2022-05-13 1318 瀏覽
哈哈,星期三晚嘅外賣系列又嚟喇,今次跳得遠少少,入到沙田區搵食,近排聽相熟嘅沙田友提及呢一家「小胖」,性價比高,所以,趁住過到嚟就會一會佢。幫襯當日仍未開放返晚市堂食,不過,望入去餐廳嘅裝修簡約清爽,以淺系為主,牆上一句口號「一碗滿滿的幸福」加上「小胖」嘅標誌,為餐廳添上溫度。卡位就適合三幾個朋友,而有少量吧枱位就適合一個人單拖過嚟。 雖然門口棟咗個大餐牌,不過,我都喜歡拎走單張再掃描出嚟,更清晰嗎!睇店名都知,店家主打就喺台式便當,但亦有賣台灣手工麵食,包埋飲品,定價都喺$58-$72,算喺好合理,仲可以優惠價追加小食,選擇彈性大。  本來都想一個便當、一個麵食,但怕怕哋啲麵食拎到返會會大打折扣,因為今次返屋企途程少少遠,所以,都喺穩膽兩個便當,追加一款小食就算。有機會,下次嚟堂食試佢哋啲麵食。順帶一提,外賣附上嘅唔喺平嘢竹筷子,而喺好似家用嗰啲竹筷子,可以洗番再用。梅香脆地瓜 +$12呢個就真喺最想「回味」嘅小食,因為,唔記得喺第一次定第二次去台灣逛夜市時,初嚐炸地瓜,加入大量梅粉,非常難忘。今次食番嘅,啲炸地瓜唔錯,外層好夠脆,但唔油,夠粉甜,喺略嫌梅粉落得手緊,酸香味太隱約。
,選擇彈性大。
梅香脆地瓜 +$12

梅香脆地瓜
三杯蜜汁烤雞排便當 $58

老婆就想試試三杯蜜汁烤雞排,因為諗住會芳香惹味啲,果然,雞排煎得有啲燶邊,入口有點點焦脆感,而肉質卻比預期嫩滑;至於個三杯蜜汁,真喺醃得夠入味,既惹味,又香甜,再者,雞排又好,飯底又好,都份量十足,佢就梗喺食唔晒一碗飯啦,由我呢個包底王搞掂。
三杯蜜汁烤雞排便當
萬華網烤牛肉便當 $72

6款便當都喺對牛肉情有獨鍾少少,不過,唔知「萬華網烤」喺特別在咩,但總之食落啲牛肉好腍滑,既有肉香,又富肉汁,加上烤得帶陣陣焦香,真喺幾正。而每份便當已包埋多款配菜:煎蛋角、炒粉絲、粟米、木耳、青瓜、蒿筍、小棠菜,唔單止令整個便當更加豐富,亦營養兼備。
熱金橘檸檬茶、芙香蘋果茶

老婆鍾意熱飲多過凍飲,所以,金橘檸檬茶就最合其心水,佢話好有金橋香味,酸酸甜甜好清新,入口暖和舒服;小弟就要咗冷泡茶,茶底幾清幽,又確喺有滲出蘋果嘅香甜味,真喺唔錯。
熱金橘檸檬茶、芙香蘋果茶
多謝友人推介,「小胖」嘅便當確喺唔錯,份量足,定價亦算相宜,值得再幫襯。
10 分鐘 (外賣自取)
萬華網烤牛肉便當
小胖台灣便當係快餐形式先買後用餐,但係食物質素相當高,而且每一個細節位都好用心🥰#小胖遊沙田🐠 —————————————————🔹士林鹽酥大雞腿便當 $62超級好食😋 熱辣辣炸鹽酥雞髀🍗大隻過我個拳頭👊🏻好細心切好2嚿方便食,一咬落去係雞皮酥脆✨充滿油香,肉嫩Juicy💦充滿椒鹽味,食肉獸絕對係大滿足🤪🔹萬華網烤牛肉便當 $72牛肉烤得香而嫩,完全唔會韌,一塊塊肉比較薄同份量少,但相對無咁油膩heavy👌🏽以上兩款便當都有超多飯🍚,是日配菜有青瓜🥒、蘿蔔🥕、木耳、粟米🌽、小棠菜🥬、炒粉絲、蛋餅🍳,全部都調味得唔錯,仲好colorful同豐富~👉🏻跟餐附送冷泡茶🔹日本焙茶🔹油切綠茶足足有550 ml,真係夠大枝,雪得夠凍🧊,焙茶係有濃濃嘅焙炭香,綠茶相對就比較清新🌱,兩款都好飲!—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌘🤑性價比:🌕🌕🌕🌕🌖🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗.♟Overall♟真係大件夾抵食,份量慷慨,絕對係食得飽又唔馬虎🤰🏻一解無得去台灣旅行🧳之苦✈️雖然用即棄餐具,但係餐具明顯係高質都,你試過就會明,連隔離枱嘅阿叔都忍

#小胖遊沙田🐠

🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑
👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
♟Overall♟

雖然用即棄餐具,但係餐具明顯係高質都,你試過就會明,連隔離枱嘅阿叔都忍唔住要讚😂
冷泡茶
2022-04-13 837 瀏覽
今日係沙田哩邊買外賣返屋企,哩間台灣餐廳既便當份量十足,性價比真係相當高。餐牌上面有唔同既便當及麵食可以選擇,小食選擇亦唔少,而且買便當或麵食都會送冷泡茶🍵🐖逢甲香烤豬軟骨 $72便當份量十足,面層鋪滿配料同大大舊既豬軟骨,豬軟骨煮得軟腍入味,醬汁味道有啲似滷肉飯,軟骨亦容易咬,配有炒得乾身既粉絲、粟米粒粒、蘿蔔絲、酸瓜、木耳、煎雞蛋同青菜,健康又好味。🍜三杯蜜汁烤雞排 $58雞排外皮烤得香脆,而且超厚肉,肉質嫩滑有肉汁,塗上既蜜汁令雞排更香甜。台灣麵配上清甜既湯底及青菜(外賣既湯同面會分開放),真係相當唔錯,女仔應該會鍾意個湯底~我自己拎返去冇即刻食,過左一陣先自己煮熱返,煮到熱辣辣食真係好正,好食推介👍🏻追加小食 $12一款🍗九層塔雞翼(兩隻)🍗懷念鹽酥雞鹽酥雞炸皮都唔會厚,兩樣調味都適中。🍵便當同麵食都會包埋冷泡茶,有油切綠茶、日本培茶及芙香蘋果茶可以選擇。油切綠茶清新甘香,日本培茶味濃醇厚,兩樣都能夠解膩。整體黎講,餐廳食物質素相當唔錯,而且大大份,性價比真係好高,值得一試。

🐖逢甲香烤豬軟骨 $72

🍜三杯蜜汁烤雞排 $58

追加小食 $12一款
🍗九層塔雞翼(兩隻)
🍗懷念鹽酥雞
鹽酥雞炸皮都唔會厚,兩樣調味都適中。

2022-04-04 661 瀏覽
朋友介紹左呢一間台灣餐廳比我,所以去開沙田咁就去試一試😽~接近六點嘅時候去到已經有好多人等緊,令我都好相信呢一間餐廳嘅質素一定會唔錯🤣~ 咁我哋兩個人咁就叫咗兩個餐總共加埋都係百幾蚊其實都好抵,因為份量其實都幾多~所以一定會夠飽,同埋我覺得味道真係相當唔錯🤣!☀️B3. 士林鹽酥大雞腿便當-油切綠茶-懷念鹽酥雞覺得食台灣嘢就一定要有鹽酥雞🫶🏻!咁先係完美嘅配搭😚,再加上呢個大雞腿便當真係第一眼就俾佢吸引到!去到後尾等攞外賣嘅時候都聽到好多人叫呢一個餐,咁就知道自己一定唔會揀錯啦😂!外賣嘅話雞髀係會分開上嘅,個便當入邊都有好多粟米!咁睇落去顏色豐富好多同埋都幾健康😽!隻雞髀真係超級大隻同埋脆口, 肉質都好滑。雞髀會斬開咗一半,咁食起上嚟就方便好多!綠茶嘅話就覺得都幾清甜同埋佢個樽都有寫到話係自家製嘅😻~仲有覺得個樽都幾靚,可以留返黎飲水都幾好😹~🌙N4.台灣鐵路大排骨湯麵-日本焙茶-懷念鹽酥雞因為想食到兩款唔同嘅飯或麵,所以呢一個就揀咗湯麵。咁外賣嘅時候湯同埋麵就會分開上,所以拎到返屋企嘅時候都會幾好幾方便又唔會驚啲麵淋晒,所以呢一方面都幾貼心😚😚。我自己覺得個麵真係幾好味,因為個麵都好滑

☀️B3. 士林鹽酥大雞腿便當
-油切綠茶
-懷念鹽酥雞

🌙N4.台灣鐵路大排骨湯麵
-日本焙茶
-懷念鹽酥雞
因為想食到兩款唔同嘅飯或麵,所以呢一個就揀咗湯麵。咁外賣嘅時候湯同埋麵就會分開上,所以拎到返屋企嘅時候都會幾好幾方便又唔會驚啲麵淋晒,所以呢一方面都幾貼心😚😚。我自己覺得個麵真係幾好味,因為個麵都好滑,放咗湯之後撈埋d湯一齊真係好match!連個湯底都好好飲,真係連湯底都唔放過😹😹😻!排骨嘅話都淋同埋佢本身就已經切好咗勁方便!日本焙茶就比較濃郁,所以相比起油切綠茶嘅話就有唔同嘅風味,所以係各有各嘅好😽!
  • 士林鹽酥大雞腿便當
  • 台灣鐵路大排骨定食
🌟 鄰居好介紹 抵食台灣小胖便當有次看到鄰居買了外賣回家,看到他外賣的包裝有有小胖子的logo感到相當有趣,便詢問是什麼店舖的外賣,鄰居極力推薦說是偉華中心的小胖台灣便當,說是性價比超高的。隔天立即外賣一頓回家試試,果真不錯…隨便當附冷泡茶一樽和小食一客。每個便當飯都份量十足,有幾款配菜,包括:粟米、粉絲、青瓜、蛋片,小棠菜和木耳,配搭均衡。🐥 士林鹽酥大雞腿便當 $62超巨型的一隻鹽酥雞腿,雞腿一切成二,放入紙袋,所以外賣回家後依然酥脆可口。雞腿厚肉,以椒鹽調味,惹味又好吃。🐮萬華網烤牛肉 $72牛肉份量頗多,薄薄的牛肉烤得恰到好處,味道帶甜,味道不錯。🐷 台灣涼拌豬耳 微辣,爽口好吃,是最佳小吃。🐥 懷念鹽酥雞咸香酥脆的雞塊,搭上香氣撲鼻的九層塔,是人人都愛吃的小食。套餐包樽裝冷泡茶,選了芙香蘋果茶和油切綠茶。蘋果茶好清香微甜,油切綠茶解膩一流。🔸小總結: 食物份量足,兩個便當餐足三人份量,味道不錯,性價比極高,難怪鄰居極力推薦。👅 味道:4.5/5💰CP值:4.8/5🕴🏻服務:4.8/5 🔰餐廳環境:4.8/5👀回頭率:4.7/5🍽 餐廳 :小胖台灣便當🌐地址 : 沙田正街11-
🌟 鄰居好介紹 抵食台灣小胖便當

🐥 士林鹽酥大雞腿便當 $62

🐮萬華網烤牛肉 $72
牛肉份量頗多,薄薄的牛肉烤得恰到好處,味道帶甜,味道不錯。

🐷 台灣涼拌豬耳
微辣,爽口好吃,是最佳小吃。

🐥 懷念鹽酥雞
咸香酥脆的雞塊,搭上香氣撲鼻的九層塔,是人人都愛吃的小食。

套餐包樽裝冷泡茶,選了芙香蘋果茶和油切綠茶。
蘋果茶好清香微甜,油切綠茶解膩一流。

🔸小總結:

👀回頭率:4.7/5
🍽 餐廳 :小胖台灣便當
🌐地址 : 沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖

🐮 #cowing吃在沙田

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #沙田美食

2022-03-25
  • 士林鹽酥大雞腿便當
5天前 0 瀏覽
🐷逢甲香烤豬軟骨骨頭的部分食落脆軟,直接食用而肉質不幹柴,🍛烹飪到家,猶如有牛筋嘅Q彈口感。豬軟骨入味香濃,配飯滿足。🍚.🍱臺灣鐵路大排骨鐵路便當裡先可以食到嘅美味排骨,現在係香港都可以輕鬆品嘗~超大一片滷入味排骨,香氣濃郁,肉質軟嫩🤤每嚼一口,鹹香嘅美味立刻湧現,刺激食慾好下飯!簡單料理,懷舊的古早味,自己在家重現😘.🐤懷念鹽酥雞🍵日本焙茶 芙香蘋果茶#沙田美食 #沙田 #臺灣菜 #臺式便當
🐷逢甲香烤豬軟骨

🍱臺灣鐵路大排骨

🐤懷念鹽酥雞

🍵日本焙茶 芙香蘋果茶

#沙田美食 #沙田 #臺灣菜 #臺式便當
肥都開咗門咁耐,都未食過,出邊周圍都有好多人,見佢有位之後就坐低諗住試下啦😅😅 價錢中等 我哋兩個人一個叫咗飯一個叫左麵😅 完全唔知自己食緊啲咩 個麵無味 但配個雞肉叫一般啦 另一個飯完全唔知食緊咩😅 又少 又無味~ 個肉仲要好薄好薄😂😂 咬完落去都唔知自己原來係食緊啲咩肉,無下次了😅野飲都不過不失 但食開既台灣野真係未食過無味 又咁唔好食 希望店家加啲可以自己落既辣椒醬之類嘅嘢😅 如果唔係一直食落去成兜面都係冇味😅😅

2022-05-08
2022-05-21 7 瀏覽
甫到餐廳,就被它大大的霓虹燈吸引著了:「一碗滿滿的幸福」。這間主要售賣台式便當的餐廳,製作一碗碗地道的台式便當,為的,不只是果腹,更為客人送上無盡的幸福❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎為了一解對台式鐵路便當的思念,特意外賣了兩款不同口味的台式便當,渡過一個平凡而寧靜的晚上🍱環境🌴餐廳以粉紅色作主色,環境舒適衛生之餘,更有少女心的感覺👱🏼‍♀️內裡有數十張木枱和木椅,主要是卡位座位,客容量不算太多,因此每枱客人的用餐時間為60分鐘🕛食物🥩除了台式便當之外,餐廳還售賣不同款式的手工湯麵🍜另外還提供數款台灣夜市常見的小食及冷泡茶,食物種類非常地道🥘1. 台灣古早味烤豬肉便當🍱 ($70)🔸 烤豬肉不會肥,肉質有口感;加上煎蛋角、冬菇、粟米粒、蘿蔔絲、酸瓜、粉絲等配料,款式豐富又健康😉2. 逢甲香烤豬軟骨便當🍱($84)🔸豬軟骨便當不但賣相一流,而且份量多,配料多至差點吃不完😂😯 豬軟骨軟腍入味,肉味突出,不會太鹹🤗3. 懷念鹽酥雞🍗(+$12)🔸鹽酥雞鬆脆可口,加上九層塔,令雞塊更香氣撲鼻,是人見人愛的台式小食👍🏼😋4. 香蔥油燙青菜🥬(+$12)🔸餐廳沒有用台灣夜市常用的菜心,而是改用唐生菜搭配豉油,味道

環境🌴

食物🥩

1. 台灣古早味烤豬肉便當🍱 ($70)
台灣古早味烤豬肉便當

2. 逢甲香烤豬軟骨便當🍱($84)
逢甲香烤豬軟骨便當

3. 懷念鹽酥雞🍗(+$12)

4. 香蔥油燙青菜🥬(+$12)
🔸餐廳沒有用台灣夜市常用的菜心,而是改用唐生菜搭配豉油,味道依然不錯😌
懷念鹽酥雞、香蔥油燙青菜

5. 芙香蘋果茶🧃
🔸茶中帶有淡淡的蘋果香

6. 油切綠茶🍵
🔸茶味甘香,感覺寧神
芙香蘋果茶、油切綠茶

服務🤵🏼‍♂️
侍應處理下單的速度非常迅速,態度不錯😛

總結😆
台式便當不算難煮,困難的是煮食時用心的態度🤗今次用餐,由食物的質素、服務態度等,均能感受到餐廳對客人無微不至的感覺😁

———————————————————————
📈餐廳評分(5分為最高)
味道:🐤🐤🐤🐤
懷念鹽酥雞、香蔥油燙青菜
芙香蘋果茶、油切綠茶
  • 逢甲香烤豬軟骨湯麵
2022-05-20 0 瀏覽
去開沙田探朋友,逛完商場,諗住試吓啲新嘢,買個外賣去朋友屋企度食。我同朋友一向都係好喜歡台灣便當,貪佢性價比較高,抵食又多料,分量十足,仲有台式飲品送,佢介紹咗我食呢一間。.台灣鐵路大排骨:一打開個飯盒,大排骨嘅分量超多,一個人都差啲食唔晒,好喜歡佢哋嘅配菜有粟米粉絲青瓜蛋片小棠菜同木耳,感覺好有層次感,😌又有肉又有菜,感覺好豐富啊😃.逢甲香烤豬軟骨便當:豬軟有口感又入味,仲有份量絕不欺埸,我朋友也食得大滿足。.跟餐仲可以加配鹽酥雞,同埋九層塔雞翼,椒鹽脆口,肉質鮮嫩,就是我喜歡台灣的小食💕.如果掛住台灣菜,經開嘅朋友可以試吓😊😋

如果掛住台灣菜,經開嘅朋友可以試吓😊😋
.《小胖台灣便當. 新城市內性價比高的台式餐廳》一直好想試下呢間小胖(誤?)開嘅台灣餐廳,經開沙田就去試下!餐內座位寬躺,坐得好舒服不過凍咗少少🙈🍭麻辣鴨血肉燥寛粉($58)比起飯唔算大碗,但鴨血份量都幾多!至少都6塊以上~ 而且好厚🤤 麻辣做得唔錯,真係好惹味!不過唔食得辣嘅我表示試完一啖湯後已經唔敢繼續飲😆 寛粉索晒味😋🍭 士林鹽酥大雞腿便當($62)超大隻雞髀🤤 見到都覺得好鬼正!雞髀炸得好香口酥脆😋 調味做得好好,食到台灣嘅鹽酥味!好好食!雞肉嫩滑~ 另外配飯嘅配菜都好豐富,有甜粟米、煎蛋、炒粉絲、雲耳、蓮藕、蘿蔔粒,蔬菜等都整得唔錯!🍭追加小食:台灣涼拌豬耳(跟餐+$12)🍭追加小食:九層塔雞翼(2隻)(跟餐+$12)份量唔算多但因為佢個主食食完都飽飽地,咁嘅份量做小食真係剛好~ 豬耳微辣,食落爽口,係會食唔停嗰種~ 而雞翼係即炸,所以食落好香同熱辣辣!🍭日本焙茶🍭熱金橘檸檬茶佢嘅凍飲係樽裝,幾好!飲唔晒都可以拎走~ 口味分別有油切綠茶、日本焙茶同芙香蘋果茶~ 熱愛焙茶嘅我當然係揀佢啦!飲落甘香消膩!另一款熱飲就較甜~ 屬暖身之選~食物:7.5/10環境:7.5/10性價比:
《小胖台灣便當. 新城市內性價比高的台式餐廳》

🍭麻辣鴨血肉燥寛粉($58)

🍭 士林鹽酥大雞腿便當($62)

🍭追加小食:台灣涼拌豬耳(跟餐+$12)
🍭追加小食:九層塔雞翼(2隻)(跟餐+$12)

🍭日本焙茶

沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
人均消費:~$75
✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩

#wehungryweeat_沙田
#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodblog #foodporn #hkfood #hkkol #台式 #台灣菜 #食評 #打卡 #手機食先 #餐廳推介 #食好西 #沙田美食 #香港好去處 #沙田食乜好 #鹽酥雞 #便當 #抵食 #鴨血 #台式小食#台灣 #hongkong #instafood #foodbloggers #hkrestaurant #hkeat #hkinfluencer
2022-05-13 0 瀏覽
逛街咁啱經過門前,俾店名吸引咗, 一於試下佢哋嘅午餐先, 性價比相當高而且味道真係偏向台式, 而且仲要免費送 冷泡茶一樽😋萬華網烤牛肉便當: 牛肉嘅份量都得有點驚人, 是二人份量呢( 啱曬我呢啲食肉獸), 韓式嘅牛肉偏甜, 而台式嘅烤牛肉就偏滷肉風味, 跟飯麵非常配搭。逢甲香烤豬軟骨便當: 豬軟骨軟糯有口感, 而且非常入味, 送飯一流, 一路食仲回味緊去台灣旅行時候夜市掃街嘅美好回憶😛跟餐仲可以加配鹽酥雞, 椒鹽脆口, 肉質鮮嫩, 如果可以食多幾嚿就perfect🤭🤭~~~~~~~~😋味道: 8.5/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 9/10💲人均:$60-80⏪回頭率:90%~~~~~📍小胖台灣便當沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8.5/10
📍小胖台灣便當
沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
~~~~~
2022-05-13 0 瀏覽
宜家成日食外賣,放工後懶得煮。去沙田買台灣外賣快靚正!台灣便當有飯、有麵仲有寬粉。主食約$58-$72 ,幾抵食!追加小食只係$12! 揀咗萬華網炸牛肉$72及士林鹽酥大雞腿🍗$62呢兩個主食,再加九層塔雞翼、涼拌豬耳!飲品揀了油切綠茶及日本焙茶!萬華網炸牛肉飯銖足料,牛肉薄切易咬,又夠腍身! 牛肉烤左幾香! 飯量好足夠!士林鹽酥大雞腿唔會乾,大大飯,炸到好香脆!食雞腿都飽!九層塔雞翼幾香,九層塔添咗味蕾!雞翼肉質不錯!涼拌豬耳爽口有咬口,又夠味!油切綠茶及日本焙茶都好飲!

2022-05-10 33 瀏覽
🚩小胖台灣便當晚餐我哋就諗住喺依間台灣餐廳買啲外賣返屋企食,餐廳用咗簡約嘅設計,位置都幾舒適嫁!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈萬華網烤牛肉便當 $84完全低估咗依個飯嘅份量,以為台灣菜通常都係細細碗,點知依度一上枱勁大兜!牛肉都有一啲烤過嘅痕跡,食落有好重黑椒嘅味道~份量都俾得好多,除咗牛肉之外,仲有蕃茄青瓜粟米同埋菜,好好葷素搭配!🌈台灣古早味烤豬肉便當 $70豬肉一啲肥嘅部份都冇,啱晒淨係鍾意食瘦肉嘅我!味道食落甜甜地,好好餸飯~豬肉份量大概有一件半左右,唔會話好厚身咬唔郁~🌈梅香脆地瓜 & 懷念鹽酥雞 +$12@1我哋跟餐加配左兩份小食,小食全部都係即叫即炸,好新鮮!梅香地瓜上面嘅話梅粉隻味好出,酸酸甜甜咁~鹽酥雞佢嘅炸粉又唔厚,拎到返屋企都仲好脆身!🌈芙香蘋果茶 & 熱金橘檸檬茶清新嘅綠茶底加埋蘋果嘅糖漿,飲上口就好似維他嘅蘋果綠茶🍵而金橘檸檬茶飲落好濃郁,完全唔係溝咗好多水嗰隻!食咗咁多煎炸嘢,飲番杯喉嚨都潤曬~
🚩小胖台灣便當
🌈萬華網烤牛肉便當 $84

🌈台灣古早味烤豬肉便當 $70

🌈梅香脆地瓜 & 懷念鹽酥雞 +$12@1

🌈芙香蘋果茶 & 熱金橘檸檬茶
2022-05-10
2022-05-10 105 瀏覽
🤎小胖台灣便當 (沙田)🧸沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日去咗近來好出名嘅小胖台灣便當🍱到買晚餐返屋企食,太多人介紹啦所以去開宜家傢俬買嘢就順便買埋!好地道嘅台灣菜餐廳,店舖裝修簡單,牆上有「一碗滿滿的幸福」的字句。直至我見到我地份外賣,就知道真係好幸福。常言道:食得是福❤️ 有咁大兜飯,對飯桶黎講係超超超超超幸福🤭-萬華網烤牛肉便當+梅香脆地瓜+熱柑橘檸檬茶 $84網烤牛肉份量頗多,廚師刀工好好,每片牛肉厚薄大少適中😘烤得岩岩好之餘,牛味亦仍然鎖在肉內。一咬落去就會有肉汁浸出黎😚梅香脆地瓜就不得了🤩梅子粉成兜都係絕不吝嗇😝地瓜好甜,外脆肉軟,正宗台灣脆地瓜🍠柑橘同埋檸檬味各自調製得幾好,唔會有搶味嘅情況😆酸酸甜甜非常解滯。-逢甲香烤豬軟骨便當+九層搭雞翼2隻+芙香蘋果茶 $84份量超級多‼️豬軟骨、粟米、蘿蔔絲、酸瓜舖滿半個外賣包裝盒😍豬軟骨醃製得味道剛好,唔會太鹹👍🏻豬質嫩滑無比,軟腍腍,拎黎撈飯勁似滷肉飯嘅味道😝九層塔雞翼嘅外皮超級香脆可口,鹹度剛好🤩好想追住嚟食!-台灣古早味烤豬肉便當+懷念鹽酥雞+芙香蘋果茶 $

🤎小胖台灣便當 (沙田)
🧸沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖

-萬華網烤牛肉便當+梅香脆地瓜+熱柑橘檸檬茶 $84

-逢甲香烤豬軟骨便當+九層搭雞翼2隻+芙香蘋果茶 $84

九層塔雞翼嘅外皮超級香脆可口,鹹度剛好🤩好想追住嚟食!

-台灣古早味烤豬肉便當+懷念鹽酥雞+芙香蘋果茶 $70

「古早味」到底係咩味❓我覺得「古早味」=「台灣味」🤣
食咗一啖佢哋嘅髯鬚雞真係好掛住台灣啊,真係超正宗嘅味道😌炸得又香又酥脆,係一份超邪惡嘅小食🤪
芙香蘋果茶

-三杯蜜汁烤雞排便當+ 梅香脆地瓜+日本焙茶 $70

我超級推薦佢哋嘅雞扒,因為佢哋嘅雞扒唔會鞋口,超厚肉之餘肉質嫩滑😍外皮烤得香脆!加埋蜜汁🍯令雞扒更香甜😚
日本焙茶味道相對相比其他飲品味道濃厚一啲,very good😋

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-05-10
  • 萬華網烤牛肉便當
  • 梅香脆地瓜
  • 冷泡茶
2022-05-09 31 瀏覽
逢甲香烤豬軟骨🍱豬軟骨最緊要炆得夠林,要咬到小小軟骨先最正,佢地能夠做到👍🏻醬汁又濃又香撈飯一流,配埋白蘿蔔、粟米同蔬菜等。萬華網烤牛肉🍱牛肉一件件,烤過嘅牛肉特別香,牛肉味更加提升到,加左小小芝麻仲正,便當真係又方便又好味😋九層塔雞翼🍴聽個名就知香口野啦⋯⋯炸到脆卜卜,九層塔味道又正,小食一流。懷念鹽酥雞🍴好掛念係台灣食鹽酥雞的日子,佢地整得好香脆,好有台灣風味。日本焙茶🫖甘甜味濃。芙香蘋果茶🫖清新果香。

日本焙茶🫖甘甜味濃。芙香蘋果茶🫖清新果香。