2019-03-20 1674 瀏覽
It’s my second time here so I decided to write a review for them since it’s a good place to recommend - especially for a weekend lunch. it’s nicely decorated like an old classroom, good for photo taking when you have time or waiting for your meal. lots of old school/traditional toys and figure which is why so many people come over. they also have big sculptures like the one above - m&m statue. they have a few social media promotion recently, sharing a photo on instagram and you will get a free d
they have a few social media promotion recently, sharing a photo on instagram and you will get a free dish/drink!
we ordered two dinner meal today - one is their marinated beef rice with eggs, tofu, wings.
people highly recommend their beef rice as the sauce tasted good when blended with the fatty meat.
the marinated pig ear was great too, their wings were also moist and delicious 😋
the second dish we ordered was the beef noodle, the soup base was strong and meat 🥩 was chewy which is something we like. Overall, a very Insta friendly restaurant which is definitely worth a visit.
  • 台式滷肉便當
2019-03-20 111 瀏覽
今天我和同事到了這餐廳吃午飯,發覺這裏給我們的驚喜超多!特別推介滷肉飯和黑糖埋茶!還有滷肉拼盤,都只是$58!這裏位於長沙灣的工廠區,位置卻沒有很不方便。親民的格局和平實的價錢,也帶給我們最正宗的台灣口味,因為我太愛吃台灣的美食了,這裏的確能讓我回味啊!如果多幾位朋友,記得吃它的三杯雞,紅燒牛肉麵和肉鬆蛋餅,這些都是我係Kwok的朋友極為推薦的!只可惜每次和我的同事都是二至三個人,吃的東西不多😭😭

2019-03-04
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
平安夜
  • 台式滷肉便當
  • 黑糖奶茶
  • 台式鹵肉便當
  • 紫薯latte
  • 海南雞飯
2019-03-15 115 瀏覽
觀塘附近有好多工廈都有好野食,呢日就搵到間好有特色的台灣菜。一入門口就見到餐廳既裝修好特別,入面好有班房的氣息😂我地點左個滷肉便當🍱和魯肉飯。便當有好多滷味,豆干,味道都好濃郁,好味😋
一入門口就見到餐廳既裝修好特別,入面好有班房的氣息😂

我地點左個滷肉便當🍱和魯肉飯。
便當有好多滷味,豆干,味道都好濃郁,好味😋

2019-03-15 242 瀏覽
已經離開了中學十年有多了,讀書時天真無邪,天天都憧憬未來的生活,現在長大了,倒是懷念當日一臉稚氣的自己….這晚想跟朋友找個地方聊天,大型的咖啡店又早已喝膩,聽說這間小時光充滿懷舊味道,就不如試試,看看能否找到失去了的小時光。這家店的場境擺設很細緻,成功營造台式懷舊氣氛,雖然我的中學生涯不是在台灣度過,在這裡,也能感受到莘莘學子的情素,一股台式中學電影女主角的情竇初開頓時湧上心頭,果然,好的餐廳,是可以令客人置入另一個特別國度的。紅燒牛肉麵的牛肉每塊大件肉厚,煮得很軟身、厚身、入口香軟。麵條沒有太幼身,彈牙的口感不錯,掛湯力強。湯底牛味濃而不膩,碗內還有杞子和紅棗,湯的味道得以提升,亦能解膩!原來佢不單是一碗麵如此簡單,仲配埋一份小食(蘿蔔絲、蘿蔔乾、菜)質素同份量都不俗,有驚喜。這裡的鹵汁拼盤種類繁多:包括了鹵蛋、爽脆的豬耳、雞翼、豆腐、蘿蔔等。鹵汁猶如家傳一寶,資歷愈長,滷味香味愈濃。在平靜的鹵汁浸泡下,濃郁的香味以最沉穩的方式絲絲滲入各式食材中,每一種食物都煥發出了不一樣的風味。香腸蛋餅個外觀不錯,入面有香腸、芝士、紫菜,十分豐富,香腸皮脆肉嫩,芝士入口即溶,蛋皮煎得很薄!奶茶的器

奶茶的器皿係中學化學課用的燒杯,旁邊的小量杯,一個放著黑糖凍,另一個是空的,讓人可以隨意調較奶茶及黑糖。奶茶入口香滑,略淡,不會太甜,放上黑糖凍後甜味增加,黑糖味不會掩蓋咗茶的香。
2019-02-21
2019-03-04 221 瀏覽
據我從資料搜集得知,才知道觀塘的工廈之中隱藏了一間有特色的台灣菜餐廳,即使是在該工廈工作的人士,也不易發現。我們一行二人到達餐廳之時已經傍晚,雖然是周末,但人流不多。裝修以台灣校園作主題,也有不少漫畫用作裝飾,也可以看。餐廳可能是基於法例所限,沒有明顯的招牌,大門也是緊閉,加上周末工廈人煙稀少,裏面的氣氛和外面的冷清構成強烈對比。餐牌的選擇不多,基本的就是幾款飯麵和一些台式小吃。我們點了麻辣牛肉麵和蕃茄牛肉麵和綜合拼盆。麻辣牛肉麵湯底味道足夠 ,甚至味道有些許濃,不過唔算太辣;牛肉則處理得不錯,都有幾塊,有咬口,而且入到味,不錯!;麵身偏腍,個人較喜歡硬身的麵,所以要扣分。蕃茄牛肉麵女友吃不了辣,所以改食蕃茄湯底,我試了幾口,湯底感覺鮮甜,不過習慣吃辣牛肉麵的我對沒有辣味的湯底不是太感興趣。麵質也相近,偏腍。綜合拼盆色澤非常好,感覺食物都已經飲飽滷水汁。實際味道則遠較外表淡。特别是豆腐和蛋,只有表面有滷水汗,中間完全不入味,印象中台灣吃到的全隻蛋和豆腐內外部都有濃濃的滷水汁咸味,不知是遷就港人口味,還是處理得不太好。以上三款定食質素不俗,即使有挑剔的空間,食物質素還是能接受,加上特色的

蕃茄牛肉麵
蕃茄牛肉麵

綜合拼盆
綜合拼盆

以上三款定食質素不俗,即使有挑剔的空間,食物質素還是能接受,加上特色的裝收,相宜的價錢,較地鋪更好的空間感,總體還是吸引,值得回頭光顧。
2019-01-27
2019-03-03 126 瀏覽
小時光☪️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~好多foodie 都有去試小時光,今次去完有D失望。🍱夜市香酥雞便當($58)雞肉嫩,可惜炸得唔夠脆,有D似放得太耐,拌碟就不錯,菜甫很爽口。🍲台式清燉牛肉湯麵($60)牛肉幾淋,但麵有D糊左,湯底有D似白開水。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
小時光☪️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
好多foodie 都有去試小時光,今次去完有D失望。
🍱夜市香酥雞便當($58)
🍲台式清燉牛肉湯麵($60)
牛肉幾淋,但麵有D糊左,湯底有D似白開水。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2019-03-02 101 瀏覽
呢家係觀塘工廈裏的台式餐廳,裝修充滿着懷舊年代的玩具、教室裏的枱和椅子,令人有種回到讀書時代的回憶,嘢食方面都分量幾多,都是正常的台式美食,我至愛食台式滷肉飯+蛋,再飲番杯熱嘅珍珠奶茶,不錯👍🏻
2019-03-02 106 瀏覽
一直聽朋友說這間店環境不錯這天晚上就和朋友嘗試這間小時光~一踏進去覺得環境很有特色很有台灣風味 像小學時上課的感覺這兒點餐是先看Menu 然後在收銀處買東西 然後在等食物~我們兩個人分別叫了 : 蕃茄牛肉麵 $50, 台式滷肉便當 $58, 香腸蛋餅 $40 和水果茶 $45蕃茄牛肉麵 湯底很濃 麵條有嚼勁 配上牛展 很好吃台式滷肉便當 :有一碗滷肉飯 再加一個滷水拼盤 拼盤有雞翼豬耳豆腐蘿蔔等等 非常豐富 我最愛吃是蘿蔔 清甜冇喳 非常入味 水果茶 想不到來得這麼大杯 放在一個類似化學用的Beaker 非常可愛 還很貼心的附上一個杯 水果茶底是用橙汁做 加上番石榴 橙 梨等等 兩個人都夠喝筷子勁可愛 樣子像鉛筆香腸蛋餅 香腸是用黑橋牌的 蛋餅混入芝士 再加上香腸 煎得剛剛好 還有一些紫菜配上 很有台式風味以每人不用$100的價錢 吃到台式風味食物 環境又別樹一格 值得一試
一直聽朋友說這間店環境不錯

這天晚上就和朋友嘗試這間小時光~
一踏進去覺得環境很有特色
很有台灣風味 像小學時上課的感覺

這兒點餐是先看Menu 然後在收銀處買東西 然後在等食物~

蕃茄牛肉麵 湯底很濃 麵條有嚼勁 配上牛展 很好吃

非常入味

筷子勁可愛 樣子像鉛筆

2019-02-25
2019-03-01 75 瀏覽
一入到餐廳就好似返咗去中學時代咁,木造嘅枱凳、牆邊好多嘅漫畫、顏色筆設計嘅筷子等,佈置有心思。🍱綜合滷水拼盤-有雞翼、滷蛋、豆乾、海帶絲同蘿蔔,煮得夠入味咸度剛好,最鍾意雞翼,炆得夠曬腍🍜台式紅燒牛肉麵,牛肉煮得好腍,粗身嘅麵索曬啲湯底好滋味。🍳香腸蛋餅,咸咸地甜甜地嘅香腸加上芝士一齊包係蛋入面,令人流曬口水呀!🍹水果茶,用量杯裝住夠別緻,可以飲到多種新鮮水果味道,夠健康整體嚟講嘢食係唔錯,環境亦令人懷緬過去青蔥歲月,至於餐廳係以自助形式,可能因為咁服務態度就一般般...

🍜台式紅燒牛肉麵,牛肉煮得好腍,粗身嘅麵索曬啲湯底好滋味。

2019-02-26
2019-02-26 255 瀏覽
良久冇來我又尼啦小時光,近排好似出左幾多季節限定既新菜單,不過都仲係鐘情於佢既大大塊鹽酥雞同埋佢既酸辣湯面同粟米餃子真係好好味🤤尼度真係勝在多choice😚水餃仲有幾款界大家單拼or雙併,而尼個香酥雞係用佢地既獨家味粉即炸架,真係不得了呀👅💦
夜市香酥雞便當

綜合水餃加酸辣湯面

夜市香酥雞便當
綜合水餃加酸辣湯面
2019-02-25 119 瀏覽
官塘工廈有好多隱世小店,今次小編去到一間以台式料理為主既小店,店員都穿著台式校服,好青春✨-鹵水拼盤 ($55)綜合滷水拼盤有雞翼 鹵蛋 豆乾 海帶絲 蘿蔔 全部都煮得好入味 係小編喜歡既食材放在一起 好味道呀 特別係蘿蔔🥰👍🏻-肉鬆蛋餅 ($35)小編真是好喜歡吃蛋餅 每次吃台式料理都要叫蛋餅食 配上芝士肉鬆 好足料又吾會太咸 價格相宜又好味道❤️不過要1430之後先開始供應,太早來反而無得食啊!-蕃茄牛腱麵 ($50)牛腱麵相對比較普通,蕃茄湯底不是特別濃郁,牛腱比較厚身,但都係煮得淋既,而麵質普通。反而見到隔離枱既鹵肉飯好似幾好食咁,下次再試試先!-水果茶($45)有橙同芭樂既水果茶好fresh,酸酸甜甜好開胃✨

鹵水拼盤 ($55)

肉鬆蛋餅 ($35)

不過要1430之後先開始供應,太早來反而無得食啊!
蕃茄牛腱麵 ($50)

水果茶($45)
有橙同芭樂既水果茶好fresh,酸酸甜甜好開胃✨
2019-02-25 80 瀏覽
餐廳位於觀塘工業區,鄰近觀塘港鐵站及apm 商場,距離大約10分鐘路程。餐廳外觀與工業大廈完全不相符,餐廳主打懷舊課室主題,內裏有很多課室用品,例如椅子和桌子等。都讓食客回到學生時代的感覺。而且餐廳過處都有很多懷舊漫畫讓食客人上人,非常有心思。食物方面,主打台灣的理性,今次點了滷肉飯,滷肉拼盤,牛肉麵,及蛋餅。滷肉飯及滷肉拼盤很有滷水的味道。蛋餅更是令人驚喜,值得一試。牛肉麵更有台灣的風味。泊車人士注意,附近工業區車位不算太多。可以選擇apm的時租車位。
滷肉飯及滷肉拼盤很有滷水的味道。
蛋餅更是令人驚喜,值得一試。
牛肉麵更有台灣的風味。

2019-02-25 82 瀏覽
好友從泰國外遊回港,給我買了一些手信,問我是否有空去她公司附近拿取,順便一起吃頓晚飯。哈哈,有禮物收,當然無問題啦!友人向來好動,平日最愛的節目就係捐窿捐罅,四圍搵好嘢食,所以今次揀餐廳的任務,就一於交由她發辦。友人在觀塘上班,今晚就由佢帶路,來到這間取名「小時光」的台式 Café。原來她之前和同事來這裡吃過午餐,覺得店裡的食物,味道唔錯,經濟抵食,而且店內還有不少影相位,故想推介給我。甫踏進餐廳,即被場內環境吸引。店內地方很大,而且裝潢甚具特色,與一般台式 Café 相比,有著截然不同的風味。原來餐廳用上「校園」做主題,到處都擺滿迷人的舊物,如舊電話、舊電視、舊式樓房的門窗,以及許多童年玩具,加上店內選用的全部都是學校用的書桌和椅子,儼如走進了課室般,剎那間令人有種回到了昔日美好小時光之感。店内的書櫃及窗台都放滿漫畫,取閱非常方便。翻開餐牌,食物分門別類,簡單清晰,除了有早•午餐、下午茶及各式飲品之外,另外仲有飯類、麵類、台式滷味、台灣空運山菜、特色小食、炸物及甜點等,選擇不少。和友人商議後,決定點滷味拼盤和紅燒牛肉麵各一,然後再加客蛋餅,應該足夠兩人分享。肉鬆蛋餅 ($35),店裡
店内的書櫃及窗台都放滿漫畫,取閱非常方便。

肉鬆蛋餅 ($35),店裡的蛋餅一共有 5 款口味,包括薯餅、地瓜、香腸、鮪魚同我哋揀嘅肉鬆。蛋餅即叫即製,賣相與蔥抓餅有幾分相似,入面的餡料有肉鬆和芝士,面頭鋪滿紫菜同木魚絲。輕咬一口,內裡的芝士雖然沒想像中澎湃,沒有拉絲,但食落質感煙韌,滲滿蛋香,加上鹹香的肉鬆,整體味道不錯。
另外呢個台式滷味綜合拼盤 ($55)  用料亦絕不欺場,材料很豐富,有雞翼、滷蛋、豆干、豬耳,蘿蔔同海帶。雞翼唔算好大隻,不過肉質幾嫩滑,而且滷得夠曬入味。豬耳爽口彈牙、而蘿蔔食落亦腍嫩無渣。滷蛋滷得夠透,蛋黃綿軟,既入味又不乾硬。
至於壓尾的台式紅燒牛肉麵 ($60),味道亦不賴,據店員稱,碗麵係用左上等牛腩再加十多種香料燉煮而成。先呷一口湯汁,入口微辣,香濃醇厚,相當惹味。牛腩肥瘦均等,半筋半肉,肉質軟熟柔滑,筋位有嚼勁,而且亦燜得甚為入味。麵條入口爽彈有韌性,掛湯度尚可。另外湯內附有酸菜,份量雖然不算多,但勝在味道甜、酸、辣三者並重,惹味之餘也夠開胃。
飲品點了一壺熱水果茶 ($45),成品用上台灣入口的紅茶做茶底,內有香橙、蘋果及雪梨等當造水果,啖啖入口都有豐富果香。

看見鄰桌點了滷肉飯、炸拼盤,還有可愛的小包包,其實我倆也想點來一試,但剛吃完豐富的台式滷味和牛肉麵,實在很飽,只好留待下次再來品嘗。
2019-02-22
$97.5
2019-02-24 69 瀏覽
朋友聽人介紹過一間台灣野叫小時光, 話好想試, 就帶埋我一齊去, 不過過左7點後, 要係工廈B座行後樓梯上一層再過對面A座😆😆😆成個裝修係一個課室, 仲放左好多好舊既漫畫同玩具, 好懷舊既感覺!☺☺☺筷子既設計係木顏色筆, 好有特色!😍香腸蛋餅 ($40)煎到好薄好香脆既蛋皮包住滿滿既蛋漿, 台式香腸同芝士, 上面灑左好多木魚同紫菜絲😋 蛋漿好嫩滑加埋芝士既香味, 好正!👍🏻黑糖奶茶 ($28)奶茶好滑, 好重黑糖味, 寒玉加奶茶好夾!👍🏻綜合拼盤 ($55)各式滷物都滷到好入味, 有豆腐干, 蛋, 白蘿蔔, 豬耳, 海帶同雞翼! 豬耳非常爽口!😎台式紅燒牛肉麵 ($60)有好多舊牛肉牛筋, 煮到好淋好入味! 麵質幾實正!😋
朋友聽人介紹過一間台灣野叫小時光,

筷子既設計係木顏色筆, 好有特色!😍

香腸蛋餅 ($40)
蛋漿好嫩滑加埋芝士既香味, 好正!👍🏻

黑糖奶茶 ($28)
奶茶好滑, 好重黑糖味, 寒玉加奶茶好夾!👍🏻

綜合拼盤 ($55)

台式紅燒牛肉麵 ($60)

有好多舊牛肉牛筋, 煮到好淋好入味! 麵質幾實正!😋

• 香腸蛋餅
  • 黑糖奶茶
  • 紅燒牛肉麵
2019-02-23 56 瀏覽
今晚友人想回味上星期係台灣嘅美食,所以今晚揀咗呢間觀塘好出名嘅小時光。友人幾年前嚟過,話以前排晒隊,但今晚七點🕖嚟全場得三張枱有客,三樓更加冇開🈲,而menu 有三分一都賣晒🈚️,最想食嘅蛋餅可惜試唔到😞。整體嚟講,上菜速度比較慢,最道菜大約等咗十五分鐘左右先到,而菜式比台灣食嘅冇咁油膩,較為清淡,當中最為驚喜係紫薯 latte🍠☕️ ,冇坊間啲台式飲品店咁甜,雖然聞起嚟冇咩紫薯🍠味,但飲落啖啖都充滿濃郁嘅紫薯味同奶🥛味。最愛♥️食嘅豬腳🐷麵線比想像中多料,而且豬腳都好入味。
2019-02-20