之前同老婆去過食呢間日式居酒屋,覺得唔錯所以今次帶咗個朋友一齊食飯。餐廳裏面嘅座位唔算多,串燒同埋炒飯都係即叫即製,所以製作需時。香港需要多一些這樣的良心小店。我地叫咗一個寮炒飯,係咖喱海鮮炒飯嚟嘅。每一粒炒飯都有好香嘅咖喱味、粒粒金香!串燒就揀咗燒雞皮燒豚肉煙肉荔枝串燒雞肉!燒豚肉好正,燒得啱啱好唔會太乾,多肉汁。沙嗲燒雞串好味。再追加左兩支啤酒,串燒配啤酒一流。埋單$176,每人都係86!非常抵食。

2019-10-18 639 瀏覽
今晚試咗表弟介紹嘅一間日式燒烤料理。價錢非常抵食,而且食物質素高。唯一要留意的是因為食物即叫即製,而且呢間舖頭都幾多人幫襯,所以大家可能要耐心等候一下。我點了以下一些食物:網燒牛肉飯川味完條燒茄子沙嗲雞腎串鹽燒雞軟骨串雞泡魚魚乾川味豚肉串鹽燒厚牛舌全部都好好食,感受到廚師用心製作!最抵食係網燒牛肉飯,牛肉非常有牛肉味,份量亦都唔少,價錢只係$48。我最鍾意佢地既雞泡魚魚乾、雞腎配沙嗲醬簡直係絕配,個牛舌口感一流,岩晒我呢d食肉獸值得再三幫襯,以後會繼續支持呢間小店
我點了以下一些食物:
網燒牛肉飯
川味完條燒茄子
沙嗲雞腎串
鹽燒雞軟骨串
雞泡魚魚乾
川味豚肉串
鹽燒厚牛舌
值得再三幫襯,以後會繼續支持呢間小店

2019-06-27 1039 瀏覽
第一次去食係朋友帶我去的明明住附近但居然冇留意過呢間小店!每人叫咗個主食,再加啲串燒同埋餃子係令人懷念既波子汽水呀!!不過冇諗過佢用自己鋪頭名既炒飯,居然會係咖哩味炒飯。食落幾香,但啲配料唔夠其他款式炒飯吸引第二次去就試埋個石鍋飯,勁香🤤居酒屋好處就係三五知己慢慢食吹下水咁佢啲食物唔花巧,簡簡單單咁幾好食好難得架啦,唔係乜邪惡芝士拉絲咁🤣不過缺點係間鋪好細,人多就有排等位啦同埋啲桌面擦得唔夠乾淨覺得有啲黏笠但餐具嗰啲就乾淨既間鋪細size就冇計啦🤣但衛生可以再嚴謹啲總括而言值85分!
第一次去食係朋友帶我去的
明明住附近但居然冇留意過呢間小店!
每人叫咗個主食,再加啲串燒同埋餃子

係令人懷念既波子汽水呀!!

第二次去就試埋個石鍋飯,勁香🤤

居酒屋好處就係三五知己慢慢食吹下水咁
佢啲食物唔花巧,簡簡單單咁幾好食
好難得架啦,唔係乜邪惡芝士拉絲咁🤣

不過缺點係間鋪好細,人多就有排等位啦
同埋啲桌面擦得唔夠乾淨覺得有啲黏笠
但餐具嗰啲就乾淨既

間鋪細size就冇計啦🤣但衛生可以再嚴謹啲
總括而言值85分!
2019-05-09 770 瀏覽
呢度一開張我地已經開始黎,由3位好朋友主理,日式串燒,用心制作。店舖只做晚市,做到半夜。三兄弟自己一腳踢,好有人情味❤️。大路既菜式都有,串燒🐂,🐐,🐷,🐔,特別一讚串燒牛脷,厚切有口感。$30既燒鯖魚亦係每次必食,配泰式醬汁真係一流,酸酸辣辣,非常惹味👍🏻豚肉荔枝卷好鮮甜,雞肉棒,大板燒都好味。如果大家唔想食串燒,佢其實都有麵/烏冬/飯可以選擇,價錢相宜總括黎講所有菜式都👍🏻 性價比一流👍🏻👍🏻👍🏻
豚肉荔枝卷好鮮甜,雞肉棒,大板燒都好味。
總括黎講所有菜式都👍🏻 性價比一流👍🏻👍🏻👍🏻
大板燒
燒鯖魚(泰式汁)
燒蠔/牛油粟米
燒扇貝/encore  蠔
2019-05-09
大板燒
燒鯖魚(泰式汁)
燒蠔/牛油粟米
燒扇貝/encore  蠔
2018-10-21 1269 瀏覽
西灣河區冇乜串燒店,適逢經過呢間咁就入去試吓,店面唔係好大,大約可以坐到20人左右。我哋嗌咗啲燒牛肉,雞軟骨,原條茄子,帆立貝,蠔等等。大約等左15分鐘就燒好帆立貝加咗啲蒜蓉都幾好食燒蠔就應該撈咗少少芝士同蒜蓉,都幾香幾好食,隻蠔重要係唔細隻果啲啲肉普遍都燒得唔錯,原條茄子加咗啲蒜蓉同七味粉,好香口,好味最驚喜係埋單,我哋前前後後叫咗都好多嘢食,食到好飽但係埋單出奇地平,三個人只係要$500左右,呢個價出面應該食唔到值得推介同支持嘅串燒小店!

帆立貝加咗啲蒜蓉都幾好食

值得推介同支持嘅串燒小店!

燒蠔
燒蠔
2018-06-05 1346 瀏覽
健康是無價的,飲食是重要一環,所以平日飲食習慣都比較清一點。但係有時都要放肆一下。今晚黎到哩間日式串燒小店,好多時哩類小店通常都係頗貴,一串菇都可能索$20或以上。一來到發現店面簡陋不是細心營造的,那應該不會太貴既,一睇菜單,十分便宜!!一串菇只需$12!可以叫多啲喇今餐串燒 (左起:翠肉瓜,茄子,雞棒棒,雞腎及手羽先)先試翠玉瓜及茄子:好味到不得了!最重要係火候控制,不會乾,咬開會有汁流出來!這點要讚!其餘都不錯,但比起翠玉瓜及茄子就比下去。整體仍然很有水準及感受到誠意鰻魚炒飯:不錯,因為用日本米的,不太乾不太濕,味道岩岩好!燒鯖魚:燒好即上枱,無可能難食。連飲品埋單$200唔使,可能未係最平,但有咁既質素十分難得。廚師們都係小伙子居多,能有如此控制火喉功夫及耐性,實屬難得。一定要再來嘗多次睇下水準是否依然..

串燒 (左起:翠肉瓜,茄子,雞棒棒,雞腎及手羽先)

鰻魚炒飯:不錯,因為用日本米的,不太乾不太濕,味道岩岩好!

燒鯖魚:燒好即上枱,無可能難食。

一定要再來嘗多次睇下水準是否依然..
2017-07-07 2509 瀏覽
今日星期6, 晚上8點幾黎到呢度, 小店內位置不多, 門口有幾張露天的檯, 不過因為天氣炎熱, 大家都一有室內位就會要求坐室內涼冷氣~小店伙記很好, 一有室內位置就主動問我們要不要坐回室內最先黎到的是海鮮炒烏冬正好快快幫我地醫醫肚, 炒烏冬最驚就係超多油, 呢個炒烏冬都算OK唔太多油, 味道都幾惹味.跟住就黎左D串燒同鯖魚先講鯖魚 - 算係無咩骨啖啖肉, 燒得時間都剛好, 不會太乾身太焦~ 至於串燒, 我地揀左墨魚丸、沙爹雞肉、牛舌、烤豬肉。每一樣都算燒得時間恰當, 不會太燶或者不夠熱。牛舌很爽口呢個牛油金菇勁好食! 牛油味非常香, 呢個我食到停唔到口!!食完第1 Round, 我地都覺得可以再食第2 Round, 因為D野食唔錯~今round我地叫左燒扇貝, 呢個就普普通通, 唔算非常鮮甜, 正常及格。荔枝豬肉卷 - 我第一次食呢個野, 個荔枝熱熱地甜甜地, 配上出面塊豬肉 (定係煙肉?!) 咸咸地, 兩樣野各自中和左個味道, 又幾好咪同幾夾~燒栗米 - 都甜甜地, 燒得都OK~日式炒野菜 - 呢個就麻麻地喇, 不過我地都只係想食少少菜平衡一下, 我最後係將D菜撈去個牛油金菇D牛油度

小店伙記很好, 一有室內位置就主動問我們要不要坐回室內

最先黎到的是海鮮炒烏冬
海鮮炒烏冬

跟住就黎左D串燒同鯖魚

第一輪串燒+燒鯖魚

牛油炒雜菇

燒栗米 - 都甜甜地, 燒得都OK~
追加串燒

日式炒野菜 - 呢個就麻麻地喇, 不過我地都只係想食少少菜平衡一下, 我最後係將D菜撈去個牛油金菇D牛油度食

日式炒野菜

串揚一口麵包 - "揚"即係炸, 所以呢個即係炸一口麵包, 呢個岩岩炸出黎熱辣辣好好食! 佢加左煉奶, 有少少似炸饅頭, 不過呢個再邪惡D, 咁就梗係再好食D喇!!

串揚一口麵包
2017-07-01
海鮮炒烏冬
第一輪串燒+燒鯖魚
牛油炒雜菇
追加串燒
串揚一口麵包
我一直只會到去平均消費$400 的日本食肆,我覺得食物質素才有信心,今天一个年輕人帶了我來這間年輕人開的小店,驚喜!!!1️⃣一般居酒屋的燒海鮮,但它的串燒蝦外表乾脆,內裏多汁。2️⃣ 高度推薦「鵝肝飯」「燒蝦」「燒一口番薯」「燒菠蘿」3️⃣ 我很少在居酒屋吃得飽,這間又美味又飽肚,3 個人共吃了 $590 4️⃣ 根據永恆不變真理,食客多的是好吃食肆 ,今晚星期一,翻了好幾張枱 5️⃣ 小店門囗還有偷雞車位,讓我這個九龍人也覺得可以駕車过海再試 6️⃣ 基於支持年輕人追夢的原則,我会支持「寮」
鵝肝炒飯  燒海蝦
鵝肝炒飯  燒海蝦
  • 鵝肝炒飯
2017-04-17 1554 瀏覽
$3456/11大7小幾個同學家庭一放復活節長假就約聚餐,其中一個媽咪提議呢間,可以包場,講明地方細,最低消費$2200, 預每人$160 , 大小同價!去到店面細細,一眼望晒,分室內及室外位置,入內店面窄長,白色主色,加啲日式布檔及日漫手辦,兩張長方木枱,圓木櫈,人齊之後連轉身都無位,開放式廚房幾大,坐低就不停叫食物,3個廚師摩打手不停燒,一個男店員上菜,佢見我次次叫住佢影相,之後未上枱就比我影先(啲食物一上枱就無晒)我特登攞隻杯插起所有竹籤!最後影嗰隻杯相,連竹籤都插唔入!好誇張!汁燒牛仔骨($25)油香滿咀!牛味夠!好味!赤豚車厘茄($14)煙肉包蕃茄仔,酸味平衡咗油膩感!赤豚香腸卷($14)唔炸嘅,煙肉包香腸,太鹹燒雞翼:切開燒,所以熟又嫩滑,鹹香好味!encore一次汁燒金菇肥牛卷($15)牛肉較硬鹹香,金菇嫩滑!好味日式汁燒冬菇($12)好快比人搶晒鹽燒厚牛舌($18)有咬口鹹香,不過小朋友唔易食鹽燒薄牛舌($13)鹹香有咬口,易食過厚牛舌!所以encore一次鹽燒多春魚($15)好多春,燒得乾身好味!汁燒原條魷魚筒($43)豉油汁甜甜地,魷魚有咬口幾彈牙!日式蕃薯仔($1
$3456/11大7小

汁燒牛仔骨($25)油香滿咀!牛味夠!好味!

赤豚車厘茄($14)煙肉包蕃茄仔,酸味平衡咗油膩感!

赤豚香腸卷($14)唔炸嘅,煙肉包香腸,太鹹

燒雞翼:切開燒,所以熟又嫩滑,鹹香好味!encore一次

汁燒金菇肥牛卷($15)牛肉較硬鹹香,金菇嫩滑!好味

日式汁燒冬菇($12)好快比人搶晒

鹽燒厚牛舌($18)有咬口鹹香,不過小朋友唔易食

鹽燒多春魚($15)好多春,燒得乾身好味!

汁燒原條魷魚筒($43)豉油汁甜甜地,魷魚有咬口幾彈牙!

日式蕃薯仔($16)小朋友至愛!encore咗兩次

焦糖菠蘿($13)菠蘿一啲都唔似燒過,仲係凍冰冰,似用竹籤串起罐頭菠蘿!差!

川味原條燒茄子($24)又蒜香微辣,茄子滑溜!好味!encore一次

炸物:炸漿有撈過味!

串揚魷魚($15)好難分開,一分開啲炸皮甩晒!魷魚太韌!一般

串揚腸仔($10)小朋友食

串揚帶子($22)外脆內軟,唔腥好味!

串揚赤豚荔枝($15)呢個要讚,煙肉鹹香,加啲清甜荔枝,好清新好味!平衡咗煙肉嘅油膩

串揚赤豚香腸($15)呢個煙肉包香腸,即刻好鹹好油膩!比包荔枝差很多!

串揚咖哩飯($13)幾得意,炸飯團,外脆,飯鬆軟,不過黃色嘅飯唔重咖哩飯味!

串揚墨魚丸($13)幾彈牙

串揚大蔥($12)大蔥鮮嫩,外脆內多汁!好味!

串揚燒賣($10)炸燒賣,幾得意!

串揚一口麵包($10)奶醬多串起,當甜品ok

唐揚餃子($21/5隻)炸得香脆,餡料無乜特別!

唐揚原隻軟殻蟹($33)雖然唔大隻,炸得香脆,皮微韌肉甘香!唔腥好味

蒜香牛油雜菇包($16)菇菌淋身索晒汁!好味

牛油粟米($12)好甜嘅粟米,微燒過清甜!

清酒牛油帆立貝($23)連殻貝肉唔腥,清酒味平衝咗海鮮味!

鹽燒雞軟骨串($12)鹹香有咬口!好味

鹽燒羊架($32)雖然係雪藏貨,肉質嫩,燒得有油香,肉厚唔韌,加啲鹽已好夠!

青口湯($58)夠熱清清地,青口雖然唔大隻,唔韌幾鮮味!湯清甜唔假!

雞泡魚乾($30/份)好味到大家搶住食,韌韌地又燒得魚香!好味

炒雜菜:椰菜為主,爽脆新鮮!清清哋解膩

主食:

滑蛋親子丼($39)小朋友食

網燒牛肉飯($45)網燒牛肉冒晒油熱辣辣上,好香牛肉味!肉質唔韌!好味!

和風海鮮炒烏冬($43)小朋友食!

蒲燒鰻魚石鍋飯($68)朋友食

吉列赤豚泡菜湯烏冬($52)吉列豬扒幾厚,肉質唔乾,外脆內有肉汁!泡菜湯香辣,烏冬粗身好彈牙兼滑!讚!

網燒豚肉豬骨湯烏冬($52)兩片肥腩肉比啲爸爸分享,豬骨湯飲落有即食麵豬骨湯味感覺!唔像係熬製!味道鹹香!烏冬一樣出色!

飲品:

烏龍茶($13)無糖清清哋!解膩!

可樂($8)罐裝夠凍

加多寶($8)朋友飲

波子汽水($14)小朋友飲

店員有禮斯文,最尾我哋開始飽,一路食一路加單,佢都比我哋改走啲飯及麵(當然我哋有問佢煮咗未)我哋誇到食晒食店內嘅羊架存貨!無辦法唔比個讚!廚師好笑容,手不停煮,最後講笑咁話我哋試晒佢舖頭嘅菜式!我哋打晒招呼咁走!

最低限額$2200,食到多好多!
2017-04-14
2017-01-29 1347 瀏覽
父母早前獨自出外搵食, 食完返黎話西灣河有間居酒屋由三位年輕人打理, 食完返尋味想食多一次, 父母要求當然不能推搪當晚幾7:30到達, 店鋪不算大, 約3-4張4人檯及一排面向牆的檯, 等了一會兒就有座位, 有串燒/揚物/飯類及烏冬串燒價格由$10到40不等鹽燒多春魚一客四條, 燒得好香脆, 入面嘅魚春亦唔會爆曬出嚟鹽燒厚牛舌一串三件, 爽口有牛味日式蕃薯仔一口一啖, 唔會燒到太乾身燒鯖魚有酸汁及泰式汁選擇, 我們選了泰式汁, 鯖魚燒得剛剛好, 魚邊好脆口, 泰式汁加入蒜蓉, 越食越滋味鰻魚石鍋飯飯面有三件鰻魚, 鰻魚好肥美, 還有青瓜/雞蛋/紫菜定配料, 石鍋飯熱辣辣, 撈勻後白飯有少少飯焦, 整體唔會太咸香茅豬頸肉炒飯, 豬頸肉唔覺有香茅味, 但係飯本身加上醬汁一齊炒, 已經好夠味, 但有少少油鐵鍋烏都有四款湯底可以選擇(豬骨湯/地獄湯泡菜湯/咖喱湯)我們點了咖喱湯底,顏色偏黃嘅咖喱湯唔算好香濃, 清清地唔會太油又幾好, 豚肉亦好有誠意,網燒完放上湯面, 一客有兩塊唔會非常肥最後點了揚物串揚洋蔥, 外型似波板糖, 炸到外層好脆串揚一口麵包, 餐牌上有兩個讚, 前後點了兩客, 餐店果

串燒價格由$10到40不等

鹽燒厚牛舌一串三件, 爽口有牛味
日式蕃薯仔一口一啖, 唔會燒到太乾身
鹽燒多春魚/鹽燒厚牛舌/日式番薯仔
鹽燒多春魚
鹽燒鯖魚(泰式汁)
蒲燒鰻魚石鍋飯
香茅豬頸肉炒飯
鐵鍋烏都有四款湯底可以選擇(豬骨湯/地獄湯泡菜湯/咖喱湯)
網燒豚肉烏冬(咖哩湯)
最後點了揚物

串揚洋蔥, 外型似波板糖
, 炸到外層好脆

串揚一口麵包, 餐牌上有兩個讚, 前後點了兩客, 餐店果然冇推介錯, 炸到外層好脆, 入面軟熟, 最後淋上練奶
串揚洋蔥$12/串揚一口麵包$10
最後點了一串焦糖菠蘿作總結, 每件菠蘿外層都有一層燒到脆口嘅焦糖, 食入口唔算太甜, 菠蘿好多汁, 燒得非常好
一口麵包/焦糖菠蘿
此店營業至凌晨一時, 星期五/六更開到兩點, 亦可以外賣自取, 要經營一間小店真不容易

埋單$305, 價格非常親民, 值得一試
鹽燒多春魚/鹽燒厚牛舌/日式番薯仔
鹽燒多春魚
鹽燒鯖魚(泰式汁)
蒲燒鰻魚石鍋飯
香茅豬頸肉炒飯
網燒豚肉烏冬(咖哩湯)
串揚洋蔥$12/串揚一口麵包$10
一口麵包/焦糖菠蘿
2017-01-21 842 瀏覽
平時行過鋪嗰陣, 都聞到入面傳來嘅陣陣香味. 於是今晚就決定試下夜晚定食嘅味道如何,(之前有試過午市都有嚟過.)鋪面都系有三個男生負責打理, 兩個負責煮野食, 另一個則負責店面. 好似都仲有一個姨姨..  四位都好好服務好有禮貌, 好抵讚, 系香港已經都唔系話多見到呢D嘅態度, 可能鋪面唔系話好大, 但都算唔錯!!! 講翻野食, 我和朋友都叫左 豚肉 泡菜湯底烏冬和網燒牛肉飯,  然後再加其他香到不得了嘅串燒.. 仲有一味 串燒墨魚丸, 唔記得影相, 墨魚好大一粒 ,一串有三粒, 表面好似吉列咁炸過, 好香, 有配埋沙律醬..好食外加 上兩個星期午市食嘅 赤豚地獄湯底烏冬和 和風牛肉飯, 因為午市, 所以會送埋汽水和麻醬豆腐, 系幾抵食ga.. 記得都加埋了 串燒煙肉腸仔, 好似吉列咁炸過, 好好食..

網燒牛肉放
網燒豚肉泡菜湯底烏冬
鹽燒牛仔骨($25)和沙爹雞腎($13)
原條燒茄子
赤豚地獄湯底烏冬($52)和 和風牛肉飯($40)
題外話/補充資料: 烏冬湯底有四款選擇, 豬骨湯底, 地獄湯底, 泡菜湯底和咖喱湯底... 試左地獄和泡菜, 都唔錯ga!!
2017-01-21
20 分鐘 (堂食)
網燒牛肉放
網燒豚肉泡菜湯底烏冬
鹽燒牛仔骨($25)和沙爹雞腎($13)
原條燒茄子
赤豚地獄湯底烏冬($52)和 和風牛肉飯($40)
2017-01-08 597 瀏覽
呢間新開小店一開就已經食左幾次。平靚正真係岩哂形容佢。佢有lunch set 同dinner set ,價錢上差不多。都係40-50幾,有d特色菜式就貴少少。食過網燒牛肉飯,好似約50幾蚊 燒得好香,同一食就知來貨唔錯但係竟然可以買到禁平靑魚又係差唔多價錢,我平時好少食魚,但我成條食哂。因為真係好好食😢又香又脆當然仲有佢d串燒都唔錯個人推介一口麵包,燒波羅,魷魚,羊扒,仲有豚肉荔枝仲有但叫一口咖哩飯幾特別可以試下最重要係平🤘🏻不過佢逢星期二休息,同間中下午唔買。去前要留意啦!
呢間新開小店一開就已經食左幾次。
平靚正真係岩哂形容佢。

都係40-50幾,有d特色菜式就貴少少。
食過網燒牛肉飯,好似約50幾蚊
燒得好香,同一食就知來貨唔錯
但係竟然可以買到禁平

靑魚又係差唔多價錢,
我平時好少食魚,但我成條食哂。
因為真係好好食😢又香又脆

當然仲有佢d串燒都唔錯
個人推介一口麵包,燒波羅,魷魚,羊扒,仲有豚肉荔枝

仲有但叫一口咖哩飯幾特別可以試下
最重要係平🤘🏻

不過佢逢星期二休息,同間中下午唔買。
去前要留意啦!