美孚的小越南❗️❗️

小越南秘製牛油雞翼

因為佢❗️

冬陰公清湯金邊粉

配料多但唔算好入味,整體不過不失

粵式辣椒膏豬頸肉炒河粉

豬頸肉偏肥,但好入味,炒河本身都好夠獲氣,唔錯

整體特別個雞翼其實好值得食,其他主食就都算唔錯喇😍😍
小越南秘製牛油雞翼
粵式辣椒膏豬頸肉炒河粉
2019-07-21 409 瀏覽
跳舞前要醫肚呢間湯底好鮮甜,飲完唔口渴,經常飲大半碗,迷你size但份量剛剛好,生牛肉就少左d得2塊,可以揀河粉或金邊粉小食揀左2條春卷,1件粉包春卷香口熱辣辣,有塊少油膩粉包皮薄足料,落埋魚露就更好,配熱飲唔使加錢,有次試左小朋友 鴛鴦幾特別(阿華田+好立克),個人覺得好立克味重d,唔想成日飲奶茶咖啡,檸茶檸水,可以揀呢個,菜蜜唔推薦比較淡。價錢適中,小食都好多款揀,都試左4,5款,不過大多會揀呢個配搭,感覺飽d
跳舞前要醫肚

小食揀左2條春卷,1件粉包
春卷香口熱辣辣,有塊少油膩

2019-07-18
2019-07-06 374 瀏覽
我同我太太一入去,坐咗響角落頭,剛剛去完醫院,心情不太好,只是點了一個餐加一支啤酒,因為我沒有什麼胃口,個店員可能發脾氣我足足等左半個鐘頭,鋪頭裏便客人亦不算多,有兩個阿姐兩手肥肥,我把你過火就叫佢埋單,結果一支啤酒加一杯熱檸蜜,收咗我$48。我從來都冇想像過,一杯熱靈檸蜜要成$27。貴到死,如果大家覺得錢多,時間多,脾氣多,人生冇乜嘢值得留戀,不妨去試吓,但對唔住,你以後唔會喺嗰度見到我。我最後去咗隔離唐記包點,買咗六個包比屋企人,個個食得津津有味,只不過係$45。

2019-07-06
2019-06-25 343 瀏覽
午餐.重要的事要先說一下我食完之後肚瀉!!!.香茅豬肉金邊粉 $50先是賣相十分不討好豬肉顏色極度蒼白肉質軟得可怕上面佈滿刺口的香茅香料然後湯底十分鹹午餐配的咖啡亦很酸.明明之前吃過感覺沒什麼問題怎麼水準下降了這麼多不好吃也算了餐廳內衛生情況也不好椅子和桌面都有食物碎和污積餐牌亦是油淋淋的更要吃到肚子痛!一定不會再光顧!
重要的事要先說一下
我食完之後肚瀉!!!
香茅豬肉金邊粉 $50
不好吃也算了
餐廳內衛生情況也不好
椅子和桌面都有食物碎和污積
餐牌亦是油淋淋的
更要吃到肚子痛!
一定不會再光顧!
2019-06-22 226 瀏覽
今日突然之間好想食越南菜 特別想食個越式牛肉湯河 咁就一於去食 牛肉係半生熟 好有越南風味 牛肉咁樣食先好味 有牛味 之後我仲叫左越南雞翼 雞翼充滿牛油味 同埋肉都幾鬆軟 所以值得推薦
2019-06-14 199 瀏覽
我喺美孚返工,成日都會嚟小越南食晏晝。以前樣樣都算幾好,服務態度、食物味道、出餐速度都好。最近再去,感覺質素有明顯下降。不過心諗唔係太差就算啦。今次去竟然俾個洗碗阿姐激到。平時已經黑口黑面,攞垃圾出嚟整到我都算,我都無出聲,打工辛苦係人都明。不過今次個阿姐好似食左火藥咁,攞碗筷出嚟發脾氣咁丟落張枱度,嘭一聲嚇到我心都離一離。因為我坐喺廚房門口位,有兩隻筷子飛埋嚟整到我,佢望都唔望,執都唔執下就走左。我覺得錯愕之餘仲覺得幾失望。對熟客都係咁,連唔好意思都無一句。一次係咁,兩次係咁,太失望!
2019-06-01 190 瀏覽
趁同亞仔溫完習,早點找地方吃飯。時間還早,在綱上找到這小店。亞仔上周話想食越南菜,就試試看!傍晚六時前到達,我們是唯一的客人。待應話仍可點下午茶。我叫西貢炒飯,亞仔叫豬頸肉檬。再加小吃(春卷,雞翼及蒸粉包各一)。加$11可以點特色越南飲品,我們未有嘗試。㕑房即叫即做。我們叫的食物份量夠、足料,味道不錯。亞仔話豬頸肉好食👌。吃完已有八成飽。二人埋單$120有找。算抵食。可以考慮再來。由於只是小舖,座位不多。繁忙時間要排隊,不設訂位。
西貢炒飯
2019-03-17 405 瀏覽
老牌屋苑的街坊越南菜,$60 個lunch set 包括一碗湯河仲有小食飲品,lunch 諗唔到食乜佢確係一個唔錯嘅選擇,幾十蚊就食到幾樣嘢,確係好滿足香茅雞中翼豬扒湯檬熱奶茶春卷粉包雞翼豬頸肉湯河
2019-03-13
2019-03-05 321 瀏覽
今日舊同事約食飯,近近地去左間雖則小店,但質素唔曳的「小越南」食。炸春卷,配埋生菜包住食,無得彈招牌牛油蒜蓉雞翼,唔理咁多,於食左先減肥,正到爆豬軟骨湯河,望個樣就知迷你香茅豬扒湯河,好味兩個人加埋$200,大滿足

炸春卷,配埋生菜包住食,無得彈

招牌牛油蒜蓉雞翼,唔理咁多,於食左先減肥,正到爆

豬軟骨湯河,望個樣就知

迷你香茅豬扒湯河,
好味

兩個人加埋$200,大滿足
2019-03-05
2019-02-28 315 瀏覽
🧡今日去到美孚搵食,係openrice睇下有咩好食。就見到呢間越南餐廳,好似都幾吸引,所以就決定去試一試。本來都唔抱住好大嘅期待,點知竟然有小驚喜。我叫左兩個一人餐,一人餐包一個主食+一杯嘢飲+一個小食。小食有酸辣鳳爪✨同炭燒豬頸肉,酸辣鳳爪味道相當好👍🏻,唔會太酸,超級開胃。炭燒豬頸肉就略嫌失色,味道正常,但燒得唔夠徹底。之後就到主菜啦,因為見到黑板寫住廚師推介,所以經過一番討論就叫左一個飯同一個麵。1.辣椒膏豬頸肉炒河粉辣椒🌶️味未算超級重,對於中意食辣既我黎講算ok,係幾開胃既。河粉抄得唔錯,唔會好爛,質感幾好。比較出色嘅係佢嘅豬頸肉,竟然比小食嘅豬頸肉更好食。炒河粉裏面嘅豬頸肉十分酥脆,去買河粉一齊食,真心係唔錯嘅。2.菠蘿蝦膏海鮮炒飯呢個炒飯相比炒河粉清淡很多,蝦膏未算十分突出。一開始食的時候,覺得味道一般般,跟住再食多幾啖,發現都幾好食。蝦膏配菠蘿嘅組合係幾新鮮嘅,加埋裏面有好多海鮮,例如蝦,魷魚,炸魚柳等等,我覺得都好足料。如果鍾意食清淡嘅朋友,呢個炒飯係好適合嘅。飲品方面,我哋叫咗一杯熱飲同一杯凍飲,分別係熱菜蜜同凍檸蜜。佢嘅熱菜蜜甜度係啱啱好,所以最後我係成杯K.O.左

1.辣椒膏豬頸肉炒河粉

2.菠蘿蝦膏海鮮炒飯

飲品方面,我哋叫咗一杯熱飲同一杯凍飲,分別係熱菜蜜同凍檸蜜。佢嘅熱菜蜜甜度係啱啱好,所以最後我係成杯K.O.左。凍檸蜜都唔錯,甜度都係一樣調得好好👍🏻

最後2人埋單180蚊,晚餐食越南菜黎講,算係幾抵食🥳
2019-02-19 258 瀏覽
天氣回冷卻又下雨,又濕又潮。想在美孚想找一間地鐵站附近的餐廳晚膳,吃一碗暖胃及辛辣的粉麵。最後決定到小越南吃冬蔭公湯粉。看到餐廳有一人晚市套餐,主吃+小食+飲品大概$80-90 ,由於很想吃冬蔭公,決定一試。食店面積細小,大概最多可容納30-40人左右。📍香茅豬排(跟套餐小食)香茅味出眾,可惜豬排有點乾身,又不太熱,似乎煮好了好一段時間。📍凍檸茶少冰小甜(跟套餐飲品)茶味淡,但足料,凍檸茶有四片檸檬。📍冬蔭公清湯河套餐 $83冬蔭公湯酸味夠,辛辣味尚欠一點,色澤比預期中暗淡及油膩。湯河內有蝦子、魷魚圈、魚柳和秀珍菇。蝦仁肉質不太結實,感覺不是太新鮮。魷魚圈相當細小,也煮得過老了一點。幼湯河滑身,配上冬蔭公湯吃,味道還可以。雖然晚市套餐份量不少,但食物味道一般。

食店面積細小,大概最多可容納30-40人左右。

📍香茅豬排(跟套餐小食)

📍凍檸茶少冰小甜(跟套餐飲品)
茶味淡,但足料,凍檸茶有四片檸檬。

📍冬蔭公清湯河套餐 $83
冬蔭公湯酸味夠,辛辣味尚欠一點,色澤比預期中暗淡及油膩。

幼湯河滑身,配上冬蔭公湯吃,味道還可以。

雖然晚市套餐份量不少,但食物味道一般。
2019-02-19 181 瀏覽
放假勁晏起身,去附近餐廳食下午茶餐當正餐。: )最鍾意叫佢個迷你餐,有三款迷你湯河揀,再係十多款小食中揀一款、每樣少少,又可以一次過食幾款唔同野,又唔會太飽。選擇多每次來可以唔駛重覆。(但大食的男士要注意可能唔夠飽啊) 今次揀左迷你湯河加迷你蝦柚子沙律 $49 (係美孚來講唔算平嫁)雞翼有香茅味,但有少少乾。最鍾意係湯河湯底清甜,河粉又夠滑,加埋啲香葉一齊食堅好味。柚子沙律酸酸甜甜都好好味,啲蝦重驚喜地有啲鮮味。食完好滿足,可以返屋企訓晏教了, 呵呵。
放假勁晏起身,去附近餐廳食下午茶餐當正餐。: )

食完好滿足,可以返屋企訓晏教了, 呵呵。
2019-02-11
2019-02-06 164 瀏覽
今日帶仔仔來荔枝角公園玩,貪方便去了這間餐廳,餐廳細細,冇BB椅,仔仔唯有輪流坐我同老婆大脾.老婆食豬頸肉撈檬,話啲撈檬汁唔錯。我就叫左個蝦膏海鮮炒檬,好少食炒檬,蝦膏咸咸香香,配埋檬粉估唔到又幾夾,好味! (只係啲海鮮碎濕濕左啲)仲有叫左個金不換炒蜆,味道都幾好,係細碟啲囉。
蝦膏海鮮炒檬

金不換炒蜆

仲有叫左個金不換炒蜆,味道都幾好,係細碟啲囉。
2019-01-20