2017-11-02 116 瀏覽
我自己本身係榴連控🤣🤣今日接完囡囡放學,好想食一d榴連甜品,所以入左黎食!我諗幾年冇黎了😜😜環境冇乜點變,不過價錢就⋯⋯哈哈!通脤嘛!囡囡點了香芒小丸子:💖芒果汁、小丸子、西米、芒果雪糕、芒果肉囡囡表示好好味!😋😋(小朋友有得食就咩都好味)😏😏我自己點了留戀天使:💖榴連汁、呍呢拿雪糕、小丸子、西米、榴連肉好濃郁嘅榴連汁同肉,好滿足到我呢個榴連控😋😋😋食完重好飽添!😘😘

囡囡點了香芒小丸子:💖
芒果汁、小丸子、西米、芒果雪糕、芒果肉
囡囡表示好好味!😋😋(小朋友有得食就咩都好味)😏😏
我自己點了留戀天使:💖
榴連汁、呍呢拿雪糕、小丸子、西米、榴連肉

2017-11-02
2017-10-25 108 瀏覽
🍰黃金拿破崙 $38哇 係咪見到都興奮呢😍落完單勁快就有 酥皮係凍既但勁脆 真係勁脆 仲勁香牛油味配埋忌廉同芒果汁 勁肥呀😂不過好滋味😎--🍨芒樂多 $35益力多沙冰都幾好味珍珠煙韌有焦糖味 唔錯不過唔會再食囉😅
🍰黃金拿破崙 $38
益力多沙冰都幾好味
珍珠煙韌有焦糖味 唔錯
不過唔會再食囉😅
2017-10-08 163 瀏覽
我鍾意食熱嘅甜品,朋友話呢度嘅木桶豆腐花好多人試過都話正,我又試一試啦。都要等幾耐下,好似係即整嘅,因為上到枱仲有計時器同你倒數2分鐘先好開蓋。終於捱過2分鐘,一開成陣熱氣攻上嚟,千萬唔好即刻食,一定會熱傷條脷。第1啖唔加黃糖試下先,真係好清甜,好似細個街邊豆腐花伯伯賣嘅感覺,好幼滑,原舊豆腐花唔會實的的,真心正。一碗仔黃糖夠晒你溝成桶豆腐花,我落2/3碗都夠了。木桶好保溫,一路食到尾都係熱辣辣,滴晒汗。

一碗仔黃糖夠晒你溝成桶豆腐花,我落2/3碗都夠了。
木桶好保溫,一路食到尾都係熱辣辣,滴晒汗。
2017-09-23
15 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
2017-08-20 272 瀏覽
食完正餐又係甜品時間😌~黎到九龍城不能錯過「小方糖」🍬~除左平時必叫的「龍珠」—龍眼沙冰+龍眼肉+珍珠+椰果等😚~隊員W就叫左呢個「芒樂多」🍨—芒果+益力多沙冰🐶~益力多味非常濃~真材實料✨~仲有好多珍珠蒟蒻增加口感~消暑佳品👍🏻~-------------好味指數😋:7.5/10 翻啅指數🙆🏻:8/10人均消費💰:10-99($35好抵食!)服務態度👨🏼‍🍳:6/10乾淨指數🌝:6.5/10
食完正餐又係甜品時間😌~黎到九龍城不能錯過「小方糖」🍬~
除左平時必叫的「龍珠」—龍眼沙冰+龍眼肉+珍珠+椰果等😚~
-------------
好味指數😋:7.5/10
翻啅指數🙆🏻:8/10
人均消費💰:10-99($35好抵食!)
服務態度👨🏼‍🍳:6/10
乾淨指數🌝:6.5/10
2017-07-30 1366 瀏覽
雖然食到好飽,但既然黎到九龍城,朋友請咗我食生日飯,我又禮尚往來,請返佢地食甜品啦。其實九龍城甜品鋪都係多的是,都無話指定食邊間,只係唸住一路行,見到吸引嘅就入去。「小方糖甜品」入到去啱啱好有張4人枱,行慢一步就要等位 lu 。黃金拿破崙 $38拿破崙賣相吸引,而且有成三條,老闆好大方,實在太抵~ 足夠一齊分享。切落去「咔嚓」一聲,酥皮非常鬆脆,配上面層鮮忌廉、芒果同芒果醬,真係一試難忘,如果入面加埋吉士醬就好喇~蛋白杏仁霜 $30美顏甜品好大碗,差啲滿到瀉,杏仁味濃郁,但唔算幼滑。芒果樂園 $33鮮甜嘅芒果配上西米同口感煙靭嘅小丸子再加上冰凍嘅芒果雪糕,正~芒果班戟 $30皮薄入面芒果好大粒,仲好甜。

黃金拿破崙 $38

蛋白杏仁霜 $30
蛋白杏仁霜
美顏甜品
好大碗,差啲滿到瀉,杏仁味濃郁,但唔算幼滑。

芒果樂園 $33
芒果樂園

芒果班戟 $30
皮薄
入面芒果好大粒,仲好甜。
2017-07-17
$34 (其他)
芒果樂園
2017-07-18 216 瀏覽
"芒果樂園"呢個好得意 咩都有的牛乳布丁---滑芒果粿子心---睇得又食得芒果雪糕 ---糖水精髓芒果汁---微酸水晶珠---有咬口椰果---略甜一啖食落下 唔同口感 乜都有的好有趣 岩曬我呢個貪心 咩都想試下既人^^但整體上偏甜 個人較喜歡微甜的甜水"椰皇蛋白蓮子燉雪燕"整個感覺是很滋補對這裏的椰皇燉蛋向來都很滿意及喜歡燉蛋很滑 微温 不燙口而且真的是有燕窩的 真才實料👍🏻

"芒果樂園"
椰果---略甜
一啖食落下 唔同口感 乜都有的
好有趣 岩曬我呢個貪心 咩都想試下既人^^
但整體上偏甜 個人較喜歡微甜的甜水

"椰皇蛋白蓮子燉雪燕"
整個感覺是很滋補
對這裏的椰皇燉蛋向來都很滿意及喜歡
燉蛋很滑 微温 不燙口
而且真的是有燕窩的 真才實料👍🏻
2017-07-17
$81 (宵夜)
2017-06-12 315 瀏覽
今日同屋企人早食飯 見餓餓地就去食下人氣頗高既小方糖糖水舖啦~我地叫左三款:一款係紅豆涼粉冰,一款就係風花雪,最後仲有心太軟先講紅豆涼粉冰,底層有紅豆啦,啲紅豆幾淋,唔會太甜,而杯野飲中間係牛乳沙冰,牛乳同花奶打成沙冰之後令到杯野飲唔會過甜,而最頂層就係意大利涼粉,可惜既係個涼粉偏苦。成杯野個combination 唔錯,每一啖都有軟淋淋既紅豆同涼粉以及冰涼既沙冰,形成唔同層次既口感,!惟獨涼粉真心有少少苦!而個風花雪真心推介! 佢係一個豆腐花、日本紅豆、意式涼粉同雪糕既組合黎既~ 先講個紅豆,唔會太甜亦夠淋,讚 豆腐花都好滑~~ 雪糕有7-8款比你選擇 而我就揀左曲奇,勁好味😋 最抵讚既係佢地用一塊冰狀物承托住舊雪糕係碗糖水入面,令到舊雪糕唔會咁快溶,係好細心同體貼 都係個句啦,惟獨個涼粉有啲苦最後心太軟個朱古力勁好味,偏milk chocolate既味道,心太軟個蛋糕base唔會太硬或太軟,個漿溶出黎唔會太稀,反而有啲杰杰地,令到個漿唔會好快蜂擁而出!另外,心太軟可以配兩球雪糕,都係有7-8款比你揀!最驚喜既莫過於當心太軟上碟時,餅師畫左個可愛既姆明公仔出黎 勁可愛!! 推薦大家可

!惟獨涼粉真心有少少苦!

都係個句啦,惟獨個涼粉有啲苦

勁可愛!! 推薦大家可以叫黎睇下佢會畫咩比大家😎😎
2017-06-11
1 分鐘 (堂食)
  • 朱古力心太軟
2017-05-27 210 瀏覽
去九龍城食完泰國菜,心思思就會想去食糖水。九龍城嘅糖水舖雖然冇泰國菜館咁多。但是呢度啲糖水舖都做得很出色。每到10點左右既晚上最多人排隊的不是泰國菜而是糖水舖。小方糖也是我最喜愛的糖水舖之一,皆因佢中式又有較為fusion 的糖水也有。有時想簡簡單單食一個中式糖水也不錯。銀杏薏米腐竹糖水,糖水本身比較濃郁,不會開得太稀。銀杏薏米都很多很足料。平時我會食熱嘅,今次點了凍的,沒有熱的香。朋友吃了芒果豆腐花,除非啲芒果好酸否則點呢個糖水冇得輸!豆花我還是喜歡他的木桶豆腐花,即點即撞很新鮮,豆味濃。

銀杏腐竹糖水

銀杏薏米腐竹糖水

芒果豆腐花

朋友吃了芒果豆腐花
銀杏腐竹糖水
2017-05-16 213 瀏覽
係附近唱完k lunch,想食個糖水,就來了這間,下午時間無咁多人,點左個芒果拿破倫,同餅店食的有差別,這間店係一碟有三件酥皮的批,上面淋上芒果汁,呢個一定要share,如果一個人食,應該好飽。我點左椰汁紫米,不過不失,朋友點左蕃薯配湯圓,都吾錯
2017-05-07 221 瀏覽
經常路過也見門口排滿人...今晚12點去到終於不用等位可以直入~ 保持效率,落單不久很快很快甜品就上枱了~芒果甜,多士脆,如果下次黎會走cream 原桶豆腐花,估唔到熱辣辣,又滑又好味
經常路過也見門口排滿人...

今晚12點去到終於不用等位可以直入~

保持效率,落單不久很快很快甜品就上枱了~

芒果蜜糖多士

芒果甜,多士脆,如果下次黎會走cream

原桶豆腐花
原桶豆腐花,估唔到熱辣辣,又滑又好味

2017-05-06
5 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
第3次黎小方糖食甜品,今次4人居然唔洗等位,一黎就有人埋單!Lucky😆 店內坐位窄,唔好預可以舒服坐好奈傾計-小木桶豆腐花,由於豆花係即撞~留意個計時器響就可以打開食喇~期待~小木桶影相又幾過癮嘟嘟~豆味淡~但滑溜溜同夠熱搭救~同埋好大碗,個兜都深架-芒果拿破倫焗得好脆同漲卜卜,好香噴噴,食落牛油味唔算太重,唔係咬落感覺有少少實心戈款拿破倫,係輕飄飄戈款🤤 芒汁甜度剛好,食左一件半都唔覺漏,不過芒果粒比得好小氣🍂 得幾粒仔仲要係暖既,如果Cream可以改為雪糕,芒果粒可以變番凍,成件野就完美喇😂-冰,朋友食,試啖冇乜特別,淡淡芒果味

嘟嘟~
豆味淡~但滑溜溜同夠熱搭救~同埋好大碗,個兜都深架

-芒果拿破倫

-冰,朋友食,試啖
冇乜特別,淡淡芒果味

2017-04-14
3 分鐘 (堂食)
2017-02-19 471 瀏覽
成日都想食甜品,呢間嘅椰皇椰汁湯圓燉蛋白,真係冇得輸。 呢個甜品一向都係都係呢間甜品店嘅皇牌產品,我又一向好鍾意食椰王,香濃嘅椰汁加上燉蛋白,湯丸,芋圓都好好食 ,開心甜品,又畀多個甜蜜既宵夜。
2017-02-09 419 瀏覽
食飽飯後點少得甜品呢,呢晚同朋友係九龍城食完飯行左一陣,經過呢個甜品店見到好多人,多人食肯定係好食啦,一於試下啦真係好多人食架,好彩啱啱好有人埋單即刻有位唔使等啫甜品既種類都算多蕃薯糖水比人感覺冇特別,但呢度就加左湯圓同芋圓,完全唔會覺得單調。特別讚一讚係姜味好夠,唔會太甜,天氣凍凍地食返一碗,個身當堂暖晒朋友就試心太軟配兩個雪糕,一上碟見到用朱古力醬畫既布甸狗,畫得好似,感覺呢間舖頭好有誠意心太軟真係好流心架,朱古力味夠晒濃,不過配既兩個雪糕就一般般喇
真係好多人食架,好彩啱啱好有人埋單即刻有位唔使等啫
甜品既種類都算多
2017-02-02 319 瀏覽
We decided to have dessert after the Thai dinner nearby. When we were sitting and looking the menu, waiter kept coming few times in one minute and said " If u r ready, let me know". Finally we ordered some other desserts and strawberry icecream. The icecream was normal quality, also with some fresh strawberry, which were sweet and good. Also with some biscuits and the outlook was beautiful.

2017-01-30
5 分鐘 (堂食)
$45 (宵夜)
2017-01-30 349 瀏覽
為何深宵總是餓🍝,走咗咁遠來小方糖🍧🍨🍡🍦,都係為左椰皇湯圓燉蛋白🍳🍹!食左先算,我開動了😍❤💜💛💙💚又甜又軟又香既椰皇蛋白,食完心情很開朗😎

又甜又軟又香既椰皇蛋白,食完心情很開朗😎