2005-05-09 20 瀏覽
本來想去樓上既宋家皇朝, 但點知上到去門口個知客話, 下午茶booking 已full, 要晏d再上來walk-in先知有無位, 個知客既態度認真麻麻, 所以就改來呢間食, 剛剛來到就叫飛可入坐, 唔算好多人, 所以都唔駛點等就可入去食叫了好多點心, 當中以口水雞, 粟米羹最好味, 埋單連加一茶芥都只係$50, 食到飽飽, 服務又唔差, 絕對係食得過
2005-05-02 13 瀏覽
呢度打邊爐個環境唔坐!有圓台有長台,同三兩知己黎打邊爐都坐得好舒服!唔會有擠逼o既感覺~ 乾淨同服務都唔錯,樣樣都好好食~而且都係直接加湯,唔係加水的~不過一入間鋪就好大陣羊味,唔太受得羊o既就唔好黎啦~7人平均$168

7人平均$168
2005-04-22 4 瀏覽
之前生日同朋友去左小肥羊食,感覺一流…--------------------------------------------------首先係個湯底,好多調味配料,如蔥,蒜等等,我個人好鍾意呢d配料,所以覺得好正。如果你唔鍾意濃味或太多調味配料的話,小肥羊可能唔適合你…--------------------------------------------------然後到主打涮羊肉,四個不同部位的羊肉,無論味道同口感都各有特色,但共通點是入口即融…而燒羊排亦係唔錯既選擇,羊排燒到好香、好脆、好鬆軟…--------------------------------------------------但係要彈既地方係服務麻麻,而環境亦都係好內地化,有如身處內地一樣…--------------------------------------------------可能我地幾個人大食,所以每人要成二百蚊,但對鍾意食羊既我黎講,已經係物有所值…如果環境可以再改善下的話,就真係唔錯既選擇…--------------------------------------------------p.
之前生日同朋友去左小肥羊食,感覺一流…
p.s. 我媽在大陸食過小肥羊,佢話比起香港,平好多喎!
2005-04-14 5 瀏覽
上星期同d朋友去深圳食野同做massage,好relax 呀.晚上去左小肥羊,我地一行6 人食左好多野呀.x品羊肉2碟-好味道呀,羊肉2碟-好好好味,我地覺得好食過x品羊肉,牛肉1碟-d friend 話ok,羊肚絲1碟-ok啦, 鱔1 碟-超正,好新鮮,墨魚滑1碟-好彈牙,黃帝菜1碟-樣似蘿蔔頂d菜花甘,味就似唐蒿好甘,我唔食唐蒿所以我覺得好難食,唐蒿1碟,魚餃1碟-好味,蘿蔔1碟-好甜.蔫鴦湯底味道好特別但好味.醬料:麻醬-與羊肉配合一起,尢如畫龍點精之作, 甜品方面:南瓜餅-唔甜又好食,豆沙餅-好,羊肉飽-好食過菜肉飽好多好多倍,又香又juicy.加埋酒水埋單350(人仔)..好抵呀)))))))))) 抵過香港店好多倍
2005-03-28 1 瀏覽
在香港吃實在太貴了... 最好是上深圳吃, 味道一樣, 價錢卻平很多
2005-03-19 11 瀏覽
下午茶時段來到呢度, 見到任食點心$40一位, 都有幾多選擇, 所以同bf試下啦, 反正普通叫點心都要$10碟.叫左2 round一共食左15碟, 當然一碟既size係比較細架啦~蝦餃細細粒, 不過胡椒味幾重, 燒賣又是細細粒, 灌湯餃料比較少, 不過d湯有菜味都幾得意, 涼拌方面, 拍青瓜, 口水雞都好味, 牛展得幾塊, 海哲都唔錯, 之後有羊肉餡餅都幾好不過好油, 黃金大餅夠脆好好味, 家鄉煎餅就麻麻了, 最後甜品有花旗參杞子糕唔太甜都ok.仲有好多款未試呀, 成50款點心都有~不過我bf話d味道麻麻所以未必再來~加埋一同茶錢每人$50~
仲有好多款未試呀, 成50款點心都有~
不過我bf話d味道麻麻所以未必再來~
加埋一同茶錢每人$50~
2005-03-14 7 瀏覽
我地今日成棚人又去呢度飲茶,每位$50+10%任食gor隻呢,超抵。D點心保持水準好好食,即叫即做,又快趣,我覺得個羊肉餃、抄手、春卷、蒸蘿蔔糕一定要食!下次要試食火鍋至得。
2005-02-13 1 瀏覽
2個人去食,大家都好鐘意食羊, 但見佢比人勁彈, 去之前都有D擔心, 但個晚睇完煙花見無咩人排隊, 一於去食番個開年飯先!!叫了鴛鴦$78,即清湯同麻辣,兩款都勁多蒜頭係入面,清湯好味, 雖然無咩料係入面, 但我都忍唔住係打邊爐之前飲左一碗, 辣湯開始個時唔係好辣都飲到D, 但係打到尾個時好鬼辣, 都唔敢擺食物落去, 只係清湯煮熟D食物再加辣湯做調味, 勁啊!!! 一個$118的羊併盤, 有極品羊,特級羊,羊肋肉,羊腰肉四種併為一碟, 有成二三十片, 好大碟, 抵過只叫一味都要成本$78啦!! 其實四重都好味, 唔會好似平日個D咁熟左會鞋同有雪味, "蘇"味一定有, 無就唔好味啦!!不過其實四重分別不大, 有三重食落好似, 只有一個比較韌個隻唔同D羊寛粉$28,係一重好煙韌的,好似粉皮的皮, 見佢細細碟好似食唔飽, 但原來好飽肚, 佢好特別, 好煙韌, 未食過呢D咁QQ的粉, 本人推介!!羊肉餃$28有半打, 味一般, 用料太少三寶丸$28即羊丸蝦丸同墨丸各三粒, 勁細粒, 羊丸有少少羊味, 蝦丸都彈牙,味一般, 墨丸都無咩特別, 同一般酒樓貨相差不多. 其實佢價錢比譚魚頭同有骨氣平

羊肉餃$28有半打, 味一般, 用料太少

其實佢價錢比譚魚頭同有骨氣平, 銅鑼灣SERVICE 都唔錯, 唔該前唔該後, 不錯不錯, 食物有特色,去得過
2005-02-02 5 瀏覽
環境:星期日,好多人,好在有訂位,唔駛等!仲有大電視睇獎門人hehe!服務態度:唔知係咪太多人,叫D待應冇乜反應,要叫好多次,態度麻麻。食物:冇醬點都真係好唔慣,雖然D 羊肉好鮮,好嫩,唔蘚,我地叫個待應俾D醬我地點,佢都幾堅持齋食唔點醬,但食到中段,我地都要求佢求其俾D豉油都好!相比起都係鍾意食北京涮羊肉囉!

(非會員)
2005-01-26 2 瀏覽
一個字"正",但食又真係幾貴,而且要等好耐...有冇人可以話我知深圳個地址,等我返去食先?(By editor : pls reply in Hot Gossip)
一個字"正",但食又真係幾貴,而且要等好耐...

2005-01-26 2 瀏覽
冬天一大班人出黎食飯, 最好不過當然係打邊爐啦. 我們十個人係小肥羊book 左間普通房, 最低消費千六蚊, 對於我們呢十個大食人, 食千六蚊野絕對冇問題. book 房有個好處, 無時限, 又有plasma 電視, 講野大聲d 都冇問題. 當晚我們叫左個滋補湯底, 一大堆極品/普通羊肉呀, 肥牛呀, 乜丸物丸, 乜菇物菇都叫齊晒, 不過我個人反而覺得羊肉丸幾好味. 另外有d 侍應會即埸sell d 火鍋配料, 我們叫左條"立"魚, 足足有兩斤重($220), 魚片淥一淥已經好快熟, 非常鮮味. 另外仲有一個類似點心的配料(我都唔記得叫咩名堂), 入面包住d 蟹子, 都幾好味. 果度d 侍應又sell 我們食羊架, 我就覺得麻麻地, 只係上面放左d 香料, 若果有食過新疆的烤羊, 呢度果d 真係冇得比. 不過呢度個湯底落足料, 完全唔需要再點醬油. 不過我就嫌d 蔬菜份量太少. 我之前係北京食過東來順的涮羊肉, 我個人就比較喜歡他們的麻醬, 可能我都係喜歡混醬, 可能由細到大打邊爐都要混一堆醬先安樂吧!
星期一和同事去食下午茶.雖然服務態度差,但因為加埋一都係44元很抵,還是來這裏.最鐘意食春卷,個外型幾特別又長又幼,好似食緊百力滋.糖水紫米露,味道幾好,又唔算甜.蝦蛟幾好味,又幾新鮮.小肥羊浸(忘了名字)甚麼粉都幾好味.其它的牛肉,腸粉等等的點心都十分一般,可以不吃.如果伙記態度好點相信會好好多啊

2005-01-13 3 瀏覽
星期二慶祝好友生日,應「壽星女」要求,特別前來一試。三人中只有我一人嗜辣,最後決定只選淸湯底。雖然沒有加任何醬料,由於湯底淸甜,吃涮羊肉也好入味。冰豆腐同肥羊粉幾特別,味道不俗。我地BOOK6:30pm,抵達時不是太多人,服務也很好,走時8:30pm,店外滿是人,唔知人多D服務質素有無下降呢。
2005-01-13 4 瀏覽
去過兩次,一次食午市飲茶, 一次食火煱. 講飲茶先,果次特登去試下點心, $40元任點.原來件件都好細.又唔好食,羊做的點心又少,其他又凍又難食.超唔抵.服務更加係唔掂,唔知係咪大陸餐廰的關係,侍應更加係無禮貌,又串。我地坐近廚房,重有烏蠅呀。有啲似去咗大陸個啲二流餐廰,但係又無大陸禁平,總之就好有大陸feel 啦,so bad!至於火煱,味道ok,但湯底好油,特別是辣個邊,成層油係面,見到唔開胃,有個朋友重肚痛tim!!總括來說,火鍋都ok , 有風味,(不過個人唔太好) 但午市就真係唔去好過去!!!
去過兩次,一次食午市飲茶, 一次食火煱.

2005-01-11 3 瀏覽
9號同朋友慶祝生日,一行11個,叫左個麻辡+清湯煱底.個清湯底好夠味...原來係因為呢度打邊爐唔會有醬油...仲週圍搵添...=.=!比較特別係食墨魚滑+凍豆腐+魚付...好食!!! ^^請埋生日果個每人HK$110,都OK!唔...服務就差d啦...
比較特別係食墨魚滑+凍豆腐+魚付...好食!!! ^^
請埋生日果個每人HK$110,都OK!
唔...服務就差d啦...