2023-11-24 75 瀏覽
小胖台灣便當成日時不時就會掛住台灣野😋然後男朋友就帶我去試呢間台灣野😋💛 士林鹽酥大雞腿 $68雞腿好大隻,炸得好香,皮好薄鹽酥雞腿有台灣味道😋 絕對解到對台灣既思念飯入面有菜、粟米、木耳、腐皮同蛋,都算豐富💛茉香蘋果茶送一樽茉香蘋果茶,清香少甜好解膩😋💛香蔥油燙青菜 $14令菜多左蔥油味,不過不失價錢:$82⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍小胖台灣便當 (沙田)沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
小胖台灣便當
成日時不時就會掛住台灣野😋
然後男朋友就帶我去試呢間台灣野😋

💛 士林鹽酥大雞腿 $68
雞腿好大隻,炸得好香,皮好薄
鹽酥雞腿有台灣味道😋 絕對解到對台灣既思念
飯入面有菜、粟米、木耳、腐皮同蛋,都算豐富
💛茉香蘋果茶
送一樽茉香蘋果茶,清香少甜好解膩😋
💛香蔥油燙青菜 $14
令菜多左蔥油味,不過不失

價錢:$82
⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍小胖台灣便當 (沙田)
沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
⌇ 豬大腸麵線走芫荽﹢ 夜市炸魷魚﹢懷念鹽酥雞 ⌇*:゚*。⋆ฺ(*´◡`)台灣嘢食好特別㗎!!你可以食到秋天夜晚行夜市嘅味道,食到夜市裏面嘅人情味,仲好似食到嗰種晚空下reckless嘅感覺。本來今日頹頹地, 一食到鹽酥雞外脆內嫩嘅肉,炸魷魚又唔厚又唔漏既炸皮, 一咬落去好似咬走曬所有煩惱咁~ 只要你食到一啲食完令你開心嘅食物咁就已經算係美食㗎啦!!希望你地都可以搵到屬於自己嘅comfort food吧(◕ᴗ◕✿)
⌇ 豬大腸麵線走芫荽﹢ 夜市炸魷魚﹢懷念鹽酥雞 ⌇
*:゚*。⋆ฺ(*´◡`)

只要你食到一啲食完令你開心嘅食物
咁就已經算係美食㗎啦!!
希望你地都可以搵到
屬於自己嘅comfort food吧
(◕ᴗ◕✿)
《 🐷 小胖台灣便當📍》———————————————————🫶🏻 價錢親民的一間台式餐廳🥰 份量、質素、性價比都不錯———————————————————🍜 台灣麵食套餐✨ 台灣手工湯麵配有肉燥---👉🏻 南投紅燒牛腩(麻辣湯)【$72】👉🏻 台灣古早味烤豬肉【$64】---兩款湯麵有辣有唔辣,紅燒牛腩啖啖肉唔會好韌😚,古早味烤豬肉都夠爽口唔柴口👍🏻配埋肥瘦均勻既肉燥食就更加惹味😋———————————————————🌮 新出台式刈包---👉🏻 虎咬豬刈包【$38】👉🏻 虎咬雞刈包【$38】---刈包口感鬆軟,餡料都好滿好足料🤩豬個款有大大舊五花腩🐽五花腩食落好有油脂香🤤雞個款就有好大塊燒汁雞扒🐔燒汁雞扒肉汁豐富,夠多燒汁食落冇咁乾幾好食😛———————————————————💦 台式飲料---👉🏻 冷泡金萱烏龍茶 (跟餐)👉🏻 熱金橘檸檬茶 (跟餐)---冷泡茶甘醇順口🍵熱飲生津潤喉🍋———————————————————🔴 總評:8/10---💰 性價比:4.5/5📸 賣相:3.5/5🏞 環境衛生:4/5👩🏻‍🍳 服務態度:4/5 ———————————————————♐️ 餐廳地
《 🐷 小胖台灣便當📍》
🫶🏻 價錢親民的一間台式餐廳
🥰 份量、質素、性價比都不錯
🍜 台灣麵食套餐
✨ 台灣手工湯麵配有肉燥
👉🏻 南投紅燒牛腩(麻辣湯)【$72】
👉🏻 台灣古早味烤豬肉【$64】
---
兩款湯麵有辣有唔辣,
紅燒牛腩啖啖肉唔會好韌😚,
古早味烤豬肉都夠爽口唔柴口👍🏻
配埋肥瘦均勻既肉燥食就更加惹味😋
🌮 新出台式刈包
👉🏻 虎咬豬刈包【$38】
👉🏻 虎咬雞刈包【$38】
---
刈包口感鬆軟,餡料都好滿好足料🤩
豬個款有大大舊五花腩🐽
五花腩食落好有油脂香🤤
雞個款就有好大塊燒汁雞扒🐔
燒汁雞扒肉汁豐富,
夠多燒汁食落冇咁乾幾好食😛
💦 台式飲料
---
👉🏻 冷泡金萱烏龍茶 (跟餐)
👉🏻 熱金橘檸檬茶 (跟餐)
冷泡茶甘醇順口🍵
#香港好去處 #打卡餐廳 #打卡美食
#hkfood #foodhk
#hkeat #hkrestaurant
#hkfoodblog #hkigfood
#hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover
2023-11-15
2023-11-17 98 瀏覽
最近好運中心都開始咗翻新之後其實而家響沙田市中心嘅幾個商場基本上都好難搵到性價比高嘅餐廳不過今次無意之中發現到呢間小胖價錢唔係太貴得嚟份量又唔少由其是個鹽酥大雞腿便當跟埋個幾好飲茉香蘋果茶值得大力推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
最近好運中心都開始咗翻新之後
由其是個鹽酥大雞腿便當
跟埋個幾好飲茉香蘋果茶
值得大力推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-11-16 91 瀏覽
我哋叫左士林鹽酥大雞腿便當同埋台灣鐵路大排骨 呢度嘅便當份量都幾大份 性價比都相當之高,便當入邊仲有粉絲青瓜同埋粟米士林鹽酥大雞腿便當雞髀炸得啱啱好,塊皮仲係脆卜卜,肉質鮮嫩,不過我覺得太少汁,食到最後覺得有啲dry台灣鐵路大排骨排骨都幾大份 而且排骨既肉都好嫩,唔會好鞋,不過個汁就唔算好特別 而且都係太沙汁

士林鹽酥大雞腿便當

台灣鐵路大排骨

2023-11-07 157 瀏覽
沙田市中心日日都好多人,有時鍾意行過少少,今次試吓小胖台灣便當,入面都算幾多位,但都唔少人叫外賣返屋企食。我地有時間就堂食,會有個小木盤裝住一個套餐,叫左一人一個主食,小食同飲品,都係人均$100左右,幾抵食🌟台灣鐵路大排骨湯麵湯底濃郁唔會太鹹太味精,排骨大大塊另上唔會浸住個湯,肉質鮮嫩多汁,麵條質地彈牙,仲有幾條青菜同肉燥,係滿滿台溝風味🌟三杯蜜汁烤雞排便當蜜汁烤雞排甜甜地,加上白芝麻好香好開胃。雞扒外皮烤到金黃酥脆,肉質鮮嫩juicy仲好厚肉,每一啖都食到甜甜蜜汁味🌟飲品茉香蘋果茶同梔子花綠茶兩款都係特飲,但加幾蚊就有得飲,兩杯都好清新唔會太甜,特別鍾意梔子花果香天然好清甜,同綠茶超夾🌟虎咬雞刈包 / 虎咬豬刈包叫左兩個刈包一雞一豬,個包就一樣咁軟熟,而兩個包味道都各有特色。雞果個有超多炒到好淋既紫白洋蔥,配上煎蛋同甜甜地既烤雞排超好味。豬果個係用豬腩肉好肥好邪惡,超多芫茜但個豬肥肉好夾

🌟台灣鐵路大排骨湯麵

🌟三杯蜜汁烤雞排便當

🌟飲品

🌟虎咬雞刈包 / 虎咬豬刈包
2023-11-05
  • 士林鹽酥大雞腿便當
  • 萬華網烤牛肉便當
2023-11-04 135 瀏覽
呢日假期同大大細細去左新恐龍公園玩,玩得攰,就去搵食!我哋今次行咗去偉華中心,見到依家小胖台灣便當,有麵又有飯,於是入去一試!店舖一眼望晒咁大,乾淨企理!店員服務好好,一見到小妹就拎BB凳俾佢坐,又會問吓我哋有冇其他需要。三杯蜜汁烤雞扒便當+海苔+芙香蘋果茶+香蔥油燙青菜雞扒好厚,雞肉嫩滑,蜜汁味唔重,有少少辣,不過都好味。飯底好足夠,有好多配料,有小棠菜、翠玉瓜、紅蘿蔔,仲有小蛋餅。青菜好新鮮,配埋啲香蔥食啱啱好。士林鹽酥大雞腿便當+鹽蒜四季豆+梔子花綠茶鹽酥大雞腿好大塊,炸得外脆內軟,好香口。鹽蒜四季豆,四季豆爽口,飯底好足夠料,有好多配料,有小棠菜、翠玉瓜、紅蘿蔔,仲有小蛋餅。配埋鹽蒜食,好惹味。台灣古早味烤豬肉湯麵+ 芙香蘋果茶麵質彈牙,湯底清甜,個麵加左肉燥,好夠味。烤豬肉其實係豬扒,夠大塊,夠腍軟,味道可口。兩款冷泡茶都清新解渴😋
呢日假期同大大細細去左新恐龍公園玩,
玩得攰,就去搵食!
我哋今次行咗去偉華中心,
見到依家小胖台灣便當,
有麵又有飯,於是入去一試!

店舖一眼望晒咁大,乾淨企理!
店員服務好好,
一見到小妹就拎BB凳俾佢坐,
又會問吓我哋有冇其他需要。

三杯蜜汁烤雞扒便當+海苔+芙香蘋果茶+
香蔥油燙青菜
雞扒好厚,雞肉嫩滑,蜜汁味唔重,
有少少辣,不過都好味。
飯底好足夠,有好多配料,有小棠菜、
翠玉瓜、紅蘿蔔,仲有小蛋餅。
青菜好新鮮,配埋啲香蔥食啱啱好。

士林鹽酥大雞腿便當+鹽蒜四季豆+梔子花綠茶
鹽酥大雞腿好大塊,炸得外脆內軟,
好香口。鹽蒜四季豆,四季豆爽口,
飯底好足夠料,有好多配料,有小棠菜、
翠玉瓜、紅蘿蔔,仲有小蛋餅。
配埋鹽蒜食,好惹味。

台灣古早味烤豬肉湯麵+ 芙香蘋果茶
麵質彈牙,湯底清甜,
個麵加左肉燥,好夠味。
烤豬肉其實係豬扒,
夠大塊,夠腍軟,味道可口。

兩款冷泡茶都清新解渴😋
2023-09-24 412 瀏覽
Lunch想食台灣野記得沙田有間食台灣野好抵食同個同事即刻去偉華試下台灣鐵路大排骨 -$68份量好多 排骨味道夠地道好香口 好似去左台灣啲小店咁飯除左白飯之外仲有配料粟米青瓜同粉絲👍🏻三杯蜜汁烤雞排 -$62雞排皮烤脆左 有啲蜜汁係到甜甜地幾開胃 雞排表面仲有啲芝麻增加口感跟餐仲會送埋支冷泡茶 呢個價錢黎講都幾抵食❤️我地驚唔夠飽仲每人叫左個刈包試下一個豬一個雞 包好軟身 入面都好足料超鍾意佢啲配料既配搭 (可能我太鍾意食芫茜?) 整體黎講 抵食 👍🏻👍🏻
Lunch想食台灣野

仲每人叫左個刈包試下
一個豬一個雞

包好軟身 入面都好足料
超鍾意佢啲配料既配搭
(可能我太鍾意食芫茜?)

整體黎講 抵食 👍🏻👍🏻

2023-09-22
2023-09-12 312 瀏覽
喺沙田做完Facial覺得有啲肚餓,所以就行吓睇吓附近有咩食,俾我發現咗呢間小胖台灣便當,仲撞正下午茶嘅時段,下午茶都幾多選擇台灣烤雞扒王子麵$38雞排嫩滑同幾入味,雖然雞排分量唔多,但個價錢算係咁,除左王子麵,仲可以揀米粉,入面有菜同台灣腸,王子麵煮得啱啱好,唔會煮到好淋。熱冬瓜茶(跟餐)唔會太甜呢間下午茶幾抵食,大家行過想食下午茶嘅話可以約試吓。📍小胖台灣便當地址:沙田偉華中心2樓3B-C號舖

台灣烤雞扒王子麵$38

熱冬瓜茶(跟餐)
唔會太甜

呢間下午茶幾抵食,大家行過想食下午茶嘅話可以約試吓。

📍小胖台灣便當
地址:沙田偉華中心2樓3B-C號舖
2023-08-28
2023-08-13 408 瀏覽
咁啱今日去左沙田做運動, 做完之後去左小胖台灣便當食下午茶🍲雞排米粉連飲品($38)雖然雞排分量唔多,但我覺得呢個價錢算係咁🤣除左米粉,仲可以揀王子麵。入面菜嘅比例都算多。雞排嫩滑同幾入味。米粉煮得啱啱好,唔會好硬。見湯個色咁淡以為冇咩味,點知都幾濃味。🥤凍茉香蘋果茶(跟餐)杯茶清新得嚟少少甜,好啱喺夏天呢啲時間飲,帶有明顯嘅蘋果味。💰用38蚊嘅價格嚟講,呢個餐算係幾抵食。大家行過想食下午茶嘅話可以約試吓。
咁啱今日去左沙田做運動, 做完之後去左小胖台灣便當食下午茶

🍲雞排米粉連飲品($38)

🥤凍茉香蘋果茶(跟餐)

2023-08-01 2766 瀏覽
位於沙田偉華中心二樓3B-C號舖的小胖台灣便當,主打台式料理。餐廳以啡色為主調,感覺樸實又溫暖。是次筆者和母親是堂食,首先在門口點單及付款,接著便找位置,等待職員送上食物。點了外賣的客人則可在門口位置等待約十分鐘後,食物便陸續上桌了。餐具是即棄的,方便又衞生。。母親點的套餐:📌三杯蜜汁烤雞扒便當- $62雞扒大大塊,切成六件,吃到尾聲也不會沒有餸菜伴飯。雞皮表面烤得微脆,蜜汁味道香濃,裡面的雞肉仍能保持肉質嫩口。還有玉米、蔬菜等配料,感覺豐富飽肚。。📌飲品:梔子花綠茶 (包一客飲品)飲品是樽裝茶,味道清新解膩,中和了便當的膩感。喝不完還可以把蓋子合上,稍後再喝。。📌追加小食:五味醬拌茄子 - $14五味醬令茄子更為惹味,茄子軟硬適中,而且份量也不會少得可憐。面頭還有少許木魚碎和蔥花作點綴。。筆者點的套餐:📌麻辣鴨血肉燥寛粉這款菜式的味道相對刺激,吃得人熱血沸騰。鴨血質感滑溜,而且有五大件。肉燥的味道鹹香,令菜式的味道更有層次。寛粉份量十足,質感彈牙,與麻辣湯底的味道十分合襯。。📌芙香蘋果茶(包一客飲品)這款蘋果茶的味道清新香甜,好像在放滿蘋果的泳池內暢泳。蘋果茶比梔子花綠茶的味道更為濃
餐廳以啡色為主調,感覺樸實又溫暖。

約十分鐘後,食物便陸續上桌了。餐具是即棄的,方便又衞生。

母親點的套餐:
📌三杯蜜汁烤雞扒便當- $62

📌飲品:梔子花綠茶 (包一客飲品)

📌追加小食:五味醬拌茄子 - $14

筆者點的套餐:

📌麻辣鴨血肉燥寛粉

📌芙香蘋果茶(包一客飲品)
這款蘋果茶的味道清新香甜,好像在放滿蘋果的泳池內暢泳。蘋果茶比梔子花綠茶的味道更為濃烈,適合配搭一些味道較為厚重的菜式(例如麻辣鴨血)。

📌追加小食:懷念鹽酥雞 - $14

吃台式料理,當然要點一客招牌鹽酥雞。即點即炸的鹽酥雞熱騰騰,新鮮可口。小食尺寸大小適中,一口一粒剛剛好。

小胖台灣便當 (Chubby Bento)
📍沙田偉華中心2樓3B-C號
2023-07-03
  • 三杯蜜汁烤雞排便當
  • 懷念鹽酥雞
2023-07-31 495 瀏覽
🍜 南投紅燒牛腩麵 $72套餐跟冷泡茶或熱飲,牛腩麵係辣嘅,而且味道香濃,牛腩另外上,原本已經有辣汁,再吸晒湯汁,牛腩偏稔身有咬口,台灣麵偏軟身帶點煙靭,而且麵嘅份量都多、幾掛湯。🐷古早味烤豬肉便當 $62套餐同樣配冷泡茶或熱飲,豬肉經烤過後,味道幾香,烤得唔厚,而且味道甜甜地,肉質稔身唔鞋,整體份量都大份,豬扒味道幾好,幾好下飯。🐔 懷念鹽酥雞 +$14追加小食加$14,口感方面,鹽酥雞外酥內嫩,外層酥脆口感非常好,內裡雞肉嫩滑,炸出嚟熱辣辣,幾有台式夜市feel~
🍜 南投紅燒牛腩麵 $72

🐷古早味烤豬肉便當 $62

🐔 懷念鹽酥雞 +$14

2023-07-27 311 瀏覽
事緣一直外賣 所以app裡有積分想扣coupon個姐姐一黎就大大聲同我講冇得扣 唔使俾佢睇而且同我講要扣分都係嘟QR code 話唔使喺佢面前show俾佢睇我一臉愕然,第一態度非常差第二係原來有得扣coupon的就直接話冇得用coupon然後她本人一句道歉都沒有其實我好簡單叫個外賣 需唔需要態度差到咁?事緣一直外賣 所以app裡有積分想扣coupon個姐姐一黎就大大聲同我講冇得扣 唔使俾佢睇而且同我講要扣分都係嘟QR code 話唔使喺佢面前show俾佢睇我一臉愕然,第一態度非常差第二係原來有得扣coupon的就直接話冇得用coupon然後她本人一句道歉都沒有其實我好簡單叫個外賣 需唔需要態度差到咁?
事緣一直外賣 所以app裡有積分想扣coupon
個姐姐一黎就大大聲同我講冇得扣 唔使俾佢睇
而且同我講要扣分都係嘟QR code
話唔使喺佢面前show俾佢睇
我一臉愕然,
第一態度非常差
第二係原來有得扣coupon的就直接話冇得用coupon
然後她本人一句道歉都沒有
其實我好簡單叫個外賣 需唔需要態度差到咁?

事緣一直外賣 所以app裡有積分想扣coupon
個姐姐一黎就大大聲同我講冇得扣 唔使俾佢睇
而且同我講要扣分都係嘟QR code
話唔使喺佢面前show俾佢睇
我一臉愕然,
第一態度非常差
第二係原來有得扣coupon的就直接話冇得用coupon
然後她本人一句道歉都沒有
其實我好簡單叫個外賣 需唔需要態度差到咁?
外賣自取
2023-07-12 730 瀏覽
今次👧🏻就約咗朋友們喺沙田食飯,朋友揀咗喺大商場周邊嚟講算係幾實惠嘅小胖台灣便當🍱!果然冇推薦錯,整體食物質素不錯!🌟台灣鐵路大排骨手工湯麵👧🏻就揀咗大排骨麵,排骨非常大份,帶少量甜味和酒香,豬排🥩肉質不錯,唔會落太多鬆肉粉;至於手工麵都幾滑身。🌟南投紅燒牛腩(麻辣湯) 手工湯麵朋友叫嘅牛腩湯麵,麵同牛腩係分開上,牛腩汁同麻辣湯唔會撈埋一齊👍🏻。牛腩入味,全部比較細舊,不過勝在份量夠多!🌟麻辣鴨血肉燥寬粉另一位朋友叫咗鴨血寬粉,呢到嘅寬粉比出面食嘅更幼更薄,麻辣湯辣度亦算溫和,鴨血質感嫩滑。🌟夜市炸魷魚炸魷魚🦑主要用咗魷魚鬚,配埋九層塔🌿,調味適中,粗幼均一,炸得香脆。🌟酥酥咸香香菇朋友們一致最欣賞嘅小食就係酥酥咸香香菇,其實佢就係用咸蛋黃醬包裹著炸菇。炸菇幾Juicy,同咸蛋黃嘅咸香幾匹配!🌟五味醬拌茄子跟餐加配嘅小食拌茄子🍆,幾滑嫩,配埋有啲重豆瓣醬嘅五味醬,絕對唔會睇見食蔬果口寡寡。⭐️油切綠茶//芙香蘋果茶//冬瓜茶餐廳提供嘅飲品大多係冷泡茶/熱飲,比較健康。🏠 小胖台灣便當 (偉華中心) (沙田)沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖

🌟台灣鐵路大排骨手工湯麵

🌟南投紅燒牛腩(麻辣湯) 手工湯麵

🌟麻辣鴨血肉燥寬粉

🌟夜市炸魷魚

🌟酥酥咸香香菇

🌟五味醬拌茄子

⭐️油切綠茶//芙香蘋果茶//冬瓜茶
餐廳提供嘅飲品大多係冷泡茶/熱飲,比較健康。

🏠 小胖台灣便當 (偉華中心) (沙田)
沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
2023-07-09 439 瀏覽
\B2套餐/士林鹽酥大雞腿便當 + 梔子花綠茶 $68香蔥油燙青菜 +$14\B6套餐/三杯蜜汁烤雞排便當 + 芙香蘋果茶 $62懷念鹽酥雞 +$14話說要趕住去睇演唱會,同朋友約咗喺沙田火車站等,附近食肆林立,想搵間有質素又快搞掂嘅食肆都唔容易,見到小胖台灣便當,一於就試吓!一去到門口已經有職員安排入座,坐低咗之後就比Menu揀嘢食,之後自己去到收銀處點餐,佢會俾個牌仔你,上面寫着No. 同埋用餐時間60分鐘,唔使10分鐘已經有嘢可以食👍我哋一個叫左兩個餐,兩款都好似去台灣食火車便當咁樣,非常有台灣風味,每碗嘅配菜同飯量都唔少,配菜邊面有蛋餅丶粉絲丶粟米丶紅蘿蔔等,顏色都幾colorful!三杯蜜汁烤雞排非常Juice,值得推介👍 朋友就嗌咗 士林鹽酥大雞腿,職員好細心一分為二,方便食客!小食方面,兩樣都唔錯,鹽酥雞即炸,上枱仲係熱辣辣👍如果兩款茶俾我揀,我比較鍾意芙香蘋果茶,茶味好香仲甜甜地。但係鍾意清香嘅朋友就一定要揀梔子花綠茶。

\B2套餐/
士林鹽酥大雞腿便當 + 梔子花綠茶 $68