2018-08-11 969 瀏覽
一班同事今晚OT 到成8點,今日係沙田接job, 甘大家消埋夜先啦。同事帶我地去大排檔冬姑亭,好彩係有大冷氣既!我地可以大講特講,大大聲都無問題Good.6個人叫q左個餐,經濟實惠。紅燒乳鴿,味道剛剛好,喊度適中,燒完個皮好脆,宜家唔係度度食到乳鴿酥炸大腸,入口絕對唔油膩,炸到剛剛好,無個種油益味,又唔肥,d 肥膏炸走哂,無甘罪惡感!冬瓜盅,消暑好味,好足料,有金華火腿,蝦,同d 煎炸野一齊食可以中和返椒鹽鮮魷,炸到剛剛好,每條魷魚都好大條好肥美,個炸粉完全唔厚, 上菜時熱辣辣,好熱氣但我地好快就攪掂碟餸班片就平平無奇,同平時一樣,味道可以啦,無驚喜.呢個小炒王送酒一流,最特別係啲腰果好脆呀,我地亦係上哩碟餸時叫多打啤酒啤啤佢花菇扒生菜,可以啦,叫做食返碟菜,冇咩特別。呢個沙拉骨超正,本身已經好香,加埋啲芝麻仲香,平時人哋嘅沙拉骨係有一劈沙律醬喺上面,但係呢度絕對冇好似將啲沙律醬已經溶埋一齊,而外皮揸得好趣,果然係秘製!佢嘅炸蝦丸有原隻蝦係入邊㗎,每粒下院粒好大粒!呢間野啲份量好大,宵夜時段其實全場爆滿,始終冬菇亭都係吹水好地方,最緊要佢有好強勁嘅冷氣!
6個人叫q左個餐,經濟實惠。

班片就平平無奇,同平時一樣,味道可以啦,無驚喜.

花菇扒生菜,可以啦,叫做食返碟菜,冇咩特別。

呢個沙拉骨超正,

佢嘅炸蝦丸有原隻蝦係入邊㗎,每粒下院粒好大粒!

2018-08-07
  • 秘製沙拉骨
2018-06-30 645 瀏覽
叫左個餐,半個鐘都未黎,叫個侍應追單,個侍應話賣晒叫個第二隻,你老闆啦賣晒唔主動同我講,仲要個客追單先講,我唔追單唔使食啦,仲要個侍應老奉唔覺得有問題。(宗指一隻)
2018-05-12 715 瀏覽
之前來過食覺得小菜做得唔錯,於是約埋兄弟姊妹番食幫媽媽慶祝母親節,仲同屋企人講有幾咁好食添。我地總共點左8個菜,1.炸大腸(又凍又靭),鼓椒鵝腸(唔新鮮有異味),小炒皇(基本上冇炒過,只不過分別將材料放上碟),西蘭花炒班球(凍既又硬),胡椒豬肚雞(冇胡椒味,雞又靱,豬肚又硬又有異味),墨魚餅(算係最好食),魚肚粟米更(都熱既),我基本上冇乜食過,連放入口既衝動都冇,同侍應反影今晩D菜麻麻地,D豬肚雞冇味,佢悔氣地話最多入廚房再煮過,終於竟然1分鐘唔使再上枱,下次唔使錢都唔會再來。
2018-05-12
母親節
2018-04-28 639 瀏覽
又到3點下午茶時間,不過無食lunch,個下午茶想食飽啲。大圍龍亨冬菇亭就有茶記下午茶,一個常餐加個兩餸麵餐都只係$71,平到爆。茶餐廳都幾大,有兩邊鋪,所有枱,椅都係特別木,幾靚,坐得舒服。常餐,麵餐,一如其他茶記,好快出到貨。腸仔煎得幾好,唔燶,好香口。 炒蛋就好似熟左啲,不過唔係高級餐廳,唔通講幾多成熟咩。至於個五香肉丁米線,五香肉丁份量非常多,食哂啲米線仲有剩。米線都唔會煮得太腍。至於朋友碗沙嗲牛麵,牛肉好滑,份量一般。义燒太乾身,味道偏啖。至於個麵就真係失準,煮得太耐,太腍。其實我之前都喺到食過五香肉丁麵,又係個麵太過腍, 令我有一刻諗係味有人叫錯左,呢碗麵一直放喺到直到有人要><。杯熱奶茶值得一讚,好香濃,好滑。砂糖唔係一鑵自己畢,係獨立包裝,夠衛生。
又到3點下午茶時間,不過無食lunch,個下午茶想食飽啲。

常餐,麵餐,一如其他茶記,好快出到貨。

2018-04-13
這家富記大排檔在區內頗有名氣,而且經歷過不少風風雨雨,特別在2003年沙士期間,生意十分慘淡,老闊透過不少新奇菜式出奇制勝,至今仍然屹立不倒,Lucas才有幸能一嚐其滋味。富記大排檔近年更重新裝修,環境更企理,就算打風落雨也不怕。 富記小炒王配料有魷魚蝦乾、四季豆等等,鑊氣十足,比較上咸,用來配啤酒不錯。 豉油皇炒面老實說,其賣相就真的平平無奇,但一吃下去,就令人刮目相看。咸度剛好而且炒很均,面質有「韌」度。 燒雞-起死回生單係賣相已經值90分!老闊說要用手撕來吃,份外有風味。我撕了雞胸肉來吃,不會太「粗嚡」,外皮香脆,難怪茶檔翻身之作! 鬼馬釀茄子賣相十分吸引,一條長長的茄子很有氣勢!吃前要將茄子壓一壓,已吸收那個醬汁,令茄子更入味,配飯是不錯的選擇。 蒸水蛋跟不時吃的很不一樣,因為加了海鮮如蜆,令蒸蛋有海鮮味,而且很滑,我不知不覺吃了半盤哦! 墨魚餅賣相都很墨魚,很彈牙,立馬吃了兩件呢。 總括而言,餐廳環境改善了不少但風味依然,喜歡港式大排檔風味的朋友必定要試。

富記小炒王
富記小炒王

蒸水蛋
墨魚餅賣相都很墨魚,很彈牙,立馬吃了兩件呢。

墨魚餅
2018-03-02
墨魚餅
2018-01-23 814 瀏覽
預定咗行獅子山,咁就順便諗定食乜。早一日經openrice訂枱,book呢間有里數送~由於時間好早(5:30),連埋我只得兩枱客。叫咗4個餸兩個白飯+大啤&汽水。行完山最緊要係嘆支冰凍大啤,但係竟然唔夠凍(罐汽水凍好多),扣分!第一味:脆皮炸大腸,一D都唔脆皮...第二味:蒜茸炒雜菜,話說諗住加個平少少嘅菜,見佢清炒時菜$55(下面有幾款菜揀),我話要炒豆苗,佢話要$68,咁芥蘭啦!佢話都要$68,費時再問唯有轉個炒雜菜,如果唔同菜唔同價錢就寫清楚少少!第三味:沙嗲粉絲蝦煲,呢樣係最好嘅一味餸。蝦都算大隻,唔「梅」、大約有9-10隻。第四味:沙薑雞,得兩枱客竟然都漏單!好彩呢碟嘢唔駛等好耐。半隻份量都幾多,但係都幾鹹總括嚟講呢間嘅評語係:冇下次!最後埋單,$366(只收現金)後話:事隔兩日openrice send咗電郵俾我,話我當日冇去到,好彩我有keep張收據,影返俾佢佢話會幫我加返。老實講25里數冇乜用,但係當食完餐唔滿意嘅飯仲收到呢個電郵,只會令我對呢間餐廳更加反感。
預定咗行獅子山,咁就順便諗定食乜。
早一日經openrice訂枱,book呢間有里數送~

由於時間好早(5:30),連埋我只得兩枱客。

(罐汽水凍好多),扣分!

脆皮炸大腸

第一味:脆皮炸大腸,一D都唔脆皮...

蒜茸炒雜菜

沙嗲粉絲蝦煲

沙薑雞(半隻)

總括嚟講呢間嘅評語係:冇下次!

最後埋單,$366(只收現金)

沙嗲粉絲蝦煲
2017-11-06 1393 瀏覽
行完獅子山 & 望夫石 再落番大圍 遠處見到隆亨村的2個東菇亭 同行友人都話想食大排擋😋 食開既大排擋都係地下濕 好嘈 服務員愛理不理富記打破我對平時大排擋既印象乾淨企理 環境唔錯 食物大份又有獲氣wo每碟大概80蚊 每人140蚊食左5樣餸 半隻燒雞 好脆皮 豉椒炒花甲 味道剛好啫啫芥蘭 每條菜都黏住肉碎 黃金涼瓜 唔夠鹹蛋香 不過都算好食最後一定要食避風塘系列 我地叫左茄子我地食左3個鐘 無限時 慢慢傾計 為我地既weekend劃上完美句號😎
行完獅子山 & 望夫石 再落番大圍

我地食左3個鐘 無限時 慢慢傾計
為我地既weekend劃上完美句號😎
2017-11-05
2017-11-06 817 瀏覽
同朋友行完山, 係大圍揾野食, 一落獅子山燒烤場行10分鐘就有呢冬菇亭樣既靚靚大排檔, 好乾淨! 用隆亨商場既廁所都好近好乾淨!雖則唔係好似街邊大排檔風味, 但環境堅簡單乾淨, 又無時限, 上菜速度都快, 不知不覺食同傾左3粒鐘。講真, 有時食多市政大樓濕既地板, 有時食呢種都好舒爽😎。下次再行過食過😍

下次再行過食過😍
啫啫芥蘭煲
椒鹽茄子
  • 吊燒街
2017-09-18 2571 瀏覽
男朋友約了他的朋友吃飯,話帶埋我去。收工男朋友車我去大圍富記。駕車來都好方便呀,附近有好多空缺既車位。友人點了粟米魚肚羹、種運雞、薑蔥炒蟹同避風塘茄子,加上砵仔飯。首先來到係栗米魚肚羹,用勁大碗裝住,覺得好好抵得,入面有魚肚、粟米等,好足料。跟住來到砵仔飯,原來砵仔飯係蒸,加上豬油鼓油撈一撈,哇!好好吃,每一口飯都唔捨得吞下。之後,上左個種運雞,有個架晾住隻雞,好搞笑呀,隻雞係炸過,皮脆雞滑,仲提供方便手套比我地,可以用手吃。接著薑蔥炒蟹材料新鮮,肉多。最後到個避風塘茄子,炸過既茄子,我覺得太油膩,吃唔落。
駕車來都好方便呀,附近有好多空缺既車位。

接著薑蔥炒蟹材料新鮮,肉多。
最後到個避風塘茄子,炸過既茄子,我覺得太油膩,吃唔落。
2017-01-04 4813 瀏覽
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!我們叫咗粟米魚肚羹嘅魚肚好爽口彈牙,而且份量都幾多,粟米羹嘅味道好香甜!菠蘿生炒骨嘅炸粉唔算好厚身,肉質好鬆軟,而且每一「嚿」肉都好均勻咁沾滿醬汁!沙嗲粉絲蟹煲嘅蟹肉好鮮甜嫩滑,粉絲吸收晒沙嗲醬嘅香味,令到味道更加惹味!沙薑鷄「半隻」嘅肉質好軟滑,味道亦幾鮮味!泰式明爐魚嘅肉質好鮮甜滑溜,再沾埋泰式嘅辣醬,令到味道更加惹味清香!總括:每碟餸菜都好大碟同份量十足!真係幾抵食!
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!
我們叫咗粟米魚肚羹嘅魚肚好爽口彈牙,
而且份量都幾多,粟米羹嘅味道好香甜!
菠蘿生炒骨嘅炸粉唔算好厚身,肉質好鬆軟,
而且每一「嚿」肉都好均勻咁沾滿醬汁!
沙薑鷄「半隻」嘅肉質好軟滑,
味道亦幾鮮味!泰式明爐魚嘅肉質好鮮甜滑溜,
再沾埋泰式嘅辣醬,令到味道更加惹味清香!

總括:每碟餸菜都好大碟同份量十足!真係幾抵食!
粟米魚肚羹
沙嗲粉絲蟹煲
沙薑鷄「半隻」
泰式明爐魚
2016-12-07 3548 瀏覽
放假日給太座叫了去行山,由慈雲山行到望夫石才落大圍,經過隆亨邨,立刻先補充體力。在當眼的中央有兩間食肆,其實都是同名同一間,只是一間是茶記,一間像酒家,而且燈火未明,似在備戰狀態,而茶記則燈火通明兼差不多坐滿人。店內裝修奇特,很多用樹幹造的檯椅。行了兩行位,很不容易才找到張檯。點了下午茶餐,芝士西多+雞中翼,熱奶茶。另點一碟肉絲炒麵。奶茶先送來,味道調得不錯,香滑,這時用來補充體力甚好。芝士西多,中間的芝士熱溶,配合外面上了蛋漿的炸麵包,加糖漿牛油,極度重罪惡感,但兩人分享還好。雞翼熱辣辣,醃得入味,收貨!肉絲炒麵,好多芽菜,有些罐頭草菇,肉絲不多,麵炒得不夠酒樓脆,但明白爐頭火力不可同日而語,也欣然接受!
2016-11-17 2810 瀏覽
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!我們叫咗椒鹽中蝦好新鮮,肉質好結實彈牙,味道好香口惹味!北菇鵝掌煲嘅鵝掌燜得好腍好入味,北菇好軟滑厚身!蒜蓉炒豆苗炒得好夠鑊氣,而且好青嫩!冬蔭功湯嘅材料都幾豐富,湯底都幾辣,而且有好香濃嘅椰汁味!泰式咖哩炒蟹配薄餅嘅賣相好色彩繽紛吸引,蟹好新鮮,肉質好鮮甜嫩滑,咖哩汁好濃郁嘅椰奶香味,薄餅嘅表面焗得好香脆,質感相當煙煙韌韌,再沾上惹味濃郁嘅咖哩汁一齊食,真係好好味呀!海南鷄「半隻」係用個竹鑼載著上碟,感覺都幾特別,鷄肉嘅肉質非常鬆軟嫩滑!
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!
我們叫咗椒鹽中蝦好新鮮,肉質好結實彈牙,味道好香口惹味!
北菇鵝掌煲嘅鵝掌燜得好腍好入味,北菇好軟滑厚身!
蒜蓉炒豆苗炒得好夠鑊氣,而且好青嫩!
冬蔭功湯嘅材料都幾豐富,
湯底都幾辣,而且有好香濃嘅椰汁味!
泰式咖哩炒蟹配薄餅嘅賣相好色彩繽紛吸引,
蟹好新鮮,肉質好鮮甜嫩滑,
再沾上惹味濃郁嘅咖哩汁一齊食,真係好好味呀!
海南鷄「半隻」係用個竹鑼載著上碟,
感覺都幾特別,鷄肉嘅肉質非常鬆軟嫩滑!
椒鹽中蝦
北菇鵝掌煲
蒜蓉炒豆苗
冬蔭功湯
2016-10-08 2438 瀏覽
同男朋友踩完單車 去大圍揾好西食 見到呢間有泰國菜食嘅大排檔 感覺幾新鮮 去到個格局唔多似傳統大排檔 大部分都係卡位 唔錯鮮蝦墨魚浸勝瓜份量都幾多 鮮蝦滑同墨魚滑都算有𡁻頭 但勝瓜好raw 加上佢啲皮刨得唔太乾淨 食起上黎有啲草味 所以呢碟只得中評椒鹽鮮魷唔似一般出面食都嘅咁重味 加上佢有落辣椒 感覺上一啲都唔熱氣 上到枱碟鮮魷依然脆身 份量啱啱好 食完都冇乜罪惡感茄子斑腩煲茄子煮得啱啱好 唔會太腍 斑腩對茄子比例差不多50:50 算係好足料 但如果佢可以用原隻砂鍋上菜應該會更加好味(因為而家用鐵鍋上 雖然都夠熱 但冇左個種"沙"一聲 令到色香味都好似爭左啲)

鮮蝦墨魚浸勝瓜

椒鹽鮮魷

茄子斑腩煲
2016-09-28 1847 瀏覽
之前已經食過,今次係熟食亭翻新後嘅第一次,原來附近啲食肆已經唔見晒,三間熟食亭中有兩間都俾富記租咗.離遠已經見到門口樹立咗兩隻巨型吹氣熊公仔,有啲渣打馬拉松嘅感覺,嘿. 雖然擴充營業啲位比從前多咗,不過嚟到嘅時候已經滿座,好彩等咗大約十幾分鐘左右就可以入去坐.呢度翻新後只有室內座,加上增設咗冷氣,令樓底變得非常非常非常矮,當晚食客又非常非常非常多,都幾困聲嘈吵.坐位編排得非常非常非常擠迫,不過某部份有半身木欄相隔,總算係同隔離有啲距離感.另外以前係手寫單,而家就變成由侍應即時入電腦,最後就用機印發票到收銀處俾錢,應該會比從前減少咗啲出錯或漏單機會.我哋叫咗青島啤酒同支裝汽水邊飲邊等食.酥炸大腸脆身爽口,肥膏較多,不過都可接受,仲有菠蘿同甜酸汁中和膩感.避風塘茄子表層炸漿酥脆,冇多餘油份,內裡仍然juicy,只係炸蒜唔夠多,不過有啲紅洋蔥,青蔥,大辣椒,食落都幾惹味. 金銀蛋莧菜嘅皮蛋同鹹蛋份量唔少,仲有炸蒜提味,整體唔會太濃,相對起來就健康啲啲.我哋去嗰日係假期,食客非常非常非常多,侍應就只有幾個,好似有啲人手不足,後加嘅食物要提醒多次先有,不過最初落嘅單就冇出現漏單情況.食物方面冇太

我哋叫咗青島啤酒同支裝汽水邊飲邊等食.

我哋去嗰日係假期,食客非常非常非常多,侍應就只有幾個,好似有啲人手不足,後加嘅食物要提醒多次先有,不過最初落嘅單就冇出現漏單情況.食物方面冇太大分別,環境就明顯光猛衛生咗,同埋有咗完善嘅冷氣設備,可惜太困聲同非常擠迫,仲失去咗半露天嘅大牌檔特色,而家就只係一間食小菜嘅茶餐廳咁。
2016-09-13 996 瀏覽
味道還是不錯的,就是好難找到,兩個人點了燒雞和小炒還有生炒骨,超級飽的,沒想到在大圍周邊竟有這樣地道的大排檔,環境也不錯啊,還以為所有大排檔都是露天的,還想要嘗試更多的菜式