2009-08-30 24 瀏覽
(大平館餐廳)本人:你好,請問有沒有book位服務,我想book位員工:有, book 幾位本人:2位, 7點40分員工:ok, 但那個時間多人, book 了都未必有位本人:咁係唔係唔可以book位員工:可以book, 不過話比你知,呢個時間book 了都未必有位本人:咁我book 同唔book 位有咩分別員工:book了位, 如果果時有位, 可以入先,唔使等...本人:咁如果有人等呢?員工:咁就要排隊本人:.......員工:咁你仲book 唔book本人:book lor,蔡生兩位香港名牌老字號, 幽默感一流...
(大平館餐廳)
本人:你好,請問有沒有book位服務,我想book位
員工:有, book 幾位
本人:2位, 7點40分
員工:ok, 但那個時間多人, book 了都未必有位
本人:咁係唔係唔可以book位
本人:咁我book 同唔book 位有咩分別
本人:咁如果有人等呢?
員工:咁就要排隊
本人:.......
員工:咁你仲book 唔book
本人:book lor,蔡生兩位

香港名牌老字號, 幽默感一流...
2009-08-30
  • 不要去
五間太平館都有去過, 之前不嬲都喜歡叫佢個焗豬扒飯o岩o岩係佐敦附近 又 諗起好耐都無食過 所以決定係lee 樹開飯一如已往, 焗豬扒飯係必食既, 望住個餐牌....叫多樣咩好呢, 見佢廚師推介葡國雞飯...口水湧出, 男友又讚成 葡國雞飯先出場.....試一啖個葡國雞汁....好味....再食舊雞, 好滑, 不過好似有d唔夠熱....再食落去, 發現有舊雞唔夠熟 可能因為係緊熟, 所以先咁滑...不過係咪應該安全至上呢??焗豬扒飯 後上.... 細碟左, 而且以前有2塊吉列豬扒, 今次得番一塊 d 飯本來係炒飯底, 今次都係不過好明顯小左蛋去炒.....個飯都小左好多....以前係"龔"起...今次係平嫁... 個飯底小左蛋去炒當然就無咁好食, 但個吉列豬扒都仲幾好食....不過焗豬扒飯收 $83 蚊, 葡國雞飯收 $100蚊......比d咁既制成品出黎真係有d 唔o岩lor...食完出黎, 男友話緊飽咋....下次我估再黎既機會好底.....

五間太平館都有去過, 之前不嬲都喜歡叫佢個焗豬扒飯

可能因為係緊熟, 所以先咁滑...不過係咪應該安全至上呢
??

焗豬扒飯 後上....
細碟左, 而且以前有2塊吉列豬扒, 今次得番一塊

...
食完出黎, 男友話緊飽咋....
下次我估再黎既機會好底.....
葡國雞飯 (個飯無影)
焗豬扒飯
2009-05-11
2009-05-08 42 瀏覽
叫左兩個餐再加散叫某些名菜,大部分出名既我地都試晒。海皇湯:估唔到咁好味,好大碗,仲好足料添,真係有龍蝦架!仲要好多隻!正呀!!好好飲!燕窩雞蓉湯:無試到唔知,佢地話好。瑞士汁牛河:有少少膩,但好過平時果 d 乾炒牛河多多聲,唯瑞士汁過多!燒乳鴿和瑞士汁乳鴿:無乜特別,但係好味,最方便係有個專用黎 squeeze 檸檬汁既工具,咁就唔會弄污雙手!瑞士雞翼:真係好正!個汁配上軟軟的雞肉,好好味!如果可以食多幾隻就好喇!焗葡國雞飯:估唔到 lee 個都好味喎!撈飯一流!燒豬脾飯:唔係想像中果回事,係一片片既肉,食完都唔覺食左,好普通。梳乎厘:真係大到嚇死人!咁大個好滿足!亦都好好味。隔離卓果兩個遊客都叫左一客,但食唔晒。我好想自己食晒一個!因為叫套餐,所以有西餅送,係朱古力蛋糕仔,都好好味喎!整體來說很滿意!侍應都是年長的,但態度很好,會介紹各款菜。如果便宜些會更好!
叫左兩個餐再加散叫某些名菜,大部分出名既我地都試晒。

燕窩雞蓉湯:無試到唔知,佢地話好。

焗葡國雞飯:估唔到 lee 個都好味喎!撈飯一流!

因為叫套餐,所以有西餅送,係朱古力蛋糕仔,都好好味喎!

整體來說很滿意!侍應都是年長的,但態度很好,會介紹各款菜。

如果便宜些會更好!
大到不得了既梳乎厘
乳鴿
慶祝紀念
生日
大到不得了既梳乎厘
乳鴿
  • 海皇湯、瑞士雞翼、焗葡國雞飯、梳乎厘
2009-03-01 101 瀏覽
It was my first time to try the renowned Tai Ping Koon tonite. I heard about it for long. And of course I had high expectation for the Swiss Chicken Wings. My BF and I ordered the Dinner Set for 2 with soup / salad, Swiss Chicken Wings and the Fried Beef Rice Noodle. The lobster bisque does not taste so good. Most important of all, there is really no big deal of the Swiss Chicken Wings and the Beef Noodle. The price was too high for the supposed-to-be impressive quality.It costed ~$160 pe

It costed ~$160 per head and got a disappointment.

2009-02-05 15 瀏覽
乾牛河果然名不虛傳河粉一條條分開,清清楚楚,全部平均地沾上濃厚甘香的醬油,河粉又薄又不糊口,有少許正宗"陳村粉"的口感,牛肉滑到差D夾唔起,電視節目話選用牛"冧"肉炒的,無根又無渣,正!炒出來油不多(起碼完全無油滴出嚟),有醬油香又有護氣味,連條菜心都係甜的,咁大個佬都未食過咁完美的牛河,正正正!
乾牛河果然名不虛傳

2009-01-01 76 瀏覽
My freind and I went to this restaurant to have dinner on 31Dec, New Year eve !Services is ok, my freind feel hungry, they offer 2 extra breads to him at the beginning.i瑞士雞翼 is delicious & hot,no 梳乎里 provide in holiday eve瑞士汁牛河 is too oilySea King 湯 is so fresh and yammy, with some seafood inside but 豬脾 with rice, the souce + meat is ok, rice is not too hot and too cold the new year set dinner offer desert ~ is a piece of cake - like maxim cake shop one I paid the 2 New Year dinner sets $4XX + 1

i瑞士雞翼 is delicious & hot,
no 梳乎里 provide in holiday eve
瑞士汁牛河 is too oily
I paid the 2 New Year dinner sets $4XX + 1 dish of 豬脾 with rice, cost $570 for 3
I think this is not worth !
our order :-
New Year Eve set ~ soup x 2 , fruit with some wine x2 , fried fish with some vegetable,
breads X 2, swiss chicken wing X 6 pieces, 瑞士汁牛河 x 1, cake X 2, 2 drinks
$438 + 10%
豬脾 with rice $79 + 10%
PS : the offical receipt offer the coupon for next perchasing in centre shop, over $250
offer free 瑞士汁牛河 or i瑞士雞翼 or less 10%

• 瑞士雞翼
2008-12-30 23 瀏覽
28日由於有auntie回港就成家帶佢去有老hk特色的太平館其實我好早(20)就打去bk 28既位但原來openrice個電話係錯家下!!!)太平館waiter話有另一個專for 留位既電話但係waiter 態度真係...佢竟然話:我地而家好忙好多野做.你遲d再打lai bk啦!我真係啞左...但媽媽好想食...唯有死死地氣再打(平時我真係已經放棄食啦!)之後呢次都ok的.好快手就留資料KO左~28日準時6點半到.不過都等左好一陣先有位(好驚訝D人竟然6點幾就食完野走...幾點開始食呀..)一行4人叫左個乳鴿SET.EXTRA一個煙倉魚同梳乎厘(冇chicken wing 有d失望)個SET OK既.有湯、沙律、乾炒牛河同乳鴿幾鍾意個包.因為幾好味!個底係脆既!個牛河真係讚讚讚! 係我係HK吃過最好的乳鴿都倉魚都OK.不過係冇咩特別...不過貴...178一個倉魚其實得2塊...(中SIZE)我真係覺得唔抵...反而梳乎厘真係抵佢出名!!! 92元超大個!!係出面D火鍋BOWL既SIZE!! 而且好好味.4個人都食唔哂 總括係OK的.太平館野食真係keep到水準但真係太貴同唔抵...2
28日由於有auntie回港
就成家帶佢去有老hk特色的太平館

其實我好早(20)就打去bk 28既位
但原來openrice個電話係錯家下!!!)
太平館waiter話有另一個專for 留位既電話

但係waiter 態度真係...佢竟然話:
我地而家好忙好多野做.你遲d再打lai bk啦!
我真係啞左...但媽媽好想食...唯有死死地氣再打
(平時我真係已經放棄食啦!)
之後呢次都ok的.好快手就留資料KO左~

28日準時6點半到.不過都等左好一陣先有位
(好驚訝D人竟然6點幾就食完野走...幾點開始食呀..)
一行4人叫左個乳鴿SET.EXTRA一個煙倉魚同梳乎厘
(冇chicken wing 有d失望)

個SET OK既.有湯、沙律、乾炒牛河同乳鴿
幾鍾意個包.因為幾好味!個底係脆既!

個牛河真係讚讚讚! 係我係HK吃過最好的
乳鴿都倉魚都OK.不過係冇咩特別...不過貴...

反而梳乎厘真係抵佢出名!!! 92元超大個!!
係出面D火鍋BOWL既SIZE!!
而且好好味.4個人都食唔哂

總括係OK的.太平館野食真係keep到水準
但真係太貴同唔抵...200一個倉魚or牛河..
金融海嘯幾多人會去食呀??

結果4個人食$622.唁係話好飽果姐
好彩佢送coupon.係中環分店食滿250就送一個菜
應該抵好多.

service 同環境果d.係老店都唔好有期望啦
唔差都ok囉
  • 梳乎厘
2008-12-27 14 瀏覽
跟團去國內旅遊,時常會聽到領隊導遊說在大陸進餐不能太強求好味,只求吃風味云云。吃罷太平館,也有同感。機緣巧合去到油麻地,突然想起這間店。六時多,人不太多。甫坐下,已訂位與及沒有訂位的人客陸續出現,不多久便填滿了整間餐廳。暗暗的燈光、聖誕節的音樂旅律、老舊但又帶點味道的裝潢和侍應,構成了我對太平館初步的印象。很不幸的因為沒有新鮮雞,是夜所有的雞類都未能供應。最後點了個芝士焗石斑大蝦飯餐與及一客梳乎里。餐飽很乾,似乎放了加熱的焗爐中已有一段時間。期間聽到有位女士問了一位貎似陳發枝(八十年代香港足球明星)很多問題,雖然他的態度一般,但都有問有答。服務我和女友的那位則好得多。另外又聽見有一枱人客想多拿一個餐牌,待應回答說:「餐牌不夠用,你們看一本吧」。有性格。沒有要湯反而要了沙律,小小的份量和平平的味道,直到這刻我開始覺得這裡像的真身其實跟茶餐廳無異。飯來了。不算很出色也不是不好吃。甜品是一件款式很懷舊的西餅。餐茶要了咖啡,不過不失吧。一百四十八元的一個餐值在哪?梳乎里來了。真有個足球般的大小。味道就如中式雞蛋糕/燉蛋,盛惠九十二元。總算是在一家老字號見識過,當是吃個風味吧,其他則不用太強求。

機緣巧合去到油麻地,突然想起這間店。

飯來了。不算很出色也不是不好吃。

2008-12-15 28 瀏覽
巨型梳乎里 價錢不用理太平館老字號終於都尼一試入到尼覺得好古怪....第一係個氣氛....暗暗淡淡係三四年代時的浪漫氣氛嗎?第二是餐具會有d 茶樓洗碗碟的 檸檬加茶又會有筷子但係又會有西式的刀叉具度唔match第三係周圍的食客除左我同didy 兩個人係廿零歲之外其他人都係四五十歲的人所以....又係古古怪怪的不過唔理喇照去食叫左好多人都推介的菜包括 梳乎里 + 乳鴿 + 瑞士汁牛河 + 瑞士雞翼先食的係瑞士雞亦濃味十足...而且入味非常d 雞肉arm arm 熟...咬落去仲會有d 汁流番出尼出色的手藝乳鴿第二味菜呢個就比較普通唔係話唔好味不過同其他茶樓比較...都唔係話特別好味肉質亦都比較偏鞋....儘管鴨味突出...亦都補救到唔多瑞士汁牛河 則顯出師傅的 廚藝手勢呢碟實質為干炒牛河的野鑊氣爆燈 河粉炒得色澤均勻每條都充滿瑞士汁同時佢的牛肉又能夠保持 鮮嫩柔軟吃得我們一嘴甜美以為會食得唔夠飽...點知原來最後的梳乎里先係飽肚之作之前未試過梳乎里係乜東東尼到一試就覺得好有趣成舊人頭咁大的梳乎里 異常 鬆軟香滑得尼又夠晒可口軟綿綿得尼 又甜甜地感覺就有d似 食緊一d 泡泡咁至於味道..
巨型梳乎里 價錢不用理

太平館老字號

終於都尼一試

入到尼覺得好古怪....

第一係個氣氛....暗暗淡淡

係三四年代時的浪漫氣氛嗎?

第二是餐具

成舊人頭咁大的梳乎里 異常 鬆軟

香滑得尼又夠晒可口

軟綿綿得尼 又甜甜地

感覺就有d似 食緊一d 泡泡咁

至於味道....則有少少似 面包皮的味....香到不得了~~

不過重點始終真係佢的口感

呢間野其實味道就真係唔錯

起碼四樣野有三樣係好~~

不過價錢就好似唔係咁抵啦~~

不過算啦~~~始終係老字號~~都值得一試
呢間開左幾十年的舊式豉油西餐廳, 有著一股濃厚懷舊的氣氛同黑白片的感覺, 中午食飯時候來到, 人客唔多, 坐在迫迫的卡位上, 叫左兩個每一天都差不多的午餐, 一個係瑞士雞翼飯餐($76), 另一個係瑞士牛河餐($76) 先上羅宋湯同餐包, 熱烘烘的餐包當然係來貨, 但加上牛油又點會唔好食?? 羅宋湯應該係煮唔係好耐, 因為d湯好濃而且d蔬菜仲未係好'林', 都幾足料, 算係有誠意 瑞士牛河先上, 黑漆漆的一大碟, 唔講係瑞士汁牛河真係唔知係咩來, 甜甜的豉油配上牛肉同河粉, 感覺都幾得意, 唔係話唔好食, 不過我想瑞士汁同雞翼始終都係絕配 瑞士雞翼係即叫即整, 所以等左十幾分鐘先送上, 有四隻無鎚雞翼, 甜甜地的雞翼嫩滑, 火喉剛剛好, d瑞士汁撈飯都好正, 始終呢個係佢地的招牌菜, 而且佢地的陳年瑞士汁咁有水準, 就好似滷水鵝店的滷水膽一樣, 所以話食瑞士雞翼, 還是覺得你最好, 其他食店絕對唔係佢地對手 埋單連加一$168

埋單連加一$168
熱烘烘的
好足料
唔match
好足料
  • 豉油西餐
2008-11-02 11 瀏覽
進入太平館,像時光倒流,回到了六七十年代。那裡所有東西節奏緩慢(包括空氣),衣著舊情懷。與好朋友甲乙一起晚飯,打「傳說中梳乎厘」的主意。我們點了鎮店幾寶之中的:梳乎厘、炒牛河和瑞士雞翼。說實在,味道只屬中上,不過,作為一頓快樂晚飯,感覺還是良好的。炒牛河色澤深,牛肉大片口感好,只是油了一點;而瑞士雞翼,真的很有誠意,每一隻雞翼,外表都近乎完美,雞皮完好無缺,跟瑞士汁完美結合(只可惜我不特別愛好雞翼)。所以如果您很喜歡吃雞翼,人生之中,怎樣也要試一次太平館的瑞士雞翼;最後就是"人頭梳乎厘",即叫即整,誠意滿分,形狀滿分,有家庭手作仔之感。甜品嘛,女孩子嘛,不消五分鐘,就把它消滅了。跟味道掛鉤的話,價錢略貴,適合間中玩一下。時常聽聞其他人說這裡侍應態度不理想...嗯,是有一點性格,可能關時代的事吧,他們都不像現代人。

與好朋友甲乙一起晚飯,打「傳說中梳乎厘」的主意。

我們點了鎮店幾寶之中的:梳乎厘、炒牛河和瑞士雞翼。

炒牛河色澤深,牛肉大片口感好,只是油了一點;

跟味道掛鉤的話,價錢略貴,適合間中玩一下。

• 梳乎厘、瑞士雞翼
2008-10-10 180 瀏覽
9個人除了每人一份餐外,額外叫多7款,一共16碟大家一齊分享,又一次狂叫狂食真開心。岑味牛脷-比起尖沙咀店,這裡做得出色。厚切牛脷又嫩滑又入味,又豐有彈性,汁底很濃稠,用來沾麵包及撈飯十分滋味。燒豬脾-大家誤以為是原隻豬脾,原來是切片的豬脾肉,薄薄的脾肉夠嫩口,淋上了惹味的瑞士汁後更能增加了食慾。煙倉魚大蝦沙律餐-只有一件很瘦削的倉魚,煙燻味不夠突出;大蝦沙律有點馬虎,只有三四隻中蝦,蝦肉不夠爽,而沙律汁似是芝士白汁。3個鐵板牛柳餐-平時我是食3成或medium rare的,今次是7成也有medium rare的效果,肉質柔軟呈粉紅,內汁也豐富,可惜難掩陣陣雪味。焗豬扒飯-厚厚的吉列豬扒很鬆軟,焗汁也是美味,可是汁量太多,可足用來撈多一碗飯的份量,因汁太多吃落有點溜。招牌湯麵-即是雜錦湯麵,睇落麵身幼細,我無食,但聽聞其評價不差。2只燒乳鴿-沒有傳統中式的夠火喉,勝在燒得均勻,皮不算太脆,但很嫩有肉汁,每啖肉充滿醃料的味道。瑞士雞翼是牌照菜之一,一碟有8隻不夠分,索性要了兩碟。雖然瑞士汁濃郁香甜,雞翼飽滿也肉滑皮爽,但隱約帶點焦燶味道,這是美中不足的。另一牌照瑞士汁炒牛河又要了兩碟。顏

另一牌照瑞士汁炒牛河又要了兩碟。顏色得黑黑的,味道不夠鮮甜,有點點燶味,又炒得不夠均勻,不是每條河粉都沾到豉油香,這個尖咀店做得較勝一籌。

梳乎厘當然是不可不叫,又要了兩客,有人擔心食不下,但我認為像吃風一樣,什會吃不下。又鬆又大的梳乎厘,像搖搖欲墜似的,入口即溶,香滑軟熟,很豐富的蛋香,我最愛面頭、周邊及墊底燶燶的焦香,最後我忍不住,清了兩個盆底的「剩餘物質」。

侍應也很驚訝我們的食量,要主動為我合影留念這滿枱都是食物的情景。
岑味牛脷
燒豬脾
燒乳鴿
食清的梳乎厘
2008-08-31 30 瀏覽
上星期去吃,3 個人叫了1. 2 人套餐海龍皇湯 -- 第一道上的菜,很濃很夠料,對饑餓的腸胃是一種恩賜瑞士汁雞翼 -- 有 6 隻,甜甜的別有一番風味瑞士汁炒牛河 -- 上桌來才知道,原來是汁還汁、河還河,沒有干炒的香口,但都很好吃甜品 -- 奶油蛋糕,很懷舊;吃起來也不太甜2. 葡汁四寶飯餐沙律 -- 生菜底 + 薯仔沙律,調味 ok葡汁四寶 -- 一般,四寶之中牛脷我沒吃到,其他的都好像是煎炸過才放進汁裡,葡汁香香的,夏天吃略嫌油膩,秋冬吃比較滿足甜品 -- 同上,也是奶油蛋糕服務是舊式的,中間有聽到 waiter 阿叔用直腸直肚的語氣跟來客說話(主要是說乳鴿是即叫即做,催不得;絕對肯定佢係無惡意的,但有小小倔咁啦)整體來講都不錯,頗有風味!期待下次再來試疏乎里
上星期去吃,3 個人叫了
1. 2 人套餐
瑞士汁雞翼 -- 有 6 隻,甜甜的別有一番風味
甜品 -- 奶油蛋糕,很懷舊;吃起來也不太甜
2. 葡汁四寶飯餐
沙律 -- 生菜底 + 薯仔沙律,調味 ok
甜品 -- 同上,也是奶油蛋糕

整體來講都不錯,頗有風味!期待下次再來試疏乎里

焗蟹蓋~~~肉質老.鮮味欠奉,干炒牛河~~~食一啖已成口油,牛肉有時食到好滑(太多蘇打粉)有時好韌.醃得唔平均.冇鑊氣.唔明點解係招牌菜.燒乳鴿~~~皮唔脆.一般.海皇湯~~~用料足,但湯冇海鮮味.因友人對此有感情.所以下次會試埋梳乎厘和牛舌.
焗蟹蓋~~~肉質老.鮮味欠奉,
燒乳鴿~~~皮唔脆.一般.
海皇湯~~~用料足,但湯冇海鮮味.
因友人對此有感情.所以下次會試埋梳乎厘和牛舌.

2008-08-13 19 瀏覽
下午叫了一 個牛柳餐,牛柳好普通,個湯好普通,最差係個甜品,係我細個時食的花餅,好乾。$120食這個 餐好唔值。最大問題是d侍應大哥們不斷以粗口談笑,太平館變了太平茶餐廳, 令我無心情食嘢。