2018-11-11 676 瀏覽
茶餐廳講求係「快」「靚」「正」,而且平價得黎又飽肚。今日真係有啲趕時間,午飯都未食,都已經2點幾,為左快,靚,正,都係選擇茶記填飽個肚。今日星期日,茶餐廳都8-9成滿坐,不過呢到勝在坐位夠闊,多人都唔怕。好快地就揀左個常餐做午餐加下午茶。點餐後,職員同我講某食物賣哂,但好彩係佢點錯單姐,想吃的五香肉丁仍有貨。不過,點餐時都啲亂,可能職員新黎。雖然攪錯左單,但食物5分鐘就到,先黎係腸仔炒蛋同白麵包。腸仔煎得唔算太過火,完全無煎爐左嘅黑點。蛋,相信係用左勁多油,的確係好滑,但的確肥到飛起。再來五香肉丁米線,米線煮得剛好,無過腍,仍然幾彈口。五香肉丁份量都唔少。整體上成個餐都超飽肚,$38好抵食。杯熱檸茶都好濃郁茶未,3片檸檬都幾厚。

2018-11-08 406 瀏覽
今日早左出門口 ,見有啲時間就去左附近呢間茶記食個早餐 。又估唔到幾好食😋,叫左個b餐自選麵3餸,加杯凍華田!$35沙嗲牛肉,牛肉吾係好似出面好林嗰啲,有返啲肉感,沙嗲味夠曬重,食落中有啲花生醬味,岩曬我呢啲重口味嘅人。👍🏻👍🏻👍🏻肉丁正正常常啦。肉丁加沙嗲呢個配搭,令到個湯底好有令人飲埋嘅感覺!!炸菜肉絲都幾香 吾會好咸,食落幾新鮮。個麵煮到岩岩好,好彈🤩。下次有早,都會再尼。希望keep住啲質素啦!

下次有早,都會再尼。希望keep住啲質素啦!
2018-11-08
$35 (早餐)
  • 沙嗲牛肉麵
2018-10-28 490 瀏覽
開係大圍隆亨邨入面嘅大排檔已經有一段歷史,呢間富記屋邨大排檔一向都係做街坊生意, 菜式冇乜特別,午餐唔吸引,食大x活好食過佢,所以多數人都係食特餐或者常餐嗰啲火腿腸仔沙爹牛麵之類嘅東西。今日我就叫咗個雞扒麵拼磨菇火腿絲奄列, 連埋杯凍檸茶38加三蚊,正常偏平價錢啦。蘑菇火腿絲奄利冇乜味,搵勻成間餐廳都冇 鹽, 雞扒煎得ok,幾香又唔會太乾, 等同行友人碗雞扒通粉個雞扒同我碗雞扒面嗰塊雞扒份量真係差得遠…眼落都差成倍…最後杯凍檸茶唔係好得 ,一路篤檸檬都見到有啲黑色嘅茶葉飄來飄去,而且檸檬冇檸檬味,冇走甜但係一啲都冇甜味,茶身好澀一啲都唔好飲…

2018-08-11 1036 瀏覽
一班同事今晚OT 到成8點,今日係沙田接job, 甘大家消埋夜先啦。同事帶我地去大排檔冬姑亭,好彩係有大冷氣既!我地可以大講特講,大大聲都無問題Good.6個人叫q左個餐,經濟實惠。紅燒乳鴿,味道剛剛好,喊度適中,燒完個皮好脆,宜家唔係度度食到乳鴿酥炸大腸,入口絕對唔油膩,炸到剛剛好,無個種油益味,又唔肥,d 肥膏炸走哂,無甘罪惡感!冬瓜盅,消暑好味,好足料,有金華火腿,蝦,同d 煎炸野一齊食可以中和返椒鹽鮮魷,炸到剛剛好,每條魷魚都好大條好肥美,個炸粉完全唔厚, 上菜時熱辣辣,好熱氣但我地好快就攪掂碟餸班片就平平無奇,同平時一樣,味道可以啦,無驚喜.呢個小炒王送酒一流,最特別係啲腰果好脆呀,我地亦係上哩碟餸時叫多打啤酒啤啤佢花菇扒生菜,可以啦,叫做食返碟菜,冇咩特別。呢個沙拉骨超正,本身已經好香,加埋啲芝麻仲香,平時人哋嘅沙拉骨係有一劈沙律醬喺上面,但係呢度絕對冇好似將啲沙律醬已經溶埋一齊,而外皮揸得好趣,果然係秘製!佢嘅炸蝦丸有原隻蝦係入邊㗎,每粒下院粒好大粒!呢間野啲份量好大,宵夜時段其實全場爆滿,始終冬菇亭都係吹水好地方,最緊要佢有好強勁嘅冷氣!
6個人叫q左個餐,經濟實惠。

班片就平平無奇,同平時一樣,味道可以啦,無驚喜.

花菇扒生菜,可以啦,叫做食返碟菜,冇咩特別。

呢個沙拉骨超正,

佢嘅炸蝦丸有原隻蝦係入邊㗎,每粒下院粒好大粒!

2018-08-07
  • 秘製沙拉骨
2018-06-30 670 瀏覽
叫左個餐,半個鐘都未黎,叫個侍應追單,個侍應話賣晒叫個第二隻,你老闆啦賣晒唔主動同我講,仲要個客追單先講,我唔追單唔使食啦,仲要個侍應老奉唔覺得有問題。(宗指一隻)
2018-05-12 751 瀏覽
之前來過食覺得小菜做得唔錯,於是約埋兄弟姊妹番食幫媽媽慶祝母親節,仲同屋企人講有幾咁好食添。我地總共點左8個菜,1.炸大腸(又凍又靭),鼓椒鵝腸(唔新鮮有異味),小炒皇(基本上冇炒過,只不過分別將材料放上碟),西蘭花炒班球(凍既又硬),胡椒豬肚雞(冇胡椒味,雞又靱,豬肚又硬又有異味),墨魚餅(算係最好食),魚肚粟米更(都熱既),我基本上冇乜食過,連放入口既衝動都冇,同侍應反影今晩D菜麻麻地,D豬肚雞冇味,佢悔氣地話最多入廚房再煮過,終於竟然1分鐘唔使再上枱,下次唔使錢都唔會再來。
2018-05-12
母親節
2018-04-28 672 瀏覽
又到3點下午茶時間,不過無食lunch,個下午茶想食飽啲。大圍龍亨冬菇亭就有茶記下午茶,一個常餐加個兩餸麵餐都只係$71,平到爆。茶餐廳都幾大,有兩邊鋪,所有枱,椅都係特別木,幾靚,坐得舒服。常餐,麵餐,一如其他茶記,好快出到貨。腸仔煎得幾好,唔燶,好香口。 炒蛋就好似熟左啲,不過唔係高級餐廳,唔通講幾多成熟咩。至於個五香肉丁米線,五香肉丁份量非常多,食哂啲米線仲有剩。米線都唔會煮得太腍。至於朋友碗沙嗲牛麵,牛肉好滑,份量一般。义燒太乾身,味道偏啖。至於個麵就真係失準,煮得太耐,太腍。其實我之前都喺到食過五香肉丁麵,又係個麵太過腍, 令我有一刻諗係味有人叫錯左,呢碗麵一直放喺到直到有人要><。杯熱奶茶值得一讚,好香濃,好滑。砂糖唔係一鑵自己畢,係獨立包裝,夠衛生。
又到3點下午茶時間,不過無食lunch,個下午茶想食飽啲。

常餐,麵餐,一如其他茶記,好快出到貨。

2018-04-13
下午茶
這家富記大排檔在區內頗有名氣,而且經歷過不少風風雨雨,特別在2003年沙士期間,生意十分慘淡,老闊透過不少新奇菜式出奇制勝,至今仍然屹立不倒,Lucas才有幸能一嚐其滋味。富記大排檔近年更重新裝修,環境更企理,就算打風落雨也不怕。 富記小炒王配料有魷魚蝦乾、四季豆等等,鑊氣十足,比較上咸,用來配啤酒不錯。 豉油皇炒面老實說,其賣相就真的平平無奇,但一吃下去,就令人刮目相看。咸度剛好而且炒很均,面質有「韌」度。 燒雞-起死回生單係賣相已經值90分!老闊說要用手撕來吃,份外有風味。我撕了雞胸肉來吃,不會太「粗嚡」,外皮香脆,難怪茶檔翻身之作! 鬼馬釀茄子賣相十分吸引,一條長長的茄子很有氣勢!吃前要將茄子壓一壓,已吸收那個醬汁,令茄子更入味,配飯是不錯的選擇。 蒸水蛋跟不時吃的很不一樣,因為加了海鮮如蜆,令蒸蛋有海鮮味,而且很滑,我不知不覺吃了半盤哦! 墨魚餅賣相都很墨魚,很彈牙,立馬吃了兩件呢。 總括而言,餐廳環境改善了不少但風味依然,喜歡港式大排檔風味的朋友必定要試。

富記小炒王
富記小炒王

蒸水蛋
墨魚餅賣相都很墨魚,很彈牙,立馬吃了兩件呢。

墨魚餅
2018-03-02
墨魚餅
2018-01-23 844 瀏覽
預定咗行獅子山,咁就順便諗定食乜。早一日經openrice訂枱,book呢間有里數送~由於時間好早(5:30),連埋我只得兩枱客。叫咗4個餸兩個白飯+大啤&汽水。行完山最緊要係嘆支冰凍大啤,但係竟然唔夠凍(罐汽水凍好多),扣分!第一味:脆皮炸大腸,一D都唔脆皮...第二味:蒜茸炒雜菜,話說諗住加個平少少嘅菜,見佢清炒時菜$55(下面有幾款菜揀),我話要炒豆苗,佢話要$68,咁芥蘭啦!佢話都要$68,費時再問唯有轉個炒雜菜,如果唔同菜唔同價錢就寫清楚少少!第三味:沙嗲粉絲蝦煲,呢樣係最好嘅一味餸。蝦都算大隻,唔「梅」、大約有9-10隻。第四味:沙薑雞,得兩枱客竟然都漏單!好彩呢碟嘢唔駛等好耐。半隻份量都幾多,但係都幾鹹總括嚟講呢間嘅評語係:冇下次!最後埋單,$366(只收現金)後話:事隔兩日openrice send咗電郵俾我,話我當日冇去到,好彩我有keep張收據,影返俾佢佢話會幫我加返。老實講25里數冇乜用,但係當食完餐唔滿意嘅飯仲收到呢個電郵,只會令我對呢間餐廳更加反感。
預定咗行獅子山,咁就順便諗定食乜。
早一日經openrice訂枱,book呢間有里數送~

由於時間好早(5:30),連埋我只得兩枱客。

(罐汽水凍好多),扣分!

脆皮炸大腸

第一味:脆皮炸大腸,一D都唔脆皮...

蒜茸炒雜菜

沙嗲粉絲蝦煲

沙薑雞(半隻)

總括嚟講呢間嘅評語係:冇下次!

最後埋單,$366(只收現金)

沙嗲粉絲蝦煲
2017-11-06 1419 瀏覽
行完獅子山 & 望夫石 再落番大圍 遠處見到隆亨村的2個東菇亭 同行友人都話想食大排擋😋 食開既大排擋都係地下濕 好嘈 服務員愛理不理富記打破我對平時大排擋既印象乾淨企理 環境唔錯 食物大份又有獲氣wo每碟大概80蚊 每人140蚊食左5樣餸 半隻燒雞 好脆皮 豉椒炒花甲 味道剛好啫啫芥蘭 每條菜都黏住肉碎 黃金涼瓜 唔夠鹹蛋香 不過都算好食最後一定要食避風塘系列 我地叫左茄子我地食左3個鐘 無限時 慢慢傾計 為我地既weekend劃上完美句號😎
行完獅子山 & 望夫石 再落番大圍

我地食左3個鐘 無限時 慢慢傾計
為我地既weekend劃上完美句號😎
2017-11-05
2017-11-06 840 瀏覽
同朋友行完山, 係大圍揾野食, 一落獅子山燒烤場行10分鐘就有呢冬菇亭樣既靚靚大排檔, 好乾淨! 用隆亨商場既廁所都好近好乾淨!雖則唔係好似街邊大排檔風味, 但環境堅簡單乾淨, 又無時限, 上菜速度都快, 不知不覺食同傾左3粒鐘。講真, 有時食多市政大樓濕既地板, 有時食呢種都好舒爽😎。下次再行過食過😍

下次再行過食過😍
啫啫芥蘭煲
椒鹽茄子
  • 吊燒街
2017-09-18 2591 瀏覽
男朋友約了他的朋友吃飯,話帶埋我去。收工男朋友車我去大圍富記。駕車來都好方便呀,附近有好多空缺既車位。友人點了粟米魚肚羹、種運雞、薑蔥炒蟹同避風塘茄子,加上砵仔飯。首先來到係栗米魚肚羹,用勁大碗裝住,覺得好好抵得,入面有魚肚、粟米等,好足料。跟住來到砵仔飯,原來砵仔飯係蒸,加上豬油鼓油撈一撈,哇!好好吃,每一口飯都唔捨得吞下。之後,上左個種運雞,有個架晾住隻雞,好搞笑呀,隻雞係炸過,皮脆雞滑,仲提供方便手套比我地,可以用手吃。接著薑蔥炒蟹材料新鮮,肉多。最後到個避風塘茄子,炸過既茄子,我覺得太油膩,吃唔落。
駕車來都好方便呀,附近有好多空缺既車位。

接著薑蔥炒蟹材料新鮮,肉多。
最後到個避風塘茄子,炸過既茄子,我覺得太油膩,吃唔落。
2017-01-04 4828 瀏覽
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!我們叫咗粟米魚肚羹嘅魚肚好爽口彈牙,而且份量都幾多,粟米羹嘅味道好香甜!菠蘿生炒骨嘅炸粉唔算好厚身,肉質好鬆軟,而且每一「嚿」肉都好均勻咁沾滿醬汁!沙嗲粉絲蟹煲嘅蟹肉好鮮甜嫩滑,粉絲吸收晒沙嗲醬嘅香味,令到味道更加惹味!沙薑鷄「半隻」嘅肉質好軟滑,味道亦幾鮮味!泰式明爐魚嘅肉質好鮮甜滑溜,再沾埋泰式嘅辣醬,令到味道更加惹味清香!總括:每碟餸菜都好大碟同份量十足!真係幾抵食!
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!
我們叫咗粟米魚肚羹嘅魚肚好爽口彈牙,
而且份量都幾多,粟米羹嘅味道好香甜!
菠蘿生炒骨嘅炸粉唔算好厚身,肉質好鬆軟,
而且每一「嚿」肉都好均勻咁沾滿醬汁!
沙薑鷄「半隻」嘅肉質好軟滑,
味道亦幾鮮味!泰式明爐魚嘅肉質好鮮甜滑溜,
再沾埋泰式嘅辣醬,令到味道更加惹味清香!

總括:每碟餸菜都好大碟同份量十足!真係幾抵食!
粟米魚肚羹
沙嗲粉絲蟹煲
沙薑鷄「半隻」
泰式明爐魚
2016-12-07 3566 瀏覽
放假日給太座叫了去行山,由慈雲山行到望夫石才落大圍,經過隆亨邨,立刻先補充體力。在當眼的中央有兩間食肆,其實都是同名同一間,只是一間是茶記,一間像酒家,而且燈火未明,似在備戰狀態,而茶記則燈火通明兼差不多坐滿人。店內裝修奇特,很多用樹幹造的檯椅。行了兩行位,很不容易才找到張檯。點了下午茶餐,芝士西多+雞中翼,熱奶茶。另點一碟肉絲炒麵。奶茶先送來,味道調得不錯,香滑,這時用來補充體力甚好。芝士西多,中間的芝士熱溶,配合外面上了蛋漿的炸麵包,加糖漿牛油,極度重罪惡感,但兩人分享還好。雞翼熱辣辣,醃得入味,收貨!肉絲炒麵,好多芽菜,有些罐頭草菇,肉絲不多,麵炒得不夠酒樓脆,但明白爐頭火力不可同日而語,也欣然接受!
下午茶
2016-11-17 2822 瀏覽
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!我們叫咗椒鹽中蝦好新鮮,肉質好結實彈牙,味道好香口惹味!北菇鵝掌煲嘅鵝掌燜得好腍好入味,北菇好軟滑厚身!蒜蓉炒豆苗炒得好夠鑊氣,而且好青嫩!冬蔭功湯嘅材料都幾豐富,湯底都幾辣,而且有好香濃嘅椰汁味!泰式咖哩炒蟹配薄餅嘅賣相好色彩繽紛吸引,蟹好新鮮,肉質好鮮甜嫩滑,咖哩汁好濃郁嘅椰奶香味,薄餅嘅表面焗得好香脆,質感相當煙煙韌韌,再沾上惹味濃郁嘅咖哩汁一齊食,真係好好味呀!海南鷄「半隻」係用個竹鑼載著上碟,感覺都幾特別,鷄肉嘅肉質非常鬆軟嫩滑!
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!
我們叫咗椒鹽中蝦好新鮮,肉質好結實彈牙,味道好香口惹味!
北菇鵝掌煲嘅鵝掌燜得好腍好入味,北菇好軟滑厚身!
蒜蓉炒豆苗炒得好夠鑊氣,而且好青嫩!
冬蔭功湯嘅材料都幾豐富,
湯底都幾辣,而且有好香濃嘅椰汁味!
泰式咖哩炒蟹配薄餅嘅賣相好色彩繽紛吸引,
蟹好新鮮,肉質好鮮甜嫩滑,
再沾上惹味濃郁嘅咖哩汁一齊食,真係好好味呀!
海南鷄「半隻」係用個竹鑼載著上碟,
感覺都幾特別,鷄肉嘅肉質非常鬆軟嫩滑!
椒鹽中蝦
北菇鵝掌煲