2009-09-02 37 瀏覽
小肥羊的名字對很多人來說絕不陌生﹐其名氣無論在中或港都蠻出名﹐因而是晚來這裡試試其質素是否如聞名那麼出色。 首先這裡環境很大﹐燈光光猛﹐座位亦坐得很舒適。 湯底選了鴛鴦清湯清涼鍋﹐ 但這裡的清湯絕不是清雞湯那種﹐而是一過有紅棗﹐薑﹐大量蒜頭及一條幼幼看起來像參的藥材。 而清涼鍋內側有大量香草而吃後口內會有一種薄荷的感覺。 但兩湯底的味道都很濃和鹹﹐ 所以各款食物在鍋內煮熟後都不用點上豉油都很夠味。 但亦因其湯底比較濃及大量蒜頭味﹐所以吃不到每樣食物原本鮮美的味道。 雖然這火鍋店名字根主打都與羊有關係﹐但這裡徐了配給一碟內蒙羔羊肉給兩位或以上的食客外﹐其任食餐紙內是沒有羊肉供給客人任食。如想嘗羊肉的話﹐那就要給錢每碟每碟叫。 內蒙羔羊肉﹐ 內蒙肥牛- 兩者都是薄切﹐味道在湯底內煮熟後都是同一味道﹐就是鹹味﹐吃不到半點肉味。因薄切的關係﹐肉質縮埋一團﹐霉霉爛爛﹐不是太好吃。吊桶仔 - 肉質不霉﹐但亦不爽口﹐亦吃不到魷魚本身鮮美的味道。鵝腸 - 因鵝腸本身是沒有味道﹐所以反而吸收了濃味湯底味道不錯。黑豚肉 - 淨看字眼上以為是比較淋身而好吃的黑豬豚肉﹐但原來是加以黑豉油作為調味料醃製的普通滑
黑豚肉 - 淨看字眼上以為是比較淋身而好吃的黑豬豚肉﹐但原來是加以黑豉油作為調味料醃製的普通滑豬肉。 質素與其他肉類一樣﹐ 沒有肉味。
基圍蝦 - 算是這餐內質素最好的一款。 蝦算蠻大﹐肉質亦爽口﹐沒有一隻是霉的。
手打鮮魚腐 - 看起來貌似炸麵筋﹐大大舊。可吃之處只是咬落煙煙韌韌。
醉中翼 - 雞翼蠻大隻﹐ 厚肉﹐其肉質亦醃得很入味。在湯內煮了一段時間亦吃到香香的酒味。
蟹籽墨魚滑 - 爽口﹐彈牙﹐亦是其中質素比較好及美味的一款。 但悲哀的是來吃任食叫得最多不是什麼貴價特別的食物﹐而是在沒有什麼比較好的選擇下的墨魚滑。
芝心丸 - 魚蛋包這著芝士﹐ 在湯內滾起之後﹐內裡的芝士能拉到整尺長。
皇帝菜 - 菜蠻新鮮﹐爽脆。
總括來說整張任食餐紙內沒有一款很好吃和亦沒有什麼特式食物。主打吃羊﹐但徐了配給那碟之外﹐如不加錢是吃不到的。其他任食肉類雖然是薄切﹐視覺上看起來很吸引, 但吃落肉質霉霉爛爛。徐了鹹味之外﹐本人亦認同樓下食評所說無論羊肉及牛肉都沒有任何鮮肉本身的味道﹐質素亦不太好。唯一不錯的是他們的服務﹕換碟﹐沖茶﹐落單都很快。

• 醉中翼 ﹐ 蟹籽墨魚滑
2009-09-01 9 瀏覽
我大哥請我去食....我第一次去食小肥羊都叫做貴..羊肉一的都唔so...值得讚的丸類係新鮮打出來....最正係羊又香又脆....又唔so.....
2009-08-29 20 瀏覽
09.08.14 小肥羊自助晚餐@尖沙咀小肥羊原來也有吃到飽的任食火鍋以前常常到深圳出差按摩完總會到訪小肥羊點到滿桌都是火鍋料,才大約RMB50一位換了工作以後,幾乎沒機會到內地出差一直很懷念小肥羊的湯頭今天一行四人到這邊吃個夠!7點半進場除了任食火鍋也有兩人及四人套餐點套餐的話,每人也要大約HKD150,那倒不如來個吃到飽?先點湯頭,來個鴛鴦鍋然後拿著火鍋紙一直在狂點隨便點的火鍋料選擇沒有德興的多而且重點羊肉片並不在火鍋紙內每份要加HKD10有渣打信用咭的話,每份以價惠價HKD1一份雖然任食每兩位會送共6兩的內蒙羔羊肉但那麼好吃的羊肉怎麼夠吃?就是迫食客另點的囉我們都一直點青菜及菇類肉類倒是沒有點很多湯頭方面,鴛鴦鍋的麻辣湯不夠內地的香跟辣在內地時只要在麻辣湯那邊涮幾片羊肉後之後我的筷子都只往清湯那邊去香港的辣度,完全是迎合了港人不太能吃辣的口味小肥羊的羊肉可以一直在湯裏燙著都不會老所以肉一來就全數丟進去大家想吃的時候慢慢尋寶肥牛的牛味不夠濃,鮮雞片非常滑嫩來小肥羊還是主打羊肉跟雞肉好了配料像凍豆腐、基圍蝦及醉雞翅也是很不錯的!肥羊粉很有特色像是板條/河粉,燙起後是半透明的,軟Q彈牙
09.08.14 小肥羊自助晚餐@尖沙咀

小肥羊原來也有吃到飽的任食火鍋
以前常常到深圳出差
按摩完總會到訪小肥羊
點到滿桌都是火鍋料,才大約RMB50一位
換了工作以後,幾乎沒機會到內地出差
一直很懷念小肥羊的湯頭
今天一行四人到這邊吃個夠!

7點半進場
除了任食火鍋
也有兩人及四人套餐
點套餐的話,每人也要大約HKD150,那倒不如來個吃到飽?

先點湯頭,來個鴛鴦鍋
然後拿著火鍋紙一直在狂點
隨便點的火鍋料選擇沒有德興的多
而且重點羊肉片並不在火鍋紙內
每份要加HKD10
有渣打信用咭的話,每份以價惠價HKD1一份
雖然任食每兩位會送共6兩的內蒙羔羊肉
但那麼好吃的羊肉怎麼夠吃?
就是迫食客另點的囉

我們都一直點青菜及菇類
肉類倒是沒有點很多
湯頭方面,鴛鴦鍋的麻辣湯不夠內地的香跟辣
在內地時只要在麻辣湯那邊涮幾片羊肉後
之後我的筷子都只往清湯那邊去
香港的辣度,完全是迎合了港人不太能吃辣的口味

小肥羊的羊肉可以一直在湯裏燙著都不會老
所以肉一來就全數丟進去
大家想吃的時候慢慢尋寶
肥牛的牛味不夠濃,鮮雞片非常滑嫩
來小肥羊還是主打羊肉跟雞肉好了
配料像凍豆腐、基圍蝦及醉雞翅也是很不錯的!
肥羊粉很有特色
像是板條/河粉,燙起後是半透明的,軟Q彈牙,好好吃

涼菜我們點了涼拌四季豆及麻辣豬耳絲
涼拌四季豆不錯
麻辣豬耳絲一點都不麻辣…

邊吃火鍋邊喝啤酒
埋單每人約HKD200
還是德興來的便宜
不過小肥羊的獨特湯頭卻又讓人有再來的念頭

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=1733
肥羊粉
  • 基圍蝦
  • 醉雞翅
  • 鮮雞片
2009-08-24 10 瀏覽
慶祝fds 生日,有fd話呢度好食,於是一行11人去打任食邊爐。選了鴛鴦清湯清涼鍋。任點的食物款式都好多,其中有d比較特別。清湯就正常味,好夠濃好夠咸,湯裡面仲有好多好多蒜頭;不過清涼鍋湯底味道好奇怪,有lemon又有香草,食完個口真係涼涼地。燕餃:皮好薄;餡料有豬肉同馬蹄,爽口;不過偏咸。雲吞:皮薄;個味有點奇怪,蝦唔爽,有肥肉。韮菜餃:好食,但肉多過韮菜,韮菜雖少,但味好出。羊肉片 (送):一d都唔羶喎!真係唔太好食,又太薄,無羊味。肥牛:真係幾肥!肉質很鞋,屬下價貨色墨魚滑:唔彈架完全!失望!無墨魚粒又無墨魚味!羊肉滑:唔彈,無羊味,一d都唔羶。牛肉滑:唔彈,無牛味,味道單調。滑牛肉:無特別;無牛味;有被化學品醃過,所以肉質淋豬潤:好大片,唔係黃沙潤,有點鞋凍豆腐:係密度較高嘅豆腐。吸湯很好。不過友人說雪得唔夠凍,所以吸力有限醉雞中翼:一碟三隻。實在好少會用雞翼打邊爐。酒味不算太濃,且只限於表皮,未能滲入肉中。羊肉三寶丸:羊肉丸唔似羊肉丸,完全無羊味又唔羶;個牛丸味道唔錯,不過唔夠彈牙;仲有鯪魚丸,不過我無試。肥羊粉:類似台灣的寬粉,不過係白色而非透明;好彈牙,有韌度,不過好難入
選了鴛鴦清湯清涼鍋。
任點的食物款式都好多,其中有d比較特別。

清湯就正常味,好夠濃好夠咸,湯裡面仲有好多好多蒜頭;

燕餃:皮好薄;餡料有豬肉同馬蹄,爽口;不過偏咸。
雲吞:皮薄;個味有點奇怪,蝦唔爽,有肥肉。
韮菜餃:好食,但肉多過韮菜,韮菜雖少,但味好出。

肥牛:真係幾肥!肉質很鞋,屬下價貨色

墨魚滑:唔彈架完全!失望!無墨魚粒又無墨魚味!
羊肉滑:唔彈,無羊味,一d都唔羶。
牛肉滑:唔彈,無牛味,味道單調。
滑牛肉:無特別;無牛味;有被化學品醃過,所以肉質淋
豬潤:好大片,唔係黃沙潤,有點鞋

肥羊粉:類似台灣的寬粉,不過係白色而非透明;好彈牙,有韌度,不過好難入味

涼瓜片:超苦,好味,好解毒

環境較闊落,唔會枱貼枱;亦唔會好嘈。都傾到偈。
服務幾好,幾勤快。

不過要彈吓個爐呀!

滾唔起架!火力唔夠又不均,好多時都係一邊滾一邊唔滾。
成枱都係野食!
成枱都係野食!
2009-08-20 10 瀏覽
我跟老公也很喜歡打邊爐,老公下星期又要出差,星期六便好好的出外2人世界。在閒逛完之後,我們最後決定到小肥羊打老邊,百多元一位任食比屋村的酒樓還要便宜。由於早前胃部不適,我也不敢做次,每樣都是淺嘗。我們點了一個鴛鴦湯底,是麻辣+清涼鍋,出乎意料那麻辣連我這個不算吃得辣的人也能接受。而清涼鍋好就像其它食評一樣,吃後有點點清涼的味道,真的頗特別。他們除了任食的選擇之外,兩位以上更會送一碟羊羔肉,味道不錯,不過稍縑"羊騷"味不太夠,反而羊肉餃還有點點羊騷"味。整體來說,味道不錯,選擇也算多,招呼更十分好!唯一要抱怨便是冷氣不太夠,太熱了,坐了一會我倆便汗流浹背!

2009-08-15
2009-08-16 11 瀏覽
肥羊: 切到同肥牛一樣咁薄, 完全唔覺有SO味, 初初都有小小抗拒的,但愈食愈好食內蒙肥牛: 切到好薄好薄,食極都唔會滯,真係同食開果d美國肥牛唔同味 最緊要係叫幾多碟 ,佢真係黎幾多碟XD牛肉滑 : 好讚,真係好滑好新鮮雞肉 : 唔記得自己叫左咩雞肉,但係入面有小小黑椒, 淹好左既雞,真係好味!芝士丸 : 一碟有4粒, 粒粒D芝士好似KFC D 廣告咁,可以拉出黎XD, 唔信你去食下!! 鵝腸 : 好爽口牙都西瓜汁: 30蚊一jar,幾濃唔似有溝好多水, 有D JAR架仲當晚仲有好多部電視睇TIM, 食飽可以睇下電視之後再第2ROUND ,PS : 我係9點後去食

最緊要係叫幾多碟 ,佢真係黎幾多碟XD

牛肉滑 : 好讚,真係好滑好新鮮
鵝腸 : 好爽口牙都

PS : 我係9點後去食
肥牛
肥牛
因為落雨返唔到大陸小肥羊 , 只好留返係香港到食小肥羊吧啦佢出面寫住$138 , 個女人真系咩都包曬咖 ,我地就入左去 .6點未到都照樣比我地入 , 而入面只有2台客人係到打緊邊爐 . ( 一中一西 = =" )去到7點 , 全場就來full曬啦 .佢地最新推出個隻清涼鍋(附圖1) 值得一試 , 同清湯只有小小分別 , 但重點在你飲完湯後 , 你把口會有冰涼的感覺好得意 佢有兩隻羊肉係送既 , 味道都可以吧 . 其他食物一般火鍋店都有不用多提 , 味道都是一般 . 其實任食比咁貴一來是他的湯底和羊肉 二來只係食佢d服務好好 . Ps: 個女人都厄我 , 唔係$138咩都包曬
因為落雨返唔到大陸小肥羊
, 只好留返係香港到食小肥羊吧啦

去到7點 , 全場就來full曬啦 .

佢地最新推出個隻
清涼鍋(附圖1) 值得一試 , 同清湯只有小小分別 ,
重點在你飲完湯後 , 你把口會有冰涼的感覺好得意

佢有兩隻羊肉係送既 , 味道都可以吧 .
其他食物一般火鍋店都有不用多提 , 味道都是一般 .

其實任食比咁貴一來是他的湯底和羊肉
二來只係食佢d服務好好 .

Ps: 個女人都厄我 , 唔係$138咩都包曬
送的 , 價值$68
送的 , 價值$108
菊花 , 好味
2009-05-26 17 瀏覽
第1次尼小肥羊打邊爐一 行3人來任食叫了個鴛鴦鍋麻辣湯紅卜卜好多辣椒 , 清湯都好香濃送的羊肉唔太好食極品羔羊: 我地另外叫的49元, 好掂! 一入口成浸羊味攻出尼!內蒙肥牛: 浸蒙牛牛味又係好濃,同食開果d美國肥牛完全唔同味, 好好味的!黑豚肉 : 個味好奇特, 但係好吸引, 唔知道佢用左d咩尼醃, 好神奇ge味道~羊肉滑 : 貌似山竹牛山球, 食落口又係好有羊咩咩ge味道,彈彈地牙 good!墨魚滑 : 又係足料之作, 好彈牙! 仲有d蟹子tim~牛孖根 : 浸係麻辣湯度波淋左食好味好有膠質鵝腸 : d鵝腸又粗又爽, 好味正~魚腐 : 難食呀,..... 係冇砂糖既沙翁!!牛骨髓 : 又係幾新鮮的, 唔算幼 幾好~凍豆腐 : 個質感好得意, 吸晒d湯好味道 魚片 : 唔太新鮮, 唔鮮甜 海蝦 : ok新鮮, 但我覺得可以再大隻d 三文魚刺身 : 係自助餐入面算唔錯~竹庶水 : 30元@jar,幾濃, 唔似一般打邊爐溝水果種, 清熱岩晒 仲有d糕點, 唔難食,但未必岩廣東人口味囉埋單 $616 (3個人任食 + 兩jar竹庶水 + 極品羔羊)怕so 既朋友我諗唔好
第1次尼小肥羊打邊爐
一 行3人來任食
叫了個鴛鴦鍋
麻辣湯紅卜卜好多辣椒 , 清湯都好香濃
送的羊肉唔太好食

極品羔羊:
我地另外叫的49元, 好掂! 一入口成浸羊味攻出尼!
內蒙肥牛:
黑豚肉 :
羊肉滑 :
墨魚滑 :
又係足料之作, 好彈牙! 仲有d蟹子tim~
牛孖根 :
浸係麻辣湯度波淋左食好味好有膠質
鵝腸 :
d鵝腸又粗又爽, 好味正~
魚腐 :
難食呀,..... 係冇砂糖既沙翁!!
牛骨髓 :
又係幾新鮮的, 唔算幼 幾好~
凍豆腐 :
個質感好得意, 吸晒d湯好味道
魚片 :
唔太新鮮, 唔鮮甜
海蝦 : ok新鮮, 但我覺得可以再大隻d
三文魚刺身 :
自助餐入面算唔錯~

仲有d糕點, 唔難食,但未必岩廣東人口味囉
怕so 既朋友我諗唔好尼食
2009-05-25
  • 極品羔羊
  • 內蒙肥牛
  • 黑豚肉
  • 羊肉滑
2009-05-11 4 瀏覽
同朋友慶祝生日, 5月8日訂左7:30PM. 成個場無滿座.選了'元西'湯底, 夠曬味, 食物不用另外加調味另外各樣配料亦都好新鮮, 寫5份真係比足5份, GOOD!!!! 好好食吖. 不過唔食'SHEEP'肉既等最尾先好比D朋友煮D 'SHEEP肉' 唔係成煲湯都係個D SO味, 我之後煮牛肉都覺得好似食緊'SHEEP'肉咁本身係話任食2個鐘的, 差不多時間就有WAITER叫我地賣單, 不過因為我地又ORDER左野食, 我地食到過曬時佢都無叫OR做小動作叫我地走, 我地輕輕鬆鬆食完先走. 可能因為無客等SERVICE亦不俗, 只係走個時已經嗅到身上既打邊爐味好勁, 件衫一定要洗. 會黎下次~

選了'元西'湯底, 夠曬味, 食物不用另外加調味

會黎下次~
2009-05-10 3 瀏覽
今日因為母親節..所以大伙人一齊去食佢個點心自助餐早一個月打電話去訂位點知今日去到佢做旅行團攪到我地成家人要分開兩張桌黎坐仲要一東一西..俾我地係側邊都唔得ge1,蝦餃..係幾大隻下..d皮都夠通..睇到入面真係有大大隻蝦..夾落唔散,食落夠爽2,燒賣..唔單止面頭有隻蝦..入面都有..d肉又夠新鮮..必食之選3,雞亦..呢個唔知咩雞亦係唔使order ge..外形同鹵水雞亦差唔多..但係食落唔同味..又有少少酒味..4,紫米露..唔大甜..但係好夠香..岩晒又想食..又唔敢食太甜ge人1,羊肉春卷...比平時d春卷長好多..但係幼好多..用杯上..成枝甘X枝咁..不過就淨係食到層脆皮..完全食唔到有羊肉味..2,南瓜餅...淨係食到中間d蓮蓉..又係完全無南瓜味...3,水煮和牛河粉...黎到清湯咁款..睇見都唔想食..食落又唔覺有味不過係呢個價錢有d咁野食算好好下次有機會都會再黎
今日因為母親節..所以大伙人一齊去食佢個點心自助餐

下次有機會都會再黎
2009-05-10
慶祝紀念
母親節
2個人第2次去食,瘋狂叫了19碟點心,碟碟都係即叫即蒸,因為點心到來時溫度好熱好多蒸氣架,熱騰騰加上大部份味道都ok,45蚊一位任食2小時,我覺得好低食呀!環境幾好, 唔似一般酒樓咁嘈同迫。傾計唔洗罵架咁!服務幾好, 收野加水都好快‧同我地幾個月前第1次去果時比較,時服務人員勤奮了。
環境幾好, 唔似一般酒樓咁嘈同迫。傾計唔洗罵架咁!

2009-03-23
  • 羊肉飽
  • 羊肉春卷
  • 牛肉球
  • 燒賣
  • 棉花雞
ok
2009-03-23 6 瀏覽
今次係第二次幫襯.我叫了個四人餐部長提我地這是個四人餐.但老婆話一定食得晒湯底係辣湯/清湯鴛鴦, 先來招牌菜牛羊各一碟, 好美味啊,手打羊肉丸必食, 還有凍豆腐和水精粉.之後來了一碟什錦拼盆, 有蝦/鮮雞件/鯇魚/墨魚丸/包心丸等, 我已經飽飽地, 可能飲多了酸梅湯再來羊肉餃已經食唔落, 點知仲有手切麵, 和一個份量嚇人的疏菜籃, 老婆已經投降, 我再食了些金菇和生菜, 老婆就食粟米.都唔好話我地兩個人, 我估四個人都未必食得晒, 真係好豐富反而上次散叫十多碟野都食得晒, 可能係碟羊肉及牛肉比散叫大碟.結果食剩好多, 仲有綠豆沙都食唔落. 埋單$500, 同上次差不多.服務真係不錯不過就貴左d.偶一而為之都ok既
今次係第二次幫襯.我叫了個四人餐
部長提我地這是個四人餐.但老婆話一定食得晒
湯底係辣湯/清湯鴛鴦, 先來招牌菜牛羊各一碟, 好美味啊,
手打羊肉丸必食, 還有凍豆腐和水精粉.
我已經飽飽地, 可能飲多了酸梅湯
老婆已經投降, 我再食了些金菇和生菜, 老婆就食粟米.
都唔好話我地兩個人, 我估四個人都未必食得晒, 真係好豐富
服務真係不錯不過就貴左d.偶一而為之都ok既
2009-02-16 7 瀏覽
週末去咗尖咀小肥羊午市任食點心.以前也來過兩三次,都過得去,而家好似加咗價,成七十蚊一位!差不多十二點去到,得六七檯客,講番食物我本來最鍾意食嘅蝦餃皮一夾就散,濕淋淋,叫咗一籠無再番點鳳爪:好鹹xo醬煎腸粉:三小件腸粉,得中間個件有少得可憐的所謂xo醬,仲係要凍,un嘅炸蝦角:熱食ok時菜:唔錯其他無特別好味,已經無意欲再去!!
而家好似加咗價,成七十蚊一位!
差不多十二點去到,得六七檯客,講番食物
我本來最鍾意食嘅蝦餃
皮一夾就散,濕淋淋,叫咗一籠無再番點

鳳爪:好鹹

炸蝦角:熱食ok
時菜:唔錯
其他無特別好味,已經無意欲再去!!
2009-01-30 4 瀏覽
食過呢間小肥羊3次,第一次覺得好食,第二次都ok,第三次開始失望,因為覺得個麻辣湯唔辣,反而個清湯都仲有d味道。希望下次會有改善啦!值得一讚係個醉雞亦,煮左咁耐都仲係好嫩!

值得一讚係個醉雞亦,煮左咁耐都仲係好嫩!
  • 醉雞亦
2009-01-07 11 瀏覽
一向鍾情於小肥羊, 但礙於價錢不便宜, 和兩人可選擇的不多. 久聞這$138任食, 但因種種因素一直未成事, 在上月終和好朋友在這一試. 任食包湯底, 鴛鴦是不二之選, 藥材味依然的濃烈, 但麻辣味卻溫和不少, 實在令人有點失望而這夜有點瘋狂, 因點選的火鍋料實在不少. 網上多人推介的羊肉滑當然不會錯過, 但出來效果只得一個鹹字. 肥牛片肉味香濃, 如不是想試多些其他一定會再追加. 凍豆腐怎可沒有它, 無論放清湯或麻辣也是那麼的滋味. 羊肉片羶味重, 正好合我意. 牛筋炆得好夠腍但又不失煙韌. 木耳很厚身, 質感也非常爽脆, 這是唯一忍不住追加的.另再有其他, 但比起以上只屬於普通雖是任食但火鍋料來得也很快, 侍應忙得一團糟但也跟足一切. 期待著下回再來這裡