2016-06-05 794 瀏覽
山林道中菜館小炒皇 閒日七點幾都坐爆有咩咁好食?皇子一品雞(跟伊麵) $168/半隻好食指數: 4.8/5抵食指數: 4.5/5雞煲食得多 呢個算係最嫩最好食👍🏻👍🏻👍🏻雞用上新鮮嘅 完全無雪藏味肉質非常嫩 估計係先經慢火浸熟湯底好濃郁 配料有海參 竹笙 冬菇 鮑魚絲唔講仲以為食緊雞鮑翅😂最正仲要配個伊麵比你索哂啲汁性價比超高 抵食👍🏻招牌鐵板黑椒豬手 $138好食指數: 4.8/5抵食指數: 4.6/5用鐵板上 jar jar聲 咩氣勢都岀哂黎黑椒汁仲係滾 香氣四溢😍切開非常腍 唔洗用力已經骨肉分離😂豬皮膠質好重 肉亦非常嫩滑配上黑椒汁好惹味 無懈可擊😋紅燒鮑魚多士(6件) $148好食指數: 4.4/5抵食指數: 4.2/5蝦多士就食得多 今次換換主角做鮑魚鮑魚size適中 一啖一件😋口感非常彈牙 有濃濃嘅甘香味道多士底好脆 食落咔咔聲最緊要記得點埋個鮑魚汁 味道提昇至另一層次😍
山林道中菜館小炒皇 閒日七點幾都坐爆

• 紅燒鮑魚多士
  • 皇子一品雞
  • 鐵板黑椒豬手
2016-06-05 426 瀏覽
同屋企人行完街,經過呢度,見嘅餐廳啲菜式好有地道風味,所以就入咗嚟食~紅燒鮑魚多士:第一次鮑魚配多士咁樣食法,冇諗過咁樣配搭係咁好味,鮑魚非常之彈牙陪埋多士隨後,好香,爽脆,值得推介~霸皇咸豬手:呢個鹹豬手有配埋小小嘅芥末調味,好特別,都係第一次咁樣嘅食法,肉質鬆軟,配埋芥末嘅汁,更加惹味~ 份量好大份食唔晒~蟹肉釀蟹蓋:好多蟹肉,滿滿的,好味~香煎墨魚餅:個墨魚餅好彈牙,鮮味爽脆,配埋泰式嘅甜酸醬,令人更加開胃~總括好滿意,服務非常之好~

蟹肉釀蟹蓋:好多蟹肉,滿滿的,好味~

總括好滿意,服務非常之好~
2016-03-20
  • 紅燒鮑魚多士
  • 生拆蟹肉釀蟹蓋
2016-05-31 246 瀏覽
媽媽生日去食餐好~呢間真係唔錯 推介父親節可以一試如果爸b鐘意食中菜請mark低!哈哈紅燒鮑魚多士(6件) $148蝦多士食得多 今次奢侈d黎個鮑魚多士鮑魚都幾大粒 鮮甜彈牙而且點上鮑魚汁更加鮮味一啖一隻 爽呀招牌鐵板黑椒豬手 $138今次呢個豬手唔係炸既豬皮滑嘟嘟 豬手肉勁腍一切就開老人家都食到配以黑椒汁非常惹味 不過有d偏咸建議叫多碗靚仔生拆蟹肉釀蟹蓋 $58/1超好味鮮甜既蟹肉加入芝士肉碎同秘製醬汁烤焗而成每一啖都滋味無窮 必吃!皇子一品雞跟伊麵 $168/半隻 $298/一隻採用鮮雞而非冰鮮雞 好抵讚!而且肉質好香好滑 太好味了湯底以海參 竹笙 冬菇 鮑魚絲烹製而成 非常濃郁 伊麵吸收哂d精華 好正呀~~地址:尖沙咀山林道1號地舖

媽媽生日去食餐好~

呢間真係唔錯 推介父親節可以一試

生拆蟹肉釀蟹蓋 $58/1

皇子一品雞跟伊麵 $168/半隻 $298/一隻
採用鮮雞而非冰鮮雞 好抵讚!而且肉質好香好滑 太好味了

湯底以海參 竹笙 冬菇 鮑魚絲烹製而成 非常濃郁
伊麵吸收哂d精華 好正呀~~

地址:尖沙咀山林道1號地舖

2016-05-02 234 瀏覽
香港人唔會唔鐘意食小炒,但最緊要有鑊氣,愈香口愈啱,個名叫得做小炒皇,揀幾款惹味招牌菜,應該唔會失望。首先吸引我啲係鐵板黑椒豬手,嘩!出哂煙,好夠熱!污卒卒的汁好杰好濃郁,黑椒香味好強,豬手都炆到䐋哂入味,配啤酒紅洒都夾。炸子雞都好得,用鼓油醃味先炸,皮都深色咗,皮脆肉嫩,香口美味。另一招牌係鮑魚多士,軟軟靱靱的鮮鮑夾埋脆到唔可以再脆的多士一齊食,口感好有對比,煎到咁香脆但都唔油,食完個碟仲好乾淨無油漬。三款都香口濃味,食咗兩大碗白飯,大滿足!
三款都香口濃味,食咗兩大碗白飯,大滿足!

1K
2016-04-27 356 瀏覽
小炒皇位於尖沙咀山林道,佐敦港鐵站D出口步行1分鐘便能到達。剛去完尖沙咀美麗華那邊陪友人買完化妝品便順道在附近吃個晚飯。共點了四個菜: 紅燒鮑魚多士、魚鄉金沙骨、蟹肉釀蟹蓋、皇子一品雞紅燒鮑魚多士: 一客共有六件(已吃掉兩件),紅燒鮑魚雖不大但也不小,放在經油炸的多士上,剛上菜時的確蠻有香味,那油炸的香脆結合麵包的鬆軟質感令人又愛又恨,恨又只有有點油膩。而鮑魚亦爽彈有咬勁,是蝦多士之外的另一選擇。魚鄉金沙骨: 金沙骨炸香後連同鹹蛋黃、鹹魚蓉等主要配料爆炒,把肉汁和香味都密封左金沙骨內,咬開便能感受當中的微妙之處。金沙骨帶帶香濃的鹹蛋黃香,但又不會過份油膩,而肉質亦相當鬆軟。蟹肉釀蟹蓋: 把新鮮蟹肉釀進蟹蓋內別有一番風味,這個概念是不錯的,表面還灑上芝士微焗了一會兒,味道雖然不錯,可惜蟹肉的鮮味卻不突出,有點被配料遮蓋,這也許需作微調吧。皇子一品雞: 這是以雞件和海蔘絲作主要材料,加入竹笙和上湯餚製而成為皇子一品雞煲,另配伊麵好讓我們原汁原味吃個湯麵。上湯鮮甜而不膩,感覺絕不味精,拌伊麵真的不錯。雞件嫩滑且入味,但吃起來絕不肥膩加上有海蔘絲的襯托,皇子的氣派顯而易見!三個人點了四個菜,總

加上有海蔘絲的襯托,皇子的氣派顯而易見!
三個人點了四個菜,總共$605元,每人$200餘元,算是可以接受吧。
2016-04-26
2016-04-25 1225 瀏覽
金黃色的鮑魚脆炸多士,多士煎得乾身少油,味道豐腴而口感多元化呢個鮑魚多士加埋芝士、口感煙韌,鮑魚入口充滿嚼勁又不會韌,和底下炸得香脆的多士口感相映成趣黑椒鐵板豬手鐵板上, 西式鐵板奉上,淋上黑椒汁,即時傳來「炸炸」聲,相當誘人, 令味覺、視覺甚至是聽覺都得到滿足黑椒鐵板豬手, 夠晒熱, 大大隻,肉質嫩滑, 塊皮充滿著濃濃既黑椒味,加上油脂層,食入去,即溶係口熱辣辣香噴噴的啫啫芥蘭煲確實好滋味, 煲仔裏燒到熱辣辣的聲音, 帶微辣卻不油膩,口感爽脆,蝦醬是呢道菜的靈魂, 芥蘭炒得好惹味, 鍋氣十足釀蟹蓋味道鮮甜甘香, 蟹蓋較薄身,炸至金黃色,海鮮配料讓蟹蓋味道與口感更豐富,味道濃郁又不油膩, 內有蝦肉,蟹肉, 火腿等等釀蟹蓋,令人垂涎, 此蟹的肉質相當鮮嫩,口感比起一般的更為可口鮮美
鮑魚脆炸多士
啫啫芥蘭煲
2016-04-24
5 分鐘 (堂食)
鮑魚脆炸多士
啫啫芥蘭煲
2016-04-25 184 瀏覽
生拆蟹肉釀蟹蓋🦀 ($68)蟹蓋入面放滿晒餡,食到煙肉、洋蔥、蟹肉等等。蟹味有少少被洋蔥同煙肉味蓋過,少左啲蟹肉既鮮味,但幾有新鮮感,味道食落都算唔錯。 一品雞配伊麵🐔 ($168)新鮮嘅雞件加上海蔘絲、螺片絲同竹笙一齊以上湯烹調,鮮味十足。雞件夠嫩夠滑,海蔘同螺片爽口彈牙,放埋個伊麵落去燴,同啲鮮竹笙一齊吸盡湯嘅精華😻,味道濃得黎又唔會話好咸。鐵板黑椒豬手🐷 ($138)賣相好靚好吸引,可惜鐵板唔夠熱,冇乜炸一聲既快感😂。味道方面,黑椒味唔算太重,唔會太辣,咸度亦剛好。食落豬手嘅肉炆得好冧,而豬皮亦絕對值得一讚,口感香滑,直滑喉嚨😆,加肉與皮中間嘅脂肪,入口即溶💦,又唔會膩。雖然罪惡感好強,但司令真係忍唔住食多幾舊呀。芥辣牛柳粒🐂 ($138)中式牛柳粒都算常見既菜式,今次叫左個芥辣牛柳粒,牛肉咬落仲係半生熟好juicy💦,配有少少既芥辣味同沙律醬味,平衡得幾好,唔會攻鼻。
生拆蟹肉釀蟹蓋🦀 ($68)

一品雞配伊麵🐔 ($168)

鐵板黑椒豬手🐷 ($138)

芥辣牛柳粒🐂 ($138)

來自印尼表妹來港旅遊探親, 我當然帶她來嚐一嚐香港地道小炒,於山林道小炒皇食晚飯,之後可到尖沙咀睇夜景.店裝潢佈置具中國風,十分整潔,也有一般的大排檔格局. ** 點來小食先【紅燒鮑魚多士】黃金上有紅燒的鮑魚,非常好有新意,當然味道不錯.脆卜卜多士遇上彈牙不乾身的鮑魚,兩者味道極之配襯,極之香口.我見台台都有叫這菜,米一於試下**【鐡板黑椒豬手】原隻的豬手好易切開,肉質夠柔嫩及夠滑,略有點咸,而豬外皮部份有好軟綿口感,配上惹味黑椒汁,惹味非常,送飯及送酒一流.表妹想食雞,就點**【皇子一品雞】送伊麵這煲內材料豐富,有竹及已切成幼絲的海參、鮑魚,當然少不了主角雞,皮滑肉嫩,味道不濃不淡剛剛好.可放伊麵落煲,可掛滿汁連料一齊食,十分滋味.**【古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯】飯是炒飯底,放上不是太多班頭腩,但班頭腩肉,好肥美味好滑溜,而魚精華滲入飯內,並有荷葉香味,味道清淡不錯.

於山林道小炒皇食晚飯,之後可到尖沙咀睇夜景.
店裝潢佈置具中國風,十分整潔,也有一般的大排檔格局.

點來小食先
【紅燒鮑魚多士】
紅燒鮑魚多士
黃金上有紅燒的鮑魚,非常好有新意,當然味道不錯.

脆卜卜多士遇上彈牙不乾身的鮑魚,

兩者味道極之配襯,極之香口.

我見台台都有叫這菜,米一於試下

【鐡板黑椒豬手】
鐡板黑椒豬手
原隻的豬手
好易切開,肉質夠柔嫩及夠滑,略有點咸,

而豬外皮部份有好軟綿口感,配上惹味黑椒汁,

惹味非常,送飯及送酒一流.

表妹想食雞,就點
【皇子一品雞】
送伊麵
這煲內材料豐富,有竹及已切成幼絲的

海參、鮑魚,當然少不了主角雞,

皮滑肉嫩,味道不濃不淡剛剛好.

可放伊麵落煲,可掛滿汁連料一齊食,十分滋味.
【古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯】
古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯
飯是炒飯底,放上不是太多班頭腩,

但班頭腩肉,好肥美味好滑溜,

而魚精華滲入飯內,並有荷葉香味,味道清淡不錯.

鐡板黑椒豬手
2016-04-24 156 瀏覽
夜晚行到佐敦,知道有間好出名的小炒皇一直想試,但次次都冇去食,所以的起心肝一試佢地的招牌小菜。首先,我叫左碟鮑魚煎多士,隻鮑魚不但爽滑,而且入口彈牙,相信係用上南非上等鮑魚,最特別之處就係那塊細小的多士,師傅煎得不但不油膩,而且配上鮑魚醬汁,令到平平無奇的一塊小麵包,變成主角一樣,口感十分絕頂。之後,就叫左蟹肉壤蟹蓋,聽講係用上足足一隻蟹拆肉製成,師傅用上白汁,磨菇,西芹粒,紅蘿蔔粒,所以食落有著田園的氣息,加上再在蟹蓋面上放上芝士焗製,所以芝味濃香,再配上蟹肉鮮味,梗值係絕配。再者,我叫了一碟薑蔥海參絲,特別之處係師傅將這整條海參切絲製作,所以入口猶如食海折一樣,爽口彈牙,加上薑絲同紅椒絲,辣中帶甘,令到無味的海參即時加添色彩。最後,不得不提那個鐵板黑椒豬手,我的目光都俾上菜時嚇一嚇,因為除了聞到很濃的黑椒味外,隻豬手十分寵大,相信要四人才可把整隻豬手吃掉,豬手用上德國入口的大豬手,不但肉質鮮嫩,而且脂肪很少,所以食落就如食瘦肉一樣,加上大量的黑椒汁,令咸香的豬手味帶出。總括來說,小炒到處都有,但講到水準這店可說是上等,下次有機會再一試其他海鮮菜色。
薑蔥撈海參絲
蟹肉壤蟹蓋
2016-04-17
薑蔥撈海參絲
蟹肉壤蟹蓋
2K
2016-04-21 243 瀏覽
家人較喜歡中菜,於是選了這間小炒皇享用晚餐。紅燒鮑魚多士($148/6件)鮑魚口感彈牙,多士脆卜卜,伴上的燒汁熱辣辣,味道挺不錯的。生拆蟹肉釀蟹蓋($68/隻)原隻蟹蓋釀了很多蟹肉,蟹肉鮮味可口,蟹蓋帶點忌廉味道,亦西亦中,特別又好吃!招牌小炒皇($88)招牌小炒皇果然沒令我失望,入面有韮菜花、蝦干、魚干、菜甫等,穫氣十足,惹味可口。招牌鐵板黑椒豬手($138)鐵板呈上的黑椒豬手熱辣辣,肉質腍滑,香嫩可口,配上黑椒汁味道非常好!蒜香荷葉籠仔班頭腩飯 細($158)荷葉籠仔班頭腩飯用蒸籠呈上,夠曬熱辣辣,頭腩飯用蒜蓉等調味,配上炒飯底惹味可口。
家人較喜歡中菜,於是選了這間小炒皇享用晚餐。

紅燒鮑魚多士($148/6件)
鮑魚口感彈牙,多士脆卜卜,伴上的燒汁熱辣辣,味道挺不錯的。
生拆蟹肉釀蟹蓋($68/隻)
招牌小炒皇($88)
招牌鐵板黑椒豬手($138)
蒜香荷葉籠仔班頭腩飯 細($158)

2016-04-13
2016-04-21 210 瀏覽
一班人去食飯,講真食小炒真係最適合不過,叫幾個餸加碗飯,share黎食有傾有講咁真係好warm嫁。今日同埋幾個朋友黎,試左間新野,佢叫自己做小炒"皇",睇黎實係有啲料到。 打開menu,選擇真係好多,除左常見嘅各式小炒、煲類、椒鹽系列之外,佢連粥同埋蒸飯都有,真係令人眼花繚亂。 一品雞配伊麵叫得自己做一品雞,我對佢雞嘅質素都真係有番啲期待。無令人失望,雞件非常新鮮,雞味濃郁而且嫩滑。鮮雞件之外,配埋左啲切左絲嘅響螺片同竹笙一齊煮,用海鮮嘅鮮味令雞嘅鮮味再升華。竹笙爽口螺片彈牙,佢另外仲有得放埋個伊麵落去燴,燴一陣吸盡湯嘅精華,味道香到不得了。 鐵板黑椒豬手大大隻豬手用鐵板熱辣辣慕哂煙咁上枱,淨係講賣相都已經拎滿分啦。賣相就掂左,咁就講番味道,一入口黑椒味唔係好刺激好強嗰種,食落唔會太辛太辣,而且咸度剛好,都算係幾平衡。口感方面,豬手嘅肉炆得好冧,但又唔係爛嘅嗰種,豬皮就更加唔洗講啦,又淋又滑,正到暈呀。 芥辣牛柳粒牛肉味好濃好正,咬落有肉汁夠juicy,配埋芥辣味好刺激

一品雞

一品雞配伊麵

豬手

芥辣牛柳粒

牛肉味好濃好正,咬落有肉汁夠juicy,配埋芥辣味好刺激
一品雞
豬手
2016-04-20 139 瀏覽
放工往小炒皇食香煎墨魚餅, 墨魚餅煎得甘香, 食落鬆脆,內有胡椒和馬蹄粒, 食落帶出墨魚餅鮮味和好開胃, 另外伴碟的生菜好爽口, 墨魚碟配上的辣醬辣度適中, 能夠帶出墨魚餅的美味。
香煎墨魚餅
2016-04-19
2016-04-19 246 瀏覽
上週末,我地兩公婆跟奶奶去探難得回港一趟的親戚,最初以為是一棚人出街食,怎料親戚原來晚上已約其他朋友,所以我地3個就自己在尖沙咀附近的餐廳覓食奶奶一向不愛吃西式,我們自然是選擇中式餐館看到門口的餐牌,奶奶一看便被 古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯 吸引了她真的很愛吃魚呢!!哈哈,那便不作他想了~~餐廳名為小炒皇,最初以為內部格局是走大排檔路線,但事實是帶點傳統茶居風味石砌磚牆配中式窗框,裝修mix&match蟹肉釀蟹蓋先來每人一個釀蟹蓋最初打算作頭盤,但原來這個是即叫即焗,要花一點時間端上來已經聞到好香,表面焗得金黃兼脹卜卜附上小膠勺,方便食~~內涵好豐富,滿滿的蟹肉,並混合了碎洋蔥及磨菇汁,配埋忌廉白汁,再釀回蟹蓋中,確實是功夫菜味道濃淡得宜,忌廉香氣撲鼻,正!話咁快就食淨隻蟹蓋了霸皇咸豬手豬手已起肉成細細件,再拿去炸的,做成一口一件的size,易入口去肉後的豬手骨一併上碟,好有衝動拎返屋企煲粥每件豬手都盡量做到有皮有肉,所以即使是炸過,都會比較juicy,不會太硬身,質感酥香鬆化我想師傳應該是炸完後,再加了洋葱、唐芹、青紅椒及wasabi及調味再回鑊兜香所以入口能感受到wasabi味,少許攻
上週末,我地兩公婆跟奶奶去探難得回港一趟的親戚,
最初以為是一棚人出街食,怎料親戚原來晚上已約其他朋友,
所以我地3個就自己在尖沙咀附近的餐廳覓食
奶奶一向不愛吃西式,我們自然是選擇中式餐館
她真的很愛吃魚呢!!
哈哈,那便不作他想了~~
餐廳名為小炒皇,最初以為內部格局是走大排檔路線,
但事實是帶點傳統茶居風味
石砌磚牆配中式窗框,裝修mix&match

先來每人一個釀蟹蓋
最初打算作頭盤,但原來這個是即叫即焗,要花一點時間
端上來已經聞到好香,表面焗得金黃兼脹卜卜
附上小膠勺,方便食~~
內涵好豐富,滿滿的蟹肉,並混合了碎洋蔥及磨菇汁,
配埋忌廉白汁,再釀回蟹蓋中,確實是功夫菜
味道濃淡得宜,忌廉香氣撲鼻,正!
話咁快就食淨隻蟹蓋了
霸皇咸豬手
去肉後的豬手骨一併上碟,好有衝動拎返屋企煲粥
每件豬手都盡量做到有皮有肉,
所以入口能感受到wasabi味,少許攻鼻,但又不至標眼水的程度,十分過癮!
沒想過原來豬手配wasabi是這麼夾,這個fusion菜真的很不錯!

古法荷葉籠仔蒸斑頭腩飯

原個蒸籠上,到食時才開蓋,保持溫度
份量頗多呢,我想這個份量應該足夠4個人食呢~~
白飯拌有蛋絲,再以荷葉墊底入蒸籠蒸熟,加上多件斑頭腩蒸
斑頭腩上亦加了薑葱及金蒜粒提鮮
所以一開蓋,撲鼻而來的是斑頭腩的魚香及荷葉的清香
飯底也吸收了蒸頭腩滲出的精華!
斑頭腩充滿膠質,所以入口很滑溜,這些膠質是奶奶至愛,
而有些頭腩較多肉,
啱晒我這些不太懂”損”魚的人
這個蒸飯是沒有額外加豉油的,較為清淡,反而更顯出斑頭腩的新鮮
  • 蟹肉釀蟹蓋
  • 霸皇咸豬手
  • 古法荷葉籠仔蒸斑頭腩飯
每逢周五,就要計劃如何享受二天的假期。而放工前30分鐘,期待放工的心情就更強烈了。因為今晚約了老友在尖咀飯聚呢!他們已選定在我公司附近餐廳飯聚!總之,放工後要以最快的速度離開公司。       只要能跟老友聚一聚,吹吹水,不用刻意份斯文,可以表露真情一面,其實任何餐廳皆可。大部份餐廳,大都會張貼撚手小菜的款式。先看看貼在門口及牆上的彩色圖片。真是頗多選擇呢!一行六人,就座後,點了幾款小菜,邊聊天邊等待小菜呈上。  紅燒鮑魚多士  平常都是蝦多士,鵝肝多士,真的第一次遇上鮑魚多士呢!既然朋友想要,來一客吧! 多士脆就肯定的。鮑魚再淋上一小匙啡色醬汁。 醬汁味道接近碗仔翅的味道呢!  蟹肉釀蟹蓋  表面烤至金黃色,中間軟棉棉熱辣辣的餡料,果真有絲絲蟹肉,蟹鉗部位的肉都釀在其中呢!  皇子一品雞 先上一個GAS爐,再上一鍋皇子一品雞,再附上一碟伊麵,真是大陣仗。類似菜膽雞的做法,有雞件與濃湯,但加入了海參絲,和竹笙,再配伊麵。伊麵表面凹凸不平,是真正炸過成形,下鍋煮熟後才變軟的傳統伊麵呀!   小小的枱面放不下了。待鍋中物加熱後,馬上倒入伊麵(只求減少碟子數量)。撈勻攪呀攪!先來一碗,這就是
每逢周五,就要計劃如何享受二天的假期。
而放工前30分鐘,期待放工的心情就更強烈了。
因為今晚約了老友在尖咀飯聚呢!
他們已選定在我公司附近餐廳飯聚!
總之,放工後要以最快的速度離開公司。

只要能跟老友聚一聚,吹吹水,
不用刻意份斯文,
可以表露真情一面,
其實任何餐廳皆可。
大部份餐廳,大都會張貼撚手小菜的款式。
先看看貼在門口及牆上的彩色圖片。
真是頗多選擇呢!
一行六人,就座後,
點了幾款小菜,邊聊天邊等待小菜呈上。

紅燒鮑魚多士

平常都是蝦多士,鵝肝多士,
真的第一次遇上鮑魚多士呢!
既然朋友想要,來一客吧!
多士脆就肯定的。
紅燒鮑魚多士
鮑魚再淋上一小匙啡色醬汁。
醬汁味道接近碗仔翅的味道呢!

表面烤至金黃色,
中間軟棉棉熱辣辣的餡料,
果真有絲絲蟹肉,
蟹鉗部位的肉都釀在其中呢!

皇子一品雞

先上一個GAS爐,再上一鍋皇子一品雞,
再附上一碟伊麵,真是大陣仗。
類似菜膽雞的做法,有雞件與濃湯,
但加入了海參絲,和竹笙,再配伊麵。
皇子一品雞-伊麵
伊麵表面凹凸不平,是真正炸過成形
下鍋煮熟後才變軟的傳統伊麵呀!
小小的枱面放不下了。
皇子一品雞-伊麵
待鍋中物加熱後,馬上倒入伊麵
(只求減少碟子數量)。
撈勻攪呀攪!
先來一碗,這就是雞汁上湯伊麵了!
皇子一品雞
薄薄的海參絲外黑內白,
雖不算是巨大海參,但海參滋陰呀!
這種傳統伊麵入口才算得上腍滑。
表面凹凸不平就更易附上湯汁呢。
可以嚐到傳統伊麵隱約透出的蛋味
總覺得伊麵才是這個皇子一品雞的主角呢!

註:比較喜歡軟棉棉的食物。

曾在中式酒樓遇上表面滑滑的伊麵,
跟本不似是經過油炸的步驟
麵芯實篤篤,没有索汁的功能
滑滑的表面也較難掛汁
口感是偏向有Q彈性,
即是要多加咀嚼。
亦失去了傳統伊麵的軟滑和蛋味。

所以比較喜歡傳統伊麵
今晚品嚐到充滿濃湯雞汁的伊麵,很滿足。
2016-04-16 341 瀏覽
呢排食左好多唔同既野,唯獨係冇咩食小菜,老婆立即要求今晚要食小菜,於是揀左呢度。 位於山林度呢條食街,食肆林立。見到附近既餐廳都主打唔同國家既菜式,但食小菜又真係唔多覺眼。餐廳好多大枱,方便一班人嚟叫小菜食,同時都有細枱,招呼好似我呢d撐枱腳既人。 餐牌勁多頁,成15頁,另外仲有d推介食物,食物選擇相當豐富!食小菜最怕打開餐牌無野岩食,呢度絕對唔會有呢個情況。紅燒鮑魚多士好特別既一個菜式,平時食開鵝肝多士既我覺得好有新鮮感。鮑魚用紅燒方式處理,再放上多士度。鮑魚連多士一齊食口感豐富,因為佢比鵝肝更有咬口,同埋即使係配角既多士,都整得相當有水準。食既時間餐廳又會連埋鮑魚汁比你一齊食,落左鮑魚汁,更突顯鮑魚既味道!蟹肉釀蟹蓋即叫即做,製作需時,食既時候落小小醋落去。蟹蓋入面材料豐富,當然唔少得蟹肉。唔好睇佢細細個,一人食一個份量都好十足!霸皇咸豬手有別於一般既炸咸豬手,外觀唔係平時見到脆炸既樣。切成小舊,外形有小小似牛柳粒。食落完全無炸豬手既口感,比較淋身。最特別係佢加入左芥辣味落去,食既時候真係小心芥辣"攻鼻",因為自己都食得太急而食到咳左,不過味道真係唔錯。古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯

霸皇咸豬手
古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯
都幾抵食,好大籠飯,起碼都分到五碗。因為落左蒜頭去蒸,所以飯裡面散發住蒜香。特別要讚一下個飯,因為飯既口感討好,比較少有一間餐廳既飯可以咁有水準!軟硬度同口感都恰到好處。頭腩都算多,入口都幾滑,同個飯好夾。結果咁大籠飯,兩個人都清晒。

呢度既小菜果然一流,絕對無負左"小菜皇"呢個名。
2016-04-03