新年屋企團拜, 就試下訂米芝連品牌" 藍地季季紅 " 大盤菜, 等屋企人試下靚野, Price 為$988HKD, 無問題, 最緊要係貨真好味, 但當取回屋企, 大家埋位準備食個有品牌大盤菜時, , 發現大盤菜只得8隻蝦, 8隻蚝氏, 雞同鴨一半係Pat Pat 位置, 盤底大量大牙菇及大Law 白 , 有無攪錯, 宣傳大盤菜話10-12人食用, 蝦同蚝氏 at least 10隻 la, 大盤菜's food not enough for noraml 6 people, , all my family members were angry, I am very very bad comment for 藍地季季紅 " 大盤菜, 10000000% no next time, take care every customers, Don't like me again. 米芝連品牌 restaurant also have very worst food too, 米芝連品牌, i think no special. 米芝連品牌only have more chance to ea
I am very very bad comment for 藍地季季紅 " 大盤菜, 10000000% no next time, take care every customers, Don't like me again. 米芝連品牌 restaurant also have very worst food too, 米芝連品牌, i think no special. 米芝連品牌only have more chance to earn more money . too bad , too bad, very very disappoint.

2012-01-24
外賣自取
2012-01-14 172 瀏覽
是晚再幫襯,可惜質素竟然同幾個月前既大不如前好多肥肉, 油林林的好普通,算係正正常常好厚炸粉, 而且蝦既size 太細一大舊好似未煮熟既蓮藕粉餅, 豬肉碎極少個魚腩做得唔好, 又無味什菜煲好難整得難食, 但佢竟然令人覺得幾難受, d什菜仲係酸既tim.. 最好味既送, 好份味唔覺得係味精, 挺不賴豬頸肉好林身, 但好油, 成碟食唔落口兩個都唔係好甜既糖水雖然當晚好多人, 但唔覺得咁樣可以質素變差幾唔討好既一餐
是晚再幫襯,可惜質素竟然同幾個月前既大不如前
乳香豬
好多肥肉, 油林林的
大勝雞
好普通,算係正正常常
富貴黃金蝦
好厚炸粉, 而且蝦既size 太細
香煎蓮藕餅
一大舊好似未煮熟既蓮藕粉餅, 豬肉碎極少
干炆桂皇頭腩
個魚腩做得唔好, 又無味
海皇什菜煲
豬肺頂蝴蝶腩燉菜膽
最好味既送, 好份味唔覺得係味精, 挺不賴
果仁炒豬頸肉
豬頸肉好林身, 但好油, 成碟食唔落口
紅豆沙|o查o乍
兩個都唔係好甜既糖水

雖然當晚好多人, 但唔覺得咁樣可以質素變差
幾唔討好既一餐

豬肺頂蝴蝶腩燉菜膽
2011-12-29 39 瀏覽
上星期食左餐季季紅, 今次無食雞, 我自己平時係出面都好少食乳豬, 嫌肥膩, 食蠔通常我只去流浮山食今次就食乳豬, 又食生蠔煲1.乳豬不負所望, 好好食,又脆又唔覺肥膩, 皮與脂肪咬落去感覺2.實在想不到 砵酒生蠔, 一上黎個樣同我係流浮山見到既一樣, 而且味道一樣鮮美! 意外收獲啊!

上星期食左餐季季紅, 今次無食雞,
我自己平時係出面都好少食乳豬, 嫌肥膩,
食蠔通常我只去流浮山食

今次就食乳豬, 又食生蠔煲

意外收獲啊!

• 大勝雞
  • 香煎蓮藕餅
  • 砵酒生蠔
2011-12-07 61 瀏覽
男朋友d同事講左好耐既季季紅, 終於夢想成真啦!!! 山長水遠入到黎屯門, 訂左位都要等半個鐘先入得, 使唔使咁多人排隊呀, 雖然係米芝蓮推介餐廳je.....佢係對面馬路有個私家沙地停車場, 但係範圍極細, 最多泊到十幾架車, 我地好彩先有位泊.大勝雞, d雞好夠味好滑今次黎季季紅都係為左佢--->蝦米炭燒乳豬, d炒飯壤入去隻乳豬仔到開頭以為細細隻乳豬仔, 點知切開之後咁鬼多, 隻乳豬仔皮好脆, 肉好嫩, 係d飯略嫌普通, 好似普通炒飯咁蓮藕餅, 好香口同足料, 但冇乜蓮藕冰淋醬烤骨, 勁入味, 唔係普通京都骨, 愈食愈上癮羊腩煲不過不失魚魚兩味, 都唔錯呢到環境麻麻, 好街坊, 真係好"風味", 全部野食味道都偏咸, 岩晒d鍾意重口味既人 haha

大勝雞, d雞好夠味好滑
蓮藕餅, 好香口同足料, 但冇乜蓮藕
冰淋醬烤骨, 勁入味, 唔係普通京都骨, 愈食愈上癮
羊腩煲不過不失
魚魚兩味, 都唔錯
2011-11-13
30 分鐘 (堂食)
  • 蓮藕餅
  • 蝦禾米乳香豬
  • 大勝雞
2011-11-17 30 瀏覽
由中一至中五都在附近讀書,當時周圍都有便宜的午飯但沒有甚麼好的選擇,叫外賣又怕被老師發現用電話(現在當然覺得那時膽小)午餐都離不開是農x菜館,魚蛋腸粉,買飯盒,茶餐廳等不過最就近就是季季紅了,藍地在夏天會特別熱,又曬所以我們都prefer坐在有冷氣的季季紅食午飯季季紅的點心大中小點一律$8,免茶位免加一當時跟3位同學一人叫兩碟share,已經可以用$16吃飽飽,還有茶喝耶!!我們常叫的點心有:水餃菜:有四五隻水餃,底下有時會是生菜,有時是菜心,抵食又健康馬拉糕:曾經出過千層馬拉糕,即中間有奶皇那款,十分好吃,當時日日都點,但後來變回傳統馬拉糕,就興趣大減了雞扎:有兩大件,餡了有雞,芋頭,火腿,還有一舊白色的,質感像海綿的不知明東西,但雞扎頗油,少吃為妙鮮蝦春卷:配有沙律醬,要點沙律醬才好吃,初初很多料,現在少了鮮蝦腐皮卷:配"gip"汁,個人認為比鮮蝦春卷香口,但蝦肉都是不多黃金糕:次次都不夠熱,有點煙韌,是不錯的選擇芒果pudding:像極了放了很久,不好吃粥:有數款算擇,我未試過,不過同學叫過,好大碗,啊,應該是好大兜,可以叫一兜粥$8埋單牛肉球,蝦餃,燒賣都是一般水準,沒有特別之
由中一至中五都在附近讀書,當時周圍都有便宜的午飯
午餐都離不開是農x菜館,魚蛋腸粉,買飯盒,茶餐廳等

不過最就近就是季季紅了,藍地在夏天會特別熱,又曬

所以我們都prefer坐在有冷氣的季季紅食午飯
季季紅的點心大中小點一律$8,免茶位免加一

我們常叫的點心有:

馬拉糕:曾經出過千層馬拉糕

黃金糕:次次都不夠熱,有點煙韌,是不錯的選擇

芒果pudding:像極了放了很久,不好吃

牛肉球,蝦餃,燒賣都是一般水準,沒有特別之處,點心是即叫即蒸的,所以都要等頗久,大約十至十五分鐘,幸好可以先喝茶

學生午餐有窩蛋牛肉飯,鴨胸飯,粟米肉粒飯,叉燒飯等
全部一律$16送罐裝汽水,超抵

保守的我永遠都是選大大碟粟米肉粒飯,不過此飯較淡味,所以我都是試過數次而已

如果我想吃叉燒飯等燒味飯/河粉/瀨粉,多數都是直接叫師傅即斬,然後帶回校吃的,因為不跟飲品,便宜一點,單併好像是$13,雙併貴少少,飯盒有少量菜,可以叫多菜的,去得多,師傅認得我

叉燒飯質數不穩定,有時很乾很韌,吃到嘴都軟,但有時有半肥瘦的靚叉
而白切雞飯是穩定一點的好選擇
另一個是燒肉飯,有時好吃又香口,有時肉質會太鞋口,有時會太鹹
所以我常叫叉燒燒肉飯分散風險

曾經有過一段時間是有過鳳爪排骨盅飯
,$8而已,當時常吃,所以吃到好肥!!
亦有試過售賣三文魚壽司,不過我跟同學們都不敢吃,因為總怕儲存不當有菌。

話說當年會考放榜,升不到原校等聯招前,就在季季紅完結了我在一band 1 女子中學的生涯了!
唉,現在的新學校就近屯市,天天都吃$2x-$4x,覺得自己好敗家,真謝謝季季紅曾幫我慳了好多錢呀!哈哈

• 水餃菜,叉燒燒肉飯
2011-10-26 423 瀏覽
因為生日果位朋友仔佢只係鍾意食中菜,又少入新界,我同Cobi爸就提議不如入屯門食炭燒乳豬啦~咁就一行8人,浩浩蕩蕩入屯門!已經係第3次到訪,每次都會叫嘅一定係炭燒乳豬、其次係大勝雞、冰淋醬烤骨、豬肺湯,呢4樣已經響之前嘅食評comment過,今次水準依然,所以唔長氣啦~日式介未牛柳粒我同Cobi爸食牛肉都係好咀刁,真係好少對街外整嘅牛肉太讚,呢到都唔例外,牛柳啲質素只是一般貨色,食唔到有鬆肉粉,但係同時亦唔見有牛肉味,入口只係知道自己食緊一粒有wasabi味嘅肉粒,冇咩驚喜可言。豉椒味菜炒鵝腸依家好多菜館都好少供應鵝腸菜式,處理工序又繁複,又要洗得乾淨,我地D客人先食得放心。呢碟鵝腸炒得非常爽脆,裡面的肥羔唔算好多,不過入口就非常惹味,攣攣曲曲嘅鵝腸掛滿醬汁,食到個個「索索聲」,好得!膽固醇?咩黎架?!檸檬沙律醬蒸烏頭呢排同烏頭結下不少「仇怨」,鹽焗烏頭、鹽燒烏頭、泰式明爐烏頭、咸檸檬蒸烏頭!檸檬沙律醬蒸烏頭?未試過,當然要叫黎試下,以醬汁黎講幾得意,酸酸甜甜頗開胃,不過食唔到有沙律醬味,反而多左D好似紅莓響上面,但論魚嘅質素就麻麻地(咁近元郎都唔入D好野),雖然冇泥味,不過就唔夠大條

乳豬
豬肺湯
日式介未牛柳粒
日式介未牛柳粒
豉椒味菜炒鵝腸

椒絲味菜炒鵝腸
檸檬沙律醬蒸烏頭

呢排同烏頭結下不少「仇怨」,鹽焗烏頭、鹽燒烏頭、泰式明爐烏頭、咸檸檬蒸烏頭!檸檬沙律醬蒸烏頭?未試過,當然要叫黎試下,以醬汁黎講幾得意,酸酸甜甜頗開胃,不過食唔到有沙律醬味,反而多左D好似紅莓響上面,但論魚嘅質素就麻麻地(咁近元郎都唔入D好野),雖然冇泥味,不過就唔夠大條,欠缺左肥美嘅黃油,絕對稱不上係一條靚烏頭,不過肉質尚可接受,蒸嘅時間都準確,呢味只係緊緊合格。
檸檬沙律醬蒸烏頭
黃金蝦

炸得夠乾身,蝦背有界刂左1刀,較易熟同時,亦可以令鹹蛋黃味道更容易滲入蝦肉中,色澤亦夠金黃,鹹蛋黃推得夠開,每隻蝦都薄薄地黏上幼滑嘅鹹旦黃,香口惹味,蝦殼又炸得香脆,好味到叫人忘記咩叫膽固醇呀!記憶中,第1次食黃金蝦,都有成over 10年前啦,地點仲記得響北角嘅東竇,一食就驚為天人,不過開始年紀黎,食野方面都要節制下囉~~~
炒唐生菜

菜好嫩,唔太鹹,又大碟,又夠鑊氣,不過油就多左少少啦…
炒唐生菜
記憶中,上次嘅服務麻麻地,今次亦唔見有咩大躍進,待應仲好老實同我地講,D碗筷一定要搵熱水沖沖佢呀…咁即係點呀? 叫D客自己帶私家碗筷呀? 咁都有嘅? @@
乳豬
豬肺湯
椒絲味菜炒鵝腸
黃金蝦
  • 炭燒乳豬、大勝雞、豬肺湯
2011-10-23 200 瀏覽
一早聽人講.. 要等好耐位.. 所以一早訂定檯.. 7點去到.. 等左一陣就入得.. 地點: 有車冇問題, 有免費車位裝潢: 鄉村茶居格局, 非常普通環境: 檯距都幾近.. 會聽到旁邊張檯講乜服務: 員工熱情, 有街坊feel食物:煎藕餅- 香口, 足料冰淋醬烤骨- 入味, 做法有別於京都骨之類蝦禾米乳香豬- 皮跪肉嫩, 不可不吃芝士琵琶豆腐- 比較普通豬肺頂菜膽湯- 老火湯, 一定要試總結: 食物質素中上之選, 環境麻麻, 名符其實"風味酒家"
一早聽人講.. 要等好耐位..
所以一早訂定檯.. 7點去到.. 等左一陣就入得..

地點: 有車冇問題, 有免費車位
裝潢: 鄉村茶居格局, 非常普通
環境: 檯距都幾近.. 會聽到旁邊張檯講乜
服務: 員工熱情, 有街坊feel
食物:
煎藕餅- 香口, 足料
冰淋醬烤骨- 入味, 做法有別於京都骨之類
蝦禾米乳香豬- 皮跪肉嫩, 不可不吃
芝士琵琶豆腐- 比較普通
豬肺頂菜膽湯- 老火湯, 一定要試

2011-10-16
15 分鐘 (堂食)
2011-10-22 41 瀏覽
站是妙法寺附近比較難去好在不用等位下午食飯都幾平茶位要3元仲有個美美的洗碗器皿在星期1-6都有特價餸只是20-30元炒一碟的飯/面我點了一個lemon steam 烏頭魚佢地用了比較特別的steam 方法可以令lemon 進入魚的肉內比較特別的感覺呢度的廚子又幾到家....我仲點了一個炒面又炒得幾dry真是米之連的水準
站是妙法寺附近
我點了一個lemon steam 烏頭魚
佢地用了比較特別的steam 方法
可以令lemon 進入魚的肉內
比較特別的感覺
呢度的廚子又幾到家....
我仲點了一個炒面
又炒得幾dry
真是米之連的水準
2011-08-29
2011-10-10 159 瀏覽
其實已經黎季季紅食過幾次....去過荃灣同藍地....藍地係總店,覺得d乳豬就好食d咁...平時黎開都係四,五個人...都叫唔到隻蝦禾米乳香豬食...今次有十個人可以叫喇....要最少一日前訂架...我地除左隻豬之外,都叫左好多送食..今次五男五女可以食多d啦...文昌雞, 次次黎除左食乳豬之外,都會食雞,佢d新我唔sure係咪新鮮,但覺得係囉...都好有雞味架,唔似係冰鮮,我覺得要食架...冰梅骨, 又係招牌菜,個骨都幾好食o既,係甜左d啦,好香口,後生仔鍾意...煎藕餅, 都係我最鍾意o既一樣菜, 好足料好大件頭,好香口好底食,good...椒鹽鮮魷, 又係後生仔至愛香口野, 炸到夠香,鮮魷又大隻,個底仲有d炸腰果,好味呀...紅燒豆腐, 食返d清少少o既,雖然個茨都幾杰下,但d豆腐滑一滑,個個都like呀...瑤柱西蘭花, 又係大家食清光, 都係個茨杰少少,好味o既...到講下主角, 拎左米芝蓮o既蝦禾米乳香豬喇...豬仔黎到大家都不忙影相...其實望住隻豬都好似幾可憐...但我地都要食...比我地影完相就拎左去分件了...隻豬都幾肥下,個皮其實唔係太香口,脆脆地咁啦,我會覺得"

到講下主角, 拎左米芝蓮o既蝦禾米乳香豬喇...

隻豬都幾肥下,個皮其實唔係太香口,脆脆地咁啦,我會覺得"芝麻皮"乳豬好食d...佢d肥糕都好厚下,我剩係食個皮同d肉,食左三件都夠喇,好漏喇...至於d飯....都幾乾身,有好多蝦米,不過我又唔食蝦米o既...唔知點解之前個個都話係糯米飯,我可以澄清,係唔係o既...係普通米,加入蝦米炒過, 又唔係好索到d豬油丫,d飯其實都冇乜味...唔算太油...
蝦禾米乳香豬
終於食到隻豬,但其實都...食一次半次夠喇,下次我會揀返食普通"芝麻皮"....而家季季紅加價都加得幾犀利,平時d乳豬一加就40蚊半邊...而今次隻蝦禾米豬...就由550蚊加到620蚊..一加就70蚊...真係好誇張呀...雖然其他送都唔算太貴...
同埋唔知係咪都叫圍村附近...都好多聲大o既居民食飯...隔離兩台都超大聲,好似suround咁,我地係要鬥大聲先傾到計...

2011-10-01 54 瀏覽
與一班好同事相聚,這天的地點選擇藍地的季季紅。我們足足坐了兩圍,非常熱鬧。蝦禾米乳香豬(米芝蓮推介):一隻價值$620。(嘩,這隻是我廿幾歲人,吃過最貴的乳豬。)初時放上枱,有點"核突",乳豬真慘…原先以為裡面是用糯米,但原來不是,不過有點硬身,配蝦米,再加上乳豬的油,非常惹味。熱喇喇的乳豬皮,好香口。乳豬的不同部份,均有不同的脂肪厚度,肥瘦鮮明。鹽焗雞:季季紅是用自養的雞,所以不肥,啖啖肉,好滑,有雞味。冰淋醬烤骨:很香口,濃郁的甜醬,大人細路都岩食,十分惹味!香煎蓮藕餅:很出色蓮藕餅!裡面是蓮藕蓉加了一些蔥粒,一點也不膩。炒聖子:獲氣夠,而且很辣。很飽的一餐

與一班好同事相聚,這天的地點選擇藍地的季季紅。

我們足足坐了兩圍,非常熱鬧。
蝦禾米乳香豬(米芝蓮推介):
初時放上枱,有點"核突",乳豬真慘…
鹽焗雞:
季季紅是用自養的雞,所以不肥,啖啖肉,好滑,有雞味。
冰淋醬烤骨:很香口,濃郁的甜醬,大人細路都岩食,十分惹味!
炒聖子:獲氣夠,而且很辣。
很飽的一餐
2011-09-30
  • 香煎蓮藕餅
  • 蝦禾米乳香豬
2011-09-29 290 瀏覽
雖然家住附近但都未一試其米豬蓮風采今回決定一闖!!~餐牌有好多孖寶套餐侍應呀姐都話兩送配搭抵食先唔談論究竟係咪堅抵食但發現set menu 既人心水清, 無論點配都係等價組合, 就已經知道唔少野初次黎到通常都係聽呢d 呀姐講Anyways 叫左兩個孖寶套餐再加送上菜速度驚人, 一黎就上左大勝雞... 雞味大出, 一食就覺得應該係好新鮮既走地雞, 而且不油不膩; 好快就黎埋富貴黃金蝦, 蛋黃香融入蝦中, 蛋黃油下渗晒落底層炒過既米粉, 好惹味。緊接住有豉汁蒸黃立倉, 反觀這一道就平平無奇, 豉汁太多搶過魚味。終於等到有名既乳香豬。雖然因為人少叫唔到攞獎既蝦禾米乳香豬, 但少portion 既乳香豬都應該大同少異。唔知係咪期望太高定點, 並不是如此令人嘩然。少少油膩而且無咩肉食, 只係好似食豬皮咁… 但又唔係話好脆…@.@另外要左季季紅小炒皇, 以為係炒菜, 點知係腰果蝦醬炒西芹.. 油膩程度有十粒星.. 而且仲要辣口唔惹味....同埋好咸再上場的有好多食評都有讚既冰淋醬烤骨同埋蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯。前者熱辣辣~ 有好香既話梅醬包封住啖啖肉既骨排, 挺惹味, 不過客觀認為, 呢味送如果唔鍾意
雖然家住附近
但都未一試其米豬蓮風采
今回決定一闖!!~

餐牌有好多孖寶套餐
乳香豬
季季紅小炒皇
蝴蝶腩 ︳豬肺頂 ︳菜膽
蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯
再上場的有好多食評都有讚既冰淋醬烤骨同埋蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯。前者熱辣辣~ 有好香既話梅醬包封住啖啖肉既骨排, 挺惹味, 不過客觀認為, 呢味送如果唔鍾意話梅既朋友應該唔會喜愛; 後者既湯好清同淡口, 無咩「火喉味」, 食唔出有咩咁值得大推薦喔
桂花糕
最後甜品桂花糕, 竟然成為全個晚飯既敗筆!! 超濃有渣既糕點完全唔係我杯茶........

米豬蓮風采.. 應該只局限於某一兩度食物而已
只能說可惜跟它無緣吧
2011-09-21 37 瀏覽
爸爸生日去食晚飯,感覺一般,冇聽聞中咁好食..香煎蓮藕餅e個幾好食,好香口,又夠味!芝士琵琶豆腐ok,不過唔夠芝士味,濃d會好食好多椒鹽軟殼蟹一般,出面好多都做到招牌菜-----蝦禾米乳香豬...食完一次夠啦,唔係咁好食,但就收得好貴,唔夠香,個味怪怪地而且感覺好油膩可能因為好多人,服務一般啦,好似冇咩人理咁,連比錢都等左20分鐘,好采訂左位姐,唔係我諗要等好耐啦!
爸爸生日去食晚飯,感覺一般,冇聽聞中咁好食..
香煎蓮藕餅e個幾好食,好香口,又夠味!
芝士琵琶豆腐ok,不過唔夠芝士味,濃d會好食好多
椒鹽軟殼蟹一般,出面好多都做到
2011-09-16 73 瀏覽
今日已經係第三次黎季季紅,之前黎過,都食唔到佢嘅招牌菜 – 蝦禾米乳香豬,所以今日係專程預訂,一試真章。坦白講,之前兩次嘅經驗都麻麻哋,服務麻麻哋,小菜又係麻麻哋,紅瑞乳香豬亦已經試過,都係麻麻哋先來一個前菜,香煎蓮藕餅,頗香口,亦保存到蓮藕嘅香味,係唯一會再食嘅菜色粟米羹,普普通通,一般水準,味道偏淡,但稀杰程度還可以。主角 - 蝦禾米乳香豬,出場啦;我哋雖然得三個人,為求食到真正嘅味道,我哋訂咗一隻;原隻奉上,好似葡式乳豬咁,光身,冇泡泡,伙計會係你面前切開,一隻盛惠伍佰幾切開,豬入面釀咗d炒飯,飯入面又混咗d蝦米,的確有一陣香味飄出來,但食落口嘅味道又如何呢?乳豬皮雖然脆,但並非我杯茶,我都係比較喜歡新斗記嘅乳豬皮多d;d飯仲差唔明點解唔用糯米飯,而用普通炒飯,d飯吸收咗d豬油,有少少油膩,再加上蝦米嘅味道,味道怪怪哋連我咁鍾意食蝦米嘅人都覺得麻麻地,大家可想而知,我相信轉用糯米飯,效果會比較好,因為糯米飯更能夠把隻豬嘅味道同豬油嘅感覺,發揮得淋漓盡致對於呢隻攞獎嘅蝦禾米乳香豬,可以用三句說話來形容:嗰樣得得哋,味道麻麻哋,價錢貴貴哋總括而言,如非訂咗枱,要等成個幾兩個鐘,食d

先來一個前菜,
香煎蓮藕餅,頗香口,亦保存到蓮藕嘅香味,係唯一會再食嘅菜色
香煎蓮藕餅
粟米羹,普普通通,一般水準,味道偏淡,但稀杰程度還可以。
粟米羹,普普通通
主角 -
攞獎嘅蝦禾米乳香豬,差
豬入面釀咗d炒飯,飯入面又混咗d蝦米

總括而言,如非訂咗枱,要等成個幾兩個鐘,食d咁嘅嘢,係完全唔值得

今晚終於試埋攞獎嘅蝦禾米乳香豬,又係麻麻哋,以後都唔駛再黎。

咁嘅鋪頭都攞星,米芝蓮?!

2011-05-08
10 分鐘 (堂食)
母親節
2011-09-06 216 瀏覽
今日和家人到季季紅食晚飯,由於即興所以我沒有預先訂座,便要早點來到才有位!雖然提早在七時來到但店內下層已經滿座,上層也有大半客人,人氣米芝蓮力量果然厲害,記得曾幾何時來季季紅食晚飯是輕輕鬆鬆現在卻是擔心沒位要提早訂座免得呆等,現今車軚風雲!踏入上層開始聞到有一股像是街市裡的家禽氣味實在很不自然,我們準備落單時又出現人手不足 每枱客人都必點季季紅靚湯,家人對此湯讚不絕口其賣相湯清而且味甜,持續保持水準值得一讚!黃金蝦味淡估計咸蛋份量不足,色澤方面又炸得不夠金黃但勝在已除蝦殼,大家吃上啖啖蝦肉+分方便!父親對於此道炭燒肉的評語是“皮硬肉唔香”,其實我也認同!燒肉皮完全沒有脆卜卜那種感覺,給予咬不下去口感! 忌廉味稀身奶白色汁找不到芝士味道,我吃過別家的有很濃郁芝士味可說是兩回事,琵琶豆腐的味道反而不錯,若沒有加入“白汁”應是脆口惹味琵琶豆腐!不被欣賞的結果出現剩下大半碟景象!佐酒一流~熱乎乎香脆十足椒鹽軟殼蟹是救星,伴飯一流~冰淋醬烤骨,我很喜歡這類甜甜的肉,肉質軟腍滲出醬汁香味令我胃口大開,吃下數件伴飯很滿足! 侍應奉上胡椒薑蔥爆雞煲時對它很有信心,當家人包括我吃上只有薑蔥味

踏入上層開始聞到有一股像是街市裡的家禽氣味
實在很不自然,我們準備落單時又出現人手不足
指家禽氣味嗎?

蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯
富貴黃金蝦
父親對於此道炭燒肉的評語是“皮硬肉唔香”
炭燒肉

芝士琵琶豆腐
椒鹽軟殼蟹
冰淋醬烤骨

侍應奉上胡椒薑蔥爆雞煲時對它很有信心,當家人包括我吃上只有薑蔥味道的雞後,心情直插谷底說著‘無味’!
胡椒薑蔥爆雞煲

事實上今餐價錢很經濟,對於食物質索和環境相對而言是要提升,畢竟始終是米芝蓮推介嘛!
2011-08-16
2011-09-05 184 瀏覽
季季紅早在未被米豬蓮"寵幸"前已品嚐過,其實大家都為著"禾米乳香豬"而慕名而至...其實並非甚麼天物,只是燒豬瓖入炒飯而已.反而其它小菜更出色!今次亦為滿足另一批朋友而再臨,但今時我已搬近了名店附近,中午市更成為我的飯堂 回說是次訂位在一星期前,但中段7:30-9:15仍FULL BOOKING,無奈地選擇早段5:45-7:30,同時預訂了禾米豬.5:30眾友人到達便可內進,今次坐房間,免卻身邊服務員團團轉打擾是次點了7餸1湯,啤酒,汽水,9人$1200.抵食,好味!! 相信很快又要照乎下一批朋友
薑蔥焗筒蠔,外脆內嫩,夠乾身香口,出色!!
北菇寮參炆魚鰾,非常入味,北菇彈牙,寮參爽口,魚鰾起膠,讚!!

相信很快又要照乎下一批朋友
白菜蝴蝶腩湯.湯滑夠香,必飲,湯渣更成為搶手對象.
油鹽水菜心,阿姐好推介,菜心鮮嫩清甜,好好食!
欖角古法蒸邊魚,魚好大條,夠油,而欖角剛好中和了邊魚的少許泥味,出色,但小心,邊魚頗多細骨!
梅醬冰燒骨,推介菜不用多講!
蝦禾米乳香豬
今次炒飯就無了過濕情況,香口非常!
2011-09-03
生日
白菜蝴蝶腩湯.湯滑夠香,必飲,湯渣更成為搶手對象.
油鹽水菜心,阿姐好推介,菜心鮮嫩清甜,好好食!
薑蔥焗筒蠔,外脆內嫩,夠乾身香口,出色!!
梅醬冰燒骨,推介菜不用多講!
蝦禾米乳香豬
今次炒飯就無了過濕情況,香口非常!
  • 蝴蝶腩湯
  • 冰燒骨