2020-10-10 407 瀏覽
晚市一碟炒飯連湯+飲品都係45蚊,宜家好少見啦~ 不過最中意都係杯奶茶😋飲落勁似出面樽仔奶茶咁好濃郁😍戴咗頭盔先🤡不過好唔好飲見仁見智啦~至少我中意先!人少少食落都舒服啲!特別依個時勢!
楊州炒飯
茶走
2020-10-10
楊州炒飯
茶走
2020-06-07 213 瀏覽
外賣肉燥豬扒飯,得半塊豬排,肉燥其實係芡汁。豬排大大舊骨同埋肥肉,我張相都影大左佢個size,真係食得得2啖。雖然40蚊有野飲,但甘既質素20蚊都俾多佢早餐試過下午茶都試過,係麻麻地,但今次晚餐完全係離晒譜🤨以後吾會俾機會,情願食杯面都吾會再食佢

2019-01-20 330 瀏覽
食物本身吾好食,叫豬扒公仔麵俾咗鷄扒公仔麵,送錯餐仲要話人吾早講,成碟鷄扒無食過,仲要鬧人話無得換,態度惡劣,好多年無係香港遇到如此差服務,呢D茶餐廳仲仲可以係香港生存簡直奇跡!
2019-01-20
2018-04-10 317 瀏覽
早餐係好重要架!全日第一餐,但我係唔會空肚食早餐架,我會一起身就飲水先!講完廢話,返黎主題,哩間餐廳嘅早餐可以揀3款餸,比出面餐廳多,平時一般係2餸!識揀一定試雪菜肉絲,一間餐廳有冇heart就係睇佢用罐頭貨定自家煮嘅雪菜肉絲!最喜歡早餐揀雪菜肉絲麵,每啖都有雪菜襯托❤️
識揀一定試雪菜肉絲,一間餐廳有冇heart
回鍋肉紅腸雪菜肉絲出前一丁麵
2018-04-10
早餐
2018-01-20 245 瀏覽
朝早約左朋友做義工, 一早要去到深水埗集合, 集合前就一定要醫肚, 見到有間茶餐廳的早餐好平 ! 餐廳是小蔡茶餐廳 $26 有麵有飲品, 加多3蚊就有厚多士。一於入去食早餐。入到去裝修較昏暗, 坐滿9成食客。食客多數都係附近的居民,與職員有傾有講。我點了早餐 :有3款餸可以選, 我點選了 配公仔麵,熱檸水,加$3有厚多士。配公仔麵份量大, 炒蛋好厚但似整定左, 只係微暖。公仔麵配上肉丁真係好好味 !加$3有厚多士這個十分失望, 加了$3 以為是一塊厚多士但可惜只有半塊, 而且一邊仲好燶。熱檸水 - 味道正常價錢係平, 不過加$3的厚多士確實失望, 原先想唔要再做過, 但都趕時間所以無叫了。

我點了早餐 :
有3款餸可以選, 我點選了 [炒蛋, 時菜. 五香肉丁]配公仔麵,熱檸水,加$3有厚多士。
[炒蛋, 時菜. 五香肉丁]配公仔麵
五香肉丁,生菜, 炒蛋公仔麵

加$3有厚多士
燶左的半塊厚多士

熱檸水 - 味道正常
熱檸水

$29 (早餐)
熱檸水
2016-11-26 242 瀏覽
任何食物等20,30分鐘叫在可接受範圍內。但係等完45分鐘原來仲未煮呢個就有問題。第一次食等佐接近30分鐘,第二次等佐半個鐘之後催佐一次,話好快好快。點知等完45分鐘之後叫我轉餐,姐係:1)你唔轉肯定仲有排等 2)無曬材料佢哋覺得理所當然要等咁耐係無問題 但係又唔打算話你知 3)懷疑你再叫啲再複雜啲會要等個幾鐘 最好你地叫曬汁撈飯。結論係無論有幾好食,都唔會再去。
2011-09-27 211 瀏覽
午飯時段經過這裏,看見午餐有咖喱牛腩飯,心想這類預設食物應該沒有問題,裏面又有空枱,故此試一試。午餐包餐湯和熱飲。伙計問我要中湯還是西湯,我一早看見中湯已經預備了放在門口的桌子上,心想必然封塵,故此選了羅宋湯。菜的份量不多,甜味較多,酸味較少,但夠熱,所以選擇仍是正確的。咖啡和普遍的茶餐廳的味道一樣,帶點酸味,香味一般。咖喱牛腩份量算多,牛腩的大小不均,大的有1x1.5x2吋,但有數塊的肥肉佔了30%,因自己已經夠肥,不能再吃,所以都要做一些清除工作,還好是夠腍,所以如果他們肯先把肥肉切除會比較理想。咖喱味不太濃,顏色也一般,香味更談不上。整體而言,味道是般的,但若只求飽肚的滿足,算已交足功課。
正常
不太強的咖喱味

整體而言,味道是般的,但若只求飽肚的滿足,算已交足功課。
2011-09-26
正常
(非會員)
2007-12-19 125 瀏覽
有位街坊介紹了我們去小蔡打邊爐, 猛話60蚊任食好抵.當然唔好預係咩貴料, 但魚蝦蟹乜都有, 最緊要係新鮮. 隻蟹d羔多到爆出黎, 桂花魚切好係成條上, 又有九肚魚, 魚腸, 牛肉等等例牌野. 不過聽老細話要食乜唔駛睇餐牌, 主要係睇下果日佢地有咩貨. 不過我諗佢地要keep住d料要新鮮, 所以唔一定會好多貨... 所以熟架步o既朋友一坐低就拿拿臨叫佢整多兩隻蟹.(當然我地係預食得晒先叫定, 浪費食物好折墮, 唔sure食唔食得晒千祈唔好咁做)老細好好招呼, 成日驚我地唔夠食問我地要唔要多d, 少貨o既又會話俾我地知問下要唔要叫定先, 條魚係我地食食下佢自動波俾我地. 不過有時人多d阿姐可能反應慢少少, 但都算係ok.聽講呢度d小菜都好食, 我都見好多街坊幫襯.同埋樓下係咪點錯相呢? 附近有間食燒味架喎... 不過食燒味黎講, 除非係果間茶餐廳出名食燒味, 否則我就唔敢博...其實都係果廿零蚊貨仔, 都係預左填飽肚就算果隻架啦, 唔係食到肚痛或者太離譜咪由得佢囉. 無啦啦咁俾人整個劣評好可憐架.
有位街坊介紹了我們去小蔡打邊爐, 猛話60蚊任食好抵.

聽講呢度d小菜都好食, 我都見好多街坊幫襯.

2006-04-07 106 瀏覽
自己一條友搵食,突然間好想食燒味,就走入小蔡試吓。是第一次來,見到有燒味套餐,可揀兩款燒味,連凍飲$26,價錢中等啦。先是中湯,係節瓜湯,好重味精,我只飲了幾啖。要燒肉燒鴨雙拼,燒肉既皮好淋,丁點都唔脆,又好大陣雪味。燒鴨既皮重有好多毛,幾嚇人。唯一是份量夠,實食得飽。凍檸茶亦好渣,好似溝水咁,一d味都冇。下次想食燒味都真係要去番d燒味檔食先得。