2023-01-15 251 瀏覽
寬巷子,位於尖沙咀廣東道海運大廈,一直於各社交媒體人氣KOL 大力推介,終於有機會一試。餐廳佈置精緻優雅舒適,食火鍋都可以很有情調,值得一讚。餐廳以人氣台式火鍋聞名,台式麻辣鴛鴦鍋,味道正宗,麻辣湯底味道極濃,辣度適中。食物方面,餐廳每一道菜式擺盤精美,打卡呃like一流。壽司滑盛合,玫瑰枝香等等,碟碟精美,樣樣新奇。玫瑰枝香以豬肉砌成,豬肉軟嫩新鮮,肥瘦適中。餐廳店員服務一流,每碟菜式都會特別提醒烹煮時間,食得開心又滿意。

餐廳佈置精緻優雅舒適,食火鍋都可以很有情調,值得一讚。

2023-01-13
新年就到啦❗️所以我想請屋企人食返餐好d嘅😍於是我一早就book咗呢間係海港城嘅台式火鍋店《寬巷子》,亦都request咗要坐喺睇到海景🌊嘅枱❤️環境《寬巷子》嘅重點緊係個海景啦,一路打邊爐一路睇住個維港真係好正,好有feel👍🏾而家,佢入面嘅裝修都好古色古香🧮,好靚呀💕食物除咗裝修之外,《寬巷子》嘅火鍋都好高質,同埋亦都係好靚,好多都係以花🌸做主題嘅。d火鍋料一上嚟,我哋都唔捨得食呀,因為實在擺得太華麗啦,有d重整到好似鳥巢🪹咁tim 🤭我哋叫咗d海鮮🦞、豬牛肉、野菜等等。最特別嘅係,有個火鍋料叫枝仔冰,佢個樣超似雪條,但實際上係海鮮棒嚟😍好得意呢餐飯雖然唔平,但一年一次係應該豪吓嘅😜想要喺一個環境超靚嘅地方打邊爐嘅朋友,一定要嚟試吓呀❣️

食物

2023-01-14 242 瀏覽
主打台式精緻火鍋料理的人氣過江龍「台北‧寬巷子」一直人氣滿滿,而最近又有新搞作三層架手工火鍋配料,不論造型還是食材質素都相當有水準。以超夢幻方式展現各種花藝美態的花朵肉片、墨魚花、帶子花及鯛魚花等,絕對讓食客賞心悅目啊😎除了以不同的肉類呈獻花藝美態,就連作點綴的時令蔬菜如娃娃菜、唐生菜、西蘭花、黃椒及紅椒均變成各式花朵形態。另外伴以創意料理包括墨條牛軋及冰糖葫蘆等湯底亦熬煮超過3小時,湯底鮮甜無比👍🏻

湯底亦熬煮超過3小時,湯底鮮甜無比👍🏻
2023-01-14 169 瀏覽
朋友帶我去食高級台灣手工火鍋。這間餐廳甚有人氣,幸好我們訂枱加早食,可以直入就座。餐廳裝修古雅,維港夜景璀璨,食物造型精緻有心思,也有質素,這一餐可說是賞心悅目。鴛鴦湯底基乎每枱都叫。喜歡麻辣湯辣得來不嗆喉,而且香氣撲鼻。還有那個鍋的外觀設計,簡直是一件藝術品。火鍋材料我們點了幾款牛肉、玫瑰松板豬、壽司滑和鳳梨酥。肉類超級高質,新鮮柔軟有肉味。壽司滑由豬、牛、蝦、墨魚做成,不得不佩服師傅手藝。鳳梨酥其實是由豆腐、蝦仁、墨魚和豬肉碎做成,有點像潮洲人的豆腐糕,不過就精美得多。而且加添了鳳梨汁和鳳梨肉,既提昇了海鮮和豬肉的味道,又令這個菜實致名歸。
朋友帶我去食高級台灣手工火鍋
這間餐廳甚有人氣,幸好我們訂枱加早食,可以直入就座。

鴛鴦湯底
基乎每枱都叫。
喜歡麻辣湯辣得來不嗆喉,而且香氣撲鼻。
還有那個鍋的外觀設計,簡直是一件藝術品。

火鍋材料我們點了幾款牛肉、玫瑰松板豬、壽司滑和鳳梨酥。
肉類超級高質,新鮮柔軟有肉味。
壽司滑由豬、牛、蝦、墨魚做成,不得不佩服師傅手藝。
2023-01-11 189 瀏覽
中午時段,其中一位服務員粗聲粗氣態度奇差,唔知以為去咗大排檔,問佢飲品有咩選擇就叫我自己睇,單又落錯,離譜到一個點,期間每次行過都用好唔友善嘅眼神望住我地想開拖咁!
2023-01-10 171 瀏覽
朋友生日飯。由坐低一刻已經不停sell 貴價海鮮。Sell到要同佢講比少少時間我地睇睇menu. 佢先無尾音咁走開到落單啦,朋友問生日係咪有甜品送。經理回覆你地無訂無架。ok無問題。到食到尾,朋友既老公嚟咗,開咗支千幾蚊既清酒。過咗無耐,經理攞咗碟手掌咁大嘅甜品過嚟。我地問咩嚟架? 佢話生日送既。唔係無架咩?!佢竟然回我地話你地下次早d開,咪早d送囉。嘩….嗰下心諗真係多謝哂。野幾好食都唔會再嚟。更何況只係sell擺盤。

嘩….嗰下心諗真係多謝哂。

野幾好食都唔會再嚟。更何況只係sell擺盤。
2023-01-08 333 瀏覽
🧡 寬巷子📍 尖沙咀海港城海運大廈地下OT G57號舖------------------------------1️⃣ 鴛鴦湯底(紅泥小染+養生白鳳)$338推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻湯底味道濃郁😋台式養生麻辣鍋不錯 符合港人口味 易入口😆但隨湯的豆腐和鴨血份量超級少 只有三件😂人蔘鍋普通 藥材味欠奉 可以試其他2️⃣ 綜合牛肉盛合 $738推薦指數:👍🏻👍🏻美國牛小排 溫體牛 牛肩油花完全不值這個價錢😞牛小排沒有牛味 普通到像在街市買的廉價牛肉 溫體牛沒有脂肪 非常柴🙂油花不爽脆 真的像吃脂肪3️⃣ 綜合肉類盛合 $368推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻黑豚肉 羊肉 豬頸肉黑豚肉和羊肉沒有特別 豬頸肉不錯👍🏻爽口 但因為要砌成花形 所以片片都很迷你😂沒有大啖肉的舒暢4️⃣ 手握壽司滑 $268推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鮮蝦 鮑魚 牛肉 豚肉 打卡一流😍味道也不錯 最喜歡鮮蝦 蝦滑爽脆 鮮蝦爽甜😋其他普通 5️⃣ 鳳梨酥彩虹款 $188推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻試枱係發現賣相與鳳梨酥相距甚遠😂小失望🙁味道不錯 內餡還有真菠蘿🍍有返小小驚喜😂6️⃣ 脆肉鯇魚腩 $158推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻新鮮爽脆🥰口感一流7️⃣
🧡 寬巷子

推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
新鮮爽脆🥰口感一流

7️⃣ 黑毛肚 $108
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
要好認真計分😂一旦超時就會變得非常韌 毛肚本身新鮮 按時間淥 口感爽脆

8️⃣ 椰菜 $68
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
爽脆清甜🤩惟份量略少

9️⃣ 水果茶 $128
不錯😍水果茶用上多種水果 不算太甜 有水果和茶的香氣😋
食物質素不錯👍🏻環境舒適 維景夜景💯 惟服務態度不佳 不但沒有人加湯 亦沒有人加水😣有一位女士態度惡劣 答非所問 並語帶不屑 不會再訪

總評
味道:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️
2022-12-23 489 瀏覽
今日係冬至,我哋想試下高質素嘅火鍋,見到好多評語都話寬巷子唔錯,所以就選擇咗寬巷子試吓。因為有海港城coupons而且地點方便,係一個唔錯嘅選擇。我哋準時6點到達餐廳門口,職員好快安排我哋入座,呢個時間餐廳都唔算好多人,應該得一半枱有人。首先我哋揀咗一個鴛鴦火鍋底,因為第一次黎食所以想試多d 東方美人 & 椰皇雞,2款湯底都用料十足,各有不同。東方美人湯底味道比較清淡,湯底有豆腐尚算唔錯;而另外椰皇雞味道就比較濃烈,有椰子香味非常美味而且有半隻雞,雞肉好嫩滑可口。今晚的重點就係上等和牛盛合,包括日本和牛,澳洲和牛,仲有牛舌。非常有肉味,喜歡食牛的朋友真係要試下。綜合菌菇好新鮮,配上湯底更入味。墨條牛軋味道都唔錯,可見手工精緻,擺設美麗。枝仔冰賣相靚但味道一般,試一次就夠了。水果茶夠入味,係真水果茶不是糖漿的甜而係水果的清甜總結而言餐廳的食物都算高質素,手工賣相係做得唔錯。價錢尚算合理,對住維港海景吃火鍋真係一大享受。

首先我哋揀咗一個鴛鴦火鍋底,因為第一次黎食所以想試多d

鴛鴦鍋

上的和牛盛合

綜合菌菇好新鮮,配上湯底更入味。
綜合菌菇

墨條牛軋味道都唔錯,可見手工精緻,擺設美麗。
墨條牛軋

枝仔冰賣相靚但味道一般,試一次就夠了。
枝仔冰

水果茶夠入味,係真水果茶不是糖漿的甜而係水果的清甜

水果茶

墨條牛軋
水果茶
  • 上等和牛盛合
  • 寬巷子水果茶
讚1 食物水準備仍然維持 自製食材好似冰棒 鳳梨酥呢類仍然出色 調味準 賣相精巧 仍然係剛過黎香港時既高級火鍋店水準彈1 細節位明顯失修 杯碟撞崩、檯櫈甩色 侍應亦明顯係炒散 完全解釋唔到食物 如果用海港城卷就值得黎 但比原價又係以前黎過既話 就完全感覺到今非昔比

朋友生日話好想食呢間,因為好出名, 早一個月前訂到話冇窗口位, 又唔係任食,價錢又唔平,仲要限時120分鐘。 冇可否認,佢嘅餐具好精緻, 食物嘅賣相亦都非常之靚, 但係食物嘅質素,就唔係話物有所值囉。揀咗鴛鴦煱 $ 338 (名稱:紅泥小染 及 東方美人)]枝仔冰 $ 78 , 好細枝,味道一般。手工蛋皮 $ 88 , 味道普通。水蓮 $ 78壽司滑盛盒 $ 268 , 賣相係好靚 , 貴過真壽司,但又唔係咁好味侍應生好貼心話畀你聽,要焯 4分鐘,但係上面嗰件係牛肉,底嗰個係豬肉球,如果跟足佢做法,牛肉就就變咗過熟。就好似以下幅相咁😩玫瑰枝香 $ 168 , 只有賣相。澳拼重量和牛(大) $ 788 , 諗住食最貴呢款, 份量唔多預咗,點知灼完竟然係有渣同鞋,已經灼一陣都係咁,真係失望。有兩個魚缸,放咗幾隻龍蝦。環境唔錯嘅。雖然坐唔到窗口位,但係都係窗口位嘅隔離枱,都望到窗邊風景。😊總括嚟講: 環境係好,侍應生服務態度好嘅,食物賣相係靚,但質素真係一般,收咁嘅價錢,真係唔值,仲要限時 120分鐘。唔會再考慮幫襯囉。
揀咗鴛鴦煱 $ 338 (名稱:紅泥小染 及 東方美人)
]枝仔冰 $ 78 , 好細枝,味道一般。

手工蛋皮 $ 88 , 味道普通。

水蓮 $ 78

玫瑰枝香 $ 168 , 只有賣相。

有兩個魚缸,放咗幾隻龍蝦。

環境唔錯嘅。

2022-10-20
2022-10-11 928 瀏覽
平時下午茶多數揀西式high tea 或者港式茶餐廳,估唔到打邊爐都可以係tea time食到,仲要係high tea 三層架,咁吸引緊係要試下啦。湯底唔錯,幾夠味。三層架嘅分工好清楚,上層係肉類盛合,中層係創意料理,底層係甜蜜花園,即係雜菜盤。上層有和牛牛舌,墨魚片同豬頸肉。每樣都擺成花嘅樣,好靚,差啲唔想放散佢。墨魚片比較淡,但爽口。牛舌係賣飛佛,薄薄的,比較快熟 ,有牛味,唔會太硬。豬頸肉雖然煮耐左,但都唔會嚡。中層嘅創意料理,真係呢度嘅特色,每款食物都係外表靚靚,仲要估佢唔到。比較鍾意鳳梨酥同糖葫蘆。鳳梨酥係豆腐皮包住蝦肉,花枝,幾爽口。糖葫蘆外表QQ,味道唔錯。仲有個甜品都好美味呢間過江龍,食物有創意,擺盤精緻吸引,的確值得試一試。

湯底唔錯,幾夠味。

仲有個甜品都好美味

呢間過江龍,食物有創意,擺盤精緻吸引,的確值得試一試。
2022-10-07 482 瀏覽
如標題所寫寬巷子的菜式花樣很多可以把豬肉捲成玫瑰花的樣子把很多食材弄成各種不同的形狀拍照起來很好看麻辣火鍋的湯頭是屬於中藥型的我點了小辣(因為同行者不敢吃辣)桌面上,會給你一個漏斗用來計時每上ㄧ道菜,店員就會跟你說要幾分鐘幾分鐘搞的從頭到尾我都沒有辦法好好放鬆吃東西因為一直看著漏斗漏斗只有兩分鐘  那些要煮四分鐘的  還要注意停止後要轉過來再漏一次整頓飯吃完  我都不知道我吃了什麼只記得玫瑰花的肉 還有 “計時”順帶一提用餐期間隔壁桌的客人吃道噎到咳的好像已經快要窒息了所有的員工都過去關心送上水還有白飯希望能幫助客人趕快把食物推下去服務態度我覺得蠻好的也很真誠
如標題所寫
寬巷子的菜式花樣很多
可以把豬肉捲成玫瑰花的樣子
把很多食材弄成各種不同的形狀
拍照起來很好看
麻辣火鍋的湯頭是屬於中藥型的
我點了小辣(因為同行者不敢吃辣)
桌面上,會給你一個漏斗用來計時
每上ㄧ道菜,店員就會跟你說要幾分鐘幾分鐘
搞的從頭到尾我都沒有辦法好好放鬆吃東西
因為一直看著漏斗
整頓飯吃完  我都不知道我吃了什麼
只記得玫瑰花的肉 還有 “計時”

順帶一提
希望能幫助客人趕快把食物推下去
服務態度我覺得蠻好的
也很真誠
2022-09-21 438 瀏覽
Fancy Hot pot resto in the town. Nice environment, with sea view.環境真係好唔錯~我哋三個人坐得來都好舒服,位置又夠大。可能係平日夜晚,所以唔算好多人Nice Service. 我哋叫咗雙拼湯底,辣唔算好辣。清湯普通。我覺得呢一間餐廳食物好精緻。They have a lot of special dish, but not amazing. 佢哋有佢哋特色嘅食物,望落去同食嘅嘢係唔同,都幾有surprise,不過就唔算好好食。另外,Beef normal,牛並非必叫。埋單Around HKD800 for hotpot dinner per head. 我覺得呢個價錢打邊爐,正常環境同食物都要有返咁上下質素。But Isnt a little bit expensive for a hotpot dinner?

Nice Service.

我哋叫咗雙拼湯底,辣唔算好辣。清湯普通。

台式火鍋最重要的是手工精緻,這是寬巷子這間餐廳教會小廚神與大吃貨的。😍這間位於尖沙咀海港城的火鍋餐廳,是台灣的過江龍,主打高檔精品火鍋。價錢並不便宜,但是吃得出味道、吃得出新鮮、也感受到店員的熱情和努力。👍🥰🥰除了點了他們招牌的鴛鴦火鍋湯底,我們還加點了不少食物。而當中令我們最欣賞的是這個牛山平,裏面包含牛的不同的部位,而且拼出的花瓣實在是打卡之選。另外,我們還點了枝仔冰、鮮魚🐟、蛋餃及一些蔬菜。🥩所有食材都是精心挑選和準備的。當中店家的特色食品更是他們獨有的,味道卓越之餘,擺盆亦十分出色。🥗👨‍❤️‍👨當然,小廚神與大吃貨不會常常都在高檔的火鍋餐廳吃飯。但是,吃火鍋及慶祝活動的共通點是必定第一間就想到了寬巷子這間台式火鍋。❤️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️寬巷子地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖電話:31882840

寬巷子

電話:31882840
2022-09-03 492 瀏覽
周末的海港城人流不少,為了避免排隊等候,提前去吃晚餐,服務員說限時兩個鐘,五點鐘還沒有太多的客人,兩間包廂也是空的店內裝飾風格比較混搭與其它火鍋店不同的是:每個火鍋外面搭配著鏤空的銅鍋,提升了視覺效果。我們一大一小要了一份豬骨湯底,名曰「東方美人」一點火就能聞到骨湯的香氣,奶白醇香,紅綠搭配,里面還有豆腐與鴨血。先盛上一碗清湯開胃。牛肚一向是我的最愛,作為餐前小吃,一定要來一份。果然很滿足,牛肚軟糯入味,色澤雖深,但沒有用過多的調味料,咸淡適中,好味。孩子想吃牛肉,所以要了小份的溫體牛,手工切片,下鍋煮變色就可以吃了,口感嫩爽,肥瘦相間,有一絲清甜味,贊!其他配菜,要了一份綜合菌菇還有娃娃菜擺盤很講究,覺得下鍋涮了會很可惜。但是,好看的東西更增加食慾,所有的食材完全不浪費,連湯底都快喝光了,兩個人都覺得吃撐了。出門去坐小輪,看到大廣告圖片很美,價格也很美。
兩間包廂也是空的

店內裝飾風格比較混搭

我們一大一小要了一份豬骨湯底,名曰「東方美人」

其他配菜,要了一份綜合菌菇還有娃娃菜
出門去坐小輪,看到大廣告
圖片很美,價格也很美。