2018-08-28 302 瀏覽
安南也吃過好幾次,水準也不錯,平日也較少人,所以中午陪小朋友學完堂吃個中午,越南菜岀名係湯粉,不過呢幾日食得太多面,想食反個飯,叫左個欖角肉碎飯配野食,加小食每款$32,加多個越式沙拉,同小朋友share剛好讚一讚,員工也不錯,最基本有禮有笑容,這個很重要也很容易被忽略👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻十分鐘左右,所有點餐已到,欖角肉碎不錯,不會太咸,小朋友都大口大口吃,沙拉酸酸甜甜也很開胃,配熱上桂花圓肉茶,剛好,小朋友也很喜歡喝。

2018-08-28 203 瀏覽
今次已第三次幫襯,專程嚟試下個越式扎肉炒飯,因為之前見朋友食過話好正,個炒飯比湯濛等得會耐少少,上到枱由於係即炒所以非常之熱,賣相很靚,炒飯係粒粒分明,每粒飯也包滿晒蛋汁,而扎肉係切到很細,可每一口炒飯都有扎肉,非常細心,而味道啱啱好唔會太咸或太淡而沒有味精,好耐都冇食過咁好味嘅炒飯,哩個Lunch set係必食推介。😋👍👍餐飲係熱桂圓百花蜜,我覺得偏甜,所以我自己溝了少少水落去,所以味道啱啱好,如果可以淡一些就perfect池 ^ ^

如果可以淡一些就perfect池 ^ ^
2018-08-24
yoho 安南執左 但同一個位開番安南小館裝修都無變咁唔知有咩唔同左lol其實一直未食過 以前9龍塘就經過得多yoho 仲開左另外一兩間vietnam食物 但幾間主食都$60-70起一樣價錢我就會食安南裝修又靚d 位置亦有私隱d睇開飯都多好評主食$68 起~ 份量大馬拉炒通菜炒得剛好~ 好香食唔停~ 如果份量多d仲開心~主食我叫左豬頸肉金邊粉湯無味、粉好林略一pat pat 、份量夠、肉都唔幾好食但都夠多朋友叫炒飯 都話麻麻地
yoho 安南執左 但同一個位開番安南小館
一樣價錢我就會食安南
裝修又靚d 位置亦有私隱d
睇開飯都多好評
主食$68 起~ 份量大
馬拉炒通菜炒得剛好~ 好香食唔停~ 如果份量多d仲開心~
主食我叫左豬頸肉金邊粉
湯無味、粉好林略一pat pat 、份量夠、肉都唔幾好食
但都夠多
朋友叫炒飯 都話麻麻地
2018-08-24
2018-08-24 79 瀏覽
今次已第三次幫襯,專程嚟試下個越式扎肉炒飯,因為之前見朋友食過話好正,個炒飯比湯濛等得會耐少少,上到枱由於係即炒所以非常之熱,賣相很靚,炒飯係粒粒分明,每粒飯也包滿晒蛋汁,而扎肉係切到很細,可每一口炒飯都有扎肉,非常細心,而味道啱啱好唔會太咸或太淡而沒有味精,好耐都冇食過咁好味嘅炒飯,哩個Lunch set係必食推介。😋😀👍👍餐飲係熱桂圓百花蜜,我覺得偏甜,所以我自己溝了少少水落去,所以味道啱啱好,如果可以淡一些就perfect池 ^ ^

2018-08-23
  • 生牛肉湯河粉
  • 越式扎肉炒飯
2018-07-20 204 瀏覽
我叫了香茅豬扒飯,豬扒味道唔錯,但太多油墊底,白飯就非常乾和硬,好明顯放了很久似風乾一樣,個豉油仲驚係生抽王,咸到爆,冇可能用嚟撈飯,餐飲龍眼蜜幾好,總括嚟講環境ok好坐, 食物質素仍有進步空間 ^ ^ 😋😀
2018-07-20
  • 生牛肉河
2018-06-27 350 瀏覽
今晚同屋企人嚟咗呢間餐廳共晉晚餐,餐廳位置寬敞,坐得舒服。大家忙碌左成日,放工已經餓到不得了,所以先叫左兩個小食。牛油雞翼賣相不俗,一碟共有四隻,口感外脆內軟,但牛油味欠奉,唔講都唔知係牛油雞翼,味道有進步空間。炭燒豬頸肉小食,感覺略油膩,但幾香口。香蔥雞(一份)蔥味香濃,雞皮好惹味,肉質嫩滑,唔錯~最愛既一道菜!明爐香茅青檸桂花魚!肉質好嫩滑,冇乜骨,上湯帶點微酸,勁開胃。美中不足既係魚既份量比較少,超過4個人最好就嗌多條先夠份。扎肉同牛油法包,表面香脆,內裡餡料豐盛。炒河粉都幾惹味,唔錯。撈濛,豬扒好硬,冇乜香茅味,味道一般。-總括黎講,味道不過不失,食物款式都幾豐富,路過可以一試,特別推薦明爐桂花魚同香蔥雞👍🏻👍🏻
今晚同屋企人嚟咗呢間餐廳共晉晚餐,餐廳位置寬敞,坐得舒服。

炭燒豬頸肉小食,感覺略油膩,但幾香口。

香蔥雞(一份)
蔥味香濃,雞皮好惹味,肉質嫩滑,唔錯~

最愛既一道菜!明爐香茅青檸桂花魚!
肉質好嫩滑,冇乜骨,上湯帶點微酸,勁開胃。
美中不足既係魚既份量比較少,超過4個人最好就嗌多條先夠份。

扎肉同牛油法包,表面香脆,內裡餡料豐盛。

炒河粉都幾惹味,唔錯。
撈濛,豬扒好硬,冇乜香茅味,味道一般。
總括黎講,味道不過不失,食物款式都幾豐富,
路過可以一試,特別推薦明爐桂花魚同香蔥雞👍🏻👍🏻
2018-06-14 261 瀏覽
點了蝦餅撈檬午餐,覺得似食淨撈檬,吾好講無咩伴生菜絲,個舊蝦餅大到呢,隻匙羹都差不多遮蓋,好彩加点咗蒸粉卷,但嚟到個皮爛開,肉碎走曬出嚟,味道雖然不錯,熱桂圓百花蜜不太甜,但不值下次帮襯
今日三姨媽同四姨媽話想約埋我們一齊見面同食晚飯,所以我們就約咗去元朗形點嘅「安南小館」食晚飯!我們叫咗個越式晚市套餐有:炭燒豬頸肉沙律嘅肉質好爽滑,而且炭燒過,所以味道更加芳香,再加埋啲爽脆嘅青瓜絲、洋蔥絲等等等等⋯⋯一齊食,酸酸辣辣感覺好醒胃!椒鹽大頭蝦嘅肉質好爽甜彈牙,而且都幾大隻,椒鹽嘅味道相當惹味,最好係唔會好鹹!明爐香茅青檸桂花魚都幾大條肥美,肉質好鮮味嫩滑,而且吸收晒香濃嘅香茅味同清新嘅青檸汁,真係好正呀!越式咖哩肉鬆炒飯炒得都幾乾身同粒粒分明,材料除咗有肉鬆之外,仲有切成細細片嘅扎肉片、蝦肉等等等等⋯⋯都幾足料豐富!雜菌炒西蘭花嘅油比較多,食落成口都係油,感覺非常油膩,呢樣係令我們覺得比較失望!跟餐嘅甜品椰汁粟米糯米「熱」嘅糯米好煙煙韌韌,加埋啲香甜嘅粟米粒一齊食,令到口感更加豐富,微微熱嘅椰汁相當香甜濃郁!椰青果凍「凍」果然好夠冰凍,而且味道非常清甜芳香!另外我們再單點咗沙嗲牛肉炒河粉炒得都幾夠鑊氣,河粉嘅質感好煙韌軟滑,沙嗲味亦相當濃郁!菠蘿海鮮炒飯雖然唔係用原個菠蘿盛載著上碟,但切成粒嘅菠蘿份量非常多,差唔多每一啖都可以食到,酸酸甜甜相當醒胃!
椰青果凍「凍」果然好夠冰凍,而且味道非常清甜芳香!
炭燒豬頸肉沙律
越式咖哩肉鬆炒飯
椒鹽大頭蝦
明爐香茅青檸桂花魚
雜菌炒西蘭花
椰汁粟米糯米「熱」/椰青果凍「凍」
沙嗲牛肉炒河粉
菠蘿海鮮炒飯
2018-01-12
炭燒豬頸肉沙律
越式咖哩肉鬆炒飯
椒鹽大頭蝦
明爐香茅青檸桂花魚
椰汁粟米糯米「熱」/椰青果凍「凍」
沙嗲牛肉炒河粉
菠蘿海鮮炒飯
We arrived Yoho Mall at around 7:45pm everywhere was packed. We were very hungry so walked around looking for a place without a queue. Walked pass Petit An Nam, no queue (perfect) and it was 80% full inside (meaning the food should be fine) so we gave it a try. Ordered two Chef's Recommendations food and one rice.An Nam Appetizer Platter $78 Food were placed on a bamboo container instead of a plate. The platter includes 2 spring rolls, 2 deep-fried Lemongrass chicken wings and 2 Vietnamese sala

An Nam Appetizer Platter $78

An Nam Appetizer Platter
Food were placed on a bamboo container instead of a plate. The platter includes 2 spring rolls, 2 deep-fried Lemongrass chicken wings and 2 Vietnamese salami. Spring rolls and chicken wings were greasy. Spring roll texture is hard and chicken wings meat is dry. It taste like these two food were refried.

An Nam Bak Kut Teh $38
An Nam Bak Kut Teh
Mom and I love Bak Kut The! We want to order one each but order one to try (if it taste good, we will reordered). Color of the soup looks dark and it looks like it should have a strong Chinese medicine flavor. It taste like water with dark color added to it....no Chinese medicine flavor!!! The deep-fried bread stick taste so greasy. After our first sip, we did not touch the soup again throughout the dinner. What a disappointment!

Seafood Fried Rice with Shrimp Paste $88
Seafood Fried Rice with Shrimp Paste
Generous portion of crabmeat, shrimp, clam and squid. The rice is a little soggy and over salty (too much shrimp paste).

One word to end the dinner "Disappointed". One of the worst Vietnamese restaurant by far I came across to. No wonder why there was no queue outside at 7:45pm!
2018-03-03
2018-03-03 488 瀏覽
黎到元朗唔知食乜好,就去左yoho mall 行下,發現有係銅鑼灣見過ge安南小館,相請不如偶遇,決定入去一試。店員安排我們坐四人位,由於已經晚上9點,所以不算多人。 坐下後,店員細心幫我們裝滿水杯。裝潢設計很好👍燈飾用竹籠罩住有越南特色menu 選擇很多,部分有附圖。如果多啲有相睇比較好。另外仲有秋冬限定菜式今次我們選擇左香茅雞翼湯河粉,炭烤豬肉米紙,當然唔少得有炸蝦餅啦。過左5分鐘左右,店員送上炸蝦餅同米卷。嘩,個碟底咁油ge。不過都無理咁多,先試下個炸蝦餅。蝦餅底一如以往咁有生菜係底,但多左d蔥係上面。不過蝦餅都係襯甜酸醬多d,當然要先沾沾d醬再食la。蝦餅都算彈口,但略厭差d蝦肉。如果多d蝦肉,口感會更佳。之後就試下個米紙,有別於我之前食過的其他越菜,香菜和醬汁都較少,如果不沾點醬汁,就比較清新可口。如果想健康d,呢個係唔錯選擇。不過豬肉的份量較少,吃到後期會吃得出有黑椒味,肉量可以多一點,會令口感變得更豐富。最後試個雞翼河,一上菜個河粉份量驚人,比起任何一間都多。但有少許失望的是它的香菜部分很少,辣椒粉都只有3,4粒,令到個味道較為失色。雞翼部分吃不出香茅味,比較像是吃到蔥油

過左5分鐘左右,店員送上炸蝦餅同米卷。嘩,個碟底咁油ge。

不過都無理咁多,先試下個炸蝦餅。

蝦餅

最後試個雞翼河,一上菜個河粉份量驚人,比起任何一間都多。
但有少許失望的是它的香菜部分很少,辣椒粉都只有3,4粒,令到個味道較為失色。雞翼部分吃不出香茅味,比較像是吃到蔥油雞的感覺,肉質算滑😂

最後埋單202元,價錢還好。整體來說,食物質素一般,店員服務不錯。不過食完之後好口渴

2018-03-03
  • 炭燒豬肉米紙卷
2018-03-03 1339 瀏覽
這𥚃嘅裝修十分雅致,同利苑嘅安南有幾份相似。這兒的前菜$48至$68,蔬菜$68,肉類$118-$298、海鮮$98-$268、湯粉$68-$78、甜品$38-$68。相對地呢度嘅餐點價錢比較親民。今日就簡簡單單食個越式晚餐吧。安南牛肉湯河粉$68這個河粉上面鋪滿牛肉,牛肉份量唔少。牛肉上枱時仍是粉紅色,半生熟嘅狀態。牛肉入口十分嫩滑,滿有肉味,而且肥瘦得宜,冇乜筋,亦冇乜肥膏,相當唔錯。而河粉亦都十分滑溜,份量唔少。湯底方面就有少少牛肉湯味,但味道唔濃郁,比較淡口。牛肉比湯粉好。安南招牌火車頭$78火車頭除咗有生牛肉之外,仲有牛筋、牛丸同埋牛腩,材料十分豐富。這火車頭與牛肉湯河粉係差$10,一次可以試晒咁多種材料,呢碗比較抵食。這火車頭的生牛肉同樣十分軟稔;牛筋炆得幾稔;而牛腩肉味幾濃,肉質唔韌;牛丸亦幾彈牙。整體感覺唔錯,真係啱晒為食又多心嘅我。蒜蓉炒通菜$68這蒜蓉炒通菜份量唔少,而且炒得濕潤唔油膩。通菜是幼身的水通菜,一點也不老身,十分嫩口,加上蒜香,都幾惹味,炒得ok.越式蔗蝦$58蔗蝦有兩大條。甜蔗上有厚度十足的蝦膠,賣相滿分。可是送到來的時候,只是微溫,看的與食的體驗有落
這𥚃嘅裝修十分雅致,同利苑嘅安南有幾份相似。

安南牛肉湯河粉$68

安南招牌火車頭$78

蒜蓉炒通菜$68

越式蔗蝦$58

蔗蝦有兩大條。甜蔗上有厚度十足的蝦膠,賣相滿分。可是送到來的時候,只是微溫,看的與食的體驗有落差。雖然蔗蝦有蝦味,口感彈牙,但溫度唔夠熱,味道稍為遜色,若是他們即叫即炸,應該會美味很多。

若果心思思想吃越南菜又唔想走出元朗,這兒的確是唔錯的選擇。
2018-03-01
2018-02-15 461 瀏覽
情人節到到都開天殺價..要殺到情侶一頸血...反而呢間冇Woo..仲平過平時食..訂左位..仲好快就入坐喇...前菜每日兩件小食咁...份量岩岩好..一大碟既豬扒.「少少乾」..又一大碟雞..樣樣都好大份..四個主菜.兩碗飯..再加埋甜品..飽到飲品都飲唔到..情人節加埋一收你$5xx..抵丫...成間餐廳服務都好好...臨走時仲會主動問你做唔做會員.有冇揸車黎..仲想黎個90度「恭工」..服務無挑剔..不過可能請唔夠人..搵服務生時間要長少少...
情人節到到都開天殺價..
要殺到情侶一頸血...
反而呢間冇Woo..
仲平過平時食..
訂左位..仲好快就入坐喇...
前菜每日兩件小食咁...份量岩岩好..
一大碟既豬扒.「少少乾」..
又一大碟雞..
樣樣都好大份..
四個主菜.兩碗飯..
再加埋甜品..飽到飲品都飲唔到..
情人節加埋一收你$5xx..抵丫...

成間餐廳服務都好好...
臨走時仲會主動問你做唔做會員.有冇揸車黎..
仲想黎個90度「恭工」..
服務無挑剔..
不過可能請唔夠人..
搵服務生時間要長少少...
2018-02-14
情人節
2018-01-06 569 瀏覽
安南小館的香䓤鷄配油飯,整體賣相都幾好,當中油飯有水準,及不太油膩,而鷄肉入口則淡淡葱油甘香,可是,咬多幾口後就發覺其只有外香,而鷄肉則淡而無味,有少少失望。可幸,最後我叫了一杯越南咖啡,這小小的杯中物,讓我在這間小館,帶來少少的驚喜及樂趣。
香葱鷄配油飯
2018-01-06
2017-12-28 502 瀏覽
自YOHO MALL擴張之後,多了不少食店選擇,但同時,YOHO MALL的人流也瘋狂地增長,安南小館這間人比較少,就試試看,一試才知道有驚喜呢。登登!有驚喜的就是這碗豬手牛展面,老實說沒期待過,但嚐第一啖就愛上了,湯底不是平時越式粉面那個湯,而竟然是有陣陣鹹蝦味的湯底!喜歡濃味的朋友可以試試啊!還點了香脆的炸蝦餅,真的香脆!好吃!另加18蚊的小食,青木瓜柚子沙律,這個就不推介,因為吃起來的感覺像是撈檬內的配菜加上兩片青木瓜和兩粒柚子,和外面的青木瓜沙律差很遠,不要吧。最後加上一杯鹹檸檬特飲清清味蕾,很清新,超配的!餐廳是乾淨位置也挺舒適的感覺,安南小館算是個不錯的選擇。
自YOHO MALL擴張之後,
多了不少食店選擇,但同時,
YOHO MALL的人流也瘋狂地增長,
安南小館這間人比較少,就試試看,一試才知道有驚喜呢。
順化豬手牛展面

登登!有驚喜的就是這碗豬手牛展面,
老實說沒期待過,
但嚐第一啖就愛上了,
湯底不是平時越式粉面那個湯,
而竟然是有陣陣鹹蝦味的湯底!
喜歡濃味的朋友可以試試啊!
炸蝦餅撈檬

還點了香脆的炸蝦餅,
真的香脆!好吃!

另加18蚊的青木瓜柚子沙律

另加18蚊的小食,青木瓜柚子沙律,
和外面的青木瓜沙律差很遠,不要吧。
鹹檸檬特飲

最後加上一杯鹹檸檬特飲清清味蕾,
很清新,超配的!
餐廳是乾淨位置也挺舒適的感覺,安南小館算是個不錯的選擇。
2017-12-26
順化豬手牛展面
炸蝦餅撈檬
鹹檸檬特飲
2017-12-11 429 瀏覽
很喜歡安南這家店子, 而這次來到Yoho Mall, 就在安南小館吃晚餐. 感覺上, 跟安南應該沒有大分別, 如環境, 格局等等. 但細心看看餐牌, 這裡是有當店限定的菜式, 那不用說, 當然要吃.芒果特飲 $38 喝的選上了芒果特飲, 結合了芒果汁, 青檸汁, 檸檬汁, 跟梳打水, 挺解渴的配搭, 特別是加入了青檸汁跟檸檬汁去平衡了芒果的味道.荔枝特飲 $38 至於CEO的荔枝特飲, 結合了荔枝, 青檸, 以及薄荷.軟殼蟹米紙卷 $88 軟殼蟹米紙卷是我的best kept secret之一, 這天就想重溫. 不過份量不少, 如CEO說, 應該不能當作是頭盤, 跟日式的軟殼蟹手卷相比, 除了軟殼蟹跟米紙卷之外, 還加入了芒果, 紅蘿蔔, 青瓜, 跟生菜, 帶來一陣越風, 也降低了油膩的感覺.堤岸香蔥雞 $88 小晴晴愛吃雞, CEO愛吃雞. 那當然要吃安南小館當店限定的堤岸香蔥雞. 吃完一件, 大家差不多要搶吃, 因為水準實在相當高. 肉嫩, 皮爽, 有雞味, 甚麼也不點, 已經相當美味. 但加上酸辣醬之後, 更是超級惹味. 精彩.安南香露大頭蝦 $168 同樣令人讚嘆的是安南香露大
芒果特飲 $38
荔枝特飲 $38
至於CEO的荔枝特飲, 結合了荔枝, 青檸, 以及薄荷.
軟殼蟹米紙卷 $88
堤岸香蔥雞 $88
安南香露大頭蝦 $168
同樣令人讚嘆的是安南香露大頭蝦. 相信沒有人能夠抗拒這個汁, 撈飯吃是指定動作. 大頭蝦也是靚貨, 鮮味十足.
下龍灣黑咖哩炒羊肉 $88
不如把鏡頭轉到新品下龍灣黑咖哩炒羊肉, 黑咖哩不算太辣, 但很惹味, 羊肉吸收了黑咖哩的味道, 令人難忘.
雜菌炒西蘭花 $68
要吃菜, 那就選上了雜菌炒西蘭花, 又有雜菌, 又有西蘭花, 健康之餘, 亦不會太寡.
椰青果凍 $38
這晚沒有喝椰青, 但也來了客椰青果凍作甜品. 面頭的椰子雪糕帶香甜的椰子味道, 配上清甜的椰青果凍, 帶來兩個不同的層次.
自製紫薯/椰子雪糕 $38
最後還要吃雪糕, 說的是自製紫薯及椰子雪糕, 香滑的雪糕, 還要是自家製, 好吃是常識吧. 紫薯雪糕的紫薯味道挺突出, 不錯.
安南小館, 就像Yoho Mall的閃亮星星, 讓人為了這裡的精彩菜式, 要從市區走進來.