2018-01-03 190 瀏覽
今日人唔多,可能唔係星期六日,唔使等位就可以入去食,我地點左個野山參燉水鴨,入邊除了都好足,有鴨腳豬肉仲有啲中藥材,啲湯亦都唔會太肥膩,味道都幾濃郁。今日唔想食壽包,咁就唯有點左幾個生煎包俾佢試吓,生煎包外表都幾脆,但因為點左其他嘢,所以我都唔係點食另外點左個瑤柱金菇豆苗,送到黎賣相都唔錯,豆苗都幾柔嫩,配上瑤柱金菇,真係冇得頂再嚟咗個豉汁蒸大膳,膳好快送到賣相都好新鮮,配上豉汁,外表已經好吸引,嗱嗱聲格塊試吓,食落口真係覺得好正好正,簡直絕配,值得推介仲有點左個鐵板黑椒汁豬手,送到黎熱辣辣,豬手仲有少少煙,侍應好好幫我地切埋,豬手好QQ,好入味好淋,我都食咗好多,平時唔多終於食肥膩野嘅我都食咗唔少,如果平時都鍾意食豬手的朋友必點呢個最後當然唔少得BB乳豬啦!因為我地得三個人食所以都係嗌左半隻,但送到黎其實我哋都食到8分飽,但最高領導人生日點可以唔點呢?乳豬送到你聞到陣香氣都令人食指大動,是想口乳豬好香脆,又唔會太鹹,我最怕啲乳豬好鹹食唔到,但今次味道恰好,非常滿意

2018-01-03 140 瀏覽
去何文田窩打老道附近得睇二手樓盤, 睇左間都唔錯叫怡x閣, 順便睇屋苑附近嘅配套設施與娛樂醫療飲食, 嗰度飲食對面有間富臨皇宮大酒樓都幾方便,未入去試下。服務員態度親切友善,積極推介廚房精選小菜, 點左(瑤柱金菇扒豆苗 , 豉汁蒸大鱔, 鐵板黑椒德國豬手 , bb乳豬半隻 )配時日例湯(野山參燉水鴨 )。唔知道是否星期一 效應,剛剛落單好快就上菜先來個野山蔘燉水鴨, 湯唔係太油清淡, 參味道幾出正。豉汁蒸大鱔, 魚皮滑魚肉彈牙又鮮配豉汁簡直一絕。bb乳豬皮鬆化好脆口, 唔太肥啱曬我老婆啲貪靚一族。瑤柱金菇扒豆苗, 味道ok嘅豆苗都算嫩口。鐵板黑椒德國豬手, 服務員會細心幫你切好曬隻豬手 ,豬皮好Q又嫩有口感。最後服務員送咗六過生煎包,原來喺個套餐包左,但我們太飽食唔落最終打包。

豉汁蒸大鱔, 魚皮滑魚肉彈牙又鮮配豉汁簡直一絕。

bb乳豬皮鬆化好脆口, 唔太肥啱曬我老婆啲貪靚一族。

瑤柱金菇扒豆苗, 味道ok嘅豆苗都算嫩口。

鐵板黑椒德國豬手, 服務員
細心幫你切好曬隻豬手 ,豬皮好Q又嫩有口感。

2017-12-25 702 瀏覽
fu Lam palace Famous Bbq pork The celery Prawns and clams And a beautiful Peking sweet and sour deep fried pork chop our bouteille au chateau 2014(79$ from welcome supermarket )The traditional Chinese vegetables but with lots of San chai The egg white fried rice is a bit stiff Ok for me traditional princess Kwai plain chicken Sure not My favourite The kind of frozen chicken Better deep fried in red The steam garoupa is BigDelicious 😋 Steam well Just done ✅ I love it most of the whole series The
fu Lam palace

Has a good sweet soup
The pumpkin 🎃
Most people like this
2017-12-25
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • Bbq  pork
  • Pumpkin  sweet soup
  • Steam  garoupa
2017-12-06 236 瀏覽
一家人再次來到這裡吃晚餐,這次的衛生情況使人滿意,食物質素不錯,加上地理優勢,回頭再訪是正確的選擇。天麻燉魚湯,味道清甜,是足料靚湯。生煎菜肉包,味道正常,勝在新鮮熱辣辣。花膠北菇鵝掌煲滋補養顏,做法複雜繁瑣,在家中不太可能動手做...菇大大隻,炆得夠曬腍,而多汁。鐵板黑椒德國豬手,豬手的肉質向來都是我最喜歡的,這個豬手雖然是新式中菜煮法,欠缺了香脆外皮,但我仍難抽身,難掩對這道菜的熱愛。平衡價錢、味道、環境,我認為整體合理,是一家人吃家常便飯的好選擇。

天麻燉魚湯,味道清甜,是足料靚湯。
生煎菜肉包,味道正常,勝在新鮮熱辣辣。

2017-12-05 170 瀏覽
上星期去飲茶,有兩張優惠券。為咗佢,今晚去食過晚飯,試試佢有幾抵食。當然要食堂剪原隻bb豬,得四個人叫作半隻98蚊。果然冇呃秤,半隻就半隻,喺你面前服務員為你剪開一舊舊。乳豬熱辣辣,脆卜卜,而且佢一啲都唔肥,特別好味。天麻燉魚和128蚊,又係一個真材實料嘅燉湯。飄來陣陣天麻香味,完全不油膩,火候十足,味道濃郁,每人仲有兩碗。 除咗天麻,還有雞腳、雞殼,又有豬骨同瘦肉,我估佢用龍躉骨,因為條魚嘅脊骨直徑都有一吋咁闊,食埋湯渣已經有多一個餸。花膠北菇鵝掌煲98蚊。 冬菇同鮮鵝掌都炆得又淋又香,入曬味。仲有好多花膠配埋上海青,真係抵食。火腩大鱔煲108蚊。 冬天食過熱辣辣香噴噴嘅大鱔煲就最好。大鱔肥美配埋火腩,仲有大蒜薑片,火候同味道都啱啱好。再嚟兩個靚仔,埋單都係五百幾蚊,係咪好抵食呢!
上星期去飲茶,有兩張優惠券。

為咗佢,今晚去食過晚飯,試試佢有幾抵食。
當然要食堂剪原隻bb豬,得四個人叫作半隻98蚊。

再嚟兩個靚仔,埋單都係五百幾蚊,係咪好抵食呢!

2017-12-04 155 瀏覽
我同女友和朋友去何文田窩打老道附近得睇二手樓盤, 睇左間都唔錯叫金華x樓, 順便睇附近嘅配套設施與娛樂醫療飲食, 嗰度飲食對面有間富臨皇宮大酒樓都幾方便,未入去試下。服務員態度親切友善,積極推介廚房精選小菜, 點左(瑤柱金菇扒豆苗 , 豉汁蒸大鱔, 鐵板黑椒德國豬手 , bb乳豬半隻 )配時日例湯(野山參燉水鴨 )。唔知道是否星期一 效應,剛剛落單好快就上菜先來個野山蔘燉水鴨, 當撈起湯渣材料份量十足 ,湯唔係太油幾清, 參味道幾出正。豉汁蒸大鱔, 魚皮滑魚肉彈牙又鮮配豉汁簡直一絕。bb乳豬皮鬆化好脆口, 唔太肥啱曬我老婆啲貪靚一族。瑤柱金菇扒豆苗, 味道ok嘅豆苗都算嫩口。鐵板黑椒德國豬手, 服務員會細心幫你切好曬隻豬手 ,豬皮好Q又嫩有口感。最後服務員送咗六過生煎包,原來喺個套餐包左,但我們太飽食唔落最終打包。

豉汁蒸大鱔, 魚皮滑魚肉彈牙又鮮配豉汁簡直一絕。

bb乳豬皮鬆化好脆口, 唔太肥啱曬我老婆啲貪靚一族。

bb乳豬

瑤柱金菇扒豆苗, 味道ok嘅豆苗都算嫩口。

2017-10-23 417 瀏覽
服務差, 環境污糟, 味道垃圾, 叫咗晚飯孖寶燒鵝同帶子, 仲有乳鴿同埋芥蘭煲 , 落完單之後, 同我地講冇燒鵝冇帶子冇芥蘭, 乜都冇. 都唔知咩酒樓嚟嘅, 跟住燒鵝變咗做燒雞 ,帶子變咗鮑魚仔, 隻燒雞都唔知有冇10件, 啲鮑魚仔細到都唔知有冇兩cm, 最離譜係碟芥蘭 追左兩次單 ,等左半個鐘都未出現, 直至我哋走去cashier埋單, 碟芥蘭煲終於出嚟, 但我哋已經吳肚餓, 唔要, 因為冇咗芥蘭煲, 所以要經理取消,單 但係個經理唔知死咗去邊, 取消唔到, 所以印唔到電腦單, 淨係可以比張手寫單我哋收$, 又係一間一世都唔使再去嘅餐廳
2017-10-22
$130 (宵夜)
2017-10-17 224 瀏覽
成日落黎富臨食飯, 因為就腳. 今日黎左食中秋飯, 見佢好似有套餐叫, 但係我地都係散叫, 比較盡慶d~芝士焗龍蝦呢碟真係唔係大時大節都無機會叫, 因為份量大同埋漏, 今日就破例~個個價錢黎講都算幾足料, 龍蝦肉都好飽滿, 幾爽甜, 味道唔錯; 第一次配烏冬, 感覺烏冬比伊麵仲飽肚, 加埋芝士醬兩樣加埋, 真係好似飽~~花膠鵝掌煲呢個味道唔算好濃, 但真係有好多花膠.. 大塊厚身偏硬身, 都入味乳鴿乳鴿幾抵食, 為反起30幾蚊一隻, 好好味, D肉都超級入味, 可以送到幾碗白飯~南非蒸鮑魚好彈牙呀, 品質唔錯, 幾大粒~ 用果皮蒸仲多左陣香味~金銀蒜蒸日本元貝呢味係我既至愛, 熟蒸加蔥加粉絲真係無得輸, 元貝好鮮味, 如果落鹽輕手少少就PERFECT 啦~最後仲有甜品送, 哈, 好食WO呢個, 唔係好甜煙煙韌韌~
成日落黎富臨食飯, 因為就腳.

芝士焗龍蝦

花膠鵝掌煲

乳鴿

南非蒸鮑魚
好彈牙呀, 品質唔錯, 幾大粒~ 用果皮蒸仲多左陣香味~

金銀蒜蒸日本元貝

最後仲有甜品送, 哈, 好食WO呢個, 唔係好甜煙煙韌韌~
2017-09-26 229 瀏覽
一家大細出街食嘢,有咩好得過去酒樓坐張圓台,大家圍住食嘢,高談闊論。阿媽話好耐冇出街食飯,於是一家人一齊去附近富臨食個海鮮餐。淮山杞子燉響螺湯,響螺燉湯,固然鮮甜,而且又有瘦肉同埋鮮雞一齊煲,所以肉味幾香,個湯鮮甜得來好夠味。鮑魚大大隻,又夠厚身,中間位特別鮮甜,真係要用刀叉切開慢慢食先夠嘆。老佛爺欽點一定要叫芝士龍蝦,我哋當然唔會逆佢意啦,大家都好鍾意呢味送,龍蝦啲肉好甜,加埋濃郁嘅芝士,完全沒有破綻的!仲可以有啲伊面撈埋啲芝士汁食,小朋友特別鍾意。乳鴿真係燒得好香,皮脆肉嫩,老公好細心,一上菜,馬上夾一舊俾我食,可以趁熱食嘅時候,落去食到啲皮仲係脆嘅!真係幸福!蒜蓉粉絲蒸扇貝!係我最愛嘅菜式,帶子位已經吸收左醬汁同蒜蓉嘅精華,識食一定要食粉絲,可惜我個乖乖姪仔,已經打劫左我啖珍貴嘅粉絲,唯有下次先啦。

2017-09-07
2017-09-11 255 瀏覽
朋友升職請食飯當然要出席,所以搵咗間就腳嘅酒樓食晚飯。何文田富臨皇宮就啱曬,揸車附近有車位,又有巴士到達 ; 乘地鐵就比較遠。杞子燉響螺 : 先呢一個靚湯。清香濃沃嘅香味已經吸引,試埋入口有更深嘅體驗。果然真材實料,湯料送上檯,已經是一碟美味的餸菜。波士頓龍蝦配上湯烏冬: 龍蝦好多肉又惹味,用上湯煮再加上烏冬吸收了海鮮嘅鮮味,特別好食。金銀蒜蒸日本元貝 : 元貝非常乾淨,連裙邊都清潔得白白淨。而且元貝好大隻,大個隻湯匙 ; 粉絲放喺元貝下面,吸收咗啲精華。果皮蒸南非鮑魚 : 唔好睇啲鮑魚細細隻,但係好厚肉。火候蒸得啱啱好,又淋又香。花膠北菇鵝掌煲 : 汁比較多。北菇未能吸收燒汁的味道比較淡 ; 雖然花膠比較薄,但都有膠質,而且都有好多塊。清蒸沙巴龍躉 : 火後蒸得啱啱好。魚肉非常肥美,我哋連骨都想食埋。雖然食海鮮餐,但係都要叫紅燒乳鴿,炒粉麵飯加埋甜品,就啱啱好。

,大個隻湯匙 ; 粉絲放喺元貝下面,吸收咗啲精華

2017-09-10 114 瀏覽
上次嚟過飲早茶,上次覺得服務態度麻麻,又唔夠乾淨。但係依間酒樓對我們一家來講,算係最就腳嘅選擇,所以我哋又來食晚餐。這天的服務還是一般,不過已經比上次好好多,可能因為我哋去嘅時候客人唔算太多。食物質素還真的是不錯,而且今次啲餐具都幾乾淨。先來一個湯,淮杞燉響螺,湯很清甜,不太油膩,而且十分足料,有半隻雞,又有瘦肉淮山杞子,唔怪得湯那麼甜。紅燒乳鴿,這個很抵食,雖然皮不算很脆,但乳鴿多汁,入味,相當不錯。因為老人家不吃芝士,所以點了上湯烏冬波士頓龍蝦,龍蝦都算多肉,烏冬吸了上湯,烏冬味道很好。大大隻鮑魚,鮮美,但果皮味不突出。蒸帶子,蒜蓉味很香,帶子很新鮮。花膠北菇鵝掌煲,花膠清蒸沙巴龍躉班,條魚蒸的時間剛好,很嫩滑。今晚海鮮大餐,每人都係$200多少少,我覺得唔貴,而且味道幾好,最重要係我覺得比上次黎乾淨左好多!

大大隻鮑魚,鮮美,但果皮味不突出。
蒸帶子,蒜蓉味很香,帶子很新鮮。

花膠北菇鵝掌煲,花膠

清蒸沙巴龍躉班,條魚蒸的時間剛好,很嫩滑。
2017-07-09 252 瀏覽
星期日,本是家庭日,可惜全屋人太忙。自己一個毒毒搵嘢食, 去開何文田,本來諗住食大排檔,點知我都係不敵天氣嘅摧殘。搵個有冷氣嘅地方,平平哋食一餐, 一丁友 ,食唔到好多,突然間醒起,之前朋友講過早茶有特價,一於去試下,原來入面有個晨光第一線,雖然得幾款點心,但係我發現都幾啱我食,我就叫咗個香蔥蝦米腸,本身以為佢係煎嘅, 點知來到原來係蒸嘅 ,其實有少少失望,諗住好又一餐唔好又一餐咪是但囉。 估唔到食到落口出奇地好食弓, 腸粉皮唔算厚,香蔥配合蝦米,鹹鹹香香,味道可口,一個人咁樣食就夠曬啦。
2017-07-09 124 瀏覽
晨光第一線,一瞓醒又肚餓,拿拿林去搵好食, 一向都 知道有超特價, 成日都冇機會試 ,果斷出席。一個毒毒有乜好食,食過鳳爪排骨飯夠曬數。鳳爪排骨飯,蒸得啱啱好粒粒米原粒, 唔會成個糊咁。 最重要去食落似 ,原個咁蒸 ,唔會好似有啲餐廳咁咪就一早煮好,就咁放D肉上去扮蒸飯, 排骨又夠多, 醃製嘅時間又夠耐,味道已經十足。 最欣賞嘅都係佢個鳳爪, 鳳爪軟硬適中 ,軟骨都充滿味道 ,其實佢仲有蝦米腸呀,鮮竹卷,可惜自己食唔到咁多, 下次再食過。
2017-07-03 116 瀏覽
父親節,作為孝子梗係晨早流流同父親去飲茶啦.節日竟然唔洗等位真係喜出望外,全場只係7成滿,其實我地應該一早估到有原因.入到去畀咗窗邊位,當時發覺好焗叫侍應可唔可以開大個冷氣,侍應只係答我哋係呀好熱呀,無做任何動作.再問多次就答冷氣有問題.點左鐡觀音,無乜香味而且太苦澀,仲有少少乸喉.普洱當然係有色無味嗰種.因為已經開始肚餓,先唔管冷氣,即刻點左一堆點心小菜.我哋傾緊計等食物嘅時候有個侍應無端係我同老豆中間突出嚟問我哋叫咗嘢食未,話加20蚊就有孖寶,我哋一時之間諗唔到佢講乜,總知覺得好無禮貌. 黑椒豬腸用鹹菜做底,鹹菜就夠晒味,但係豬腸就俾過重既胡椒味蓋過原本既味道.山竹牛肉球打得唔錯,唔會太腍,馬蹢又足夠,食落口感唔錯.大澳香蝦骨, 蝦醬味好少,但係如果當蒜香骨嚟食都唔錯既,豬肉仲係嫩滑嘅.係香蝦骨既無蝦醬味又無骨有啲奇怪啫.豉蒜涼瓜牛肉-牛肉係醃得過火,林到用條脷都可以頂得爛.涼瓜好淡無味.牛肉係用豉蒜炒,但係唔惹味.頭抽乾炒牛河-河粉每一條都好短,可以話係條狀既只有好少部分,要夾起一碗有相當難度. 皮蛋瘦肉粥-粥本身係無味嘅,可能係喺𢳂入碗之前先加皮蛋同埋瘦肉入去.瘦肉本身鞋而無味
黑椒豬腸

山竹牛肉球打得唔錯,唔會太腍,馬蹢又足夠,食落口感唔錯.
大澳香蝦骨

豉蒜涼瓜牛肉

頭抽乾炒牛河

皮蛋瘦肉粥

粉果

粉果-上枱時其中一隻既皮已經穿左.粉果皮林坺坺而又非常有黏力,一痴著筷子基本上已經掹唔開.
炸兩-油炸鬼同時又林又靭,好難形容.而腸粉皮林到爛.甜醬問幾次都唔出,要自己去搵.

脆皮叉燒包-扁靸靸,煎得唔夠.
鹹水角

鹹水角-非常白既鹹水角,軟林林,唔夠火喉.
腐皮卷

腐皮卷

腐皮卷-都係白色既,煎得唔夠,一啲都唔脆.口感比鹹水角差,因為外面一層油,而且係唔熱.

依度無論環境(熱&焗),食物同埋服務質素都有好大進步空間.
2017-06-18
慶祝紀念
父親節
2017-06-18 147 瀏覽
今日父親節一早上酒樓去搵位, 大約八點半鐘去到酒樓,好彩唔算太多人, 都容易搵到位。點知突然發現有早茶優惠,非常高興,馬上叫了幾個平時鍾意食嘅點心,價錢非常合理最重要分量沒有減少。