2022-04-12
📌 小胖台灣便當
📍 沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖☎️ 38535500*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*疫情之下,其中一個轉變就係會捐窿捐罅發掘下不同嘅小店。呢日就去咗沙田試咗一間台式外賣便當。呢間小店位於偉華中心二樓,可以喺沙田新城市三期天橋穿希爾頓到達偉華。店裡光猛濶落,可惜疫情嚴峻,停咗堂食。外賣選擇包羅萬有,牛豬雞悉隨尊便,可以配便當飯,或者手工湯麵。追加小食都只係$12,價錢合理。💫逢甲香烤豬軟骨便當($7️⃣2️⃣)豬軟骨好香,食落好juicy 入味又淋身!用上珍珠米,粒粒好飽滿,另外配菜有煎蛋角、冬瓜、小棠菜、蕃茄、粟米粒,又健康又非常豐富美味。💫台灣鐵路大排骨手工湯麵( $6️⃣2️⃣)大排骨另上,湯同麵都係上下兩層分開。好貼心。番到屋企都唔會淋同脹晒。台式排骨其實係豬扒碎上,切成長條狀好易夾上黎食。炸豬排好香好酥脆。手工麵好煙韌,湯頭好甜唔咸。食完都唔會覺得口渴。💫梅香脆地瓜(追加小食+$1️⃣2️⃣)地瓜好甜, 炸粉薄薄地,咬下去沒有油膩感。💫鹽酥雞(追加小食+$1️⃣2️⃣)雞肉醃得好好味,肉質鮮嫩,炸得好脆口。💫金橘檸檬茶熱飲size 好大杯,好重檸味
☎️ 38535500
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
💫逢甲香烤豬軟骨便當($7️⃣2️⃣)
💫台灣鐵路大排骨手工湯麵( $6️⃣2️⃣)
💫梅香脆地瓜(追加小食+$1️⃣2️⃣)
地瓜好甜, 炸粉薄薄地,咬下去沒有油膩感。
💫鹽酥雞(追加小食+$1️⃣2️⃣)
雞肉醃得好好味,肉質鮮嫩,炸得好脆口。
💫金橘檸檬茶
熱飲size 好大杯,好重檸味又夠甜,酸酸甜甜好開胃,飲完好醒神。 😋
💫油切綠茶
好香好清嘅綠茶,食完啲炸嘢,大大支茶成個下午慢慢飲,可以解下膩同埋驅走飽後睡意😁。
整體好食指數:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑(8/10)
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*