2024-09-19 202 瀏覽
本身都幾鍾意食螺螄粉,呢間係西環開左一段時間啦,朋友經常過來食嘢推薦我試試!呢排腸胃唔係幾好,唔想食螺螄粉~剛剛好上佐新品牛骨湯面同螺螄撈飯🍚同朋友想說試試味~肥腸牛骨湯麵,加佐好多芫茜可以食到牛骨湯底好濃郁,肥腸處理的很乾淨,软烂入味,整体会偏鹹口牛腩螺螄撈飯,十分下飯,牛腩煮的剛剛好,瘦中帶點筋,吃起來特別滑嫩,不會有太多油膩感我地都額外點佐叉燒,叉燒主要係用比較偏瘦嘅部位煮嘅啱好唔柴虎皮豬腳係炸過再鹵同埋蓬松的炸蛋吸滿了螺螄粉的湯汁幾好味喎
我地都額外點佐叉燒,叉燒主要係用比較偏瘦嘅部位煮嘅啱好唔柴
虎皮豬腳係炸過再鹵同埋蓬松的炸蛋吸滿了螺螄粉的湯汁幾好味喎
2024-09-10 370 瀏覽
我真的是螺螄粉擁護者平時一個禮拜要吃兩次袋裝螺螄粉,但是香港很少螺螄粉店這次終於到了西營盤附近試試這家螺螄粉店就喺香港大學站b1出口出來走2分鐘店裡不算小,我點了牛肉鍋燒螺螄粉中辣加了個煎蛋🍳,朋友點了鍋燒螺螄粉加豆腐串(bb辣)湯底是骨湯味,不像袋裝即食有味精味,幾香,也不臭鍋燒就是像燒肉一樣,很好吃! 推薦! 牛肉品質也不錯,香而不柴米線粉順滑總之就是沒有讓我失望,第一次堂食螺螄粉大成功! 推薦推薦👍🏻
我真的是螺螄粉擁護者
平時一個禮拜要吃兩次袋裝螺螄粉,但是香港很少螺螄粉店
這次終於到了西營盤附近試試這家螺螄粉店
就喺香港大學站b1出口出來走2分鐘
湯底是骨湯味,不像袋裝即食有味精味,幾香,也不臭

米線粉順滑

位於西環石塘咀有一家專門提供正宗廣西桂林米粉和柳州螺螄粉的餐廳🍜。這裡的食物味道正宗,味道有辣有不辣,可以隨意加配食物自由度高,價格亦好親民👍🏻✨招牌鍋燒螺螄粉加煎蛋招牌鍋燒肉外皮香脆,肉質肥美嫩滑,🍲以柳州螺螄粉為基礎,配上酸菜、酸筍、酸豆角、炸腐皮、花生、木耳絲、蔥和芫茜等材料,加了爽脆通菜🌱及煎蛋🍳跟味道酸爽開胃的湯底好夾,螺絲粉口感爽滑。✨牛肉桂林米粉桂林米粉是乾撈米粉挺特別的🍜,口感嫩滑彈牙,有配上靈魂秘製滷水、香油、酸菜、通菜、黃豆、酸豆角、蔥和芫茜等豐富材料。🌶️味道帶微辣好惹味,配上有嚼勁的牛肉🐮及吸汁的炸蛋🍳,吃完再喝口清甜不油膩的肉湯好滿足。✨香脆小酥肉🐷小酥肉炸得外皮酥脆,內裡嫩滑帶肉汁,撒上孜然粉,好香口惹味。✨飲品飲品選擇算多,🥛豆漿幾濃郁甜度適中,跟汽水都夠解膩解辣也不錯🥤。📍好螺記 (西環)西環石塘咀德輔道西406號地舖

✨招牌鍋燒螺螄粉加煎蛋
招牌鍋燒螺螄粉

✨牛肉桂林米粉

✨香脆小酥肉

✨飲品

📍好螺記 (西環)
午餐
招牌鍋燒螺螄粉
2024-09-09 397 瀏覽
【西環•好螺記】@ππππππππππππππππππππππππππππππ廣西獨有螺絲粉牛腩拉麵秘製肥腸飯香脆小酥肉爽脆魚皮王老吉牛腩拉麵牛腩拉麵以其濃郁的湯底和嫩滑的牛腩而聞名。湯頭經過長時間熬製,融合了牛骨的鮮香與多種香料的層次感,令人一口下去便能感受到深厚的味道。牛腩肉質軟嫩,咬下去時沒有過多的油膩感,搭配彈牙的拉麵。秘製肥腸飯肥腸經過精心處理,外焦內嫩,口感滑膩。搭配香米飯,油脂滲透進米飯中,使每一口都充滿了濃郁的風味。飯上的配料多樣,加入蔥花和香菜,增添了清香感。香脆小酥肉每一片小酥肉的外皮金黃酥脆,咬下去時發出清脆的聲音,讓人感受到無比的滿足。肉質鮮嫩,與外層的脆皮形成鮮明對比,搭配特製的醬汁,更是添增了風味。爽脆魚皮魚皮經過炸製,外層金黃酥脆,內部則保持了一定的彈性。每一口都能感受到魚皮的香氣,並伴隨著淡淡的海味。這道小吃通常會以香料和調味料調味,為其增添了風味的層次感王老吉這款飲品以多種草本植物製成,具有一定的解暑功效,喝上一口,能感受到淡淡的甘甜和微微的苦味,清新怡人餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200
【西環•好螺記】@

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#西環美食 #好螺記 #web3西環
好螺記
2024-08-26 191 瀏覽
🩷地點很方便!HKU地鐵隔離幾步路,返學可以隨時過黎食❤️門外已經飄有好濃烈魔性嘅氣味!不斷有路人吸引入黎😶‍🌫️😶‍🌫️🧡抵讚係腩肉脆卜卜唔會話比湯浸淋左,其實嗅落好大陣螺螄粉味,但食落唔錯!牛肉都有很多片😎💛很大碗粉,好飽肚!食唔夠又可以額外加💚值得一試!個配菜酸荀一試難忘,好上頭😂😂😂🩵座位可以直望廚房!烹調全程可以望到曬!😆!💙湯底唔會太鹹!😍又可以選辣度!

🩷地點很方便!HKU地鐵隔離幾步路,返學可以隨時過黎食
💛很大碗粉,好飽肚!食唔夠又可以額外加
💚值得一試!個配菜酸荀一試難忘,好上頭😂😂😂
🩵座位可以直望廚房!烹調全程可以望到曬!😆!
💙湯底唔會太鹹!😍又可以選辣度!
2024-08-24 210 瀏覽
喺港大站一出行到去德輔道西,轉角位有呢間好新奇嘅廣西桂菜,因為我門面都覺得餐廳可以提供到正宗嘅廣西菜,就試下簡單一碗螺螄粉🙃招牌鍋燒螺螄粉加炸蛋加豆腐串,招牌配料好多,有炸完再煎香嘅腩肉 韭菜 芽菜 芫荽,另加炸蛋同豆腐串見到都有👍🏻果然冇介紹錯炸蛋係新鮮炸出嚟,點上BB辣嘅湯底吸收晒啲精華,成碗螺絲粉到好惹味🫶🏻見到呢間平時都有唔少內地人去食,就知道佢買嘅係正宗食物,而家都唔使返大陸已經可以品嚐一下🙌🏻

2024-08-20 351 瀏覽
清淡既牛肉拉麵配左滷蛋同生菜,拉麵食落都幾彈牙,即落單即煮,餐廳寫左樣好特別既內容就係食到你飽滿意為止,麵食同配料都可以唔夠再加,唔知加底呢個食到你飽既活動做到幾時完,牛肉薄片但都入味既。另一碗叫左撈米粉,好似話入面已經有醬汁可以撈暈即食就可以,配料都係加左蛋,通菜同埋豬頸肉,呢度既豬頸肉係偏肥但個皮係炸到脆卜卜既好似食緊五花腩多d 牆上既畫好特別,小食食左炸蝦卷,份量都算多,配埋沙律醬食都幾好味。

2024-08-17 162 瀏覽
今日去開西環度複診,見到石塘咀度有間新開嘅螺獅粉,好似都幾多人食叫招牌螺獅粉同埋米粉,每碗都係$50左右,價錢合理招牌鍋燒螺獅粉$52自選辣度簡左BB辣,麻而不辣招牌包左的脆腩肉層肥膏幾香脆另外加左肥腸同滷蛋,肥腸滷得入味淋口滷蛋味道唔系好夠,可以唔試招牌鍋燒桂林米粉$48原來桂粉等於我地平時食開的米線湯汁會另上,米粉底有特製醬汁,酸酸地幾開胃叉燒偏乾同友,另加的酸荀份量好大份,爽口好食酥炸蝦卷$38蝦捲彈牙有蝦肉粒粒,酥炸口感好食酸梅湯$6細細枝夠解渴

叫招牌螺獅粉同埋米粉,每碗都係$50左右,價錢合理

招牌鍋燒螺獅粉$52
自選辣度簡左BB辣,麻而不辣
招牌包左的脆腩肉層肥膏幾香脆
另外加左肥腸同滷蛋,肥腸滷得入味淋口
滷蛋味道唔系好夠,可以唔試

招牌鍋燒桂林米粉$48
原來桂粉等於我地平時食開的米線
湯汁會另上,米粉底有特製醬汁,酸酸地幾開胃
叉燒偏乾同友,另加的酸荀份量好大份,爽口好食

酥炸蝦卷$38
蝦捲彈牙有蝦肉粒粒,酥炸口感好食

酸梅湯$6
細細枝夠解渴
2024-07-14 321 瀏覽
雷暴之下入咗去食螺絲粉,staff態度好,座位都唔逼狹,但係食物就好一般。叫咗一個小辣虎皮豬腳螺絲粉,一個小辣豬腸螺絲粉,兩個都加咗蛋。虎皮豬腳浸太耐又老又嚡,豬腸又肥又油,個麵底淋晒冇彈性,湯底太淡,兩款蛋亦冇乜特色。食返package food 仲好味,應該唔會再嚟食了。

食返package food 仲好味,應該唔會再嚟食了。
香港唔多食螺絲粉嘅專門店,皆因好似臭豆腐咁唔係人人鍾意食,呢間專門店特別在有無湯款桂林米粉食😬仲要係免費加底加粉,實食得飽!招牌鍋燒桂林米粉 $48桂林米粉每碗都有秘制滷水、秘制香油、生菜、酸菜、黄豆、酸豆角、葱及芫荽。窩燒即係脆皮豬頸肉,另外加料要咗滷蛋(+$8)、肥腸(+$14)及通菜(+$8)。第一次食所以揀小辣,賣相吸引,配料份量都均真,撈匀再食,可能配合返香港人口味,小辣都唔算辣,亦非麻辣,但係滷水汁幾開胃,鍋燒都做得幾香口,肥腸醃到入晒味。食完乾撈就可以加湯變湯粉。牛肉桂林米粉 $48另一碗嗌咗牛肉,同樣地加配料,加煎蛋(+$8)、叉燒(+$14)牛丸(+$18),都係小辣。估唔到牛肉同叉燒咁似樣,其實真係唔係好分到😂 但呢度嘅牛肉唔係肥牛,係燒牛肉嗰款,所以食落比較粗糙,叉燒同樣比較硬身,失色少少。

招牌鍋燒桂林米粉 $48
招牌鍋燒桂林米粉

招牌鍋燒桂林米粉

牛肉桂林米粉 $48

2024-07-08 289 瀏覽
地址 西環石塘咀德輔道西406號地舖G/F, 406 Des Voeux Road West, Shek Tong Tsui, Western District身處繁華市區,不經意走進位於香港大學站附近的螺記記,彷彿走進了時光隧道,置身在一個別具特色的懷舊小店之中。店內佈置極盡復古風味,暗啡木質桌椅配上斑駁牆身,處處洋溢著濃厚的香港味道,讓人不禁感嘆這裡彷彿凝固了過去的歲月。今天我們特意前來品嘗這間小店的招牌菜式 - 螺絲粉。這道粉麵色澤金黃,散發著陣陣誘人的海鮮香氣,光是看著就令人垂涎欲滴。初嘗之下,首先感受到的是麵條的Q彈有勁,配合入口即溶的肉餡,口感豐富層次分明。而湯頭更是這道菜的靈魂所在 - 濃郁鮮美,湯汁粘稠,每一口都能感受到從海中撈取而來的鮮味。置身其中,恍如回到了上世紀六七十年代的香港街頭,彷彿能聽見街坊鄰里熱鬧喧囂的聲音。除了螺絲粉,我們今天也品嘗了店內的其他必點美饌。首先上桌的是爽脆可口的『蘿蔔絲』,開胃下飯,為整頓大餐拉開了序幕。緊接而上的是『牛腩』,肉質柔嫩,入口即化,帶有濃郁醬香,令人food coma。另一道『牛肉』同樣是這裡的看家本領,牛肉汁水豐富,肉質細嫩
地址
西環石塘咀德輔道西406號地舖

除了螺絲粉,我們今天也品嘗了店內的其他必點美饌。首先上桌的是爽脆可口的『蘿蔔絲』,開胃下飯,為整頓大餐拉開了序幕。緊接而上的是『牛腩』,肉質柔嫩,入口即化,帶有濃郁醬香,令人food coma。另一道『牛肉』同樣是這裡的看家本領,牛肉汁水豐富,肉質細嫩,吃起來回味無窮。最後,我們還來上了一份『豬大腸』,這道菜令人意外的是,大腸居然也如此入味可口,Q彈有嚼勁,搭配上店家自製的醬汁,實在是大快朵頤。

整個用餐過程中,我們不禁被店家濃濃的人情味所打動。服務員親和有禮,不時主動與我們閒聊幾句,彷彿把我們當成老朋友般對待。老闆更是不時走出後廚,主動與客人打招呼,瞭解客人的感受。這種熱情待客的態度,讓這間小店增添了幾分家的溫暖,令整個用餐體驗更顯難忘。

總的來說,螺記記成功地將香港獨有的本土特色與美食文化完美結合,呈現出一個別具特色的用餐體驗。無論是道地的螺絲粉,還是其他經典小菜,每一道菜式都令人難忘,成為這家店的亮點。結合懷舊的裝潢氛圍與熱忱的服務態度,螺記記無疑是香港大學站附近一個值得一試的絕佳餐廳。
已经连续吃了很多次了,味道是很不错,店家都是普通话,味道不是那么带劲,但是在香港已经算是很不错的螺蛳粉了,学生友好型小店(如图),每碗粉可以免费加一份米粉,还送一份饮料。
2024-06-21
2024-06-03 223 瀏覽
一入鋪頭,係就係聞到螺螄味,但一試碗麵,湯底唔夠濃,超市隨便買一包返屋企煮好過!叫左肥腸 同炸蛋,唔錯,但湯底係關鍵,如果唔夠螺螄味,啲餸幾好食都無用,咁不如去食港式車仔麵或者去對面譚仔算啦。。
一入鋪頭,係就係聞到螺螄味,
但一試碗麵,湯底唔夠濃,超市隨便買一包返屋企煮好過!

2 分鐘 (堂食)
2024-04-23 379 瀏覽
位於西環的正宗廣西螺絲粉,在店外已經聞到螺絲粉的獨特風味。廳供應桂林米粉及柳州螺絲粉兩款,吃法分別是乾撈粉條再飲湯,另一款則是連湯底的湯麵。額外配料及辣度都是客人自由選擇。柳州螺絲粉:招牌鍋燒螺螄粉加料區:炸蛋、牛腩、豆腐串鍋燒螺螄粉乃是招牌菜,店家推薦,每一碗湯粉已有既定的配料,包括酸筍、酸豆角、酸菜、花生、炸腐竹、蔥、芫茜、木耳絲、生菜。鍋燒是豬頸肉經過油炸後,外皮酥脆香口,肉質保持軟嫩。炸蛋巨型一大塊,覆蓋了一大碗麵;牛腩厚片,肉質鬆軟。豆腐串吸收了湯底精華,配料很豐富呢。柳州螺絲粉:叉燒螺螄粉加料區:滷蛋、蟹柳、魚腐、手掌腐皮湯底容易入口,味道不難接受,湯底集辣、爽、鮮、酸的味道,賣相不錯。叉燒非常薄片,有多片;滷蛋略為炸過,有一層炸皮包裹著雞蛋。腐皮大如手掌般。麵條很掛湯,份量不多,更可以免費添加。
位於西環的正宗廣西螺絲粉,在店外已經聞到螺絲粉的獨特風味。
柳州螺絲粉:招牌鍋燒螺螄粉
加料區:炸蛋、牛腩、豆腐串

鍋燒是豬頸肉經過油炸後,外皮酥脆香口,肉質保持軟嫩。
炸蛋巨型一大塊,覆蓋了一大碗麵;
牛腩厚片,肉質鬆軟。
豆腐串吸收了湯底精華,配料很豐富呢。
柳州螺絲粉:叉燒螺螄粉
加料區:滷蛋、蟹柳、魚腐、手掌腐皮

麵條很掛湯,份量不多,更可以免費添加。
2024-04-15 167 瀏覽
牛肉桂林米粉+酸梅湯…$54… 這個米粉的質感真的Q彈爽滑,敗筆是辣椒油!水辣椒能保證湯粉清爽但是油辣椒整個一個黏糊糊…酸筍和酸豆角是基本標配,結果酸筍變成配料額外收錢。這就好像吃雲吞麵冇雲吞要額外比錢買~哪裏是廣西正宗?!

牛肉桂林米粉+酸梅湯…$54…

2024-04-15