2018-05-07 1154 瀏覽
原來呢間野係爭鮮期下嘅不過都合理 因為見到餐牌用字就估到台灣開周細妹一齊lunch 一人一個set 細妹鐘意食海鮮丼而個丼都用料豐富有三文魚,珍寶蝦,帶子,希靈魚等等味道唔錯 但當然唔係頂級啦味噌湯咸左少少但有得無限加海帶 呢個吸引個泡芙都好味😘我嗌左醬油雞腿肉質好「淋」好岩老人家食不過我就嫌無嘜口感而且中間都帶肥膏如果可以有慢煮雞腿就好🙈我地仲嗌左三文魚刺身同明太子雞翼刺身唔記得影相不過幾好食而雞翼都唔錯 好彈牙而且入面有好多明太子 由於本人唔食魚 所以覺得一般但細妹話好好味🤭🤭
原來呢間野係爭鮮期下嘅
不過都合理
因為見到餐牌用字就估到台灣開

周細妹一齊lunch
一人一個set
細妹鐘意食海鮮丼
而個丼都用料豐富
有三文魚,珍寶蝦,帶子,希靈魚等等
味道唔錯 但當然唔係頂級啦

而且入面有好多明太子
由於本人唔食魚 所以覺得一般
但細妹話好好味🤭🤭
2018-05-07
5 分鐘 (堂食)
2018-04-20 962 瀏覽
每次諗唔到食咩都會揀定食8,想食得飽又平價之選,呢到飯,湯同埋茶任加,下午來食,叫左個魚生飯,加埋一都係60幾蚊,魚生夠多,絕對無欺場,食落都新鮮,完全滿足到想食日本野既慾望!推介👍🏻
2018-04-07 909 瀏覽
午飯時間成日都想食但可惜成日都無位,好彩今日有位就試下佢喇職員會主動帶位,之後點餐食完先俾錢。大家記得唔使一開始就俾錢Menu 有多款選擇,有魚生飯有熟食牛排等等,唔同人都會揀到想食既特上盛海景丼$55魚生種類大約有5款,有希靈魚、三文魚、熟蝦同大隻赤蝦仲有一款唔知咩名既魚生部分魚生感覺唔係好新鮮同埋都幾薄切,如果期望係大大件魚生既就會失望喇套餐仲有帶子前菜同泡芙,味道唔錯店內可以不限添加味噌湯、白飯同椰菜絲,如果各位唔夠食既就可以添加下,咁就一定飽喇
午飯時間成日都想食但可惜成日都無位,
好彩今日有位就試下佢喇

職員會主動帶位,之後點餐食完先俾錢。
唔同人都會揀到想食既

特上盛海景丼$55
魚生種類大約有5款,
有希靈魚、三文魚、熟蝦同大隻赤蝦仲有一款唔知咩名既魚生

部分魚生感覺唔係好新鮮同埋都幾薄切,
如果期望係大大件魚生既就會失望喇
特上盛海景丼

套餐仲有帶子前菜同泡芙,味道唔錯
前菜
甜品

咁就一定飽喇

前菜
甜品
  • 特上盛海景丼
2018-03-24 1145 瀏覽
今日去新蒲崗,順道去Mikki吃午飯,搵到間餐廳有魚生飯食,價錢又算平民,就決定試一試。餐廳定食選擇有限,主要都係魚生,鰻魚,牛柳,雞等選擇,而且定食配有味噌湯和甜品,但原來有加一收費。岩鹽牛排($48)牛排本身都煎到香口,有肉汁送飯。反而白飯只係普通白飯,並不是珍珠米,而且有點煮唔透,咬口硬硬地。海鮮丼($58)海鮮丼有蝦,三文魚,希靈魚,分量夠秤,論新鮮道肯定不及外來魚生/壽司店,但平心而論平民價錢尚算接受。驚喜點:餐廳有自助區,客人可以自己倒茶、添飯、添味噌湯。入座時段雖然非繁忙,但前檯職員人數得一兩個,接單時間比較長。

岩鹽牛排

岩鹽牛排($48)

海鮮丼

海鮮丼($58)

驚喜點:餐廳有自助區,客人可以自己倒茶、添飯、添味噌湯。

岩鹽牛排
2018-03-07 631 瀏覽
星期日出左新蒲崗搵食,即興想食sushi, 於是去左mikiki定食8,定食8原來係爭鮮旗下,唔怪得咁抵食😍激盛海鮮丼($78):78蚊有湯任食,白飯任載,有中華沙拉,甜品,有三文魚,帶子,甜蝦(之前試過食另個一款啲海蝦臭,之後都好怕食蝦😓),北其貝,海膽等等,料理都叫豐富味噌湯:唔會好鹹,有三文魚碎,豆腐,洋蔥,紙菜同湯可以係出面加👍🏻乳酪特飲($8):套餐加8蚊,桃味🍑同街買個啲比較,冇咁多氣同淡啲

2018-03-01 602 瀏覽
今日本身同朋友超鑽石山行街街🙌🙌你知啦鑽石山得一個大型商場 通常到晚飯時間一定大排長龍🤧🤧我同朋友一於行去新蒲崗搵食💪🏻💪🏻計落都係行左20至30分鐘 好近姐😀😀今次決定食平民日本野😘都要排左一陣隊先入到去內在裝修 都算簡約 但舒適空間感大座位與座位間不算太迫 還可以接受自助區內食物可以自行加添好適合大胃口朋友 唔洗怕食唔飽🍚🍚呢個係套餐價錢好平民化 所以食物質素同價錢成正比比期望出色加上擺設都有花心思 👍🏻👍🏻加錢可以有飲品飲品不會太甜 但價錢絕對超值
今日本身同朋友超鑽石山行街街🙌🙌
飲品不會太甜 但價錢絕對超值
激盛海鮮丼
乳酸特飲
2018-01-29 611 瀏覽
一個人午餐但又想食日本野,即時諗起呢間平民價日本餐廳!點咗岩鹽牛扒定食,真係好好味。雖然啲骨好大舊,但勝在佢一個定食有好多舊,加上淹得好入味,啖啖肉!配埋前菜同同埋伴菜,唔算特別大色既話理應係飽既!依家改咗先比錢後坐低等餐,加快咗人流所以好快有位錯,值得一讚
2018-01-02 570 瀏覽
今次又黎新蒲崗啦😀本身想起鑽石山食飯🍽🍽但人實在太多 去新蒲崗食就算入Mikki 搵餐廳我喜歡一間餐廳「定食8」👍🏻👍🏻👍🏻真係絕對抵食🎉🎉環境闊落 係有時搭枱坐時 就會迫d 但整體算ok👌🏻其中最大特色係白飯 味噌湯 麥茶 係任添唔怕食唔飽 又唔怕會浪費食物😍值得一讚既一夜干🐟燒得好香 但仲保持到魚既肉汁👏🏻👏🏻值得一試😋反而無特別驚喜芝士味偏淡 但炸豬排既炸漿不算厚可以接受會再幫襯🍽🍽
今次又黎新蒲崗啦😀
會再幫襯🍽🍽
鰈魚一夜干
芝士豬排飯
2017-12-31 484 瀏覽
激盛海鮮丼:睇menu好大份,但理想與現實相差太遠吧?!比較迷你左啲,北其貝同三文魚都只有1份,反而海膽,玉子,甜蝦就有4份咁多😓,記得上次黎甜蝦有腥臭味,搞到我之後都唔敢再食,今次好彩,正常,海膽就好腥😓味噌湯:讚既係可以無限添飲👍🏻,不過個味就好淡同埋有一點點黑色,係濃底?但又飲唔到濃味🤔白桃乳酸梳打:今期推廣,加5蚊💸可以飲到,咁吸引,無理由唔試下,白桃味唔算強,似平時係759買個啲差唔多吧,不過飲到底就有少少渣

2017-12-23 574 瀏覽
經常大排長龍嘅定食8,睇個餐牌其實都幾吸引,午餐戈都唔過60蚊,仲要白飯任裝、配菜任食、味噌湯任飲,所以今次嚟第二次啦~我自己呢個$58嘅特上盛海景丼,其實仲有兩片希靈魚,不過我本身唔食,所以落單時話剔走,無謂浪費,呢點我覺得幾好嘅,因為廚房願意配合,有啲死話要俾你,都唔知做乜!講返呢個飯,帶子、三文魚、甜蝦等該有嘅都有齊,個人認為都新鮮嘅,如果三文魚可以厚啲就更好啦精彩時間嚟喇,甜蝦都唔細㗎,好過你去食放題果啲㗎~三文魚雖然薄咗少少,不過五十幾蚊一個海鮮丼,仲有咩好講呢~老公揀咗個豐味雙收,佢話雞肉做得唔錯,好滑,有少少似豉油雞味,不過佢就厚肉得多!而秋刀魚size屬中型,絕對足夠一個人食,肉質亦唔錯,唔會得個腥味。俾個讚吖唔該,真係厚肉㗎~味噌湯入面真係有蘿蔔同豆腐,唔會死鹹,亦唔會飲完好頸渴~總括而言,佢有和民定食既質素,但價錢就平1/3,不過留意佢有加一,兩個人又多返十幾蚊咯…

精彩時間嚟喇,甜蝦都唔細㗎,好過你去食放題果啲㗎~

三文魚雖然薄咗少少,不過五十幾蚊一個海鮮丼,仲有咩好講呢~

俾個讚吖唔該,真係厚肉㗎~

味噌湯入面真係有蘿蔔同豆腐,唔會死鹹,亦唔會飲完好頸渴~

2017-12-17 460 瀏覽
新莆崗大型商場Mikiki成為香港獨特的一間,容許市民帶寵物一同shopping,亦同是親子新的好去處。這天玩得累了,也餓壞了,心中很想吃日式料理,看到定食8的廣告,還以為是高級日本料理,來到了還要排隊,但很快便能入座,注意,於繁忙時間,即使你們是3位坐了4人桌,也有機會要「搭枱」,筆者這天就是。坐下來,點餐是用類似點心紙。剔得不奕樂乎。酥炸生蠔 $20首先來了酥炸生蠔,炸得尚算酥脆,也不會有太濃的蠔腥味。鹽烤赤蝦 (大) $30赤蝦 燒得較乾身,基本上像蝦乾,也較咸,但頗惹味。綜合刺身 $30刺身實在太差了點,三文魚非常腥,大蝦未解凍,吃下去有點脆冰的感覺。特上盛海景丼 $58刺身雖然很不濟,但這客刺身飯算可以,至少蝦都已解凍。但此飯不是筆者吃的,所以未能詳評。鰻魚丼 $58鰻魚飯尚算不錯,但味道層次單薄,不夠豐富,配菜分別有枝豆、縲肉及中華沙律,配有有點咸的麵豉湯及好吃的鮮奶布丁,整體感覺尚算不錯。兒童套餐 $38替孩子點了兒童餐,真的十分豐富,茶碗蒸是用即開即食的預製食品而非新鮮製造,配上秋葵沙律,炸雞及兩個飯糰。炸雞味道不錯,但太乾,飯糰基本上無味,其實如果帶孩子的家長,不坊多

坐下來,點餐是用類似點心紙。剔得不奕樂乎。

酥炸生蠔 $20
首先來了酥炸生蠔,炸得尚算酥脆,也不會有太濃的蠔腥味。
酥炸生蠔

鹽烤赤蝦 (大) $30
赤蝦 燒得較乾身,基本上像蝦乾,也較咸,但頗惹味。
鹽烤赤蝦

綜合刺身 $30
綜合刺身

特上盛海景丼 $58
特上盛海景丼

鰻魚丼 $58
鰻魚丼

兒童套餐 $38

替孩子點了兒童餐,真的十分豐富,茶碗蒸是用即開即食的預製食品而非新鮮製造,配上秋葵沙律,炸雞及兩個飯糰。炸雞味道不錯,但太乾,飯糰基本上無味,其實如果帶孩子的家長,不坊多點小食,因此店有自助區,可免費添飯、湯及配料如海帶及拌飯醬料等。
兒童套餐

下方相片位置就是自助區,可盛白飯、湯及麥茶。所以丼套餐內的飯量會比較少。

海帶拌飯

Q子親子小建議:
現場沒有BB椅,環境也有點擠,如果帶孩子的家長,不坊多點小食,因此店有自助區,可免費添飯、湯及配料如海帶及拌飯醬料等,不容另點餐。因這裡的小食比主食做得較好。
感覺像速食店,質素自然不能保證,但以此價值能吃到的,尚算合格。
酥炸生蠔
鰻魚丼
2017-12-01 464 瀏覽
今晚本來ㄧ家3口想到定食8食晚餐,可惜,我同小朋友ㄧ入到去個pat pat都未坐暖,就有職員同我講:「我們這裡限時定食50分鐘,你們是否已齊人?」我ㄧ開始已表明是3位,而且沒有人在門口告訴我是限時定食,要齊人才入得,卻已有人帶位入座了。但入到去坐下來才告訴我是限時定食,還要只有50分鐘時間,而且我先生還要只在途中。那麼我的選擇不是只有ㄧ個,就是立刻離開! 這種明顯的趕客行為真是討厭之極! 以後都不想光顧!
2017-11-09 465 瀏覽
定食8響mikiki都開左若干年,我自己講真都食過吾少次😎😎今次就同大家介紹一下😃近排佢轉左個玩法,以前係點餐之後付埋款,食物先到!但上星期去,已經係點餐》用膳〉最後先付款😆😆大家可以留意下呢點👍🏻👍🏻而大家如果試過幫襯,定食8特別之處係如果15分鐘內,餐都未送到你抬上,甘你嗰餐係免費!我上次亦八卦問侍應,其實有冇試過出現甘嘅情況,佢話:「有架!」😆😆而甘岩我嗰次14分鐘就送到黎😆😆

新蒲崗情報:超值的平民日本餐-試食餐廳: 定食8(新蒲崗太子道東638號Mikiki LG5號舖)美味指數: $58特上盛海景丼(7.5/10)$58黃金魚配炸蝦烏冬(7.5/10)$20酥炸生蠔(8/10)-小女子早前看到網上介紹「定食8」,定價親民,款式吸引,便與男友仔到其所在地Mikiki朝聖。一試以後,果然愛上它。小女子點了特上盛海景丼,刺身豐富得令人驚嘆,壽司飯上佈滿大蝦、三文魚、吞拿魚、希靈魚、池魚(類似)各兩片,還有一片伴有三文魚子的帶子,滿滿的海鮮有一種幸福的感覺,這種滋味只需$58就能享受到,其他日本餐廳大都不行吧!重點是價錢雖便宜,但質素不低,刺身新鮮且清甜,特別是大蝦,咬下去彈牙厚肉,甘甜之味徘徊口中。-此外,所有定食均配漬物、味噌湯和甜點,漬物是中華沙律、螺肉、毛豆,甜點則是牛奶布甸,兩者味道都不錯。提提大家,店內的麥茶、白飯、拌飯醬、味噌湯都是任添的,男友仔就添了四碗飯,非常實惠!男友仔點了黃金魚配炸蝦烏冬,餐點呈上時,小女子不禁譁然,因為定食豐富得像大餐一樣。除了腐皮湯烏冬外,還有天婦羅黃金魚、蟹柳各兩個,秋葵、溏心蛋、炸蝦各一個,令人不相信$58能有如此多
新蒲崗情報:超值的平民日本餐
美味指數: $58特上盛海景丼(7.5/10)
$58黃金魚配炸蝦烏冬(7.5/10)
$20酥炸生蠔(8/10)

男友仔點了黃金魚配炸蝦烏冬,餐點呈上時,小女子不禁譁然,因為定食豐富得像大餐一樣。除了腐皮湯烏冬外,還有天婦羅黃金魚、蟹柳各兩個,秋葵、溏心蛋、炸蝦各一個,令人不相信$58能有如此多款美食。而且,每款天婦羅都是熱騰騰且鬆脆的,質素絕對有保證!

在坊間的日本餐廳點選吉列炸蠔,動輒$40至$60,可能只有三至四隻,但這裡$20就有五隻!小女子十分愛吃炸蠔,看到時簡直傻眼,品質同樣具保證。蠔隻的大小一般,並非蠔仔那麼小,炸粉厚薄適中,鎖住內裡蠔隻的濕潤水分,咬下去有鮮甜蠔味湧出,不及廣島蠔的味道那麼濃郁,但其甘香足以令人回味無窮。
2017-10-27 393 瀏覽
和朋友7點40幾分入座,一齊自己出去俾錢落單,今日去轉咗入單模式,個員工話寫完俾佢哋落就得。咁我同朋友2分鐘內就已經寫好,因為肚餓我仲特登拿出去,個員工見到話俾佢就得。跟住同朋友等咗好耐,到8點05分時候,我見到我哋仲未有單未有嘢食,就出去問點解咁耐,跟住個經理話幫我哋睇下。隔離檯個阿姨搭話話:你哋等咗咁耐,可以同佢拿贈卷啊。等超過15分鐘都送唔到餐就有ga啦,我可以同你做人證。跟住8:07分,個經理終於出張買單既單俾我,我問佢係咪漏單,佢話唔係,出咗但唔知去咗邊,依家啱啱幫我再出返張,但時間係8:07。跟住我哋講番話佢係咪可以俾卷我哋,佢就態度好惡劣咁話:係跟入單同出餐時間有差15分鐘先有ga。我x,你入漏咗單我已經等超過15分鐘。咁算啦。跟住等超過15分鐘後,姐係8點24分都未有嘢食。過多一陣出到個餐,咁個餐有跟一張單寫入單同出餐時間,入單7:50,出餐8:05。 跟住我哋問佢,你又超過咗15分鐘啦wor。佢即刻話係我8:07出單,依家嘛15分鐘以內。我哋話:咁你啱啱姐係漏單啦。佢話冇,好多人買,打單要時間。會唔會打一張單15分鐘打唔出來?而且遲我哋入來個啲都食緊,如果好多人買,咁
我8:07出單,依家嘛15分鐘以內。我哋話:咁你啱啱姐係漏單啦。佢話冇,好多人買,打單要時間。會唔會打一張單15分鐘打唔出來?而且遲我哋入來個啲都食緊,如果好多人買,咁跟打單順序點解我哋會冇單冇得食,而人哋有?而且7+15=22,根本過咗15分鐘。
跟住佢突然又話跟返張跟餐既出餐單冇過15分鐘。我x,一時一樣。
跟住我哋問佢會唔會8:05分出依家8:26分先俾我哋,佢話:係啊,你有咩唔滿意打上我哋公司啦。
如果真係咁擺20分鐘先俾我咁我就要質疑你食物衛唔衛生啦,擺係度吹咗幾耐塵,幾多細菌滋生咗。
最後,我x,你咁耐出唔到嘢食俾人唔好限人哋食50分鐘啦。我由差唔多7:50到8:26先食到個飯都最少36分鐘,我14分鐘點L食你set啊?唔使咬直接鯨吞啊?
仲要明明錯都唔認,唔好意思都冇一聲之餘仲要態度惡劣。