2021-09-25 19 瀏覽
早排成日見米線關注組講呢間舖的確幾吸引,放假特登過去試下南乳炸雞翼炸得非常香口,入口還熱乎乎的,肉質夠嫰滑,個人覺得南乳味濃一點更佳。蝦膠釀豆卜炸得夠乾身,入口酥脆,配泰式辣醬更為滋味。蟲草花蒸雞荷葉飯比我想像中有驚喜,飯粒粒粒乾身分明,不會過濕,與蟲草花味道十分配合,雞肉不會蒸得太過火。石鍋米線可點9個餸的米線,點了封門牛柳、墨魚丸、牛筋、雞腎、鵪鶉蛋、蘿白、鹵水腩肉、麻辣炸醬、五香辣豬軟骨,所有食材都會分開上,即時利用石鍋煮熟部份食材,由於第一次來食,店員很窩心為我們處理,我們負責等食。湯底為香辣金湯,配上麻辣炸醬,整碗湯麵,味道即時提昇。特大凍檸茶和芒果凍頂烏龍茶這裡的飲品非常抵飲,大大的一杯,夏天飲最適合。
早排成日見米線關注組講呢間舖
的確幾吸引,放假特登過去試下

南乳炸雞

蝦膠釀豆卜
炸得夠乾身,入口酥脆,配泰式辣醬更為滋味。

蟲草花蒸雞荷葉飯

特大凍檸茶和芒果凍頂烏龍茶
這裡的飲品非常抵飲,大大的一杯,夏天飲最適合。
2021-09-25 18 瀏覽
最近香港越來越多雲貴川風味的食物,真是太體諒我的胃口了。這麼多年以來,什麼都可以變,唯獨愛吃辣的胃一直沒變。 今晚又是大吃大喝的晚上,明天之後開始减肥。主要是價錢超級抵,便宜過深圳了。 手拍紅油青瓜 18清爽口感簡直一流 飄香紅油皮蛋 18必點菜式中的經典,皮蛋絕對是中國人才能理解的口感 石鍋米線 可以選9個菜 85原本以為很多,不過份量剛剛好 串燒 金菇,韭菜,翠玉瓜,牛油粟米,小草十八怪石鍋米線旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖

手拍紅油青瓜 18
清爽口感簡直一流

飄香紅油皮蛋 18
必點菜式中的經典,皮蛋絕對是中國人才能理解的口感

石鍋米線 可以選9個菜 85
原本以為很多,不過份量剛剛好

串燒 金菇,韭菜,翠玉瓜,牛油粟米,

小草十八怪石鍋米線
旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖

2021-09-25 96 瀏覽
石鍋米線未試過,一於黎試下!一心諗住試九宮格石鍋米線,點知荷葉飯仲出色😋😋1) 瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯 $65米溝咗冬菇粒同蝦米,好香,落少少豉油吊味仲好食😋😋其他料有扇貝,蟹柳,魷魚圈,鯛魚片,蝦,橙色個堆唔知咩黎,爽口的幾好味。扇貝差啲,個肉離壳,唔知新唔新鮮或者乾唔乾淨🤔 最好味係鯛魚片,爽口嘅魚肉,連本身唔食魚嘅男朋友都鐘意😊😊下次試下其他款嘅荷葉飯先,飯底唔差,配其他料應該都ok嘅,唯一係飯量比較少。2)九宮格石鍋米線 $85有幾款湯底可以揀,我揀咗肉骨茶,幾濃幾好味,車仔面有肉骨茶湯底揀真係好正👍👍食嘅次序先落蔥同芽菜,跟住落料同湯,蓋一分鐘,再落麵,再等30秒左右就可以食啦。你可以自己郁手,職員亦都可以幫你整,特燈黎試更係自己郁手玩下啦!不過金魚記憶,職員講完步驟轉頭已經唔記得,落咗肉炒咗陣都未落湯,啲肉就痴住咗個石鍋😆😆 男朋友呢個時候先話落肉時就要落埋湯啦(講咁多,又唔幫手🤧🤧)呢款石鍋米線岩哂食肉獸,多肉到落咗去之後,都唔知邊款打邊款,不過好滿足,因為本身好鐘意食肉☺☺ 如果本身食車仔麵鐘意食平價料嘅你,都係叫返散叫車仔麵算啦,叫九宮格就可能無咁抵!值得一提嘅係,九宮格
石鍋米線未試過,一於黎試下!
一心諗住試九宮格石鍋米線,點知荷葉飯仲出色😋😋

1) 瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯 $65

瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯

米溝咗冬菇粒同蝦米,好香,落少少豉油吊味仲好食😋😋

2)九宮格石鍋米線 $85

值得一提嘅係,九宮格嘅材料係放咗係一個大雪櫃,有個阿姐負責個個位。基本上啲料係係雪櫃出出入入,衛生程度好似有啲一般,由其是肉類,咁熱天氣,咁樣出出入入雪櫃,唔知會唔會好易變壞。由於九宮格米線長期都有人叫,個雪櫃都可以算係長期打開。

3)蝦膠釀豆卜 $25
蝦膠釀豆卜

炸到好脆好好味, 似腐皮卷嗰層皮。呢個真心正👍👍

要食最好book定位,我係星期日食lunch,食到1點半左右已經full咗。下次再試其他湯底同其他款嘅荷葉飯😋😋
蝦膠釀豆卜
本身我同朋友都好鍾意食米線,發現好多人討論一間旺角嘅餐廳,裏面有石鍋米線,好特別。一於去試一試!去到之後發現餐廳都幾舒服,上一層,感覺上私隱度高啲。見到餐牌唔係剩係得米線,仲有荷葉飯,串燒,小食等等,性價比都好高。我哋睇到米線真係最吸引,所以兩個都揀咗唔同嘅石鍋米線石鍋米線1.酸菜魚湯嫩滑雞肉、封門牛柳、蘿蔔、羊肚菌、黑牛柏葉、墨魚丸、豬潤、鵪鶉蛋、小草酸辣炸醬2.馬來肉骨茶+九款不同美食每人可以揀一個湯底同9款唔同嘅食物,可以搵店員幫手整,感覺上安全啲同埋會整得好啲,我好鍾意酸菜魚湯,味道香辣吸引味蕾,每款食物配料有少少,但係因為有太多款式所以已經非常足夠。我最鍾意就係雞肉同埋佢個炸醬,前者比較香滑,後者味道獨特。朋友揀咗肉骨茶湯底,很有馬來西亞感覺!味道比較鹹香,味道濃郁。特飲加$12 青檸薄荷梳打原價$25加$12 芒果凍頂烏龍茶原價$25估唔到杯嘢飲咁大,好抵飲!跟餐加$12就有,味道都比想像中好,梳打小清新不會過甜;烏龍茶裏面直情有茶包,味道比較香。仲叫咗好多其他小食韭菜豬紅$18口水雞脾$25香煎餃子$15@3隻南乳炸雞翼$20豬紅方面彈滑,有鹹香;口水雞髀味道香辣;餃子

我哋睇到米線真係最吸引,所以兩個都揀咗唔同嘅石鍋米線

1.酸菜魚湯

韭菜豬紅$18
口水雞脾$25
香煎餃子$15@3隻
南乳炸雞翼$20
豬紅方面彈滑,有鹹香;口水雞髀味道香辣;餃子方面就夠晒香脆;南乳炸雞翼外皮金黃。

另外更加有燒烤
金菇$10
翠玉瓜$10
牛舌$15
原條茄子$25
時間做得啱啱好,仍然保留應有水份,原條茄子都好特別。
2021-09-24 11 瀏覽
-🔸石鍋米線 $85🔸原條茄子 $25🔸蒜蓉燒扇貝 $20🔸順化炭燒豬肉串 $12-米線平時就食得多,即叫即整嘅石鍋米線都係第一次試,有成300度高溫嘅石鍋,加上熱湯將食材新鮮滾起,所以千祈唔好掂到超熱嘅石鍋啊!米線可以自選九樣配料,砌成九宮格咁上枱非常精美,亦好啱我依啲眼闊肚窄嘅人呢。因為我係第一次食,店員好專業咁幫我整埋,好貼心呢!除咗米線,依度仲有提供串燒同小食,味道都唔錯㗎,梗有一款啱你口味~
🔸石鍋米線 $85
🔸原條茄子 $25
🔸蒜蓉燒扇貝 $20
🔸順化炭燒豬肉串 $12

因為我係第一次食,店員好專業咁幫我整埋,好貼心呢!

2021-09-23 107 瀏覽
旺角鬧市中竟然有間又好坐又好食店舖🤤以後出旺角又多一間選擇😋石鍋米線可任選九款配料已經心動😻仲有埋米線製作教學😋但個人建議延長蓋上木蓋焗米線的時間,令米線更爽口🤤🤤🤤$85石鍋米線🥘-五香辣豬軟骨-香辣蕃茄牛肋條-嫩滑雞肉-黑牛柏葉-黑毛豬梅肉片-羊肚菌-封門牛柳-鮮魷魚圈-十八怪照通炸醬配料每款細細份排好真的製治癒😍沙嗲湯底充份滲入米線及每一款配料😋好味道👍🏻籠仔荷葉飯🍚-$48土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯荷葉飯連方形蒸籠上枱,一開葉香撲鼻🤤🤤🤤米飯粒粒分明,肉餅肥瘦適中👍🏻肉質爽口🤤串燒🍢-$20豬寸骨-$15司華力腸-$15牛舌-$15沙爹牛柳串-$16孜然羊肉串-$20蒜蓉燒扇貝-$25原條茄子-$22雞軟骨-$12順化炭燒豬肉串十八怪特色小食🧆-$26蝦膠釀豆卜蝦肉彈牙,豆卜酥脆😋-$35紅燒牛筋肚牛筋牛肚非常軟稔😋滿滿骨膠原值得一提係呢度特飲好大杯!!!🍺成杯啤酒咁大😂真係可以慢慢嘆野飲,慢慢食串燒傾計🤙🏻總括而言,即叫即製來講,食物上菜速度算快,石鍋米線真係好好玩,串燒質素又好,有得玩有得食,食物分量又多,仲要唔洗加一服務費😨😨😨十分愉快的用餐經驗😋

$85石鍋米線🥘

-$22雞軟骨
-$12順化炭燒豬肉串

十八怪特色小食🧆

-$26蝦膠釀豆卜
蝦肉彈牙,豆卜酥脆😋
紅燒牛筋肚

-$35紅燒牛筋肚
牛筋牛肚非常軟稔😋滿滿骨膠原

土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯
紅燒牛筋肚
  • 串燒
2021-09-23 8 瀏覽
今日同屋企人黎左e間專食石鍋米線嘅餐廳😍餐廳都幾大,座位寬敞。有少少似茶餐廳格局😆店員安排左卡位出我地🥳睇下餐牌,都有唔少種類,除左米線仲有籠仔飯😋同唔少小食串燒等。我地點左以下:🌱檸檬炸雞🐔炸雞好香好脆,係炸雞粒黎,炸漿簿簿一層加少少檸檬汁係上面,感覺更清新。🌱蒜香南乳炸雞翼,炸雞翼外脆內嫩,味道好香南乳味。🐥🌱蝦膠釀豆卜🦐,e款好少係出面食到,蝦膠釀左係豆卜然後炸左,保留到鬆脆,熱辣辣。🌱椒麻蝦膠腐皮脆卷🦐,脆脆係腐皮入面包住鮮味嘅蝦膠😍🌿瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯,炒飯入面有滿滿嘅瑤柱,籠仔飯上面鋪滿海鮮,有鮮魷,大蝦,扇貝等,仲有龍躉片,飯吸收左左海鮮嘅鮮味,味道鮮甜。🌿石鍋米線🍜店員先比左個先預熱嘅石鍋,配料,米線,同上湯,我地先落左芽菜同韭菜先,之後再落牛肉🐮等配料,加埋上湯,蓋上等一等,滾起再落米線🤩我地都係第一次食石鍋米線,感覺好似打緊邊爐咁🥳🥳🌿小草酸辣粉🍜味道有d似重慶酸辣粉,酸酸又帶點麻辣。我地仲叫左好多串燒,墨魚丸,雞腎,沙嗲牛柳串燒,牛仔骨串燒,當中墨魚丸燒得甜甜,又脆脆地,有d似BBQ感覺😍

🌱蒜香南乳炸雞翼,炸雞翼外脆內嫩,味道好香南乳味。🐥

🌱椒麻蝦膠腐皮脆卷🦐,脆脆係腐皮入面包住鮮味嘅蝦膠😍

🌿小草酸辣粉🍜味道有d似重慶酸辣粉,酸酸又帶點麻辣。

一星期前先寫完一篇好評,因為一個四眼後生女職員,今日要黎寫一篇差評!今次無叫麵,叫咗兩個荷葉飯。因為上次有提及荷葉飯較出色,但可惜今次嘅荷葉飯有啲失望。荷葉飯入面有冬菇粒,蝦米混入,上次叫海鮮荷葉飯,食落好香口,中間亦好多料。今次荷葉飯中間少料咗,無咗個種香,唔知係咪海鮮焗出黎先有個種香味。肉餅同平時個啲包點先生無咩分別。另外叫咗檸檬炸雞,雞比較鞋身,一般般,不過$15係咁上下。重點來了,叫了三串串燒,落單時已多次重覆不要辣,因為我知串燒好鐘意落辣粉,啲辣粉會好辣,而我本身係唔食辣。我話唔要辣嘅時候,個職員仲有俾反應我。點知串燒黎到充滿辣粉,首先黎咗兩串,牛同豬大腸,黎到見到咁多辣粉,即刻叫返落單個職員過黎,問佢呢碟野係咪辣,我食唔到辣,佢竟然答我其實都唔係話咁辣。大佬,一係辣一係唔辣,點樣都唔係咁辣?唔食辣嘅人係一點辣都唔會食到,更何況串燒充滿辣粉?!我無語,當日黎m都無心情同佢嘈!期間水吧一個肥女人聽到,應該係老闆娘,話如果唔辣單會打出黎,我睇返張單真係無打,即係落單個職員問題。老闆娘話唔緊要,可以換返俾我地,但有問題個職員只係攞咗串豬大腸去換,留下辣牛串燒🥲🥲 好彩我男朋友食到少

鯛魚荷葉飯

肉餅荷葉飯

另外叫咗檸檬炸雞,雞比較鞋身,一般般,不過$15係咁上下。

檸檬炸雞

期間水吧一個肥女人聽到,應該係老闆娘,話如果唔辣單會打出黎,我睇返張單真係無打,即係落單個職員問題。老闆娘話唔緊要,可以換返俾我地,但有問題個職員只係攞咗串豬大腸去換,留下辣牛串燒🥲🥲 好彩我男朋友食到少少辣,但佢都食到飲咗好多水,我就掂都無掂過。

隔咗陣黎埋第3串羊肉串燒。妖!又係充滿辣粉嘅!係咪玩野?已經多次講唔要辣,點解未黎個串,之後黎到都係辣?!我地已經無再出聲,因為飲食業都唔敢講太多,轉頭係廚房加料就得不償失。最後男朋友默默咁食哂,辛苦哂了😔😔

勁辣羊肉串燒

勁辣豬大腸串燒

呢串係之後換過唔辣嘅豬大腸,有豬腥味,中間過多肥膏,同埋唔知點解起哂泡咁。

其實間鋪其他人無嘜野,係呢個職員真係好有問題,仲同個唔食辣嘅人講都唔係好辣姐😪😪 短期內不會再光顧。

2021-09-20 26 瀏覽
我個女食過一次,今次就帶埋我地嚟試,我本身係超鐘意食沙嗲!今次一試,非常有驚喜!好好味!老公食肉骨茶味都係好正,個女今次第二次嚟食都係食金湯!9個餸真係攪到我左諗右諗食乜好😆每個餸小小,估唔到會咁飽!已經約咗朋友再去食過杯特飲超大大大杯🤣
杯特飲超大大大杯🤣
2021-09-20 12 瀏覽
放工後,來和朋友到旺角呢排好熱門小草十八怪石鍋米線食米線。石鍋米線$85,可以揀9個餸,我地揀酸菜魚湯底,鯛魚片、豬潤、黑栢葉、豬大腸、豆卜、羊肚菌、豬皮、蘿蔔、十八怪照通炸醬。枱面有圖文並茂指示,店員送上石鍋時亦有耐心介紹煮法。自己最鐘意鯛魚片,因為夠爽口彈牙鮮味。石鍋熱力好足,不斷霧煙,酸菜魚湯底有不少酸菜,越煮越辣,食到朋友出晒汗。米線份量足,可以俾兩個人分黎食。芒果凍頂烏龍茶$12:超級大一杯,可以足夠兩個人分黎飲瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯$65:入面有扇貝、鯛魚片、蟹柳、魷魚圈、炸豬大炸,非常實在足料﹗飯有瑤柱、冬菇、蝦米,帶有咸鮮同荷葉香味,所以唔洗加豉油都夠味。朋友好鐘意食串燒,所以點左不少串。原條茄子$25x2:見咁抵一條,燒茄子愛好者朋友忍唔住點左2條,茄肉嫰滑,蔥花、蒜蓉、辣椒粉倍添惹味,如果可以有更蒜蓉鋪面就更佳韭菜$12、金菇$10:難得燒烤醬燒完後唔會乾韌,保持食材原有水份娃娃菜$12:自己好推介,娃娃菜燒得好出色,保持水份爽脆感蒜蓉燒扇貝$20X2:好大一隻,新鮮鮮甜﹗雞腎$15、雞軟骨$22:調得入味,爽彈有咬口韭菜豬紅$18:豬紅處理乾淨,沒有異味,韭菜鋪底。下
放工後,來和朋友到旺角呢排好熱門小草十八怪石鍋米線食米線。

芒果凍頂烏龍茶$12:超級大一杯,可以足夠兩個人分黎飲

朋友好鐘意食串燒,所以點左不少串。

娃娃菜$12:自己好推介,娃娃菜燒得好出色,保持水份爽脆感

蒜蓉燒扇貝$20X2:好大一隻,新鮮鮮甜﹗

雞腎$15、雞軟骨$22:調得入味,爽彈有咬口

韭菜豬紅$18:豬紅處理乾淨,沒有異味,韭菜鋪底。
下次同朋友叫埋啤酒仲過癮﹗
今次係第一次係香港玩石鍋米線,九小碟同熱石鍋擺上枱時架勢十足,自己親自落餸菜同湯,新奇有趣,串燒質素不錯,性價比高。
2021-09-07
5 分鐘 (堂食)
2021-09-20 50 瀏覽
旺角食飯實在有太多選擇,同父母唔知食乜嘢時就試左呢間,見佢寫三大主打菜式:石鍋米線、串燒和籠仔荷葉飯,全部都唔貴,飲品仲要超級大杯,岩長輩。石鍋米線可以自己煮,也可讓員工代勞,我見員工們都好有耐性。不過咁好玩就梗係自己試下煮啦。選了湯底,再選九款配料和米線,放入燒熱至300度的石鍋中,加蓋一分鐘,便煮出大大煲,熱辣辣又香噴噴既米線。肉骨茶湯底好香濃,不經火煮出來的肉類好嫩滑。比一般米線更好味。我們只叫了一鍋,因要留肚吃串燒和炸物。叫了九款串燒都不用二百元,只是串燒店的一半價錢。最重要是燒得好靚,不燶不柴。特別推薦孜然羊肉串($16)和原條茄子($25)。另外點了兩款蝦膠炸物,分別是釀豆卜($25)和腐皮卷($26),都非常好食又不多油,送啤酒一流。荷葉飯要下次才試了。
青檸薄荷梳打
各款串燒
炸物
荷葉飯要下次才試了。
2021-09-09
青檸薄荷梳打
各款串燒
炸物
早前在網上看見有網民介紹這間小草十八怪~小店不僅提供特色石鍋米線,還有荷葉飯及多款特色小食🌟今個週末我們剛好要到旺角添置家居日常用品之際,順便來試試這家近來挺人氣的小店❣️店舖位於女人街街頭,燈牌挺大、挺顯眼的❗️來到這裏,當然不得不一試他們的招牌石鍋米線🌟我們兩個人一人點了一客石鍋米線🥰🥢酸菜魚湯米線配以以下九款配料:封門牛柳、黑毛豬梅肉片、紅燒牛肚、五香辣豬軟骨、墨魚丸、響鈴、十八怪照通炸醬、花膠、紅腸吃米線竟然可以選擇花膠做配料,當然要試一試🌟想不到質素還可以,這個價錢當然不會預是什麼上等貨色🙈但份量有也有完整的兩片之多☺️墨魚丸也是意想不到的彈牙👍🏻18怪炸醬是另全碗米線變辣的主要原因😆幸好也不算太辣,豬肉新鮮,入口香濃濕潤,吃起來非常惹味💕紅燒牛肚也是挺彈牙的呢❗️🥢🥢🥢另一鍋則是寶寶的▶️火腿瑤柱肉骨湯薯粉配以以下九款配料:紅燒牛肚、五香辣豬軟骨、蟹柳、蘿蔔、小草酸辣炸醬、滷水腩肉、豬肚、冬菇、豬皮這款小草酸辣炸醬吃起來好像比我的十八怪炸醬還要辣一點點🤏蘿蔔挺入味的👍🏻滷水腩肉份量挺多🌟而這款湯底相對我的酸菜魚湯較清淡,挺合寶寶口味的😁🥢🥢🥢南乳炸雞翼 $20一客三隻,即點即製❣️新鮮
早前在網上看見有網民介紹這間小草十八怪~
小店不僅提供特色石鍋米線,
還有荷葉飯及多款特色小食🌟
今個週末我們剛好要到旺角添置家居日常用品之際,
順便來試試這家近來挺人氣的小店❣️
店舖位於女人街街頭,燈牌挺大、挺顯眼的❗️

來到這裏,當然不得不一試他們的招牌石鍋米線🌟
我們兩個人一人點了一客石鍋米線🥰
🥢
酸菜魚湯米線
配以以下九款配料:
封門牛柳、黑毛豬梅肉片、紅燒牛肚、
五香辣豬軟骨、墨魚丸、響鈴、
十八怪照通炸醬、花膠、紅腸

吃米線竟然可以選擇花膠做配料,
當然要試一試🌟
想不到質素還可以,
這個價錢當然不會預是什麼上等貨色🙈
但份量有也有完整的兩片之多☺️
墨魚丸也是意想不到的彈牙👍🏻
18怪炸醬是另全碗米線變辣的主要原因😆
幸好也不算太辣,
豬肉新鮮,入口香濃濕潤,
吃起來非常惹味💕
紅燒牛肚也是挺彈牙的呢❗️
另一鍋則是寶寶的▶️
火腿瑤柱肉骨湯薯粉
配以以下九款配料:
紅燒牛肚、五香辣豬軟骨、蟹柳、
蘿蔔、小草酸辣炸醬、滷水腩肉、
豬肚、冬菇、豬皮

這款小草酸辣炸醬吃起來好像
比我的十八怪炸醬還要辣一點點🤏
蘿蔔挺入味的👍🏻
滷水腩肉份量挺多🌟
而這款湯底相對我的酸菜魚湯較清淡,
挺合寶寶口味的😁
南乳炸雞翼 $20

一客三隻,即點即製❣️新鮮送到桌上🥰
皮脆肉嫩,外脆內軟,惹味可口👍🏻
酥炸檸檬豬扒 $20

炸粉層不算厚,
熱騰騰香口美味,
趁熱食味道更佳喔❣️
🥢🥢🥢
另還點了三串串燒~
雞肉串 $15
沙嗲牛柳串 $15

孜然羊肉串 $16

青檸薄荷梳打 $25
芒果凍頂烏龍茶 $25

兩杯特飲非常巨型😳
味道不錯,雖然大杯,
卻又不會太多冰/很稀👍🏻
青檸薄荷喝起來清新怡人,
配以多款炸物或串燒最好不過了☺️
午餐
小草十八怪石鍋米線😆以為只食米線,原來仲有蒸飯,荷葉飯,小食,串燒等。。嚟到當然乜都試吓啦🤭哩個石鍋米線好多材料選擇,$85可任選九款材料,湯底揀了火腿瑤柱肉骨湯🫕店員好细心講解甚樣焗👍可以自己親手焗或有需要店員幫手焗,不過我地都係等店員焗🤣先落芽菜及蔥配料等在石鍋中炒一炒,然後將九款材料再加入湯底(蓋上木蓋焗1分鐘)之後再加米線大约焗30秒左右就可以,想米線腍啲可以再焗耐啲時間⏳好欣賞個瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯,一上枱已經好香瑤柱味,米飯軟硬啱啱好,海鮮份量都多,每款海鮮起麻2隻(唔洗爭😆實夠食)另外都點了好多小食,串燒 😆🍡🍢牛舌,燒茄子,扇貝,豬仔骨,餃子,瓜菜類等。。。全部都好良心價👍好抵食串燒加上孜然粉調味😋吃落更加惹味🤤再飲埋餐廳大大杯特飲😍非常解渴🥃🥃總括來講餐廳每款食物份量好多,又多選擇又抵食,店員又好服務👍值得再黎幫襯🤗

全部都好良心價👍好抵食

2021-09-06
  • 瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯
平時米線就食得多了 石鍋米線都係第一次食😍有得玩又有得食~每款石鍋米線都可以自選9款餸石鍋超熱上枱 首先將啲餸擺落個鍋度輕炒再倒入湯 蓋上木蓋等一等 先再加入米線同焗多一焗就可以食了😋食到最後都仲熱辣辣個鍋本身係超熱 所以啲餸唔會唔熟/凍啊~部分食材都預先整熟左/半熟的。我最鍾意食一定係花膠同蝦仁估唔到呢度連花膠都有❤️女士養顏必備配埋酸菜魚湯 食落非常開胃.除左石鍋米線🍲仲有車仔麵 荷葉飯同串燒食🍢🥳串燒不得不讚係真心平 牛舌大大件 厚切架熱辣辣食好軟腍👍🏻配米線都唔錯原條茄子🍆好大條 加入蒜蓉同葱粒一齊燒好惹味蒜蓉扇貝都好入味❤️男朋友大愛秋刀魚啲細骨會多少少 食既時候小心啲啊~.下次一定要黎試下肉骨茶湯底‼️
平時米線就食得多了 石鍋米線都係第一次食😍
有得玩又有得食~每款石鍋米線都可以自選9款餸
石鍋超熱上枱 首先將啲餸擺落個鍋度輕炒
再倒入湯 蓋上木蓋等一等 先再加入米線同焗多一焗
就可以食了😋食到最後都仲熱辣辣
個鍋本身係超熱 所以啲餸唔會唔熟/凍啊~
部分食材都預先整熟左/半熟的。
我最鍾意食一定係花膠同蝦仁
估唔到呢度連花膠都有❤️女士養顏必備
配埋酸菜魚湯 食落非常開胃
除左石鍋米線🍲仲有車仔麵 荷葉飯同串燒食🍢🥳
串燒不得不讚係真心平 牛舌大大件 厚切架
熱辣辣食好軟腍👍🏻配米線都唔錯
原條茄子🍆好大條 加入蒜蓉同葱粒一齊燒好惹味
蒜蓉扇貝都好入味❤️男朋友大愛
秋刀魚啲細骨會多少少 食既時候小心啲啊~
下次一定要黎試下肉骨茶湯底‼️
2021-09-01
2021-09-16 98 瀏覽
野火燒不盡,春風吹又生,出自唐代詩人白居易的詩句。想不到石鍋米線小店的名字小草十八怪是由此詩句啟發。小草十八怪位處旺角先達對面,本以為此店裝修會比較街坊,但一踏上二樓,看見舖面以綠色及木色為主,感到一點點的清雅。餐廳以米線及蒸飯為主,伴以串燒及小食。石鍋米線石鍋米線可以自選湯底及九款配料,配料放在九宮格內,賣相吸引。製作步驟是先放配料入石鍋內,倒入湯底拌勻,蓋上木蓋,等待約一分鐘直至有蒸氣升起,打開木蓋再放入米線,等待一會就可食用。配料選擇很多樣化,比較貴價的配料如封門牛柳及羊肚菌勻可以選配。瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯海鮮荷葉飯用四方形木盒盛載,海鮮各佔一角,精心擺設。海鮮中以鯛魚片佔據最多,味道鮮甜爽口。飯底配料計有冬菇、瑤柱粒、蝦米及蒜蓉,米飯香濃惹味,本以為要落少少豉油吊味都可以省卻。原條茄子串燒選擇很多,印象比較深刻的為原條燒茄子。茄子很大的一條,燒得軟棉棉的茄肉上面灑上蒜蓉及青蔥,惹味得來又不會感覺很油膩。雞中翼燒雞翼人人愛,雞翼外皮熱辣香脆,內裡肉質嫩滑。韭菜韭菜本身帶有濃烈香氣,加上孜然粉非常香口惹味。凍頂烏龍茶 青檸薄荷梳打米線或蒸飯加十二元就可以加配特飲,特飲非常大杯,食串燒
餐廳以米線及蒸飯為主,伴以串燒及小食。

原條茄子

雞中翼
燒雞翼人人愛,雞翼外皮熱辣香脆,內裡肉質嫩滑。

韭菜
韭菜本身帶有濃烈香氣,加上孜然粉非常香口惹味。

凍頂烏龍茶 青檸薄荷梳打

米線或蒸飯加十二元就可以加配特飲,特飲非常大杯,食串燒可以盡情暢飲。
2021-09-16