雖然睇開小妹既分享都好似偏向食日本菜和西餐多,其實小妹都鍾意食中菜架,好似咕嚕肉,金沙蝦球、粟米班球、炒飯等等都係小妹喜歡的菜式。係長沙灣至深水場一帶其實都有不少地道小菜館,仲記得讀書時仲未有開飯網時,是但入左一間小菜店,點左個好好食既黃金蝦球足已令我印象深刻。是晚去左一間位於深水場界限街的小菜館,店子就是在劉皇發中學隔離,地理位置有點偏,幸好有GoogleMap帶路。店內的環境不大,就是簡單的街坊小菜館格局,放了數張圓檯,內裡光鮮企理,還滿舒適的。周圍的牆壁上貼滿了很多不同的菜牌和推介菜式的相片,確實花多眼亂,選擇困難症又來了!(餐牌在文末)餐廳除了一些地道小菜外,仲有各款海鮮、雞煲、水煮魚、潮式小菜,反沙芋、蠔仔粥、蠔仔煎蛋等;其他像脆皮新鮮牛坑腩、柚子明蝦球、豉油王肥鵝腸、原隻風沙豬手等,也是小妹覺得滿有特色的小菜,奈何胃部容量有限,唯有等下次先試吧!我地兩人總共叫了三款小菜和一個炒飯,要讚的是小菜都上得很快。店子也有提供一些飯前惹味小食,裡頭有豆卜、花生和菜甫等,我們都食過不停。薯仔牛柳粒 $98薯仔有煎過,連埋牛柳粒同蜜糖(味道甜甜地)炒過確係惹味!薯仔粒外皮仲帶點微脆,內裡

(餐牌在文末)

薯仔牛柳粒
薯仔牛柳粒 $98
薯仔有煎過,連埋牛柳粒同蜜糖(味道甜甜地)炒過確係惹味!薯仔粒外皮仲帶點微脆,內裡軟腍,如果你牛柳粒可以再鬆化少少會更正。
金牌咕嚕肉
金牌咕嚕肉 $98
由於小菜款式太多,所以問左店員有邊款小菜推介,佢就推介左呢款招牌咕嚕肉,咁就一於試下。

咕嚕肉連同洋蔥、紅黃青椒一齊炒,可以見到咕嚕肉的份量不少啊!橙色的甜酸咕嚕肉外皮很薄很脆身,和之前在某中菜店食到的冰鎮咕嚕肉很相似!肉質帶爽,酸酸甜甜的好開胃,是一流的送飯小菜。
安哥一口蠔 $88
老公指明要食的一口蠔,一碟有成二三十隻蠔仔,可見份量十足。蠔仔每粒都炸得金黃香脆,炸粉也不厚,每粒都食到實在的蠔肉,面頭再加上炸蒜香粒和辣椒等,很似避風糖口味,帶微微辣又好香口惹味。
澳門燒肉炒飯 $98
熱辣辣用鐵鍋上,店員也細心的提示"小心燙手"!加了雞蛋、切丁燒肉、菜框和芫茜一齊炒,飯炒得夠晒乾身,粒粒分明!也因為加了燒肉,食落更會多左重惹味度。
澳門燒肉炒飯
初時見到炒飯裡有芫茜真係頗抗拒,幸好芫茜味道不算明顯,不過小妹見到都會照夾返出黎,如可以標明返就更好,不竟芫茜的味道不是人人能接受。

部份餐牌

題外話/補充資料: 小菜店再做冬季酬賓,任何時段光顧都有9折優惠,真好! *海鮮和酒水除外
金牌咕嚕肉
澳門燒肉炒飯
Dai pai  dongs ... it's all about the wok hei.  That Chinese term meaning the flavors that come  from a hot wok. It's that magical touch that makes you realize no matter how good you are at cooking Chinese food, it's not the same as eating out.安哥食館 has no English name on the front of the restaurant but Openrice has an English name for it: Encore Kitchen. Located in Sham Shui Po, it's one of many of these types of restaurants where you can sit either inside or outside. It's those types of places

安哥食館 has no English name on the front of the restaurant but Openrice has an English name for it: Encore Kitchen. Located in Sham Shui Po, it's one of many of these types of restaurants where you can sit either inside or outside. It's those types of places where you see a lot of men, each with their bottle of Tsing Tao. Not the small cans but a big bottle each. Yeah .. those types of places where people are loud but the food is hot, fast and good.

Boyfriend always wanted to go try one of these places but he didn't have any one willing to so in we went! And boy were we out of place. Making it doubly so when we ordered Coke.

Menu is in Chinese only. There is no English. But they do have photos of most of the food. I was surprised they had tissues. I did not expect that. There is no 10% service charge and it's cash only.

However, they gave us a small plate of peanuts and dried tofu. Therefore, they have a small appetizer charge. Unsure exactly how much as I couldn't find it on the menu but it was probably $10. Anyways ... the little plate of peanuts was pretty tasty. Not too salty but it seemed to have been marinated with some five spices.
Sweet and Sour Pork ($98). I love sweet and sour pork. I don't know if it's due to having a childhood in Canada where sweet and sour pork was always a staple in every Chinese restaurant in Chinatown but this is a must for me. This is possibly the best sweet and sour pork I've ever had. The coating was thin and super crispy. It literally felt like I was eating popping candy. The pork was moist and tender. The sauce was not too sour and not too sweet. It was  good balance. There was no addition of pineapple (or lately other strange fruit like peaches). This place stuck to the traditional route of adding pickled small onions which were sour and had a good bite to them.
Deep Fried Enoki Mushrooms ($78).  This was one big mountain of fried enoki mushrooms that were covered in deep fried garlic. If you needed a dish to have while downing that big bottle of beer, this is the dish for you. Even boyfriend claimed he needed a beer at that moment but he knew he couldn't finish one big bottle by himself so stuck to his Coke while looking woeful. This was like chips. Addictive. Salty. Everything that is so bad for your body but you can't stop. It's also vegetarian so ... we're going green! Yeah .. right.
Chiu Chow Style Oyster Congee ($48 for a small bowl).  For a small bowl, this was pretty big. It was also packed with little oysters that were not overcooked. Some were super tiny but there were some that were big and fat. A bit on the salty side but pretty good all around.
Stewed Bok Choy with Three Different Eggs ($58). This was mainly for me as everything on the menu was deep fried. The bok choy was seasoned with the addition of three different eggs: regular, salted egg and 1000 year old egg.
Food came fast. I think we ordered and 5 minutes later, it appeared. Talk about the power of the wok! Like places like this, they just blurt out to you how much to pay. It came out to about $300 so not too expensive at all for generous portions and good food.
2016-11-13
2016-11-27 584 瀏覽
呢晚同友人黎到位於太子與深水埗交界嘅安哥食館食飯。友人響太子工作關係,為左方便佢收工後就腳D,所以由佢決定食乜。呢晚落雨溫度驟降,本來大家都打算食雞煲,但行行下見到安哥食館唔錯就入左去啦牆身貼滿菜式,一目了然方便選擇。我地問店員有乜推介,佢話咕嚕肉唔錯!但我地覺得咕嚕肉好普通,不時都食到啊 ! 店員話佢地嘅咕嚕肉特別好食(下刪數十字)最終都係打動唔到我地而我地揀左Menu 2樣必食推介:  安哥一口蠔 & 乾迫胡椒蝦  一口蠔 一上檯賣相已經好吸引 ! 相機食先一粒粒蠔係酥炸至金黃色,好香,一定要趁熱食 ! 我同友人一致讚好 呢個酥炸蠔嘅炸粉唔太多,鬆脆粉皮外保留到入面蠔嘅鮮味 !做到香酥!香口! 果然係Menu必食胡椒蝦 一上檯已經好香!胡椒帶點微辣,送飯一流呀~蝦殼外嘅胡椒醬配合蝦肉,要連蝦頭帶殼食先得~蝦頭有好多膏  好惹味 !上湯菜苗最後我地要加個蔬菜感覺健康D店員推介上湯菜苗,有杞子、野菌~菜苗算係幾新鮮,我食到D青草味但友人就冇~杞子不但點綴菜苗,仲可以 清熱明目埋單離開時,眼見差不多滿座,我地諗係街坊食客居多! Overall, 小菜夠鑊氣,店員態度親切安哥食館可以 en
呢晚同友人黎到位於太子與深水埗交界嘅安哥食館食飯。

牆身貼滿菜式,一目了然方便選擇。

我地問店員有乜推介,佢話咕嚕肉唔錯!

最終都係打動唔到我地

一口蠔

一上檯賣相已經好吸引 ! 相機食先

呢個酥炸蠔嘅炸粉唔太多,鬆脆粉皮外保留到入面蠔嘅鮮味 !

做到香酥!香口! 果然係Menu必食
胡椒蝦

一上檯已經好香!
胡椒帶點微辣,送飯一流呀~

蝦殼外嘅胡椒醬配合蝦肉,要連蝦頭帶殼食先得~

蝦頭有好多膏  好惹味 !

上湯菜苗

最後我地要加個蔬菜感覺健康D

店員推介上湯菜苗,有杞子、野菌~

菜苗算係幾新鮮,我食到D青草味但友人就冇~

杞子不但點綴菜苗,仲可以 清熱明目

埋單離開時,眼見差不多滿座,我地諗係街坊食客居多!
Overall, 小菜夠鑊氣,店員態度親切

安哥食館可以 encore ( 如果下次再約朋友喺太子附近開飯)
2016-11-22
  • 安哥一口蠔
2016-11-23 579 瀏覽
九龍中部,即深水埗、太子、旺角一帶,聚集了不少鑊氣小炒飯店,這個周末連續走訪了兩家。周五到了安哥食館,街坊飯店的格局,七點左右到達,已有七八成客人。我們來得合時,店子現在正有九折優惠,原來亦歡迎自來海鮮。無需花時間看餐牌,貼在牆上的盡是推介。首次光顧,自然在必食推介中尋。小吃雜錦香物包括炸豆腐、菜甫、花生及魚仔,口感集爽脆香軟於一身,鹹香惹味,佐酒一流。鼓油皇肥鵝腸 鼓油味香濃,見色澤已知入味,鵝腸非常之長而且肥美,定必來自肥鵝,見脂肪組織沾在腸上,邪惡非常,又正時吃鵝腸之最佳貨式,入口肥美爽口且有鼓油之鹹香,滋味得很,這個時候,最好配一杯冰涼啤酒。鵝腸下配上大量芽菜,爽口之外,有助解膩及鹹味。美中不足之處是鵝腸先灼後炒,並不脆口,美味指數扣了半分:4.5/5安哥一口蠔 想不到份量如此豐富,估計有二、三十粒蠔仔,粒粒飽滿肥大,炸至全身全黃焦香,但成功地走面不氾油光,反而沾上炸蒜。入口外酥內嫩滑,蠔仔肉肥有汁,對比明顯,香惹美味,吃至不能停口!找不到不足之處,美味指數:4.8/5乾逼胡椒蝦 心裡懷念著台灣的出品,滿有期望,可惜未能滿足!以黑胡椒及九層塔作主要香料,九層塔香味獨特有霸氣,出
我們來得合時,店子現在正有九折優惠,原來亦歡迎自來海鮮。
無需花時間看餐牌,貼在牆上的盡是推介。
首次光顧,自然在必食推介中尋。

小吃
小吃

鼓油皇肥鵝腸
鼓油味香濃,見色澤已知入味,
鵝腸
鵝腸下配上大量芽菜,爽口之外,有助解膩及鹹味。

找不到不足之處,美味指數:4.8/5

乾逼胡椒蝦
心裡懷念著台灣的出品,滿有期望,可惜未能滿足!
九層塔
以黑胡椒及九層塔作主要香料,九層塔香味獨特有霸氣,出位無難度;可惜胡椒香味是有但未夠強,而且只藏在鍋內,雖然亦沾在蝦殻上,但未能逼入蝦肉內。
乾逼胡椒蝦
大蝦連殻煎至焦香,蝦香樸鼻,但胡椒之香不足,而且調味未到位,蝦肉堅實,味道有些淡薄,估計是冰鮮貨,稍欠鮮味;蝦殼頗硬,不少蝦頭已經脫落,略有蝦膏。

美味指數:3/5

鼓汁蒸白鱔
新鮮靚貨,白鱔肉質鮮美彈牙,鼓汁味香,做法對辦。

美味指數:4/5

澳門燒肉炒飯
非常香惹的炒飯,夠鑊氣,
澳門燒肉炒飯
米飯粒粒分明,吸盡醬汁,飽滿不油,
燒肉
切至小粒的五花腩肉香口略脆,成功倍增肉香,簡單的以蔥花、菜粒、雞蛋、燒肉及醬油炒成的飯,惹味非常。

美味指數:3.5/5

環境光猛整潔,唯獨洗手間設在店外,需從小巷走進,地茂了些;上菜快速,服務符合定位;街坊飯店,小炒到位,價錢合理,我們沒有來錯!
2016-11-11
2016-11-21 201 瀏覽
今晚同埋老豆出街食飯!上次同朋友食過安哥火鍋~經過見到安哥食館就係隔幾間鋪!見上次安哥火鍋抵食又好食!今晚就同老豆來食小菜坐低後店員就比左碟菜甫豆腐乾作小食!雖然豆腐乾唔脆口~但都好dd椒鹽咸香味!皇牌咕嚕肉份量真係好多~超多~勁多我諗有成20粒!每粒咕嚕肉都比又香又帶點甜酸既汁醬鎖住!味道剛剛好唔會太酸,而每粒咕嚕肉表層都炸到好身~但炒漿唔會過厚!食落好有口感!比較少見呢度d配料有左d 蕎頭,食落增加食慾黑椒茄子魚雲煲~茄子吸左d黑椒既味道~煮到香香淋淋!入哂味味道惹味呢!至於個魚雲亦幾鮮味~魚頭既部份帶d骨膠源既水樕感覺識食就要啜埋魚頭d骨~入哂味 豉油王炒鵝腸,每條鵝腸都入哂味!超爽口~而有d部份帶d肥膏位~感覺亦令有一番風味!有d芽菜放左係底~食落更為清新!減抵邪惡之感覺
皇牌咕嚕肉份量真係好多~超多~勁多
黑椒茄子魚雲煲~茄子吸左d黑椒既味道~煮到香香淋淋!入哂味
識食就要啜埋魚頭d骨~入哂味

2016-11-19 242 瀏覽
說真的!次次去親太子都係去聯合個邊多,但係同事食過有間炒餸食飯係荔枝角道與界限街交界名叫安哥食館。今晚和同事晚飯就在這裡叫左份咕嚕肉~整咕嚕肉真係易學難精,睇廚師功力就來碟咕嚕肉!咕嚕肉整出黎外型似雞子既輪廓,入口真係 *丁*一聲喔~~好好味!!外層粉糰唔厚~每舊咕嚕肉都好juicy. 個汁調得非常好!唔會過酸,送飯一流!!好耐無食過咁好食既咕嚕肉!!堅得呀~必叫!椒鹽九肚魚~份量夠哂大碟,條條九肚魚都好粗身,味道不過咸!加少少gip汁。更將味道提升,外脆內軟,九肚魚魚肉細緻綿綿!好吃~食多個海鮮黄金蝦~外層既蛋黄醬好濃味夠哂足料,咸香味陣陣滲出黎~d蝦殼亦比我品嚐到渣乾渣淨,蝦肉尚算彈牙~蝦頭帶點膏!鮮味呢。

2016-11-19 227 瀏覽
早兩日深水埗買完野,諗住行落旺角搵飯食,行到近太子附上見到有間有D似大排擋形式的安哥食館好似唔錯,咁就費事諗食咩就試下佢坐底睇餐牌,果然款式真係似大排擋,點了黃金蝦,薑蔥生蠔煲,鴛鴦魚頭,和店主推薦的咕嚕肉!先上黃金蝦,蝦算大隻,新鮮幾爽囗,外層脆卜卜,炸到黃金色,而且咸蛋汁味道不錯,做出來不會太乾身,有水準!再來就是店主推薦的咕嚕肉,這店做的方法應該同一般的做法不同,真係好特別!他們的皮係比較薄同脆,肉就用比較軟和肥的部位,所以食落唔多似咕嚕肉,幾特別,就當佢係甜酸味的脆皮排骨啦!之後就係薑蔥生蠔煲,薑蔥好香好夠鑊氣,生蠔幾肥肚夠脹,而且整得好入味!份量仲唔少呀!最後就是駌鴦魚頭,一邊係鼓汁,一邊係似川味,魚頭好大好新鮮,火喉時間控制得幾好,好滑,川味那邊個人唔太食辣覺得都唔會好辣,鼓汁那邊夠哂濃味,一次食到兩種口味,唔錯∼整體來講,間店食大排擋式小炒中菜,都能做到大排擋的風味,有一定水準,如在太子附近搵野食可以一試∼

題外話/補充資料: 夜左等位比較耐
10 分鐘 (堂食)
2016-11-16 486 瀏覽
今晚接了媽媽在太子收工後,與爸爸一同三人走到來深水埗食個風味小菜晚飯,天氣開始有點冷,最適合就是地道小菜。店鋪環境細細,但地方都好整潔夠光猛,又可以看下電視,環境都好舒適。牆身貼滿了不少食物彩色相片,介紹了不少店中的招牌菜,真是非常吸引而且讓客人容易理解。一打開餐牌,圖文並茂,讓客人容易又清晰,價錢都好合理,中規中距,例如小炒王是$88、豉汁蒸白鱔$128、薯仔牛柳粒$98等......食物菜式真是非常多選擇,令我也三心兩意,一場來到食小菜當然要試下風味的招牌菜,不過都要視乎家人的意頭,不久已決定了點的菜式了。家人點了一份原隻砂鍋魚頭煲($148),真是非常有驚喜,魚頭放在熱辣辣的砂鍋裡,魚頭都幾大個,炸粉又不會太厚,經過油炸後魚頭的形狀仍然保持完整,鎖住原汁原味,魚肉仍然滋嫩鮮甜,而且又多肉又新鮮,沒有一點土腥味,魚肉滲入了汁內有枝竹、火腩、白菜及冬菇等.....用的食材十分豐富,肥而不腻又入味,都充滿了令人難忘的滋味口感。招牌金牌咕嚕肉($98)當然要一試,以甜酸汁和猪肉一起煮成,端上桌時香氣四溢,外層的炸粉夠薄,一咬開已經感到香脆,甜酸可口,甜酸汁夠濃稠,汁醬調較味道甜酸得宜,豬
招牌金牌咕嚕肉($98)當然要一試,以甜酸汁和猪肉一起煮成,端上桌時香氣四溢,外層的炸粉夠薄,一咬開已經感到香脆,甜酸可口,甜酸汁夠濃稠,汁醬調較味道甜酸得宜,豬肉味濃而爽口,而且份量十足,真是非常滋味。
另一款是乾迫胡椒蝦$148,這一款菜式真是值得推介,一端上枱,馬上被濃郁胡椒香吸引著,胡椒蝦用了一個砂煲盛載,鍋中的熱力迫出了胡椒的香味,而且可以減慢熱力流失,胡椒的香氣真是好清香惹味,一邊食蝦已感受到陣陣的青胡椒味,味道不會太辣又香惹,蝦肉都好大隻新鮮,有爽口彈牙的口感,個人推介這個超惹味的胡椒蝦!!超美味!
招牌菜的安哥一口蠔($88)真是作佐酒小食就非常一流,炸蠔粒加上黃金蒜粒、辣椒炒,真是有避風塘風味,鑊氣十足,炸一口蠔的外表香脆,内裏蠔肉真是嫩滑,好鮮甜,夾雜粒粒的香蒜,炸蠔與蒜香味渾然天成,味道恰到好處,非常脆口又惹味。
食物水準真是不錯,家人都大讚,環境都好企理整潔,服務都不錯,都好熱誠介紹了不少招牌菜給客人,下次待天氣再凍一些,再來與家人一同來食下羊腩煲先.....
題外話/補充資料: 餐菜小碟$10
2016-11-09
5 分鐘 (堂食)
2016-11-07 256 瀏覽
同朋友行完半日大南街, 去搵皮革DIY枺料, 買到天黑啦, 好倦倦地,咁岩行過搵到間 隱蔽食館, 於是坐低叫幾個小菜醫醫肚先環境都幾四正, 最緊要有大電視, 可以用埋電視撈汁啦!!叫左幾個小菜, 味道都吾錯, 招牌咕嚕肉: 係老闆推薦我地食既, 無介紹錯喎, 外層炸得脆,肉味好,汁酸度適中!酥炸一口蠔: 細細粒, 一啖一個,炸粉唔會太多,蠔的口感更好,外層香酥,內層蠔肉 好滑, 好食!金菇肉碎娃娃菜: 湯底清甜,菜新鮮喎, 而且吸收晒湯汁既味道, 好入味黃金蝦: 體色亮黃, 蝦肉實,大大隻!蛋黃味夠!鹹香味濃的黃金蝦實在吸引, 送白飯一流! 肉質鮮嫩,去殼之後仍能保持爽嫩口感。價錢合理,份量足夠!味道幾好,等我下次再約人食先!
環境都幾四正, 最緊要有大電視, 可以用埋電視撈汁啦!!
叫左幾個小菜, 味道都吾錯,
價錢合理,份量足夠!味道幾好,等我下次再約人食先!
2016-09-18 549 瀏覽
今晩即興飯局,6個人於太子區,仍未想到吃甚麼,經過安哥食館,印記LP朋友推介過,由於仍有事處理,要半小時後才齊人,便進入館子問可否留位,我認為一家食店令客戶留有第一個好印象非常重要,店主安哥首先已給我一個真誠待客的好印象,問我想睇林丹李忠偉直播嗎?那當然最好不過了,他會留一桌電視機下的位置給我。半小時後我回到安哥食館,場子巳爆滿,我的朋友正在最佳位置喝著啤酒觀看直播1h,等我來點菜,那就請館主安哥作推介,白切雞半隻,咕嚕肉,脆炸原隻魷魚仔,金銀蛋上湯菜,菜干燉豬肺,酸菜水煮魚。我對白切雞是很有要求,雞,當然要有雞味,入口肉滑同時要有雞油香味而不是嚼蔗渣般的肉配單調的沙薑,第一驚喜沒有特別期待在香港食到一碟好的白切雞下,看到首先上桌的白切雞是黃皮的,雞面放上鷄腸雞雜代表是以新鮮雞所製,巳值得加分,吃第一啖雞肉,甚麼叫雞有雞味,皮滑肉嫩,相信要自己親自試才能明白,是香港食過少有的出色白切雞,起碼除太子金長來的泰妃雞外巳再沒有令我留下良好印象的白切雞,,接著來拔絲咕嚕肉和脆炸魷魚仔,這兩味餸過去我認為是非常考師父功夫,難在於上粉和封的技巧,加上洽到好處的油溫,才能做到外脆內嫩肉汁保留的效果,安哥的拔絲咕嚕肉以傳統古法酸喬頭做配菜,酸甜和夾上拔絲的效果,比市面上以罐頭菠蘿烹煮看到廚房師父的用心和細緻,很久很久沒嚐過高手的廚藝了,金銀蛋莧菜和水煮魚正路,到菜干燉豬肺湯來了,友人問如何去識別豬肺湯中的豬肺是否清洗乾淨,只要湯上來時看不到豬肺浮面代表豬肺巳洗得乾淨,豬肺找豬肉店代洗浄後,燒白鑊斬件煎豬肺,最後豬肺內的水分和空氣被高溫消失,便代表清洗乾淨,如處理不好的豬肺湯,因有空氣在豬肺內,豬肺是浮在湯面的,乾不亁浄不敢説,但體驗上會被影響,安哥的菜干豬肺湯,打開見不到豬肺,已經勝出一關,喝上第一囗,有追著暍第二口的衝動,湯料核心豬肺大件足料,湯痴遇到好湯,很滿足,今天是第一次到安哥食館,絕對是偶然遇上的驚喜,食店生意難做,遇到有誠意用心的,絕對值得推薦,小店廚房臥虎藏龍,店主細心待客,羸,是有原因的,安哥食館電話 27360608
2016-08-19
  • 酸菜水煮魚
  • 新鮮蔥油雞
  • 燉豬肺湯
  • 拔絲咕嚕肉
  • 薯仔牛柳粒
2016-03-14 1699 瀏覽
天氣不停轉,又話得十度,開心嘅係上年買的雪褸可以出場,唔開心係小女真的好怕凍!今晚約左朋友嚟深水埗食飯,目的地就係呢間安哥食館了!嚟到見到大大隻字寫住啤酒買一送一,終於明白點解要嚟呢度開餐了...朋友叫左鹵水鵝腸,鹵左嘅鵝腸入晒味,洗得都幾乾淨,至少無食到怪異味道,口感爽口中留有嚼勁,只係覺得有啲咸,不過送啤酒就唔覺㗎啦。黃金茄子,平時多數食黃金蝦吧,做法應是大同小異,只是蝦轉了茄子吧!炸過的茄子唔會油笠笠,相反幾乾身,清新的茄子加上咸蛋味,惹味之餘一啲都唔突兀,脆脆地都幾啱邊食邊飲!冰鎮露筍冰鎮後的露筍入口爽脆但菜味卻不太明顯,由於怕毒怕敏感,食左一條就收手了。冬天有咩好過圍埋打邊爐食羊肉呢?附上生菜一大碟,羊腩煲除左羊肉外,仲有大量的枝竹葱段等配料,感覺幾足料,好似食極都有咁。羊腩肥瘦分明,口感唔會韌,食落暖笠笠,正!人均百餘元,開左n支啤酒,好抵食下呢!
今晚約左朋友嚟深水埗食飯,目的地就係呢間安哥食館了!
口感爽口中留有嚼勁,只係覺得有啲咸,不過送啤酒就唔覺㗎啦。
鹵水鵝腸
炸過的茄子唔會油笠笠,相反幾乾身,清新的茄子加上咸蛋味,
惹味之餘一啲都唔突兀,脆脆地都幾啱邊食邊飲!
冰鎮露筍
冰鎮露筍
冬天有咩好過圍埋打邊爐食羊肉呢?
羊腩煲
羊腩肥瘦分明,口感唔會韌,食落暖笠笠,正!
羊腩煲
人均百餘元,開左n支啤酒,好抵食下呢!
2016-02-26
2016-03-12 1346 瀏覽
天氣開始逐漸變暖, 所以趁最後機會食羊腩煲, 呢晚同屋企響深水步間小店食, 夠地道.為左羊腩煲而黎當然要左<羊腩煲>$268, 份量都OK, 羊肉炆得幾腍, 食落唔會太硬太乾, 羊腩汁唔算太杰, 不過肉味浸晒落個汁度, 所以配菜好香羊肉味.仲有生菜一兜跟埋, 可以索晒D羊腩汁, 超正唔肥膩.仲要多個<豉油王肥鵝腸>$98, 好耐無食鵝腸, 呢度鹵得好入味, 易入口, 鵝腸唔算太肥, 又爽口.
仲有生菜一兜跟埋, 可以索晒D羊腩汁, 超正唔肥膩.
2016-03-10 864 瀏覽
今晚呢邊收工, 諗緊食咩見呢間菜館幾多人, 價錢又唔算太貴, 仲可以飲啤酒, 所以就同同事一齊食."金牌咕嚕肉" 炸粉唔厚, 食落脆口, 肉質夠軟腍, 個醬酸甜易入口, 配菜又夠多."炒牛頸脊" 牛頸脊軟滑, 肉質夠彈牙, 食落無渣. 蘆筍新鮮爽口, 有蔬菜既清新菜味, 炒埋唔油膩."鹵水鵝頸" 鵝頸鹵得夠入味, 唔會太咸, 皮薄惹味, 少少肉夠鴨香味, 送啤酒一流.
2015-12-13 636 瀏覽
今次一行十二人又到安哥食館Encore,本身上次食過,覺得好好味,今次再來,果然名不虛傳,絕對好味隱世食館,尤其是金牌咕嚕肉,外脆內軟,個汁做得非常好,我相信全港九都可以入三甲之內,另外蟠龍鱔非常爽脆,冇泥味,讚……老板再介紹新菜式,我真的從來未食過,就係聖子土魷煎肉餅,非常鮮甜,唔鹹,香口,而且肉質好嫩,其實仲有好多好多美食,炖湯好好味,冇味精,今次我地仲飲佐好多啤酒,因為最近安哥食館大酬賓,全場啤酒買二送一,賣單每人都吾洗二佰大元,真抵食,同老板飲酒又開心,下次一定要Encore 再Encore。貼士:最好先訂位
2015-12-11
  • 杏汁炖豬肺湯
  • 聖子土魷煎肉餅
  • 金牌咕嚕肉
2015-12-12 681 瀏覽
頹,近日總是過著些頹廢日子。表哥相約到太子吃晚餐,頹廢的小妹也沒有推搪應約了。原來太子每段路也頗相似的,找了一會也找不到,最後要勞煩表哥帶路。就算是頹也不能吃得太頹吧,對胃臟也好吧!這夜吃的晚餐有點太健康吧,總幾乎每道餸菜也是走素食主義,表哥你是知小妹近日吃得太好,要清清腸胃吧?美國蘆筍用冰塊作冰鎮,蘆筍粗大去皮,口感爽脆,口味清淡又甜,作為開胃菜,真的健康十足。蘆筍炒牛頸脊牛頸脊肉質嫩滑,口感有嚼性,蘆筍脆身,調味不會太鹹,油膩感不太重。避風塘炸蠔蠔肉頗大顆,一口一件,醬汁獨特醉甜微辣,炸皮薄身又脆口。雙冬羊腩煲冬天必定會吃的,羊肉驅寒暖身,羊肉煲最重要是醬汁濃郁,這家的羊肉味道較淡,南乳味不重,花椒八角也嘗不太岀,羊肉口感尚算軟腍。黃金茄子用鹹蛋黃作最後上色,鹹蛋味香濃,口感沙沙的,走油的茄子香脆,帶微微的嚼口,茄子頗多汁的。頹廢的一夜又過了,何時又復活啊!
就算是也不能吃得太頹吧,對胃臟也好吧!這夜吃的晚餐有點太健康吧,總幾乎每道餸菜也是走素食主義,表哥你是知小妹近日吃得太好,要清清腸胃吧?

美國蘆筍
美國蘆筍

避風塘炸蠔
蠔肉頗大顆,一口一件,醬汁獨特醉甜微辣,炸皮薄身又脆口。
雙冬羊腩煲
雙冬羊腩煲

黃金茄子

頹廢的一夜又過了,何時又復活啊!