餐廳: 寿々乃
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-06-07 34 瀏覽
多謝朋友又帶我去食好西😚今晚嚟到跑馬地食omakasa🤩由lam師傅一手一腳打理每一道菜😋師傅幽默風趣非常健談,整晚都沒有悶場👍🏻每道菜安排的次序都非常好☺️🌟前菜沢蟹仔·鯛魚昆布漬·富山螢光魷魚· 黑豆第一次食蟹仔連殼食,口感好有趣😁終於食到唔腥嘅螢光魷魚,有點感動🥹而黑豆質地較粉又甜甜地,好似為左吸番所有前菜的味道而準備似的👅🌟湯三重懸·大蜆·青檸鮮味同咸味都係來自本身的海水,咩都冇落食原味🌟刺身四國愛媛懸·天然鯛魚·酸汁·辣蘿蔔蓉肉質彈牙有咬勁,配上酸酸辣辣的配料很開胃縞鰺 似油甘魚但完全唔係,肉質好肥美白海老 每條都係蝦仔,非常鮮甜北海道·白見貝 建議食原味,好鮮甜有海水味,口感好有咬勁岩手懸·赤貝口感爽口彈牙北海道水八爪魚·醬油漬Wasabi八爪魚吸盤好脆、有咬勁,八爪魚肉好彈牙🌟熱食昆布醬油燒·鯛魚白子入口即溶,好creamy🌟中場小食白海老素揚(乜都冇直接炸),用剛剛的小白蝦炸來食👍🏻富山鄉土料理·白蝦三食 師傅用咗大量小白蝦製作成炸蝦丸。即係日版魚蛋,但係用蝦整🤩🌟壽司熱海·金目鯛肉質細滑口感有嚼勁九洲大分·關鯖魚肉質紮實獨有鯖魚味濃郁愛知懸·平貝味道鮮甜濃厚,師傅用平貝
每道菜安排的次序都非常好☺️

🌟前菜
沢蟹仔·鯛魚昆布漬·富山螢光魷魚· 黑豆

🌟湯
三重懸·大蜆·青檸
鮮味同咸味都係來自本身的海水,咩都冇落食原味

🌟刺身
四國愛媛懸·天然鯛魚·酸汁·辣蘿蔔蓉
肉質彈牙有咬勁,配上酸酸辣辣的配料很開胃

縞鰺
似油甘魚但完全唔係,肉質好肥美

白海老
每條都係蝦仔,非常鮮甜

北海道·白見貝
建議食原味,好鮮甜有海水味,口感好有咬勁

岩手懸·赤貝
口感爽口彈牙

北海道水八爪魚·醬油漬Wasabi
八爪魚吸盤好脆、有咬勁,八爪魚肉好彈牙

🌟熱食
昆布醬油燒·鯛魚白子
入口即溶,好creamy

🌟中場小食
白海老素揚(乜都冇直接炸),用剛剛的小白蝦炸來食👍🏻

富山鄉土料理·白蝦三食
師傅用咗大量小白蝦製作成炸蝦丸。即係日版魚蛋,但係用蝦整🤩

🌟壽司
熱海·金目鯛
肉質細滑口感有嚼勁

九洲大分·關鯖魚
肉質紮實獨有鯖魚味濃郁

愛知懸·平貝
味道鮮甜濃厚,師傅用平貝卷住壽司飯,我都係第一次咁食😛

青心·帆立貝
肥美鮮甜

神奈川·池魚
有豐厚的油脂,肥美而不膩口

福岡·槍魷魚·紫蘇葉
口感好彈牙有軟糯感覺,味道鮮甜

長崎縣·醬油漬赤身
肉質充滿彈性,魚味濃郁鮮甜👍🏻醬油的鹹香令赤身的鮮甜更加突出🤤

長崎縣·中拖羅🍣
魚油甘香與濃郁魚味並存😋

長崎縣·大拖羅
近乎入口即溶🤤油脂豐富、味道甘香,十分肥美🙂‍↕️

北海道馬糞海膽
師傅完全毫不吝嗇,擺上勁多海膽,味道都係更鮮甜,近乎入口即溶。非常幸福☺️(原諒我今找不到其他形容詞🌝)

麵豉湯
第一次見到咁有誠意嘅麵豉湯🤓有季節菜及瘦肉

北海道富良野赤蜜瓜·沖繩縣熱情果凍餅
最後以兩道甜品完結今餐美味的#omakasa
2024-06-06 40 瀏覽
一直很想試吓Omakase 有幾好食。今日終於俾我搵到一間性價比超值及驚喜不絕的餐廳。從門口的設計就好像要將客人帶進日本。坐下來不久就聽到店長廚師洪亮的聲線細心介紹每一道食物的特色、產地、食法⋯,霎時間以為去咗林海峰演唱會;確實有幾分相似(嚴肅、認真、風趣幽默)。食材新鮮一定係必然,所以不用多說,吸引之處除了攞設精緻就是有多款不同刺身都是市面少有的。野生鯛魚,伊左木、金目鯛、關鯖(肉質味道都令人會味無窮)、清心凡立貝、福岡槍魷魚、即開愛知縣手掌般大平貝、當然不能缺少的即切拖羅,食齊三大部位,大魚腩灑上少許鹽花,入口即溶,餘香在口中揮之不去,充滿幸福的感覺。還有超大八爪魚,薄片軟滑,圓波波吸盤意外地爽脆鮮甜,赤貝爽甜(店長建議一半用檸檬汁伴食另一半配Wasabi )帶出兩種不同味道。貼心的店長中間會配上小食,薄脆沙甸魚苗及令胃口提升的酸甜子薑、蘿蔔、青瓜不停供應。不得不提是鯛魚柚子湯,打開碗蓋一陣清香柚子味直接擁出來,令人精神為之一振。最後在吃得滿滿的時候喝一口熱騰騰的湯季節性麵豉魚湯,不濃不淡真的令人暢快。差點忘記我最期待的海膽,店長絕不吝嗇,造出滿滿的精緻手卷,鮮甜、入口即溶,確是大

差點忘記我最期待的海膽,店長絕不吝嗇,造出滿滿的精緻手卷,鮮甜、入口即溶,確是大大滿足。不知不覺已經食超過二十道美食,飽滿程度超過100%

環境美食都是一流但不能缺少店長廚師這位靈魂人物,三小時內除了看到他專業刀工,純熟的技巧外,更重要是他的熱誠,在提供食物其間不時與食客互動傾談,幽默風趣的內容叫大家開懷大笑,又分享他豐富的專業知識務求令食客有賓至如歸嘅感覺。最後一件熱情果甜品加上清甜蜜瓜為一晚劃上完美句號。
2024-06-02 22 瀏覽
跑馬地既寿々乃suzuno成為我個人omakase最喜愛既頭5位,位置旺中帶静!餐廳環境一流裝飾到與到大自然融合!長長既壽司bar台令成件事更顯氣派!晚市價錢唔使$2000都已經非常豐富,用料食鮮而且師傅非常識搞氣氛,真係有別於一般既omakase!,食過你就明!千葉縣大蜆,大隻夠飽滿,咸鮮味十足,有大自然海洋既感覺,新鮮柚子更有提鮮清爽感,沒用上一粒鹽,都非常夠味。櫻鯛魚,柚子青檸配上紫蘇花加酸汁,白身魚非常清新清爽。味道酸香好開胃,魚肉緊緻札實,入口帶清甜。富山縣白海老,食原味已經好鮮甜,根本唔使用豉油!入口膠質質感好濃,非常黏口,鮮味十足!關青魚,完全沒醃製過,配上即磨wasabi,肉質富有彈性,清新鮮甜,刺身與刺身之間加插了小食炸白蝦,酥香脆身亦帶蝦既鮮味。縞鰺魚,q彈爽甜,非常鮮味,似油甘魚既質地,當然更加獨特。白見貝,爽口度超高配上陣陣咸鮮味,又係唔使加 豉油已經食得系列,高質!北海道八爪魚吸盤,又係爽脆d freind, 師傅比我地見切之前有幾大條,非常震撼!富山炸蝦丸,有大約40多隻白蝦仔組成!一種蝦用上幾種做法,蛋白蛋黃分開打form整成丸, 非常有空氣感。白子一般用

刺身刺身之間加插了小食炸白蝦,酥香脆身亦帶蝦既鮮味。縞鰺魚,q彈爽甜,非常鮮味,似油甘魚既質地,當然更加獨特。白見貝,爽口度超高配上陣陣咸鮮味,又係唔使加 豉油已經食得系列,高質!

富山炸蝦丸,有大約40多隻白蝦仔組成!一種蝦用上幾種做法,蛋白蛋黃分開打form整成丸, 非常有空氣感。白子一般用刺身做法,今次就焗既煮法,無平時咁溜,keep到嫩嫩豆腐花creamy口感。微微既温度就似微温豆花一樣。非常精心既法!

新鮮到港既白魚苗,非常活躍,配上凍湯非常清新清涼,幾有玩味既一道菜式。
之後就到壽司環節,壽司飯粒都整得好味,帶黏黏糯糯!

青森縣帆立貝綿綿滑滑夠細嫩,

岩手縣赤貝夠咸鮮非常爽口脆身。款式多到有些沒有提及,

非常非常豐富又會食得開心既一餐。食完你會覺得物有所值。

2024-05-29 39 瀏覽
寿々乃從銅鑼灣搬去跑馬地後都係第一次嚟到這裡試他們的廚師發辦,質素高之餘,食材更是令我喜出望外。鄧司傅給我們從日本各個地方帶來最新鮮特別的食材,真係親身去日本都未必食得到。全晚咁多種刺身壽司,有好幾種魚、貝類都是初次接觸,好似平貝、關鯖都係第一次食。不過就算是同一種食材,寿々乃都是比其他店新鮮優質,應該是司傅的豐富經驗同有非常好的供應商吧。好似是岩首縣紫海膽,有一種海岸味道的鮮,又有海膽的甜。另外最有印象的就是那三款吞拿魚壽司,師傅幫我哋準備咗由最肥美嘅蛇腹大吞拿魚到中吞拿魚,到最後嘅吞拿魚醬油漬,一次過俾我哋試晒三種唔同嘅美味。我自己就最鍾意吞拿魚醬油漬,肥瘦均勻。連最後嘅甜品都帶俾我好大驚喜,有用沖繩熱情果製造嘅芝士餅配搭北海道嘅蜜瓜,真係將成個日本帶咗嚟。廚司發辦中,寿々乃對食材嘅追求唔係咁多人做到!

2024-05-29 21 瀏覽
唔知大家食omakase最重視係啲乜嘢,當然材料嘅新鮮度同埋食物嘅配搭係一個好重要嘅考慮,但我更加重視成個過程同師傅嘅交流同氣氛,因為係廚師發辦,我覺得個廚師係有責任令到個賓客明白佢選擇食材背後嘅原因,如果冇互動,咁不如食返一般嘅壽司店。呢度主理嘅鄧師傅超級健談,非常親切,最重要係佢可以上每一道菜時非常詳細講解佢嘅來源同埋特色,甚至講埋處理方法背後嘅理念,呢樣嘢好難得,可以做咁多年都堅持同食客有交流,而且佢真係好想知你鍾唔鍾意食,睇得出有心有力。食材質數真係唔使講,親眼見到佢打開啲新鮮食材,個平貝一開箱就攞出嚟開俾我哋食,咁樣食點會唔鮮甜?基本上全部食材都係日本入口,連個甜品嘅百香果都用沖繩出產嘅,真係好畀貨。全晚最鍾意係中拖羅,另外關鯖魚仲有八爪魚吸盤都非常有驚喜,非一般咁爽甜。不過當然啦,食材都好講季節,所以我食到嘅嘢同你食到嘅嘢一定會唔同。之前已經聽講過鄧師傅好多熟客,去食過一次就明點解,總之記得早啲訂枱,全店得10個位架咋!

燈光柔和、環境簡約、一字料理台讓廚師能很好的與食客互動交流,並將這份用心體現在每份客製化的餐點上,使氛圍溫馨放鬆。食客們沈浸在主廚對日本的食材、地理、人文、風情淵博的學識中;欣賞著對時令食材的掌握和廚藝功架;品嚐著每一分精細雕琢、講究、根據餐序呈上的應季餐點昆布醬油鯛魚白只口感綿密豐彈,正反兩面微燒至金黃,至於昆布醬油上,濃郁甘香。北海道水八爪魚觸手刺身薄片清甜;吸盤爽脆。wasabi和調配的山葵調料,各有千秋,為味覺帶來更豐富的體驗。富山白蝦 - 三吃生-晶瑩剔透,優雅甘甜。炸-香口小食,滋味脆口。熟-軟綿彈牙,細緻飽滿。沖繩赤貝 / 北海道白見貝口感爽脆,海洋鮮味。三重縣蜆湯並無添加鹽,本身肉質飽滿、鮮味十足的蜆,已足夠為整晚湯注入海水味和鮮味,墜以當季綠柚片的柚香,更添風味。北海道馬糞海膽手卷淡淡橙黃色肉身,味道濃厚甘甜,放入手卷中,每一啖都有驚喜。📍 寿々乃 (跑馬地) - 跑馬地黃泥涌道163號地舖

昆布醬油鯛魚白只

北海道水八爪魚
觸手刺身薄片清甜;吸盤爽脆。

富山白蝦 - 三吃
生-晶瑩剔透,優雅甘甜。
炸-香口小食,滋味脆口。
熟-軟綿彈牙,細緻飽滿。

沖繩赤貝 / 北海道白見貝
口感爽脆,海洋鮮味。

三重縣蜆湯

北海道馬糞海膽手卷
淡淡橙黃色肉身,味道濃厚甘甜,放入手卷中,每一啖都有驚喜。

📍 寿々乃 (跑馬地) - 跑馬地黃泥涌道163號地舖
2024-05-24 1244 瀏覽
去完旅行,眼睛大飽眼福,但肚皮空空,返到香港立即搵朋友食餐好的,揀選咗想食好耐既Suzuro,餐廳由樓上舖搬到地舖,但位置都只係得10個,全部吧枱位置,所以要朋友一早訂位先食到~ Dinner Menu ($1880/人) 🌟前菜 先來前菜開胃,一共有四款,包括丹波黑豆、沢蟹、鯛魚昆布漬及和歌山螢光魷魚。最特別是是沢蟹,係季節食材,雖然迷你,但還是很鮮甜,可整隻蟹食用,鹹鹹甜甜的,日本人喜歡用來佐酒。 🌟湯 柚子大蜆清湯,純海鮮的味道,清甜! 蜆非常的大隻厚肉,湯沒有加半點鹽,因為蜆的天然海水味已經足夠調味,再加點柚子的清香便非常鮮味,純海鮮味,新鮮鮮甜。 🌟刺身 這裏的海鮮食材全部由日本到港,每日新鮮到運,不時不食,每款都新鮮好味 🔺鯛魚 來自日本四國愛媛縣的鮮鯛魚,味道清甜,口感結實,可以加埋醋橘,配埋個酸汁,帶出魚的鮮甜味道~ 🔺白蝦 來自富山縣的白蝦,細細隻,但甜味滿分,只需醮少許醬油就可以,一啖十幾隻入口,非常鮮甜 🔺縞鰺 來自熊本天草的縞縿,是天草的名物,口感清爽順滑,肉質結實,味道清雅帶點淡淡魚油香 🔺素揚白蝦 食咗一輪刺身,師傅特別安排一道
Dinner Menu ($1880/人)
🌟前菜
🌟湯
🌟刺身
🔺鯛魚
🔺白蝦
🔺縞鰺
🔺素揚白蝦
食咗一輪刺身,師傅特別安排一道素揚白蝦,讓我地轉一轉口味。炸白蝦,香脆不油膩,只簡單的加鹽調味,白蝦炸得香脆好味,佐酒一流
🔺岩手縣赤貝
再來是岩手縣的赤貝,新鮮鮮活,口感清爽鮮甜,只簡單配檸檬及少許靜岡wasabi就已經帶出鮮味😋
🔺水八爪魚刺身
來自北海道的水八爪魚刺身,經師傅去衣處理後,外表精瑩雪白,食落口感同一般的八爪魚完全不同,柔軟好食;而八爪魚的吸盤則爽脆,2種截然不同的口感,師傅附上2款wasabi 配著吃,一款是靜岡wasabi,另一款是醬油漬wasabi,辣度略有不同,但配著吃都很不錯,帶出八爪魚的清甜味道
🔺白見貝
北海道厚岸白見貝,師傅將其厚切成條,方便食用,白見貝味道新鮮海水味,非常鮮味,口感清爽彈牙,可以配wasabi、鹽醬油或檸檬食都可以,簡單便能帶出鮮味。
🌟和食:
吃完一輪刺身後,師傅安排2個和食先再吃壽司
🔺昆布醬油燒鯛魚白子
這個季節白子是鯛魚白子,師傅以昆布醬油煮,再燒,令鯛魚白子的外皮口感較煙郁,但內裏還是軟淋,濃郁又清甜。
🔺白海老真丈
白蝦的第三食,是富山縣的鄉土菜餚,是將富山白蝦變成蝦膠去炸,蝦味更濃郁,而外脆內充滿肉汁,彈牙又好食,非常白出色👍🏻
🌟壽司
🔺金目鯛
壽司先以淡身魚開始,來自熱海的金目鯛,新鮮清甜,是比較淡身的白身魚
🔺伊左木
季節限定,來自長崎的伊左木,白身魚帶點晶瑩的紅色光澤,紅色是魚血的光澤,因為是當造季節,所以魚香豐富,是較有口感的白身魚
🔺平貝
愛知縣的平貝,大大隻平貝,師傅席前即開即手握壽師,清甜彈牙
🔺關鯖
大分縣的關鯖,是季節食材,平時的鯖魚都是熟食,但關鯖是可以刺身食用的鯖魚,第一次食鯖魚刺身,口感順滑,魚味濃郁,美味
🔺槍魷魚
配上紫蘇葉的槍魷魚,味道都好夾,口感煙韌
🔺池魚
用上神奈川的池魚,師傅還加了蔥,魚味非常濃郁
🔺中拖羅
魚味及魚油香恰到好處,食落肥美又甘香
🔺大拖羅
偏體雪白的大拖羅,一睇就知非常肥膄,師傅特別加了點鹽同握,降低油脂感,加強魚味,依舊入口即融,但肥膩感減少,魚味也突出,跟以往的大拖羅確實不同
🔺醬油漬赤身(天身)
然後最尾食赤身,吞拿魚正中間近魚背位的部份,脂肪比例較少,但魚味最濃,口感相對亦較結實,師傅以醬酒清處理,更選用赤身中稀有的部位「天身」,醬油漬過後,赤身的鮮甜味更突出
🔺馬冀海膽
選用北海道根室市的馬冀海膽,非常的清甜,一點雜質都沒有,鮮甜味充滿口腔,因為太鮮味,所以忍不住再追加一件,人間美味
🌟麵豉湯,加入季節蔬菜及魚肉的麵豉湯,濃郁又鮮甜
🌟甜品:赤肉蜜瓜、熱情果芝士餅
用上沖繩的熱情果製作,味道酸甜,口感順滑;而赤肉蜜瓜則非常清甜,比芝士餅更甜!非常完美的一餐!
  • 海膽手卷
  • 水八爪魚
  • 中拖羅
  • 白蝦
  • 關鯖
2024-05-23 28 瀏覽
喺寿々乃嘅呢一餐係令我非常難忘嘅體驗,由前菜到甜品都無可挑剔。首先係茶碗蒸,蝦、蜆好鮮甜,柴魚碎同油揚、冬菇相得益彰。之後係蜆湯,師傅冇落鹽煮出黎,柚子味重,又唔會影響蜆本身嘅味道,極之開胃。刺身五點包括櫻花鯛、鰝鰺、關鯖、赤貝同水八爪魚同埋佢嘅吸盤。櫻花鯛點酸汁,紫蘇花同白身魚配合完美。師傅即場處理水八爪魚,功夫老道,真係一場視覺饗宴。第一次試水八爪魚吸盤,又脆又可口。和食係炸真醬灼海老,外皮酥脆,內裡極creamy,啖啖享受。壽司完全出乎我想像,有神奈川針魚、青森帆立貝、靜岡金木鯛、八件貝、中拖羅、大拖羅蛇腹、醬油漬、北海道根室海膽,北海道根室海膽最impressive,日本人視之為品質最高嘅海膽品種,金色嘅膽肉飽滿又肥厚,非常吸引;食落口即刻化開,十分濃郁,甘香回味無窮。之後仲有師傅私人醒嘅中拖羅蔥卷,好開心。隨之而來嘅麵豉湯烏冬同甜品沖繩熱情果芝士餅配咖啡都係大滿足。寿々乃除咗食物出色,陳師父嘅講解同幽默對答都比到我好好嘅印象,我諗我一定會encore。
2024-05-22 26 瀏覽
寿々乃 📍跑馬地黃泥涌道163號地舖 ━很少有能令我回訪再回訪 甚至推薦給朋友的Omakase 寿々乃便是其一 大推!高質魚料相就看得出 用量豪爽 分量十足 包你飽上心口 不過當晚的體驗和得著又怎能用圖片概括呢 只有自己知道🙈 鄧師傅人超好🥹 專業認真 幽默風趣 似乎在一邊吃飯一邊聽talk show🤣━ 🍱 先付▶︎ 先付包括 蜜黑豆 櫻樽蘿蔔苗卷 熒光魷魚配春菜 昆布漬鯛魚▶︎ 個人最愛煙燻味濃郁的北海道櫻樽!好味指數:●●●●◯━🐚 季節清湯▶︎ 不加一粒鹽的蜆清湯! 三重縣的蜆肉超大粒~ 湯鮮味超濃郁好味指數:●●●●◐━🐟 真鯛▶︎ 愛媛縣天然鯛魚搭配醋橘 教科書般的賣相好味指數:●●●●◯🐟 間八▶︎ 九州影島間八 口感微脆 油香但不油膩😙好味指數:●●●●◯🦐 白蝦▶︎ 富山灣白蝦 甜糯漿口!好味指數:●●●●◯🐙 水八爪魚▶︎ 八爪魚足的肉部柔軟甜糯 吸盤脆彈 搭配醬油漬山葵最為滿足!好味指數:●●●●●🐚 赤貝▶︎ 赤貝總是如此爽脆! 好味指數:●●●●◯🐚 白劍貝 ▶︎ 北海道白劍貝為象拔蚌親戚 師傅用料也太足 完全是吃到飽的感覺!!▶︎ 貝肉爽脆帶海水味 喜歡這款~好味指數:●●●●
寿々乃
📍跑馬地黃泥涌道163號地舖

高質魚料相就看得出 用量豪爽 分量十足 包你飽上心口

不過當晚的體驗和得著又怎能用圖片概括呢 只有自己知道🙈

🍱 先付
▶︎ 個人最愛煙燻味濃郁的北海道櫻樽!

🐚 季節清湯

🐟 真鯛
▶︎ 愛媛縣天然鯛魚搭配醋橘 教科書般的賣相

🐟 間八
▶︎ 九州影島間八 口感微脆 油香但不油膩😙

🦐 白蝦
▶︎ 富山灣白蝦 甜糯漿口!

🐙 水八爪魚

🐚 赤貝
▶︎ 赤貝總是如此爽脆!

🐚 白劍貝
▶︎ 貝肉爽脆帶海水味 喜歡這款~

🦐 炸白蝦
▶︎ 中段送上的零食 連皮的白蝦酥脆又香口

🐟 鮎
▶︎ 則大家熟知的香魚 整條燒過後皮脆而肉質軟綿
▶︎ 內臟部分十分甘香! 而魚肉本身亦完全無腥味~

🦐 海老真丈
▶︎ 白蝦第三次出現 今次做成真丈
▶︎ Q彈中不失鮮味 微微油炸的外層更是添了一份香

🍣 金目雕
▶︎ 可以說是最近吃過金目雕中top的~ 魚皮微韌魚肉緊實

🍣 伊佐木
▶︎ 長崎伊佐木軟糯鮮香~

🍣 關鯖
▶︎ 九州大分關鯖 新鮮鯖魚不常見哦! 油脂香與口感完美平衡!

🍣 平貝
▶︎即開平貝 橫切之下貝肉長得能包裹住醋飯 一口滿足

🍣 池魚
▶︎ 唇齒之間感受到池魚的油香與新鮮

🍣 吞拿魚蛇腹
▶︎ 三款吞拿魚均來自和歌山~
▶︎ 層層堆疊的魚肉與油脂 看似筋膜多 但實際吃起來只剩油香🥹

🍣 吞拿魚鰓背
▶︎ kamatoro是第一次吃到! 似乎比起大拖更加肥美 喜歡油脂感重的 這款應該是天堂~

🍣 中拖羅
▶︎ 目測是中拖(?) 食到忘記一切 但只記得這款是意料之外的柔軟 魚味甚濃!

🍙 海膽手卷
▶︎ 北海道根室海膽 creamy且味道濃郁 放在拖羅之後亦毫不遜色
▶︎ 成排海膽的手卷 豪爽到!

🍙 拖羅手卷
▶︎ 師傅加碼! 剩下的拖羅all in
▶︎ 拖羅蓉超油香! 加上蔥更提香~

🫕 湯
▶︎ 味噌湯濃郁之餘有清甜味!

🍰 甜品
▶︎ 很少有Omakase的甜品令人滿意 這款熱情果芝士蛋糕則無可挑剔 不甜膩之餘很解膩 雖然超飽但清空!
▶︎ 蜜瓜也很甜OuO

2024-05-17 42 瀏覽
餐廳係銅鑼灣行入D,交通方便環境都幾大,坐得舒服,一共有10張台先付係一個碟,好有藝術感串住左既黑豆,加鯛魚、三文魚、螢光魷魚螢光魷魚入面有膏,好正呀大蜆湯完全就係鮮味,仲有D柚子清新味刺身五點係四國天然鯛魚、富山白蝦、縞鰺、岩手縣既赤貝、北海道水八爪魚,仲有多左一個既係北海道 白見貝一路食有送既沙甸魚魚乾做小食 👍和食係燒過既白子 & 炸蝦丸 呢到上菜速度係慢慢黎,一路睇住師傅整,真係由7點食到10點再加上同埋呢到D壽司飯係比較細粒,所以唔會太濟10件都可以輕鬆食到10件壽司分別有伊佐木、金木雕魚、愛之縣平貝,關鯖魚、池魚、福岡槍魷魚、特上中吞拿魚腩、鮪魚蛇腹、吞拿魚、海膽一路食既時候,見住師傅係一塊細細既平貝上切60 70 刀,真實在係太勁啦同埋師傅都好熱情咁show D食材出黎,令我地都可以睇到食物既真身haha最後當然就係太卷,一口食哂所有野! 呢到既太卷加左海膽,所以所有野好似溶為左一體咁最後飲埋碗湯暖下個胃最最後甜品係熱情果cheese cake,呢個唔係D 好heavy 既cake 而係用cream cheese 整既light cake 酸酸地好好味呢個師傅係香港人,好
餐廳係銅鑼灣行入D,交通方便
環境都幾大,坐得舒服,一共有10張台

先付係一個碟,好有藝術感
串住左既黑豆,加鯛魚、三文魚、螢光魷魚
螢光魷魚入面有膏,好正呀

大蜆湯完全就係鮮味,仲有D柚子清新味

一路食有送既沙甸魚魚乾做小食 👍

和食係燒過既白子 & 炸蝦丸

呢到上菜速度係慢慢黎,一路睇住師傅整,真係由7點食到10點
再加上同埋呢到D壽司飯係比較細粒,所以唔會太濟
10件都可以輕鬆食到

最後當然就係太卷,一口食哂所有野!
呢到既太卷加左海膽,所以所有野好似溶為左一體咁

最後飲埋碗湯暖下個胃

呢個師傅係香港人,好好笑容又好好客
會同食客傾計,今日咁岩仲有個熟客黎到,由頭傾到落尾
佢仲請左我地飲清酒,成個氣氛都好好
要食既一定要早D book
2024-05-17 19 瀏覽
餐廳係以田園為主,一共有10張台,大廚係香港人,非常熱情 會不斷同你傾計要食既一定要早D book,因為都幾多人架一開始係先付💛黑豆、鯛魚、菜之花(即三文魚)、螢光魷魚先付已經有海鮮💛跟住暖下胃先,大蜆湯沒有調味只有鮮味,柚子更加帶出左大蜆既清新然後就開始刺身五點啦,分別有💛四國天然鯛魚,係加左醋骨、青檸柚子,點酸汁,仲可以將紫蘇葉拆出來一齊食用自由配搭DIY💛富山白蝦,細細粒粒,我先食原味 再點醬汁💛縞鰺,原來即係深海池魚王,係來自九州西北部長崎縣,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美,我幾鐘意💛岩手縣既赤貝 好爽口💛北海道水八爪魚 呢個好特別呀,係有吸盤位同埋肉位,另有仲醬油漬Wasabi點綴好濃味! 師傅仲show 埋全條水八爪魚出黎,好震撼呀💛北海道 白見貝,好似象拔蚌咁,點埋檸檬&鹽好味 另外一路食既時候有沙甸魚魚乾做小食 👍第一次品嚐,有別於經典既雞泡魚魚乾,係相對很薄身,輕薄,脆卜卜味道以香脆為主~~️食到呢到就到熟食啦💛白子 哈哈 之前食過D係生既,都令人毛骨悚然,呢個燒過既白子就好好味! 仲有D汁幾正💛炸蝦丸 第一次食一個咁軟熟既蝦丸,係用D蝦仔一粒一粒咁樣猜成,小心睇熱呀食到
要食既一定要早D book,因為都幾多人架

一開始係先付
💛黑豆、鯛魚、菜之花(即三文魚)、螢光魷魚
先付已經有海鮮

自由配搭DIY

💛富山白蝦,細細粒粒,我先食原味 再點醬汁

💛岩手縣既赤貝 好爽口

好濃味! 師傅仲show 埋全條水八爪魚出黎,好震撼呀

💛北海道 白見貝,好似象拔蚌咁,點埋檸檬&鹽好味

另外一路食既時候有沙甸魚魚乾做小食 👍
味道以香脆為主~~

️食到呢到就到熟食啦

食到呢到..... 終於到十件壽司啦🤗😳
好在師傅全程同我地傾計,上菜速度比較輕鬆悠和,所以女仔都可以食得哂十件
同埋呢到D壽司飯係比較細粒,所以係可以handle 到!!!
實在係好細心既安排🙏🏼🙏🏼🙏🏼☺️

💛伊佐木 (佐賀)
💛金木雕魚 熱水淥過 魚皮都食得 (係紅色大眼仔)
💛愛之縣平貝,見住師傅係一塊細細既平貝上切60 70 刀,真實在係太勁啦🤪
💛關鯖魚 (酸酸地 好肥美)
💛池魚 (加左蔥 wasabi)
💛福岡槍魷魚 (方便嘴饞 已經係一條一條架啦😛)
💛特上中吞拿魚腩 (超肥美🤪)
💛鮪魚蛇腹
💛吞拿魚
💛海膽
💛太卷, 太卷永遠就係favourite 一口食哂所有野! 最特別係呢到既太卷加埋左海膽,令到成件事Juicy 好多,好開心呀😆😆😆😆

再飲埋碗湯, 仲有超好味既熱情果cream cheese cake (very light!!!) 實好好滿足
2024-05-09 16 瀏覽
終於嚟到食呢間期待已久嘅omakase 😍😍星期一夜晚嚟食全場爆滿 睇得出生意好好係咁嘅經濟環境底下 仲有咁多客人 未食已經證明咗佢嘅食物質素晚餐餐單只有一款 全部都係由師傅安排值得一讚嘅係師傅非常熱情大方 比嘅食材一啲都唔手軟前菜既擺盤已經勁靚😍有螢光魷魚、鯛魚漬物、黑豆估唔到第一樣嘢已經咁吸引季節性湯品 - 蜆湯非常驚艷 呢個湯一粒鹽都冇落但係已經非常夠味 真係唔捨得咁快飲晒🥹刺身五點有五款唔同嘅刺身1.鯛魚2.甜蝦3.深海池魚4.赤貝5.白扇貝所有刺身都係即場處理 新鮮,真係看得見😆季節性料理1.炸手沙甸魚仔 非常脆 用嚟送酒一流2.鯛魚白子 咬落去係爆汁嘅感覺 第一次食覺得好好味🥰跟住就係嚟到壽司正餐 總共有10款壽司分別係金目鯛、本鱒、平貝、關鯖、槍魷魚、池魚、中拖羅、大拖羅、漬物吞拿魚赤身同埋馬糞海膽最震撼嘅當然係大拖羅同埋馬糞海膽大拖羅油脂充足 入口即溶馬糞海膽嘅份量超多 放入口成個口都係香濃嘅海膽味甜品1. 赤身瓜2. ⁠百香果芝士蛋糕兩個甜品都非常好味👍🏻服務環境同埋食物都係一流 絕對對得住個價錢 下次一定會再嚟👍🏻
終於嚟到食呢間期待已久嘅omakase 😍😍
星期一夜晚嚟食
全場爆滿 睇得出生意好好
晚餐餐單只有一款 全部都係由師傅安排
值得一讚嘅係師傅非常熱情大方 比嘅食材一啲都唔手軟
前菜既擺盤已經勁靚😍
有螢光魷魚、鯛魚漬物、黑豆
估唔到第一樣嘢已經咁吸引
2.甜蝦
3.深海池魚
4.赤貝
5.白扇貝
所有刺身都係即場處理 新鮮,真係看得見😆
季節性料理

1. 赤身瓜
2. ⁠百香果芝士蛋糕
兩個甜品都非常好味👍🏻

2024-05-09 21 瀏覽
一早book左呢間好出名既omakase 星期一夜晚嚟食全場爆滿 睇得出生意好好係咁嘅經濟環境底下 仲有咁多客人 未食已經證明咗佢嘅食物質素佢哋嘅晚餐餐單只有一款師傅非常熱情 不停同客人傾偈 同埋介紹各式各樣嘅食材首先係佢哋前菜有唔同嘅海鮮同埋唔同嘅食材非常之開胃跟住係佢哋嘅季節性湯品呢個蜆湯真係令人非常震驚師傅話呢個湯一粒鹽都冇落但係成個湯非常鮮味 而且蜆肉好飽滿跟住就到刺身五點有五款唔同嘅刺身分別係鯛魚、甜蝦、深海池魚、赤貝、白扇貝所有刺身都非常新鮮跟住有兩款季節性料理第一款係沙甸魚仔炸物 非常香口第二款係鯛魚白子 熱食 加上醬油非常Creamy食咗咁多嘢,終於進入正題食壽司啦🤣總共有10款壽司分別係金目鯛、本鱒、平貝、關鯖、槍魷魚、池魚、中拖羅、大拖羅、漬物吞拿魚赤身同埋馬糞海膽令人最深刻嘅係本鱒同埋平貝本鱒嘅外表好似三文魚咁 但係食落去嘅口感同味道都比三文魚升華10倍 而平貝師傅就係我哋面前將原隻拎出嚟劏 超級大隻,非常震撼而佢嘅味道非常鮮甜食完壽司就有一碗味噌湯唔係普通嘅湯喺入邊仲有好多唔同嘅蔬菜同埋魚類 好好味👍🏻終於嚟到甜品環節甜品係赤身瓜同埋百香果芝士蛋糕赤身瓜非常清甜
一早book左呢間好出名既omakase

呢個蜆湯真係令人非常震驚
師傅話呢個湯一粒鹽都冇落
但係成個湯非常鮮味 而且蜆肉好飽滿

跟住就到刺身五點
有五款唔同嘅刺身分別係鯛魚、甜蝦、深海池魚、赤貝、白扇貝
所有刺身都非常新鮮
赤貝

跟住有兩款季節性料理
第一款係沙甸魚仔炸物 非常香口
第二款係鯛魚白子 熱食 加上醬油非常Creamy

食咗咁多嘢,終於進入正題食壽司啦🤣
總共有10款壽司
令人最深刻嘅係本鱒同埋平貝
而平貝師傅就係我哋面前將原隻拎出嚟劏 超級大隻,非常震撼
而佢嘅味道非常鮮甜

而百白果芝士蛋糕亦都令人食唔停口
赤貝
馬糞海膽
2024-05-07 42 瀏覽
呢間Suzuno,師傅好健談有經驗十足🤣☺️先付🍵▫️櫻鱒/鯛魚昆布漬/瑩光魷魚 - 時令嘅前菜▫️蜆清湯 - 一打開蓋見到勁大隻蜆🫨 食落好彈牙,唔會煲到乾晒,師傅仲話個湯一粒鹽都冇落,但絕對夠味又鮮甜🙌🏻刺身🐟▫️櫻鯛 ▫️帆立貝▫️鰝鰺魚 - 外觀有啲似油甘魚,食落有油香之餘,肉質好特別好紮實,食得出佢好晶瑩剔透🤯👍🏻▫️岩手赤貝▫️北海道水八爪魚 - 原身勁大隻🫨 吸管好有咬口好得意▫️北海道白見貝季節料理🍱▫️昆布醬汁燒鯛魚白子 - 呢個熟食嘅口感係好creamy!▫️岩手雪解蠔🦪 - 用天婦羅形式製作,炸衣勁薄唔會油膩🌿壽司🍣▫️熱海金目鯛▫️神奈川池魚▫️愛知縣平貝 - 🥹 口感扎實鮮甜▫️北海道櫻鱒▫️關鯖 - 罕有地冇用醋去醃製,帶微微酸味,好食!▫️日本福岡槍魷魚▫️長崎呑拿魚中拖羅 - 油脂分佈好平均,睇住師傅原件切出黎,勁新鮮滿足🤤▫️蛇腹 - 蛇腹位可遇不可求,好靚仔,食落好綿密黏口,吞拿魚嘅味充斥口腔🤤▫️醬油漬赤身 - 好滑身!▫️馬糞海膽甜品🍡十勝紅豆果子伴草莓
呢間Suzuno,師傅好健談有經驗十足🤣☺️

先付🍵

▫️岩手赤貝
▫️北海道水八爪魚 - 原身勁大隻🫨 吸管好有咬口好得意
▫️北海道白見貝

季節料理🍱
▫️岩手雪解蠔🦪 - 用天婦羅形式製作,炸衣勁薄唔會油膩🌿

壽司🍣
▫️熱海金目鯛
▫️神奈川池魚
▫️愛知縣平貝 - 🥹 口感扎實鮮甜
▫️北海道櫻鱒
▫️關鯖 - 罕有地冇用醋去醃製,帶微微酸味,好食!
▫️日本福岡槍魷魚
▫️醬油漬赤身 - 好滑身!
▫️馬糞海膽

甜品🍡
十勝紅豆果子伴草莓
2024-04-30
慶祝紀念
紀念日
2024-05-04 20 瀏覽
咁耐以來一路都未試過食Omalase,今次難得慶祝周月紀念,選擇咗依家歷史悠久嘅Suzuno。門面設計非常優雅,有日式庭園嘅設計風格,店舖面積唔算大,但係只係提供大約10位客人嘅座位,所以座位非常寬敞,亦都十分舒適。師傅就住每一道菜都詳細解釋,又同我哋傾閒計,成餐飯都食得好開心。首先帶嚟開胃嘅前菜, 擺設非常精緻,包括鯛魚漬,黑豆,烏魚子,魷魚。最好食嘅係鯛魚漬,鹹鹹地又好香。跟住落嚟嘅係季節性嘅食材,今日嘅係蜆湯,好香好甜,好驚訝嘅係師傅同我哋講話一粒鹽都無落,突顯天然甜味同埋鹹味。刺身方面有五款,羽太,來自熊本嘅縞鰺,赤貝,水八爪魚,白見貝。羽太配上含有辣蘿蔔蓉嘅酸汁,好惹味。師傅特別準備咗八爪魚吸盤,有大中細,好爽好彈口,配上自家店嘅醬油積wasabi,比一般Wasabi辣,但係都忍唔住全部用晒。師傅亦都準備咗小食俾我哋,係炸沙甸魚苗,炸成薄片,好香脆。至於熱食方便,師傅安排咗櫻鯛嘅白子,用昆布燒,係春天先會有嘅季節性料理。第二份熟食係增象,即係炸蝦丸,炸到外皮香脆,同魚蛋嘅口感相似。最後係壽司嘅環節,有金木雕,帆立貝,鯖魚,池魚,槍魷魚,蝦,中吞拿魚腩,大拖羅魚腩,而壓軸出場嘅

師傅亦都準備咗小食俾我哋,係炸沙甸魚苗,炸成薄片,好香脆。

最後係壽司嘅環節,有金木雕,帆立貝,鯖魚,池魚,槍魷魚,蝦,中吞拿魚腩,大拖羅魚腩,而壓軸出場嘅係海膽手卷,海膽超級鮮甜,份量亦都非常慷慨。

甜品係士多啤梨同埋十勝水羊羹,為晚餐帶黎完美嘅句號。