餐廳: 宮崎肉本舖
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-21 72 瀏覽
「宮崎」 會諗起宮崎駿, 電影「千與千尋」中,千尋嘅冒險之旅從「湯屋」展開。 @miyazaki.nikuhonpohk 宮崎肉本舖主打頂級A5桜花牛燒肉放題, 從日本自家農場 「一頭牛」引入得獎A5桜花牛,每月冰鮮到港,讓食客可由赤身至霜降嘗遍十多種部位。放題食物亦用上100%日本食材,口味地道。食材高質加上優雅環境同貼心服務、仿似「湯屋」咁可以洗滌汙穢、消除疲勞! A5 宮崎牛90 分鐘午市半放題套餐398HKD一位,指定入坐時間1:15pm。兩款A5桜花牛色澤鮮豔紅潤,油花均勻,未燒已經睇到都覺得好食。燒一陣已經散發濃郁牛香,口感爽滑油香豐腴而不膩,牛味濃郁入口已經化開,唔需要加調味料已經食唔停口。

想試呢間和牛燒肉放題好耐終於搵到機會🤩提供多個部位的和牛燒肉(包括一d稀有部位)一路燒一路聞到和牛肉既香味😋肉質鮮嫩高質 肉質脂肪比例非常好食完一塊和牛留有好香既和牛油味道👅除咗招牌和牛燒肉不得不讚呢個超級正既魚湯同和牛一齊食中和和牛既肥膩非常之夾😌我總共飲咗兩碗😋😋😋👍👍👍非常精緻的生日甜品柚子雪巴值得encore!!!!!!!!!!!
想試呢間和牛燒肉放題好耐
終於搵到機會🤩
提供多個部位的和牛燒肉(包括一d稀有部位)
一路燒一路聞到和牛肉既香味😋
非常之夾😌
我總共飲咗兩碗😋😋😋👍👍👍
非常精緻的生日甜品
柚子雪巴

值得encore!!!!!!!!!!!
2024-03-01
生日
早幾日同老婆又去咗宮崎肉本舖食放題,一入到餐廳就覺得好有日本風味,裝修簡約而高貴,環境舒適而寧靜A5級宮崎和牛,肉質鮮嫩多汁,霜降分佈均勻。每一口肉都帶有濃郁的牛肉香氣,入口即化,令人忍唔住一啖接一啖咁食 😋👍🏻椰菜沙律、胡麻豆腐菠菜沙律、醬油蘿蔔,都幾新鮮清爽,好開胃椰菜沙律好爽口,胡麻豆腐菠菜沙律滑溜溜,胡麻香濃,醬油蘿蔔就脆脆地,醬油味唔會太重~ 👀A5宮崎牛一之藏拉麵,拉麵麵條Q彈有咬口,湯頭清甜鮮美,配上肉味濃郁又嫩滑的牛肉,每一啖都令人感受到滿滿的幸福 😍👏🏻黑豚芝士腸,黑豚肉同芝士味好夾,好好味 😃七味雞腎,以七味調味後,香辣味道散發出來,爽口中帶有微辛的風味,越嚼越有味道~辛口雞冠,以辛辣調味,香氣四溢,吃起來香辣可口~野菜盛合,蔬菜非常之新鮮,正!淮山松葉蟹肉沙律,外面的脆殼連埋入面的沙律一齊食,清新又有層次日式醬燒茄子,又腍又入味,不錯~炸一口芝士,一咬落去 d 香濃的芝士就流出黎,正 ar!🙊吉列廣島蠔,外脆內軟,好鮮美~山賊汁 A5 宮崎牛米餅,係一個驚喜,米餅煎得香脆,上面鋪滿嫩滑的和牛肉,淋上特製嘅山賊汁,好惹味!👏🏻松葉蟹肉茶漬飯,松葉蟹肉既鮮甜,加埋茶湯

椰菜沙律、胡麻豆腐菠菜沙律、醬油蘿蔔,都幾新鮮清爽,好開胃

黑豚芝士腸,黑豚肉同芝士味好夾,好好味 😃
辛口雞冠,以辛辣調味,香氣四溢,吃起來香辣可口~
野菜盛合,蔬菜非常之新鮮,正!

日式醬燒茄子,又腍又入味,不錯~
炸一口芝士,一咬落去 d 香濃的芝士就流出黎,正 ar!🙊

吉列廣島蠔,外脆內軟,好鮮美~

松葉蟹肉茶漬飯,松葉蟹肉既鮮甜,加埋茶湯既香味,好食 👀

和菓子柏餅,用葉子包住嘅糯米糍,入面有紅豆餡,好香軟糯~
柚子雪葩,好清新嘅柚子雪糕,柚子味唔會太酸,解膩一流 👍🏻
自家製 3.6 牛乳奶凍就係好滑好入口,牛奶味濃郁,好好味。

荔枝味乳酸梳打 & 白桃味乳酸梳打,好多氣泡,好清爽,荔枝同白桃味都好香甜,好飲 😃

呢度食物質素高,服務態度好,環境舒適,價錢合理,值得推薦!👏🏻👏🏻
銅鑼灣有間來自日本九州宮崎縣的過江龍燒肉店,名叫「宮崎肉本鋪」,餐廳特色係原隻牛和配料全部日本直送。今次去試了他們的九州A5和牛特上套餐$698。店鋪座位非常闊落,日式和風裝橫,全部卡位,仲有7間靠窗的半開放式包廂和榻榻米座位,私隱度比一般燒肉店高,可以一邊欣賞維園靚景,一邊享受燒肉,另一值得讚是爐頭抽風系統出色,食完燒肉都無一身燒肉味。九州A5和牛特上套餐,每位 $698包了4款 九州A5和牛(內後腿肉、肩里肌、肩口肉和牛肋肉,兩款任點 九州A5和牛(外後腿肉、五花腩)。見到和牛的雪花紋極靚,油脂分布均勻,入口柔軟嫩滑,燒烤過後,逼出香氣,入口油脂相當豐富。另外還有多款日本食材放題:日本和牛內臟有牛肝。餐廳另一特色係肉類醃得非常入味,而且QR code落單時可自選不同調味,所以食物味道並不單調。餐廳的雞肉來自九州熊本產的「うまかハーブ鶏」(Umaka香草雞),混合百里香、鼠尾草和迷迭香等飼料餵飼。雞肉脂肪量含量低,肉質爽口嫩滑,入口嘗到濃郁雞味之餘,仲隱隱滲出淡淡香草味。QR code見有以下雞肉可選:雞腿肉(自家製香草醬、鹽葱、辛口、柚子味噌)雞皮(鹽葱、黑七味)日式免治雞肉軟骨棒
九州A5和牛特上套餐
另外還有多款日本食材放題
雞腿肉(自家製香草醬、鹽葱、辛口、柚子味噌)
雞皮(鹽葱、黑七味)
燒汁雞心
雞腎 (黑七味)
雞肝 (黑七味)
雞中翼(鹽燒、山葵)
雞頸肉(鹽葱、黑七味、辛口)雞冠 (辛口)
雞皮餃子
餐廳豬肉用上青森和鹿兒島的日本黑豚,肉色粉紅而油脂帶白,柔軟鬆化、油脂豐腴之餘,仲帶有獨特的甘味及甜香。每款雞肉都可選不同調味,口感豐富。
豬肉有以下可選:
黑豚五花腩
黑豚上肩肉
黑豚頸肉
日式黑豚芝士腸
其他放題單品方面
除了牛雞豬肉,還有日本直送野菜方面有京葱、甜薯、南瓜、白粟米、青椒仔、秋葵、明太子牛油野菌、野菜盛合。
雜錦天婦羅
小食方面有枝豆、雜錦天婦羅、日式醬燒茄子、吉列廣島蠔、熊本縣產香草雞炸雞、自家製九州和牛黑松露餃子、自家製九州和牛辛口餃子、芝麻手羽先、酥炸魷魚、一口芝士、鵪鶉蛋串炸
、能登雲海揚。食得出炸物都是即叫即炸,非常酥脆。芝麻手羽先皮脆肉嫩,保持到肉汁。
自家製九州和牛黑松露餃子
特別欣賞自家製九州和牛黑松露餃子,外皮薄而且香脆,塞得滿滿的黑松露和和牛肉碎,令餃子充滿黑松露香氣。
日本直送野菜就有京葱、甜薯、南瓜、白粟米、秋葵、明太子牛油野菌、野菜盛合。
沙律方面就有宮崎肉本舖和風沙律、椰菜沙律、淮山松葉蟹肉沙律、胡麻豆腐菠菜沙律、冷豆腐龍蝦沙律、冷豆腐蝦沙律、和風蕃茄、松葉蟹肉沙律撻、漬物牛蒡和醬油蘿蔔。試了冷豆腐海老沙律和淮山松葉蟹肉沙律,每款沙律都非常精緻,味道和汁料都花過心思,清爽開胃,沙律方面亦絕不馬虎。
山賊汁九州和牛米餅
日本米飯類有日本天然飯、松葉蟹肉茶漬飯、海膽蟹肉脆米魚湯泡飯、山賊汁九州和牛米餅和自家製味噌鮮魚湯。試了松葉蟹肉茶漬飯,吃得太多肉,吃一點茶漬飯中和油膩感亦不錯。山賊汁九州和牛米餅,和牛肉粒連米餅食亦相當好味。
粉麵類有一之藏肋條牛骨湯拉麵、廣島蠔和牛豆乳湯烏冬、九州胡麻冷麵、蕎麥麵、辣麵。
3.6 特濃牛乳奶凍
甜品就有帶有柚子肉的柚子雪葩、MOW抹茶雪糕、MOW自桃雪糕、奶味濃郁的3.6 特濃牛乳奶凍、閃電朱古力泡芙。食完甜品就是完美的一餐了。
飲品選擇亦有不少特飲,有巨峰乳酸梳打、白桃乳酸梳打、荔枝乳酸梳打、青蘋果乳酸梳打。另外仲有凍烏龍茶、凍綠茶、可口可樂、零糖可口可樂、熱玄米茶和熱綠茶可選。
2024-03-14
九州A5和牛特上套餐
3.6 特濃牛乳奶凍
今日約朋友去銅鑼灣睇戲食飯,我想食燒肉,朋友話有好介紹😍,於是跟佢去咗Suger+ 6樓的,食燒肉放題。店內裝潢是簡約日式風格,座位區分兩邊,一邊比較開揚,另一邊以廂位為主,私隱度較高。今日我哋早到可以選擇落地玻璃那邊的廂位,既有私隱度又面向維多利亞公園,可以一邊觀賞美景,一邊享受美食🥰,人生一樂也🤣。A5宮崎牛套餐每位$698.-,食足120分鐘,包每人一份精選和牛拼盤(牛肋肉、肩里肌、肩口肉、內後腿肉、外後腿肉及五花腩),之後可以用QR code 點選各款牛、豬、雞、炸物、前菜、沙律、小食、甜品、雪糕及飲品等等,勁多選擇👍。和牛拼盤6款牛肉都油脂豐腴牛味濃郁,牛肉燒至油脂迫出表面焦香,再蘸點醬汁或鹽花食,令人回味無窮🥰,其中外後腿肉及五花腩可以用QR code 無限追加,食到滿足為止😍。炸物:雜錦天婦羅、芝麻手羽先、廣島吉列蠔及酥炸魷魚都非常鬆脆,雞翼表面加上芝麻,味道零舍香口,外脆內嫩又juicey🥰,蠔新鮮無腥味,魷魚彈牙味道鮮香😍。燒物:香草雞肉有陣陣香草味,肉質嫩滑juicy,黑豚頸肉質感彈牙帶油脂香味,白粟米非常清甜。甜品:自家製3.6牛乳奶凍,非常滑溜香甜。抹茶及桃味雪
今日約朋友去銅鑼灣睇戲食飯,我想食燒肉,朋友話有好介紹😍,於是跟佢去咗Suger+ 6樓的[宮崎肉本店],食燒肉放題

甜品:自家製3.6牛乳奶凍,非常滑溜香甜。抹茶及桃味雪糕,口感幼滑味道香甜。柚子雪葩味道清新甜度剛好,凍涼消膩😍。

2024-03-10
2024-03-18 124 瀏覽
香港花卉🌹展覽2024,正式係維園開幕,今年嘅主題花係香彩雀🌺,香彩雀又名天使花.....大家可能好奇怪,點解我突然之間會講花展呢?係因我和老婆係Sugar+ 食住燒肉🥩隔住玻璃🪟望住維園個花展🌹。又食燒肉🫢?!呀~係呀~仲要中午就食豪華嘅燒肉放題添😆。宮崎肉本舖係九州🇯🇵宮崎肉本舖香港店🇭🇰,主打宮崎A5桜花牛🐃嘅燒肉店,店舖從宮崎自家農場引入原隻得獎桜花牛🐃,確保牛肉質素🥰。A5宮崎牛套餐 $698先嚟一次性嘅宮崎和牛拼盤😍,6️⃣款肉分別係五花腩、牛肋肉、肩口肉、肩里肌、內後腿肉、外後腿肉,而其中五花腩和外後腿肉係可以任食🥰,一睇賣相已經知道到冇得輸🤤。可以無限追家嘅五花腩🐃油脂豐富,肉質柔軟、口感細緻🥰,相反外後腿肉就相對牛味較為濃郁,油脂較少,口感扎賣😋; 2️⃣款牛肉各有特色,我地都唔知點了幾多round。除咗和牛,我地都揀咗啲豬🐖同雞🐓試下:黑豚頸肉,黑豚五花腩,雞腿肉,雞皮,質素全部都唔錯😋。小食方面只係試咗以下4️⃣款,分別係吉列廣島蠔🦪,芝麻手羽先🐖,酥炸魷魚🦑,雜錦天婦羅🍤。認真,4️⃣款都非常出色,吉列蠔🦪,完全唔腥,好少放提店能夠提供呢種質素😋;手羽先🐓皮脆肉嫩,調味剛好😍

A5宮崎牛套餐 $698

小食方面只係試咗以下4️⃣款,分別係吉列廣島蠔🦪,芝麻手羽先🐖,酥炸魷魚🦑,雜錦天婦羅🍤。認真,4️⃣款都非常出色,吉列蠔🦪,完全唔腥,好少放提店能夠提供呢種質素😋;手羽先🐓皮脆肉嫩,調味剛好😍;炸魷魚🦑貨色新鮮,軟嫩彈牙🤤;天婦羅🦑外層炸漿非常薄脆,水準中上水平😋。

飲品方面,所有飲品包括汽水🥤都係自己落單,另外有4️⃣款唔同口味嘅乳酸梳打😋,我一個人就試勻哂4️⃣杯,首推青蘋果味🍏。

最後就係我最愛嘅甜品時間,雖然選擇只有5️⃣款,但樣樣都好吸引,大推數量有限嘅自家製3.6特濃牛乳奶凍😍,口感滑溜creamy😋,奶香味十足,重點係唔太甜😂;老婆就至愛朱古力泡芙🍫,入面有雲呢拿吉士醬,外層就塗上黑朱古力醬🍫。 非常美味🥰;雪糕有MOW抹茶🍵和白桃味🍑任食,仲有柚子雪葩🍊,雖然已經好飽,但都會忍唔住食咗三四杯🤣。

2024-03-10
呢間人氣🔥燒肉店,主打日本宮崎和牛烤肉,有單點亦有放題。入邊裝修☺️雅致,環境寬敞又👍開揚,另外佢哋仲有🥰包廂適合唔同種類嘅聚會。我哋揀咗🇯🇵A5宮崎牛特上放題,有六款唔同嘅🏯宮崎牛,肩里肌、肩口肉、牛肋肉🤤同埋內後腿肉呢四款會上一次😍,而外後腿肉同埋五花腩😋就可以無限追加。肩里肌同埋肩口肉👍極之嫩滑,入口即化好甘香🥰,任食嘅五花腩就十分之🤩肥美鬆化,啱晒我口味!佢哋嘅🇯🇵日本雞肉雞內臟款式十分之多,🐓雞頸肉肥美嫩滑,雞皮香脆,🐔雞心爽口,雞肝粉嫩甘香,😆仲有放題好少會有嘅辛口雞冠添。佢哋有多款不同嘅🥗沙律前菜,其中個人首推🦀松葉蟹肉沙律撻,🤤又薄又脆嘅撻皮裝住滿滿香甜嘅🦀松葉蟹肉沙律,入口好鮮甜。呢度嘅小食種類☺️亦都好豐富,必食嘅一定係佢哋自家製嘅九州🐂和牛黑松露餃子🥟,另外山賊汁九州和牛米餅🍘亦都好正,層次豐富好好味。天婦羅🍤質素亦都好唔錯,😋粉漿又薄又香脆,而且唔會好油膩😊。😆飯類方面就算飽都要食嘅一定係海膽🦀蟹肉脆脆米魚湯泡飯🍚,佢混合咗海膽、🦀蟹肉同埋飛魚子嘅鮮味,再加上脆米同埋🐟魚湯,無論係味道定係口感層次都好豐富🤤!嘢飲🍹方面有好多款唔同嘅🍇果汁味梳打,十分之香甜🍑好飲。甜

嘢飲🍹方面有好多款唔同嘅🍇果汁味梳打,十分之香甜🍑好飲。

甜品🍮雖然只係得五款,但全部都👍好高質,尤其係柚子雪葩🍧,酸甜解膩,食完🔥烤肉食佢就啱晒啦!

2024-03-17 60 瀏覽
这家和牛自助店的性价比实在是太差了。从图片一可以看出,牛肉品质参差不齐,肉上竟然还有冰渣子,而且肉片弯曲,让人怀疑这是不是别人吃剩下的再进行二次冷冻的肉。在与店员沟通之后,虽然换成了图片二中显示的正常品质的肉,但这样的经历让人非常不愉快。这家店不仅价格昂贵,还额外收取了服务费,但实际上提供的服务几乎为零,让人感到非常失望。呢间和牛自助店嘅性价比真系差到爆,睇吓图片一嘅牛肉品质,竟然有冰渣子,肉片又弯又曲,睇落好似系别人食剩嘅再冻过嘅。同店员倾咗好一阵先至换到图片二嗰种正常嘅肉。不过呢间店价钱贵到飞起,仲要收埋服务费,但系服务质素就真系差到冇得顶,完全令人唔愉快。The cost-performance ratio of this wagyu buffet restaurant is appalling. As seen in Picture One, the quality of the beef is inconsistent, with ice crystals and a warped appearance, leading one to suspect that it migh

The cost-performance ratio of this wagyu buffet restaurant is appalling. As seen in Picture One, the quality of the beef is inconsistent, with ice crystals and a warped appearance, leading one to suspect that it might be leftovers from another customer that have been refrozen. After communicating with the staff, we were finally served with the beef shown in Picture Two, which was of normal quality. However, this experience was very unpleasant. Not only is the restaurant's pricing exorbitant, but they also charge a service fee without providing any discernible service, which is extremely disappointing.
日本過江龍 宮崎肉本舖於九州宮崎縣已有數間分店,首間海外分店開設於銅鑼灣商廈 Sugar+ ,內裡環境寬敞開揚不侷促,落地玻璃窗飽覽維園景致,入夜後璀燦迷人夜景盡入眼簾,店內特設半開放式及日式榻榻米包廂,私隱度夠高,裝潢散發濃濃和風禪意,抽風系統亦夠完善,不會燒得煙霧瀰漫,餐廳食材由日本直送,更以香港罕見的原隻「一頭牛」購入方式,帶來和牛的各種稀有部位,餐牌主打3款放題任食燒肉套餐,今次我就自選九州A5和牛特上套餐每位 $698,無限任食120分鐘60品+燒肉放題,包括九州A5和牛2款、和牛內臟1款、日本雞肉9款、日本黑豚4款、日本野菜7款、甜品5款、其他如沙律、小食、湯類、飯麵類約32款,貼心地供應了圍裙,吃燒肉時就不用擔心衣服會被濺污了。一坐低先會奉上一客九州A5和牛拼盤,當中4款:內後腿肉、肩里肌、肩口肉和牛肋肉是一次性項目,至於九州A5和牛外後腿肉、五花腩及是日精選和牛牛肝內臟則是無限任點,燒肉前在爐上投下一粒牛脂肪,傳來油脂熔化的滋滋聲響,爐火火力均勻,很快就可燒熟食物,不怕會外焦內生。無限任點的A5和牛外後腿肉屬於運動的肌肉部位,纖維也比較多,赤身風味較濃厚,另一款同樣不

A5和牛

一坐低先會奉上一客九州A5和牛拼盤,當中4款:內後腿肉、肩里肌、肩口肉和牛肋肉是一次性項目,至於九州A5和牛外後腿肉、五花腩及是日精選和牛牛肝內臟則是無限任點,燒肉前在爐上投下一粒牛脂肪,傳來油脂熔化的滋滋聲響,爐火火力均勻,很快就可燒熟食物,不怕會外焦內生。無限任點的A5和牛外後腿肉屬於運動的肌肉部位,纖維也比較多,赤身風味較濃厚,另一款同樣不限數量的A5和牛五花腩霜降脂肪分佈細緻,油脂飽滿充沛,一放入口就吃得出是上乘品質的A5級別和牛,當霜降油脂於烈火上化開,與肉香迸發出濃郁香氣,肉質鬆軟富油香。
九州A5和牛

採用青森、鹿兒島黑豚,肉色呈粉紅,柔軟鬆化,而且沒有豬肉的腥臊味,新潟、熊本地雞脂肪量含量較低,還供應罕見的珍品部位,例如燒汁雞心、雞腎、雞肝、雞頸肉等等,日本產雞肉帶有適度嚼勁,口感緊實富彈性,肉味比平時的雞肉更加香濃。
日本黑豚

用QR code下單的炸物小食即點即製,款式包羅雜錦天婦羅、日式醬燒茄子、吉列廣島蠔、熊本縣產香草雞炸雞、自家製九州和牛黑松露餃子、自家製九州和牛辛口餃子、芝麻手羽先、酥炸魷魚及一口芝士,
吉列廣島蠔

雜錦天婦羅可以一次過嚐盡多個款式,包括大蝦、茄子、南瓜、甜薯、青椒、冬菇,外層麵衣粉漿夠薄,酥酥脆脆,內裡包裹著新鮮爽彈的蝦肉,
雜錦天婦羅

吉列廣島蠔外脆內軟,鮮而不腥,品嚐得到牡蠣的甘甜與旨味,自家製九州和牛黑松露餃子是店內人氣名物,外皮脆口,和牛餡料扎實多汁,內餡豐滿。
自家製九州和牛黑松露餃子

前菜沙律款式包含宮崎肉本舖和風沙律、椰菜沙律、淮山松葉蟹肉沙律、胡麻豆腐菠菜沙律、冷豆腐龍蝦沙律、冷豆腐蝦沙律、和風蕃茄、松葉蟹肉沙律撻、漬物牛蒡及醬油蘿蔔,
淮山松葉蟹肉沙律

粉麵飯有多達10款可供選擇,松葉蟹肉茶漬飯以清鮮淡雅的茶湯,一洗口腔膩感,
松葉蟹肉茶漬飯

山賊汁九州和牛米餅將軟嫩的和牛切粒舖上脆卜卜的米餅,一口即有多重層次。
山賊汁九州和牛米餅

甜品提供柚子雪葩、MOW抹茶雪糕、MOW白桃雪糕、3.6 特濃牛乳奶凍及朱古力泡芙,3.6 特濃牛乳奶凍入口軟滑水嫩,散發香醇濃厚的極致乳香,柚子雪葩天然酸爽的果香可以清一清味蕾,尤其適合配搭口味濃重的肉食料理,味蕾上的殘餘燒肉味道都被通通中和,飲品有齊冷熱款式,包括巨峰乳酸梳打、白桃乳酸梳打、荔枝乳酸梳打、青蘋果乳酸梳打、凍烏龍茶、凍綠茶、可口可樂、零糖可口可樂、熱玄米茶及熱綠茶。
甜品

松葉蟹肉茶漬飯
2024-03-12 44 瀏覽
食肉獸的我之前去左一間日式餐廳享受和牛半放題午市套餐😍餐廳採用日式和風設計😎,裝修簡約清新,環境寧靜舒服,半開放式座位加上落地玻璃設計😗,既可一邊享受燒肉美食🥩,又可一邊欣賞維多利亞公園美景,寫意怡人❤️✨A5宮崎牛半放題午市套餐 $398✨肉類- 前腿肉薄片前腿肉色澤紅潤😛,霜降分佈均勻🤤,輕輕微燒已做到入口即溶,肉質嫩滑軟腍😽,牛味濃厚,肉汁豐沛☺️- 五花腩厚身五花腩油脂均勻,肉質肥美☺️,牛味濃郁,五花腩經燒灸後更突出豐腴油香,做到肥以不膩😎✨沙律沙律選擇頗多🥗,分別有椰菜沙律、胡麻豆腐菠菜沙律、和風番茄沙律等,✨特別推薦宮崎肉本舖和風沙律,混合多款蔬菜加上酸甜醬汁調味,清爽開胃‼️✨小食即叫即炸的吉列廣島蠔🦪,炸香草雞🐓,炸至外脆內嫩,做到香脆以不膩,炸一口芝士🧀鹹香味十足,✨特別欣賞餐廳自家製A5宮崎牛黑松露餃子🥟,外皮煎得香脆可口,獨特黑松露幽香配上飽滿豐富和牛內餡🐮,香濃多汁,必叫之選‼️✨飯麵類松葉蟹茶漬飯味道正常🦀🍚,蕎麥麵清爽煙韌🍜,✨更值得一試是山賊汁九州和牛米餅,鹹香和牛粒配上香脆米餅😝,層次豐富,必點推薦👍✨甜品柚子雪葩味道清新🍧,加入柚子粒增加口感,酸甜開胃,✨但我
食肉獸的我之前去左一間日式餐廳享受和牛半放題午市套餐😍

✨沙律

✨小食

✨飯麵類

甜品
柚子雪葩味道清新🍧,加入柚子粒增加口感,酸甜開胃,✨但我更喜歡自家製3.6牛乳奶凍🍮,口感嫩滑,充滿香濃奶香🍼

✨飲品
提供多款口味乳酸梳打🥃、汽水🥤、熱茶🍵等

餐廳環境舒適宜人😽,加上開揚景觀及高素質和牛燒肉🥩,真係好值得再黎多次呢間餐廳👏🏻

📍 宮崎肉本舖 – 銅鑼灣
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 6樓
@miyazaki.nikuhonpohk

#justlingggxd_日式
#justlingggxd_銅鑼灣
2024-02-29 56 瀏覽
星期六放假好開心,梗係要搵間有景又有美食餐廳,男朋友知我係牛魔王,bk左呢間專食宮崎和牛嘅餐廳,門口有晒獎狀同證書,有質素保證😎叫左$698A5宮崎和牛牛特上放題套餐,用app點餐好方便有六款牛,有肩里肌、肩口肉 、牛肋肉、內後腿肉、外後腿肉 、五花腩 ,當中五花腩同外後腿肉可以任食,睇下雪花幾靚!和牛唔使燒得太熟,表面啱啱燒焦就OK,肉質相當軟淋而牛味濃郁😋😋每一啖都超級滿足除咗和牛,其他嘢食都好有特色A5宮崎牛廣島蠔豆乳湯烏冬冷豆腐龍蝦沙律自家製九州和牛黑松露餃子最後就算幾飽都忍唔住試左三款甜品,我最鍾意個柚子雪糕同個奶凍,柚子雪糕味道好清新,食落好似飲緊柚子汁咁,一啲都係甜膩,奶凍真係好香滑,奶味濃郁,食落好滋潤呢度個環境都超正,係可以對住維園燒烤,個景好開揚,食得好開心

叫左$698A5宮崎和牛牛特上放題套餐,用app點餐好方便

除咗和牛,其他嘢食都好有特色

A5宮崎牛廣島蠔豆乳湯烏冬

冷豆腐龍蝦沙律

2024-02-28 97 瀏覽
两个人点了 1298 /人的和牛烧烤半自助,日本宫崎县和牛确实很惊艳,油脂丰富且不腻,烤起来味道很赞,搭配朝日生啤完美,还有松叶蟹也不错,其它的自助菜品没有惊艳但也保持水准。服务与环境也不错。
2024-02-27
和牛稀有部位
自助部位
自助部位
自助菜式
松叶蟹
  • 宫崎A5桜花牛稀有部位盛合
2024-02-27 70 瀏覽
之前係十二月既時侯Dining Festival食過覺得高質,年三十趁放假Encore宮崎肉本舖~今次年三十練舞前要食足夠能量,就揀左HK$398既午餐放題,包左6片A5宮崎和牛, 然後就可以自行係Menu揀算放題項目,醃漬小菜,沙律,熱食同澱粉類都有~✅醃漬牛旁✅准山松葉蟹沙律✅九州和牛黑松露餃子✅吉列廣島蠔✅七味雞腎✅蟹肉茶漬飯✅野菜盛合裝修主要為日式卡座, 今次我又坐番係望住維園既小包廂~需要叫服務員既就按小鈴鐺

✅醃漬牛旁

• 蟹味噌甲羅燒
  • 北海道一汐赤魚
  • 淮山松葉蟹肉沙律
2024-02-23 66 瀏覽
🍽 宮崎肉本舖同個女出嚟銅鑼灣行街,午餐大家都想食燒肉,咁就黎咗宮崎肉本舖食午餐。餐廳環境非常之好,座位寬闊舒服,連兩位都有卡位,私隱度極高➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰A5宮崎牛套餐每位$698🔱牛五花腩,油脂非常豐富,入口即化。牛肋肉,油脂均勻,唔會太肥,牛味好濃🔱除咗牛之外,仲有好多小食😌炸生蠔非常出色,外脆內軟。🔱蟹肉沙律,豆腐魚子沙律,仲有黑松露餃子,明太子釀雞翼,天婦羅,樣樣都咁好味🔱最後離唔開甜品啦😎綠茶雪糕、柚子雪糕,牛乳奶凍。奶味超香👍➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🍽 宮崎肉本舖

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
A5宮崎牛套餐每位$698
🔱牛五花腩,油脂非常豐富,入口即化。
牛肋肉,油脂均勻,唔會太肥,牛味好濃

🔱除咗牛之外,仲有好多小食😌炸生蠔非常出色,外脆內軟。

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
- A5宮崎牛半放題套餐-呢間餐廳以供應頂級的A5櫻花牛而聞名,每月從日本直接空運過嚟,保證超新鮮同高品質,所以我哋都好期待。而且我哋坐喺窗口位,有落地大玻璃望住個靚景食燒肉,真係好chill!勁加分!-A5宮崎牛6片-包括外後腿肉及五花腩2個部位。牛肉質素好高,油花分佈均勻,肉質鬆化多汁,食落好香!外後腿肉比較少油,適合唔鍾意太肥嘅人,燒完之後好有咬口,而且肉質細嫩。而五花腩嘅油份比較多,真係好肥美好香,食落好有層次感。-任點30款前菜、小食、飲品-七味雞腎:用咗七味粉同鹽調味,好夠味,又唔會太辣,食落好爽口。·雞冠(辛口):好好味!咬落有啲似軟骨,彈牙有嚼勁,微辣好開胃!·A5宮崎牛一之藏牛骨湯拉麵:湯底好濃郁,好有牛味,而且牛肉好肥美好嫩滑。· 松葉蟹肉茶漬飯:呢個湯飯比較清,加入咗松葉蟹肉後,充滿鮮甜味!·淮山松葉蟹肉沙律:松葉蟹嘅蟹味幾突出,配搭清清哋嘅沙律一齊食,完全襯托出松葉蟹嘅鮮味!·日式醬燒茄子:比較濃味,茄子好淋,都幾好食!·山賊汁九州和牛米餅:呢個好好味呀!米餅本身好香脆,而上面鋪面嘅山賊汁九州和牛肉碎就帶點甜味,加埋一齊食口感勁豐富!·一口芝士:外層炸得酥脆,裡
- A5宮崎牛半放題套餐-

-A5宮崎牛6片-
包括外後腿肉及五花腩2個部位。
而五花腩嘅油份比較多,真係好肥美好香,食落好有層次感。

-任點30款前菜、小食、飲品-

·日式醬燒茄子:比較濃味,茄子好淋,都幾好食!

·一口芝士:外層炸得酥脆,裡面係濃郁的芝士!非常惹味。

· 自家制3.6特濃牛乳奶凍:好香濃嘅牛乳奶凍🤩入口即化,好好味!

·茘枝梳打、白桃梳打:味道清新不膩,荔枝同白桃嘅香甜味都幾突出,好適合配燒肉一齊品嚐。