2019-03-15 1446 瀏覽
講起九龍城相信大家都會即刻諗起食泰國菜,但原來最近新開咗一間印度餐館,而且口味正宗,有很多居港的印度人來光顧呢!小店叫〈孟買廚房〉,位於九龍城的城南道,紅色的招牌非常搶眼呢。本兔還一入門口就被這個紫藍色的酒吧台所吸引著。👀👀👀店內環境寬闊,座位不會密密麻麻,坐得舒適。先來個餐前小點,是來自印度的薄脆!!帶有微微胡椒的辛辣,無論點充滿香料的薄荷青瓜醬或另一隻神秘的酸甜香料醬都十分可口過癮。<蔬菜咖喱角>大大件炸得很香脆,餡料是混有大量香料的蔬菜蓉或菜粒,別有一番風味。<腰果汁串燒雞>外層乾爽有鑊氣,雞肉卻出奇的嫩滑,附有炒過的洋蔥香氣外還有腰果的味道,熱辣辣的非常好吃。<牛油雞>紅彤彤的卻一點都不辣,充滿香料味,味道非常濃郁惹味。雞件夠大大件,不肥膩而且好香滑,絕對是必食之選。<菠菜茸芝士>口感Q彈的芝士粒配上濃郁的菠菜蓉,清新不苦澀,完全沒有草青味,素食之選。<蒜烤餅>吃有濃郁醬汁的印度菜當然要配烤餅是常識吧。蒜味香濃又鬆軟的烤餅用來點醬汁吃,真的滿足到不行。<椰子水>冰凍又清甜,吃濃味的印

本兔還一入門口就被這個紫藍色的酒吧台所吸引著。👀👀👀

店內環境寬闊,座位不會密密麻麻,坐得舒適。

餐前薄脆

菠菜茸芝士

<菠菜茸芝士>

蒜烤餅

<蒜烤餅>
吃有濃郁醬汁的印度菜當然要配烤餅是常識吧。

蒜味香濃又鬆軟的烤餅用來點醬汁吃,真的滿足到不行。

椰子水

<椰子水>
冰凍又清甜,吃濃味的印度菜時清潤中和一下,一流。

印度香料奶茶

<印度香料奶茶>
奶味和茶味都非常出眾,各自味道平均不會搶去對方的風頭,絕不會輸給港式奶茶。

總結:如果想靜靜地食下正宗印度菜,價錢實惠,絕對係一個唔錯嘅選擇。
蔬菜咖喱角
腰果汁串燒雞
牛油雞
菠菜茸芝士
蒜烤餅
椰子水
印度香料奶茶
2019-03-15 62 瀏覽
係九龍城分公司開完會已是6:30,同事話食埋飯才回家。本來諗住食泰國菜,但行過見到呢間食印度菜,幾特別而價錢又唔資,就試下啦。坐下就即刻有個餐前小食,由於得2個女仔,唔敢叫太多野食,有咖哩牛腩,羊肉串naan,烤鷄,椰青和我最喜愛的芒果酸奶。最後還叫了一個好特別的甜品以後去九龍城食飯又多一個選擇。

最後還叫了一個好特別的甜品

以後去九龍城食飯又多一個選擇。
  • 烤鷄
  • 芒果酸奶
2019-03-13 74 瀏覽
第一次食印度菜來到呢間位於九龍城既孟買廚房餐廳係2個鋪位打通 位置好鬆動 一點也不迫成間餐廳中間位有個水吧一排排整齊既玻璃杯同配以藍色既燈光令成間餐廳感覺非常高級型格門口接待跟店員雖然都是印度人但多數操流利廣東話,不怕點餐有障礙食物都幾多選擇一入座會俾咗碟薄脆你先,都幾貼心,等緊上菜都有嘢食住先,薄脆都幾好食,配上汁別有風味順帶一提原來呢間餐廳會有免費既食物俾d係無家可歸既人,非常有善心的餐廳中式芝士球 $75好神奇的一道菜味道好像雞肉,有點像咕嚕肉的醬汁但口感又像魚旦,很特別巴辣咖哩雞 $75咖哩應該是這間餐廳的必點,味道跟平常的咖哩不一樣,香料味濃雞肉塊沒有骨,不肥,而且挺入味。一定點配烤餅吃牛油烤餅$20 選擇種類非常多店員說干果烤餅最好吃但我都係選普通一點牛油烤餅,哈哈怕吃不慣不是那種脆脆的,但勝左夠香各種肉類混合烤 $188有烤魚,雞,羊架同埋類似羊肉腸烤魚肉質很嫰 烤雞偏大一塊 滿足大口大口吃肉的感覺烤羊架我覺得是最好吃的平時很怕吃羊會有羶味,但這個不會羶而且又香 印度香料奶茶$15有驚喜,跟港式台式
第一次食印度菜來到呢間位於九龍城既孟買廚房
餐廳係2個鋪位打通
位置好鬆動 一點也不迫
成間餐廳中間位有個水吧
一排排整齊既玻璃杯同配以藍色既燈光
令成間餐廳感覺非常高級型格
門口接待跟店員雖然都是印度人
但多數操流利廣東話,不怕點餐有障礙
食物都幾多選擇

中式芝士球 $75
好神奇的一道菜
味道好像雞肉,有點像咕嚕肉的醬汁
但口感又像魚旦,很特別

巴辣咖哩雞 $75
咖哩應該是這間餐廳的必點,
味道跟平常的咖哩不一樣,香料味濃
雞肉塊沒有骨,不肥,而且挺入味。
一定點配烤餅吃

牛油烤餅$20
選擇種類非常多
店員說干果烤餅最好吃
但我都係選普通一點牛油烤餅,哈哈怕吃不慣
不是那種脆脆的,但勝左夠香

各種肉類混合烤 $188
有烤魚,雞,羊架同埋類似羊肉腸
烤魚肉質很嫰
烤雞偏大一塊 滿足大口大口吃肉的感覺
烤羊架我覺得是最好吃的
平時很怕吃羊會有羶味,但這個不會羶而且又香

印度香料奶茶$15
有驚喜,跟港式台式奶茶不一樣,多一份香滑感,值得一試

🍽5/10
🔎 孟買廚房 (九龍城)
九龍城城南道72-74號地舖
2019-03-12 72 瀏覽
九龍城一向多好嘢食係人都知,除咗泰國菜出名之外,依間新開嘅印度菜都唔輸蝕。一入座會俾咗碟薄脆你先,都幾貼心,等緊上菜都有嘢食住先,不過薄脆都幾痴牙下,配上汁好食。串燒羊肉 $98因為用鐵板裝住,所以上枱嘅時候仲出緊煙。羊肉串好有印度香料味,下邊擺咗啲生菜絲,吸返羊串上面嘅油。香炸芝士球 $50可能係印度嘅做法,係用蛋包住芝士然後整成一塊塊,我覺得個口感似蛋餅多啲。辣咖喱蝦 $108用嘅係細隻嘅蝦仁,配上咖哩汁好惹味。芝士烤餅 $25試過就咁齋食個餅好有芝士味,類似淨芝士Pizza嘅感覺。芒果酸奶 $30係我鍾意嘅酸奶濃厚感,唔係好稀嘅感覺。芒果味幾重,有清新嘅感覺。密汁圓球 $30係印度嘅傳統甜品,係香港好少地方有得食。入面係椰絲,沾滿糖漿,好甜蜜蜜嘅感覺。

串燒羊肉 $98

香炸芝士球 $50

辣咖喱蝦 $108
用嘅係細隻嘅蝦仁,配上咖哩汁好惹味。

芝士烤餅 $25
試過就咁齋食個餅好有芝士味,類似淨芝士Pizza嘅感覺。

芒果酸奶 $30

密汁圓球 $30

2019-03-06 65 瀏覽
原本打算跟友人在九龍城吃我們喜歡的那家泰菜餐廳,怎知星期一晚上沒有開,那唯有在附近走走再決定吃什麼。經過這間餐廳,應該新開不久,起初以為是間西餐廳,佈局及裝潢摩登,環境寬闊,環境帶有格調,見到菜牌才知道是印度菜。入面水吧調酒位置打著藍燈;侍應都是當地人,態度有禮,服務很好。雖然吃過印度菜,不過對它認識及菜名仍然很陌生,所以看著餐牌也是一頭霧水。唯有上網找找圖片,了解一下那是什麼,我們大概都是抱著試試的心態來點的。後來自己上網找找資料,深入一點了解印度菜,真正從食物來認識他國的文化。不過建議餐牌上可加入圖片,讓食客知道是什麼菜式。印度菜的份量普遍不多,主要是以一小碟的份量為主,所以都會點了一整枱都是小碟。馬薩拉魚(Fish Masala):馬薩拉是最普遍及基本印度香料,混合各種香料而成,辣度不高,香料味濃郁,較為糊狀。烤魚塊無骨,外皮微脆,一咬下去魚肉卻是十分滑嫩,而且不會很乾。烤餅:烤餅是我最喜歡的印度食材之一。烤餅煙靭有層次,厚身有口感,麵糰搓好放到炭爐烤烘,熱烘烘呈上,以手拿著來蘸汁吃,感覺食物更加滋味。吃完一盤烤餅後,還有很多醬汁剩,所以encore了另一款烤餅,蒜烤餅加入蒜末香
烤餅:烤餅是我最喜歡的印度食材之一。烤餅煙靭有層次,厚身有口感,麵糰搓好放到炭爐烤烘,熱烘烘呈上,以手拿著來蘸汁吃,感覺食物更加滋味。吃完一盤烤餅後,還有很多醬汁剩,所以encore了另一款烤餅,蒜烤餅加入蒜末香菜,油膩點,不過味道惹味!
巴辣咖喱雞(Chicken Vindaloo):那醬汁其中最辣的一種,皆因加入了許多青紅辣椒,所以會越吃越辣。雞肉塊沒有骨,不肥,而且挺入味。
克什米爾馬薩拉薯仔(Kashmiri Aloo Dum):椰奶味及奶油味最濃郁的一碟,還吃得出有椰絲、碎粒果仁,薯仔連皮吃,不過這道菜多吃幾口就會有飽膩感,應該是醬汁的關係。
芒果酸奶:芒果味酸酸甜甜,乳酪飲料有助清清口腔的辣味。,跟奶一起打起泡,所以奶味較重。
2019-03-01 75 瀏覽
今次同friend 行九龍城覓食,無意中發現响城南道有間新開張食印度菜孟買廚房。有兩個鋪位;門面兩旁post 多款色彩繽紛;圖文並茂poster 好搶眼,令我哋不其然進入試試。四週環境舒適,地方寛敞,播放柔和音樂,打造時尚風格頗有情調。Menu內多款美食,價錢大衆化。嚟食印度菜當然唔少得要點薯茸烤餅,熱辣辣既外皮煙韌帶輭熟;薯蓉餡混咗印度香草,香草幽香四嗌。店員推薦其中一款招牌咖哩羊膝,肉質腍嫩,微辣加哩増潻味道。另一款令我們有驚喜係燒倉魚,用檸檬片梅花間竹放在魚面上,火候控制恰到好處,令肉質鮮嫩無比。炸羊肉喱哩角,外皮金黃而不覺油膩,香濃豐富餡料,別有滋味。飯後甜品係雪糕,果仁粒粒灑在面,口感特出又軟滑,甜度適中。最後嘆埋杯印度奶茶,夠曬滾熱辣,茶味濃郁又幼滑,真心讚!

Menu內多款美食,價錢大衆化。

店員推薦其中一款招牌咖哩羊膝,肉質腍嫩,微辣加哩増潻味道

炸羊肉喱哩角,外皮金黃而不覺油膩,香濃豐富餡料,別有滋味。

飯後甜品係雪糕,果仁粒粒灑在面,口感特出又軟滑,甜度適中。

最後嘆埋杯印度奶茶,夠曬滾熱辣,茶味濃郁又幼滑,真心讚!

• 炸羊肉角 烤薯餅  咖哩羊膝  燒倉魚  雪糕  奶茶
2019-02-28 89 瀏覽
我最鍾意食印度嘢,呢間係新開,即刻要來試一試, 香港有好多間我都試過,呢間唔知咩料呢。Lamb chops tandoori: 小數餐廳用羊架做tandoori, 但呢一間就算用了羊架, 印度人做羊的方式與眾不同,所以一定要試試,味道非常好,同tandoori chicken的味道都是一樣用同一種方法去烤。Palak Paneer ,:芝士菠菜係我一定會叫的菜式,而呢一間做得與眾不同之處就係加入更加多不同的印度香料令菠菜芝士更加亂骨香口。Prawn Vindaloo: Vindaloo 係印度咖哩中最辣嘅一種 今次我就叫咗蝦Vindaloo, 佢哋嘅辣汁蝦配上海鮮嘅鮮味非常之合當,正。印度麵包我叫左全小麥做的Roti同小麥Poori, Roti做得不過不失,而我Poori 係我今次特別推介的, Poori係全麥麵包 用油炸的方法去做。芒果乳酪Mango Lassi 佢係印度飲品之中嘅特色 非常好味及香濃。最尾總結係呢一間印度餐廳,同一般我去開嘅與眾不同之處就係佢哋加入更加多嘅香料去做佢哋不同嘅咖哩,令到每款咖哩同出面與眾不同特別香濃。一定會再嚟幫襯介紹更多朋友

一定會再嚟幫襯介紹更多朋友
2019-02-27 1584 瀏覽
利用香料做菜,我就覺得印度比其他國家勝一籌喇,尤其佢哋啲咖喱,話我有偏頗都喺咁講架啦,真喺寧舍唔同,特別有層次。好似今晚同個好鍾意食印度嘢嘅朋友嚟到九龍城嘅「孟買廚房」,細嚐印度菜嘅滋味。依家去啲印度餐廳,都唔再喺裝修傳傳統統咁,大多數都裝潢得好型格,唔講唔知佢喺賣印度菜添!走入店內,因喺相連兩個鋪位,所以,地方唔細,枱櫈亦排得鬆動,再配以弧形椅背嘅梳化椅,非常舒服好坐。通常印度餐廳都有較多印度藉侍應,是晚所見,兩個侍應都喺本地人,而店主雖然喺印度人(照睇樣認為喺),但佢啲廣東話隨時流利過你同我呀,故此,點菜就唔使怕雞同鴨講,相信佢哋嘅客人對象可以以本地人為主,而且,餐牌都喺中英對照,手指指都唔怕啦!芒果酸奶(Mango Lassi) $30嚟親印度餐廳,小弟真喺鍾情芒果酸奶,大大杯都只喺賣$30,比一般賣$35-$40認真抵飲,以鮮芒果肉跟乳酪打成,雖然芒果味未叫做好強勁,但香甜得嚟有點點乳酪酸香味,清甜醒神。扁豆湯(Lentil Soup) $30友人就鍾意飲啲熱湯,所以,揀咗款扁豆湯,但佢話唔似一般豆蓉湯咁杰身,入口微辣,除有啲豆味,仲飲落似喺加咗黃薑,感覺唔錯。腰果汁串燒雞(C

芒果酸奶(Mango Lassi) $30

芒果酸奶(Mango Lassi)
扁豆湯(Lentil Soup) $30

扁豆湯(Lentil Soup)
腰果汁串燒雞(Chicken Malai Kebab)$95

比起天多尼或瑪沙拉,依一款串燒雞味道比較清淡啲,因為用上印式奶油(Malai),友人話中文譯為「腰果汁」應該喺譯錯,加上食晒啲雞都唔覺有腰果味,所以,更敢肯定翻譯有誤,幸而,啲雞幾嫩滑,唧埋檸汁就更覺清新。
腰果汁串燒雞(Chicken Malai Kebab)
腰果汁串燒雞(Chicken Malai Kebab)
乳酪濃汁牛腩(Brisket Korma) $90

店主好熱情四圍招呼啲客,更介紹個乳酪濃汁喺由乳酪、奶油、果仁、咖喱製成,質感較濃卻好幼滑,香濃中帶點甜味,而啲牛腩已炆到好腍,所以,我哋都覺得好好食。
乾果烤餅(Kashmiri Naan) $25

點得個乳酪濃汁,就梗喺要叫一客印度烤餅嚟做配搭啦,烤餅有超過10款選擇,如,都喺$15-$25,呢一款乾果烤餅,餅內堅混入乾果,而且烘得幾好,柔韌有咬口,喺配咖喱嘅好朋友,仲要一客有成6大件,抵食。
北印度式秋葵(Bhindi Masala) $70

諗住點一客蔬菜類菜式平衡吓,見呢款「北印度式秋葵」好似幾特別咁,不過,真喺有啲瀨嘢,因為原來喺好鬼辣,事後再上網查番,有啲餐廳譯為「印式香辣秋葵」,咁譯就貼切好多,希望店主加番兩隻辣椒公仔晌餐牌度提醒吓啲客人啦。此外,碟秋葵個人亦覺得有輕微偏鹹
,如改進吓會更好食。
北印度式秋葵(Bhindi Masala)
簡簡單單點咗幾款食物,感覺都唔錯,而且,定價都好親民,可以講有少少街坊價,兼且最意外喺唔收加一服務費添
,而兩位侍應及店主都好落力招呼,值得俾個讚佢哋。
芒果酸奶(Mango Lassi)
乾果烤餅(Kashmiri Naan)
九龍城有好多唔同菜式既餐廳,而且有別於常見既中式、西式、日式,更多係東南亞餐廳既選擇。今日係九龍城一帶逛逛,夜晚就黎到呢間印度餐廳,見到環境幾好,就入去食晚餐喇。座位好闊落,而且枱與枱之間好有空間,坐得好舒服。Menu既用色幾特別,有種神秘既感覺。食物價錢都好親民,所以都唔怕簡多幾款食,而且有中英對照,好容易理解係咩黎呢。首先係好脆口既薄餅,食落幾香口。有兩隻醬可以點,分別係少少辣既紅醬,同埋另一種係印度好出名既綠色薄荷醬。之後係呢個不得不推介既Naan。雖然印度經常都會見到呢隻烤餅,但呢度既烤餅不但只食落係香烤既麵餅,仲好鬆軟有彈性,即使無沾到醬去食,食落係一d都唔乾。不過食烤餅,沾醬食當然係更加惹味,而呢度既配菜好多都會配上大量既醬汁,除左食肉之外,都可以作為醬汁去沾。就好似呢個烤雞馬薩拉,因為佢唔係辣既,即使怕辣既都可以食。另外佢有種甜甜地既味道,邊沾醬邊食naan,再加上烤雞咁食,呢個配搭非常之好。後面既芝士煮青豆,就有少少偏辣。同樣,作為配菜去食之餘,都可以當係醬汁去點。印度既醬汁多數偏辣,呢度勝在有得選擇辣度,而辣度唔會影響香料落既份量,所以即使小辣,印度個種味道都依然會保
九龍城有好多唔同菜式既餐廳,
而且有別於常見既中式、西式、日式,更多係東南亞餐廳既選擇。

今日係九龍城一帶逛逛,夜晚就黎到呢間印度餐廳,
見到環境幾好,就入去食晚餐喇。

座位好闊落,而且枱與枱之間好有空間,
坐得好舒服。

Menu既用色幾特別,有種神秘既感覺。

食物價錢都好親民,所以都唔怕簡多幾款食,
而且有中英對照,好容易理解係咩黎呢。

首先係好脆口既薄餅,食落幾香口。
有兩隻醬可以點,分別係少少辣既紅醬,
同埋另一種係印度好出名既綠色薄荷醬。

之後係呢個不得不推介既Naan。

雖然印度經常都會見到呢隻烤餅,
但呢度既烤餅不但只食落係香烤既麵餅,
仲好鬆軟有彈性,即使無沾到醬去食,食落係一d都唔乾。

不過食烤餅,沾醬食當然係更加惹味,
而呢度既配菜好多都會配上大量既醬汁,
除左食肉之外,都可以作為醬汁去沾。

就好似呢個烤雞馬薩拉,
因為佢唔係辣既,即使怕辣既都可以食。

另外佢有種甜甜地既味道,邊沾醬邊食naan,
再加上烤雞咁食,呢個配搭非常之好。

後面既芝士煮青豆,就有少少偏辣。
同樣,作為配菜去食之餘,都可以當係醬汁去點。

印度既醬汁多數偏辣,呢度勝在有得選擇辣度,
而辣度唔會影響香料落既份量,
所以即使小辣,印度個種味道都依然會保留係度。

Baigan Bharta

另外,仲有叫左呢個焗茄瓜,
茄瓜既份量好多,而且煮得好淋,用naan去夾住食真係好好食。

因為有咁多種配菜、醬汁,當然唔止叫一種naan喇,
於是我地再叫左個牛油既naan。
Butter Naan

比起頭先既naan,分別在於呢隻既表面會有一層牛油,
雖然餅皮會比較濕,不過食落就更加香。而頭先個一種既餅皮會再鬆軟一點。

除左食naan、配菜同沾醬汁之外,
都叫左一d小食。
Masala Omelette

例如呢個馬薩拉奄列,見到menu有好多馬薩拉,
就去search下係咩黎。

原來係代表印度既各種香料既意思,
除此之外,佢都加左好多切粒既蔬菜係度。

所以食完naan同濃味既醬汁之後,
呢個會係相對比較清淡同健康之選呢。
Lamb Chops (4pcs)

Fried Chicken Wings

講起香料,我地都叫左加左香料既lamb chops同埋炸雞翼,
如果鐘意印度香料既話,應該會好鐘意呢一道小食,係好重香料味呢。

最後當然係唔少得飲番一杯mango lassi同埋 印度既香料奶茶喇。
mango lassi 係芒果酸奶,味道超濃,
而用飲管都要d時間先會啜到 ,可想而知係幾咁足料呢!
印度香料奶茶 Indian Masala Tea

至於印度香料奶茶,第一啖飲落去真係好香,
係一種我會一飲想再飲既味道。

平時港式、台式、泰式、緬式既奶茶我都鐘意飲,
依家印度香料奶茶都會列入我既最愛既奶茶list入面,
因為香料奶茶既香味真係好獨特,所以黎到一定要叫一杯啊。

呢度既店員會講廣東話、亦都會講英文,服務都好好。
而環境好寧靜,有種慢生活既感覺、坐得好舒服、晚餐邊食邊傾計,
一d都唔趕。

總結黎講,係一間真心要推介既餐廳。
2019-02-19
Baigan Bharta
Butter Naan
Lamb Chops (4pcs)
Fried Chicken Wings
印度香料奶茶 Indian Masala Tea
2019-02-26 76 瀏覽
今日又同男朋友去九龍城食飯大家齊齊搵嘢食咁岩經過依一間— 孟買廚房突然之間好想食印度菜 飲返杯Lassi兩個人最後決定晚餐係依到食餐廳裝修時尚 環境衛生餐前小食薄片 十分香脆一款酸汁 一款辣汁 唔錯唔錯各種烤肉有豬、雞同魚豬係豬肉腸類 帶香草味 味道獨特雞件醃過 香香辣辣魚肉十分嫩滑 肉質細嫩 香辣蝦如其名又香又辣 蝦肉粒多 爽滑彈牙濃郁汁料 要黎配飯或者烤餅就最夾啦芝士烤餅去印式餐廳點可以唔食Naan呢烤餅烤得好香 芝味濃郁 咬感亦十分好Sweet Lassi依個都係去印式餐廳必點嘅一杯飲品淡淡既乳酪味 入口細滑 男朋友就點左原隻椰青 鮮甜解渴

今日又同男朋友去九龍城食飯

依個都係去印式餐廳必點嘅一杯飲品
淡淡既乳酪味 入口細滑

男朋友就點左原隻椰青 鮮甜解渴
2019-02-24 534 瀏覽
上次同一個朋友在尖沙咀食完印度菜,佢就愛上咗呢個國家既菜式,但唔知點解佢淨係識搵我陪佢😂可能唔係個個都中意食掛~佢今次話不如入去九龍城,既然佢做晒research搵邊間餐廳,就同佢入黎啦!呢間餐廳都幾隱秘下😯落小巴要行到街尾先到,但相對黎講就係人不多,環境好舒適真係好少見印度餐廳有個咁清新的調酒位,唔知夜晚係咪有得飲酒呢雖然老闆同侍應都係印度人要同佢地講英文(另外有個香港女人),但係個餐牌係有睇得明既中文!所以點餐係好簡單叫咗個薄脆,辣得好過癮😳呢個係「各種肉類混合烤」😂好straight forward既名😂魚好好食好滑!肉質嫩再叫咗個咖哩蔬菜,入面有薯仔,所以都幾飽下我們配咗乾果烤餅食,幾特別的口味,酸酸甜甜咁😂飲品就少不免椰汁~同埋我叫咗杯印度特飲,芒果酸奶,都幾不錯結論:埋單約$300,好飽食唔晒,環境舒服(播英文歌),老闆會偶爾過黎問啲野好唔好食,都幾親切,烤魚塊係必點👍🏻

叫咗個薄脆,辣得好過癮😳

肉質嫩

再叫咗個咖哩蔬菜,入面有薯仔,所以都幾飽下

我們配咗乾果烤餅食,幾特別的口味,酸酸甜甜咁😂

飲品就少不免椰汁~同埋我叫咗杯印度特飲,芒果酸奶,都幾不錯

2019-02-24 62 瀏覽
今日工作到九龍城,就近同同事一起解決晚餐先翻屋企啦。由於九龍城多印度泰國人,所以好多間泰國,印度菜,花多眼亂,太多選擇行下見到孟買廚房個staff好靚女(老闆都好靚仔!),餐廳從外面睇又好靚,所以就去試下。 menu菜品好多,價格好平,晚餐都唔貴。餐廳送咗呢個,是印度香料味脆餅,有點似薯片前菜食炸芝士,分量幾多,外面層脆皮,裡面芝士口感比較似魚餅,質感係彈牙的。見到呢個蔬菜沙拉,(黑人問號臉??)我唔係叫沙律嗎?知道印度沙律的朋友麻煩科普一下我鐵板烤羊肉,風味十足,夠鹹,香料味經過熱力揮發出來,不過我建議配飯或者烤餅食。除了烤羊肉,我地仲叫咗咖喱牛腩。咖喱偏甜,比較柔和,配烤餅一流

menu菜品好多,價格好平,晚餐都唔貴。
餐廳送咗呢個,是印度香料味脆餅,有點似薯片

質感係彈牙的。

Spotted this Indian joint a few days ago and I wasn't sure whether to try it or not as I was worried it would be localized especially in Kowloon City.On one side it was English and the other side was Chinese so I thought it was two restaurants.I have always heard "mangmai" on the Chinese weather forecast but never knew that it was Bombay until now when I was told the Chinese name of this restaurant. Anyway, decided to try it after browsing the menu as it had almost everything but they said the m

Anyway, decided to try it after browsing the menu as it had almost everything but they said the menu would be changed soon which is why I had to try it now!

They even had Bhurji and Momo on the menu!

Every dish we had was fantastic so I would definitely recommend this if you are in Kowloon City.

Started with the fried rice which I usually order because it always tastes better than Chinese Salty Oily fried rice.
Although they used Jasmine rice and not Basmati rice, it was still good.

To accompany the rice, had it with egg bhurji and lamb sagwala.
The egg bhurji was slightly drier than the one I had at Noble Spice but still tasty with lots of spices.

The sagwala was also as good as Chautauri but had a super fiery kick to it.

Also had some plain rice to go with the curry and my favourite jeera aloo.

I was so pleased with the Jeera Aloo potatoes as they were fluffy in the middle with a crispy exterior laced with herbs.

Definitely will be returning to try the Aloo Gobi and Butter Chicken!!
今日帶埋亞B/太太,去九龍城覓食!原本諗住去食開既印度餐廳食,但偶然發現呢間新開,環境都唔錯,就入去一試!呢間印度餐廳喺九龍城黎講都算相當寬躺,推埋部BB車入去都夠位!燈光通明,唔喺嗰種賣氣氛餐廳😂感覺都幾時尚同乾淨!我地2個人+個B,叫左1個前菜(炸芝士)、青瓜乳酪、2個naan、2碟咖喱、一杯Lassi。食物質素都唔錯,芝士Nana 尤其好食, 咖哩味道都唔錯,整體都有水準。賣單$3XX。唔駛加一,性價比都唔錯!食完送左兩粒丸子🍡比我地做甜品😂

賣單$3XX。唔駛加一,性價比都唔錯!

食完送左兩粒丸子🍡比我地做甜品😂
前菜,炸芝士波
咖喱蝦
Naan
2019-02-09 141 瀏覽
Visited this new Indian restaurant which opened up in Kowloon City. The food was excellent and the service was too. The staff were exceptionally friendly and made us feel welcome. I would highly recommend this restaurant 👍👍