2019-12-12 106 瀏覽
CP值高對家中兩位大朋友嚟講,係最重要嘅!始終抵食夾大件,先吸引到兩老⋯⋯尋晚初嘗安南小館,喺形點搵到呢個價錢嘅餐廳,實在係少之又少,我哋叫咗成枱野食,無諗過價錢同份量並唔係成正比,碟頭大得誇張,當中有幾樣餸值得推介下⋯⋯1. 咖哩味濃而不辣,充滿椰香,十分惹味2. 蝦餅肉質爽口彈牙,蝦果十足3. 香葱雞油飯,油飯香氣撲鼻,但係兩老太肚餓嘅關係,嚟唔切影相🙈總括依然,下次再去形點嘅話,又多一個選擇😍

1. 咖哩味濃而不辣,充滿椰香,十分惹味

2. 蝦餅肉質爽口彈牙,蝦果十足

總括依然,下次再去形點嘅話,又多一個選擇😍

2019-12-11
  • 葱香雞油飯
  • 炸蝦餅
2019-12-11 80 瀏覽
星期日同屋企人去食lunch,今次揀咗間越南餐廳安南小館牛油雞翼雞翼上面一粒粒炸蒜,雞翼入面有少少肉汁不會炸得太過乾身,鬆脆不油膩。越式春卷及蝦多士配上青菜及越式辣椒魚露汁,每一啖也香口,屬不錯的小吃。米紙卷 : 蔬菜餡料非常足,是清新好選擇。招牌火車頭河粉份量充足,包括生牛肉、牛腩、牛柏葉、牛筋和牛丸,一次過可品嘗多種牛味。湯底鮮味,整體味道不錯。越式蝦餅撈檬 : 蝦餅好彈牙,桌上放有風味地道之拉差辣椒醬,越式辣椒魚露汁和甜醬,可按喜好蘸點。越式咖啡: 專用滴滴壺盛載,將杯底煉奶拌勻品嘗,微甜甘澀。服務:服務態度好, 環境簡潔光明,大窗外射進的陽光很開揚,消費有比較親民,挺満足。

星期日同屋企人去食lunch,今次揀咗間越南餐廳安南小館

米紙卷 : 蔬菜餡料非常足,是清新好選擇。

越式咖啡: 專用滴滴壺盛載,將杯底煉奶拌勻品嘗,微甜甘澀。

2019-12-11 52 瀏覽
朋友推介安南小館的堤岸香蔥雞同蘿蔔,今晚就同老公試下。二人餐岩岩好又有半隻雞,又有蘿蔔,小食拼盤,兩碗飯/油飯,包兩杯飲品。無介紹錯,個雞好滑,連配菜D 腌蘿蔔都好高汁。個炆蘿蔔好入味,好淋🥰臨尾用個蘿蔔湯撈飯食小食拼盤有米紙卷,春卷,雞翼,全部都係我最愛。特別個春卷,好有口感。飲品我叫左咸檸檬特飲,老公+$18 轉越南咖啡。越南咖啡好正宗,老公話同係越南飲的味道一樣。整體黎講,算抵食,份量又足,環境舒服又靜。下次會帶埋屋企人黎試下👍🏻埋單有驚喜,下次食滿$200, 有半隻雞🤣
朋友推介安南小館的堤岸香蔥雞同蘿蔔,今晚就同老公試下。

無介紹錯,個雞好滑,連配菜D 腌蘿蔔都好高汁。

個炆蘿蔔好入味,好淋🥰臨尾用個蘿蔔湯撈飯食

飲品我叫左咸檸檬特飲,老公+$18 轉越南咖啡。
越南咖啡好正宗,老公話同係越南飲的味道一樣。

整體黎講,算抵食,份量又足,環境舒服又靜。
下次會帶埋屋企人黎試下👍🏻

2019-12-10
堤岸香蔥雞
蘿蔔時蔬
2019-12-05 57 瀏覽
星期日晚同一班朋友到YOHO安南小館試試越南菜,本身對東南亞既食物都唔大興趣,但今次試過之後,誠意推薦大家一定要試試米紙卷同堤岸香蔥雞飯。米紙卷唔洗多講,越南招牌菜,味道好好,和一般餐廳不同之處是皮薄餡多,蔬菜,米粉,豬肉和米紙的份量預計得很好,口感很有層次也很搭;雞飯香氣十足,雞肉新鮮,雞皮下脂肪不多,連怕胖的我也連皮吃。本人鐘意食辣,推薦大家配辣醬一齊食。餐廳地方舒適,多人亦唔會覺得迫,服務良好,建議一試。

餐廳地方舒適,多人亦唔會覺得迫,服務良好,建議一試。
2019-12-05 42 瀏覽
第一次到YOHO安南試試越南菜推薦一香茅豬扒飯 -- 豬扒不會太乾身,十分入味,不會太咸,強烈推介給喜歡豬扒飯的朋友推薦二香茅牛肉米紙卷 -- 越南餐館必點菜式之一,配合酸汁,十分開胃推薦三蘿蔔 -- 十分入味及"林",配搭辣醬更好總結: 環境舒適,價錢合理,食物優質,可以一試。P.S 堤岸香蔥雞飯請留意其他食評
第一次到YOHO安南試試越南菜
推薦一
推薦二

推薦三
蘿蔔 -- 十分入味及"林",配搭辣醬更好

總結: 環境舒適,價錢合理,食物優質,可以一試。
P.S 堤岸香蔥雞飯請留意其他食評
  • 香茅豬扒飯
  • 香茅牛肉米紙卷
  • 蘿蔔
之前食過lunch覺得都幾貴,但星期日同阿媽行過見倒新Menu,小食平左好多!又突然好想食啲酸野,就比多次機會佢。其實冇咩點諗直接就揀咗個二人餐,因為都有我想食佢個雞,同米紙卷。同埋嗌咗本身門口見倒想食嘅柚子大蝦沙律,同泰式鳳爪😍,小食30幾蚊真係算抵,仲要一上菜見倒好大碟,沙律有好多隻蝦,鳳爪都好多隻!值得一讚個蘿蔔!好入味lum,佢個湯應該係平時湯河嘅牛骨湯,好甜。食完唔記得影因為本身以為都冇乜特別,但真係個亮點🤩另外我不嬲好鍾意食雞,上次lunch食例牌唔夠喉。小食拼盤都好鍾意,個雞翼套好食叫多咗碟。附上餐牌:

鮮蝦柚子沙律

酸辣鳳爪

另外我不嬲好鍾意食雞,上次lunch食例牌唔夠喉。
香蔥雞

小食拼盤都好鍾意,個雞翼套好食叫多咗碟。
炸蒜牛油雞翼

炸蒜牛油雞翼
  • 蘿蔔時蔬
  • 香蒜牛油雞翼
2019-12-03 47 瀏覽
今日喺元朗睇完早場,之後喺元朗盈點搵吓有咩食,係一間餐廳門口見到佢嘅餐牌好似好抵咁,我哋就入去試試我哋三個人叫咗三樣嘢,分別係香蔥雞飯啲雞好滑好有雞味而飯我哋要雞油飯好味而不油膩第二樣我哋叫咗個蘿蔔牛腩湯米蘿蔔非常正有蘿蔔味同時有淡淡牛腩味好甜,牛腩有霖又好味另外叫咗春卷雞翼春卷同雞翼都炸得非常之脆口而且絕不肥膩雞翼嘅味又好好不太濃,因為是套餐我飲凍越南滴漏咖啡都好香濃喜歡💕,另外一杯熱檸蜜,檸檬是青色的和一般的黃色檸檬味完全不同,有清香檸味朋友好喜歡。今次的午餐又平又好食下次一定再來。
2019-12-03 32 瀏覽
又來食了!今次叫多左好多野食~必叫的有海南雞飯、火車頭牛肉河、羅白時蔬!不得不讚羅白,真係好好好好入味,我地仲要叫左兩份!今次叫左D新野, 沙律其實都幾清新, 但咁凍食沙律就覺得爭咁D~佢地ge蒜蓉牛油雞翼都係不得了,二人餐會有兩隻,但另外再叫就有四隻,賣相同味道都吸引d!佢d蒜蓉味唔會太重,岩岩好~最中意都係越式清補涼!次次來都淨係飲呢個, 甜度剛剛好,又可以清熱,簡直一流~火車頭牛肉河又係好入味,清清地但味道夠,都幾正!另外仲叫左個外賣海南雞飯,第二日帶飯食,海南雞始終要新鮮食先好味,第二日帶飯就好似冇咁惹味了,但係仍然好滑!
又來食了!
今次叫多左好多野食~
火車頭牛肉河又係好入味,清清地但味道夠,都幾正!
幾個朋友一齊黎食晚飯,環境十分舒適,坐得幾闊落,心諗,下次一家大細黎食飯都唔錯,干淨又企理!係元朗越南野餐廳黎講都真係高水平,而且價錢都算ok咁。點左都幾多野下,以下係部分菜式:海南雞,十分滑,雞味亦濃陏,呢個餐廳既醬汁都很好,必試!沙律好開胃,酸酸甜甜咁,d菜都新鮮多汁,同咬落爽脆!小食都好野味,隻燒雞翼都唔錯,皮脆,夠味!豬扒撈蒙,呢間d撈汁係高水平,值得再試!越南野唔少得椰青,呢間都冇令人失望,好夠椰香味!
係元朗越南野餐廳黎講都真係高水平,而且價錢都算ok咁。

點左都幾多野下,以下係部分菜式:
海南雞,十分滑,雞味亦濃陏,呢個餐廳既醬汁都很好,必試!

沙律好開胃,酸酸甜甜咁,d菜都新鮮多汁,同咬落爽脆!

小食都好野味,隻燒雞翼都唔錯,皮脆,夠味!

豬扒撈蒙,呢間d撈汁係高水平,值得再試!
越南野唔少得椰青,呢間都冇令人失望,好夠椰香味!

海南雞
沙律
椰青
海南雞
沙律
椰青
  • 炭燒豬頸肉沙律
2019-11-30 45 瀏覽
星期六入元朗行吓街。剛好下午吃飯時間,行過見到一間越南餐廳喺門口見到餐牌好似好抵食,便走入去試一試.我們三個人叫了三份嘢食。香蔥雞飯雞好好味又滑又有雞味再加上雞油飯,真絕配春卷雞翼撈檬,春卷和雞翼炸得非常之好完全唔油膩.而且表面非常之脆真係good good蘿蔔牛腩湯粉,蘿蔔非常之入味,又甜又林真心勁喜歡蘿蔔,牛腩非常軟滑又諗又有牛肉香味好食凍越南咖啡。最驚喜係價錢超抵咁多嘢食都係200多元,呢間餐廳係我去元朗食飯首選抵食餐廳。一定要再吃。
2019-11-30 29 瀏覽
再次踏足元朗揾食、家人多的話真是傷神、尤幸找到靠車站旁的“安南小館“、印象中越南菜很難order, 因為份量唔大唔小、又驚叫多或唔夠、店經理非常親切、推介適當的菜單、堤岸香葱雞、牛油雞翼、炭燒豬肉米紙卷、咖哩牛腩飯等等、加上傳統蘿蔔、牛腩湯河粉、五六人也能足夠分配、飽肚而歸、加上地方坐位舒適、各席盡享私人空間、講嘢方便、不失為談心傾嘢好去處、確實今時今日又要好食又要價錢合理的話、絕不容易、可以一試再試
2019-11-30 30 瀏覽
難得星期六冇乜野做,一於落元朗揾野食。行左陣Yoho 間間餐廳都排長龍,難得見到一間冇乜人排隊就試下啦。好耐冇食過越南菜,睇到餐牌樣樣都想試,一於叫個套餐,乜都有啲而且價錢親民。香蒽雞 香滑多汁 雞味濃厚 正!👍👍👍👍👍牛油雞翼 皮脆肉嫩 正!👍👍👍👍👍👍👍黎到 越南菜既重點 生牛河 真係食到唔想講野 一啲味精都冇 食完一的都唔口渴!👍👍👍👍👍👍特別推介 蘿蔔時菜 完全冇渣 入口即溶 必食👍👍👍👍👍👍
難得星期六冇乜野做,一於落元朗揾野食。
香蒽雞 香滑多汁 雞味濃厚 正!👍👍👍👍👍
牛油雞翼 皮脆肉嫩 正!👍👍👍👍👍👍👍

特別推介 蘿蔔時菜 完全冇渣 入口即溶 必食👍👍👍👍👍👍
2019-11-30
  • 時菜蘿蔔
今晚到安南小館食越南菜,我定要推薦大家一定要點一道招牌小食即安南春卷,除了因為越南春卷代表了越南菜之外,其春卷皮是外在很鬆脆,而其内在之餡料則很入味,再配上傳統的汁及一塊生菜一齊伴食,已經足夠令我顛倒,神魂滋味之無窮。

安南春卷
2019-11-11
安南春卷
2019-09-21 199 瀏覽
今次是我第一次品嚐這店的堤岸香葱鷄配油飯晚市套餐,除了價錢高一些之外,同我上次食同一類之午市的套餐分別不大。總結一吓這個餐之水準了,主角的香葱鷄是入味的,並且滑滑的,再配上份量十足兼且可口的油飯,我已感到非常滿意了。最後,我想把這晚餐作最精彩的句號,於是我再與有越南特色的"汪阿姐" (即熱咖啡)相遇了,它是由咖啡加鍊奶滴漏而成的,它同汪阿姐一樣甚有味道,甜中帶香,確係一絶。今次我已為這咖啡傾倒,而再次可能為了它再光顧這店,為此,我真的感謝這店的你們,為我呈獻這個良夜下之晚餐。

堤岸香葱鷄配油飯
2019-09-21
堤岸香葱鷄配油飯
2019-07-26 443 瀏覽
我好少食越南野,因為不太習慣他們的味道及香料,但朋友推薦呢間好食,所以就黎試吓~我叫咗個牛肉湯河粉,送到上嚟的時候,發覺都幾正,咁都好,因為我都未必太慣越南的香料及濃味。雖然食落清清地,但牛肉都夠味,所以我覺得都幾好朋友叫咗個香蔥雞配油飯,一送到上嚟,我就已經覺得好吸引!食過佢一舊雞之後,我發覺佢改變左我對越南菜嘅感覺同埋睇法,佢冇好濃嘅味道,但係對我來講啱啱好。我下次一定要試吓!男朋友叫咗個香茅豬扒飯,份量大碟,都夠佢食我地有叫左兩杯清補涼,我果杯冇少甜,好中意!同平時飲果啲唔同!係就係貴左啲,但值得一試!

男朋友叫咗個香茅豬扒飯,份量大碟,都夠佢食