2011-04-04 167 瀏覽
公司同事一齊收工後去食餐飯,因為佢近OFFICE,所以去左食。我地十三個人,佢俾左張大枱我地,但由於人多,佢話驚我地撞到後面枱人所以有啲同事要坐圓櫈,好有大排檔feel。但佢地話等後面枱人走左後,會幫手換返。佢地有個特別優惠,夠六人以上可以叫等價龍蝦$138或多寶魚$68(大概)。但只可以叫其中一款,可以叫兩份(只限同款)。我地想食多啲唔同餸,所以問左個部長,可唔可以叫兩款唔同,每款一份,佢話冇問題。我地同事仲話呢間野都幾好咁喎。之後我地再選左10餸1湯,打算叫人落order啦。落order時,係另一個部長喎,話唔可以叫兩款,我地話之前個部長話可以。佢堅持話唔得,仲話:你地唔識睇字呀!如果啲老人家真係唔識睇字,咁佢唔講會唔好hurt人地呢?我地好有禮貌咁問的,但就好似俾人覺得我地係度乞佢地啲疇食。好冇引囉。想點呀,我地問左先,佢地同事話ok, 咁係佢地自己員工的問題。唔應該唔禮對待客人。以後都唔會再去。講返野食方面,都唔算差,10分會俾6.5分。份量都可以, 有7分論食物係OK的PS最後都係冇換返啲櫈

所以問左個部長,可唔可以叫兩款唔同,每款一份,佢話冇問題。
我地同事仲話呢間野都幾好咁喎。
之後我地再選左10餸1湯,打算叫人落order啦。

佢堅持話唔得,仲話:你地唔識睇字呀!
如果啲老人家真係唔識睇字,咁佢唔講會唔好hurt人地呢?
我地好有禮貌咁問的,但就好似俾人覺得我地係度乞佢地啲疇食。
唔應該唔禮對待客人。以後都唔會再去。

講返野食方面,都唔算差,10分會俾6.5分。
份量都可以, 有7分
論食物係OK的

PS最後都係冇換返啲櫈
2011-03-28
  • 豬肺湯
2011-02-01 118 瀏覽
是日聖誕節,上午與母親在中環逛街,下午找地方飲茶,港澳碼頭裡竟然沒有酒樓!於是我們走入電車路,看見寶湖金宴全日下午茶的告示牌,便決定在這裡飲茶。店內的燈光比較暗,牆上有電視裝置,桌與桌之間有足夠的空間。下午茶有特定的點心紙,也有套餐可選,還有不吃也收錢的花生和辣椒醬。 我們散點兩碗湯粉及四個點心。黑椒燒鵝很特別,鵝皮偏向深色,只有幾件鵝,肉質普通,湯多粉少 ($16.8)。原汁牛腩河湯多粉也多,很多牛肋,牛腩夠林 ($16.8)。芋頭糯米卷,我沒有吃,但包裹得很整齊。叉燒腸粉,不夠熱,凍的。百花釀腐皮卷,味道清淡,內有一團打成膠的肉,應該包括蝦肉和豬肉。北菰雞燒賣,只有兩隻,味道與百花釀腐皮卷有點相似。
店內的燈光比較暗,牆上有電視裝置,桌與桌之間有足夠的空間。

原汁牛腩河湯多粉也多,很多牛肋,牛腩夠林 ($16.8)。

芋頭糯米卷,我沒有吃,但包裹得很整齊。

叉燒腸粉,不夠熱,凍的。

北菰雞燒賣,只有兩隻,味道與百花釀腐皮卷有點相似。

2010-12-25
2011-01-18 84 瀏覽
我自己走嚟飲茶,嘆假日醒神早茶。由於星期六朝早多茶客,侍應要求我搭枱;雖然侍應數量比較少,但係反應夠快!服務及態度不錯!坐下來,聽到「丁丁登登」聲,舉頭一望,原來係掛滿咗被射燈照明嘅玻璃柱裝飾,玻璃柱被冷氣機吹到撞嚟撞去,發出清脆聲響,猶如掛咗風鈴!陳皮牛肉飯 $5.8單睇 $5.8 呢個價錢已經相當吸引! 亦係最先上枱。不是用上不锈鋼盅仔,用瓷兜盛住,份量大約一碗飯,飯上面有一塊牛肉餅,認真慷慨! 傳菜員問我要唔要豉油?要加上豉油先至好食!當然要啦! 牛肉餅比較牛肉球腍一點,白飯尚有飯味!實在抵食!瑤柱菜苗餃 $12.8有 3 粒,餃皮同粉果皮一樣,同是厚身透明皮,略嫌厚身,接合位係白色一團粉, 未如理想!餡料方面,大大隻蝦去腸爽身,少許豆苗,蝦佔 3,豆苗佔 7,豆苗比較其他菜貴,因此份量相對少!味道算唔錯!脆皮奶黃包 $9.8只有 3 個大約糯米糍 size 嘅包仔,炸得金黃,外脆內軟!一咬開,像流沙包嘅奶黃餡即時流出來, 奶黃餡稀汪汪,有些咸蛋黃粒。不論味道與口感,十分討好! 只係經油炸及含有膽固醇,有點不健康!我好似食咗好多嘢!但係 3 樣點心已經好飽!
我自己走嚟飲茶,嘆假日醒神早茶。

玻璃柱被冷氣機吹到撞嚟撞去,發出清脆聲響,猶如掛咗風鈴!
陳皮牛肉飯 $5.8
單睇 $5.8 呢個價錢已經相當吸引!
傳菜員問我要唔要豉油?要加上豉油先至好食!當然要啦!
牛肉餅比較牛肉球腍一點,白飯尚有飯味!實在抵食!
陳皮牛肉飯
瑤柱菜苗餃 $12.8
瑤柱菜苗餃
脆皮奶黃包 $9.8
奶黃餡稀汪汪,有些咸蛋黃粒。不論味道與口感,十分討好!
只係經油炸及含有膽固醇,有點不健康!
脆皮奶黃包
我好似食咗好多嘢!但係 3 樣點心已經好飽!

2011-01-08
$38 (早餐)
脆皮奶黃包
陳皮牛肉飯
瑤柱菜苗餃
玻璃柱被冷氣機吹到撞嚟撞去,發出清脆聲響,猶如掛咗風鈴!
2011-01-04 202 瀏覽
公司請食飯,選了這酒樓,愛其廳房骨子外,菜式要過得去,當然另一重要因素是不可使「阿公」太多錢,簡單一句,要物有所值。選了這張菜單,不知是叫「良朋歡聚」,還是「喜慶滿堂」之類,包有十二罐飲品,還可麻雀耍樂,每席三千元有找,是晚菜式如下:鴻運五福大拼盤 五款食物包括有鹵水豆腐,乳豬,叉燒,燒鵝和海蜇青瓜。燒味的質素取決於醃味、爐火,甚至擺放時間,當然最好是即燒即食,但做到這點又談何容易?這裏的燒味不過不失,吃了一件,還有意欲繼續想吃多件,好味還是太肚餓?我看兩者皆是,而海蜇和豆腐都不錯。環柱扒雙寶蔬 西蘭花放底,配以草菇,上淋江瑤柱絲的茨。草菇是新鮮的,份外爽和有濃烈的草菇味,翡翠蝦球蚌片 是蝦仁加珊瑚蚌,再加蓮藕片,翠玉瓜,西芹等,清爽怡人。窩貼鮮元貝 像蝦多士的做法,改放一粒元貝而已,香脆無舊油味,有蛋香。紅燒雞絲生翅 一大隻深碟盛著來,頗有睇頭,翅是很幼身的,而雞絲頗多,埋茨亦不稠,不糊口。鮑汁婆參扣玉掌 鵝掌是我的至愛之一,這裏的鵝掌夠大隻,炆得皮也酥軟入味,一咬即甩,但非全檯人所好,因而可讓我連吃幾隻,婆參軟滑,也是可口非常。清蒸老虎斑 蒸魚的火候是最重要,這條魚剛
清蒸老虎斑 蒸魚的火候是最重要,這條魚剛好蒸至離骨,魚肉鮮美,個人最愛鰭位和腩位,份外有油香,豉油調得好味。
堂紅脆皮燒雞 亦即是炸子雞,皮炸得香脆是最重要,肉質方面,因不是新鮮雞,所以少了點彈性,味道則醃得入味。
錦繡炒飯 是少蛋版的揚州炒飯,因太飽,沒有吃。
金菰炆伊麵 炆得夠乾身,伊麵不過腍,條理分明,韭黃加添了香味,雖然已很飽,但也吃了一碗。
合時甜品 紅豆沙,不過不失。
環球鮮果盆 蜜瓜和西瓜,收貨。
食品算不錯,服務則不夠貼身,可能是人手關係吧,地方整潔。吃過這餐,希望阿公賺多些,年尾分多些。

鴻運五福大拼盤
清蒸老虎斑
金菰炆伊麵
在洗手間門外的裝飾
2010-10-27 41 瀏覽
本來拜完山行下就來食飯,book 左6點半,6點半去到話staff食緊飯未執好枱. 算數Lor,唯有等一陣一坐低我地就開始傾重陽假個trip, 諗住成大棚人上中山頭盤係一隻乳豬, 脆脆地,但死咸 蟶子蚌肉炒翠肉瓜-翠肉瓜非常爽口,但蟶子同蚌肉mui人先分到1舊 同埋太油膩,又係死咸 , cover晒D瓜味蟹肉扒草菇-- 同一個問題, 蟹肉少得可憐.獻汁味道極怪沙律汁蝦球-- 無食,但好似炸得幾靚花膠雞絲翅-- 雞絲少,花膠又少,翅更少. 食來食去都係湯同粉絲形物體,湯又難飲 very bad.蒸魚-- 似樣Dla大大條,又新鮮 應該落多d蔥野菌浸時菜-- 又係菜, 無左個汁, 好好多吊燒雞-- 超cripsy, 味道剛剛好,唔肥唔膩另加荔芋鴨煲-- 唔掂, 芋頭味好淡,又稀,好似水咁.素菜包-- 熱lat lat 幾好食(但今餐食左好多好多菜)正當我地等個dessert等左好耐,無lala又尼左隻雞, 我地唔知咩事就食左, 無第一隻咁好食.跟住睇到經理罵人就知應該送錯枱. SORRY ar dessert- 紅豆沙好普通, 最後埋單都無計第二碟雞. 但味道麻麻,it's my fir
算數Lor,唯有等一陣
一坐低我地就開始傾重陽假個trip, 諗住成大棚人上中山

頭盤係一隻乳豬, 脆脆地,但死咸
同埋太油膩,又係死咸 , cover晒D瓜味

蟹肉扒草菇-- 同一個問題, 蟹肉少得可憐.獻汁味道極怪

沙律汁蝦球-- 無食,但好似炸得幾靚

花膠雞絲翅--

蒸魚-- 似樣Dla大大條,又新鮮
應該落多d蔥
野菌浸時菜-- 又係菜
, 無左個汁, 好好多
吊燒雞-- 超cripsy
, 味道剛剛好,唔肥唔膩

另加荔芋鴨煲-- 唔掂, 芋頭味好淡,又稀,好似水咁.
素菜包-- 熱lat lat
幾好食(但今餐食左好多好多菜
跟住睇到經理罵人就知應該送錯枱. SORRY ar

dessert- 紅豆沙好普通, 最後埋單都無計第二碟雞. 但味道麻麻,it's my first time and the last time.

2010-10-10
10 分鐘 (堂食)
  • 吊燒雞
2010-10-21 18 瀏覽
今日上午, 在上環的client office 工作, 由於下午要返公司, 所以我以為lunch要食自己, 幸運地, client話請我飲茶, 勁開心, 哈.我們兩個人, 去到寶湖金宴時, 已經有人等位, 不過, 午飯時間, 間間都要等位, 所以都無法, 照等. 等了二十分鐘, 終於有位. 點好食物後, 又等了十五分鐘, 唉我們點了: 飽魚雞球大包: 哇, 好大個, 個包有一個蒸籠這麼大. 一定要和別人share, 不過其實裡面的餡好似雞包仔一樣, 無特別 上湯鮮竹卷: 知竹好滑 山竹牛肉球: 雖然只有三粒牛肉, 但粒粒都很大. 黃金流沙包: 好正的流沙包, 夠熱,不太甜, 但都是利園的好味d 西生菜: 好特別, 因為有金華火腿絲鋪了在菜的上面. 本來我們叫了七樣食物, 但由於有兩樣太遲都未到, 所以放棄了. 我們是一時十分入座, 二時離開, lunch time 都完了吧...其實每樣食物也都要等一段時間, 不太好吧...雖然食物是不錯, 但要浪費很多時間去等食物來, 加上, 其實不便宜的, 兩個人食了$179, 雖然她話出公數, 不過她都覺不抵食哩.

我們點了:

上湯鮮竹卷: 知竹好滑

山竹牛肉球: 雖然只有三粒牛肉, 但粒粒都很大.

西生菜: 好特別, 因為有金華火腿絲鋪了在菜的上面.

黃金流沙包
2010-10-12
20 分鐘 (堂食)
黃金流沙包
2010-04-12 35 瀏覽
見佢星六,日有6折就走去飲,不過6折後都唔平,而如果無的話就真係好貴,不過最幣就係d味道都係一般之作小籠包有五隻----一見就佑唔多掂包皮厚薄不一,摺佔太厚,食落就重有d硬硬地,唔知點解重d苦味,個肉饀唔香榨菜星斑腸粉--------一定就唔係星斑,而且d魚,醃到只有薑同鹹味,而且好老身北姑雞燒賣----------啖啖豬油,,,,,,,小弟唔識欣賞炸兩---------入口"索索聲",不過真係d硬,做唔到粥舖嗰d皮脆內軟的感覺,但嗰腸粉皮就太散,所以包咗條油炸鬼後就唔好企理,不過點都好過"諗 bet bet"的炸兩腐皮千層夾---------腐皮幾香中間夾左少許魚茸,可惜小弟對魚茸都唔識欣賞

2010-04-11
2010-03-21 19 瀏覽
屋企大部份人都係住上環,再加上要遷就年老嘅阿嫲,所以做節做生日都會喺上環搞;而因為阿嫲屋企成日都去同一間酒樓飲茶,自然地佢地亦揀同一間酒樓食晚飯。雖然我一直都對間酒樓好不滿(我唔理你同個顧客幾熟,當住個客面話佢肥係唔可以接受),尋晚嘅一餐生日飯將我嘅不滿推到新高峰 話說屋企人多,每次都係要兩張大枱兼入房,尋晚入唔到房都唔緊要,兩張枱唔係喺正隔離都不特止,仲要安排其中一張係細 D 嘅枱,D 人出菜同推碗碟一定撞到。我一去到已經好不滿,我問其中一個高級職員:”你呢到咁窄點坐呀?”個職員理都唔理我就走咗去 之後我慢慢地坐喺我個位,坐低咗就完全唔郁得,因為一郁就會撞到後面張枱個人。全晚嘅嘢食除咗個壽包之外無樣嘢係熱到會出煙,全部都只係熱熱地。咁服務呢?我地見到好多人叫特價片皮鴨所以都想叫,問個熟嘅部長我地叫唔叫得,佢用好無禮貌嘢語氣答”唔得”,要問先答你點解。你忙係你嘅問題,有咩可能咁無禮貌對 D 客?? 不過佢地嘅服務好一致架,唔係淨係高級嘅先差,低級嘅亦一樣。 D 水餃到咗,又唔分又無擺碗,問佢咩?佢叫你自己拔。有無搞錯呀?收我 10% 服務費又唔俾服務我,算點啫?全晚無樣嘢得,又唔係特別

全晚無樣嘢得,又唔係特別平,如果係我自己出街食飯我見到張枱嗰刻已經走咗,奈何係全家一齊食飯,局住要留低。最抵死嘅係負責訂枱個親戚之前已經知道但係都喺呢度食,原因係:”唔喺呢度去邊到" ,呢 D 咪係愚忠囉,間酒樓搵多 D 呢種客就唔使點做架喇。
2010-03-20
慶祝紀念
生日
2009-04-08 7 瀏覽
周围工作的大陆阿姨都爱来这里招待亲朋刚刚来香港时候吃的第一顿,很多幼稚的、短浅的评论等待各位的鸡蛋家乡老火靓汤。蛮普通的,肉味很淡炭烧腩肉。肉汁也还留有一些,蘸的是黄芥末很有意思,和以前在大陆吃过的都不一样。皮太脆把我上颚刮得一塌糊涂蚬芥枝竹扣鹅掌,味道不太强烈,有很浓郁的腐竹、腐乳味道杏香脆鸡脯,口味很淡,杏仁本身的味道也不易吃出来,炸的太干瘦,我想如果有配蘸酱就好了虾子百花酿辽参,我不喜欢靠剽窃它物才能获得味道的食物蒜茸芥蓝没拍甜品,红豆沙真好喝……皮轻薄,起沙多
周围工作的大陆阿姨都爱来这里招待亲朋

家乡老火靓汤。蛮普通的,肉味很淡
蚬芥枝竹扣鹅掌,味道不太强烈,有很浓郁的腐竹、腐乳味道
虾子百花酿辽参,我不喜欢靠剽窃它物才能获得味道的食物
蒜茸芥蓝没拍
甜品,红豆沙真好喝……皮轻薄,起沙多

2008-08-07
2009-03-18 14 瀏覽
呢個星期又一晚來兩次呢度食飯了...星期一食o左魚蝦蟹翅套餐,4個人都只係$298...今晚10個人叫o左一圍,無記得全包唔包飲品都係$1500以下食物都過得去,呢個價錢都真係無得再彈~如果大家係呢區諗唔到食乜都可以揀呢間名菜就無,不過特別失望o既都無,安心進餐試菜
呢個星期又一晚來兩次呢度食飯了...
星期一食o左魚蝦蟹翅套餐,4個人都只係$298...

食物都過得去,呢個價錢都真係無得再彈~
如果大家係呢區諗唔到食乜都可以揀呢間
名菜就無,不過特別失望o既都無,安心進餐試菜
2009-03-18
2009-03-03 14 瀏覽
十一月廿四‧冬至 在中環區工作的,應該對這個酒樓品牌不會陌生。另外兩間寶湖都去過,就是這裡未來過。是日周日,跟家人來飲茶,原因簡單,因為這裡周日飲茶有6折。 這裡的地方佈置是堂皇的,午市飲茶檯擺得較密,幾墟埳的。 比較起另外的寶湖,這裡的點心水準是明顯的高一點的。大大粒的燒賣,炸兩也有粥麵店的水準,腐皮卷、煎蘿蔔糕、叉燒包等等也不錯。另外一款煎菜肉包,雖然是油膩一點,但幾好吃。 最重要的是便宜,一行四人來飲茶,吃了十多個點心,總共二百多一點,真夠便宜的。
十一月廿四‧冬至

這裡的地方佈置是堂皇的,午市飲茶檯擺得較密,幾墟埳的。

煎菜肉包,好吃
煎菜肉包,好吃
2008-09-26 8 瀏覽
由金鐘答叮叮去到上環, 行到有點兒累+餓快快手手點左一堆點心, 都上得很快!有煎米需米雞/ 牛肉/ 炒腸粉/ 桂花糕/ 鳳爪/ x燒包/ 蝦燒賣仲有魚翅撈飯桂花糕反而係頭盤 (真係現成有d咩就比左d咩你先喎~)個蝦燒賣係酸酸臭臭的炒腸粉只有色, 沒有味道可言魚翅撈飯都ok, 沒有難食的可言, 不過不失啦~
由金鐘答叮叮去到上環, 行到有點兒累+餓
快快手手點左一堆點心, 都上得很快!
仲有魚翅撈飯

桂花糕反而係頭盤 (真係現成有d咩就比左d咩你先喎~)
個蝦燒賣係酸酸臭臭的
炒腸粉只有色, 沒有味道可言

魚翅撈飯都ok, 沒有難食的可言, 不過不失啦~
魚翅撈飯
魚翅撈飯
2008-08-04 22 瀏覽
星期日早上九時打電話到金宴問半小時後到飲茶是否須要book位但職員說不用. 九時廿五分到達後知客錢小姐說要等但見已有数group人在等. 知客小姐又問眾人會否搭枱我對她說要搭枱就不用到金宴去普通寶湖就可以. 知客錢小姐態度十分吋(由頭到尾都是這樣的態度)的說只是循例問一下… 後來被安排到一張近員工休息室不断有員工出出入入的枱並發現在大廳背後其實有很多空枱 …老實說這裡的食物是不錯的,waiter 及captain招呼也不差明顯地有接受過培訓.但那位知客錢小姐的態度實在太不敢恭維.已打消了來吃晚飯的念頭 …