2016-11-19 227 瀏覽
早兩日深水埗買完野,諗住行落旺角搵飯食,行到近太子附上見到有間有D似大排擋形式的安哥食館好似唔錯,咁就費事諗食咩就試下佢坐底睇餐牌,果然款式真係似大排擋,點了黃金蝦,薑蔥生蠔煲,鴛鴦魚頭,和店主推薦的咕嚕肉!先上黃金蝦,蝦算大隻,新鮮幾爽囗,外層脆卜卜,炸到黃金色,而且咸蛋汁味道不錯,做出來不會太乾身,有水準!再來就是店主推薦的咕嚕肉,這店做的方法應該同一般的做法不同,真係好特別!他們的皮係比較薄同脆,肉就用比較軟和肥的部位,所以食落唔多似咕嚕肉,幾特別,就當佢係甜酸味的脆皮排骨啦!之後就係薑蔥生蠔煲,薑蔥好香好夠鑊氣,生蠔幾肥肚夠脹,而且整得好入味!份量仲唔少呀!最後就是駌鴦魚頭,一邊係鼓汁,一邊係似川味,魚頭好大好新鮮,火喉時間控制得幾好,好滑,川味那邊個人唔太食辣覺得都唔會好辣,鼓汁那邊夠哂濃味,一次食到兩種口味,唔錯∼整體來講,間店食大排擋式小炒中菜,都能做到大排擋的風味,有一定水準,如在太子附近搵野食可以一試∼

題外話/補充資料: 夜左等位比較耐
10 分鐘 (堂食)