2020-10-16
剛剛過了中秋節, 天氣漸漸變得 有秋意感覺,清爽的天氣 ,燃點起心中吃火鍋的慾望😁😁😁 好一段日子沒有吃火鍋, 看到ig朋友介紹, 一人一鍋台式風味, 甚為吸引, 立即book位來試試。二人套餐 提供的食材種類很多, 美國 肥牛肉、 美國穀飼牛肉、 伊比利亞豬、 薄切牛舌。 蔬菜有油麥菜、生菜 、粟米、 紅蘿蔔、蓮藕、冬菇、 番薯、 金針菇。 仲有餃子、雲吞、 香菇、貢丸 、牛筋丸。黃金卷同埋魚皮。二人套餐包曬咁多嘢食,真係唔使煩要order啲乜, 真係啱曬選擇困難症嘅我。最鍾意就係 美國穀飼牛肉, 肥瘦適中肉味香濃, 只需涮涮十多秒就已經非常嫩滑。另外香菇貢丸, 豬肉味非常突出, 多汁爽口。 牛筋丸彈牙爽口, 有爆汁感覺, 這裏的丸類都非常有質素, 唔係一般超級市場貨色。打邊爐最重要梗係湯底啦, 選擇了美人鍋和兄弟鍋。 美人鍋即是花膠 雞肉湯底, 花膠份量不少, 大約有4至5件, 仲要係用正宗花膠, 唔係嗰啲鱈魚膠。 兄弟鍋即係白肉酸菜鍋, 白肉爽口 湯底濃郁, 食物唔使點豉油都夠味。 加上每人一鍋夠曬衛生😁😁
黃金卷同埋魚皮。