2024-07-16 2364 瀏覽
食咗個擔擔麵,完全唔知咩嚟,得個咸字同花生醬嘅味,成碗嘢水水地,個麵又唔好食,淋pat pat,要賣相冇賣相要味道冇味道。同個服務員反映,剩係得個「哦」字,起碼都講一句幫我反映下啲食物質素。另外,叫咗個牛肉餅,唔知係本身就係咁定係未熟,入邊啲餡全部紅色,個餅身又難食,同佢餐單上嘅相根本係兩回事,不過當然你可以話圖片只供參考,但都唔係差成咁。如果按照上海菜來講,真心講句翡翠拉麵小籠包仲好食過佢,根本唔知乜嘢嚟。
2024-06-08 2398 瀏覽
一行九人,可能見我地有老人家坐輪椅主動俾咗包廂我哋職員服務10分到位主動落單,加水換碟主打高質上海菜小籠包鍋貼,生煎包呢啲唔少得呢啲招牌菜,新鮮熱辣好味,另外推薦煎小籠包唔係咁容易,喺出面食到仲要係鐵板上,黎到都保持溫度
一行九人,可能見我地有老人家坐輪椅
主動俾咗包廂我哋
職員服務10分到位
主動落單,加水換碟

主打高質上海菜
小籠包鍋貼,生煎包呢啲唔少得
呢啲招牌菜,新鮮熱辣
好味,另外推薦煎小籠包
唔係咁容易,喺出面食到
仲要係鐵板上,黎到都保持溫度

星期日下晏想搵間坐得舒服既餐廳就諗起呢間去到唔洗等位~Lucky叫左幾樣前菜陳皮牛肉+花雕醉乳鴿陳皮牛肉: 食唔到有陳皮味,牛肉幾淋身, 汁偏甜 ,岩我地口味花雕醉乳鴿 :  花雕味好重, 乳鴿肉滑身同嫩蘇式薰魚+四喜烤麩蘇式薰魚:呢個造法幾特別, 塊魚片炸到脆身, 再加甜酸汁,似食緊糖醋魚既魚片既感覺四喜烤麩: 烤麩好入味,唔太膩小籠包 : 招牌食物, 師傅即場係鋪頭包,好新鮮,皮薄多汁, 好好食蘿蔔絲酥餅: 入面有一條條既蘿蔔絲,酥皮好薄同酥化,加左黑白芝麻令到口感更豐富 味道清新紅燒獅子頭 : 呢個打開之後, 入面既肉係粉紅色, 問左職員佢地話肉那過煮熟後都入面係粉紅色, 唔係唔熟到最後我地都有食哂既, 味道正正常常小小建議:如果餐廳轉用其他鬆肉粉整獅子頭 既話, 我地會食得安心同放心D想順帶一提, 佢地好服務態度幾好, 成日都會加水,又會經常收碟, 下次會再過黎幫襯
星期日下晏想搵間坐得舒服既餐廳就諗起呢間

去到唔洗等位~Lucky

叫左幾樣前菜
陳皮牛肉+花雕醉乳鴿

花雕醉乳鴿 :  花雕味好重, 乳鴿肉滑身同嫩

蘇式薰魚

四喜烤麩: 烤麩好入味,唔太膩

小籠包

紅燒獅子頭
到最後我地都有食哂既, 味道正正常常

2024-03-17
蘇式薰魚
小籠包
  • 花雕醉乳鴿
2024-03-27 2661 瀏覽
来家上海如果介意等位就最好订位!今次因为朋友生日所以由她揸主意⋯⋯- 肴肉好味,可惜細塊左D 😌- 煎小籠包唔係周圍都可以食到,所以叫嚟食👍🏻👍🏻巧味- 鍋貼🥟一样好味,皮薄带汁- 上海餐必叫上海粗炒
2024-03-22
慶祝紀念
生日
2024-03-14 2269 瀏覽
由於長輩鍾意食上海菜, 加上又要就我放工! 所以揀左中間點- 奧海城的家上海 食晚餐食飯時間都幾多人,好彩好快就有位,安排左張圓枱俾我地😄le 個五拼( 有熏魚,醉雞,烤麩,海哲 ,淆肉)樣樣都好好正! 上海菜 點少得食小籠包! 皮薄餡靚非常正! 由於我哋幾個都好鍾意食小籠包, 所以再點多左一份 脆煎小籠包 😋上菜速度好快, 炸子雞仲係熱辣辣架! le 個煎豆腐個汁好好味, 豆腐外脆內滑😆員工都有禮貌,會主動換碟同 refill 茶水,下次都會繼續幫襯!

食飯時間都幾多人,好彩好快就有位,安排左張圓枱俾我地😄

le 個五拼( 有熏魚,醉雞,烤麩,海哲 ,淆肉)
樣樣都好好正!

上海菜 點少得食小籠包! 皮薄餡靚非常正!

上菜速度好快, 炸子雞仲係熱辣辣架!

le 個煎豆腐個汁好好味, 豆腐外脆內滑😆

• 脆煎灌湯小籠包
  • 小籠包
2024-02-06 2418 瀏覽
黎依間野真係最好book位,星期日食lunch 1點左右大概等左5分鐘,算快,平時夜晚真係等耐啲。今次叫左蒸小籠包、煎小籠包、流沙包,燒雞半隻同揚州炒飯。燒雞真係好好食,皮脆肉嫩,白肉位置都handle得好好唔會好鞋,真心必食推介!蒸小籠包都好好食,皮薄多汁!煎小籠包皮厚身啲都有汁。不過你問我我就中意蒸小籠包多啲😆流沙包好細粒感覺精緻,不過可能等到凍左佢唔流心?變左普通奶皇包咁,不過都軟林林好好食。最後揚州炒飯本身我就麻麻,屋企人中意食,好多火腿粒,炒得都好夠味既。服務依度係一流,都唔使舉手staff已經keep住加水,即使人多又唔會吹你走,無限時,坐得又舒服,總結:快靚正!
燒雞半隻同揚州炒飯。

2024-02-04
5 分鐘 (堂食)
$140.8 (午餐)
奧海城 3 期嘅「家上海」最近推出咗一系列用 OmniFoods 設計嘅植物肉菜式,真漢子今次一於同大家試哂佢。🥳兩款前菜用新餐肉打頭陣,「麻醬新豬肉絲拌青瓜粉皮」將傳統嘅雞絲粉皮換做新餐肉,好有新鮮感。「脆煎新豬肉涼拌三絲」味道清新之餘充滿麻油香,新餐肉絲同豆干,紅蘿蔔絲同蜜豆絲一齊食,好味又爽口。😛湯羹用新魚柳切粒整成魚茸羹,加埋雪菜更加惹味。湯仲加咗蛋白花同草菇,又滑又鮮味。😋「紅炆新牛肉蘿蔔百頁結」完全係柱侯炆牛腩嘅素食版,所有材料包括新漢堡,蘿蔔,竹笙,冬菇,草菇都炆到入哂味索哂汁,真係好難忍到唔叫白飯食(一路打字都流緊口水 🤤)。新漢堡加入中菜以為好怪?實際佢好濃嘅牛肉味同蘿蔔嘅甘甜係超夾,而且冇牛腩咁韌,小朋友一定更鍾意食。👦🏻👧🏻魚香茄子煲同螞蟻上樹換咗用新肉鬆,好香辣好開胃,望落好似好大碟同大煲,但唔驚唔覺就會被大家清哂喇。😂「雙冬新豬肉糯米燒賣」加人咗冬菇同冬筍,普通豬肉換成新豬肉冇咁肥膩,糯米唔使講啦,啱哂真漢子呢啲阿叔食。😆「滬式醬油新牛鬆炒飯」,用秘製滬式醬油,加埋新牛鬆,雞蛋同生菜絲炒到粒粒分明,又夠哂鑊氣。🔥呢一系列嘅上海素菜式係由來自揚州嘅主廚欒華宏師傅

麻醬新豬肉絲拌青瓜粉皮

脆煎新豬肉涼拌三絲

老上海雪菜新魚茸羹

紅炆新牛肉蘿蔔百頁結

新豬肉魚香茄子煲

香辣新肉鬆螞蟻上樹

雙冬新豬肉糯米燒賣

滬式醬油新牛鬆炒飯

呢一系列嘅上海素菜式係由來自揚州嘅主廚欒華宏師傅精心設計,除咗要讚主廚嘅大膽創新,真漢子覺得 OmniFoods 嘅食材提供比素菜無限嘅可能性都真係功不可沒㗎。💯💚
2024-01-08
15 分鐘 (堂食)
麻醬新豬肉絲拌青瓜粉皮
香辣新肉鬆螞蟻上樹
雙冬新豬肉糯米燒賣
滬式醬油新牛鬆炒飯
2023-12-27 1563 瀏覽
與朋友共聚去了這家店食飯,餐廳寬敞乾淨,還設有室外用餐地方。喜歡熱鬧共聚或清靜用餐也可以。二人叫了薺菜炒年糕、金牌小籠包、上海雲吞。年糕味道剛好適中,不太鹹。小籠包鮮嫩多汁,皮薄餡多,湯汁濃郁,一口咬下,滋味爆發,回味無窮。絕對是必吃的點心之一!每一口都令人滿足。雲吞也十分之有誠意,口感豐富。鮮嫩的餡料包裹在薄而有彈性的皮裡,每一口都帶來滿滿的滿足感。湯汁清澈鮮美,為整個雲吞增添了一層美味的風味。

二人叫了薺菜炒年糕、金牌小籠包、上海雲吞。

2023-12-27
2023-11-21 1583 瀏覽
前嗰排去咗奧海城三期間都家上海食late lunch,發覺佢有下午茶套餐'價錢相當抵,我食嘅嫩雞煨麵,味道真係好唔錯,因為佢個雞湯底食得出真係幾足料,雞肉亦都好嫩滑,麵條吸收晒啲雞湯,又唔會太腍,但係又好有雞味,變成全碗嘅味道都好統一,同埋個湯底又唔會太濃,又唔會太淡,所以食落口係一個好滋潤嘅感覺,值得推介,不過份量對於下午茶嚟講就太大咗一啲,我食完之後,基本上夜晚連晚餐都可以減量,所以如果從呢個角度睇,係抵嘅,同事叫咗一個薺菜炒年糕,同樣地份量都好足:味道都唔錯,年糕亦都好軟滑,試過喺一啲比較出名嘅上海菜館,食到嗰啲年糕都係好硬嘅,所以呢間嚟講都係做得幾好,齊菜同埋肉絲嘅份量就偏少。年糕就好足料,所以同樣地,同事食完都係可以食少啲晚餐。呢個下午茶係唔包飲品嘅,不過就收茶錢同埋都有清茶供應,都算係咁啦,但係招呼就認真麻麻啦,唔知係咪因為趕住開晚市,所以都催得我哋好急,同埋我哋坐喺梳化位,唔知係咪嗰度環境比較適宜休息,有啲落咗場嘅同事,竟然成個打斜瞓咗喺我同事隔籬嗰個梳化位度,雖然都明白佢哋係辛苦,需要一啲地方嚟休息,不過如果有客人坐嘅位置,佢哋都喺隔離瞓,似乎就係影響咗大家嘅食嘢嘅心情,呢點係值得檢討一下。整體嚟講,價錢係OK嘅,質素亦都算好,環境就一般啦,如果就近又要去late lunch 嘅,都可以試吓。
  • 嫩雞煨麵
2023-10-31 1287 瀏覽
近日天氣漸漸轉涼,終於感受到深秋的來臨。所謂不時不食,家陣又到大閘蟹的季節了。今年第一隻大閘蟹宴就係奧海城家上海品嚐。每年同集團都會在旗下餐廳推出大閘蟹套餐,而且又真係好抵食,今次[金秋淮揚大閘蟹宴]又係二人同行一人免費優惠,每位港幣$888,但有原價加一及茶芥,大家可要注意啊!江南四式拼盤 寧波赤醬豬頭肉·花雕醉蝦·四喜烤麩·淮鹽溏心燻蛋四款前菜各有特色,豬頭肉爽彈、醉蝦大大隻又夠酒香、烤麩好入味而煙蛋陣陣煙燻味我鍾意。蟹粉小籠包即叫即蒸,基本功扎實,雖然薄至見餡,但夾起卻毫無破損,咬開是熱燙的肉汁,蟹粉及鮮肉的味道隨之而來,好味。淮安蟹粉三絲翅很濃稠香滑的質感,蟹粉好香,下點陳醋味道更鮮。清蒸大閘蟹 (四兩半至五兩) (180g - 200g)(追加每隻$198 )久違了的拆蟹手感又來了,很喜歡一次過把蟹肉拆出,然後大啖大啖的享用,滿口蟹肉的感覺能不滿足嗎?食大閘蟹又點可以忽略一杯花雕酒呢?凡惠顧以上套餐,可以優惠價$50 享用咸亨太雕王乙壺(100ml),喜歡的,仲可以加粒話梅。蟹粉水晶獅子頭肉團質感鬆軟,蓋上厚厚的蟹粉帶來很豐腴的口感,真係好啱配上一碗白飯。麻辣蟹粉香酥竹炭豆腐
近日天氣漸漸轉涼,終於感受到深秋的來臨。

所謂不時不食,家陣又到大閘蟹的季節了。

今年第一隻大閘蟹宴就係奧海城家上海品嚐。
江南四式拼盤

寧波赤醬豬頭肉·花雕醉蝦·四喜烤麩·淮鹽溏心燻蛋

蟹粉小籠包

淮安蟹粉三絲翅

很濃稠香滑的質感,蟹粉好香,下點陳醋味道更鮮。
清蒸大閘蟹 (四兩半至五兩)

(180g - 200g)

(追加每隻$198 )

蟹粉水晶獅子頭

麻辣蟹粉香酥竹炭豆腐

整個套餐中,最喜歡這個不大顯眼的豆腐,賣相有點黑黝黝的,但無損嫩滑的質感,搭配蟹粉,又是另一種滋味。
家上海蟹粉拌麵

單尾同樣與蟹粉有關,麵條沾上了蟹粉,食落更覺惹味。
夠薑湯丸

每次食大閘蟹必備,甜度及辣度都啱啱好,配埋湯丸就更完美。

整個套餐貫徹了蟹粉作主題,喜歡食蟹的朋友,又是你們的季節了。

2023-10-16 3424 瀏覽
終於等到一年一度 “家上海” 大閘蟹宴! 二人同行一人免費 (原價 $888), 幾乎每一道菜也有滿滿的蟹粉, 超超超值, 夠我解解饞! 江南四式拼盤 ~ 寧波赤醬豬頭肉、花雕醉蝦、四喜烤麩、淮鹽糖心燻蛋! 第一次試醬豬頭肉, 想不到原來超超超美味, 爽嫩滑兼而有之! 燻蛋是一貫的高水準! 淮安蟹粉三絲翅 (不吃魚翅的可轉花膠) ~ 矜貴的! 超大一碗, 性價比也太高了吧! 翅、蟹肉及蟹黃也是給得非常足, 完全沒有腥味! 清蒸大閘蟹 ~ 約四兩半至五兩! 看看圖片也知道, 膏是有多滿, 金金黃黃的, 味道甘香非常, 豐腴油潤!! 蟹肉很厚很鮮甜! 蟹粉水晶獅子頭 ~ 另類的獅子頭! 有別於傳統用炸的, 還用上豬腩肉及蝦肉秘製, 但入口竟然完全不油膩, 超有驚喜, 大愛! 麻辣蟹粉香酥竹炭豆腐 ~ 豆腐很嫩滑, 特別之處是加入麻辣, 成功在一整桌蟹粉中突圍而出! 家上海蟹粉拌面 ~ 每條麵條均沾滿蟹黃, 多飽也吃得下! 蟹粉小籠包 ~ 套餐是沒有的, 我們自己加! 皮很薄, 新鮮手拆金黃蟹粉同梅頭豬肉,蟹油湯汁滿滿的! 夠薑湯丸 ~ 是芝麻餡的, 皮很軟很滑, 薑糖水濃郁但不嗆喉! 咸享

家上海蟹粉拌面 ~ 每條麵條均沾滿蟹黃, 多飽也吃得下!

咸享雕王 ~ 有佳餚怎能沒美酒呢!! 我是不太愛普通的酒的, 這個我自己一個人飲了一整壼! 必需加話梅, 必需的!! 味道層次更加提升!

這套餐還送一盒韓國製造的暖胃止嘔薑片呢!
  • 蟹粉水晶獅子頭
  • 清蒸大閘蟹
  • 寧波赤醬豬頭肉
  • 淮鹽糖心燻蛋
2023-10-12 997 瀏覽
去到鋪頭都多人,但店員都服務好好,好有禮貌好有耐性,唔係等咗好耐就入到,環境都乾淨坐得舒服。叫左個粗炒,大件夾抵食,一個人食唔晒😂攞咗差唔多一半走,啱成班friend圍威喂食👍🏻

奧海城家上海,分店經理非常好,管理態度係以身作則!所以能帶動整間餐廳有好服務!令顧客舒適用餐👍🏻接待處Gi Gi態度友善親切,做事細心,非常耐心回答客人問題!呢度除左服務態度一流,價錢同食物質素方面都好好,依家香港食肆已經好少有咁好嘅質素!!讚👍🏻👍🏻一定會再嚟😊
2023-10-12 519 瀏覽
經理的管理態度能以身作則,帶動整間餐廳提供優質服務,讓顧客享受舒適用餐體驗。特別是接待處的Gi Gi小姐,她的親切和善良態度令顧客感到受到特別的尊重和照顧,讓顧客願意再次光顧這家餐廳。這家餐廳不僅價格合理,食物質素也出色,加上員工的性格高度,會再次光顧。
2023-08-22 1233 瀏覽
好耐無食上海菜,今次跟同事一齊黎到奧海城食,樣樣都試下😙🐟松鼠桂魚 $208松子魚自從細細個食過,大個都成日鐘意有就叫黎食😋呢個松子魚真係正,炸到好鬆脆,酸甜醬汁亦剛好,仲有一粒粒松子,超好吃🤤🤤師傅亦到已經分好哂一份份,容易分配比大家,細心😆🥣薺菜肉絲炒年糕 $98上海炒年糕算係上海菜中比較特色嘅一道菜,通常就用老抽生抽咁打芡上色🙂呢度就係用薺菜同肉絲黎炒,我就偏偏愛佢嘅清淡😋😋但又有年糕嘅煙韌口感,😆我自己食完一碗又一碗😁😁🍽金牌小籠包 $58一籠有六隻,未影得切已經比人夾走左一隻🤣小籠包我覺得係唔錯,皮薄,湯汁仲仍然留哂起入面,肉味濃郁,好食嘅都😋👍🥟鮮肉鍋貼 $68呢個都係我期待之一,我自己都鐘意食香口野,呢個鍋貼就外脆內軟,岩岩好唔會太硬太乾,入面嘅肉仍然保持到肉汁,餡嘅份量亦唔算少,好食😆另外仲有叫左個炒飯同雞,已經食飽左🤣總括而言我覺得今餐係好食的,Waiters服務都好好,我覺得可以翻Take😋👍不過地點就唔係喺奧海城2期,而係3期,喺奧運站落車行過去嘅朋友就要預留步行時間了🙂
好耐無食上海菜,今次跟同事一齊黎到奧海城食,樣樣都試下😙

🐟松鼠桂魚 $208

🥣薺菜肉絲炒年糕 $98