2023-11-21 53 瀏覽
屯門v city又開咗一間燒肉餐廳今次間餐廳主打上海菜式當中店員推介魚類菜式糖醋魚塊除咗水煮魚酸辣魚之外,其實我仲好鍾意食糖醋魚塊,酸酸甜甜好開胃之餘,魚肉無骨啖啖肉,岩曬最懶嘅我蜜汁火方金華火腿唔會太鹹,但係煮成晶瑩剔透,再用桂花蜜糖造成醬汁鹹甜交織,加埋腐竹薄脆口感鬆化,再用熱騰騰麵包夾住一齊吃香辣水煮牛仔肉用上水煮做法,牛肉帶麻辣鮮香,下面更配有薯粉吸汁重慶酸辣粉相比之下水煮牛肉,味道偏向無咁濃,人四川擔擔麵黎到上海嘢,當然要試埋擔擔麵,我個人喜愛加多啲麻醬,口感更佳。
屯門v city又開咗一間燒肉餐廳
今次間餐廳主打上海菜式
當中店員推介魚類菜式

糖醋魚塊

蜜汁火方

香辣水煮牛仔肉
用上水煮做法,牛肉帶麻辣鮮香,下面更配有薯粉吸汁

重慶酸辣粉

相比之下水煮牛肉,味道偏向無咁濃,人

四川擔擔麵

2023-11-12 139 瀏覽
住大西北嘅小妹發現屯門Vcity最近新開咗呢間主打🐟魚嘅中式餐廳,我4又點可以錯過呢? 🤣✨🐟金湯酸菜魚$268魚肉大大片,夠晒嫩滑, 而且完全冇骨ga😳整體份量好多,仲有唔少酸菜同彈牙嘅薯粉😍湯底酸辣度岩岩晒, 母親大人都表示好食! ✨爆汁煎小包(4隻)$48包嘅底部有d 脆,入面真係爆晒汁ga🤩✨🦐蒜蓉蝦春卷 $38入面有滿滿嘅蝦肉,仲帶有蒜香味✨上海小籠包(4隻) $45即叫即整,上枱熱辣辣😍 包皮夠薄,入面真係爆曬汁,非常推薦❗️如果大家唔中意飲熱茶,呢度$12 已經有一杯🥛低糖凍豆漿,唔會好甜,仲可以解辣😛

✨🐟金湯酸菜魚$268

✨爆汁煎小包(4隻)$48
包嘅底部有d 脆,入面真係爆晒汁ga🤩

✨🦐蒜蓉蝦春卷 $38
入面有滿滿嘅蝦肉,仲帶有蒜香味

✨上海小籠包(4隻) $45

2023-11-10 104 瀏覽
近年啲酸菜魚餐廳開到周圍都係,而家連vcity 都開左間,咁就去試下。嗌左份金湯酸菜魚,坦白黎講同平時食嘅好唔同,絕對唔重口味。見佢話啲湯可以就咁飲,咁又冇錯,因為個味係唔刺激,只有輕微酸同辣味嘅魚湯,飲落係舒服但就真係同平時食好唔同😂入面有啲薯粉,幾煙韌,質感唔錯。個魚份量都多,算滑。其實就咁叫一份魚二百幾蚊兩個人食都幾夠飽😂
2023-11-03 142 瀏覽
我最近去咗屯門V City 食飯呢間餐廳叫做尋魚記,真係好滿意佢哋嘅食物同服務。入到去見到個餐牌已經流晒口水,佢地嘅菜式有好多!除咗有佢地招牌嘅魚之外,更有牛肉雞肉等等,仲有好多上海菜,好似擔擔麵同小籠包等等,連蟹粉撈麵都有!今次我就叫咗幾樣菜,包括松子大黃魚、黃金大蝦球、紅糖磁粑同外婆粒粒炒飯。松子大黃魚$188呢道菜酸酸甜甜咁,調味有啲似生炒骨,但唔係豬肉,而係炸起嘅魚肉。大黃魚都幾大條吓,啖啖肉,魚肉都幾滑,食落冇乜骨,食落好過癮。廚師煮得啱啱好,保持住魚肉嘅鮮味而且表面炸得嘅脆香,加埋旁邊啲菠蘿同蝦仁就更加好味😋黃金大蝦球$138呢道菜以大蝦為主角,外皮炸得金黃酥脆,裡面蝦肉鮮嫩多汁。面頭嘅咸蛋黃整得好好味😋好惹味,同碟仲有啲青瓜,非常之夾。紅糖糍粑$48呢個係一個中式甜點,用紅糖同糯米製成。糍粑好軟糯,入口即化。糯米入面包住紅糖。紅糖嘅香甜同糯米嘅口感完美結合。外婆粒粒炒飯$82呢個炒飯好好味,加入咗好多豐富嘅配料。有蝦仁、臘腸粒等等。炒飯嘅米粒又軟又有口感。總括嚟講,尋魚記提供嘅食物真係好好味。不論係魚肉、蝦球、甜點定係炒飯,都展現住廚師嘅煮食技巧同對食材嘅用心。而且,餐廳
我最近去咗屯門V City 食飯
呢間餐廳叫做尋魚記,
真係好滿意佢哋嘅食物同服務。
入到去見到個餐牌已經流晒口水,
佢地嘅菜式有好多!

松子大黃魚$188

黃金大蝦球$138

紅糖糍粑$48

外婆粒粒炒飯$82

總括嚟講,尋魚記提供嘅食物真係好好味。不論係魚肉、蝦球、甜點定係炒飯,都展現住廚師嘅煮食技巧同對食材嘅用心。而且,餐廳嘅服務都好周到,服務員熱情友善,令人有種返屋企嘅感覺。

2023-10-30 102 瀏覽
🐟喜歡食魚嘅我地😋今次無意之中我哋發現呢間有好多唔同烹製嘅魚菜式❤️餐廳裝修光猛卡位又坐得舒適✅枱面夠曬大👍叫完餸都唔有壓迫感💯讚!讚!讚🥳🐠松子大黃魚 🌈好醒胃嘅松子大黃魚👍單睇佢上枱嘅賣相已經好吸引🤩糖醋醬汁嘅酸甜味道做得唔錯💯黃花魚嘅炸粉適中🐟外脆內軟🔥魚肉滑嫩❤️鮮味十足🥳🍲十二味香鍋 🌈呢個十二味香鍋好啱我哋呢啲乜都想試吓嘅多心人呀😅𥚃面材料豐富都不得了呀🉐️𥚃面有鮮蝦、滷水肥腸、滷水豬耳、牛肉丸、墨魚丸、午餐肉、嫩滑牛仔、豬肚條、復花菜、炸枝竹、鮮冬菇同埋蓮藕片添👍加埋醬香落去炒🔥原煲上💯勁惹味喎🥳鍾意食辣仲可以揀麻辣味道添❤️🍜菜肉雲吞麵 🌈粒粒都好飽滿嘅菜肉雲吞🥟唔單止外表漲卜卜💯咬落口仲好彈牙😋抵食🥳上海小籠包 🌈一定要叫嘅上海小籠包好正😊皮薄飽滿又多汁✅即叫即蒸🔥上枱嗰陣仲係熱辣辣架🥳正呀喂💯

🐠松子大黃魚

🍲十二味香鍋

🍜菜肉雲吞麵

上海小籠包

2023-10-30 69 瀏覽
爭秋奪暑,天氣仍然酷熱,跟朋友相約在屯門碧波暢泳;及至晚飯時間,逕往V-city開飯,享受泊車優惠。上網搜查,見有京川滬菜館「尋魚記」,口碑不錯,當即前往。裝修光猛簡約,古典摩登感覺和諧融合,足見佈置有花心思。朋友嗜雞,前菜冷盤點了花雕醉雞(半隻)$138雞皮金黃脆口,雞肉嫩滑,連雞胸肉也都滑滑不嚡口;配上花雕酒味濃郁的醉雞汁,完美!上海菜中,我最喜歡炒鱔糊,基乎是每次必點;銀芽炒鱔糊 $118銀芽肥大爽脆,醬汁濃厚!鱔肉新鮮彈牙,份量不少,尚算抵食 👍手撕包心菜 $72,包心菜滑溜無渣,自帶菜蔬本身的甜味,好好食!放了幾粿辣椒🌶️粒,除搶眼外,還留下一絲辣味!有特色!山東韭菜盒子(3件)$42,外層餃皮煎香微脆,韭菜香氣穿透餃皮,比起傳統的鍋貼更有新意。豆腐包子(3件)$38,被它名字吸引,點來試一試!饀料是肉碎、豆腐、青菜🥬,包子入口軟綿綿的,口感出眾!黑糖冰粉 $38黑糖糖水夠多,啖啖冰粉都能沾上甜味,加上煙靭芋圓、香脆花生粒,口感層次豐富,很不錯的甜品。

上網搜查,見有京川滬菜館「尋魚記」,口碑不錯,當即前往。

裝修光猛簡約,古典摩登感覺和諧融合,足見佈置有花心思。

朋友嗜雞,前菜冷盤點了花雕醉雞(半隻)$138

黑糖冰粉 $38

2023-10-29 128 瀏覽
今日同屋企人食飯,知道Vcity開左間新餐廳,加上又想食下中菜就決定試下~ 環境幾寬躺,裝修得體,比人感覺幾舒服。一入左就已經放底左熱水壺係枱,入面係熱菜。我地總共嗌左三道菜同三個甜品。首先第一道係大盤香鍋,揀左醬香味。入面都幾多料,有豬耳、牛丸、豬腸等,不過其中蝦就肉質麻麻地,另外午餐肉又唔太夾。食落都香口,配飯食啱啱好。第二道就試左金湯酸菜魚,魚質幾好幾滑,個湯唔係啲好刺激好辣個種,係順口可以就咁飯,加埋啲寬粉幾飽肚。第三道就係大魚頭粉皮湯,呢個幾出色。個湯奶白色好睇又好味😋入面有豆腐、粉皮、白菜做配料,好夾。魚頭啲肉好滑,值得一讚👍🏿至於甜品叫左雪糕黑糖冰粉、酒釀丸子同紅糖糍粑,全部都不過不失,幾好食~總結黎講,價位正路,想食魚又想坐得舒服可以試下!
總結黎講,價位正路,想食魚又想坐得舒服可以試下!
紅糖糍粑
酒釀丸子
雪糕黑糖冰粉
大魚頭粉皮湯
大醬香鍋
金湯酸菜魚
2023-10-28 72 瀏覽
叫左外賣300蚊酸菜魚,俾兩個小碗裝。小碗入面既薯粉係半碗,得幾舊魚。味道唔辣,沒有味道,完全唔知300蚊食左d咩,分分鐘譚仔既酸菜魚都好食d。俾錢食薯粉,仲差過米線鋪
叫左外賣300蚊酸菜魚,俾兩個小碗裝。
小碗入面既薯粉係半碗,得幾舊魚。
俾錢食薯粉,仲差過米線鋪

外賣送餐
2023-10-25 88 瀏覽
係Vcity 兜來兜去,見到間感覺食京川滬菜既餐廳,望落去位置又夠寬闊,就同友人首次探訪一下呢間新鋪👋尋魚記,明顯地店內主打魚類菜式,一場泥到緊係要試下啲招牌野🤓✔️金湯酸菜魚🐟酸菜魚湯底好鮮美,酸菜味道剛剛好。魚肉鮮嫩,湯汁香濃,酸酸甜甜嘅味道完美平衡。除左酸菜,內裡仲有大豆芽同薯粉,索哂湯底既味道,酸辣開胃。✔️黃金四季豆四季豆炒得非常乾身,每條豆豆都沾滿咸蛋黃醬,每一口食落去都好香口,邪惡但好美味🤭✔️上海小籠包小籠包皮薄薄嫩嫩,入面嘅肉汁多到有噴出嚟嘅驚喜感覺,好滿足😎 ✔️外婆粒粒炒飯🍚炒飯入面有鮮嫩蝦仁🍤同臘腸,而且火喉控制得宜,有獲氣味之餘米飯亦粒粒分明。炒飯香氣四溢,真係食唔停口。好滿足既一餐,每道菜都好滿意,生活真美好🥳

✔️金湯酸菜魚🐟

✔️黃金四季豆

✔️上海小籠包

✔️外婆粒粒炒飯🍚

好滿足既一餐,每道菜都好滿意,生活真美好🥳

2023-10-20 74 瀏覽
要吃好吃的金湯酸菜魚不用再跑深圳了,前陣子試過不少金湯酸菜魚店家,終於找到一家讓媽媽豎起大拇指的金湯酸菜魚店,那就是尋魚記。尋魚記集多地美食於一身,來一趟尋魚記,江滬川菜通通都吃得到,一吃覺得有夠讚。金湯酸菜魚湯頭與酸菜魚片狀態簡直完美,剛上桌的金湯酸菜魚湯頭溫溫熱熱的帶點鮮活的鮮美,溫和醇厚,魚片軟滑無骨刺,沾了不少酸菜的酸香,每一口金湯酸菜魚都超開胃,薯粉充份吸收湯底的精華,晶瑩彈牙,喜歡。外婆粒粒炒飯真是要命的好吃,鑊氣十足,噴香迷人,飯粒粒粒分明,外婆粒粒炒飯簡單以醬油、蝦仁、雞蛋、臘腸、蔥花炒成,看似平凡卻令人驚艷,這就是厲害之處。看著上海小籠包白煙熱氣冒出,現點現做的上海小籠包真是可口。我小心翼翼地夾起上海小籠包,深怕太用力就讓湯汁流掉便可惜。這時候我感受到皮薄的緊實感,一口咬下就嚐到豬肉肉汁,豐富味蕾,除了單吃原味,亦可以夾點薑絲搭配陳醋食用。糖醋魚塊將魚肉透過糖醋的方式巧妙料理,把魚塊魚鮮與糖醋酸甜的調和展現得淋漓盡致,讓味覺得到前所未有的享受。糖醋甜酸恰到好處,平衡魚甜鮮,糖醋的甜香酸美在口中綻放,讓人感受到一種愉悅的味覺衝擊,令人難以忘懷。吃飽來一份紅糖糍粑最滿足,

吃飽來一份紅糖糍粑最滿足,紅糖糍粑是四川特色甜品,糍粑稍微炸一下,炸至金黃香脆,外酥內軟,糍粑包上紅糖,甜蜜軟糯,愛吃甜品的不要錯過尋魚記的紅糖糍粑。

2023-10-13 2421 瀏覽
同朋友嚟屯門取贈品,順道去 V City 覓食。喺商場 1 樓見到有間叫「尋魚記」嘅餐廳,店面光鮮明亮,而且裝修得頗有格調,座位舒適,今日就一於喺呢度用餐。餐牌選項非常豐富,除了一系列京川滬菜外,仲有唔少魚鮮菜式,款款都好吸引,啱晒鍾意食魚嘅朋友仔。先嚟一客大魚頭豆腐粉皮湯 ($148)  以一個耐熱嘅砂窩盛載,上檯時仍不停冒著煙,湯水呈奶白色,入口非常鮮甜,魚湯精華盡顯。魚頭大大個,新鮮肥美,魚肉超嫩滑,配埋啲雪白嘅豆腐同晶瑩嘅粉皮食,有營又健康。松子大黃魚 ($188)  大黃魚造型非常亮眼,賣相吸睛討好,外皮炸得很酥脆,魚肉鮮甜嫩滑,啖啖肉又冇骨,糖醋汁甜甜酸酸,加上松子嘅獨特芳香,越食越滋味。一口小饅頭 ($18)  饅頭炸至金黃色,外脆內軟熟,再配上甜滑香溜嘅煉奶,提升味覺層次,就算食多幾個都唔怕滯。黃金炒飯 ($82)  碟炒飯嘅份量都幾多,可以分到成 5-6 碗,十分抵食!米飯炒得夠乾身,粒粒分明,入口帶濃郁咸蛋黃香氣,配料有蝦仁同牛肉碎,食完相當飽肚。
2023-10-09 185 瀏覽
今日去左V City 度食左呢間尋魚記,外型幾吸引,門口大大隻字寫住:“先喝魚湯,再嚐魚肉,酸菜拌飯”,幾有氣派幾吸引咁。佢有好多魚既菜式,例如酸菜魚,水煮魚,黃花魚等等,仲有好多上海菜式,價錢都合理。我地今晚兩個人食左: 🔸️金湯酸菜魚 ($268,8.8/10)超級大碟!好有派場😂我中意佢啲魚起得好大塊,食落又超級滑,一啲骨都冇!魚既分量都幾多,又配埋紅薯粉, 都幾入味幾好味。 🔸️醉雞(例)($88,8.3/10)都幾大碟幾多雞,尚算入味,酒味都濃。 🔸️炸小饅頭(三個)($18,9/10)呢個係必叫之選!我中意佢既饅頭夠細,兩啖一個, 炸面特別多特別香。我地兩個人叫左兩碟,食到停唔到口! 🔸️清炒包心菜($72,8/10) 正常水平。

🔸️金湯酸菜魚 ($268,8.8/10)

🔸️醉雞(例)($88,8.3/10)
都幾大碟幾多雞,尚算入味,酒味都濃。

🔸️炸小饅頭(三個)($18,9/10)

🔸️清炒包心菜($72,8/10)
正常水平。
2023-10-07 159 瀏覽
朋友推薦Vcity 内有間新開親民川菜尋魚記👍🏻👍🏻 餐廳食物選擇多,主打主打京川滬菜、川菜、上海菜等😋店內座位寬敞舒適,人流不斷,提供各式各樣嘅魚料理👍🏻係可以行到肚餓時坐抵抖抖食下飲下野既地方😋😋✔ 紅油抄手 (6粒)〔推介😋〕$62Pork Dumplings with Sichuan Chili Sauce (6 pcs)👍🏻 大大粒👍🏻 皮簿👍🏻 滑脫脫👍🏻 少麻少辣✔️ 上海小籠包(4粒)〔真心推介😋〕$45Steamed Pork Dumplings (4 pcs)👍🏻 juicy 多汁👍🏻 皮簿👍🏻 爆滿餡料✔️ 金湯酸菜魚〔真心推介😋〕$268Sichuan Pickled Fish👍🏻 大大碗👍🏻 海量魚肉👍🏻 嫩滑👍🏻 微酸👍🏻 微辣配 芽菜、薯粉✔️ 雲起甜拼盤〔真心推介😋〕$98Dessert Platter紅糖糍粑 - 3件👍🏻 外脆内軟👍🏻 黑糖漿甜度適中👍🏻 軟糯👍🏻 香甜流心椰汁球 - 3件👍🏻 炸得香脆👍🏻 惹味👍🏻 爆汁小豆涼糕 - 3件👍🏻 紅豆🫘蓉👍🏻 香甜👍🏻 入口即溶👍🏻 世一

✔ 紅油抄手 (6粒)〔推介😋〕$62

👍🏻 香甜
👍🏻 入口即溶
👍🏻 世一
2023-10-05 148 瀏覽
位於屯門Vcity既尋魚記🐟上次食完真係令我念念不忘 好適合我胃口所以今次再同朋友二訪😋 -▫️金湯酸菜魚一定係必點既菜式 酸酸的湯底好惹味👍🏻魚肉好滑而且無骨 令人食得好放心湯底配有薯粉 吸晒湯汁非常入味每條薯粉都食到酸菜魚既味道 太好味😍 -▫️川味麻辣小籠包好特別既川味麻辣口味小籠包表面已經見到紅色 咬入口估唔到真係好麻辣個種辛辣好刺激 直逼味蕾鐘意食辣既朋友一定唔好錯過👍🏻 -▫️黃金四季豆四季豆表面沾上咸蛋黃表面香脆 咸蛋味好香濃真係好惹味好好食😋 -▫️川北麻辣粉皮一向熱愛粉皮既我 依款菜式都無令我失望佢既粉皮較幼身 拌上川北麻辣既味道好香口佢既辣度好豐富 辣得黎好香口🤤 -▫️高力豆沙我最愛既甜品 上次食完已經愛上鬆軟既表皮包住紅豆內餡係我好鐘意既口感🤤-▫️韮菜盒子外層煎得好香脆 咬開入面有好多嘅韮菜同豬肉好多汁 而且味道好香濃熱愛韮菜嘅朋友一定好鐘意😋
位於屯門Vcity既尋魚記🐟
外層煎得好香脆 咬開入面有好多嘅韮菜同豬肉
好多汁 而且味道好香濃
熱愛韮菜嘅朋友一定好鐘意😋
2023-10-04 118 瀏覽
一直都好鍾意食酸菜魚今日經過屯門見到佢開咗間京川菜 就入咗嚟試試佢😆喺門口見到佢餐牌,價錢都唔算好貴 仲有我最鍾意嘅冰粉同埋糍粑👅👅 反而我覺得佢哋甜品好吸引 樣樣都好想試🥹我哋晏晝去見佢人流都幾多 不過都唔使等好耐就已經有位lucky🤩餐廳環境好大,而且乾淨 我哋兩個人被安排坐卡位 位置寬敞👅金湯酸菜魚 $268大大片魚肉好嫩滑 而且啖啖肉冇骨👍🏻又唔腥 酸菜好入味,配料有唔少薯粉而且非常掛湯🥣紅辣椒干&芫茜惹味又醒胃整體湯底酸辣剛好 唔算好濃味 啱晒我鍾意食川菜,但係又怕太重口味👅豆腐包子 $38俾佢個名吸引叫咗 不過其實佢同豆腐冇乜太大關係🤣 入面嘅餡料係菜肉鹹鹹地 蒸包質地好鬆軟🫶🏻手撕包心菜 $72好翠綠嘅顏色🥦🥦 包心菜好爽口 加埋落酸菜魚度食夠晒掛湯 入味又健康^ω^雲起甜拼盤 $98呢個甜品拼盤可以滿足晒我每樣甜品都想試小小嘅願望^ω^酥脆炸球入面係流心椰香西米露 外層有粒粒脆脆咬口💯橢圓形紅糖糍粑係我嘅最愛😍咬下去軟糯煙靭嘅糯米包住紅糖香甜味🤩略微有焦糖風味糍粑口感綿密煙靭 外皮香脆 推介一定要試!總括而言,呢間喺屯門V city嘅川菜 值得一試 尤其係佢哋嘅甜品好吸
餐廳環境好大,而且乾淨 我哋兩個人被安排坐卡位 位置寬敞👅

金湯酸菜魚 $268
大大片魚肉好嫩滑 而且啖啖肉冇骨

豆腐包子 $38

手撕包心菜 $72

雲起甜拼盤 $98
呢個甜品拼盤可以滿足晒我每樣甜品都想試小小嘅願望^ω^
酥脆炸球入面係流心椰香西米露 外層有粒粒脆脆咬口💯

總括而言,呢間喺屯門V city嘅川菜 值得一試 尤其係佢哋嘅甜品好吸引🥰🥰下次一定要食埋佢哋嘅冰粉仲有酒釀丸子😆