2024-04-20 83 瀏覽
又到Family day嘅日子😌行V City時發現個度都轉左好幾間餐廳,爸媽話想食中菜,所以見到呢間就入左去😆環境舒服,座位闊落~🥢金湯酸菜魚🐟 $268一上菜就Wow左聲,好大盤,魚嘅份量都夠晒我地四個人食😛入面仲有薯粉,芽菜,豆卜😙一開頭怕好辣,但呢個係微辣嘅🤩🥢蟹粉小龍包(4隻)🦀 $88呢個充滿住鮮甜嘅湯汁😍咬落蟹粉都唔少,舊肉好實淨,覺得足料同埋唔肥~🥢砂鍋雲吞雞🐔 $188 (例牌)湯底有落金華火腿同埋娃娃菜,雲吞都有接近6隻,皮薄肉多!有半隻雞,雞肉嫩滑😋🥢精美三小拼 $98肴肉|烤夫|糖醋骨糖醋骨好入味😋有驚喜,其他都正常發揮😛🥢手撕包心菜🥬 $72呢個係炒椰菜,但份量都幾多架🤩🥢外婆粒粒炒飯🍚 $82佢似係生炒糯米飯咁,不過用白飯,有臘腸,蝦仁🦐炒蛋同埋蔥花,好香🤤我都食左幾碗!🍨高力豆沙🫘(4件) $58大大舊,好有咬口😙🍨黑糖冰粉 $38都有幾款配料係入面,煙韌嘅芋圓,果乾同埋果仁碎,啱晒夏天食😆

🥢金湯酸菜魚🐟 $268

🥢蟹粉小龍包(4隻)🦀 $88

🥢砂鍋雲吞雞🐔 $188 (例牌)

🥢精美三小拼 $98
肴肉|烤夫|糖醋骨
糖醋骨好入味😋有驚喜,其他都正常發揮😛

🥢手撕包心菜🥬 $72
呢個係炒椰菜,但份量都幾多架🤩

🥢外婆粒粒炒飯🍚 $82

🍨高力豆沙🫘(4件) $58
大大舊,好有咬口😙

🍨黑糖冰粉 $38
經過屯門V city 見到開咗間新嘅京川菜主打鮮魚、酸菜魚、最近新出蟹粉系列好吸引,一於試吓🐟🦀🐟松子大黄魚必食之一😋賣相一流好靚,整條魚原條炸起,啱晒打卡~大黄魚炸至金黃色,外脆內軟魚肉起哂出嚟炸件,好考功夫再淋上酸甜汁,味道酸酸甜甜,非常開胃啖啖魚肉都好鮮嫩幼滑,炸起嘅魚肉冇細骨🦀蟹粉撈麵最近人氣大熱嘅蟹粉麵拆好唒蟹膏同蟹肉份量好多,富濃濃蟹油香蟹粉同麵條拌勻,香噴噴又掛汁,啖啖滋味!🪄黃金炒飯啖啖充滿鹹蛋黃同雞蛋黃嘅滋味粒粒分明嘅炒飯搭配蝦仁,好滿足!甜品推介紅豆糕味道甜甜哋🫘紅豆味突出
經過屯門V city 見到開咗間新嘅京川菜

主打鮮魚、酸菜魚、
最近新出蟹粉系列好吸引,一於試吓🐟🦀

🐟松子大黄魚
必食之一😋

賣相一流好靚,整條魚原條炸起,啱晒打卡~
大黄魚炸至金黃色,外脆內軟
魚肉起哂出嚟炸件,好考功夫

再淋上酸甜汁,味道酸酸甜甜,非常開胃
啖啖魚肉都好鮮嫩幼滑,炸起嘅魚肉冇細骨

🦀蟹粉撈麵

最近人氣大熱嘅蟹粉麵
拆好唒蟹膏同蟹肉份量好多,富濃濃蟹油香
蟹粉同麵條拌勻,香噴噴又掛汁,啖啖滋味!

🪄黃金炒飯

啖啖充滿鹹蛋黃同雞蛋黃嘅滋味
粒粒分明嘅炒飯搭配蝦仁,好滿足!

甜品推介紅豆糕

味道甜甜哋🫘紅豆味突出
2024-04-15 79 瀏覽
尋尋覓覓。尋魚記蟹粉小籠包$88內含豐富蟹黃、蟹肉和滿溢肉汁的蟹粉小籠包,將蟹肉的甜美滋味完整封存在透薄麵皮裡,一口咬下,餡香湯鮮金湯酸菜魚$268金湯酸菜魚口感酸辣可口、湯汁濃郁,酸辣清爽不嗆喉!加上鮮嫩的魚肉,配料方面非常吸引加了最愛紅薯粉、酸菜、荀旬、大豆芽!花雕醉雞$88一上枱便彌漫在空氣中迷人的花雕酒香氣,皮夠光滑、雞肉肉質軟嫩,皮和肉中間還有晶凍,讚📍尋魚記屯門鄉事會路83號V City1樓L1-10號
尋尋覓覓。尋魚記

蟹粉小籠包$88

金湯酸菜魚$268

花雕醉雞$88

📍尋魚記
屯門鄉事會路83號V City1樓L1-10號
2024-04-11 101 瀏覽
V city餐廳周圍都係,今日想食吓魚,就入咗去試吓呢間🐠金湯酸菜魚 $268-一道著名的川菜 味道是以酸 辣 鮮 香四種味為主 湯底含大量酸菜 辣椒 蒜蓉等材料 入口啖啖香氣 較溫的辣味 魚肉肉質滑嫩大片 ◽️紅燒麵筋豆腐 $78-紅燒豆腐味道鹹帶微甜 紅燒處理後表面會略帶焦香 內層微滑 而麵筋吸收紅燒汁精華 帶醬香 🫛乾煸四季豆 $78-蒜香結合豆香的一道菜 四季豆經過走油再乾鍋煸炒 保持內部脆嫩口感 鹹香惹味🫘豆沙鍋餅 $55-呢款叮噹都鍾意食嘅豆沙鍋餅 味道甜而香滑 餅皮輕微烤香有酥脆口感 兩者之間甜度適中總括嚟講,味道唔錯,值得一試
V city餐廳周圍都係,今日想食吓魚,就入咗去試吓呢間

🐠金湯酸菜魚 $268

◽️紅燒麵筋豆腐 $78

🫛乾煸四季豆 $78

🫘豆沙鍋餅 $55

總括嚟講,味道唔錯,值得一試
2024-04-09 114 瀏覽
今次同新返去Vcity尋漁記食酸菜魚,彌補返上次返深圳無時間食嘅遺憾Vcity 開咗理間新式上海酒樓真係好,吾洗排隊過關都食到,果晚同親叫左好多野,因為好肚餓,我地叫左金湯酸菜魚、四川擔擔麵、京蔥爆牛仔肉同高力豆沙,真心好吾錯金湯酸菜魚,佢個湯底金黃色,超靚,勁有打卡feel,食落個湯底有好香嘅酸菜味,好開胃!魚肉真係好新鮮,所以口感好鮮嫩,一啲都吾會老,酸菜就帶嚟啲爽脆嘅口感,真係好ok,又夠大碟,可以三四個人 share都得!四川擔擔麵嘅樣都好吸引,一上菜就已經聞到好香,麵條好咬口,配埋佢香辣嘅醬汁同花生碎,味道辣辣地,好開胃!另外,京蔥爆牛仔肉嘅牛肉好嫩滑,經過炒煮之後,吸收咗蔥嘅香氣,甜甜辣辣咁,味道好香濃,好有酒樓嘅風味,認真係送飯一流! 理到高力豆沙係我哋食過最好味嘅豆沙包之一,外皮香脆,而內裡嘅豆沙餡香甜滑順,一口咬落去真係滿足,做飯後甜品一流!尋魚記真係好吾錯,私認為係可以encore 嘅餐廳,而且環境都好舒適乾淨,啲食材都好新鮮,冇添加味精,份量又好多,一定夠飽,屯門呢個價錢有呢個質素真係好難揾㗎!下次再返泥試下其他新菜色!

• 金湯酸菜魚
2024-04-08 119 瀏覽
老老實實,而家連V city的餐廳都唔洗點等位🙈🙈又令我有機會試到呢間性價比幾高既上海菜喎👍🏻😋松子大黃魚🐟酸酸甜甜好入味,幾脆亦好開胃👍🏻砂鍋花膠雲吞雞(一位)🐔個湯好香滑,一位份量剛剛好,有兩粒雲吞、兩三件雞,兩三塊花膠花雕醉雞(例)清清地,唔算十分入味,但都可以既!酒釀丸子🍡清甜彈牙,滿意👍🏻豆沙鍋餅佢唔係脆口個種餅,係少少似夾餅個種,又另一番味道,我鍾意既!反而冇咁熱氣🤭整體黎講,上菜速度好快,兩個人叫咗咁多野食,買單唔使$500,菜式選擇亦都好多,性價比真係算幾高。

松子大黃魚🐟
酸酸甜甜好入味,幾脆亦好開胃👍🏻

砂鍋花膠雲吞雞(一位)🐔

花雕醉雞(例)
清清地,唔算十分入味,但都可以既!

酒釀丸子🍡
清甜彈牙,滿意👍🏻

豆沙鍋餅

2024-04-07 91 瀏覽
屯門 vcity 呢間酸菜魚想試好耐 , 今日終於得閒約埋朋友一齊黎 蟹粉小龍包 , 小籠包入面蟹粉豬肉餡好 juicy , 食落帶有蟹粉鮮香 , 一咬就爆汁要小心 , 小籠包包皮好夠滑 金湯酸菜魚 , 果然係招牌菜冇令人失望 , 超大一碟 , 兩個人食到勁飽 , 魚肉十分足料 , 湯底酸辣程度岩岩好 , 香口惹味 , 仲有勁多薯粉 , 一定要嗌黎食四川擔擔麵 , 花生醬超香 , 下午餐叫黎食性價比勁高 蔥花家鄉薄餅 , 煎得外脆內軟 . 好香既蔥花味 , 亦唔會太油膩一口小饅頭(炸) , 加煉奶食超好食 , 又係外脆內軟 , 炸到完美既黃金色 , 賣相又好 size 岩岩好

四川擔擔麵 , 花生醬超香 , 下午餐叫黎食性價比勁高

2024-04-03 127 瀏覽
是日收工同姑姐去左屯門V city食飯上年都有嚟過呢間今次試下金湯酸菜魚$268魚肉份量超多3個人都夠食,仲有紅薯粉,魚肉好大塊厚實,湯唔會酸亦唔太辣,下次可以叫佢加辣蟹粉小籠包$88/4隻皮薄多汁,頭頭已經見到滿滿既蟹粉,中間仲有蟹肉,鮮味十足。炸一口小饅頭$18/3個呢個好有驚喜,一口一個,炸得好香口,外脆內軟,蘸埋煉奶一齊食,正呀!下次可以試埋蒸既。紅糖糍粑$48/4條呢個有別於外面食既紅糖糍粑,因為紅糖包左係入面,一咬開係流心既紅糖,好有心思,每一啖都食到紅糖,糍粑軟糯好滿足。高力豆沙$58/4件上枱熱辣辣好香,入面係紅豆餡亦有紅豆粒,唔太甜,唔錯。店員親切有禮,座位亦十分寬敞,7點幾已經差不多滿座,證明水準有番咁上下。
是日收工同姑姐去左屯門V city食飯
上年都有嚟過呢間

今次試下金湯酸菜魚$268

蟹粉小籠包$88/4隻
皮薄多汁,頭頭已經見到滿滿既蟹粉,中間仲有蟹肉,鮮味十足。

炸一口小饅頭$18/3個

紅糖糍粑$48/4條

高力豆沙$58/4件
上枱熱辣辣好香,入面係紅豆餡亦有紅豆粒,唔太甜,唔錯。

2024-04-03
  • 金湯酸菜魚
2024-03-20 177 瀏覽
去到屯門拜年,晚餐都在附近食,親戚介紹呢間尋魚記,話好好食,咁我哋就去食了。餐廳門面大好光鮮、好吸睛,加上空間感好好,吸引唔少客人入內進食。酸菜魚 - 話明尋魚記,緊係要食啲同魚有關嘅菜式,酸菜魚真係不二之選。魚肉好大塊,而且鮮甜,啖啖肉。配上酸辣的湯,提升了鮮味感。湯入邊還有薯粉,吸收了酸湯,軟軟的好好味👍🏻泡椒魚皮絲 - 魚皮做到好爽口彈牙,加上特製的辣汁,勁好味,越食越吸引,好食到停唔到口😊小籠包 - 小龍包真係皮薄餡靚,一咬落去,餡入邊的肉汁流晒出嚟。先飲了肉汁,再食小籠包,正呀🥟雷沙小湯圓 - 熱辣辣,加上糖粉,好煙靭好有口感。入邊重有芝麻餡料,甜甜的,為這餐飯畫上完美句號👍🏻

2024-03-15 200 瀏覽
V city喺呢個位又係開返上海菜,呢間店菜牌選擇都比較多,座位同之前嘅舖都差唔多,我哋一行五個人有圓枱,所以坐得啱啱好,店員都好好,因為我哋有一部輪椅,所以坐完枱方便啲😗我哋今次點咗好多嘢食😬金湯酸菜魚(夠晒入味裏面,仲有啲配菜啲魚又滑好好味),四川擔擔麵(一般般啦),干貝賽螃蟹(清清地都唔錯),紅燒麵筋豆腐(入晒味好正),紅油抄手(正常發揮),甜品叫咗高力豆沙、流心椰汁球~兩款都幾好味,總括嚟講唔錯👍🏻呢一餐絕對係我自己自費㗎😆
我哋今次點咗好多嘢食😬
呢一餐絕對係我自己自費㗎😆
2024-03-14 139 瀏覽
今晚喺屯門v city買完嘢都幾肚餓晚飯大家都想食吓海鮮和點心小炒, 尋魚記都幾啱選擇大大張長卡位, 地方好闊落。十二味香鍋材料都幾多, 原鍋熱辣辣, 豬肚條好爽脆, 牛肉夠嫩滑, 福花菜, 炸枝竹和鮮冬菇等吸收咗醬精華, 食落幾惹味。飄香樟茶鴨鴨肉沒有羶味, 厚實甘香, 樟茶咸香口感, 充滿濃郁肉香, 最啱慢慢品嚐。煎封黃花魚魚皮煎得好香脆, 魚肉細嫩幼滑, 豉油煎封最正, 完全突顯嘅鮮味, 好食到唔停得口。松子菜粒炒飯炒飯夠乾身, 松子鬆化, 口感清淡平實, 唔會有肥膩感。再加幾款點心, 各具特色山東韭菜盒子酥脆, 韭菜饀料好香口。豆腐包子熱辣辣包身軟熟, 豆腐鮮菜饀料鮮香幼滑。生煎鍋貼外皮脆香, 豬肉饀料香而不膩。紅糖磁杷脆香軟糯, 紅糖內饀熱香甜美。
今晚喺屯門v city買完嘢都幾肚餓

晚飯大家都想食吓海鮮和點心小炒, 尋魚記都幾啱選擇

大大張長卡位, 地方好闊落。

十二味香鍋

香樟茶鴨

煎封黃花魚

松子菜粒炒飯
炒飯夠乾身, 松子鬆化, 口感清淡平實, 唔會有肥膩感。
再加幾款點心, 各具特色

山東韭菜盒子酥脆, 韭菜饀料好香口。

豆腐包子熱辣辣包身軟熟, 豆腐鮮菜饀料鮮香幼滑。

生煎鍋貼外皮脆香, 豬肉饀料香而不膩。

紅糖磁杷脆香軟糯, 紅糖內饀熱香甜美。
2024-03-12 132 瀏覽
最愛吃上海菜逛街去Vcity見到一間餐廳名為 【尋魚記】同朋友去食晚餐韭黃炒鱔糊 $128黃鱔長得肉質結實,魚肉質新鮮冬日滋補又補血,適合用來炒鱔糊,肥美又鮮味,濃油醬汁調味,加入脆嫩韭黃炒香,腍中帶爽,熱辣辣又香,真喺要趁熱食!砂鍋雲吞雞 $188砂鍋雲吞雞也是上海菜之選的其中一道菜式,真材實料有雞肉肉質嫩滑、小棠菜、雲吞等配菜,一揭開蓋雞湯味即時飄出來,雲吞包裹滿滿嘅,有蝦仁同免治豬肉成雲吞饀料,雲吞外皮薄身,饀料充足,咬一口有鮮美肉汁,湯吸收了雞肉的精華,湯味道呈奶白色,好喝啊!鮮蝦粉絲煲 $138煲內舖滿很多隻肥美彈牙蝦肉,加入香辣醬汁夠惹味,濃郁醬料滲入粉絲,令粉絲充滿鮮味。豆漿 x 2杯 $18散發着濃郁的豆味,每一口豆漿都有豆香味道,甜度適中。尋魚記屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
最愛吃上海菜

逛街去Vcity見到一間餐廳名為 【尋魚記】

同朋友去食晚餐

韭黃炒鱔糊 $128

黃鱔長得肉質結實,魚肉質新鮮

砂鍋雲吞雞 $188

鮮蝦粉絲煲 $138

豆漿 x 2杯 $18

散發着濃郁的豆味,每一口豆漿都有豆香味道,甜度適中。

尋魚記
屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
2024-03-12 204 瀏覽
屯門 Vcity 買手袋,然後找餐廳歇腳同食晚飯。Vcity 位於1樓嘅餐廳林立,鐘意食魚嘅我就同朋友一齊去 ‘’尋魚記‘’ ,紅色嘅魚案圖活靈活現咁畫上餐廳嘅牆壁,裝潢帶點古典味道,座位寬敞,令人感覺舒適。松子大黃魚一道海鮮嘅上海名菜,魚肉鮮甜,魚肉質地軟腍,配搭糖醋汁,醬汁夠濃郁且色澤艷麗,味道酸甜適中,非常開胃。砂鍋雲吞雞上枱時聞到香噴噴嘅雞湯,雞湯奶白色味較濃,雞肉大隻且很嫩滑,配搭娃娃菜、雲吞食,口感好豐富啊。蟹粉小籠包每粒小籠包包裹蟹粉餡料適中,混入豬肉餡 ,食落帶有蟹粉鮮香,非常juicy。初嚐一口咬開就噴汁 鮮肉餡味道鮮美,超級好味,好味程度超乎你預期!芝麻糊芋圓芝麻糊質地濃稠綿密,散發著濃厚的黑芝麻香氣,少甜順喉 ;芋圓的口感均煙韌彈牙,非常有咬口,芋圓的芋頭味較突出!尋魚記 屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
屯門 Vcity 買手袋,然後找餐廳歇腳同食晚飯。

Vcity 位於1樓嘅餐廳林立,
鐘意食魚嘅我就同朋友一齊去 ‘’尋魚記‘’ ,

紅色嘅魚案圖活靈活現咁畫上餐廳嘅牆壁,
裝潢帶點古典味道,座位寬敞,令人感覺舒適。

松子大黃魚

砂鍋雲吞雞

蟹粉小籠包

芝麻糊芋圓

芝麻糊質地濃稠綿密,散發著濃厚的黑芝麻香

尋魚記
屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
  • 松子大黃魚
2024-03-02 207 瀏覽
經過vcity, 湊住小朋友,想搵間坐得舒服既,就揀左尋魚記。餐廳有BB凳提供,餐廳食上海菜,茶品提供龍井。東北粉耗子 $48店舖推薦菜色,超粗既薯粉,好煙韌,少少甜醬油味,加上牛𦟌絲同青瓜絲做配菜。唔好睇小細細碟咁都幾飽肚。牛肉炒刀削麵 $82味道似乾炒牛河,河粉換成刀削麵,有D新意。刀削麵超薄,唔會成舊粉咁。京蔥于香牛肉包 $48一碟3個,牛肉生煎包,牛肉超淋,小朋友超鍾意食。紅糖磁粑 $48呢款甜品唔係間間上海餐廳有,有別於其他餐廳,之前食過係紅糖淋係磁粑面,磁粑上沾有黃豆粉。呢間係一碟4條,磁粑面有炸粉,外脆內軟,中間夾住流心紅糖。比起一般既上海店,多D特別既食物。

東北粉耗子 $48

牛肉炒刀削麵 $82

京蔥于香牛肉包 $48
一碟3個,牛肉生煎包,牛肉超淋,小朋友超鍾意食。

紅糖磁粑 $48

比起一般既上海店,多D特別既食物。
2024-03-01
  • 紅糖磁粑
2024-02-24 185 瀏覽
有時口痕想食正宗四川野 唔返大陸得唔得⁉️梗係無問題🥰屯門已經搵到喇‼️==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥬手撕包心菜 好香麻油味👍🏻🍛五福臨門拼盤 冷盤打頭陣 好鍾意呢道賣相精緻好似全盒 入邊有烤麩 海蜇 肴肉 黑醋排骨等等😋滿足晒五個願望🥰海蜇爽口彈牙👍🏻份外清新🙌🏻🥟上海小籠包 點可以唔叫小籠包 一籠四件 兩個人食啱啱好 少食多滋味🤤🐟松子大黃魚 揸得好鬆脆 外脆內軟😍🐠金湯酸菜魚 係呢度嘅招牌菜‼️果然好好食😍份量非常之多其實四個人食都夠💯🍧酒釀丸子 最後食返個招牌甜品 滿滿酒香桂花味好滿足😋🍨雪糕黑糖冰粉 就算冬天都不能錯過雪糕🥰好香黑糖味食完攬住個肚走🫡
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🥬手撕包心菜 好香麻油味👍🏻