2019-07-26 443 瀏覽
我好少食越南野,因為不太習慣他們的味道及香料,但朋友推薦呢間好食,所以就黎試吓~我叫咗個牛肉湯河粉,送到上嚟的時候,發覺都幾正,咁都好,因為我都未必太慣越南的香料及濃味。雖然食落清清地,但牛肉都夠味,所以我覺得都幾好朋友叫咗個香蔥雞配油飯,一送到上嚟,我就已經覺得好吸引!食過佢一舊雞之後,我發覺佢改變左我對越南菜嘅感覺同埋睇法,佢冇好濃嘅味道,但係對我來講啱啱好。我下次一定要試吓!男朋友叫咗個香茅豬扒飯,份量大碟,都夠佢食我地有叫左兩杯清補涼,我果杯冇少甜,好中意!同平時飲果啲唔同!係就係貴左啲,但值得一試!

男朋友叫咗個香茅豬扒飯,份量大碟,都夠佢食

2019-06-23 462 瀏覽
夏日之中的涼浸浸之選, 越南美食。地方勁寬敞, 都坐得舒服。叫左個越式咖哩牛腩飯, 再加左個串燒小食, 估唔到跟餐追加既小食都咁大份, 要share食先食得晒, 串燒肉質ok, 唔會燒得太老咬唔開, 醬汁都唔會咸過頭。牛腩飯就有d老喇, 咖哩都幾好味! 大商場既食店黎講唔算貴啦, 價錢合理。
2019-05-09 480 瀏覽
不過不失的越南菜... 一行六位朋友和朋友慶祝的生日,試了這間越南餐廳,最好少人去,不用等位等太久!點了8樣食物1. 2款雞翼 (香茅和牛油雞翼) 食唔出有好大牛油味,香茅好食d2.春卷,好食,熱既唔係暖既3.豬肉米紙卷,好少肉係裡面,青瓜配件仲多4.軟殻蟹米紙卷,我無食,朋友話苦苦地5.雜菌炒西蘭花 & 青檸蒸桂花魚,好食,魚都蒸到剛剛好,不會太過熟6.蕃茄雞絲飯 ,太淡,沒有蕃茄味7.美拖炒河粉,都係太淡 ,無咩味不過,真係幾平就真,近日做緊DBS信用卡優惠全單8折,折後一人$200都唔洗,所以不過不失,可以再去
不過不失的越南菜...

點了8樣食物
2.春卷,好食,熱既唔係暖既
3.豬肉米紙卷,好少肉係裡面,青瓜配件仲多
4.軟殻蟹米紙卷,我無食,朋友話苦苦地
6.蕃茄雞絲飯 ,太淡,沒有蕃茄味
7.美拖炒河粉,都係太淡 ,無咩味

2019-04-18 502 瀏覽
來元朗YOHO配眼鏡,在等眼鏡配好的時間,想找個地方食下午茶,見安南小館在這個時間還有午市套餐,而價格十分吸引,於是決定一試。我點的是安南牛肉湯河,牛肉上枱時是還帶點生,慢慢泡在湯變熟,牛肉口感嫩滑,湯底亦十分香,有正宗越南湯河的味道,而午市套戲的價格才$52,很難得可以在YOHO裏用這個價錢食飽。
2019-03-28 428 瀏覽
之前食過晚餐味道一般般價錢就好貴所以都冇再幫襯😆😆😆今次再食午餐價錢就比較大眾化啲😊$50至$70都有set lunch 可以額外加埋其他小食$20-40不等所以同Yoho Mall其他餐廳差不多可以一試!地方非常舒服及清靜適合想休閒及慢食嘅人😊☝🏻雞絲金邊粉其實雞絲和金邊粉都合格金邊粉份量實在太多基本上食唔晒🤣不過湯底就有啲失望係普通湯底😓😓😓唔係牛骨甜湯(冇越式風味)所以味道一般☝🏻素菜卷有啲感覺中伏😵忘記咗原來入邊係好多米粉蔬菜相對好少所以食金邊粉又食米粉真係好鬼飽😅味道也是一般。
之前食過晚餐

金邊粉份量實在太多
基本上食唔晒🤣

不過湯底就有啲失望
係普通湯底😓😓😓
唔係牛骨甜湯(冇越式風味)
所以味道一般

所以食金邊粉又食米粉真係好鬼飽😅
味道也是一般。

2019-03-21
2019-02-26 499 瀏覽
入到元朗,通常只有兩樣事幹,一是逛寵物店,另一就是周圍覓食,對呀,元朗區具質素的食店真的很多,每次走進這區總會有新發現,不過今次決定走回商場食店,想拜訪的,是位於新開幕不久的大型商場「形點」,銅鑼灣姐妹店「」,有別於銅鑼灣,這裡走親民路線,價格也相對平宜,也成為元朗區少有的中高檔越式食店。兩款頭盤,分別是和,前者是坊間較少有供應的,惹味之餘入口肉汁爆出,用來送酒一流,後者是比利的至愛,色水跟大家吃慣的有點不同,呈深啡色的,入口也覺少一點熱氣感覺,也跟田雞腿一樣,同樣做到外皮脆而肉汁豐潤的效果,兩款頭盤同樣高水準!來到越食店,也要一試火車頭吧,這裡供應招牌的,河粉粗幼度相宜,入口帶煙韌口感,沒有呈糊狀的,湯頭也挺香濃,配菜中特別喜愛牛栢業,爽身又鮮甜,牛肉也不錯吃,香嫩味濃,可加一點附上的青檸汁和紅椒粒,令湯底味道更具層次。也來一客,熱辣辣的上枱,不過香茅味道略欠,反而飯粒晶瑩分明,煙韌口感挺好吃的。而安南也是區內少有的高級越式餐廳,來到午市時份,在門外等候的食客也就多的是,若大家有興趣的話,建議早來早享受吧~
若大家有興趣的話,建議早來早享受吧~
2019-01-29
2019-01-27 298 瀏覽
今天同兩個仔去食安南,食物質數比之前好😋,而且服務態度好nice,見佢地全場爆哂,職員非常忙碌,但個陳經理仍然笑容滿面👍👍👍 待客熱誠;見到佢地推出左一個優惠午餐好底食,過兩日一定要去試下👍👍
  • 炭燒豬頸肉沙律
2019-01-11 325 瀏覽
咖哩牛筋腩 $128 (半價)🌕🌕🌕🌕🌗咖哩味濃,汁濃稠,配搭上一條法包,點汁食幾正!牛好腍好入味,一啲都唔老!-椰青大蜆 $138🌕🌕🌕🌕🌕蜆有十幾隻,勁大隻,幾新鮮,配胡椒湯底好夾,超正!-軟殼蟹米紙卷 $88🌕🌕🌕🌕🌕米紙包住生菜、紅蘿蔔絲、青瓜絲、軟殼蟹、芒果同飯,配搭得唔錯,好有泰式風味!-馬拉盞炒通菜 $68🌕🌕🌕🌗🌑味道唔錯,唔咸,但唔夠鑊氣,好似電磁爐炒咁。-蟹肉炒粉絲 $98🌕🌕🌕🌕🌗蟹肉分量多,意外地同粉絲夾。呢啲韓式粗粉絲超正,點炒都唔會失敗,正~*需加一
咖哩牛筋腩 $128 (半價)
🌕🌕🌕🌕🌗

椰青大蜆 $138
🌕🌕🌕🌕🌕
蜆有十幾隻,勁大隻,幾新鮮,配胡椒湯底好夾,超正!

軟殼蟹米紙卷 $88
🌕🌕🌕🌕🌕

馬拉盞炒通菜 $68
🌕🌕🌕🌗🌑
味道唔錯,唔咸,但唔夠鑊氣,好似電磁爐炒咁。

蟹肉炒粉絲 $98
🌕🌕🌕🌕🌗
*需加一
2018-12-05
  • 椰青大蜆
2019-01-07 1235 瀏覽
在元朗屯門一帶,這家越南粉可算不錯。餐廳裝潢依舊,以低調的湖水藍作主調,以抽象的越南掛畫作點綴,配以木色桌面和藤製吊燈,帶一點浪漫的越南風情。午市套餐有10款,有越南湯粉、撈檬和炒粉麵等等,價錢由$78-$98,包主食和餐飲。安南牛肉湯河粉$78Vietnamese beef rice noodle soupThinly sliced beef , beef brisket , flat rice noodle and beef broth這河粉的碗比以前的細了一點。生牛肉上枱時仍然保持半熟。牛肉肉質嫩口,完全無筋,而且帶有肉香,不會過於肥膩。把牛肉沾上甜醬和辣醬,更添越南風味。而那河粉十分滑溜,而且份量十足,可惜湯頭味道未夠濃鮮,相比利園的安南感覺有點兒淡口,或許這就是價格的分別吧。安南招牌火車頭$88An nam signature combo rice noodle soupThinly sliced beef , beef Ball,beef brisket , beef tendon, tripe,flat rice noodle and beef broth這火車頭的份量和

安南牛肉湯河粉$78

不會過於肥膩。把牛肉沾上甜醬和辣醬,更添越南風味。

安南招牌火車頭$88

這火車頭的份量和一般湯粉的份量相約,就是材料比較豐富。村料多以牛的各部分為主,包括有生牛肉,牛丸,牛𦟌,牛柏葉、牛筋和牛腩,真是好牛之人的必點之物。生牛肉嫩口,牛丸Q彈、牛𦟌軟腍,而牛柏葉爽脆。牛筋雖不是炇得極腍,但也不會太硬。牛腩則中規中舉。吃完多款麵餸,再吃滑滑河粉,真飽足。

餐飲:桂圓百花蜜
Longan honey drink

桂圓百花蜜桂圓味道十分濃郁,而且入口順喉微暖,味道香甜又帶有百花蜜的花香,感覺十分滋潤。

鹹檸檬特飲
Preserved lemon delight

這鹹檸檬特飲的味道好獨特,鹹味比較重,入口鹹鹹的,完全失卻檸檬的味道。

安南春卷+$28
Vietnamese spring roll

這春卷的饀料味道唔錯,是以菜肉為主。而春卷炸得幾乾身,既香口又不太油膩。再沾上酸甜的魚露,配河粉吃,真的幾ok。

馬拉盞炒通菜$82
Wok- fried morning glory
Bella Han, garlic, chili, fried shallot

這通菜份量唔多,而定價比午餐還要貴,相對的是比較貴。通菜炒得雖然幾香又幾惹味,馬拉盞的味道濃郁又唔太咸。可是
,通菜已經不是時令,但菜真的老了,而且有點韌。

在元朗的越南粉選擇唔多,整體而言,選擇和味道是可以的,可以一訪。

2018-12-28 293 瀏覽
食過安南幾次,都覺得好食,唯獨今次有d失望。叫左個香茅豬排,成118蚊未計加1,黎到一見已經覺得乾, 食落重乾,同台朋友話鞋到唔食,最搞笑第2日去食地檔茶餐廳, 個個都話廿蚊塊豬排都好食過安南成百三蚊既難食豬排。跟住有叫椒鹽大頭蝦,個味好食, 但係就有1隻係梅,咁成188蚊未計加一4隻蝦有一隻係梅,我地都幾失望。 最後埋單問攞手寫單先經典,個職員反眼藐嘴到我同台既人忍唔住要話佢態度洗唔洗差成咁, 佢先即係有番笑容講對唔住。我知服務業難做、 但係都唔好做俾人睇。 所以希望佢地公司會睇到呢篇評語再作改善。
超鞋豬排
2018-12-10 282 瀏覽
午餐唔想成日茶記,所以揀咗越南野,呢度環境真係好好,有一種好舒服嘅感覺,次真係去咗度假咁,不過當然有咁好環境,價錢都唔平,都要成,七十幾八十🤯🤯,一個飯,唔識牛嘅朋友就最好唔好揀呢間啦,因為有好多都係牛嘅菜式,我就係唔識牛,所以都係得一兩款可以揀,扎肉炒飯都幾乾身,味道唔係好嘢味,但係都有清親嘅感党,服務員態度都幾好,因為價錢嘅問題,所以成日冇乜人,如果想遠離一下繁囂,可以選擇呢間餐廳🥳🥳

扎肉炒飯都幾乾身,味道唔係好嘢味,但係都有清親嘅感党,

2018-11-19 296 瀏覽
這個下午, 在元朗玩樂. 晚餐, 還是選擇安南小館, 畢竟, 那堤岸香蔥雞, 令人念念不忘.堤岸香蔥雞 $108: 9.5分, 先來的就是堤岸香蔥雞, 例牌份量, 也足夠我們三個分吃. 當然, 人多的話, 可以點選半隻或者一隻. 爽口的雞皮, 非常嫩滑的雞肉, 還是高水準的. 點上酸辣醬之後, 帶點微辣, 更為惹味呢.越式鮮茄炆牛腩 $138: 8.5分, 接下來的是越式鮮茄炆牛腩. 牛腩肉質軟諗, 鮮茄挺入味, 這個汁很開胃, 用來送飯, 一流.雜菌炒西蘭花 $82: 8.5分, 也要來碟菜, 這客雜菌炒西蘭花, 是雜菌加西蘭花的組合, 當然是健康之選.安南小館的堤岸香蔥雞, 美味指數達至令人念念不忘的程度. 必吃!
2018-10-26 270 瀏覽
越式滴滴咖啡配以越式芒街香葱雞飯 少喝咖啡的我都真心覺得不錯,很香滑和甘香。香葱雞飯的油飯裡有雞肉和蒜頭,令油飯更入味。而香葱雞,滑而不膩。我個人比較喜歡點醬汁,深色的是沙薑汁,味道較特!另一款是越式酸辣秘製醬,少少酸少少辣,帶魚露味道。這兩款醬汁令香葱雞的味道的確生色不少安南值得一試!
越式滴滴咖啡配以越式芒街香葱雞飯
少喝咖啡的我都真心覺得不錯,很香滑和甘香。
香葱雞飯的油飯裡有雞肉和蒜頭,令油飯更入味。
而香葱雞,滑而不膩。

安南值得一試!
2018-10-22
  • 越式芒街香葱飯
  • 越式咖啡
2018-10-24 272 瀏覽
Yoho mall搵食閑閑哋$100個餐(我指午餐咋喎) 呢間可以平過$100一個餐 就入去試下喺越南食過雖然平啲 但呢度環境坐得舒服啲 衛生又好啲 所以都值得貴啲嘅 食物水準都中上 咖喱牛腩堤岸香蔥雞值得推介 牛腩好林 同埋有好多牛筋 個咖哩汁唔係好辣 但味道好好 雞就係同海南雞冇咩分別 但都滑嘅 只係雞胸位會冇乜味 要點多啲醬!我地仲叫左個雜菜煲同蝦餅share蝦餅係可以用優惠價加購 其實越南小食好吸引 仲有幾款想試但太飽 下次再試Lunch set包埋杯飲品 好似有鹹檸蜜同桂圓紅棗茶可以叫 我叫左後者 本身我好中意飲 佢又整得唔差 滿意嘅一餐

2018-10-06 219 瀏覽
Every other restaurant was full other than this place so we decided to have Vietnamese for dinner. Restaurant look decent, however food wasn’t. My noodle dish looked awful with only a few pieces of grilled meat and veg thrown in(note the word thrown, not arranged) and the accompanying nuoc mum sauce tasted like just sugar water. We also ordered fried spring roll which was literally dripping with oil. I’ve had authentic Vietnamese food in Vietnam, Malaysia, Singapore, Australia and by far this pl
I’ve had authentic Vietnamese food in Vietnam, Malaysia, Singapore, Australia and by far this place was the worst I ever had in terms of flavour, presentation and price. Never returning