以前試過其他分店客家好殘,覺得幾好食又幾抵, 於是在鐘意食中國嘢的阿爸來尖沙嘴店,訂埋枱。去到8點半,點知叫乜哩無乜嘢, 攪到屋企人發晒火, 生日「流流」乜都無咁唔好意頭㗎? 又唔係太夜, 且點都是普通嘢..最後「剩番」迷你翅,鹽焗雞, 魚香茄子煲,客家米酒, 梅菜扣肉, 粉果等。好彩有壽包點。食完後為咗要安慰受了氣的兩老,還要帶他們吃第二round....

2008-03-24 32 瀏覽
8點半到!8點九點菜服務員什麼都沒連梅菜扣肉都買完!
8點半到!
8點九點菜服務員什麼都沒
連梅菜扣肉都買完!
2K
2008-03-24 36 瀏覽
上星期食完樓下間上海菜, 覺得好唔錯, 今日一行4 人訂了8:30pm 檯, 試試呢間客家菜. 0黎到好驚訝點解人客咁少, 事關係星期日0既尖沙咀, 但坐低見到檯面的濕紙巾寫住「稻香集團」, 再食完4 人套餐之後, 終於明白:- 東江鹽罉雞(半雞): 全晚最好食的一碟, serve 時用鐵鍋載住, 夠晒熱... 雞皮薄薄的, 食落鹹香, 雞胸肉好0鞋不過都有新鮮雞的味道, 雞翼部分就好正; 蘸埋另上的沙薑汁, 都幾好食, 不過我覺得泉章居的同類出品比佢好食5 倍.- 自選小菜#1 蟹肉桂花炒粉絲: 被賣相嚇窒了, 我見到第一個反應係「0下? Chinatown 炒雜碎???」... 阿媽幾欣賞佢炒得夠乾身, 我則覺得佢好唔掂, 係幾夠乾身, 但食落係完全無味0既, 加上佢又無蟹肉, d 蛋又炒得太老, 我本身又幾唔鍾意大豆芽菜, 個人覺得呢碟係全晚最唔好食的一碟.- 自選小菜#2 帶子蝦仁燴蛋白: 又係賣相嚇窒菜色, 不過既然係「燴」的, 芡汁勁杰在所難免... 蝦仁/ 帶子/ 切粒翠玉瓜/ 紅蘿蔔/ 蘑菇乜都有d, 底下就係薄薄一層無味但幾滑的蛋白, 食落除0左爽爽0地同「芡汁味
- 自選小菜#2 帶子蝦仁燴蛋白: 又係賣相嚇窒菜色, 不過既然係「燴」的, 芡汁勁杰在所難免... 蝦仁/ 帶子/ 切粒翠玉瓜/ 紅蘿蔔/ 蘑菇乜都有d, 底下就係薄薄一層無味但幾滑的蛋白, 食落除0左爽爽0地同「芡汁味」之外, 無其他味. 另外不得不提, 食食0下食到一隻菇又酸又「叔」, lur 都lur 唔切. 唔掂!
- 自選小菜#3 米湯海味浸娃娃菜: 娃娃菜唔腍, 食落一般甜;「海味」係切絲魚肚, 魚鰾及蝦乾, 仲有切絲冬菇, 味道ok; 反而d「米湯」(即係好有營養0個d「粥水」?) 好正, 鮮甜又唔覺有人造味精, 結果食到最後d 湯由我「包底」飲清光=P
- 客家濃燉湯: 係茶樹菇(?) + 粟米+ 雞的湯, 飲落好住家湯0既感覺(特別因為屋企成日煲=P), 清清0地, ok 啦.
- 清蒸海上鮮: 即(魚立)魚一條, 一般鮮味, 亦蒸得幾老, d 肉好0鞋; 蒸魚豉油無乜味, 得個「油」字, 幾唔好食.
- 白飯: 用缽仔載住, 乾身, 食落幾硬, 不過無米香, 唔太0岩口味; 中間又有幾粒無味粟米整色整水, 都幾古靈精怪.
- 小金絲芒果凍: 即「多形狀有餡芒果大菜糕」... 阿姐見我幫呢碟甜品影相, 好amused 咁用tum 小朋友的語氣(!?!?!?) 話「係咪好靚呢, 要幫佢影相!」, 仲解釋了一輪「仲有其他形狀0架!」, 真係哭笑不得... 用筷子(而唔係叉/ 羹!) serve 的, 一夾即爛, 唯有一啖塞晒成件入口. 芒果味好假, d 餡則帶澀, 唔通係柚子皮?

環境ok, 裝修幾靚, 不過冷氣好大, d 0野食又差不多一次過0黎晒, 搞到d 0野食凍得好快, 都幾無癮; 招呼一般, 阿姐們快手快腳, 不過有佢講無你講的, 態度麻麻.

埋單約$105 一個頭, 唔貴, 但係典型稻香質素, 幾唔好食, 試過就算了.

P.S. 味道3 分及OK 面係俾隻雞同d 米湯的, 其他值0 分, 而且喊到我阿媽都唔認得!
2008-03-01 25 瀏覽
三個人叫左四碟餸, 每人都係大約$80!叫左半隻雞, 幾好食, 又大碟都只係$60 左近!"豬不腸" 就話賣晒, 好可惜!"古佬" 肉就不過不失. 仲有清菜同湯豆腐, 全部都合格之選! 不過侍應比較忙, 我坐左入房每次都叫出去先叫到waiter 來.最後仲叫了糖水楊枝甘露, 不過不失!值得再來食, 尖沙咀食得飽都係$80, 扺!
三個人叫左四碟餸, 每人都係大約$80!

叫左半隻雞, 幾好食, 又大碟都只係$60 左近!
"豬不腸" 就話賣晒, 好可惜!

最後仲叫了糖水楊枝甘露, 不過不失!

值得再來食, 尖沙咀食得飽都係$80, 扺!
2008-02-11 19 瀏覽
年初一晚上,難得相約兩位好友一起吃飯,當然要吃中菜了!八時到達,人不多,我們坐在卡位,頗舒服。因為節日關係,小菜menu只有一張紙,其餘都是套餐,理解的。我們點了牙籤骨- 香口不肥膩,用竹籤吉著鮮菌海鮮煲- 清清地,好多翠玉瓜,另有少少蝦、帶子等金沙雜菌翠玉瓜- 蛋黃很多,頗鹹,用料跟海鮮煲好似服務很好,驚喜的是,結帳的時候,侍應竟然拿來每人一個十蚊銀作利是,得我們非常開心,一問之下,原來稻香集團年初一派利是給食客已好幾年了,很有心思呢!不用加一又派錢,好抵呀!
年初一晚上,難得相約兩位好友一起吃飯,當然要吃中菜了!

八時到達,人不多,我們坐在卡位,頗舒服。

我們點了
牙籤骨- 香口不肥膩,用竹籤吉著
鮮菌海鮮煲- 清清地,好多翠玉瓜,另有少少蝦、帶子等
金沙雜菌翠玉瓜- 蛋黃很多,頗鹹,用料跟海鮮煲好似

不用加一又派錢,好抵呀!
2008-01-05 9 瀏覽
We had a very good night with the 5-person set dinner on the new years eve .we had The waiters are polite and considerate! will recommend to friends and ask them to try this Hak ka style couisn.

2007-11-12 4 瀏覽
同屋企人一行六日,訂左星期五晚食飯,可能因為要做兩轉客,只可以訂六點或者八點半,我地揀左後者。等齊人已經九點幾,但係仍然好多人,好多客,全部滿晒,d侍應忙到走黎走去,唔得閒理我地,連我地想落單,都要等左幾個字先搵到一個理我地既人,都咪話唔激氣!先叫左個四人餐,有南瓜海鮮羹,沙薑雞半只,紅魚一條,加三個自選小菜,我地要醬爆牛仔肉,帶子蝦仁燴蛋白,同埋什菌炒菜苗,然後散叫多個魚丁賽磅蟹,加多3隻$10既所謂大閘蟹仔。南瓜海鮮羹:非常一般貨色,味道ok,有南瓜味,多紅蘿蔔粒,菜粒等,但唔算吸引;沙薑雞:多肉唔肥,個汁最好味,用個煲仔裝,幾得意,話係半隻,但係份量好多,算係唔錯;紅魚一條:條魚唔細喎,魚又滑,真係估唔到,好味架;醬爆牛仔肉:呢味係所有送裡面最好味,最惹味,最滋味既一道!個汁夠味,肉夠淋,少肥膏,唔油,又熱又香,值得一試!帶子蝦仁燴蛋白:個蛋白滑到呢,好似食緊燉奶但係又唔甜果種感覺,面頭舖個有蝦有帶子既獻汁,個賣相好似海棠豆腐,撈飯食一流;什菌炒菜苗:多什菌,但款式少,多數係秀珍菇同冬菇,菜苗只係菜仔,所以好普通,比較清淡;魚丁賽磅蟹:非常好味呀!用個脆脆兜載住蛋白,連個兜都可以
紅魚一條:條魚唔細喎,魚又滑,真係估唔到,好味架;
魚丁賽磅蟹:非常好味呀!用個脆脆兜載住蛋白,連個兜都可以食埋,又好味喎,好脆但唔油,蛋白又滑,連兜下面墊住既炒米粉都俾大家清晒,哈哈哈!
大閘蟹仔:真係唔得!有人仲話有怪味...不過咁既價錢,算吧啦!奉勸各位都唔好試...
食左咁多野,份量又唔係細,大家都食唔晒,要打包,咁都係$490,又唔使加一,算係咁咯!
2007-10-11 1 瀏覽
相信這一個集團既一系列家鄉菜既誕生,免茶介加一吸引咗一大班茶客! 我們也是下午茶常客啊!除咗潮菜和上海菜之外,呢家也是我們常到的一家,但多到屋企附近的一家. 這一家在一次無意之中試過! 一試之下發覺原來同一品牌家家味道也有所不同啊! 呢一家既椒鹽豆腐好味得多! 每次都會食既"沙薑雞腳"在呢度都特別好味?! 唔通隔離飯香? 或許這裡是旅遊區,始終會好一點? 再叫一些點心,發覺呢度既樣比較靚啲,有醬既點心唔會一PAT PAT咁! 係個煎腸粉太硬! 最抵都係免加一茶介啊! 抵食! 唯一又係空間較窄,背靠背,但平靚正又要有空間都係世上難有囉! 免為其間吧嗱!

呢一家既椒鹽豆腐好味得多!

係個煎腸粉太硬!

最抵都係免加一茶介啊! 抵食!

2007-09-13 5 瀏覽
在朋友的帶領下,才知道這裡有一個商場,入面有間客家好棧。原本以為今天是星期三,不會有太多人,但卻比想像中多人~問了一問有什麼好吃的,侍應介紹了一兩套菜,我們叫了其中一套,有鹽焗雞:味道不錯,可是卻有些血,有點生...蛋黃炸蝦:殼也沒有脫,再在外面加了一層粉同蛋黃就炸,好像那西了點。蝦更是雪藏的,完全不新鮮,粉的!蝦加豆腐煲:最好吃是這一個了,可惜味道也只是一般..紅白米炒飯:飯太硬了!沒有浸過d紅米,味道一般..這裡吃的可算是景了,窗外的風景也不錯...服務..初初入來時很多侍應的,但不知為什麼食食下就唔見晒人,可能別人都要休息吧,但想埋單時...等了成10分鐘,先有人過來,這裡更是不太的,沒理由吧!

鹽焗雞:味道不錯,可是卻有些血,有點生...

蝦加豆腐煲:最好吃是這一個了,可惜味道也只是一般..

紅白米炒飯:飯太硬了!沒有浸過d紅米,味道一般..

這裡吃的可算是景了,窗外的風景也不錯...

2007-09-10 8 瀏覽
3個人食叫左上湯米粉我個FRD睇錯以為炒米個湯都幾清D米粉都爽既不過真係齋米就要差唔多成60蚊就有D貴囉半打鴛鴦茶果就唔得啦同跟阿媽返鄉下食果D完全係兩回事人地咬入口係煙勒但唔係拉到勁長都扯唔斷架嘛你估食PIZZA果D芝士咩金屋藏珍寶炸得幾脆入口也幾彈牙鮮箘扒菜苗也沒什麼特別大良炒鮮奶唔夠滑(不在照片中)最後果個雞就好冰鮮FEEL肉入口很霉最後的甜品楊枝甘露不錯(不在照片中)值得推介可能我地唔識ORDER啦整體都算過得去既
3個人食

你估食PIZZA果D芝士咩

金屋藏珍寶炸得幾脆
入口也幾彈牙

鮮箘扒菜苗也沒什麼特別

大良炒鮮奶唔夠滑(不在照片中)

最後果個雞就好冰鮮FEEL
肉入口很霉

最後的甜品楊枝甘露不錯(不在照片中)
值得推介

可能我地唔識ORDER啦
整體都算過得去既
2007-09-01 3 瀏覽
每次同朋友係諾士佛台happy hour之後都會去客家好戔食飯,晚上九點後餐牌上所有菜式7折,另外仲有每款特價$28-$32嘅小菜。8月31日晚五個人去點咗:1) 半隻鹽焗雞(我覺得靱咗D)2) 梅菜扣肉(太甜)3) 蒜子浸莧菜(清新)4) 雲耳翠肉瓜豬脛肉(用蝦醬同蒜蓉炒,夠惹味)5) 咸酸菜大荳芽炒豬大腸6) 雞粥+豉油皇炒麵(呢個粥麵餐$42咋,仲平過茶餐廳!)7) 細枝裝汔水十蚊三支埋單$230,每人$46,抵食度五粒星,屢創新低!唯獨是人手嚴重不足,招呼麻麻地。

8月31日晚五個人去點咗:

1) 半隻鹽焗雞(我覺得靱咗D)
2) 梅菜扣肉(太甜)
3) 蒜子浸莧菜(清新)
4) 雲耳翠肉瓜豬脛肉(用蝦醬同蒜蓉炒,夠惹味)
5) 咸酸菜大荳芽炒豬大腸
7) 細枝裝汔水十蚊三支

埋單$230,每人$46,抵食度五粒星,屢創新低!

唯獨是人手嚴重不足,招呼麻麻地。
2007-08-14 13 瀏覽
連續兩晚詠也客家棧也兩晚都是去了美麗華的分店食品質素簡直是超班馬!!!真的不明白為什麼美麗華分店是四十多間分店營業額裡的尾十=口=幸好的我那間分店是頭十,哈哈只是服務方面可能都是人手不足吧.....前晚點了孜然牙籤骨及家珍什錦煲期待已久的牙籤骨果然名不虛傳家珍什錦煲更是喜出望外不錯不錯接著昨晚點了一個二人餐由於對蒸魚的興趣不大的關係,換了要另一個小菜瑤柱海皇冬茸羹先上枱普通之作,沒甚特別。可能是加了太多胡椒粉的關係吧。吃了一半左右就算了。其他小菜也很快的隨後上枱點了鳳梨咕嚕肉、沙薑煎焗龍脷魚、瑤柱帶子蝦仁燴蝦仁咕嚕肉:加了芡汁都依然保持外脆內軟,肥瘦適中,芡汁不會過甜或過酸,火喉時間配合得相當好。佳作是也。沙薑煎焗龍脷魚:沙薑不算太濃烈,比預期中好得多。肉質好滑,份量超多,以為只有5至7件左右,怎知道原來有差不多十件。入口時還保持脆口,只是味道真的有點過咸。瑤柱帶子蝦仁燴蛋白:本以為是類似賽螃蟹的菜式。上枱時看見有一堆類似福建炒飯的芡汁的東西。正當研究蛋白去了何處之際,噢,奧妙之處出現了。原來蛋白是蒸了像水蛋一樣在底部,面上配以蝦仁粒、冬菇粒、瑤柱、青瓜粒、帶子。蛋白蒸得很滑,沒蛋黃成
連續兩晚詠也客家棧也
兩晚都是去了美麗華的分店
食品質素簡直是超班馬!!!
幸好的我那間分店是頭十,哈哈
只是服務方面可能都是人手不足吧.....

前晚點了孜然牙籤骨及家珍什錦煲
期待已久的牙籤骨果然名不虛傳
家珍什錦煲更是喜出望外
不錯不錯

接著
昨晚點了一個二人餐
由於對蒸魚的興趣不大的關係,換了要另一個小菜
瑤柱海皇冬茸羹先上枱
普通之作,沒甚特別。
可能是加了太多胡椒粉的關係吧。
吃了一半左右就算了。
其他小菜也很快的隨後上枱
點了鳳梨咕嚕肉、沙薑煎焗龍脷魚、瑤柱帶子蝦仁燴蝦仁

瑤柱帶子蝦仁燴蛋白:本以為是類似賽螃蟹的菜式。上枱時看見有一堆類似福建炒飯的芡汁的東西。正當研究蛋白去了何處之際,噢,奧妙之處出現了。原來蛋白是蒸了像水蛋一樣在底部,面上配以蝦仁粒、冬菇粒、瑤柱、青瓜粒、帶子。蛋白蒸得很滑,沒蛋黃成份卻有很濃重的蛋香味,簡直是驚喜之作。配以白飯同吃,實在是胃口大增。

三餸一羹一飯一涼茶
飽死了
2007-07-27 5 瀏覽
26/07/200727/7 放假..相約父母好朋友食晚飯....本來想吃公雞煲..但想熱鬧d...姐姐及2 個大肥B....共7人最後到了客家好棧都好多人等位...原來9時後有7 折...不過我們多叫推介鹽焗雞半隻....5/5 分$???)..父母姐不停讚賞...我只吃半件...留給家人吃栗米斑塊...4/5.($40).好脆口梅菜扣肉3/5 (??)..朋友好喜歡...父認為太瘦芝士雜菌..3.5/5...(48)....其實是白汁...但...小朋友好喜歡蛋白帶子蝦仁... $42 ...3/5...似翠塘豆腐...但可以再滑D客家炒米...是咸肉絲炒米..2.5/5...沒有煱氣咸雞粥...粥底好味,,,所以吃剩下D雞肉共$300左右本想我附錢...但去完洗手間...父已付錢了....多謝哂吃飯除了要看地方是否舒適..食物是否可口..人物選角也好重要....今晚我學會了讓已退休的父親請下大家吃飯...老人家會開心D...覺得自己有用D
26/07/2007

最後到了客家好棧

都好多人等位...原來9時後有7 折...不過我們多叫推介

栗米斑塊...4/5.($40).好脆口
梅菜扣肉3/5 (??)..朋友好喜歡...父認為太瘦
客家炒米...是咸肉絲炒米..2.5/5...沒有煱氣
咸雞粥...粥底好味,,,所以吃剩下D雞肉

共$300左右

本想我附錢...
但去完洗手間...父已付錢了....多謝哂

今日sick leave同媽咪睇完醫生就去了呢間茶樓飲茶,過程非常痛苦...1) order了五碟點心,有一半都是沒有的貨的...2) 叫了點心成半個鐘都未有,仲要話自己係即叫即製,講你都唔好信!3) 服務差不多等於零,叫十次十次都無人理...4) 個粉果皮竟然有藍色的墨水,超嘔心!除了地點方便,我都唔知呢間有咩野好...食完的第一個感覺係,好想回水!

1) order了五碟點心,有一半都是沒有的貨的...

3) 服務差不多等於零,叫十次十次都無人理...

4) 個粉果皮竟然有藍色的墨水,超嘔心!

除了地點方便,我都唔知呢間有咩野好...

食完的第一個感覺係,好想回水!
2007-06-20 8 瀏覽
第一次光顧這店,起初感覺一般,因為座位設計不是十分舒適,不過可能是因為我坐二人枱之故。點菜時發現自己不是太在行,因為很多客家菜式都未試過,可以說都唔知係乜味。對我來說,很有衝動想點這些不知什麼味的菜試試,不過照顧朋友的意願後,我們點了三味菜:鹽餮雞:不夠熱、肉質鞋、得個鹹字啫啫通菜:很多蝦乾及咸魚粒,好鹹,其實是旦落一樣就得啦雜錦海鮮玉子豆腐:份量不及餐牌張相,但味道不俗。這裡有特色之處在於白飯,白飯及大部分菜式都以煲或餮盛載,而白飯上是有粟米粒的。由於很少食客家菜,所以不知道是否大部分菜就是要鹹,兩人食完都幾飽,價錢都幾化算。

鹽餮雞:不夠熱、肉質鞋、得個鹹字
啫啫通菜:很多蝦乾及咸魚粒,好鹹,其實是旦落一樣就得啦
雜錦海鮮玉子豆腐:份量不及餐牌張相,但味道不俗。