2024-03-14 235 瀏覽
呢間位於西環嘅舖係專食桂林米粉同螺絲粉,價錢親民,而且仲畀客人免費加粉🤯,唔怪之得晏晝幾好生意,接外賣單都接到唔停手。我就叫咗碗招牌鍋燒桂林米粉($48)~原來係乾撈麵嚟,再配碗湯係食完麵後飲。麵本身仲跟咗啲standard 配料,有生菜、酸菜、花生、酸豆角同芫茜蔥,所以都幾豐富。鍋燒原來係燒肉,個皮燒到好脆身,而且肥瘦平均,好好味👍🏿我再加咗牛肉($18)、叉燒($14)同炸蛋($12)炸蛋好特別,原來係另外用個碗浸住上。本身以為會好油好辣,點知食落有啲油膩感都無個蛋索晒啲湯汁,仲要唔辣,同好有蛋香味一定要試下!😋跟餐加$6仲有樽裝凍豆漿
呢間位於西環嘅舖係專食桂林米粉同螺絲粉,
價錢親民,而且仲畀客人免費加粉🤯,
唔怪之得晏晝幾好生意,接外賣單都接到唔停手。

我就叫咗碗招牌鍋燒桂林米粉($48)~
原來係乾撈麵嚟,再配碗湯係食完麵後飲。
鍋燒原來係燒肉,個皮燒到好脆身,而且肥瘦平均,好好味👍🏿

我再加咗牛肉($18)、叉燒($14)同炸蛋($12)
炸蛋好特別,原來係另外用個碗浸住上。
本身以為會好油好辣,點知食落有啲油膩感都無
個蛋索晒啲湯汁,仲要唔辣,同好有蛋香味
一定要試下!😋

跟餐加$6仲有樽裝凍豆漿

2024-03-12 145 瀏覽
係附近交文件,超級肚餓,見到好螺記玻璃窗,見到食客的螺絲粉,又有陣陣香味就入去快食一個午餐。牛腩桂林米粉小辣$48跟餐維他檸檬茶 $6價錢上係抵食嘅,冇諗過上枱咁大碗。最吸引就係牛腩好多,好入味牛腩肥瘦均勻。又有酸青豆 ,同埋脆卜卜的脆豆,米線可以自行加湯,小小辣好香好味。另外再加一個小食香脆小酥肉$35 嘩,天呀,入口酥脆,未食過的口味。中午時間都幾多顧客,跟餐加飲品好化算。價錢合理,食物夠正宗,會再回訪。

牛腩桂林米粉小辣$48跟餐維他檸檬茶 $6
價錢上係抵食嘅,冇諗過上枱咁大碗。

另外再加一個小食香脆小酥肉$35
嘩,天呀,入口酥脆,未食過的口味。

中午時間都幾多顧客,跟餐加飲品好化算。
價錢合理,食物夠正宗,會再回訪。

• 香炸小酥肉
2024-02-25 167 瀏覽
在這家很近香港大學站的餐廳,不能錯過的就是他們的招牌菜——螺絲粉。🥰這不僅僅是我個人的喜好,也是許多食客的心頭好。他們的桂林米粉粉質細膩,Q彈,而湯底濃郁,獨特的調料更是增添了其鮮美的味道🫶🏻另一道不容錯過的菜品是肥腸,🐷經過燉煮,變得軟糯Q彈,而搭配的獨特調料更是為其增添了濃郁的味道,讓人回味無窮。此外,炸蛋也是一道我愛吃的菜品,外酥里香,湯汁入味。價格合理,性價比高。#西營盤美食 #螺螄粉

此外,炸蛋也是一道我愛吃的菜品,外酥里香,湯汁入味。

價格合理,性價比高。

#西營盤美食 #螺螄粉
2K
【🌶️好螺記🐚】⋄⋄====—====—====—====—🌶️可選BB辣、小辣、中辣或大辣—🐖招牌鍋燒桂林米粉($48)靈魂袐製滷水|袐製香油|酸菜|通菜|黃豆|酸豆角|蔥|芫茜招牌鍋燒桂林米粉令我印象深刻,鍋燒就像燒肉,外皮香脆美味,肉質肥美嫩滑。以正宗的桂林米粉為基礎,配上豐富的材料,包括靈魂袐製滷水、袐製香油、酸菜、通菜、黃豆、酸豆角、蔥和芫茜等。這些材料的組合使得這道菜既鮮美又有層次感,尤其是滷水和香油的味道深入米粉中,帶來豐富的口感和風味,桂林米粉還附上清湯一碗。—🐽肥腸柳州螺獅粉($52)通菜|酸菜|酸筍|酸豆角|炸腐皮|花生|木耳絲|蔥|芫茜另外一道推薦是肥腸柳州螺獅粉。以鮮嫩的柳州螺獅粉為基礎,配上通菜、酸菜、酸筍、酸豆角、炸腐皮、花生、木耳絲、蔥和芫茜等材料。材料的組合使得這道菜既酸爽又有嚼勁,肥腸的鮮味與酸菜的酸度相互襯托,讓人回味無窮。—• 加料區 •🍳炸蛋($12)吃螺獅粉不能沒帶炸蛋呢,是必吃首選!🫔 豆腐卜($8)豆腐卜索湯一流👍🏻—• 小食 •🐟 爽脆魚皮($32)香辣的爽脆魚皮爽脆美味,非常開胃🤤🐷香脆小酥肉($35)小酥肉外脆肉嫩,撒上孜然粉,惹味無比!
【🌶️好螺記🐚】

====—====—====—====—
🌶️可選BB辣、小辣、中辣或大辣

🐖招牌鍋燒桂林米粉($48)
靈魂袐製滷水|袐製香油|酸菜|通菜|黃豆|酸豆角|蔥|芫茜

🐽肥腸柳州螺獅粉($52)
通菜|酸菜|酸筍|酸豆角|炸腐皮|花生|木耳絲|蔥|芫茜

• 加料區 •
🍳炸蛋($12)

吃螺獅粉不能沒帶炸蛋呢,是必吃首選!

🫔 豆腐卜($8)

豆腐卜索湯一流👍🏻

• 小食 •
🐟 爽脆魚皮($32)

香辣的爽脆魚皮爽脆美味,非常開胃🤤

🐷香脆小酥肉($35)

小酥肉外脆肉嫩,撒上孜然粉,惹味無比!
====—====—====—====—
📌店名:好螺記‘
📍地址:西環石塘咀德輔道西406號地舖
2023-11-13
2023-12-02 393 瀏覽
好螺記 地址: 西環石塘咀德輔道西406號地舖===================== 因為女朋友喜歡食,而港島只有一間主力賣螺粉的店,所以相隔不久又再次來食麵!$52 叉燒螺絲粉,個湯底秘密在於酸菜、酸豆、醃筍芫荽 花生、蔥同木耳絲。老實講氣味獨有而濃烈,卻是其好味所在薄切肉片加上彈牙米線,再喝口湯!就是我們說其貌不揚,用內在美吸引人叉燒名一樣同廣式唔同,像是燒完後再必細片的豬肉片$35 小酥肉是炸豬肉條,開胃惹味真是會令人食上癮,酸辣開胃
好螺記

地址: 西環石塘咀德輔道西406號地舖
=====================

叉燒名一樣同廣式唔同,像是燒完後再必細片的豬肉片

$35 小酥肉是炸豬肉條,開胃惹味

真是會令人食上癮,酸辣開胃
2023-11-16 223 瀏覽
「好螺記」位於石塘咀。門面紅包招牌十分搶眼。入來坐位舒適。牆上掛上特色卡通造型漫畫,非常可愛。食物方面,主打柳州螺螄粉及桂林米粉;另有特色小食。最特別可以免費加粉、加小料,包保你食夠飽飽。《肥腸螺螄粉》($52),怕食唔曬所以選了少粉。螺絲粉加有多款配菜,包括有木耳絲、筍絲、生菜、炸腐竹、芫荽、蔥花等。肥腸加入花椒炆煮,夠淋夠入味。螺絲粉比米綫更滑更爽口彈牙,帶點點煙靱口感。小食《小酥肉 》($35),即叫即炸 ,炸得不錯,吾油入口酥酥脆脆,並加有辣椒粉,香口惹味。

2023-11-15
2023-11-16 199 瀏覽
一向都係螺絲粉愛好者🥰🥰最近係螺絲粉關注組 見到西環石塘咀開咗 好螺記 評價唔錯 一於過嚟試吓😉同室友行到店舖附近已經聞到螺螄粉獨特嘅味道🤣🤣牛腩桂林米粉 加炸蛋干撈 再喝湯 傳統桂林米粉嘅食法 👍👍BB辣 適合香港人口味牛腩入味唔會韌,而且份量仲好多 炸蛋酥脆 干撈唔會太鹹 桂林米粉爽彈 配可樂 絕了😋😋肥腸螺螄粉 加鴨掌肥腸鴨掌都係我至愛😍😍肥腸滷得入味 淰軟之餘保留後保持口感鴨掌先炸後滷 兩大隻肥嘟嘟 吸湯汁一流😝😝香脆小酥肉用上梅頭部位,肉汁鎖住外酥內嫩,加上少少辣椒粉好惹味😊😊好地道嘅正宗廣西風味 真係越臭越愛 正!
一向都係螺絲粉愛好者🥰🥰

肥腸鴨掌都係我至愛😍😍
肥腸滷得入味 淰軟之餘保留後保持口感
鴨掌先炸後滷 兩大隻肥嘟嘟 吸湯汁一流😝😝

香脆小酥肉
用上梅頭部位,肉汁鎖住外酥內嫩,加上少少辣椒粉好惹味😊😊

好地道嘅正宗廣西風味 真係越臭越愛 正!
2023-11-15 127 瀏覽
有人推薦過來食,桂林米粉無酸筍,🤣,店裏面有賣螺螄粉,但唔臭。無果螺湯味道,可能曾經被投訴。🤔但經過我評價,呢一家系自從深水埗果桂林米粉執之後的另一家可以選擇的65%可以接近廣西味道。雖然無招牌鍋燒賣了,但有提供牛肉同叉燒,其實桂林米粉的牛肉就是牛展,佢可以做到的確是牛展的味道。粉的搭配有酸豆角同炸黃豆已經可以秒殺深圳果啲。。。不過酸筍令我失望了,佢桂林米粉本身無,要另外加8元用螺螄粉果啲。然後佢的酸筍是濕的,不是幹身,而且無渣,食落去好似食緊粉條,不夠脆。桂林米粉是幹撈過癮,再加一碗清湯輔助,佢的清湯普通左。辣椒油非炸油辣椒,而系紅辣椒,少少湖南feel 留意左店家同👩🏻‍🍳廚房,都系普通話,少左感覺。因為上次最接近桂林米粉味道的果深水埗果間老闆系柳州人,廣西白話好親切。總體黎講可以再試多次,不過西環區好多店可以首選,呢間對於我太遠。
有人推薦過來食,
🤔

牛肉桂林米粉

粉的搭配有酸豆角同炸黃豆已經可以秒殺深圳果啲。。。

桂林米粉是幹撈過癮,再加一碗清湯輔助,佢的清湯普通左。
辣椒油非炸油辣椒,而系紅辣椒,少少湖南feel

留意左店家同👩🏻‍🍳廚房,都系普通話,少左感覺。

2023-11-14
1 分鐘 (堂食)
牛肉桂林米粉
  • 招牌牛肉桂林米粉
  • 招牌鍋燒桂林米粉
講到螺螄粉一定諗起果陣酸酸辣辣嘅味道🤭我就同左同我臭味相投嘅朋友仔拜候下依間係西環新開嘅螺螄粉🙈佢門面超級colourful,好易就搵到佢,係香港大學站行幾分鐘就到,地理位置都幾方便㗎佢哋主打除咗螺螄粉之外,仲有桂林米粉,我同朋友仔緊係一人叫一碗試下啦🤭🌟牛肉桂林米粉我就叫左一碗牛肉桂林米粉,佢一開始係乾撈嚟嘅,再配碗湯比你,一次過可以食晒2款感覺。我自己就幾中意乾撈,味道夠次餘,麵質都好彈牙架🤭我仲加左鹵蛋🤭大大隻好好味🌟虎皮豬手螺螄粉朋友仔叫咗呢個虎皮豬手螺螄粉,佢仲加左田螺肉同炸蛋,螺螄粉嘅風味即刻出晒嚟🤭佢嘅田螺肉係冇殼嘅可以啖啖肉咁食🤭炸蛋嗦晒啲湯汁又真係幾好味架😍🌟爽脆魚皮我哋仲叫咗個魚皮做小食,魚皮加埋辣汁都幾夾下🤭朋友仔同我都食到停唔到口丫🙈去開西環又想食螺螄粉就記得去試試啦

🌟牛肉桂林米粉

🌟虎皮豬手螺螄粉

🌟爽脆魚皮

去開西環又想食螺螄粉就記得去試試啦
2023-09-08 246 瀏覽
本身中意食螺絲粉,見開新舖就試下。.叫左牛肉螺螄粉,上菜有驚喜。唔係肥牛/平時牛肉炒菜心個種牛肉,係涼拌牛肉個種瘦肉片,口感結實,加分!.螺螄粉本身就味道過關。我冇去過柳州,評論唔到正唔正宗 😂 同包裝螺螄粉比,我覺得好味程度差唔多,只係價錢分別 😂
本身中意食螺絲粉,見開新舖就試下。
叫左牛肉螺螄粉,上菜有驚喜。
2023-08-23
人均$100起|西環|螺螄粉|好螺記有前往過雲南或者廣西的朋友,都應該認識他們臭名遠播的螺螄粉終於在香港找到地道又好吃的螺螄粉了!這次來到西環,在這間名為好螺記的專門店內,我們叫了好幾款廣西傳統美食:招牌鍋燒螺絲粉加炸蛋$64所謂鍋燒,是指我們香港人平常吃到的脆皮五花腩,不過會更加薄切,沾上了湯汁,不減他的香脆。炸彈實在是太迷人了,強烈推薦一定要加$12叫,沾上了湯汁,賺多啲風味更加香濃,而且蛋香味極重,應該是用上了湖北蛋。爽脆魚皮$32作為小食,這款香脆魚皮分外開胃,酸酸辣辣的口感,加上魚皮是冰鎮過的,更加讓人垂涎三尺。牛肉螺絲粉加炸旦$80本來打算在嘗嘗他們的招牌菜——虎皮豬手螺絲粉,怎料到兩點已經賣光了!不過牛肉螺絲粉也是很出色,最喜歡就是他們的竹筍,非常臭可是放入口中是如此的美味呀!——————為食分界線——————📍 好螺記 (西環)西環石塘咀德輔道西406號地舖人均消費: $100
人均$100起|西環|螺螄粉|好螺記

有前往過雲南或者廣西的朋友,都應該認識他們臭名遠播的螺螄粉
終於在香港找到地道又好吃的螺螄粉了!

招牌鍋燒螺絲粉加炸蛋$64

爽脆魚皮$32

牛肉螺絲粉加炸旦$80

——————為食分界線——————
📍 好螺記 (西環)
西環石塘咀德輔道西406號地舖

人均消費: $100
2023-08-31 248 瀏覽
石塘咀開左一間螺絲粉,未試過喺香港食螺絲粉嘅我當然要一試啦!去到門口見到大大個招牌寫住好螺記,仲要用紅色為門店主色,未食當堂都sharp醒哂!即刻對佢抱有好大期望!睇左一陣餐牌,決定試下佢個招牌鍋燒螺絲粉,結果大失所望......首先,小辣但淨係feel到咸味、無辣味;其次,鍋燒好似肥豬肉咁,口感非常之一般;再者,$52一碗螺絲粉但唔包野飲,性價比低。以上幾個原因,都令我對呢間餐廳蓋上一個Not Recommended嘅印章。
2023-08-25
名叫好螺記,食完就覺非常非常一般去到舖頭附近,好大陣“螺螄粉”味,真係唔好聞🫢係門口睇咗餐牌諗左一諗,中午12:30全店6個職員36個位得一個客🤔不過特登嚟,聞到伏味都唯有試吓,點知真係伏左🤦🏻‍♂️叫左碗招牌螺螄粉小辣跟汽水$58,總之就一般以下,花生唔脆又唔香,炸腐竹皮都係,湯底配菜都好一般,性價比好低。食完行出舖頭第一件事:食完冇飽,即刻諗去買野食,失望本身唔值為間咁嘅嘢寫咁多,但為左警惕大家,點都打夠200字出負評😤
名叫好螺記,食完就覺非常非常一般

去到舖頭附近,好大陣“螺螄粉”味,真係唔好聞🫢

不過特登嚟,聞到伏味都唯有試吓,點知真係伏左🤦🏻‍♂️

食完行出舖頭第一件事:食完冇飽,即刻諗去買野食,失望

招牌螺螄粉
2023-07-24
好螺記 (西環)西環石塘咀德輔道西406號地舖終於喺香港食到正宗螺絲粉!♥️-一直心心念念想食碗正宗螺絲粉😇朋友推薦西環呢間好螺記主打桂林米粉同柳州螺絲粉今次先試柳州螺絲粉(要加足料🤭)-招牌肥腸螺絲粉 (加鴨掌、叉燒、炸蛋)每碗都有花生、酸筍、木耳、黃花菜、油炸豆皮同青菜🍜湯底香濃,酸味撲鼻好開胃🤤個人略嫌唔夠辣,可以自行再加辣油同醋調味🌶️啲螺絲粉嘅質地值得一讚 好滑身好彈牙😋口感非常好👍🏼絕對不比其他配料失色!肥腸處理得好乾淨 冇異味同肥膏 鹵得好香好入味越咀嚼越香☺️鍾意食肥腸必點!炸蛋必點!好邪惡但超吸湯汁!🍳叉燒薄切香口,係推介之一,同平時食開嘅叉燒不一樣,可一試👌🏼整體來講層次好豐富,湯底、粉質同配料都恰到好處,會令我回頭再食嘅一碗正宗螺絲粉🫶🏼-招牌牛腩螺絲粉朋友叫咗牛腩螺絲粉,牛腩切粒,大大粒連啲筋位,口感豐富,牛味香濃👍🏼唔食芫荽同葱記得叫走青🤭
好螺記 (西環)
西環石塘咀德輔道西406號地舖

終於喺香港食到正宗螺絲粉!♥️
一直心心念念想食碗正宗螺絲粉😇
朋友推薦西環呢間好螺記
主打桂林米粉同柳州螺絲粉
今次先試柳州螺絲粉(要加足料🤭)
招牌肥腸螺絲粉 (加鴨掌、叉燒、炸蛋)
每碗都有花生、酸筍、木耳、黃花菜、油炸豆皮同青菜🍜
湯底香濃,酸味撲鼻好開胃🤤
個人略嫌唔夠辣,可以自行再加辣油同醋調味🌶️
啲螺絲粉嘅質地值得一讚 好滑身好彈牙😋
口感非常好👍🏼絕對不比其他配料失色!
肥腸處理得好乾淨 冇異味同肥膏 鹵得好香好入味
越咀嚼越香☺️鍾意食肥腸必點!
炸蛋必點!好邪惡但超吸湯汁!🍳
招牌牛腩螺絲粉
唔食芫荽同葱記得叫走青🤭

2023-07-10 239 瀏覽
專登行去食,非常失望。一點都唔好食!叫做叉燒螺螄粉中辣,加炸蛋湯底完全沒辣味!只有小小鹹味炸蛋完全唔香,口水偏硬而去好渣。米粉好硬,唔夠爽滑價錢仲要唔平!沒下次
專登行去食,非常失望。一點都唔好食!
叫做叉燒螺螄粉中辣,加炸蛋
湯底完全沒辣味!只有小小鹹味
炸蛋完全唔香,口水偏硬而去好渣。
米粉好硬,唔夠爽滑
價錢仲要唔平!